Presiuni activiste pentru introducerea EDUCATIEI SEXUALE in scoli, deghizata sub forma “Educatiei pentru Sanatate”/ CERNEA CERE PRESEDINTELUI IOHANNIS RESPINGEREA LEGII REFERITOARE LA INSCRIEREA LA ORA DE RELIGIE/ Scandalul vaccinului anti-HPV in Marea Britanie: MII DE CAZURI GRAVE DE EFECTE NEGATIVE

1-06-2015 5 minute Sublinieri

educatie-sexuala

Disciplina “Educatie pentru Sanatate” trebuie sa fie introdusa in curriculumul scolar obligatoriu si este nevoie de un consiliu consultativ pe tema educatiei sexuale in scoli. Mesajul a fost lansat de 13 organizatii non-guvernamentale, care au trimis o scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Externe. ONG-urile amintesc de raportul Comitetului ONU care a recomandat Guvernului, la finalul anului trecut, sa introduca educatia sexuala ca materie obligatorie in scoli.

Citeste mai jos scrisoarea celor 13 ONG-uri:

Scrisoare deschisa domnului Nicolae BANICIOIU, Ministrul Sanatatii, domnului Sorin CAMPEANU, Ministrul Educatiei Nationale si domnului Bogdan AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe

Stimati domni ministri,

Cu ocazia zilei de 28 Mai, Ziua Internationala de Actiune pentru Sanatatea Femeilor, va aducem la cunostinta solicitarea noastra de a sustine in forurile multilaterale includerea dreptului la sanatatate sexuala si reproductiva in Agenda de dezvoltare post-2015 a ONU, respectand astfel drepturile tuturor femeilor la sanatate, demnitate si integritate corporala.

Asa cum stiti, pe parcursul procesului de revizuire a Agendei de dezvoltare sustenabila post-2015, sanatatea sexuala si drepturile sexuale si reproductive au primit atentia cuvenita din partea guvernelor si institutiilor ONU, care le pozitioneaza central nu doar in procesul de capacitare a femeilor, ci si in dezvoltarea durabila la nivel global. Conform Propunerii Grupului Deschis de Lucru privind Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila, se doreste ca, pana in 2030, guvernele sa garanteze accesul universal la servicii de sanatate sexuala si reproductiva, inclusiv planificare familiala, informare si educatie si sa integreze sanatatea reproductiva in programe si strategii nationale. Aceste obiective rezoneaza cu raportul despre Romania emis in 28 noiembrie 2014 de Comitetul ONU pentru drepturi economice, sociale si culturale, care recomanda Guvernului roman sa introduca educatia sexuala obligatorie in scoli, sa faciliteze accesul adolescentelor la avorturi si sa reduca numarul de medici care refuza sa execute avorturi. Cu toate acestea, statisticile arata ca Romania mai are un traseu lung de parcurs pana la realizarea acestor obiective: 69% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 49 ani utilizeaza o forma de contraceptie, iar doar 53% utilizeaza metode moderne de contraceptie. De asemenea, dintre femeile din intervalul de varsta mentionat anterior, 12% declara ca nevoia lor de contraceptie nu este satisfacuta. Ingrijorator este si numarul ridicat de sarcini in randul adolescentelor: Romania ocupa prima pozitie in UE la numarul de fete sub 15 ani care devin mame si locul doi privind sarcinile in randul adolescentelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani. Credem ca una dintre cauzele principale ale acestor probleme este lipsa unui program national coerent, strategic si de lunga durata de educare a tinerilor privind sanatatea si drepturile sexuale si reproductive.

Aplicat corect, programul de educatie sexuala in scoli ar avea o serie de efecte pozitive: in timp ar conduce la reducerea sarcinilor nedorite, in special in randul adolescentelor, la reducerea numarului de avorturi si utilizarea acestora ca metode de contraceptie, la imbunatatirea starii de sanatate a femeilor si a copiilor, la reducerea numarului de persoane care contracteaza infectii cu transmitere sexuala, la insertia mai multor femei in campul muncii si, implicit, la crestere economica.

Salutam initiativa Ministerului Sanatatii de a introduce educatia sanitara la toate clasele, ca materie obligatorie, incepand cu septembrie 2015, insa consideram ca, in lipsa unui program coerent de educatie sexuala pentru toti tinerii, problemele de sanatate sexuala si reproductiva a intregii populatii nu vor fi ameliorate. De aceea, drept completare la educatia sanitara, sustinem cu fermitate transformarea materiei ‘Educatie pentru Sanatate’ din optional in materie obligatorie, dupa modelul multor tari europene care astfel cresc populatii de tineri mai informati si responsabili in privinta deciziilor privind sanatatea lor si a celor din jur. Reiteram aceasta solicitare lansata in noiembrie 2014 de un grup de peste 20 de organizatii non-guvernamentale, in speranta obtinerii unui raspuns favorabil din partea Ministerului Sanatatii si a Ministerului Educatiei.

Solicitam asadar Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii ca, in eforturile asociate proceselor de negociere post-2015, precum si in dezvoltarea si implementarea politicilor si programelor nationale, sa abordeze sanatatea fetelor si femeilor din perspectiva drepturilor omului si:

  • Sa reafirme sanatatea si drepturile sexuale si reproductive ca drepturi umane fundamentale, cruciale in realizarea dezvoltarii durabile in dimensiunile ei sociale, economice si de mediu;
  • Sa faca demersurile necesare pentru asigurarea accesului universal la servicii de informare privind sanatatea sexuala si reproductiva, in special in randul tinerilor, prin introducerea materiei ‘Educatie pentru Sanatate’ in curriculum-ul obligatoriu si trunchiul comun de studiu;
  • Sa mentina un dialog deschis cu societatea civila si asociatiile non-guvernamentale cu expertiza in aria sanatatii si drepturilor sexuale si reproductive, creand un consiliu consultativ pe tema educatiei sexuale in scoli;
  • Sa incorporeze Programul de Actiune al Conferintei Internationale despre Populatie si Dezvoltare, Platforma de Actiune de la Beijing, precum si toate documentele oficiale rezultate in urma celor 20 de ani de analize in Agenda post-2015 si in programele si politicile nationale;
  • Sa se asigure ca drepturile femeilor si fetelor si ale tinerilor in general reprezinta o prioritate in Agenda post-2015, inclusiv Declaratia Politica, Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila si Mecanismele de Follow-up;
  • Sa faca o prioritate din colectarea de date segmentate pe criteriul sexului, varstei, orientarii sexuale si identitatii de gen, al dizabilitatii, locatiei, venitului, locului de rezidenta (urban sau rural) si al altor variabile, pentru a asigura o analiza mai eficienta si realista a problemelor si progreselor inregistrate in domeniul sanatatii sexuale si reproductive.

Nu putem vorbi de o Romanie angajata in dezvoltare sustenabila cat timp Statul nu adopta toate masurile necesare pentru a proteja si garanta drepturile tuturor fetelor si femeilor, inclusiv dreptul la sanatate sexuala si reproductiva, indiferent de etnia, religia, varsta sau orientare sexuala a acestora.

Prin aceasta scrisoare, va solicitam ca atat in procesele de negociere post-2015, cat si la nivel national, sa adoptati o perspectiva ampla privind sanatatea femeilor si sa luati in considerare intregul spectru de probleme si nevoi cu care se confrunta fetele si femeile, garantand totodata respectarea drepturilor sexuale si reproductive ale tuturor cetatenilor romani.

27 mai 2015

Semnatari:

Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului – ACTEDO

Societatea de Analize Feministe – AnA

Asociatia E-Romnja – Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome

Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE

Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen – A.L.E.G.

Asociatia VIVAD

Asociatia FRONT

Asociatia Pas Alternativ

Asociatia Psihosfera Brasov

Centrul Filia

Asociatia EMA

Asociatia Transcena

Asociatia Atena-Delphi”

Deputatul Remus Cernea i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Iohannis în care i-a cerut să retrimită în Parlament spre reexaminare legea referitoare la înscrierea copiilor la ora de religie, informează Ziua News.Deputatul a înaintat această solicitare considerând că spiritul și litera deciziei Curții Constituționale nu au fost respectate.

”Textul final adoptat de către forul legislativ nu corespunde literei și spiritului Deciziei CCR. În loc să fie clară și cuprinzătoare, modificarea Parlamentului menține o serie de ambiguități generatoare de confuzii și noi abuzuri și nu răspunde corespunzător problemei de fond care a dus la procesul câștigat de profesorul Emil Moise la Curtea Constituțională în privința modului în care se face înscrierea la orele de religie”, i-a transmis Cernea președintelui.

”Dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie reprezintă o valoare fundamentală într-o societate democratică iar legiferarea asupra acestuia ar trebui făcută la un înalt nivel de înțelegere și înțelepciune democratică. O legislație confuză și superficială conduce la abuzuri grave și îi împiedică pe cetățeni să se bucure de drepturile și libertățile lor” a argumentat Remus Cernea.

”În cazul în care un copil are o religie diferită de părinții săi, copilul are dreptul sa studieze conform credinței proprii. Dacă părinții sunt atei și copilul este credincios, oare îl vor înscrie părinții la ora de religie? Dacă părinții sunt credincioși și copilul este ateu, este posibil că părinții să-l oblige pe copil să se înscrie la ora de religie? Acestea sunt doar două întrebări firești care se nasc din problema de drept expusă. Altfel, textul adoptat este expus unei noi contestații, cu șanse maxime de succes, la Curtea Constituțională, de către orice persoană care a împlinit 14 ani și căreia i se refuză dreptul de a decide cu privire la participarea sau nu la orele de religie”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Remus Cernea mai scrie că textul de lege nu prevede și durata înscrieri la ora de religie, permițându-se astfel o interpretarea eronată și contrară cu decizia Curții Constituționale a României. ”Legea ar trebui să prevadă în mod expres că durata de înscriere la ora de religie trebuie să fie pentru câte un an deoarece în fiecare an școlar vorbim de o un alt curriculum, ce cuprinde o altă învățătură confesională și dogmatică, așa cum este înscrierea la disciplinele din curriculum la decizia școlii”.

Cernea mai scrie că termenul de ”cerere” din textul legii ar trebui înlocuit cu acela de ”notificare”, deoarece o cerere este un act care poate fi acceptat ori respins.

În plus, legea trebuie modificată și pentru că nu prevede ce se întâmplă în respectivul interval de timp cu elevii care nu urmează ora de religie. Remus Cernea mai critică actuala lege și pentru că ar dezavantaja cultele mici.

Mai mult, pe parcursul procesului de adoptare a legii, Comisiile au asumat spre dezbatere și adoptare doar forma propusă de Biserica Ortodoxă Română, fără a se lua cu adevărat în considerare alte amendamente depuse la Comisia de învățământ de către deputați și senatori.

Un articol publicat în ediția de dumninică a unui important ziar britanic dă o lovitură serioasă campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin.

The Independent subliniază riscurile vaccinului  anti-HPV, prezentând cazul unei fete ai căror părinți susțin că vaccinarea a declanșat o afecțiune reumatismală care a afectat inima. Medicii nu au confirmat legătura, dar ziarul pleacă de la acest caz pentru a personifica situația a ”mii de fete” care au dezvoltat boli reumatismale în urma campaniei de vaccinare.

The Independent folosește datele sistemului public de sănătate din Marea Britanie (NHS) care arată că efectele adverse raportate după vaccinarea împotriva virusului papilloma  sunt de 6-7 ori mai numeroase decât în cazul altor vaccinuri administrate în mod obișnuit, cum ar fi cel anti-polio sau anti-tetanos. De asemenea, este invocată decizia autorităților japoneze, care au menținut vaccinul pe lista gratuităților, dar au subliniat riscurile, la începutul acestui an. Articolul recunoaște, însă, că introducerea vaccinării de rutină împotriva HPV salvează circa 400 de vieți, anual, în Marea Britanie, prevenind decesele prin cancer de col uterin.[…]/ INTEGRAL PE DCNEWS.RO


Categorii

1. DIVERSE, Cultura desfraului, Educatie, Vaccinuri / legea vaccinarii obligatorii

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Presiuni activiste pentru introducerea EDUCATIEI SEXUALE in scoli, deghizata sub forma “Educatiei pentru Sanatate”/ CERNEA CERE PRESEDINTELUI IOHANNIS RESPINGEREA LEGII REFERITOARE LA INSCRIEREA LA ORA DE RELIGIE/ Scandalul vaccinului anti-HPV in Marea Britanie: MII DE CAZURI GRAVE DE EFECTE NEGATIVE

  1. “Dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie reprezintă o valoare fundamentală într-o societate democratică iar legiferarea asupra acestuia ar trebui făcută la un înalt nivel de înțelegere și înțelepciune democratică. O legislație confuză și superficială conduce la abuzuri grave și îi împiedică pe cetățeni să se bucure de drepturile și libertățile lor”

    ….zice Cernea. Dupa ce 90% din populatie si-a manifestat acest drept in mod EXPRES si EXPLICIT, printr-un DEMERS MANIFEST si DLIBERAT: depunerea cererii de inscriere la ora de religie.

    Cine, ma intreb, are aici niscai probleme cu democratia?? Cumva dl Cernea care refuza sa accepte ca reprezinta, pur si simplu, o patetica minoritate?? Sau, mai exact spus, reprezinta CEVA sau PE CINEVA EXTERIOR comunitatii de cetateni care, cum spune chiar domnia sa, “trebuie sa se bucure de drepturile si libertatile lor”.

    “inalt nivel de intelegere si intelepciune democratica”. Care o fi nivelul asta? Nivelul Cernea, de buna seama.

    Nu mai vreau sa comentez despre dreptul copilului de a-si alege singur religia (drept infirmat de legislatia actuala romaneasca). Sigur! Buna idee. Mai ales sa o aleaga dupa ce sunt bine indoctrinati de trupele de commando in care s-a pompat temeinic, ale aparatorilor (non)valorilor ‘europene’ (pt ca aceste noi valori nu sunt ‘europene’, cum se incearca sistematic sa ni se bage in cap, Europa istorica nu a aparat niciodata astfel de valori).

    Oricum, educatia sexuala, ideea ca un copil este un obiect, sau ca are dreptul sa isi aleaga religia dar nu si dreptul sa refuze o ‘mama’ cu barba sau ‘un tata’ cu sani si platforme – toate astea au surse si directii ceva mai adanci. Sinapsele doar trebuie facute (pt cine refuza sa doarma). Poate nu stiati de asta:

    http://www.thelocal.no/20150512/norways-child-welfare-slammed-by-swedish-press

    Nici Anglia nu e straina de astfel de ciudatenii:

    http://www.telegraph.co.uk/comment/11595216/A-judge-with-little-time-for-free-speech.html

    Cat de interesant incep sa se lege toate… Si cat de sinistru.

  2. Citeam si ma frecam la ochi, apoi iar citeam: ce inseamna “drepturi sexuale”?
    Am cautat (ca tot omul, “pa net”) si am observat ca acestea sunt impletite marsav cu dreptul de a se reproduce al omului. Si in timp ce al doilea este ceva perfect normal, drepturile sexuale se refera exact la dreptul de a face sex – cand vrei, cu cine vrei, de cate ori vrei, cum vrei, dar “in siguranta” si “responsabil” – responsabil fata de ce, fata de mediu?! Nici macar!
    Responsabilitatea este pusa la coada nevoii, a satisfacerii impulsului sexual, si prin urmare, ar trebui sa fii INFORMAT, daca tot ai dreptul de a “face sex” oricand, oriunde si cu oricine e pe aceeasi frecventa. Si la ce fel de informare se refera? Bineinteles, la igiena si mai ales la contraceptie, ca sa poti face in continuare “sex” cu oricine, oricand etc.
    Pai nu vi se pare normal? Doar nu suntem animale, trebuie sa dovedim ca suntem MAI MULT (adica MAI RAU) decat animalele si folosim diverse produse create de mintea noastra superioara (cam asta ne pune mai presus de animale, in acceptiunea acestora, dupa cat bag de seama) pentru a da frau liber acestei nevoi. “Oameni suntem”, nu?!

  3. am mai spus-o: de unde vin banii pentru aceste asociatii ? aici e toata cheia, cine finanteaza; bineinteles ca actioneaza cu acoperire: fonduri pt asociatia atena-delphi vin de la EU si … Norvegia (aia din Norvegia si-au rezolvat toate problemele la ei, inclusiv cu emigratia musulmana, si acuma mor de dorul nostru); e tehnica clasica, zici ca faci una, si tinteste altceva !

    foarte interesant ca “baietii veseli” vor date exacte: cer guvernului sa colecteze date exacte: “Sa faca o prioritate din colectarea de date segmentate pe criteriul sexului, varstei, orientarii sexuale si identitatii de gen, al dizabilitatii, locatiei, venitului, locului de rezidenta (urban sau rural) si al altor variabile, pentru a asigura o analiza mai eficienta si realista a problemelor….” adica ca sa stie ei pe viitor unde trebuie sa loveasca cu rezultate maxime, si asta fara sa-i coste nimic: s-o faca guvernul p banii romanilor !

    la noi e sat fara ciini: fac toti ce vor, nestingheriti…

  4. In Norvegia sunt probleme mai mari decat cele cu imigratia. Iar faptul ca de acolo vin banii (n-am stiut asta) e cat se poate de ingrijorator.

    Mai deunazi s-a manifestat la Oslo (v. link-ul din comentariul meu anterior) impotriva sistemului lor de ‘protectie’ a copiilor, un sistem care pur si simplu ia copiii de la parinti sub niste pretexte absolut stupide (de ex. contactul vizual sporadic cu mama) si ii duce la niste familii necunoascute pt parinti care, apoi, nu-i mai vad niciodata.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Child_Welfare_Services_%28Norway%29

  5. Toate aceste viclenii ambalate in fel si fel de drepturi si libertati sexuale au un scop bine definit: DESFRANAREA

    Sfantul Apostol Pavel ne invata sa fugim de desfranare, caci orice pacat ar savarsi omul, este in afara de trup, dar desfranarea este un pacat savarsit in trup.

    13. Bucatele sunt pentru pântece şi pântecele pentru bucate şi Dumnezeu va nimici şi pe unul şi pe celelalte. Trupul însă nu e pentru desfrânare, ci pentru Domnul, şi Domnul este pentru trup.
    14. Iar Dumnezeu, Care a înviat pe Domnul, ne va învia şi pe noi prin puterea Sa.
    15. Au nu ştiţi că trupurile voastre sunt mădularele lui Hristos? Luând deci mădularele lui Hristos le voi face mădularele unei desfrânate? Nicidecum!
    16. Sau nu ştiţi că cel ce se alipeşte de desfrânate este un singur trup cu ea? “Căci vor fi – zice Scriptura – cei doi un singur trup”.
    17. Iar cel ce se alipeşte de Domnul este un duh cu El.
    18. Fugiţi de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârşi omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrânării păcătuieşte în însuşi trupul său.
    19. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?
    20. Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.
    (Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, cap. 6)

  6. @doroteea: n-am avut timp sa scriu mai in amanunt, e normal ca mesajul meu sa nu fi fost bine inteles; Norvegia: inteleg ca banii (cu siguranta) vin “prin Norvegia” si nu neaparat “din Norvegia”, Norvegia e folosita ca acoperire (ceea ce nu exclude ca niste bani chiar sa vina si de acolo prin mijlocirea unor grupuri instalate acolo, etc)

  7. Pai daca o data cu sexul apare si dragostea, daca intre doi insi se naste iubirea, dorinta de a fi alaturi unul de celalalt, atunci oamenii or sa mai vrea sa-si intemeieze si o familie. Daca un cuplu de amanti devine un cuplu casatorit, ei vor vrea si copii…1, 2, 5 cati doreste fiecare. Pai tocmai aici e problema. Daca apare doar sexul cu contraceptie si totul e numai la nivelul asta de unde dorinta de familie? De unde mai apar copiii? Nu mai apar, populatia se reduce. Pai cred ca undeva, cineva are acest scop. De ce l-ar avea? Nu stiu.

  8. Aceste lucruri numai Dumnezeu le poate opri.

  9. Pingback: “Flashmob”-ul pentru EDUCATIE SEXUALA OBLIGATORIE, cu exhibitie “artistica” de chiloti si prezervative si cu SOMATIE pentru Ministerul Educatiei/ IDEOLOGIA (HIPER)SEXUALISTA NU SLUJESTE EDUCATIEI, ci PERVERTIRII: “Agresarea c
  10. Pingback: DE CE NI SE IMPUNE EDUCATIA SEXUALA? Experientele pedofile odioase ale “cercetatorului” deviant ALFRED KINSEY, care stau la baza “noii ordini sexuale”/ CLOPOTEL.RO, “PORTALUL COPIIILOR DIN ROMÂNIA”, o cloaca infernala de P
  11. Pingback: “FETELE VACCINATE” – documentar danez despre EFECTELE NOCIVE ale VACCINULUI HPV. Medicii s-au alaturat ingrijorarilor exprimate de familii. “Profitul nu trebuie sa primeze in fata sanatatii!” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare