GRECIA A VOTAT ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-TROICA. Partidul Syriza, “STANGA RADICALA”, castiga alegerile si se aliaza cu “DREAPTA NATIONALISTA” a Grecilor Independenti

26-01-2015 8 minute Sublinieri

SYRYZA A FACUT ALIANTA CU INDEPENDENTII GRECI, FORMATIUNE CONSERVATOARE SI ANTI-AUSTERITATE

syriza

Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, liderul formaţiunii Syriza (stânga radicală), care s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative anticipate de duminică, a fost desemnat premier al Greciei, după ce a depus jurământul în faţa preşedintelui Carolos Papoulias, relatează AFP. “Voi sluji întotdeauna Grecia şi inreresul poporului grec”, a declarat Tsipras, care purta un costum bleumarin, fără cravată, într-o ceremonie civilă de prestare a jurământului, o premieră în Grecia, o ţară ortodoxă, în care această ceremonie are de obicei un caracter religios, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune Nerit. “Ne aşteaptă un drum greu”, a declarat Tsipras un pic mai înainte, într-o scurtă conversaţie cu şeful statului. […]

Stanga radicala Syriza, invingatoare in alegerile din Grecia, si partidul nationalist Grecii Independenti au cazut de acord luni sa guverneze impreuna, a anuntat Panos Kammenos, presedintele acestei mici formatiuni, potrivit AFP.

“Vom da un vot de incredere noului premier Alexis Tsipras”, a spus Panos Kammenos, dupa o intalnire la sediul Syriza cu liderul partidului care a obtinut 149 de fotolii dintre cele 300 ale parlamentului, lipsindu-i doar doua locuri pentru majoritatea absoluta.

Potrivit unei surse din Syriza, care a solicitat pastrarea anonimatului, cele doua partide “se vor alia pentru a asigura majoritatea in Parlament si pentru a forma guvernul”.

Presedintia greaca a anuntat ca Alexis Tsipras va fi numit oficial premier la ora 14,00 GMT.

Intelegerea politica intre cele doua partide de extrema – dreapta si stanga – este o raritate in peisajul politic european, scrie Reuters, dar Syriza si Grecii Independenti sunt unite de pozitia dura fata de acordul de finantare al tarii cu FMI/UE. Cele doua partide au prezentat in campanie acordul cu FMI drept raul absolut si au mizat pe dorinta cetatenilor greci de a scapa de masurile de austeritate.

Grecii Independenti dezvolta o retorica anti-austeritate foarte puternica, la fel ca si Syriza, dar apara pozitii nationaliste si conservatoare in ceea ce priveste moravurile. 

Potrivit rezultatelor cvasi-definitive ale alegerilor de duminica, Grecii Independenti obtin 13 fotolii si 4,75% din voturi, a sasea forta din Parlament.

Acest partid a fost format dupa izbucnirea crizei grecesti in 2010 de Panos Kammenos, un disident al Noii Democratii.

Alegerile din Grecia pot fi decisive pentru Europa. O grupare politica precum Syriza poate aduce speranta unei revigorari a stîngii împotriva centrismului pro-austeritate. După toate cifrele, şi în ciuda avertismentelor de tot felul tip Juncker sau Merkel, pare că Syriza are o şansă bună să cîştige. Ar fi doar un începutul, dar ar fi un semnal bun. Guvern nu înseamnă putere pentru mişcări politice democratice, trebuie cuceriţi oameni buni pentru guvernare, trebuie cîştigat sprijinul real al cetăţenilor şi după alegeri – vedeţi aici un discurs foarte bun al lui Iglesias de la Podemos.

Syriza nu poate schimba nimic singură nici în Grecia, nici în UE. Dar ce e important e că trimit mesaj de reformă peste UE. Mai e important că Podemos şi Syriza au defilat împreună în 2014 prezentîndu-se ca alternativă. Misiunea e aproape imposibilă. Însă e mai concretă decît orice ofertă văzută pînă acum.

Chestiunea datoriilor

Tsipras a avut un an de graţie, a fost în continuă campanie, de la europarlamentare pînă acum. Una din ţinte este reducerea datoriilor Greciei – orice altă soluţie înseamnă faliment. Syriza nu vrea ieşirea dn UE. Tsipras a avut mai multe intervenţii publice polemice împotriva ipocriziei datoriilor în Europa. Mulţi uită să spună că Syriza e şi împotriva unei caste corupte greceşti, pe lîngă cei care i-au sprijinit la nivel central european. Pentru Merkel nu contează corupţia neapărat, ci acei corupţi care îi sînt aliaţi.

Un atac frecvent al lui Tsipras la adresa liderilor germani (care vor înapoi împrumutul integral) a fost amintirea datoriilor germane. Datorii de altfel amintite şi de publicaţii germane cunoscute în ultimul ani. Un exemplu primit de la un prieten:

SPIEGEL ONLINE: The Germany of today is considered the embodiment of stability. How many times has Germany become insolvent in the past?

Ritschl: That depends on how you do the math. During the past century alone, though, at least three times. After the first default during the 1930s, the US gave Germany a “haircut” in 1953, reducing its debt problem to practically nothing. Germany has been in a very good position ever since, even as other Europeans were forced to endure the burdens of World War II and the consequences of the German occupation. Germany even had a period of non-payment in 1990.

SPIEGEL ONLINE: Really? A default?

Ritschl: Yes, then-Chancellor Helmut Kohl refused at the time to implement changes to the London Agreement on German External Debts of 1953. Under the terms of the agreement, in the event of a reunification, the issue of German reparations payments from World War II would be newly regulated. The only demand made was that a small remaining sum be paid, but we’re talking about minimal sums here. With the exception of compensation paid out to forced laborers, Germany did not pay any reparations after 1990 — and neither did it pay off the loans and occupation costs it pressed out of the countries it had occupied during World War II. Not to the Greeks, either.

Spiegel Online, June 21, 2011

Schimbarea ideologică

Stînga europeană nu mai e aici doar de decor, mai spune Tsipras. Aici e esenţa, e pentru prima oară după mult timp cînd o astfel de mişcare politică are speranţă de guvernare fără să-şi sacrifice complet principiile. Syriza şi-a înmuiat discursul de acum doi ani şi a cîştigat mult electorat între timp. Dar e important că a păstrat cîteva ţinte esenţiale pe care celelalte partide le-au uitat de foarte mult timp.

“Sîntem o forţă politică eurofilă, nu recunoaştem frontiere geografice în interiorul Europei, ci doar graniţe sociale. Adversarii noştri, în schimb, dreapta populară de la PPE şi social-democraţii de la PSE, pot fi considerate forţe antieruopene după prejudiciile provocate unora dintre cetăţeni.” (Tsipras)

Sînt în Syriza şi voci importante (de economişti) care susţin ieşirea din UE. Dar, spune Tsipras, asta nu arată decît că nu ne e frică să discutăm alternative.

Narcisismul radicalismului

Există şi contestări de la stînga. Syriza nu e destul de radicală (la stînga sînt şi comuniştii greci, partid de mare tradiţie). Sînt doar nişte social democraţi. Sînt reproşuri fără sens. În funcţie de moment istoric sau de împrejurări poţi fi şi un moderat eroic sau un radical penibil. PASOK (social-democraţii greci care azi riscă să piardă şi intrarea în parlament) în 81, înainte de venirea la putere, erau mai radicali decît Syriza, cereau ieşirea din NATO şi UE (la care Grecia se pregătea să adere). Nici Podemos nu a adus în Spania purism radical, ci tocmai încercarea de a ieşi din bule radicale academice sau sectare pentru reconstruirea unui radicalism real, popular, cu ţinte care chiar pot schimba stilul de guvernare. Datoria e să mai şi luăm puterea, spunea Iglesias.

Speranţă pentru UE

Şi în Franţa, şi în Spania, şi în România chiar aceste alegeri greceşti aduc speranţă. În locuri unde stînga radicală s-a reorganizat deja, o victorie Syriza înseamnă o posibilă alianţă peste frontiere care să blocheze austeritatea. În locuri precum România poate însemna urgenţa unei organizări de la zero a unei stîngi serioase. Iată textul de susţinere publicat de CriticAtac:

Decît să intrăm într-un spectacol trist al votării, cum s-a întîmplat în noiembrie, mai bine susţinem ACUM Syriza, deşi nu putem să o votăm. Syriza nu înseamnă doar vot, înseamnă speranţa redescoperirii politicii în forma ei continuă, profund democratică, aceea care continuă şi după vot. Syriza poate însemna scînteia unui nou val democratic care poate schimba realmente Europa. Syriza e alternativa reală la acea Uniune centristă preocupată doar de conservarea status quo-ului (SPD şi PPE) sau la şi mai sinistra variantă a extremei drepte care propune întoarcerea la un ghiveci naţionalist european.

Au fost mulţi oameni de stînga români care “au votat anticorupţie”, adică cu dreapta. N-au înţeles că au intrat într-un joc pervers al corupţilor buni şi corupţilor răi. Au fost mulţi oameni de stînga care cred că o petrecere în stradă pentru candidatul ăl mai bun constituie vreo realizare politică. E timpul să terminăm cu naivităţi mai mult sau mai puţin oportuniste şi să începem să construim împreună un spirit Syriza în România. Acest moment extraordinar pentru Tsipras şi ai lui poate da un impuls pentru reconstrucţia stîngii aproape de la zero în Estul complet confiscat de dogmele cele mai dure ale austerităţii şi demantelării socialului.Ce înseamnă anticorupţie dacă nu atacăm acea corupţie care unge rotiţele abuzului economic? Ce înseamnă anticorupţie dacă ţipăm la cîţiva baronaşi şi-i pupăm mîinile lui Juncker? România e prinsă de prea mult timp în jocul imposibilităţii de a alege — este cazul parlamentarelor românești sau a ultimelor alegeri pentru Parlamentul European. Trăim vremuri ale schimbării, sîntem forţaţi să ducem măcar mesajul mai departe. (text integral)

Întrebarea care se pune, insistent şi cu îngrijorare, după câştigarea parlamentarelor de către Syriza (un acronim pentru Coaliţia Stângii Radicale), este: va ieşi sau nu Grecia din zona euro?

Dacă trecem în revistă declaraţiile repetate ale cancelarului  Merkel, răspunsul ar fi cam da. Domnia sa atrăgea atenţia, chiar la începutul acestui an, că, dacă guvernul rezultat din alegeri ”va abandona politica de austeritate bugetară şi nu va mai rambursa datoriile ţării”,  ieşirea Greciei din zona euro este  ”aproape inevitabilă”. Acest ”aproape” s-ar putea referi şi la faptul că nu există încă mecanisme instituţionale pentru un astfel de demers.

Ei bine, Alexis Tsipras (40 de ani), liderul Syriza, este, la ora când scriu, premier desemnat. Cel mai tânăr prim ministru din ultimii 150 de ani al celei mai îndatorate ţări din UE (peste 300 miliarde de euro, 170 la suta din PIB). Iar Tsipras – atenunând din promisiunile fantasmagorice (naţionalizarea fabricilor, a băncilor, a spitalelor private etc.) pe care le face în ultimii ani – a rămas ferm în ce priveşte politica anti-austeritate şi renegocierea datoriilor externe cu Troika (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional).

Mai mult, Alexis Tsipras speră să revigoreze stânga europeană, scoţând-o din conul de umbră în care au înfundat-o agresivele politici neo-liberale.

Şansele de succes ale tânărului marxist, pe plan intern şi internaţional, sunt foarte subţiri. Aşteptăm, odată cu instalarea în fruntea guvernului, soluţiile de ieşire din criză a Greciei (o ţară care, din punct de vedere economic, s-a furat pe sine, decenii de-a rândul), cu un program anti-austeritate, care ar îngloda-o în alte datorii, aruncând-o în dezastru. În ce priveşte coalizarea stângii europene, rămâne un deziderat minunat, împachetat în cuvinte frumoase, care contrapun într-un elan utopic austeritatea democraţiei: ”Viitorul nostru comun în Europa nu este cel al austeritatii, este cel al democraţiei, solidarităţii şi cooperarii”.

Teamă mi-e că, deocamdată, tânărul şi ambiţiosul viitor şef al Guvernului grec vinde iluzii, pregătindu-se (cum remarca fostul premier Antonis Samaras) să ”plonjeze spre necunoscut”, fără plasă de siguranţă .

Grecia trebuie sa respecte reglementarile zonei euro si nu poate solicita un tratament special pentru datoria sa, dupa victoria stangii radicale in alegerile de duminica, a afirmat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, intr-un interviu acordat luni publicatiei ‘Le Monde’, transmite Reuters.

Exista reglementari interne ale zonei euro care trebuie respectate. Nu putem face categorii speciale pentru o anumita tara’, a declarat Christine Lagarde, citata de Agerpres. Oficialul a adaugat ca Grecia inca trebuie sa adopte reforme structurale cuprinzatoare, cum ar fi colectarea taxelor si reducerea numarului de dosare restante in sistemul judiciar.

‘Nu este o problema de masuri de austeritate, acestea sunt reforme profunde care au ramas de facut’, a explicat seful FMI.

Saptamana trecuta, Christine Lagarde a avertizat Grecia ca vor exista consecinte in cazul restructurarii datoriei sale dupa alegerile legislative.

Partidul de stanga Syriza a anuntat ca va elimina masurile de austeritate impuse Greciei de creditorii internationali in conformitate cu planul de asistenta si, de asemenea, a cerut organizarea unei conferinte internationale pentru renegocierea termenilor datoriilor Greciei fata de alte state din zona euro. Liderul Syriza, Alexis Tsipras, a propus o conferinta similara cu reuniunea de la Londra din 1953, la care puterile Occidentale au redus cu 50% datoria Germaniei Federale.

Sub asistenta financiara a Uniunii Europene si FMI de la izbucnirea crizei datoriilor in 2010, Grecia a beneficiat pana acum de doua programe de imprumuturi in valoare cumulata de 240 de miliarde de euro. Pentru a beneficia insa de aceste credite, Grecia a trebuit sa puna in practica o politica dura de austeritate si o serie de reforme pe care Syriza vrea sa le modifice.

Luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul director al Bancii Centrale Europene, a avertizat ca BCE nu va lua parte la nicio reducere a datoriei Greciei.

‘Nu este de competenta BCE sa decida daca Grecia are nevoie de o reducere a datoriei. Dar este absolut sigur ca nu putem fi de acord cu o reducere a datoriei care sa includa obligatiunile elene detinute de BCE’, a declarat Benoit Coeure.

Iulian Capsali (facebook):

In Grecia s-a format o coalitie intre stanga si conservatori. In Romania asa ceva nu este posibil. De ce? Simplu: nu avem partid de stanga si nici partid conservator. 

Problema politica la noi este ca Basescu nu primeste casa de protocol (casa din Mihaileanu nu e buna?) si faptul ca Maior ameninta cu atentatele datorita faptului ca nu i-au fost acceptate de CCR legile Big Brother. 

Ce au grecii si noua ne lipseste complet? Pentru apararea interesului national sunt capabili sa faca multe concesii. La noi, partidele se aduna ca sa lupte impotriva interesului național, iar politica “mare” o face DNA-ul.

*Pentru cine stie istorie, “Monstruoasa coalitie” a fost una benefica politic.

“Grecia intoarce o pagina, lasand in urma austeritatea dezastruoasa …si 5 ani de umilinte” – A. Tsipras

Despre situatia din Grecia nu am toate datele necesare ca sa trag niște concluzii foarte tranșante. ‪‎Syriza‬, pe care am comparat-o initial cu miscarea anti-RMGC, este ca si aceasta destul de eclectica. Cert este ca are câteva caracteristici care fac din Romania țara cea mai devotata Hegemonului: suntem lipsiti de orice alternativa la neoliberalism, o colonie ideala. Bune, proaste, solutii diferite la politica economica lamentabila se vehiculeaza peste tot in Europa. Nu si la noi. La noi se lucrează la o “alternativa” de tipul Monica Macovei, obedienta perfecta la Sistem.

PS Nu imi este clara relatia pe care o are cu Biserica noul partid care va guverna Grecia, stiu doar ca a cerut o implicare mai puternica in chestiunile sociale din partea acesteia. Cert este ca situl cel mai puternic de stiri din zona ecleziala, Romfea, a dat sugestia ca sa fie votati si cativa parlamentari din Syriza, ceea ce arata ca nu este o miscare de extrema stângă, asa cum este prezentata de presa mainstream. In plus conducatorul acesteia, Alexis Tsipras, declarat ateu, a fost in cateva randuri in Sf. Munte înainte de alegeri.

PPS Daca o sa continue politica neoliberala a partidelor de asa zisa stanga si dreapta din Grecia, aceasta miscare politica care a canalizat energia tinerilor va distruge orice perspectiva de viitor. Am inteles ca au lucrat la un program economic prin care sa se renunte la santajul Fondului Monetar, Bancii Mondiale si Europene. Sa vedem cat de viabil este. Cert este ca Tsipras este redutabil ca om politic.

*


Categorii

Grecia, Iulian Capsali, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

36 Commentarii la “GRECIA A VOTAT ANTI-AUSTERITATE SI ANTI-TROICA. Partidul Syriza, “STANGA RADICALA”, castiga alegerile si se aliaza cu “DREAPTA NATIONALISTA” a Grecilor Independenti

  1. Syriza se autodefineste drept un Front al Salvarii Nationale.
    A declarat razboi evaziunii fiscale practicate de Biserica Ortodoxa, dar nu intentioneaza sa se atinga de privilegiile armatorilor greci si nici sa intre in intimitatea finaciara a acordurilor de locatie miltara.
    Nici pe investitorii imobiliari nu intentioneaza sa ii deranjeze prea tare. Cei ce au calatorit in Grecia au observat faptul ca pe santierele de constructii muncesc romani, bulgari, moldoveni , sirieni si nici tipenie de greci. Cam asa stau lucrurile si in turism.
    Syriza nu a condamnat fenomenele de pedocriminalitate semnalate pe teritoriul Greciei .
    “Criza ” careia trebuie sa ii faca fata Tsipras este una financira si morala in acelasi timp.

    A propos de armatori , flota comerciala a Greciei a reusit sa se plaseze in 2014 pe primul loc in lume prin volumul de marfuri transportate (in principal, petrol) si profit.
    http://syriza-fr.org/2014/10/28/les-privileges-du-capital-armateurial-en-grece-par-yannis-tolios/

  2. Sa privim cu atentie Syriza …http://activenews.ro/ce-inseamna-victoria-syriza_1882426.html

    Acest nou prim-ministru nu a jurat pe Biblie si e ateu declarat.Iar parca in ultima vreme nu l-am mai auzit asa radical prin discursuri.Desi multi cred asta(in mod gresit),nu e un partid neaparat eurosceptic .

  3. sa dea Dumnezeu sa gresesc , dar tare mi se pare un simplu foc de paie , tare mult seamana cu cei care ne-au “salvat” pe noi in urma cu fo …10 ani. Stiu cam prea bine speech-ul . De fapt cam asta vrea poporul si la noi . Haiducie …si atat . Ma mira faptul ca Iulian Capsali se erijeaza intr-un partizan al Sirizey … Exceptand masurile antiausteritate , vad ca astia promoveaza toata “splendoarea” occidentului , deci despre ce vorbim ? Preferam putul in locul lacului , e mai “deep” , nu ? Din ciclul ” Atunci i-am condamnat pe toti la moarte…” Este absolut genial faptul ca ni se descrie clar ca in Spania , Podemos , infratiti cu Syriza, s-au nascut din proteste …adica din esapari controlate. Ce asteptari poti avea de la unii ca astia decat niste programe controlate de papusari/servicii , combinate cu dejectii de genul verzilor/cernea? Sa nu uitam , fratilor, ca Grecia ortodoxa (si nu numai) ocupa un loc de seama pe agenda de lucru a harnicilor trepadusi ai statului mondial antihristic . Faceti inca o trecere in revista a victoriilor repurtate de ei in ultimii ani si veti mai gasi doar cateva transee de rezistenta . Nu terorismul ii infricoseaza , nu dictatura le deranjeaza planurile , nu saracia sau bogatia , morala sau decadenta , ii ingrijoreaza dar ii arde cumplit rugaciunea Sfintilor nostri , ii ingrijoreaza aglomeratia din bisericile noastre ortodoxe , simt ca in fata preotilor nostri mostenitori ai Harului , pot pierde si de-aia ii spurca cu orice prilej . Haideti sa nu ne facem nici o iluzie , Syriza suna ca …nimica . Nu vor fi nici macar “solutia salvatoare” antihristica …

  4. @fane:

    Sigur ca poate fi un foc de paie. Capsali nu pare chiar partizanul Syriza, si reactia lui se poate explica mai degraba prin diabolizarea acestei miscari in presa mainstream de la noi si nu numai. Semnalele date de Tsipras sunt oricum contradictorii: a vrut ceremonie civila, nu si religioasa, insa a batut palma cu seful unor nationalisti greci, desi mai existau niste formatiuni de centru-stanga in Parlament. Situatia e mai complexa, Grecia nu are cum sa faca o mare branza, in cel mai bun caz sa mai duca un Termopile impotriva persanilor financiari, si nu e deloc lipsit de semnificatie ca, totusi, puterile astea mari nu privesc cu ochi buni ideea unei minime rezistente fata de modelul impus al austeritatii.

  5. Sa dea Dumnezeu sa gresesc, dar mie mi se pare Alexis Tsipras asta un fel de marioneta scoasa din buzunarul de la spate. Va face exact ce i se spune, dar va spune exact ce vor cei care l-au ales sa auda. Era nevoie de cineva care sa zdruncine hotararea grecilor, iar ce va face acest Alexis Tsipras va fi exact asta. Pana acum, era simplu pentru greci, cei cu austeriatea erau rai astia de acum sunt buni pentru ca ceilalti s-au dovedit rai. Cand insa nimic nu se va schimba in bine, debusolarea va fi extrema, iar faramitarea coeziunii grecesti maxima. Pentru ca grecii au ales fara Dumnezeu. Din pacate, nici nu isi vor da prea multi seama si majoritatea vor cauta din ce in ce mai mult solutii individuale. Asta se numeste pierzanie. Nu am nici un argument, poate sunt eu mai pesimist in seara aceasta, dar acesta este sentimentul.

  6. Nu cumva unii din Syriza isi doreau, acum nu demult, ca Sfantul Munte Athos sa fie deschis femeilor? Ma insel?

  7. alianta lui Tzipras cu Independentii indica mai degraba predispozitia de a realiza compromisul si pacea sociala in plan intern, prin unitatea grecilor (socialisti sau conservatori, dar autentici) in jurul obiectivelor imediate de interes popular si national: eliberarea de sub jugul austeritatii impuse din afara, crearea de locuri de munca, asigurarea unor venituri minimale pentru un trai decent, impartirea responsabilitatilor si a suportarii daunelor la paritate cu institutiile financiare responsabile de impovararea si supraindatorarea haotica a Greciei, eventual cu tragerea la raspundere a politicienilor si finatistilor implicati in aceste abuzuri….taxarea averilor exorbitante a grecilor ultrabogati etc
    De aceea cred ca Tzipras va cauta sa nu intre in conflict cu Grecia profunda, cum spuneam, asta fiind ratiunea aliantei cu Independentii, mesajul si statementul lui politic fiind predilect indreptat inspre interior, iar vizati trebuie sa se simta eurocratii, finantistii si merkelienii, pentru ca Tzipras nu a achiesat la o alianta cu niste stangisti pro-europeni doar pentru a-si cosmetiza sau imbunatatii imainea in afara de dragul unor concesii in cadrul viitoarelor negocieri, ci a adoptat o pozitie ferma inca de la primul pas prin formarea acestei coaliztii, indicand o Grecie unanima, unita, inaintea negocierilor dificile cu troica…indiferent de rezultatul acestora, compromisul sau iesirea din ue si/sau damparea eurului, Grecia si grecii castiga prestigiu, troica si merkeli pierd jdemii de hectare de teren….

    pe de alta parte, nu stiu cat vor fi dispusi consrvatorii sa defileze sub steaguri rosii sau gay…dimensiunea ideologica/culturala/interna avand de asemenea de jucat un rol major…daca reusesc sa ramana uniti, grecii castiga orice batalie….aici va fi marea batalie a lui Tzipras….troica e pistol cu apa.

  8. Ateu declarat (ce-i drept, macar ‘pe fata;), in rafuiala cu Biblia… In Grecia Ortodoxa.
    Ce poate iesi bun din asta??

    Stiu, suna cam simplist pt o ‘analiza politica’, dar in fond (si in zilele pe care le traim), ar trebui sa stim deja cu totii: despre ASTA este vorba.

  9. Tsipras,pt. a-si mentine scaunul pe care s-a asezat, va trebbui sa faca ceea ce a promis in capanie poporului care la ales.Scaunul de prim ministru nu depinde de Merkel si UE ci de greci. Ei sunt” construiti”diferit ca oricare dintre popoarele lumii si mai ales ca noi.N-are rost sa iau in raspar istoiria lor pt.a-mi documenta afirmtia, fiindca o stiti si voi.Urmarea?.Probabil lucrul acesta ii va”inerva”pe vestici si vor ajunge la proorocirea Sf. Paisie;ii va asmuti pe turci inpotriva lor, simtindu-si “plapuma” UE CA SE DESTRAMA.Si uite asa va incepe ……
    @Titus L,
    scenariul tau ni se potriveste noua.DOAMNE AJUTA!

  10. Pe una din televiziunile Antena, azi dimineata s-a spus ca noul prim ministru al Greciei, a vitat, DAR NU CU MANA PE BIBLIE !

    Un fost prieten al meu, – despre care cu durere am aflat de la cineva acum 3 ani ca este mason – era in conducera unui partid ‘socialist’ din Romania. La alegerile parlamentare din 2012 a obtinut un rezultat nesemnificativ. Trebuie totusi remarcat, ca in conditiile in care ‘extrema stanga’ nu este semnificativa in Romania, ea pare controlata de masonerie; la nivelul structurilor de conducere. Daca si la noi va aparea un ‘Alexis Tsipras’, aproape sigur va fi omul masoneriei; structurile se creeaza de acum. Oamenii sunt exasperati de saracie iar discursul extremistilor le apare ca unica solutie de supravietuire.
    Proabil ca se va da semnalul ca partidele politice traditionate sa iasa din scena politica, si ‘noua stanga’ va iesi in fata. Aceasta va fi anticrestina; probabil se va alia cu ASUR & co.

  11. @MirceaB

    plauzibil ce zici, desi pe mine ma intriga aceasta decizie imediata si categorica de a merge in alianta cu Grecii Independenti ….

    …Tzipras, un inainte-mergator, pe valul indignarii populare, a saraciei si disperarii, a infierarii elitelor, a sistemului, a partidelor main-stream …. pentru a-i insela si pe cei alesi …. ???

    se poate face legatura si cu o accentuare a discursului anti-sitem a unei parti e personalitatilor romanesti (in legatura cu Clubul de la Roma) …. I. Serbanescu, C. Georgescu, Colceag, Malita etc

    Dumnezeu sa ma ierte, daca gresesc, sau daca le gresesc acestor oameni….

  12. Iata ca e posibil si la altii, tot ortodocsi, si inca de frunte. Nu numai noi suntem spalati pe creier. O alianta contra naturii, contra oricarei logici elementare: extrema stanga (!!) si conservatorii nationalisti.

  13. Pe Digi se sarbatorea nasterea acum 25 de ani a Grupului pentru Dialog Social…si o laudau de zori ca promotoarea democratiei autentice …a fost prezent si domnul Johannes.

  14. Friedman e f limpede, ca de obicei. Sugestia lui finala este insa ceva de genul ‘intre ciocan si nicovala’: ori UE ori razboi. De ce vede el asa lucrurile nu rezulta clar… disparitia pietei libere (de care Germania e dependenta) ar obliga la o reconfigurare fortata a pietelor ?? sau ceva de genul…?
    Finalul este plin de suspans, oricum.

  15. Aseara pe Realitatea TV a avut loc o emisiune maraton dedicata ‘holocaustului’ – s-a terminat pe la 0.20. Trebuia sa se discute si despre Ucraina, Grecia si multe altele – dupa cum se anunta pe banda de jos, dar s-a vorbit doar un pic despre Grecia.
    Vorbitorii erau total nemultumiti de noul premier, si au sugerat ca in cazul in care isi va pune programul in aplicare, noul guvern va fi boicotat si din cauza saraciei oamenii vor fi foarte dezamagiti, intorcandu-i spatele – amenintare pe fata cu sanctiuni economice ale celor ce venisera sa sarbatoreasca holocaustul.

    Suparare mare pt ca premierul grec vrea sa nationalizeze bancile…

  16. Asta e cu tarile care nu au experimentat pana acum pe viu comunismul, gen tarile vestice sau, in acest caz, Grecia care, daca nu ma insel, este singura tara majoritar ortodoxa care nu a cunoscut “binefacerile” acestui regim.

    Oamenii din aceste tari au impresia ca redescopera roata patrata pe care toti ceilalti care au incercat-o au abandonat-o doar de fraieri ce sunt, nu ca ar fi fost ceva in neregula cu ea.

  17. @Lucian:

    Ma rog, chiar nu e cazul. Adica, in prezent, aceasta organizatie descrisa drept stanga radicala nu are nimic din stanga aia comunista ce voia nationalizari, abolirea proprietatii private, economie planificata. Cred ca sunt nationalisti care sunt mult mai la stanga decat Syriza, din acest punct de vedere. In acest moment, problema in Grecia se rezuma la datoria statului si la raportul acestuia cu “Troica”.

  18. @admin

    Asta cred ca ramane de vazut.

  19. @Lucian:

    Sigur.

  20. Nu cred că va experimenta comunismul. Actualul context politic nu premite aşa ceva, şi aici mă refer în special la Grecia. După cum arată situaţia, mai degrabă, cred că se va ajunge la ce spunea Cuv. Iosif Vatopedinul: “Va fi o anomalie de stat. Cand aceasta anomalie de stat va avea loc, capitalul international si evreiesc va fi retras imediat. Cand capitalul international va fi retras atunci Grecia va falimenta si poporul ei va flamanzi.Apoi va avea loc provocarea (atacul turcesc).”
    https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84838260&x-yt-ts=1422327029&v=eCs0LZil6Ac

  21. oh , Doamne , daca in lumea asta ,doar comunismul ar fi singurul rau …

  22. http://www.cotidianul.ro/capitalismul-si-ue-un-matrix-al-zilelor-noastre-si-un-cartel-irational-255668/

    Acesta este noul ministru de finanţe al greciei, o persoană determinantă pentru viitorul greciei, poate mai mult decât tsipras însuşi, cel puţin pe parte de mecanică economică. Dincolo de marxismul său calificat şi nuanţat, pentru mine este surprinzătoare aparenta consistenţă profesională de care dă dovadă. Sunt surprins deoarece de regulă facţiunile radicale au o viziune la suprafaţă asupra lucrurilor, sunt structural populiste şi în principiu ineficiente când ajung la guvernare. S-ar putea să fie un caz similar şi aici, iar domnul Varoufakis să eşueze cam cum ar eşua un Aligică în misiunea de a reforma structural ANAF-ul. Până atunci însă îmi face o impresie iniţială foarte bună.
    Oricum este de reţinut că spre deosebire de noi, grecii au resurse umane surprinzătoare chiar şi în partidele radicale. Noi suferim de o precaritate intelectuală severă în toate formele de manifestare societală, dar mai ales în cea politică. Mai direct spus, la noi n-ai cu cine..

    Nu este neapărat vina lor individuală, ci mai degrabă purtăm o vină colectivă pentru deriva noastră. Vă recomand ultra-călduros lectura următorului articol fluviu (timp de lectură ~20min):
    http://www.contributors.ro/editorial/studentii-cea-mai-enigmatica-parte-a-invatamantului-universitar-sociologia-unui-examen/
    Poate nu ar fi rău să fie preluat şi aici, în parte, de vreme ce oricum s-a mai discutat despre sistemul nostru de învăţământ, chiar recent.

  23. Constitutia Greciei

    […]
    articolul 33

    2. Președintele Republicii, înainte de asumarea exercitării atribuțiilor sale, depune următorul jurământ în fața Parlamentului:

    ”Jur în numele Sfintei Treimi de o ființă și nedespărțită că voi proteja constituția și legile, voi avea grijă de respectarea acestora, voi apăra independența națională și integritatea teritorială a țării, voi proteja drepturile și libertățile grecilor și voi servi interesului general și progresului poporului grec”. (Traducere Graiul Ortodox)
    […]

    Articol complet: https://graiulortodox.wordpress.com/2015/01/26/constitutia-eladei-incotro-astazi-syriza-castiga-alegerile-parlamentare-in-fata-conservatorilor/

    Alexis Tsipras a incalcat constitutia Greciei chiar din primele clipe ale mandatului. Modul in care trebuie sa jure presedintele ales este specificat clar in constitutie.

    S-a scurs cam putin timp de la aceasta investitura, dar cele cateva luari de pozitie ale lui Tsipras incep sa-mi confirme banuiala ca nu este altceva decat un alt “Iohanis”. Ca si al nostru, si al lor cred ca fost ticluit in secret, prin inaltele cancelarii europene si americane.

    Cred ca sarcina principala a lui Tsipras va fi distrugerea Muntelui Athos si diluarea ortodoxiei din restul Greciei.

  24. #27
    Frate, pai Alexis Tsipras a fost numit premier, nu presedinte.

  25. Pingback: SYRYIZA – legaturi cu SOROS? “STANGA RADICALA” VREA UNIUNE EUROPEANA SUPRASTATALA/ Noul guvern al Greciei si chestiunea rusa | Cuvântul Ortodox
  26. Constituția Eladei încotro ? Syriza a caștigat alegerile parlamentare în fața conservatorilor

    Biserica Ortodoxă este puternic înrădăcinată în identitatea Greciei, ca naţiune. Constituţia este scrisă „în numele Sfintei Treimi”, începând cu fraza: „În numele Sfintei, Cosubstanțiale și Indivizibilei Treimi”, preoţii binecuvântează noile guverne, şcolile publice predau catehismul ortodox etc….

    https://graiulortodox.wordpress.com/2015/01/26/constitutia-eladei-incotro-astazi-syriza-castiga-alegerile-parlamentare-in-fata-conservatorilor/

  27. @ Ioan R

    Asa este frate, premier nu presedinte. Am gresit eu. Scuze.

    Dar felul in care a jurat, tinand cont de ceea ce specifica constitutia Greciei, a fost tot o incalcare a acesteia, datorita faptului ca a fost investit intr-o functie la fel de mare ca si a presedintelui. Mai bine nu jura deloc, in nici un fel.

    Si, din punct de vedere a puterilor pe care i le da functia aceasta, de premier, este, din punctul meu de vedere doar un alt “Iohanis”.

    Incet, incet, incep sa apara si voci, articole … care imi dau dreptate in ceea ce am banuit. Imaginea Tsipras a fost ticluita in secret prin cancelariile euro-americane, iar acum, dupa ce a prostit o mare parte a poporului elen si a pus mana pe putere, trebuie sa uite tot ce a promis si sa urmeze agenda “sforarilor”.

    Marea batalie cred ca va fi dusa impotriva Muntelui Athos. Diluarea ortodoxiei din Grecia va fi o sarcina usoara, ca si la noi.

  28. Problema Greciei este urmatoarea si despre acesta, nu vorbesc politicienii.
    http://www.globalresearch.ca/the-new-mediterranean-oil-and-gas-bonanza/29609
    Marea sansa a grecilor sunt nemtii, in ideea ca fac parte din acelasi spatiu geo-politic si in consecinta, nu li se poate aplica “solutia libiana”.
    Ironia s-a vrut subtire cu toate ca situatia este groasa( expresie argotica folosita in cartierul multicultural al copilariei mele).

  29. Pingback: EUROPA OLIGARHICA: imperiul in care poparele periferice sunt dominate de Germania/ PODEMOS – “Syriza” Spaniei reuseste o manifestatie uriasa [VIDEO] | Cuvântul Ortodox
  30. Pingback: GRECIA: INTRE CAPITULAREA IN FATA TROICII SI SPECTRUL REVOLTELOR INTERNE. Scurta istorie a inrobirii Greciei de catre Imperiul European. CAT DE RADICAL ESTE GUVERNUL SYRIZA SI CARE ESTE BAZA SA ELECTORALA? | Cuvântul Ortodox
  31. Pingback: “PUTERNICA SI NECONTROLATA: TROIKA” (documentar Video-ARTE). Yanis Varoufakis, actualul ministru de finante al Greciei: INDATORAREA GRECIEI A FOST O CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII. ELITELE POLITICE AU FACUT UN PACT FAUSTIC CU BANCHERII | Cuvântul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare