Continua demersurile legate de CANONIZAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA. Comisia care ii cerceteaza viata si activitatea s-a intrunit la Episcopia Devei si Hunedoarei

18-04-2016 2 minute Sublinieri

arsenie-boca

Sâmbătă, 16 aprilie 2016, la sediul Episcopiei Devei și Hunedoarei, s-a desfășurat prima ședință de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cercetează viața și activitatea părintelui Arsenie Boca.

O comisie formata din inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) va cerceta viata, activitatea si scrierile Parintelui Arsenie Boca, cel pe care credinciosii il numesc deja ‘Sfantul Ardealului’, a declarat luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Episcopiei Devei si Hunedoarei, parintele Gabriel Miricescu.

Acesta a precizat ca rostul comisiei, al carei presedinte este Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, este acela a cerceta din punct de vedere stiintific si teologic activitatea Parintelui Arsenie Boca, fara sa aiba atributii in ceea ce priveste o canonizare a acestuia, aspect ce poate fi decis doar de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

‘Aceasta comisie mitropolitana speciala are atributii exclusiv stiintifice de centralizare si analizare a datelor legate de Parintele Arsenie Boca si trebuie mentionat faptul ca nu are competente in ceea ce priveste canonizarea acestuia’, a spus reprezentantul Episcopiei Devei.

Potrivit acestuia, comisia a avut o prima intalnire sambata, 16 aprilie, la sediul Episcopiei Devei, prilej cu care a fost prezentata o lista cu 80 de lucrari despre viata si activitatea Parintelui Arsenie Boca.

‘Aceste publicatii au fost repartizate spre studiu membrilor comisiei, potrivit specializarii stiintifice si teologice a fiecaruia. Ele vor fi studiate cu acribie stiintifica, apoi vor fi intocmite referate stiintifice, teologice, de specialitate si toate acestea vor fi analizate intr-o sedinta ulterioara a comisiei’, a explicat parintele Miricescu.

In paralel, va fi efectuata o cercetare minutioasa de arhive, dar si a manuscriselor Parintelui Arsenie Boca. Tocmai de aceea, intre membrii comisiei se remarca prezenta episcopului Devei si Hunedoarei, Gurie, episcopul Daciei Felix, de la Varset, Daniil Stoienescu, preoti academicieni, preoti profesori universitari sau conferentiari universitari la facultatile de teologie din Sibiu, Arad si Alba Iulia, istorici.

Dat fiind volumul foarte mare de lucru, pentru moment nu poate fi apreciata o data certa in ceea ce priveste o viitoare intalnire a comisiei mitropolitane, pentru ca membrii isi desfasoara activitatea in mod stiintific, ceea ce impune un consum mai mare de timp.

La finalul cercetarilor efectuate de comisia speciala, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului va intocmi o lista cu lucrarile care sunt conforme cu realitatea invataturilor Parintelui Arsenie, respingandu-le pe cele cu un continut nepotrivit sau pur comercial. Chiar daca aceasta comisie nu are rolul de a propune canonizarea Parintelui Arsenie Boca, ea va putea intocmi un studiu-document ce va fi inaintat Sfantului Sinod, singurul care poate lua o decizie referitoare la acest demers.

‘Competenta in privinta canonizarii apartine exclusiv apartine Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Comisia speciala de lucru trebuie sa analizeze, cu foarte multa atentie, tot ceea ce inseamna viata, activitatea, scrierile, faptele minunate atribuite Parintelui Arsenie Boca, pentru ca mai apoi sa se intocmeasca un studiu document ce va fi inaintat spre analiza Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Este un demers, dar care va mai dura’, a precizat parintele Miricescu.

De altfel, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au afirmat, in mai multe randuri, ca nu se opun canonizarii Parintelui Arsenie Boca. Ei au precizat ca acest lucru trebuie privit prin prisma unor etape ce trebuie parcurse obligatoriu, inclusiv infiintarea unei comisii care sa studieze viata si activitatea Parintelui Arsenie Boca. […]/ integral pe hotnews.ro

Arsenie.Boca.icoana

*

*


Categorii

1. DIVERSE, IPS Laurentiu Streza, Parintele Arsenie Boca

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Continua demersurile legate de CANONIZAREA PARINTELUI ARSENIE BOCA. Comisia care ii cerceteaza viata si activitatea s-a intrunit la Episcopia Devei si Hunedoarei

  1. Începe un foc în vatra țării.

  2. Cred ca Arsenie Boca este Sfant.

  3. Cu tot respectul : Cum poti canoniza un om care a trait jumatate de viata in aceeasi casa cu o femeie in Bucuresti, se ducea la teatru si la spectacole ?Eu zic sa va mai interesati.

  4. @ Aly:

    Tot cu tot respectul… 🙂

    1. Tocmai ca de-asta exista o comisie care “cerceteaza” viata Parintelui Arsenie. Deci… da, iata, ne interesam – nu noi, ci Biserica. De asta nu se fac usor canonizarile.

    2. Da, mi se pare ca au mai fost unii care mergreau zilnic pe la bordeluri si tot sfinti au fost socotiti… fiindca nu mergeau acolo ca sa pacatuiasca, ci ca sa scoata din pacat. De aceea, bine a zis Cel care a poruncit SA NU JUDECATI DUPA ARATARE, ci dupa ROADE. Si a mai zis sa nu judecam, in general, si sa nu fim ca fariseii. Fiindca… vamesii si desfranataele intra in Imparatie, iar purii si intransigggggentii (sunt multi de g din cauza scrasnirii dintilor acelora 🙂 ) farisei… mai greu sau deloc.

    3. Nu am auzit ca spectacolele (din vremea comunismului, nota bene!) sa fi fost pornografice sau indecente si nici mersul la teatru nu cred ca este pacat decat tot pentru o constiinta usor fariseica.

    4. Conteaza foarte mult si cum a murit cineva, nu doar cum a trait…

    5. Exista nenumarate marturii despre lucrarea tainica si ascunsa, dar, ce sa vezi, pare-se ca foarte roditoare in vietile oamenilor, a aparentului “mirean” Zian-Arsenie.

    6. Din cauza controverselor si a pericolului de dezbinare, si asa prea mare, nici eu n-as fi de parere sa se faca, cel putin acum, canonizarea, chiar daca se ajunge la concluzia ca Parintele Arsenie este in randul sfintilor, in ciuda unor greseli omnenesti (evidente si ele). Oricum, cine il cinsteste, tot il va cinsti, iar cine se sminteste de el, mai bine sa nu se sminteasca si de Biserica. Si asa, in general, nu prea suntem vrednici de sfintii nostri. Fiindca… http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/07/09/iadul-romanesc-parintele-iustin-miron-staretul-manastirii-oasa-video-text-discreditarea-valorilor-romanesti-denigrarea-bisericii-mama-necinstirea-eroilor-necanonizarea-sfintilor-diaspora/

  5. @admin2:

    Cu tot respectul! 🙂

  6. (o singura obiectie la pct. 6. Dar cu aceeasi motivatie!)

  7. @ aly
    Cu tot respectul , zic sa te cercetezi pe tine. Si sa lasam Biserica sa cerceteze.

    Eu dau marturie ca sunt o roada a Parintelui. Cum rodeste lucrarea si dupa moartea lui, cerceteaza, cauta, bate si vei afla…

  8. Eu dau mărturie cu tot sufletul meu și cu toată gura, oricui: pe mine Dumnezeu m-a readus la Biserică exact prin Părintele Sfânt Arsenie Boca. La fel și pe o sumedenie de alți români ortodocși.

    Care vor fi fiind Sfinți după părerea ta Aly ?

    Oare nu monahul care a petrecut fiecare noapte în bordel până a scos pe toate cele 300 de prostituate și le-a convins să intre o parte în mânăstire și o parte să se căsătorească, să facă familii ?
    Oare nu Părintele Ilie Lăcătușu cu moaște întregi în București ?
    Oare nu atâția Sfinți din Viețile Sfinților care au trăit din noaptea cununiei în curăție PÂNĂ LA ADORMIRE, împreună, în aceeași cămăruță ?
    Oare nu mărturisitorii din lagăre și închisori care trăiau unul pe unu-doi metri pătrați, într-o tunică ce abia le acoperea goliciunea (ce să mai vorbim de alte ispite) ?
    Oare nu cumva cei trei Sfinți ce umblau pe apă, găsiți de un Episcop când a făcut o escală pe o mică insulă pustie și care erau goi și trăiseră singuri în izolare acolo împreună unii cu alții de când eșuaseră la 3 anișori și până ajunseseră la maturitate ?
    Oare nu nebunii pentru Hristos ?

    Oare Părinții și mirenii care luau cuvânt și sfat de la Părintele Arsenie pe când era exilat în lume nu știau de curăția lui și de situație ?
    Oare preotul paroh al lui Hristos, părintele Bunescu o fi fost și el atât de stricat încât să-l țină ca duhovnic în biserica sa pe Părintele Arsenie neconștientizând situația ?
    Oare pustnicul Ioan – alt nevoitor cu viață sfântă – s-a dus la el și s-a rușinat de rugăciunea de foc care îl ridica de la pământ pe Părintele Arsenie, asta pentru că era necurat ?

    Nu există om, sfânt chiar, care să nu facă greșeli cât este pe pământ. Dar eu cred că atunci când vom trece din viața asta dincolo, vom avea marea surpriză să descoperim că unele din cele pe care noi le socoteam greșeli în ce a făcut Părintele Sfânt Arsenie au fost în fapt adevărul curat și binecuvântat de Dumnezeu, cel într-un glas cu Sfinții Părinți, iar noi nu l-am priceput.

    Pentru un om cu mintea întreagă și cugetul curat întru Iisus Hristos și întru învățătura Sfinților Părinți ai Bisericii Lui cea una, dincolo de greșelile inerente unui om trăitor pe pământ, Părintele Arsenie este unul dintre Sfinții mari ai lui Dumnezeu în neamul acesta. Părintele a fost adamant împotriva ecumenismului, a papistășismului și a orice erezie, domestică sau venetică. Învățătura lui a fost toată iubitoare de Dumnezeu și de neam, de la început până la sfârșitul jertfelnic – o viață jertfelnică pentru Hristos și Biserica Ortodoxă. Și roadele sunt pe măsură.

    Domnul să ne miluiască și pentru rugăciunile Sfinției Sale !

  9. aly,
    citeste vietile sfintilor de la Optina. Vei vedea ca si acei stareti au locuit in lume cu femei (care in ascuns erau calugarite) sau prin case de mireni dupa cum a putut fiecare, ducandu-si crucea si ajutand pe cei din jurul lor cu exemplul personal, iar pe cei mai de departe prin rugaciune in primul rand.

    Marea SMERENIE a Parintelui Arsenie Boca s-a aratat atunci cand a primit vestea caterisirii.
    Se afla in Sfantul Altar, si facea Proscomidia. Cand i s-a spus ca nu mai are voie sa slujeasca s-a oprit, a rugat un parinte co-slujitor sa continue, si-a dat jos sfintele vesminte, a mers la strana si a ramas in biserica pana la terminarea slujbei. Pana la sfarsitul vietii sale pamantesti nu a mai slujit Sfanta Liturghie.
    Poate un om inselat sa se supuna unei nedreptati in acest fel?
    In ce ne va gasi Domnul in aceea ne va judeca. Parintele Arsenie Boca a murit facand ascultare. POATE ASCULTATORUL SA MOARA?

  10. Se-aprinde-un foc în vatra țării

    Se-aprinde azi un foc în vatra țării
    Și clopotele a Înviere bat.
    Hristos cu moartea moartea a călcat !
    Și-n cerul duhului se-alungă norii.

    Români cu inimi sângerânde vin
    Să-nchine fruntea și suspinul
    Celui ce le-a îndulcit pelinul –
    Arhanghel în cămașa lui de in.

    Părinte sfânt din dar dumnezeiesc
    A fost. Și nu s-a arătat.
    Un mugur viu al sângelui vărsat
    Din voievodul strămoșesc.

    Icoană înnoită și fior,
    Urcat-a înălțimi de har.
    De nu ori de se pune-n calendar,
    Arsenie vorbește tuturor.

    Părinte alb, Părinte Sfânt,
    Ce strălucești un soare-n duh
    Și-alungi vrăjmașii din văzduh,
    Ne ești azi sfeșnic pe pământ.

    Arunci lumina lui Hristos,
    Pe care L-ai urmat întocmai,
    Peste-al tău neam. Și țării dai
    Necontenit de Sus folos.

    Prin tine Dumnezeu m-a scos
    Din temnița tiranului păcat.
    Rușine mi-e că astăzi n-am aflat
    Să-ți dăruiesc decât acest prinos…

    Vieți de Sfinți citit-am sute
    Și-mi plec genunchii către fiecare.
    Da’n locuri din Scriptură oarecare
    În gând te văd… și lacrimi multe…

    Cum mie mi-ai făcut odată,
    Trimite Doamne robul Tău,
    Să scape de tiranul greu
    Tot neamul lui, cu țara roată.

    Și când o fi la Judecată,
    Părinte Sfinte fă-ne-un loc
    Cu rugăciunea ta de foc
    Și-apucă-ne cu mâna toată.

    Români creștini, de cuget Brâncovean,
    Stea mare răsărit-a printre Sfinți.
    Să-i ridicăm de-acum rugi noi, fierbinți,
    Hristos să nu îl rușineze de-al său neam.

  11. Deci vor să-l strămute pe Părintele Arsenie de la Prislop în Catedrala Mântuirii Neamului din București ?

  12. @ Lucian-Octavian:

    Deci… unde a mai aparut ideea asta acum? Zvonul este vechi, dar stiam ca a fost infirmat, cel putin pe pr. Necula l-am auzit vehement in directia respingerii lui. Altceva nu stim.

  13. La previzibilele televiziuni “naționale”. Sâmbătă seară și duminică au fost re-difuzate “știrile”. Cred că n-au mai verificat ce au pe înregistrări când le-au repus în emisie zilele astea… Probabil e un subiect care atrage (distrage) bine atenția de la altele…

  14. @ Lucian-Octavian:

    Da, e unul din subiectele “favorite” de diversiune pentru anumite televiziuni.

  15. Săracii oameni…

    Să nu fie !

  16. Pingback: Va fi CANONIZAT părintele ARSENIE BOCA pe 28 noiembrie 2018?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare