“PUTERNICA SI NECONTROLATA: TROIKA” (documentar Video-ARTE). Yanis Varoufakis, actualul ministru de finante al Greciei: INDATORAREA GRECIEI A FOST O CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII. ELITELE POLITICE AU FACUT UN PACT FAUSTIC CU BANCHERII

27-02-2015 5 minute Sublinieri

Pentru a obtine creditele de care au nevoie pentru a face fata crizei, statele europene trebuie sa se supuna exigentelor emise de trei institutii far care formeaza troika: FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana.

Iata o ancheta edificatoare despre rolul controversat al acestei troici. Cinci ani au trecut deja de cand statele aflate in criza din zona euro traiesc chinurile supra-indatorarii.

Pentru a obtine imprumuturile de care au nevoie de urgenta, trebuie sa se supuna exigentelor – faimoaselor memorandumuri – celor trei institutii ce formeaza troica: FMI, CE, BCE. Masurile de austeritare impuse de ele nu au avut, pana acum, efectele scontate, ci dimpotriva. E vorba de inalti functionari ce actioneaza in afara oricarui control parlamentar, care iau decizii pe care guvernele trebuie sa le execute.

Pentru a intelege mai clar acest proces, jurnalistul german Harald Schumann (autor al documentarului “Cand Europa salveaza bancile”, difuzat de ARTE in 2013) a calatorit in Irlanda, Grecia, Portugalia, Cipru, Bruxelles si SUA.

De-a lungul acestei munci de investigatie pasionante, a intervievat ministri, economisti, avocati, bancheri, victime ale crizei, precum si pe laureatul Nobel pentru economie, Paul Krugman, ce explica de ce aceasta politica a restrictiilor nu functioneaza. (trad.CuvantulOrtodox)

Spicuiri din documentar:

– apar inalti functionari din FMI sau de la CE care acuza faptul ca imprumutul acordat Greciei a fost decis impotriva regulilor acestor institutii si strict pentru salvarea bancilor germane si franceze. 

– decidentii Troicii au stiut de la inceput care vor fi efectele “reformelor” cerute Greciei (recesiune, scadere a puterii de cumparare). Au sacrificat deliberat interesele acestei tari pentru interesele sectorului financiar. 

– austeritatea este corelata cu o recesiune puternica. Pentru orice euro economisit in urma “reformelor” s-a pierdut 1 euro si 1/2, cf. Paul Krugman.

– Germania pretinde altor tari sa aplice o politica a austeritatii pentru ca ar fi functionat in cazul sau. Insa rationamentul este fals: programul german a reusit din cauza contextului, nu a retetei. Economia germana s-a sprijinit, in realitate, pe exporturile din UE, pe faptul ca a putut sa-si vanda produsele in tarile meditareneene care se indatorau pentru a avea puterea de cumparare pentru a absorbi aceste produse.

– 3 milioane de greci nu mai sunt in sistemul de asigurari de sanatate. 

– absolut relevant dialogul jurnalistului cu reprezentantul FMI din Portugalia. La toate explicatiile avansate de jurnalist, care arata ca “reformele” menite consolidarii “competitivitatii” economiei portugheze au dus la scaderea salariilor din sectorul privat si la greutati pentru firmele mici, functionarul are un unic raspuns: “Portugalia trebuie sa devina competitiva”

– costul acestor “reforme” a fost platit de oamenii simpli, de cei de “jos”, marile companii obtinand profituri mai mari. De asemenea, profitorii, oligarhii din tarile-victima nu au fost nici ei deranjati de austeritate. Intransigenta Troicii se manifesta fata de nivelul salariului minim si fata de privatizarea bunurilor publice, nu fata de oligarhi. 

– ilustrativa si marturia unor oficiali greci despre cum umilirea lor deliberata de catre reprezentantii Troicii facea parte din “ritualul” negocierilor. 

– “tehnocratii apatrizi” – o putere imensa, necenzurata, e pusa in mainile unor decidenti care n-au nicio legatura reala cu tarile cu care au de-a face, care fac parte din cercuri ale puterii ultra-protejate si la distanta mare de realitatile provocate de programele lor. 

Câteva observații referitoare la situația din Grecia în răspuns la obiecția lui Claudiu Gaiu care spune că SYRIZA nu trebuie să amâne confruntarea cu Merkel și eurocrații până după alegerile spaniole (în urma cărora ar putea să negocieze alături de PODEMOS) ci să ia “măsuri dure și spectaculoase acum”, pentru că altfel se stinge flacăra entuziasmului revoluționar: Ca să fim clar înțeleși, de la bun început, sunt de părere că ar fi greșit să ne pripim cu concluziile, făcându-le astfel jocul celor al căror obiectiv este să compromită actualul guvern grec, a cărui misiune este extrem de dificilă. Eu însumi am spus că dacă SYRIZA vrea să rămână în euro (premisă cât se poate de discutabilă – personal, nu cred că zona euro va rezista), strategia cea mai înțeleaptă pare amânarea confruntării cu troica până când va putea să negocieze alături de PODEMOS ajuns la putere și, eventual, și alături de stânga irlandeză, cu toate că, după cum voi arăta în cele ce urmează, este o strategie teribil de greu de pus în practică (mai ales că, între timp, banii din conturile grecești migrează către alte meleaguri). Până una alta, deși mulți ne se sfiesc să o afirme, consider că încă nu putem vorbi de o capitulare și că putem încă să sperăm că avem de-a face doar cu o repliere strategică.

Acestea fiind spuse, singura măsură dură pe care o poate lua SYRIZA, pentru început cel puțin, e să iasă din euro (sau poate chiar din UE). În euro (UE), SYRIZA poate să țină discursuri spectaculoase dar nu poate lua măsuri dure, deoarece capacitatea decizională nu aparține statului grec ci instituțiilor europene. În aceste condiții, SYRIZA fie alege să iasă din euro acum, fie așteaptă o nouă rundă de negocieri alături de PODEMOS, pe principiul că poziția de pe care va negocia atunci va fi, inevitabil, mult mai puternică.

Revolta indignaților mediteraneeni se poate dezumfla în două moduri (d-aia și situația este extrem de complicată): fie prin faptul că SYRIZA vine la putere și o dă la întoarsă, sau cel puțin amână momentul confruntării (în ambele cazuri, încrederea nu doar în SYRIZA, ci și în PODEMOS, riscă să se prăbușească, pentru că SYRIZA n-a anunțat dinaintea alegerilor o astfel de strategie, iar dacă au de gând să schimbe strategia acum ar face bine să-și înștiințeze rapid electoratul); fie prin faptul că SYRIZA se aruncă cu capul înainte în fața panzerului german și asta înseamnă, inevitabil, o perioadă de “lacrimi sânge și sudoare”, nu de măriri de pensii și creșteri salariale și, ceea ce e mai tulburător, o politică cu adevărat revoluționară ce presupune pătrunderea în “unknown territory”. Or, candidând și fiind aleasă pe un mandat care presupunea deopotrivă rămânerea în euro și încetarea austerității (nuanțele referitoare la amânări strategice până când intră și Iglesias în ring n-au fost menționate, de unde și posibilitatea de a acuza SYRIZA de demagogie electorală, chestie care inevitabil se va întoarce împotriva lor), de parcă ar sta în puterea SYRIZA să aleagă și a și b, nu a sau b, SYRIZA a candidat pe un mandat de tip “la plăcinte înainte, la război înapoi”.

Drept pentru care, nu poate nici să nu te amuze ceea ce citești zilele astea pe site-ul KKE-ului http://inter.kke.gr/…/SYRIZA-When-they-say-that-meat…/ Problema e că dacă SYRIZA alege să iasă din euro, atunci va trebui să se bată pe cont propriu, în condiții economice și mai dure decât cele de acum, cu sistemul oligarhico-militaro-polițienesc din Grecia, în condițiile în care e de bănuit că acest sistem va primi o mână de ajutor de la marele capital care are tot interesul să-i dea stângii grecești o lecție. Una dură. Școală militară prusacă versus indignare hipsterească. Or, rămâne de văzut dacă SYRIZA are sânge în instalație ca să joace în meciul ăsta. Până la proba contrarie, n-are. Rămâne cu discursurile spectaculoase. Dar cu timpul, inevitabil, toate aceste opțiuni se vor clarifica.

Și, ceea ce este mai important, se va clarifica poziționarea stângii în raport cu alternativa dintre integrarea europeană și suveranitatea națională. Pe de o parte, suveranitatea națională îți dă control politic asupra economiei naționale, dar în contextul unei economii globalizate care domnește nestingherită pe mormântul utopiilor de secol XX, mare lucru nu poți să faci cu acea suveranitate națională. Mă rog, poți să faci Cuba pe țărmul Mării Egee, probabil ceva mai dezvoltată, dar nu e deloc clar că grecii își doresc lucrul respectiv. Pe de altă parte, rămânerea în UE (entitate transnațională construită altminteri cu sprijinul unei bune părți a stângii radicale europene) presupune rămânerea într-un organism instituțional în care peisajul opțiunilor politice arată cu totul altfel decât și-ar dori stânga: pe de o parte neoliberalismul își menține dominația în Germania și țările aliate cu aceasta din zona euro, pe de altă parte, alternativa la neoliberalism este reprezentată tot mai mult de extrema dreaptă (vezi cazul Frontului Național care s-ar putea să fie marele câștigător al acestui conflict dintre o Germanie neoliberală samavolnică și o stângă radicală în teorie dar în practică neputincioasă).

Ca atare, chiar și afirmațiile referitoare la lipsa de respect a Angelei Merkel față de democrație, în condițiile în care grecii au votat într-un fel dar Merkel nu le respectă alegerea, sunt complet infantile și trădează, vorba Marelui Inchizitor dostoievskian, o mentalitate de școlar revoltat care nu e în stare să-și ducă până la capăt revolta. Pentru că la fel cum Tsipras a fost votat de greci (deci poți alege un reprezentant al stângii radicale într-o țară UE cu mecanisme politice specifice democrației burgheze), și Merkel a fost votată de germani, iar, spre deosebire de Tsipras, care a promis că o să-i pună la punct pe germani și până acum n-a făcut ce a promis, Merkel chiar a făcut ce a promis, anume că o să-i pună la punct pe greci. Dacă acceptăm că realitatea economică (atât din punct de vedere al stării de fapt – euro, în actuala formă cel puțin, îmbogățește businessul german și sărăcește periferia – cât și din punctul de vedere al posibilităților reale de reformă) este cea descrisă de Varoufakis, problema e că nu există niciun indiciu că germanii se vor trezi la această realitate înainte de a se ajunge la implozia UE (asta dacă nu cumva, între timp, “indignații” se vor fi transformat în “resemnații”).

Abia pe ruinele Turnului Babel (a cărui cădere va fi, ca de fiecare dată în istorie, pe cât de spectaculoasă , pe atât de dureroasă) se va construi “altceva”, dar sentimentul meu (știu, sunt un pesimist incurabil) este că acel “altceva” va fi ceva nașpa, care nu va avea prea mare legătură cu liberté, egalité, fraternité. Sincer, din moment ce lucrurile au scăpat de sub control așa cum au scăpat în Ucraina, nu văd de ce nu s-ar întâmpla la fel și în UE. Tare mă tem că, în ciuda speranțelor iluministe, nu ne îndreptăm spre “the age of reason” ci (once again) spre “the age of unreason” . Sper să mă înșel. Oricum ar fi, pentru moment, așa cum a spus Schauble, nu SYRIZA configurează realitatea cu care germanii sunt forțați să se împace, ci invers, după principul “I am reality” (pentru mai multe detalii vezi această scenă din filmul Platoon, regizat de Oliver Stone: https://www.youtube.com/watch?v=aTyJ3QruoaM)


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Alexandru Racu, Criza datoriilor suverane, Grecia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la ““PUTERNICA SI NECONTROLATA: TROIKA” (documentar Video-ARTE). Yanis Varoufakis, actualul ministru de finante al Greciei: INDATORAREA GRECIEI A FOST O CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII. ELITELE POLITICE AU FACUT UN PACT FAUSTIC CU BANCHERII

  1. Nu stiu daca ati observat, dar Comisia Europeana a deschis deja o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru ca tara noastra risca sa destabilizeze macroeconomic Uniunea Europeana din cauza ca a esuat in a incheia un nou acord cu FMI.

    Acordul cu FMI nu s-a incheiat pentru ca: 1) Romania nu a privatizat urmatoarele: Hidroelectrica, Oltchim si CFR Marfa. 2) Romania nu are in plan sa restructureze Complexul Energetic Hunedoara si nici nu se grabeste sa mareasca pretul la gazele pentru populatie. In schimb, 3) noul Cod Fiscal are in vedere scaderea unor taxe, inclusiv a TVA-ului la alimente, fapt cu care Comisia Europeana nu este de acord.

    Iata cum, daca am trai mai bine, noi romanii am destabiliza Uniunea Europeana. Macroeconomic, desigur (ce-o fi aia?!?). Ilie Serbanescu a spus ca autostrada peste Carpati nu se va face si iata ca dupa plecarea FMI cu acordul nesemnat iar se amana proiectul. Merkel nu ne vrea in Schengen nici cu neamtul tuturor romanilor de pe facebook la Cotroceni. Mie imi pare ca urmeaza represaliile. Si nici Putin nu ne iubeste.

  2. Astia mai intai ne iau gratis banii, pe urma ne dau credite din banii nostri. Multinationalele nu sunt cautate de DNA.

    http://www.tolo.ro/2015/02/27/sebastian-ghita-microsoft-este-responsabil-a-luat-400-de-milioane-de-euro-si-nu-ne-a-vindut-nici-o-licenta/

  3. Oare o fi vreo tara (in afara de Grecia poate), din cele de la periferie, care sa aibe curajul sa spuna (prin politicieni in functii de conducere) pe fata aceste lucruri, anume ca tarile dezvoltate din UE defapt saboteaza tarile mai mici, nou intrate, si ca scopul vechilor membri UE nu este dezvoltarea economica inclusiv a acestor tari mai mici, ci ramanerea lor in stadiul de periferie, de executanti obedienti cersind aprobarile lor, de surse de forte de munca pt. joburi umilitoare si prost platite (ingrijitori, capsunari), si piate de desfacere pentru produsele lor?

  4. Ma indoiesc ca Grecia va iesi din UE. In UE se intra greu (in ultimul timp) si se iese si mai greu. problema e ca Grecia nu e o insula de pe la Polul Nord cu o populatie de 300.000 de oameni ca Islanda care sa poata sa faca o adevarata revolutie anti-neo-liberala si….sa fie lasata in pace. Pentru ca pina la urma despre asta este vorba din pacate. Problema nu este numai ce se poate face in interior, problema este si ce decid sa faca cei din exterior. Blocul gloablist neo-liberal a devenit atit de compact si puternic incit, da, ii va fi foarte greu Greciei sa treaca, de exemplu, la o revenire la capitalismul mixt de dinainte de criza.
    Ungaria isi permite sa faca fronda pentru ca este lasata!! De ce? INca nu-mi este limpede desi se cam intrezaresc motivele geo-strategice ce-i drept. Nu cred ca Grecia va fi lasata sa joace tzontzoroiul pe muzica Syriza sirtaki. Probabil ca ce se va obtine va fi o aminare si o incetinire a dezastrului reformed neo-liberale. Poate ma insel, dar….mie cam asta imi suna.

    Cit despre dezintegrarea UE…..UE nu dispare, UE se transforma! :(. Cam ca in Alien.

  5. Pingback: LIDERII EUROPENI DISCUTA DESPRE IESIREA GRECIEI DIN UE. In timpul negocierilor, premierul grec a vizitat Rusia. CUM SE VA RESIMTI GREXITUL IN ROMANIA? | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: update – Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: update – EUROGRUPUL NU MAI VREA SA PRELUNGEASCA PROGRAMUL DE ASISTENTA FINANCIARA/ Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântul Ortod
  9. Pingback: GRECIA: INTRE CAPITULAREA IN FATA TROICII SI SPECTRUL REVOLTELOR INTERNE. Scurta istorie a inrobirii Greciei de catre Imperiul European. CAT DE RADICAL ESTE GUVERNUL SYRIZA SI CARE ESTE BAZA SA ELECTORALA? | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: update: GRECIA, IN PRAGUL ASUMARII INCAPACITATII DE PLATA, COZI LA BANCOMATE SI SUPERMARKETURI/ Premierul Greciei anunta REFERENDUM pentru acordul cu creditorii. ACESTE PROPUNERI ALE CREDITORILOR ARATA CA SCOPUL A FOST UMILIREA INTREGULUI POPOR | Cuvântu
  11. Pingback: Agenda reala a Troicii este o schimbare de regim. Opinie in Foreign Policy: GRECIA E SANTAJATA DE CREDITORII SAI CARE, PRIN CREAREA HAOSULUI, VOR SA O INGENUNCHEZE | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: ARHIEPISCOPUL IERONIM al Greciei indeamna, implicit, pentru un vot DA la REFERENDUM. Relatari contradictorii din Muntele Athos: unii monahi il invoca pe SFANTUL PAISIE AGHIORITUL pentru un VOT DA, altii cer poporului grec sa VOTEZE NU | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: REFERENDUMUL DIN GRECIA E VALID – REZULTATE LIVE. Estimarile dau un usor avans TABEREI ANTI-TROICA. Guvernul TSIPRAS – “CALUL TROIAN” al RUSIEI sau al SUA? | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: DUPA REFERENDUM. Grecia – asteptata de Merkel cu “PROPUNERI SERIOASE”/ De ce si pana unde va sustine SUA-FMI guvernul TSIPRAS?/ Demisia lui VAROUFAKIS – concesie simbolica fata de TROIKA?/ “Acordul (cu creditorii) este SINGUR
  15. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUSTERITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCET
  16. Acum documentarul a aparut si tradus in romana – vezi video in postare.

  17. Pingback: UNIUNEA EUROPEANA: PARADIS FISCAL PENTRU MULTINATIONALE | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: “LOVITURA DE STAT” EUROCRATA DIN PORTUGALIA/ Comisia Europeana si principiul usii rotative: COMISARII, LOBYSTI AI MARILOR CORPORATII/ Sensul parteneriatelor trans-atlantice si trans-pacifice: EXTINDEREA MONOPOLURILOR CORPORATISTE | Cuvântul O
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare