Grecia a incheiat acordul cu Eurogrupul. GERMANIA PRETINDE CA A UMILIT NOUL GUVERN, TSIPRAS & VAROUFAKIS REVENDICA VICTORIA

21-02-2015 7 minute Sublinieri

varou

Zona euro și Atena au ajuns la un acord vineri seară asupra extinderii programului de finanțare a Greciei, după negocieri intense la Bruxelles. “Există un acord”, au anunțat două surse europene, citate de AFP, după o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro, a treia în 10 zile.

Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru euro, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul pe contul său de Twitter, precizând că Grecia va trebui să prezinte “o listă completă de măsuri de reformă“. “Lucrul pentru extinderea programului grec poate continua. Este important ca Grecia să-și țină angajamentele“, a insistat el. Grecia va trebuie să prezinte luni seară reformele sale structurale (lupta contra evaziunii fiscale, corupției și administrația publică). Ele vor fi apoi detaliate de experți înainte de a fi examinate de Eurogrup, a declarat o sursă europeană.  După negocieri intense, miniștrii au examinat “un proiect de declarație a Eurogrupului, prezentat de președintele său, Jeroen Dijsselbloem, pentru care Grecia și-a dat acordul”, a indicat o altă sursă europeană.

Ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis a declarat vineri seară că acordul cu zona euro asupra unei prelungiri cu patru luni a programului de ajutor financiar este “o primă etapă” ce va permite Atenei “să lase memorandumul în urma ei”, notează DPA și AFP. “Grecia lasă memorandumul în urma ei și devine coautor al reformelor și destinului său”, a estimat Varoufakis, la sfârșitul unei reuniuni a Eurogrupului ce a permis să se ajungă la un compromis indispensabil menținerii țării sale în zona euro. Grecia a lăsat în urmă programele de reformă asumate de guvernele precedente și va lucra pentru noi reforme, potrivit lui Varoufakis. […] / integral pe rfi.ro

Nu e clar de ce grecii au schimbat macazul. Dar nici nu mai contează. Important este că scandalurile pe tema datoriilor au luat sfârşit, crede Bernd Riegert.

Felicitări, domnule Varoufakis! În sfârşit, ministrul grec al finanţelor a redevenit raţional. Şi vrea chiar să înveţe. Cel puţin aşa pare acum. Poate o mai atentă analiză a planurilor bugetare şi a conturilor bancare ale statului l-a trezit la realitate. Grecia are în continuare nevoie de ajutorul grupului Euro şi al comunităţii internaţionale. Pe care îl şi primeşte. În aceleaşi condiţii ca şi acum patru luni. Rezultatul putea fi obţinut şi în urmă cu trei săptămâni. Ieşirile de divă şi certurile cu ministrul federal al finanţelor ar fi putut fi evitate de Yanis Varoufakis. Grecia nu a avut nimic de câştigat din acest joc. Din contră, a pierdut încrederea partenerilor europeni, încredere care trebuie reconsolidată acum. Grecia are nevoie definitiv de grupul Euro.

Primul finanţist elen putea să câştige mai repede bunăvoinţa colegilor europeni. Acum el va prezenta electoratului decizia ca punct marcat în misiunea obţinerii independenţei grecilor şi a eliberării de sub Troica. În ce măsură va convinge, nu prea mai contează. Guvernul grec s-a băgat singur într-o înfundătură.

Să dăm uitării trecutul şi să ne concentrăm pe prezent. Prioritară în următoarele patru luni este elaborarea unui program de guvernare, care să consolideze bugetul public, să impulsioneze economia şi să elimine inechităţile sociale. Dacă actuala coaliţie se declară dispusă să colaboreze, atunci nici FMI, nici Banca Centrală Europeană nu vor închide finanţările. Acum contează stabilizarea Greciei şi unitatea zonei Euro. Indiferent de costuri. Şi costurile vor fi considerabile. Însuşi Varoufakis a recunoscut la Bruxelles că Grecia are o problemă de “cash flow”, aşa încât va avea nevoie de şi mai mult sprijin în perioada imediat următoare. Încasările din taxe au scăzut iar creşterea economică este paralizată. Noul guvern nu este chiar nevinovat, după ce i-a speriat pe investitori şi pe patroni. […]/ integral pe dw.de

Nota noastra:

Tonul oparit al articolului din Deutsche Welle consuna cu declaratiile ministrului german de finante, vestitul Schauble, care a declarat ca noului guvern grec ii va fi greu sa explice electoratului termenii noului acord incheiat intre Grecia si Eurogrup. Practic, Germania pretinde ca a ingenuncheat noul guvern al Greciei, care ar fi acceptat, ca si precedentele, conditiile “Troicii” pentru a prelungi finantarea datoriei sale. Insa chiar aceste iesiri, deloc sobre si reci, ci, mai degraba, resentimentare si inciudate, spun ca nu a fost chiar asa. Intr-adevar, Grecia a acceptat un nou acord si s-a angajat sa propuna reforme in schimbul finantarii, insa ce a fost diferit a fost faptul ca noul guvern intr-adevar nu a negociat in genunchi. Adica a negociat realmente. Ce a obtinut poate ca nu e impresionant si aflam de la GreekReporter:

“Primul castig al guvernului elen este de ordin semiologic mai degraba decat de ordin practic, de vreme ce mecanismul CE/ BCE/ FMI nu va mai exista sub forma “Troicii”, un termen negativ printre greci, desi aceste institutii vor monitoriza in continuare acordurile financiare. De asemenea, acordul a introdus termenul de “Acord de Asistenta Financiara”, ce va inlocui vechiul termen de “Program”. Cel mai important lucru este ca Grecia, dupa ce a evitat pericolul unei lipse de lichiditati, trebuie sa prezinte propria lista de reforme. Acestea, insa, nu vor mai fi realizate impreuna cu creditorii, ci vor fi elaborate de guvernul grec, vor fi prezentate institutiilor si aprobate, in final, de Eurogrup. Toate acestea pot parea mici in comparatie cu asteptarile votantilor greci, desi Varoufakis pretinde ca a scos ce a putut din negocieri, in timpul carora atitudinea fata de guvernul grec nu a fost printre cele mai bune.”

Asadar, de fapt, acordul actual este mai degraba o amanare, o forma de prelungire a unui status-quo legat de pozitia Greciei in zona euro. Nu este clar ce fel de propuneri de reforma va inainta guvernul Greciei si nici daca Eurogrupul le va accepta – si, mai ales, daca Germania va deveni ceva mai flexibila, lucru ce pare imposibil.

Cat despre fondul problemei, recomandam acest articol din Foreign PolicyIt’s Time to Kick Germany Out of the Eurozone

Ideea, pe scurt:

Surplusul Germaniei si cresterea datoriilor din periferia Europei sunt doua fete ale aceleasi monezi. 

Acordul convenit vineri seară de Eurogrup (miniștrii de finanțe din zona euro) cu privire la Grecia anulează angajamentele față de creditorii internaționali asumate de precedentul guvern de la Atena, condus de conservatori, a declarat sâmbătă premierul grec Alexis Tsipras, citat de agențiile de presă internaționale.

”Ieri am făcut un pas decisiv, renunțând la austeritate și la troică. Am câștigat o bătălie, dar nu și războiul. Dificultățile reale ne așteaptă de acum încolo’‘, a spus Tsipras.

Zona euro a decis vineri seară să prelungească cu patru luni planul de ajutor financiar pentru Grecia, în anumite condiții, conform comunicatului publicat la finalul reuniunii.

“Pe baza cererii Greciei, a angajamentelor autorităților elene, a avizului instituțiilor creditoare ale Atenei și a acordului la care s-a ajuns vineri între țările membre ale zonei euro,”vom lansa procedurile pentru a ajunge la o decizie finală privind extinderea” planului de finanțare actual “pentru o durată de până la patru luni”, se menționează în comunicat.

Grecia va trebuie să prezinte luni seară reformele sale structurale – lupta contra evaziunii fiscale, corupției și administrația publică, iar apoi acestea vor fi detaliate de experți înainte de a fi examinate de Eurogrup, a declarat o sursă europeană.

  • DCNEWS:

Grecia și Germania au căzut la pace: guvernul Tsipras primește o prelungirea cu patru luni a împrumutului 

Discuțiile între miniștrii de Finanțe din zona euro, desfășurate vineri la Bruxelles și considerate vitale pentru soarta Greciei, s-au finalizat cu o soluție de compromis, acceptată și de Germania, cel mai inflexibil dintre negociatori. Atena va primi o prelungire cu patru luni a împrumutului, transmite Reuters. 

Textul acordului poate fi consultat integral aici (în engleză)

Programul interimar nu va include măsuri de austeritate, iar Grecia se angajează să nu ia decizii unilaterale, precum creșterea salariului minim.

Guvernul SYRIZA are acum misiunea dificilă de a explica potențialele beneficii ale acestui acord votanților săi, care așteptau schmbări fundamentale după alegerile din ianuarie.

“Nu e momentul să sărbătorim. Este un pas mic într-o direcție nouă”, a declarat la finalul negocierilor ministru grec de Finanțe, Yanis Varoufakis.

“Avem unele restricții, precum aceea de a nu lua măsuri care să afecteze echilibrul fiscal. Într-un fel, noi am vrut asta”, a adăugat el.

Informații prezentate de televiunile elene spun că Executivul SYRIZA trebuie ca, până luni, să formuleze o listă de reforme, care să includă: război împotriva evaziunii fiscale și a corupției, ambele endemice în Grecia; reformarea administrației publice; soluții pentru criza umanitară din Grecia, rezultatul celor șase ani de recesiune și a austerității neîncetată dictată de Troikă.

Prima întâlnire “finală” între miniștrii de Externe ai Eurogrupului, derulată luni, părea să ducă Grecia cu un pas mai aproape de ieșirea din zona euro după ce s-a dovedit un eșec. Pachetul financiar în vigoare, contractat în 2010, expiră la 28 februarie, iar întrevederea de luni seară era văzută drept ultima șansă de a securiza o înțelegere.

Miercuri, guvernul Tsipras a dat semne de flexibilitate, spunând că propunere o prelungire a programului pentru doar șase luni, care însă nu se referă și la condiționalitățile acceptate până acum de Grecia (reforme), ci doar la împrumutul de care guvernul grec are nevoie pentru a nu intra în incapacitate de plăți.

Guvernul Tsipras a înaintat joi o scrisoare formală EuroGrupului prin care solicita o extindere cu șase luni a împrumutului. Germania a surprins prin instransigență când a respins a priori discuțiilor de vineri o atare variantă. Cotidianul german Bild a stârnit controverse după ce i-a mulțumit pe prima pagină ministrului de Finanțe german, Wolfgang Schauble, că nu acceptă nicio formă de compromis în negocierile cu grecii.

Culise: Ministrul grec al Finanțelor, aproape să sară la bătaie la negocierile Eurogrupului 

Negocierile de la Bruxelles între miniștrii de Finanțe ai Eurogrupului ar fi devenit într-atât de încinse încât grecul Yanis Varoufakis a fost aproape de o altercație fizică cu omologul său olandez, Jeroen Dijssebloem, potrivit ziarului francez Liberation.

“Mincinosule”, i-ar fi strigat Varoufakis lui Dijsselbloem, conform Liberation.

Comportamentul grecului l-a surprins pe olandez, obișnuit cu tonul formal și politicos din cadrul întâlnirilor de acest fel.

“Olandezul, președinte al Eurogrupului, părea fragil în comparație cu masivul ministru de Finanțe al Greciei, care seamănă fizic cu Bruce Willis. ‘A fost incredibil. Chiar am crezut că se va ajunge la lovituri’, a povestit un martor”, scrie Liberation.

Sursa citată spune că ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a decis că nu vrea să-l mai vadă pe Varoufakis după ce a fost informat cu privire la incident. Ceilalți membri ai Eurogrupului sunt deranjați de hotărârea lui Schauble pentru că în viitor le va fi greu să-i aducă pe grec și pe german în aceeași încăpere.

Doar două recomandări. În primul rînd un decriptaj mişto (mulţam de link, Spahiu) despre cum au decurs prin culise negocierile Varoufakis şi ceilalţi miniştri de finanţe. Un detaliu este extrem de interesant. In vreme ce “inflexibilii’ de la Syriza încercau să găsească compromisuri cît de cît normale, în UE s-a produs un tsunami brusc de inflexibilizare.

De unde se înmulţeau teoriile cu jocul teribil al Greciei prin geniul malefic “Motherfakis”, un misterios joc “too small to fail” (prin care Grecia va speria partenerii de negociere tocmai prin cataclismul pe care l-ar presupune alt scenariu), iată că planurile de atac agresiv se purtau la mult mai puţină vedere de partea cealaltă.

Luni au avut loc ultimele ciocniri Varoufakis vs. eurogrup. Coralie Delaume spune pentru Le Figaro că era pregătit un document, se făcuseră unele concesii, mebrii Syriza erau deja bănuiţi că vor face concesii prea mari. Foarte multă lume era convinsă că miniştrii de finanţe vor găsi raţional să ofere măcar un moment de respiro.

Însă o chestie neaşteptată se întîmplă. Apare un document dur şi şi fără nici o concesie în ziua semnării. Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, îl pune pe masă. Varoufakis refuză să semneze, începe scandalul media – diverşi iresponsabili  jubilează că le-a fost predată lecţia insolenţilor greci-care-ce-credeau-ei. (La noi, nu mă miră că-s tot minţi creţe care-şi luau ţara înapoi sau îşi tatuau M pe frunte.)

Grecia are un ultimatum. Syriza reuşise să se prezinte cu mesaje esenţiale precum: vrem să plătim datoria, dar trebuie abordăm chestiunea raţional, aşa cum arată acum e imposibil să mai plăteşti ceva vreodată. Din UE părea că s-a înţeles că s-a întîmplat o mică schimbare într-o ţară de categorie mică a eurozonei, dar o schimbare vitală pentru mesajul politic european de azi. Nu s-a înţeles nimic, soluţia a fost tot de dat cu pumnul în masă. Jocul Germaniei e periculos pentru noi toţi, nu puţini analişti au subliniat cît de fără perdea a devenit conflictul Germania-Grecia, cît de greu e să-l mai ascunzi sub imagini generale Nord-Sud etc. Nu, conservatorii şi centriştii germani nu suportă democraţia imprevizibilă. Nu o suportau, acum o urăsc. Efectele sînt pe măsură.

[]…]

Frontul de stînga e aşadar în continuă schimbare. Lecţia Greciei din ultimele zile n-ar trebui să arate o mare de stîngişti care măsoară cu şublerul compromisurile Syrizei, ci ar trebui să fotografieze, în toată expunerea ei ostentativ belicoasă, poziţia Troicăi. Foarte pe faţă ostili au fost adversarii Syrizei, complet împotriva unei negocieri la care “radicalii odioşi” erau dispuşi din prima secundă.

Nervozitatea Troicii e provocată şi de Podemos, dar poate indica şi nişte umflări ale muşchilor care pot rade complet de pe faţa Europei şi ultima şansă de reformă reală. Acesta poate fi debutul stupid şi ireversibil al refărîmiţării, reîngrădirilor naţionale, al ridicării barierelor inegalităţii între cetăţeni, clase (uneori geografia ajută şi separarea de clasă, ce să-i faci, iar săracii din ţările puternice sînt doar nişte suspecţi de alunecare în lene sau terorism).

“Radicalii” care doreau negociere sînt forţaţi către alegerea imposibilă: înfrîngere totală sau declanşarea Grexitului. Deci cine sînt extremiştii periculoşi?, exact ăia care au umplut lumea de spaime şi propagandă împotriva unor mişcări politice care mai dau ceva speranţă. De altfel, nu întîmplător am văzut multă jubilare exact prin zonele prăjite la extremă dreapta şi pe la noi, tocmai pentru că în sfîrşit Troica le-o trage grecilor şi stîngii în general. Există ceva mai trist decît dreapta burgheză cu ochelari de cal? Da, îmburgheziţi fani ai politicilor de austeritate care n-au nici nu sfanţ în buzunar.


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Grecia, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Grecia a incheiat acordul cu Eurogrupul. GERMANIA PRETINDE CA A UMILIT NOUL GUVERN, TSIPRAS & VAROUFAKIS REVENDICA VICTORIA

  1. Pingback: “PUTERNICA SI NECONTROLATA: TROIKA” (documentar Video-ARTE). Yanis Varoufakis, actualul ministru de finante al Greciei: INDATORAREA GRECIEI A FOST O CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII. ELITELE POLITICE AU FACUT UN PACT FAUSTIC CU BANCHERII | Cuvântul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare