“PARINTELE ARSENIE BOCA – TAINA IUBIRII” (audio, documentar radiofonic): “Draga mea, nu te teme, asa incepe calea cea buna: recunoscandu-ti neputintele si mandria! Mandria da o placere mintii, dar o intuneca”

23-05-2012 Sublinieri

“Taina Iubirii” (descarca de aici) reprezinta al saselea “episod” din serialul radiofonic dedicat Parintelui Arsenie Boca, realizat de regizorul Nicolae Margineanu si scenaristul Costin Manoliu si prezentat la Radio Romania in cadrul emisiunii “Biografii, memorii”:

Ascultati:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Scenariul radiofonic: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu.

În distribuţie: Mihai Bica, Dorin Andone, Eusebiu Ştefănescu, Dan Săndulescu, Oana Mărgineanu, Magda Duţu, Alexandru Nedelcu. Cântările bisericeşti: Diaconul protopsalt Mihail Bucă şi isonarii Ionuţ Dima, Ştefan Voicu şi Ioan Hangu.

Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela
Georgescu. Producător: Magda Duţu.

Scenariul radiofonic „Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii” porneşte de la însemnările colegului său de şcoală, preotul Petru Boldor, născut în satul Cib din Munţii Apuseni. A învăţat la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăştie şi la Liceul „Avram Iancu” din Brad, unde a fost coleg de bancă cu Părintele Arsenie Boca. A studiat „Teologia” la Sibiu şi Arad. A fost preot la multe parohii. A cunoscut calvarul închisorilor comuniste. L-a revăzut pe Părintele Arsenie în 1966 la Bucureşti, în 1969 la Brad, cu prilejul centenarului Liceului „Avram Iancu” şi din nou la Brad, în 1979, la sărbătorirea celor 50 de ani la la absolvirea liceului. A scris despre aceste întâlniri într-un caiet pe care l-a dăruit profesorului Romulus Neag de la Brad, care ni l-a pus cu generozitate la dispoziţie. I-a dedicat Părintelui Arsenie poezia Sfântul. A trăit în ultima parte a vieţii pământeşti la un cămin de bătrâni din Sibiu. Părintele Petru Boldor a trecut la Domnul la mijlocul anilor `90 ai veacului XX.

sursa: Muzeul Taranului Roman

***

Mandria da o placere mintii. Dar o intuneca. Dovada ca mintea gaseste mai buna starea dinainte, cand te laudau oamenii pentru nevointele pe care ti le cunosteau.  Si alta dovada ca mandria intuneca mintea e faptul ca tu crezi cu mintea ta ca si singura te poti scapa de gandurile rele. Dar ca aceasta nu este adevarat o dovedeste faptul ca tulburarea creste…

Nu te teme, asa incepe calea cea buna: cunoscandu-ti si recunoscandu-ti neputintele si mandria! De aceea, ia calea imbiata de toti Sfintii Parinti: a spune toate la timp, si a nu le mai lasa vreme. Ca se intaresc, se inmultesc, si mai multa bataie de cap iti dau. Cand vii si spui indata relele tale, ai ascultare, si pentru ascultare capeti smerenie. Cand nu vii indata, iti crezi mintii, si ai mandrie, iar mandria aduce tulburare. De aceea, cu smerenia sa arzi dracii, si le fa desarta lupta lor cu sufletul… Ia de ajutor rugaciunea lui Iisus, rugaciunea mintii, fiindca Iisus ii bate pe dracii de la suflet si, prin puterea Sa dumnezeiasca, dar si prin smerenia taRugaciunea smereniei strabate cerurile si primeste raspuns. Rugaciunea mandriei primeste numai osanda. Una-i a lepadarii de sine, cealalta – a iubirii de sine. “Cautati la Mine ca sunt bland si smerit cu inima si veti afla odihna sufletelor voastre”. Deci smerenia e odihna sufletului…

Rusinea [de a te marturisi] asta e tot o mandrie, tot o mestesugire a celui mandru [diavolul] ca sa nu piarda el semanaturile lui din mintea celui pe care il lupta. Drept aceea, de aceasta rusine mincinoasa sa nu mai asculti…”.

*

“Dupa cuvantul Sfintilor, toata stradania diavolului aceasta era si este, ca sa desfaca dragostea sufletului nostru de Dumnezeu si s-o lege de orice altceva afara de Dumnezeu. Drept aceea vrajmasul, ca sa-si ajunga tinta faradelegii, imbie sufletului ispita intai, cea prin placere, aducandu-i momeli placute la vedere si bune la gustare – potrivite cu fiecare putere franta a sufletului in parte – iar pe trup il impinge sa le implineasca cu lucrul si sa le faca tot mereu”.

Legaturi:

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Ce este pacatul?, Documentare, Mandria, trufia, Parintele Arsenie Boca, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

31 Commentarii la ““PARINTELE ARSENIE BOCA – TAINA IUBIRII” (audio, documentar radiofonic): “Draga mea, nu te teme, asa incepe calea cea buna: recunoscandu-ti neputintele si mandria! Mandria da o placere mintii, dar o intuneca”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: REPORTAJ SI MARTURII VIDEO DESPRE PARINTELE ARSENIE BOCA. Emisiunea “Pelerin” (TVR) reconstituind viata si personalitatea “sfantului Ardealului” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate