Agresiune ASUR impotriva unui preot care a refuzat sa impartaseasca din lingurita adusa de acasa

1-08-2015 1 minut Sublinieri

impartasanie

Presedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), Toma Patrascu, a postat pe pagina sa de Facebook o inregistrare in care un preot refuza sa foloseasca o lingurita adusa de o enoriasa pentru impartasania copilulului. Peotul le explica enoriasilor veniti la slujba ca el niciodata nu s-a imbolnavit de la impartasanie si ca, daca “nu crezi asta…, esti departe! Nu esti om!”.

  • Raspunsul unui preot la solicitarea unei enoriase de a folosi o lingurita diferita pentru impartasania copilului

Parinte… o lingurita…

Eu ma impartasesc…

Eu ma impartasesc, si parintele, si dvs., e adevarat, cei care va impartasiti de sarbatori, dupa sute si mii.

Eu ma impartasesc duminica dupa duminica dupa cel putin zece, cincisprezece care vin in biserica. Credeti-ma ca m-am imbolnavit de toate lucrurile din lumea asta datorita nepriceperii, a faptului ca sint nevrednic, a faptului ca nu ma protejez cum trebuie, ca nu sint atent, ca nu am grija de sanatate.

Niciodata nu m-am imparta-imbolnavit de aici! Niciodata!

Pentru ca aici e I[i]SUS CRISTOS! [AMIN! se aude din public]

Daca nu crezi asta, s-a terminat!

Niciodata! ?i o spun, pe unii o sa-i sochez, dar, sa stiti ca aici vin si oameni bolnavi de SIDA si oameni bolnavi de multe altele.

Nu m-am imbolnavit niciodata din pricina asta pentru ca aici este I[i]sus Hristos.

Nu crezi asta…, esti departe! Nu esti om!

Asa se face, doamna! AMIN!

Nota noastra:

Pentru aceasta atitudine, parintele a fost tinta limbajului agresiv al sefului ASUR: ar fi vorba despre un “fanatic”. Fanaticul nu este el, cel care care foloseste o filmare din cadrul unei slujbe religioase la care sunt chemati doar cei care vor si care impartasesc credinta pentru a defaima preotul si religia, ci cel care nu face altceva decat sa formuleze si sa explice principii de baza, elementare, ale credintei.

In credinta ortodoxa, in impartasanie exista Insusi Hristos. Doar la protestanti este vorba despre simboluri. Daca oamenii nu mai cred ca in liturghie se impartasesc cu Hristos Adevarat, atunci sunt liberi sa schimbe cultul, vorba pr. Proclu. Nu-i tine nimeni legati de Biserica. 

Asadar, in cazul de fata avem de-a face cu inca o agresiune la adresa Bisericii, absolut gratuita, precum si cu folosirea nejustificata a imaginii unei persoane care, evident, nu si-a dat acordul pentru asa ceva. Formularea “nu esti om”, dupa cum se vede, evident, din video, nu era adresata femeii, ci era o constatare cu valabilitate generala si aplicabila oricui. 

Asadar, Patrascu intra in criza pentru ca exista preoti si liturghie. Era ceva nou in asta ca sa devina stire? Nu.

Despre “controversa” linguritei, a se vedea si:


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Agresiune ASUR impotriva unui preot care a refuzat sa impartaseasca din lingurita adusa de acasa

  1. Acest atac la Biserica lui Hristos a fost planuit, regizat si pus in scena intentionat. Femeia care vine cu lingurita pregatita de acasa, persoana gata pregatita sa filmeze intreaga scena …
    Diavolul umbla turbat sa insele cat mai multi oameni prin care sa loveasca in singura religie a lui Hristos: ortodoxia.

    Nici nu poate fi vorba despre credinta atunci cand te duci sa te impartasesti de Hristos cu propria ta lingurita, de frica sa nu iei vre-o boala. Vrei sa te impartasesti de sangele lui Hristos pentru ca vindeca si curata orice boala trupeasca sau sufleteasca, dar iti este frica de “microbii” care pot fi pe lingurita din care s-au impartasit altii inaintea ta. Ce nebunie!

    Toata inregistrarea aceasta este o facatura pusa la punct de sarmanii oameni inselati de diavol si transformati in dusmani ai ortodoxiei, dusmani ai lui Hristos.

  2. (acesta este comentariul pe care l-am postat pe HOT News si nu stiu daca mi-l vor aproba…)

    “Participarea la Liturghie, ca de altfel la oricare alta slujba in locasurile de cult ale BOR este DOAR si EXCLUSIV pentru crestinii ortodocsi practicanti, care:
    – Cunosc integral Invatatura si Ritualul Bisericii,
    – Si-au insusit regulie de conduita in Biserica.

    Dar, particparea la Slujbele Bisericii NU este:
    – pentru cei care nic imacar odata in viata nu au citit elementarul CATEHISM al Bisericii,
    – pentru cei care NU CRED in slujbe in PREZENTA lui Hristos in POTIRUL Impartasaniei, in HARUL care este prezent si ACTIONEAZA in Biserica.
    – si mai ales NU este pentru CURIOSI, SMECHERI si CONTESTATORI…

    Daca cineva NU CREDE in Biserica, si mai mult decat atat daca ii este ANTIPATICA Biserica, cu Preotii ei si Slujbele ei, atunci de ce mai vine la Biserica?, fiindca oricum nici nu intelege ce se intanmpla in jurul sau si nici nu crede in ceea ce se savaraseste in Biserica!

    In vremea antica NU TOT PROSTUL se impatasea, ci doar cei care erau CATEHIZATI si constienti de implicatiile CONVERTIRII lor!
    Si tot in vremea antica slujbele se mai tineau si cu usile incuiate, tocmai ca sa nu le tulbure normala desfasurare amatorii de curiozitate si HULITORII!

    Astazi s-au intors acele vremuri!
    Conducerea BOR va trebui sa gaseasca o MODALITATE ca toti cei care NU CRED in Slujbele Bisericii sa fie ori EXCOMUNICATI oficial ori macar IMPIEDICATI ca sa particpe la cultul divin public, fiindca il PRTURBA prin prezenta lor.
    Si apropo Toma Patrascu, daca este BOTEZAT, trebuie EXCOMUNICAT impreuna cu EMIL Moise si Remus Cernea!
    Calitatea si conditia de “CRESTIN” este incompatibila cu calitatea de ATEU sau de LIBER CUGETATATOR!
    Cei de la ASUR ar trebui sa aiba BUNUL SIMT si sa NOTIFICE Conducerea BOR ca ei NU MAI FAC PARTE din BOR, intrucat principiile si viziunea lor despre lume, viata, univers, societate si persoana umana, este RADICAL DIFERITA fata de DOCTRINA Crestina a BOR! Si cu asta basta…
    Si atunci ceea ce fac crestinii ortodocsi in bisericilor lor ii priveste doar pe ei…”

  3. Spectatorii non-homosexuali, care se nimeresc din intamplare sa participe (volens-nolens) la o parada LGTB cum a fost de curand cea din FLORIDA – USA
    ( https://www.youtube.com/watch?v=URZ9s1HX9dk ),

    DOAR PRIVESC programul care deja este stabilit si desfasurarea paradei asa cum a fosr organizata…, fara ca sa vina cu SUGESTII sau PERTURBARI ale DERULARII programului, sau SA FACA EI REGULI peste cele pe care le respecta toti adeptii LGTB care au organizat paradele.
    Cu atat mai mult daca astfel de spectatori NU sunt HOMOsexuali, ei NU AU NICI UN DREPT sa dicteze sau impuna sau stabileasca vreo CONDUITA obligatoriie pe care s-o respecte sau urmeze membrii LGTB!
    Iar daca nu le place NU AU DECAT SA PLECE de la paradele homosexualilor…si la revedre…
    Asa si la Liturghie, PROGRAMUL slujbelor si PROCEDURA RITUALICA dupa care se desfasoara a fost stabilit nu de ieri de alaltaieri, ci de MILENII….
    La Ritualul Bisericii si la Slujbele Bisericii PARTICPA toti acei CRESTINI ORTODOCSI care in cunostinta de cauza STIU si INTELEG de ce trebuie ca acest RITUAL sa fie ASA, si NU altfel…
    Iar daca cuiva nu-i place ce se intampla la sllujbe, N-ARE CE CAUTA la Biserica si la PROGRAMELE Cultului Crestin PUBLIC, si este liber sa PLECE….
    Cu atat mai mult daca NU ESTE crestin ortodox PRACTICANT, adica daca NU crede in Doctrina si Randuiala Bisericii sau cu atat mai rau, daca o contesta…un astfel de om NU ARE CE CAUTA printre si INTRE Crestini!
    Daca nu-i place Biserica\ si Ortodoxia sa mearga acolo unde se simte bine….

  4. Eu mă întreb altceva: Cum de nu găsesc greșeli autentice ale preoților, ci situații în care aceștia se descurcă cel puțin acceptabil. (Mă refer și la alte filmări cu taxele pe nuntă, primirea de bani pt ctitorii și alte situații, până la urmă normale care s-au vrut speculate.) E clar vorba de rea intenție și lipsă de minte și regie proastă. Eu ajung cumva la concluzia că Biserica nu are hibe mari, care să iasă cu adevărat în evidență.

  5. Eu mă întreb altceva: Cum de nu găsesc greșeli autentice ale preoților, ci situații în care aceștia se descurcă cel puțin acceptabil.

    Adevarat. Tocmai asta arata ca ei cauta cu …lumanarea si, chiar si cand nu gasesc nimic, tot fac scandal. Si gasesc multa prostime gura casca ce aplauda agresiunile.

  6. da, si mie mi se pare ca preotii s-au descurcat f bine in tot atacul asta mediatic declansat din noiembrie incoace.

    Regia e proasta pt ca apartine unora nici prea isteti nici prea cultivati. Uitandu-ma pe comentariile de pe HN mi s-a facut parul maciuca. Cu exceptia comentariului fratelui Gheorghe si a altor 1-2 cititori, comentariile denota incultura si lipsa unei baze informationale si logice elementare (ca sa nu spun mai mult). Sigur, depinde si de auditoriu…dar daca destinatarii mesajului sunt la fel, ce sa zic… atunci poate ca nu intamplator s-a ajuns aici si ne meritam soarta. Totusi, ma indoiesc ca neamul asta sa fi decazut atat de mult.

  7. I-am scris asta lui TOMA Patrascu pe pagina de facebook…ca si c omentariu

    ” D-le Toma ce crezi ca ai rezolvat cu “filmuletul” acesta? Ai vreo statistica cu cazuri de imbolnavire din cauza Impartasaniei? Daca s-ar fi luat boli transmisibile din CUMINECATURA, comunistii ar fi interzis cultul crestin si liturghiile de mult…dar in vremea lor Bisericile erau desschise? Ai vreo PROBA concreta cu vreo imbolnavire de la Biserica? Daca nu ai, atunci nu te pripi si hazarda cu acuzatii nefondate ca te faci de ras in fata multor romani….!”

  8. Ce au rezolvat cei de la ASUR cu “filmuletul” acesta pe care l-au facut? Au vreo statistica cu cazuri de imbolnavire din cauza Impartasaniei? Daca s-ar fi luat boli transmisibile din CUMINECATURA, comunistii ar fi interzis cultul crestin si liturghiile de mult…dar in vremea lor Bisericile erau deschise? Au vreo PROBA concreta cei de la ASUR cu vreun caz de imbolnavire de la Biserica? Daca nu au atunci sa nu se pripeasca si hazardeze cu acuzatii nefondate ca se fac de ras in fata multor romani….!
    Efectele filmuletului facut de ASUR vor fi INVERS PROPORTIONALE cu cele scontate, si anume ii vor determina pe ortodocsi SA CREADA si mai tare in PUTEREA Trupului si a SANGELUI Lui HRISTOS de a-i inzdraveni si OCROTI si APARA de orice boala, si chiar de a-i vindeca de orice suferinta!
    Fara sa vrea cei de la ASUR au pus GAZ pe focul CREDINTEI romanilor…si nicidecum apa…!

  9. Eu nu cred ca problema este atat necredinta ca lingurita poarta pe Hristos ci problema este mai intai scarba de aproapele. Ceea ce revine pana la urma la acelasi lucru dar intr-un fel oarecum diferit.
    Adica, cu alte cuvinte oamenii aceia nu au nevoie atat de o catehizare seaca ci de nitica dragoste pentru amaratii de pe langa ei.
    Si vin si zic: in parohiile unde oamenii nu se cunosc intre ei, cu oameni care vin din cand in cand,munii ca turisti, ce sa le mai ceri bietilor oameni? De unde sa inceapa dragostea?
    Am dorit sa ofer o noua perspectiva aici si nicidecum sa justific mizeria aia de inregistrare facuta cu iscodeala si gand rau.

  10. Cum sa vii cu lingurita la impartasani?Pocalul cu sfanta impartasanie si lingurita le tine preotul in altar ca cel mai mare pret pentru ca este sangele si trupul lui Hristos.Niciodata nu mi-a fost scarba sa ma impartasesc din lingurita cu care se impartasesc oamenii ce vin la biserica.Eram bucuroasa ca in sfarsit pot sa ma impartasesc.Si nici ca sarut icoanele nu mi-e jena sau scarba.Cred ca acesta este motivul cum a spus mai sus cineva.Este o lovitura cu lingurita venita de acasa.Dupa ce ma impartaseam ma simteam cu pacea in suflet, impacata si nu bolnava.

  11. Doroteea ce este HN?Hot News?Eu am incercat sa fac comentarii la DC News.Si trebuia cont facebook , am avut si cont facebook(ca o bleaga ca nu ma baga nimeni in seama, nu eram nesimtita ca majoritatea de acolo, cu scuzele de rigoare) si comentariul tot nu a aparut.

  12. @mada:

    HN e Hotnews, sursa articolului. M-am uitat de curiozitate la comentarii…

  13. Maine ne vor batjocori pentru că-i „discriminăm” pe sodomiți oprindu-i de la Sfintele Taine. Întâmplarea explică adânc „furtuna” Sfintei Evanghelii de mâine, furtună ce luptă Corabia lui Hristos. Slavă Domnului că mai sunt și preoți și creștini! Slavă Domnului pentru toate!

  14. Este clar ca a fost regizat iar explicatia preotului a fost mai mult decât corecta cea ce nu inteleg eu este:daca tot se teme ca se poate inbolnavi cu sfintele taine ale inpartasaniei de ce a mai venit la biserica si a lăsat sa fie inpartasit copilul?.Si sa mă ierte bunul Dumnezeu dar ce cauta cei ca Remus Cernea in Sfanta Biserica Ortodoxa?

  15. Eu am văzut ”stirea” la un post tv, şi comentatorul foarte ofensat spunea că părintele a zis că Biserica împărtăşeşte şi bolnavii de sida, ceea ce de altfel este foarte normal. Concluzia mea este că într-o lume în care se promovează toleranţa maximă, Biserica Ortodoxă este acuzată chiar de către acei promotori de prea multă toleranţă şi nediscriminare, deci e foarte clar – BISERICA TREBUIE ATACATĂ .

  16. Pingback: SFINTII MARTIRI BRANCOVENI SI CORECTITUDINEA POLITICA/ PS AMBROZIE: critici dure fata de proiectul MOSCHEII din BUCURESTI si LEGEA “ELIE WIESEL”/ Secularizarea Europei si fenomenul EXTREMISMULUI/ Religiozitate: romanii nu au incredere in CONDU
  17. Pingback: SFINTII MARTIRI BRANCOVENI SI CORECTITUDINEA POLITICA/ Secularizarea Europei si fenomenul EXTREMISMULUI/ Religiozitate: romanii nu au incredere in CONDUCATORI NECREDINCIOSI/ Rețete de-a gata pentru ATACAREA BISERICII | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: SFINTII MARTIRI BRANCOVENI SI CORECTITUDINEA POLITICA/ Secularizarea Europei si fenomenul EXTREMISMULUI/ Religiozitate: romanii nu au incredere in CONDUCATORI NECREDINCIOSI/ Rețete de-a gata pentru ATACAREA BISERICII | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: Patriarhia Română CEDEAZĂ LAȘ în fața presiunilor activiștilor #rezist anticlericali. ÎMPĂRTĂȘIREA LA ACELAȘI POTIR și cu aceeași linguriță pusă în dubiu chiar de către cei care ar fi trebuit să le afirme
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare