Parintele Mihai-Andrei Aldea: SE DISCUTĂ OARE DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA? SAU DOAR SE REVARSĂ PATIMILE UNORA?

28-05-2015 2 minute Sublinieri

pr-arsenie-boca_8aa91de902

SE DISCUTĂ OARE DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA?
SAU DOAR SE REVARSĂ PATIMILE UNORA?

A început de ceva vreme un război orb şi surd.

În care se schimbă invective, acuzaţii, bârfe, bănuieli şi alte asemenea revărsări ale patimilor.

În care dialogul lipseşte.

O linie a frontului este a celor care contestă Ortodoxia Părintelui Arsenie Boca. O afirmaţie gravă, extrem de gravă, care trebuie probată cu cea mai mare seriozitate şi prezentată cu cea mai mare durere. Amândouă cerinţele sunt însă de lipsă în masa contestatarilor. Unde batjocura, bucuria jubilantă de a-l declara pe cineva ca osândit veşnic sunt adesea atât de evidente, atât de urâte, chiar scabroase adeseori, încât nu dovedesc decât depărtarea de Ortodoxie a emiţătorilor.

Cealaltă linie a frontului este a unora care de la cinstirea sfinţilor ca prieteni ai lui Dumnezeu ajung la idolatrizare. Şi care contestă chiar şi cele mai evidente observaţii, chiar civilizat făcute, ale unor greşeli ale Părintelui Arsenie Boca.

Mulţi confundă sfinţenia cu infailibilitatea. Mă întreb de la ce nivel devine această confuzie erezie.

A pretinde că sfinţii nu au nicio greşeală este grav – ba chiar osândit de sinoadele ecumenice. A crede că dacă cineva are o greşeală dogmatică se duce în Iad este grav şi aruncă pe toţi în Iad. Începând cu Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful.

Sunt cazuri şi cazuri.

Greşesc şi cei care încearcă să nege orice greşeală la un sfânt, şi cei care cred că dacă un sfânt are greşeli înseamnă că e în Iad.

Alt cântar trebuie, unul liniştit, nepătimaş, mult chibzuit.

Videoclipurile şi textele ca cele mai multe dintre cele postate de contestatarii Părintelui Arsenie Boca fac atâta risipă de patimi, bârfe şi speculaţii încât nici ceea ce spun corect nu mai pare corect. Pentru că, oricum, suma finală este greşită.

Pe de altă parte, există aşa-zişi apărători ai Părintelui Arsenie Boca atât de departe de duhul Ortodoxiei încât dau apă la moară contestaţiilor chiar prin “apărarea” lor.

Între aceste cete, atât de vehemente şi tulburate, este foarte greu să păstrezi calea cea dreaptă.

Şi atât de necesar!

Doar atunci când va înceta gălăgia şi va începe dialogul se vor putea lămuri lucrurile. Doar atunci se vor putea auzi glasurile celor cuminţi, care privesc lucrurile cu dragoste de Dumnezeu şi nu ca jendari ai Ortodoxiei – de parcă ar fi nevoie de aşa ceva!

Şi doar atunci se va putea înţelege limpede ce a fost şi ce este Părintele Arsenie Boca.

Până atunci, ar fi bine ca mulţii agitaţi să îşi aducă aminte de două sau chiar trei lucruri:

1. Că “pentru orice cuvânt deşert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecăţii” (Matei 12.36)

Deci mare grijă la ce şi cât vorbim!

2. Că Fiul lui Dumnezeu a zis “Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri” (Matei 7.21).

Deci în loc de vorbe goale şi pătimaşe să punem o viaţă creştină! Şi dacă Dumnezeu ne va da cuvânt, la vremea potrivită vom şi vorbi.

al treilea, poate cel mai important, însă uitat de mai toţi “apărătorii” uneia sau alteia dintre poziţii:

3. “Pentru că (poruncile): Să nu săvârşeşti adulter; să nu ucizi; să nu furi; să nu mărturiseşti strâmb; să nu pofteşti… şi orice altă poruncă ar mai fi se cuprind în acest cuvânt: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Romani 13.9)

Pace tuturor!

Pr. Mihai-Andrei Aldea

parintele-arsenie-boca-6-septdesen de Gabriela Mihaita David

*


Categorii

1. DIVERSE, Parintele Arsenie Boca, Preoti si duhovnici romani

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Parintele Mihai-Andrei Aldea: SE DISCUTĂ OARE DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA? SAU DOAR SE REVARSĂ PATIMILE UNORA?

  1. Adevarat spui Parinte Aldea. Valma vremilor se zbuciuma mereu. Lumina omeneasca e amestecata cu intunericul ingeresc. Lumina cereasca descopera celor cuminti si cu dragoste de Dumnezeu omul si sfantul Arsenie Boca.

    Pe de alta parte ma impiedic de cuvantul evanghelic : Pentru ei Eu Mă sfinţesc pe Mine Însumi, ca şi ei să fie sfinţiţiîntru adevăr.
    Poate are cineva timp sa “traduca” mai pentru cei mici care nu inteleg.

  2. HRISTOS S-A INALTAT!+++

    Sfintia sa Parintele Arsenie Boca, considerand ceea ce eu simt si gandesc, este un Sfant Mucenic intru’ Hristos+, care, a ocupat deja un loc in Soborul Ingeresc. SLAVA LUI DUMNEZEU!+
    Pentru cei care il batjocoresc si il neaga in fel si chip, in mod sigur ca Sfantul Arsenie+ se roaga pentru ei; pentru ceilalti, care, au cazut (daca au cazut) in idolatrie, iarasi, in mod cert, Sfantul Arsenie+ se roaga si pentru acestia. Deci, trebusoara cea mai frumoasa pe care o are Sfantul acolo, in Fata Tronului Sfintei Treimi+++, este, de a plange si a se ruga pentru neamul romanesc si nu numai..

    Sfantul Arsenie cat a petrecut pe pamant, a fost smerit, si-a ales la un moment dat si “canonul tacerii”, apoi, a devenit “biciul Lui Dumnezeu” pentru-ca, era nevoie si de un “bici” pana la urma, de ce nu?! Ca numai asa, “cu biciul” mai intelegeau si se dadeau pe brazda unii; cumva, si cazul meu aici, spre rusine…Important, este ca, pentru foarte multi, “biciul a functionat si a adus si roade”….

    NUMAI DUMNEZEU ESTE INFAILIBIL SI FARA DE PACAT, in rest, Sfintiii+, oameni ca si noi, inainte de a-si incheia fiecare misiunea spirituala pe pamant, fireste, au facut si ei greseli, au cazut si ei in ispite..; nu asa mari greseli, precum noi mirenii, dar, greseli mai mici si ei recunoasteau acest lucru… Si asta, fara indoiala ca a sustinut-o si Sfantul Arsenie la randul sau, despre sine, pentru-ca el a lucrat doar, in si pentru Adevarul Lui Hristos+…

    La catolici, papa se autonumeste infailibil, iar biroul sau numit birou divin…Dar NU si la noi ortodocsii, care, spun eu, ne cunoastem inca, nimicnicia si limita umana.. Slava Tie Doamne!+

    Te iubesc Sfinte Arsenie Boca+, desi, cu multa nevrednicie…, si te rog SA NE IERTI pentru tot si sa te rogi pentru noi..

  3. Părintele Aldea a mai scris la aceeași postare, acest comentariu edificator pe care îl puteți pune ca și completare fiindcă explică foarte bine problema cu Francis de Asissi. “Iată că se întâmplă exact ceea ce nu doream: transformarea ŞI a aces tui loc într-o dispută pe temă.
    Ştiam că imediat se va lansa cineva care se crede deţinător al adevărului şi care, precum evoluţioniştii, crede că dacă poate presupune ceva a dovedit deja.
    Din această clipă orice replică s-ar da, oricât de blândă sau echilibrată, va risca să declanşeze bulgări de zăpadă tot mai mari, până la avalanşă. Aşa cum se întâmplă mereu.
    Dacă tot vorbim de a fi nepărtinitori, puteam să ne oprim aici şi să continuăm discuţia pe privat, ca în atâtea privinţe, pentru a putea veni apoi public în armonie, cu lucrurile limpezite. 
    Dar, dacă tot s-a lansat public problema, susţin că este aberant să pui sensul egal între aprecierea unei persoane şi aprecierea unei doctrine. 
    Chiar şi la nivelul aprecierii sfinţeniei.
    Indiferent ce ar spune cei care cred că le ştiu pe toate, Părintele Arsenie Boca a avut în operele lui o poziţie corectă faţă de Catolicism. Ştiu asta pentru că le-am citit.
    Eu nu discut aici despre ce spun unii sau alţii pe seama Părintelui Arsenie Boca, ci despre ceea ce am citit în operele scrise de el, verificabile prin manuscrisele rămase de la el. Precizez asta deoarece bârfele sunt lege în România. Iar eu în această privinţă nu fac rabat, adică nu pot accepta afirmaţii neverificate serios. 
    Trebuie să subliniez aici un lucru de cea mai mare importanţă: lucrurile se judecă întotdeauna nuanţat şi în funcţie de epocă.
    Liniile extremist tranşante sunt întotdeauna falsificatoare. 
    În epoca în care a trăit Părintele Arsenie Boca exista o cunoaştere a vieţii lui Francisc de Asisi care îl făcea pe acesta un ortodox în Catolicism. Acest lucru se poate vedea la mulţi teologi şi l-am auzit eu însumi în Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. 
    În România abia după 1995 a început să se răspândească şi altă părere despre Francisc de Asisi şi informaţiile să devină diversificate. Doar că atunci Părintele Arsenie Boca era deja dincolo!
    Câtă vreme Părintele Arsenie Boca şi-a exprimat în scris nădejdea revenirii catolicilor la Ortodoxie, nu a unei uniri în neant sau relativiste; câtă vreme Părintele Arsenie Boca a arătat clar faptul că Papalitatea este greşeală şi îndrumă pe cei care o urmează pe o cale greşită; câtă vreme Părintele Arsenie Boca a spus clar că Biserica lui Hristos este Biserica Ortodoxă, faptul că a crezut că Francisc de Asisi este o excepţie în Catolicism – aşa cum a fost şi încă este crezut de zeci de milioane de oameni din întreaga lume – nu constituie o greşeală dogmatică. Înseamnă că în acea privinţă a fost dezinformat. 

    Cunosc un caz care mi se pare – dacă nu suntem pătimaşi – foarte lămuritor. 
    Un creştin evlavios, anti-ecumenist, a văzut pe stradă un preot cu părul alb, barbă albă şi o cruce evident ortodoxă la gât, aşa cum îi era toată ţinuta. A cerut binecuvântare şi i-a sărutat mâna. Apoi a aflat că era preot greco-catolic. Ceea ce, desigur, l-a întristat, deoarece el nu îi consideră pe aceştia preoţi. Şi a venit la mine să-mi spună că “a căzut în erezie” (aşa îi spusese cineva…). I-am explicat că de vreme ce el l-a crezut preot ortodox Dumnezeu aşa i-a primit închinarea, chiar dacă binecuvântare nu a primit. Şi că aşa ceva nu este erezie, ci greşeală. Că, desigur, cere mai multă băgare de seamă, mai mult discernământ pentru viitor, dar nu este cădere din credinţă, aşa cum îi spuseseră unii “încurajatori”.
    Şi în cazul Părintelui Arsenie Boca avem evident o greşeală. Ca unul care cunosc mediul în care au învăţat teologia Nichifor Crainic sau Părintele Dumitru Stăniloaie, ştiu foarte bine cât de greu era să scapi de toate greşelile de acolo. 
    Asemenea erori au fost prezente şi la sfinţii închisorilor – printre care, de altfel, a fost şi Părintele Arsenie Boca – şi sunt scuzabile prin lipsa de informaţie.

    Desigur, se poate contraargumenta la ceea ce am spus. 
    De fapt, se poate contraargumenta la orice. 
    Partea tristă este că tocmai asta aş vrea să evităm, un şir necontenit de replici. Care sigur vor ajunge prea departe. Şi voi fi nevoit să încep să şterg.
    Cei care se ştiu teologi pot coresponda cu mine pe mail ca să încercăm să lămurim lucrurile pe temă, pot face un grup de lucru spre a lămuri serios problema, fără patimă şi agitaţie. Dar mania nesfârşitelor certuri pe facebook sau alte medii virtuale mi se pare cu totul dăunătoare şi anti-creştină, ca să nu spun eretică. Deşi nu este deloc departe de această stare.

    (Închei cu un citat din Părintele Arsenie Boca, în acelaşi timp celebru şi prea puţin cunoscut – depinde despre care tabără vorbim:

    ,,Ecumenismul? Erezia tuturor ereziilor. Căderea Bisericii prin slujitorii ei. Cozile de topor ale apusului. Numai putregaiul cade din Biserica ortodoxă, fie ei: arhierei, preoţi de mir, călugări sau mireni. Înapoi la Sfânta Tradiţie, la Dogmele şi Canoanele Sfinţilor Părinţi ale celor şapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Ferească Dumnezeu!’’ (Talanţii împărăţiei, p.197))”

  4. @Ioana:

    Intr-adevar, o completare foarte inspirata.

    Si un principiu pe care nu-l aplica cei care se reped sa imparta anateme in dreapta si stanga: CONTEXTUL. In acest sens, parintele Aldea explica foarte bine sensul raportarii pr. Arsenie Boca la Francisc de Assisi.

  5. Adevarat ca in ultima vreme mass media a inregistrat cote alarmante, aproape de intoxicare cu tot felúl de reportaje şi referiri la Arsenie Boca, in goana ei după audientă.
    Aveti dreptate, mai múlt calm şi echilibru emotional nu ne-ar strica.
    In fond, efuziunile sentimentale nu sunt un bun sfetnic in justa evaluare a oricărei stări de fapt,deci şi in evaluarea personalităţii si ortodoxiei lui Arsenie Boca.
    Răbdarea şi rugăciunea către Dumnezeu ne vor lumina cândva , in timp asupra sfinteniei sau nesfinteniei acestui mult disputat personaj. Pană atunci, tot ce este mult, strică.

  6. Doamne ajuta!+

    Eu nu incetez sa ma minunez, cum unii mai pot pune la indoiala si disputa Sfintenia Parintelui Arsenie Boca+!….
    Si se intampla cred eu, acest lucru, tocmai pentru a confuziona, frana si bloca daca se poate, pe toate caile posibile.., daruirea crestinilor in rugaciuni si piosenie in fata unui asemenea martir si Sfant+ care ne vrea MANTUITI pe toti, daca s-ar putea, nevoindu-se si el la randul lui, ca si ales mijlocitor, in fata Tronului Sfintei Treimi+++…
    Si mai cred ca cei autentici in traire duhovniceasca, nu vor fi nicicand confuzionati de toate tertipurile mizere la care se preteaza toti acei ce il neaga fatis sau nefatis pe Sfantul Arsenie Boca+..

    Iarasi, marturisesc, asa, in marea mea neputinta.., ca te iubesc Sfinte Arsenie Boca+ si te rog, iarta-ne pentru toate slabiciunile si faradelegile noastre!

  7. Ca si gratitudine pentru toata nevointa, daruirea, dragostea, durerea si ajutorul Sfantului Arsenie Boca+ pentru toti pacatosii acestei lumi…

    IISUS HRISTOS BIRUITORUL IS HS NI KA, A+M+I+N!

  8. Pingback: Incident la Prislop. TENTATIVA PROFANATOARE DE DEZHUMARE A PARINTELUI ARSENIE BOCA/ Parintele Hariton Negrea il citeaza pe parintele Iustin Parvu: “ACOLO SUNT SFINTE MOASTE FRUMOS MIROSITOARE” (Video) | Cuvântul Ortodox
  9. Hai sa ne rugam la Dumnezeu si sa fim noi insine niste exemple pozitive, zic.
    Oare vom fi judecati mai aspru daca dam dovada de cumpatare si nu ne aruncam asa cu fruntea la pamant, la orice “icoana” aparuta in cimentul de pe podea?

    Nu contest sfintenia parintelui Arsenie, dar nici nu cred ca ne ajuta o abordare asa nesabuita cum se vede pe canalele media.

    Cred ca e mai bine sa fi un pic sceptic de teama unei inselari (macar pana la o dovada palpabila, de genul sfintelor moaste si recunoasterea oficiala de catre biserica), decat sa iti faci un idol din acea persoana.

    Sa ne rugam Domnului, caci asta nu poate fi nici rau si in felul acesta nici nu ne vom insela. Nu de minuni avem noi nevoie acum, ci de cumpatare.

    Recomand sa cititi cartile parintelui Arsenie, era un om inteligent fara indoiala.
    Doamne Ajuta!

  10. Pingback: Mitropolia Ardealului incepe demersurile pentru CANONIZAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA/ “Fenomenul Arsenie Boca” – intre sfintenie, fanatism, superstitie “minunista” si business, la “ROMÂNIA, TE IUBESC” (“Arse
  11. Pingback: “Eu sunt cel mai laudat de oameni, dar si cel mai hulit… Ma rog sa nu intre nimeni in iad din cauza mea”. PARINTELE ARSENIE BOCA, cel “aspru-bun”, in amintirea Parintelui GHELASIE ȚEPEȘ. Marturii despre minuni si invataturi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare