VALERIU GAFENCU RAMANE CETATEAN DE ONOARE. Curtea de Apel Bacau anuleaza, deocamdata, presiunile Institutului “Elie Wiesel”

16-05-2015 1 minut Sublinieri

sf-mc-valeriu-gafencu_chip

Curtea de Apel Bacău a respins apelul formulat de Consiliul Local Târgu Ocna împotriva sentinței Tribunalului Bacău din noiembrie 2014, prin care era anulată hotărârea de retragere a titlului de cetățean de onoare acordat post-mortem lui Valeriu Gafencu, cel supranumit “Sfântul Închisorilor“.

Sentința este definitivă.

Informația a apărut pe siteul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, cea care și-a asumat calitatea de a contesta în justiție decizia Consiliului Local Târgu Ocna.

În 2009, Consiliul Local Târgu Ocna i-a acordat titlul de cetățean de onoare lui Valeriu Gafencu, dar ca urmare a presiunilor făcute de Federaţia Comunităţilor Evreieşti(FCER) reprezentată de deputatul Aurel Vainer dar şi de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, instituţie aflată în subordinea Guvernului României, condusă de Alexandru Florian, aleşii locali din Tîrgu Ocna au decis în vara anului 2013 să-i retragă titlul onorific.

Atât “Elie Wiesel” cât și FCER au reproșat Consiliului Local Târgu Ocna că nu a ținut cont de apartenența lui Gafencu la Frățiile de Cruce (organizația de tineret a Mișcării Legionare) și de condamnarea politică primită în timpul regimului Antonescu.

“Având în vedere că Valeriu Gafencu a fost membru al unei organizaţii fasciste, fapt pentru care a fost condamnat de două ori de către statul român şi faptul că nu a fost condamnat niciodată la închisoare de către regimul comunist, considerăm că acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă recunoaşterea şi încurajarea morală a imaginii unei persoane care a militat pentru valori şi principii incompatibile democraţiei”, spunea Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel.

Cu toate acestea, mai multe asociații ale societății civile au arătat că Gafencu nu a comis niciun act care ar putea fi asemuit fascismului, totalitarismului sau antisemitismului. Aceștia au precizat că titlul de cetățean de onoare s-a acordat în baza comportamentului său din detenție, care a atins sfințenia.


Categorii

1. DIVERSE, Cetatenia de onoare a orasului Targu Ocna, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Valeriu Gafencu

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “VALERIU GAFENCU RAMANE CETATEAN DE ONOARE. Curtea de Apel Bacau anuleaza, deocamdata, presiunile Institutului “Elie Wiesel”

  1. Slava Tie, Doamne!

  2. Pingback: Cateva observatii pe marginea legii INTERZICERII ORGANIZATIILOR LEGIONARE si a CULTULUI CRIMINALILOR DE RAZBOI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare