Incident la Prislop. TENTATIVA PROFANATOARE DE DEZHUMARE A PARINTELUI ARSENIE BOCA/ Parintele Hariton Negrea il citeaza pe parintele Iustin Parvu: “ACOLO SUNT SFINTE MOASTE FRUMOS MIROSITOARE” (Video)

14-06-2015 3 minute Sublinieri

comemorare-la-mormantul-parintelui-arsenie-boca_51b990d7aac495

Un bărbat este acuzat că a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca. Individul ar fi vrut să se convingă dacă “Sfântul Ardealului” merită sau nu canonizat. Autorităţile îl cercetează acum pe cel care a făcut acest gest revoltător. Din punct de vedere legal, o astfel de faptă este grav pedepsită ca infracţiune. Autorul faptei riscă până la doi ani de închisoare pentru ”Infracţiune contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate”. Cine este bărbatul care a comis acest act şi de ce a făcut fapta pentru care va avea acum mari probleme cu legea.

UPDATE: Profanatorul a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore. Riscă o pedeapsă de până la doi ani de închisoare (aşa prevede Codul Penal). Se pare că nu va fi arestat preventiv.

Profanatorul striga de câteva zile la poarta mănăstirii Prislop: “Părintele Boca trebuie canonizat”

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu, spune că actul de profanare a mormântului a durat cel mult 20 de minute. Părintele Miricescu vine şi cu detalii suplimentare despre cum a fost posibil incidentul:Bărbatul a fost surprins de către paznicul mănăstirii, angajat al firmei de pază, nu de către personalul mănăstirii (cum a anunţat iniţial IPJ Hunedoara). Paznicul a plecat de la mormânt până la poarta mănăstirii şi s-a întors. A lipsit cel mult 20 de minute. Probabil că acest domn a stat ascuns undeva, după copaci, iar când a plecat paznicul s-a apucat să sape. A săpat pe o porţiune a mormântului şi a înlăturat stratul afânat de la suprafaţă, care e uşor de săpat pentru că acolo se pun tot timpul flori. Nu s-a decopertat mormântul pe întreaga suprafaţă şi nici nu a ajuns la un metru adâncime, cum am auzit prin alte părţi. Pe o porţiune a mormântului s-a înlăturat un strat afânat de pământ de vreo 40 de centimetri”.

Reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, adaugă că Ioan Chiuzbăian nu a fost cazat la mănăstire şi nu era un obişnuit al locului: “De vreo trei patru zile stătea la poarta mănăstirii, în exteriorul lăcaşului de cult şi, din când în când, mai striga în gura mare că părintele Arsenie Boca trebuie canonizat, că ar trebui dezgropat. Lumea şi măicuţele de la mănăstire l-au lăsat în pace. Nu a prevăzut nimeni că ar putea recurge la un asemenea gest, care depăşeşte limitele legale, ce să mai vorbim despre limitele morale. Nu-mi explic de ce a făcut asta. Un om echilibrat sută la sută n-ar face aşa ceva. Poate c-a fost dorinţa lui arzătoare ca părintele Boca să fie canonizat. Poate că sunt şi alte motive, nu-mi dau seama”.

 

Părintele Gabriel Mircescu adaugă că, probabil, la mormântul “Sfântului Ardelenilor”, va avea loc o slujbă religioasă în care locul va fi stropit cu apă sfinţită, însă nu va fi vorba de vreun demers religios de amploare deoarece, din fericire, nu s-a ajuns la oseminte.

Profanatorul, Ioan Chiuzbăian, în vârstă de 45 de ani, din judeţul Maramureş a ajuns miercuri la Mănăstirea Prislop, voia să petreacă mai multe zile aici ca să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca.

S-a oferit să ajute măicuţele la treburile pe care le au în mănăstire cerând în schimb doar găzduire într-una dintre camerele destinate pelerinilor aflate chiar la intrarea în lăcaşul de cult (la circa 500 de metri de mormânt).

În primele zile petrecute de bărbat la Prislop nimeni n-a observat nimic suspect la el.

Chiubăzan necredinciosul

Sâmbătă seara, după lăsarea întunericului, bărbatul a luat un târnăcop şi o lopată, şi a mers la mormântul situat într-o poiană, la 300 de metri de cea mai apropiată clădire a aşezământului monahal.

În jurul orei 23.00 a fost surprins de una dintre măicuţe săpând pe mormântul la care mii de pelerini vin zilnic să se roage. Apucase deja să decoperteze mormântul pe toată lungimea şi lăţimea sa şi se afunde în pământ mai bine de o jumătate de metru.

Ioan Chiuzbăian a fost reţinut pentru cercetări şi urmează să fie prezentat Judecătoriei Haţeg cu propunere de arestare preventivă.

Surse din cadrul anchetatorilor spun că bărbatul, care se pare că suferă de ciroză, ar fi declarat că a vrut să-l dezgroape pe părintele Arsenie Boca pentru a vedea cu ochii lui dacă trupul său a putrezit, sau s-a transformat în moaşte, astfel încât să-şi dea apoi seama dacă “Sfântul Ardealului” merită sau nu să fie canonizat.

Măicuţele de la Mănăstirea Prislop au refuzat să facă orice comentariu.

Azi dimineaţă mormântul era deja acoperit la loc.

Obiectiv păzit de firma ginerelui lui Blaga

Întrebaţi cum a fost posibil incidentul, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara ne-au declarat că, la Prislop, jandarmeria acţionează doar atunci când se înregistrează un aflux mare de pelerini, în special la sfârşit de săptămână şi la sărbătorile religioase, pentru a asigura ordinea publică.

Tot reprezentanţii jandarmeriei mai spun că, pentru servicii de pază Mănăstirea Prislop are un contract cu o firmă specializată, iar acea firmă se numeşte Axis Corporate Security, adică firma lui Ionuţ Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga (Rudeanu este în prezent arestat preventiv sub acuzaţia că ar fi comis o evaziune fiscală în valoare de 600.000 de euro).

Nota: Incidentul este simptomatic pentru “fenomenul” popularitatii parintelui Arsenie Boca, puternic amplificat, mai recent, de mass-media. Evident, nu este vorba despre un gest al evlaviei, ci de o manifestare irationala. Acestea sunt “roadele” prelucrarilor tabloide ale unui subiect altfel intru totul legitim si firesc: cinstirea parintelui Arsenie Boca pentru viata sa sfanta. Caci diavolul nu doarme si, daca nu poate intuneca viata unui sfant, atunci aduce ispite prin exagerarea cinstirii, incercand sa o transforme in ceva similar idolatriei.


Categorii

1. DIVERSE, Parintele Arsenie Boca, Parintele Iustin, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Incident la Prislop. TENTATIVA PROFANATOARE DE DEZHUMARE A PARINTELUI ARSENIE BOCA/ Parintele Hariton Negrea il citeaza pe parintele Iustin Parvu: “ACOLO SUNT SFINTE MOASTE FRUMOS MIROSITOARE” (Video)

  1. Parintele Arsenie este un Mare Sfant!

  2. Pingback: Mitropolia Ardealului incepe demersurile pentru CANONIZAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA/ “Fenomenul Arsenie Boca” – intre sfintenie, fanatism, superstitie “minunista” si business, la “ROMÂNIA, TE IUBESC” (“Arse
  3. Avem atatia sfinti cu lucrare . Si in plus se raspandeste un duh de superstitie,magie si chiar erezie in jurul pr ca multi se cam nefolosesc de toata agitatia cu minunile si teleportarile pr. Ma rog ca Dumnezeu sa descopere calea la toti deoarece ar fi pacat si cinstirea unui om care nu poate fi numit sf dar si necinstirea unui sf care merita canonizat si iubit. Cunosc multe pers care nu isi fac rugaciunile obisnuite dar au o rugaciune a pr Arsenie pe care o citesc de cateva ori pe zi si multe repetitisme superstitioase in urma carora asteapta minuni. V-am scris deoarece am incredere ca mereu cercetati bine si raspunsurile le dati pe masura. Doamne ajuta!

  4. Pingback: Continua demersurile legate de CANONIZAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA. Comisia care ii cerceteaza viata si activitatea s-a intrunit la Episcopia Devei si Hunedoarei | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare