TURCIA IN ALERTA ROSIE (Video)/ Originile STATULUI ISLAMIC. Jihadistii teroristi au eradicat… CORUPTIA/ ZECI DE FAMILII CRESTINE RAPITE DE ISIS/ Parlamentar JOBBIK: unirea cu MOLDOVA, oportunitate pentru FEDERALIZAREA ROMANIEI

8-08-2015 16 minute Sublinieri

  • Digi24:

EDIȚIE SPECIALĂ. Alertă roșie la Istanbul

Militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan au atacat forţele guvernamentale, în două provincii din sud-estul Turciei. Cinci oameni, printre care şi un soldat, au murit. Situaţia a devenit extrem de tensionată în această zonă după ce Turcia a lansat o ofensivă antiteroristă în care a atacat atât poziţii ale jihadiştilor, cât şi ale rebelilor kurzi din Irak şi Siria.

Statele Unite ar fi cerut Ankarei să suspende raidurile aeriene împotriva grupării Statul Islamic, susţin surse diplomatice. Iar Turcia se confruntă şi cu invazia refugiaţilor sirieni. Sunt estimări care spun că doar în Istanbul ar fi 500 de mii de oameni care au fugit de război.

Din fosta capitală a Imperiului Otoman, Cosmin Prelipceanu a realizat, vineri seara, o ediţie specială dedicată situaţiei din Turcia.

Invitaţii ediţiei speciale, români care trăiesc şi muncesc în Turcia sau experţi militari străini, au povestit care este atmosfera în această ţară în ultima perioadă și de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă.

 

[…]De cealaltă parte, experţii din România spun că singurul risc ar fi ca Turcia să acţioneze de una singură în contextul confruntărilor din regiune.

Generalul Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major: „Pătrunderea armatei Turciei pe teritoriul Siriei ar putea reprezenta o acţiune normală pentru situaţia în care se află acum Turcia. Cred că acum administraţia SUA a ajuns la concluzia că există riscul ca Turcia să rezolve singură această problemă. Or, lucrul ăsta cred şi eu că nu ar fi de dorit şi că ar trebui o acţiune conjucată. În speţă a NATO şi a Turciei în acest caz”.

Turcia are frontiere terestre cam cât România, dar, spre deosebire de noi, care ne aflăm într-o situaţie dificilă (conflictul ucrainean), partea sa estică şi sudică sunt extrem de vulnerabile, a arătat Constantin Degeratu. El spune că Turcia se află într-o situaţie de securitate extrem de dificilă, iar acțiunea SUA de management în această criză este binevenită.

Atitudinea Turciei nu a fost echivocă în sine, ci încearcă să ia în considerare toate elementele care constitue situaţia de acolo, spune generalul Degeratu, care amintește de problema kurdă și de islamismul radical din apropierea granițelor Turciei. „Încercările politicii turceşti de a rezolva problemele în funcţie de natura lor au fost corecte, din perspectiva unei politici realiste turceşti. Iar acum, încearcă, sub o presiune enormă, să rezolve pericolele care s-au creat la frontiera cu Siria”, a arătat Constantin Degeratu. El avertizează, însă, că e posibil ca „răbdarea strategică” a Turciei să ajungă la limită.

„Deocamdată, lucrurile merg suficient de bine şi Turcia este un partener de valoare şi de nădejde în zonă”, a conchis generalul Degeratu.

În ceea ce privește imigrația, cea mai mare parte sunt refugiați reali, oameni care fug de război și de foamete, dar un procent dintre ei reprezintă invazia terorismului în Europa, consideră fostul șef al Statului Major al armatei.

General Alexandru Grumaz: „Turcia a fost obligată să deschidă frontul în sud, din cauza faptului că situația internă și noua dezvoltare au forțat-o să deschidă aceste fronturi. E vorba de acordul semnat de SUA cu Iranul. Acest acord a schimbat situația geopolitică, Iranul având acces la tehnologie. (…) Un moment care nu a fost prezentat în presa românească – deplasarea la Moscova a șefului forțelor Quad (forțe subordonate direct liderului spiritual al Iranului, ayatollah-ul Ali Khamenei – n.r.), care a avut o discuție cu ministrul apărării al Federației Ruse și cu președintele Putin.

Ce face Turcia la granița de sud – încearcă să blocheze cele două legături cu exteriorul și să creeze o zonă care să fie controlată de forțele siriene libere. Această zonă împarte kurzii în două porțiuni, nu îi lasă să se unească, acest control va crea o situație prin care aceștia nu vor reuși să-și facă o regiune autonomă în nordul Siriei. (…) Pierderea alegerilor, faptul că AKP nu a obținut majoritate de peste 50 la sută în Parlament creează o stare de imposibilitate a creării guvernului. Ca să te duci spre alegeri înseamnă să atragi o parte de electorat, aceasta este altă chestiune care a forțat Turcia să intre în această luptă împotriva Siriei. (…) Și criza din Yemen, în care sunt implicate toate statele din Golf, lovește Turcia”

În loc de concluzie, generalul Grumaz a formulat o întrebare care invită la reflecție: „Turcia nu are o strategie pentru Marea Neagră, dar ce se va întâmpla dacă se va naște un conflict între Federația Rusă și NATO?”

[…]/ integral pe digi24.ro

Relaţiile ruso-turce, o sabie cu două tăişuri

De la începutul anilor 2000, relaţiile dintre Turcia şi Rusia au cunoscut un avânt fără precedent, după secole dominate în mare parte de rivalitate şi războaie. Recep Erdogan şi Vladimir Putin au început să privească relaţiile turco-ruse drept o sursă de oportunităţi. Astfel, în doar 15 ani, Moscova a devenit unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Ankarei. Totuşi, diferende există între cele două părţi, preşedintele Turciei nu recunoaşte anexarea Crimeei de Rusia şi a criticat amestecul acesteia în estul Ucrainei. Iar Rusia nu vede cu ochi buni bombardamentele Turciei în Irak.

Premierul rus Dmitri Medvedev a pus sub semnul întrebării legitimitatea ofensivei turce împotriva kurzilor din Irak. Şeful guvernului de la Moscova spune că nu există aprobarea Bagdadului pentru aceste interventii.

Raidurile din Irak nu sunt singurul motiv de divergenţe între Rusia şi Turcia. Ankara şi Moscova nu văd în acelaşi fel soluţionarea crizei din Siria care durează de mai bine de 4 ani. Ankara a spus clar că liderul sirian, Bashar al-Assad, trebuie să plece de la putere. Moscova se opune. Motivul este simplu: baza militară navală a Rusiei din Tartus. Pierderea acesteia ar echivala cu un dezastru geostrategic pentru Kremlin. Baza este singurul avanpost din Marea Mediterană pe care marina militară rusă l-a păstrat după colapsul URSS.

De altfel, relaţiile Turciei cu Rusia se schimbă semnificativ, arată o analiză Stratfor. Criza economică internă, preţurile mici la energie şi eforturile europenilor de a-şi diversifica sursele de energie au slăbit Rusia. Moscova este, de asemenea, implicată în criza din Ucraina, chiar peste malurile de la Marea Neagră ale Turciei.

Poziţia slăbită a Rusiei şi problemele din Ucraina au determinat Ankara să fie mult mai activă în regiune, într-un mod care ar putea schimba relaţiile cu Moscova de până acum. Astfel, Turcia ar putea deveni mai fermă în ceea ce priveşte activitatea ruşilor în Caucaz şi Marea Neagră, scriu analiştii Stratfor.

De altfel, Ankara a precizat clar că nu recunoaşte anexarea Crimeei, unde trăieşte o importantă comunitate de tătari, şi a criticat amestecul Rusiei în criza din estul Ucrainei.

„Când am discutat despre Crimeea, i-am spus că nu sunt de acord cu acţiunile lui. El mi-a răspuns că a mers acolo pentru că oamenii din Crimeea au dorit să-l vadă acolo. Reacţia mea a fost că ar putea exista şi alte state în lume care ar putea să se uite către cineva, pentru a-i ocupa. Dar acest lucru nu poate justifica acţiunile lor. Ar trebui să-i lăsăm pe aceşti oameni să se descurce şi dacă este ceva cu care i-am putea ajuta, atunci asta ar trebui să facem ca să poată sta pe picioarele lor”, a declarat Recep Erdogan.

Poziţia Turciei faţă de criza din Ucraina şi anexarea Crimeei nu este pe placul ruşilor, însă vizita la Kiev a preşedintelui Recep Erdogan în martie a reprezentat încă un prilej pentru acesta pentru a critica acţiunile Moscovei.

Ne-am exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială, politică şi pentru suveranitatea Ucrainei. Asta include şi Crimeea”, a spus Recep Erdogan.

Relaţiile economice dintre Moscova şi Ankara nu sunt afectate de aceste neînţelegeri. Schimburile comerciale au ajuns la 32,7 miliarde de dolari în 2015, astfel Turcia devenind al optulea partener economic al Rusiei, în timp ce Rusia este pentru Turcia cel de-al doilea partener economic, după Uniunea Europeană.

Statul turc este dependent în proporţie de 50% de gazele naturale furnizate de Rusia şi va deveni unul dintre principalii transportatori de gaze către Europa după ce Vladimir Putin a renunţat la gazoductul South Stream în favoarea Turkish Stream. Acesta are o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an şi va transporta gazul rusesc pe sub Marea Neagră până în Turcia și, de acolo, spre piețele europene, ocolind Ucraina. Iar Turcia va beneficia la rândul ei de gazele ruseşti.

Vor exista mai multe reduceri ale preţului gazului livrat Turciei. De la 1 ianuarie, reducerea va fi de 6%, cifră care poate creşte. Depinde de ce fel de cooperare vom avea cu partenerii noştri”, a spus Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Lucrările la Turkish Stream ar putea începe anul viitor.

Miza bazei militare de la Incirlik

Incirlik este un punct extrem de important din punct de vedere militar. Baza, aflată foarte aproape de ţărmul Mării Mediterane şi de graniţa cu Siria, este ideală pentru o ofensivă împotriva Statului Islamic.

Statele Unite au efectuat primul atac cu o dronă împotriva Statului Islamic în nordul Siriei folosind baza turcă de la Incirlik. Anunţul a venit miercuri de la Pentagon. Iar oficialii americani au precizat că vor efectua noi raiduri de la aceeaşi bază. De data aceasta şi cu avioane de luptă cu pilot.

Explicaţiile au venit de la Ankara: Statele Unite pot folosi baza de la Incirlik şi pentru altfel de misiuni decât cele de recunoaştere ale dronelor.

„După cum s-a decis în şedinţa de guvern, baza Incirlik poate fi folosită oricând este nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE turc, Tanju Bilgic.

Incirlik se află la doar 400 de kilometri de Raqqa, autoproclamata capitală a grupării jihadiste Statul Islamic. Datorită poziţiei, americanii pot ajunge foarte repede în orice punct din această regiune mereu în fierbere.

Cred că folosirea bazei de către americani este mai degrabă simbolică. Turcii le dădeau deja voie americanilor să lanseze drone de aici, iar acum le dau voie să opereze şi avioane cu pilot. Va scurta timpul de zbor, ceea ce le va permite Statelor Unite să răspundă mai repede când apare vreo criză”, explică Tom Peter, jurnalist american.

Baza Incirlik a fost construită de inginerii americani după cel de-al Doilea Război Mondial şi a fost extrem de importantă pentru Statele Unite pe toată perioada Războiului Rece, precum şi în timpul războaielor din Golf sau a invaziei din Afganistan. În prezent, la Incirlik sunt aproximativ 5.000 de membri ai aviaţiei americane.

La un an de la crearea Statului Islamic, surprinde în continuare lipsa unei reacții viguroase a Occidentului, și mai ales a Statelor Unite. Să fie vorba de un complex de vinovăție?

“Soarele Jihadului a răsărit!” Cu aceste cuvinte a fost proclamat „Califatul Islamic”, marcând nașterea oficială a celui mai sinistru flagel al secolului XXI.

„Musulmani, respingeți democrația, laicitatea, naționa lismul și alte gunoaie din Occident. Reveniți la religia voastră!”, a tunat șeicul Abu Muhamad Al-Adnani Al-Shamim, purtător de cuvânt al ISIS (acronimul pentru Islamic State of Irak and Al-Sham, Al-Sham fiind numele vechi al Siriei).

Era pe 29 iunie 2014, în prima noapte a Ramadamului, iar șeicul tocmai anunța primul regim politic islamic de la dezmembrarea Imperiului Otoman, în 1920. În postul de Calif, așadar descendent al însuși Profetului Mahomed, Abu Bakr Al-Baghdadi, un vechi militant Al-Qaida. Revista americană Time, în ediția sa din 16 aprilie îl numise „cel mai periculos om din lume”. Și nu se înșelase.

Proclamarea Califatului venea după o serie de atacuri fulgerătoare și foarte eficiente ale ISIS, care i-au permis să ocupe, în 11 iunie, Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak. Plus toată provincia nord-vestică a Ninivei. Oastea noului calif ucidea 2.000 de oameni, în urma unor operațiuni fulgerătoare și foarte eficiente. Era cel mai mare număr de victime înregistrat într-o lună, în conflictele din Irak, din 2007 încoace.

Toate aceste semnale sumbre nu au produs nici măcar o tresărire în seninătatea occidentală. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a bagatelizat Califatul: „Am mai văzut deja acest gen de formulă (…), această declarație nu înseamnă nimic pentru populațiile din Irak și din Siria”.

O posibilă explicație a impasibilității Washingtonului o oferea la vremea respectivă Sami Aoun, expert la Universitatea Sherbrooke: Statele Unite au ezitat să susțină guvernul șiit al premierului de la Bagdad, pentru a nu-și antagoniza regimurile sunnite din zonă, printre care aliatul major Arabia Saudită.

Ce a urmat vreme de un an se știe: forțele ISIS au ocupat rând pe rând nordul Siriei, nord-vestul Irakului, nordul Egiptului și nordul Libiei; teroriștii ISIS lovesc ținte civile din Europa și America; propaganda ISIS face mii de victime printre tinerii din Occident; atrocitățile ISIS au îngrozit lumea civilizată. Însă, în mod straniu, ca într-un scenariu absurd, lumea civilizată refuză să le dea teroriștilor riposta cuvenită, permițându-le astfel să se consolideze.

A recunoscut-o luni, 3 august, un oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN: „ISIS este la fel de puternică astăzi ca în urmă cu un an”. Dar acesta a ținut să adauge și puțină miere peste amărăciunea constatării: „Cu toate astea, jihadiștii nu mai înaintează atât de repede cum o făceau înainte”.

„Salut, băieți, ne vedem la New York!”

Abu Bakr Al-Baghdadi este numele de războinic al liderului ISIS, așa cum au toți cei care se înrolează în rândurile grupării. Numele lui adevărat este Ibrahim al-Badri al-Samarrai, iar acum își spune „Califul Ibrahim”. S-a născut în Samara, în Irak, și ar fi diplomat în studii islamice și istorie. Adepții săi susțin că se trage în linie directă din însuși Profetul Mahomed, condiție obligatorie pentru a deveni Calif.

Al-Baghdadi și-a făcut un nume în luptele care s-au dat pe ruinele invaziei americane din Irak, în 2003. El se înrolează mai întâi în rândurile Al-Qaida din Mesopotamia, condusă de teroristul iordanian Abu Musab Al-Zarkawi. Este arestat de americani în februarie 2004, la Fallujah și închis în lagărul Bucca, la frontiera kuweitiană. Potrivit comandantului lagărului, colonelul Kenneth King, Al-Baghdadi ar fi fost eliberat abia în 2009, însă Departamentul de Stat susține că acesta a fost eliberat după numai câteva luni, în decembrie 2004, deoarece a fost considerat „puțin periculos”.

Misterul acestei contradicții privind perioada de ședere în închisoarea americană a liderului ISIS este unul dintre detaliile senzaționale ale biografiei căpeteniei ISIS.

Este cert, însă, că în lagărul american se întâlnește cu alți teroriști și aici se pun bazele viitoarei grupări teroriste, proclamate ca Statul Islamic din Irak, pe 13 octombrie 2006.

Într-un excepțional articol din 11 decembrie 2014, intitulat ISIS: The Inside Story, The Guardian preia declarația unuia dintre colegii de lagăr ai lui Al-Baghdadi, Abu Ahmed, el însuși membru al organizației, care, se miră de condițiile foarte bune de aici și de permisivitatea gardienilor: „Nu am fi putut să ne întâlnim cu toții, așa, la Bagdad sau oriunde altundeva. Ar fi fost incredibil de periculos. Aici (la Bucca), nu numai că eram în siguranță, dar eram la numai câteva sute de metri de întreg statul major Al-Qaida”.

„Uzina de teroriști”

Abu Ahmed subliniază condițiile privilegiate pe care soldații americani i le rezervau lui Al-Baghdadi: „Era foarte respectat de armata americană. Dacă voia să meargă în vizită la cineva din alt lagăr, el putea, noi nu. Iar în timpul ăsta o nouă strategie se năștea chiar sub nasul lor (al gardienilor americani – n.r.). Aceasta urmărea construirea Statului Islamic. Dacă nu ar fi fost o închisoare americană în Irak, nu ar fi existat ISIS. Bucca era o uzină. Ea ne-a fabricat. Ea a construit ideologia noastră”.

Abu Ahmed povestește cum „Crema terorismului mondial” a reușit să păstreze legătura la ieșirea din această „Uzină de teroriști” cu patronaj american:

„Era locul ideal. Ne-am înțeles să ne adunăm atunci când vom ieși. Și a fost simplu să păstrăm legătura. Cu toții am scris informațiile pe elasticul boxerilor noștri. Când am ieșit, am putut să luăm legătura unii cu alții. Toți cei care erau importanți pentru mine erau notați pe elasticul alb. Aveam numerele lor de telefon, numele satelor lor. A fost foarte simplu. Începând cu 2009, mulți dintre noi și-au reluat activitatea. Doar că de data aceasta am făcut- o mult mai bine. Boxerii ne-au permis să câștigăm războiul.”

Grație acestei strategii, care ar fi făcut delicii într-un film cu Louis de Funés sau Jerry Lewsis, gruparea teroristă se relansează mai viguroasă, mai agresivă ca niciodată. Potrivit colonelului King, citat de The Daily Beast, la ieșirea pe poarta Lagărului Bucca, Al- Baghdadi le-ar fi spus gardienilor: „Salut, băieți, ne vedem la New York!”

La jumătatea lui 2011, Al-Baghdadi își trimite luptătorii în Siria să lupte împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, dar și a opozanților săi laici și a Frontului Al-Nosra, afiliat la Al-Qaida. Drept urmare, în 2013, ISI își adaugă la titulatură un S (de la Siria).

Simultan, Al-Baghdadi pornește o serie de atacuri în Irak, reușind să racoleze numeroși foști soldați sunniți din vechea armată a lui Saddam Hussein, dar și membri ai triburilor sunnite. Pe 29 iunie, se proclamă Califatul.

Super-Spionii ISIS – adevărata forță a grupării teroriste

Proclamarea Califatului în Irak și Siria a fost precedată de o serie de operațiuni spectaculoase de spionaj lansate de jihadiști.

În ianuarie 2014, Haji Bakr, fost colonel în serviciile secrete ale forțelor aeriene irakiene în timpul lui Saddam Hussein, este ucis în timpul unei ofensive a Armatei Siriene Libere (ASL), la Tal Rifaat, la 30 de kilometri nord de Alep. Pe numele său adevărat Samir Abd Muhamad Al-Khlifawi, Haji Bakr era unul dintre creierele Statului Islamic. La scurt timp după moartea sa, documente secrete pe care le redactase personal au fost descoperite într-unul din cartierele generale ale ISIS.

Bazându-se pe aceste documente, săptămânalul german Der Spiegel dezvăluie în aprilie 2015 culisele expansiunii ISIS în Siria: „Nu era un manifest religios, ci un plan foarte detaliat (…) pentru un Califat și condus de o organizație care semăna cu STASI, celebra agenție de informații a Germaniei de Est”, scrie Cristoph Reuter, autorul articolului.

Informațiile lăsate de fostul spion sunt de o importanță excepțională: „pentru prima oară, documentele lui Haji Bakr arată cu precizie maniera în care era structurată organizația și ce rol au jucat fostele cadre ale regimului fostului dictator Saddam Hussein”, subliniază Spiegel.

Haji Bakr, prezentat drept „cel mai important strateg” al ISIS, s-a trezit „iritat și fără slujbă”, după dezmembrarea de către americani a armatei irakiene în 2003. La scurt timp, îl întâlnește pe liderul Al-Qaida, Abu Musab Al-Zarkawi (ucis în iunie 2006). Întâlnirea îi dă ideea de a crea un grup foarte solid din punct de vedere strategic și animat de o ideologie religioasă radicală. În 2010, Haji Bakr convinge și alți ofițeri de informații irakieni să-l sprijine pe Abu Bakr Al-Baghdadi în fruntea a ceea ce nu era pe atunci decât un grup informal. Însă format numai din profesioniști de primă mână, arată Spiegel.

„Ochiul și Timpanul” de sub turban

Partea cea mai interesantă este descrierea planului pus la cale înainte de lansarea ofensivei militare în Siria. Haji Bakr a format spioni care au primit drept misiuni să infiltreze cercurile influente din orașele și satele din nordul țării și să supravegheze fiecare mișcare a potențialilor opozanți.

Dându-se drept predicatori, agenții ISIS au identificat liderii opoziției și au trecut la asasinate cu ținte precise, dobândind și o excelentă cunoaștere a teritoriului. „Ca și cum George Orwell însuși ar fi fost inspiratorul acestei supravegheri paranoice”, comentează săptămânalul.

Aceste operațiuni de spionaj meticulos pregătite au asigurat succesul ofensivei în Siria. „Loviturile aeriene împotriva pozițiilor ISIS (începând cu decembrie 2014), date de coaliția internațională, au distrus desigur rafinării și puțuri de petrol. Însă nimeni nu poate împiedica autoritățile financiare ale Califatului să-și perceapă taxele de la milioane de persoane care trăiesc în regiunile controlate de ele. Grație spionilor săi, ISIS știe tot (…), știe cine ce pământ deține, ce casă, și cine are bani.”

  • Hotnews:

NY Times: Organizatia terorista Statul Islamic se transforma intr-un stat functional care foloseste teroarea ca unealta. Expertii avertizeaza: Raul nu este intotdeauna infrant

Statul Islamic foloseste teroarea pentru a-si supune oamenii si pentru a-si speria dusmanii. Cucereste teritorii, distruge monumente antice, macelareste minoritati, forteaza femei sa intre intr-o viata de sclavie sexuala si transforma copii in criminali. Insa oficialii sai par sa fie rezistenti la mita, si, macar din acest punct de vedere a reusit sa depaseasca guvernele corupte din Siria si Irak, au declarat experti si rezidenti pentru New York Times.

“Poti sa calatoresti din Raqqa pana la Mosul si nimeni nu va indrazni sa te opreasca chiar daca ai la tine un milion de dolari. Nimeni nu ar indrazni sa ia nici macar un dolar”, a declarat Bilal, un locuitor din Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic in Siria.

Statul Islamic, cunoscut si ca ISIS, ISIL si Daesh, a functionat initial doar ca organizatie terorista, una chiar mai sangeroasa decat al-Qaeda. Apoi a inceput sa cucereasca teritorii, si, din ce in ce mai mult, “grupul se transforma intr-un stat functional care foloseste violenta extrema – teroarea – drept unealta”, arata publicatia americana.

NY Times adauga ca Statul islamic a adus o oarecare doza de stabilitate intr-o regiune afectata de razboi si haos, ocupand un spatiu lasat gol de guverne corupte si ineficiente care foloseau de asemenea violenta, insa in alta forma – arestari, tortura si detentie.

Desi nimeni nu prevede ca Statul Islamic va deveni un stat functional si care sa poata fi tras de raspundere in cadrul normelor internationale, grupul a inceput sa ia acel tip de masuri asociate cu guvernarea: eliberarea de carti de identitate pentru cetateni, promulgarea de regulamente de pescuit pentru a apara efectivele, solicitarea ca automobilele sa fie dotate cu truse de unelte si echipamente necesare in caz de urgenta.

Publicatia subliniaza ca aceasta tranzitie ar putea insemna ca Occidentul trebuie sa isi regandesca tactica de combatere a grupului care presupune acum o abordare militara inainte de toate.

“Ce ar trebui sa facem daca Statul Islamic castiga?”

“Cred ca nu este nicio indoiala ca trebuie sa ne uitam la el ca la o organizatie care construieste un stat intr-un mod revolutionar”, arata Stephen M. Walt, profesor de relatii internationale la Scoala de Guvernamant John F. Kennedy din cadrul Harvard. Walt face parte dintr-un grup mic insa in crestere de experti care provoaca teoriile conventionale despre Statul Islamic, si anume ca “raul” care pare sa reprezinte esenta sa ii va asigura in cele din urma distrugerea.

Walt a publicat recent un articol in revista Foreign Policy, intitulat “Ce ar trebui sa facem daca Statul Islamic castiga?”, in care argumenteaza ca organizatia terorista ar putea intr-adevar sa prevaleze in fata campaniei militare modeste, conduse de SUA, care se desfasoara de aproape un an fara rezultate prea bune. Walt sustine ca incepe sa fie evidenta necesitatea unei operatiuni de amploare pentru a forta retragerea si in cele din urma eliminarea Statului Islamic.

Stephen Walt nu este singurul expert care gandeste asa. Un argument des intalnit este ca o strategie militara, fara reconciliere politica pentru a le oferi sunnitilor o autoritate alternativa, nu este suficienta pentru a invinge Statul Islamic. Acest lucru se datoreaza in mare parte faptului ca majoritatea sunnitilor din ambele tari, care traiesc sub autoritatea Statului Islamic, nu vad nicio alternativa viabila, mai ales nu intr-o revenire sub conducerea guvernelor din Siria si Irak. Sunnitii din Irak raman ostili guvernului central controlat de siiti. Iar in ceea ce priveste Siria, Bashar al Assad prezida asupra unui razboi civil care a omorat pana acum peste 200.000 de oameni, in timp ce multi alti sirieni s-au vazut nevoiti sa se refugieze in alte tari.

Ahmed, proprietarul unui magazin de antichitati care a fugit recent din Raqqa pentru a evita loviturile aeriene ale aliatilor occidentali, a declarat pentru NY Times ca Statul Islamic “este mai acceptabil aici in Raqqa”. Ahmed a precizat ca viata sub conducerea Statului Islamic poate fi brutala, dar macar este mai stabila pentru cei care evita sa ii supere pe liderii grupului: “Aici implementeaza legea lui Dumnezeu. Ucigasul este omorat. Cel care este vinovat de adulter este batut cu pietre. Mainile hotilor sunt taiate”.

Un sentiment similar a contribuit la consolidarea puterii talibanilor in Afganistan in urma cu 2 decenii: desi erau temuti, iar justitia lor era adesea brutala, erau respectati de multi afgani pentru faptul ca s-au opus coruptiei si haosului – si au pastrat controlul ferm asupra tarii pana la invazia americana din 2011.

“Raul nu este intotdeauna invins”

John E. McLaughlin, fost director adjunct al CIA intre 2000-2004, povesteste ca a fost recent la o petrecere in Washington, in casa unui diplomat australian si la un moment dat s-a discutat despre amenintarea reprezentata de Statul Islamic.

“Dintr-o data mi-am dat seama ca, daca aduni toate faptele, baietii astia ar putea castiga”, a aratat McLaughlin. Este o notiune controversata, a explicat el, pentru ca brutalitatea grafica a acestui grup, pe care o arata lumii in inregistrari video sangeroase postate pe platformele de social media, a alimentat un sentiment ca moartea sa este inevitabila tocmai pentru ca este atat de rau, insa “raul nu este intotdeauna infrant”, subliniaza McLaughlin.

Statul Islamic a rapit zeci de familii crestine dintr-un oras sirian

Statul Islamic a rapit zeci de familii de crestini dupa ce a preluat controlul unul oras strategic din provincia Homs, din centrul Siriei, a anuntat o organizatie care monitorizeaza conflictul din zona, citata de Reuters.

Observatorul pentru Drepturile Omului, o organizatie britanica, a transmis ca cel putin 230 de persoane au fost rapite, inclusiv zeci de crestini, unii dintre ei fiind luati dintr-o biserica din Qaryatain, orasul capturat peste noapte dupa lupte grele cu armata siriana.

Qaratain este aproape de un drum ce leaga orasul antic Palmira de muntii Qalamoun, de-a lungul granitei cu Libanul.

Statul Islamic obisnuieste sa ucida minoritatile religioase si musulmanii suniti care nu jura credinta auto-declaratului “califat”.

De asemenea, ei considera pe crestini drept necredinciosi.

In februarie 2014 extremistii jihadisti au rapit 250 de crestini asirieni, multi dintre ei copii sau femei, in cursul raidurilor facute in satele din nord-estul Siriei.

Soarta multora dintre ei este si acum necunoscuta, la fel ca si cea a preotilor ce au disparut si care, potrivit grupurilor crestine, sunt captivi ai militantilor SI.

Prim-ministrul Tunisiei invinuieste armata britanica pentru “haosul” din Libia

Habib Essid, prim-ministrul Tunisiei, spune ca Marea Britanie ar trebui sa combata terorismul si sa asigure granitele cu Libia, unde se presupune ca s-au antrenat atacatorii de la muzeul Bardo si cei implicati in atacul de la Sousse, scrieThe Guardian.

Marea Britanie are responsabilitatea de a ajuta Tunisia in combaterea terorismului, spune prim-ministrul tunisian, considerand ca armata engleza este partial de vina pentru “haosul” ce a ocupat Libia in urma interventiei armate de acum 4 ani.

Habib Essid a avertizat impotriva actiunilor militare ce ar putea urma in Libia, cerand o solutie pentru activitatea extremistilor de pe teritoriul tarii, inclusiv Statul Islamic si militantii Al-Quaeda.

Atacatorii responsabili pentru atacul de la Muzeul National Bardo din Tunisia si pentru omorurile din Sousse de acum 3 luni au fost antrenati in Libia, conform oficialilor tunisieni.

Essid a spus ca terorismul nu reprezinta problema unei singure tari, declarant pentru the Independent urmatoarele: “Terorismul nu e o problema nationala. Acesta nu are granite. Ajutand pentru combaterea terorismului in Tunisia inseamna urmarirea auto-apararii.”

Prim-ministrul a mai declarat ca tensiunile din Libia, tara ce a fost impartita in doua de un partid ales in est si un guvern islamist sustinut de militantii ce au capturat capitala, au fost in mare parte cauzate de interventia armata din 2011, la care au participat atat si Marea Britanie, cat si Franta.

Essid a mai declarat pentru ziar: “Noi nu suntem impotriva interventiei militare din Libia. Consideram ca actualul context este rezultatul interventiei (din 2011), ce a dus la acest haos.”

Intrebat despre rolurile Marii Britanii si Frantei in ajutorarea Tunisiei sa-si asigure granitele cu Libia, Essid a spus ca “Acestea au responsabilitatile lor. Terorismul nu are granite.”

Siria: SI a preluat controlul asupra unui oraș cheie din provincia Homs

Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a cucerit in cursul noptii de miercuri spre joi un oras cheie din provincia Homs, in centrul Siriei, dupa lupte cu fortele guvernamentale, a informat un ONG, citat de agentia France Presse.

Atacul SI a fost lansat miercuri dimineata prin trei atentate sinucigase contra unor posturi de control ale regimului la intrari in oras, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), citeaza Agerpres.

“SI a preluat controlul asupra orasului Al-Qaryatayn, la sud-est de Homs, dupa lupte intense cu fortele regimului si trupe loialiste”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Confruntarile au facut 37 de morti printre soldati si luptatorii loialisti si 23 de morti in randul rebelilor, potrivit sursei citate.

Directorul OSDO a explicat ca Al-Qaryatayn are o importanta strategica din cauza situarii sale de-a lungul unui drum care uneste orasul antic Palmira, sub controlul SI de la 21 mai, cu regiunea Qalamoun, in provincia Damasc.

“Controlul orasului Al-Qaryatayn ii permite SI sa lege sectoarele aflate sub controlul sau la est de Homs cu sectoarele sub controlul sau la est de Qalamoun si sa transfere trupe si provizii intre cele doua regiuni”, a mai afirmat Rami Abdel Rahmane.

Liderii Jobbik, la tabara de vara a Tineretului Maghiar Ardelean de la Gheorgheni. Szavay Istvan: Sunt sigur ca Romania se va uni cu Republica Moldova, ceea ce va duce la o federalizare, iar asta poate fi o oportunitate pentru maghiari

Presedintele Jobbik, Vona Gabor, si vicepresedintele acestui partid, deputatul Szavay Istvan, au participat, vineri, la tabara de vara a Tineretului Maghiar Ardelean – EMI, de la Gheorgheni, unde au abordat subiecte legate de situatia actuala din Ungaria si Bazinul Carpatic, in context european, informeaza Agerpres.

In deschiderea dezbaterii, presedintele Jobbik, Vona Gabor, a anuntat ca “va cobori stacheta” in ceea ce priveste declaratiile pe care le va face, intrucat partidul sau este catalogat ca extremist si este asociat cu organizatia Noua Dreapta.

Vona Gabor a vorbit, in discursul sau, despre alegerile din 2018, din Ungaria, cand Jobbik doreste sa ajunga la guvernare, despre problemele actuale din Uniunea Europeana, cum ar fi criza economica, situatia Greciei si problema imigrantilor, despre care a spus ca Europa nu a gasit solutii, dar si despre politica nationala a Ungariei. 

Aceleasi subiecte au fost abordate si de deputatul Jobbik Szavay Istvan, care a facut si o analiza a rezultatelor alegerilor de anul trecut din Ungaria, dar a vorbit si de perspectiva scrutinului parlamentar din 2018, din tara vecina.

Szavay a declarat ca, in opinia sa, Romania se va uni cu Republica Moldova, in anii urmatori, iar acest lucru ar putea duce la o reorganizare administrativa, ceea ce ar insemna o oportunitate pentru maghiarii din tara noastra, care vor putea fi mai bine reprezentati la nivel regional. 

“Sunt sigur ca poate peste 5,10,15 ani Romania se va uni cu Moldova, toate semnele si procesele indica acest lucru. Multi spun ca este un pericol pentru populatia maghiara de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea in Parlamentul de la Bucuresti, dar asta este o alta tema. Noi credem ca ascunde o posibilitate, pentru care diplomatia maghiara si politica nationala trebuie sa fie pregatita. (…) Aceasta mare unire trebuie sa duca la o federalizare de un anumit nivel a Romaniei, nu cred ca Romania se va uni cu Moldova astfel incat structura statului sa nu fie afectata. Iar aceasta poate fi o oportunitate, care nu inseamna ca va fi egala cu o autonomie sau cu o autodeterminare, dar va fi mai usor ca maghiarii sa fie mai bine reprezentanti, cel putin la nivel regional”, a spus Szavay Istvan.

Deputatul Jobbik a tinut sa le multumeasca celor care l-au sustinut pe perioada cand a avut interdictie de a intra in Romania, amintind ca acesta este motivul pentru care nu a participat anul trecut la Tabara EMI.

Szavay Istvan a avut interdictie de a intra in Romania pentru o perioada de un an, incepand din martie 2014.

La tabara de vara organizata de Tineretul Maghiar Ardelean au participat, in acest an, potrivit organizatorilor, aproximativ o mie de tineri maghiari din Romania, Ungaria, Serbia, Ucraina sau Slovacia.

Polonia are un nou presedinte. Andrzej Duda se asteapta mai multe garantii din partea NATO si vrea sa extinda Grupul Visegrad “de la statele baltice la Adriatica”

Noul presedinte polonez Andrzej Duda a preluat palatul prezidential joi, marcand o trecere spre conservatorism in tara dupa aproape opt ani de guvernari de centru si liberale. In discursul sau inaugural, Duda a spusca vrea sa faca Polonia “mai vizibila si mai activa” pe scena internationala, scrie euobserver.com.

El se asteapta la mai mari garantii de securitate din partea NATO, adica la o mai mare implicare militara in regiune si a indicat ca vrea ca Varsovia sa joace un rol mai mare in discutiile pe tema situatiei din Ucraina – dominate din partea UE de Franta si Germania.

Continuator al mostenirii intelectuale a fostului presedinte Lech Kaczynski, mort in accidentul aviatic din Smolensk din 2010, Duda vrea si sa se concentreze pe cooperarea regionala si pe extinderea Grupului Visegrad (Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia) “de la statele baltice la Adriatica”.

“Presedintele Duda este un politicia foarte ambitios si este clar ca este dispus sa foloseasca la maxim timpul pe care il are la dispozitie ca presedinte. Dar diplomatiei ii displac schimbarile rapide”, a declarat Euobserver Radoslaw Markowski, expert politic din cadrul Academiei Poloneze de Stiinte.

Deja primul pas diplomatic gresit a fost deja facut comenteaza sursa citata. Concetateanul sau, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu a fost invitat la ceremonia de inaugurare.


Categorii

1. DIVERSE, Irak, Polonia, Rusia, Siria, Turcia, Ungaria, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “TURCIA IN ALERTA ROSIE (Video)/ Originile STATULUI ISLAMIC. Jihadistii teroristi au eradicat… CORUPTIA/ ZECI DE FAMILII CRESTINE RAPITE DE ISIS/ Parlamentar JOBBIK: unirea cu MOLDOVA, oportunitate pentru FEDERALIZAREA ROMANIEI

  1. Gargara inutila pe EVZ. Nu e destul de clar ca asa zisii lideri ai ISIS (nume simbolic?) sunt papusi controlate mental(operatiuni desfasurate in lagarele americane) dupa care eliberati (“evadeaza”) .Nu au nicio religie(doar profita de latura agresiva a islamului,nu cu mul mai rea ca latura agresiva a papistasismului) ,lucru observabil in iunie cand au atacat o moschee ,lucru interzis musulmanilor(era chiar in perioada sfanta a musulmanilor) .Au fost “scapati de sub control” ca sa ucida crestinii din zona ,sa distruga Siria si sa inlesneasca inceperea razboiului dintre Siria si Turcia. Dupa cum am mai observat ,formatiunile Al-Quaeda si ISIS (create in laboratoarele CIA si Mossad) nu au proferat amenintari spre Israel.In timp ce Hezbollah si HAMAS sunt formatiuni teroriste originale ,Isis si Al-Quaeda sunt formatiuni artificiale.

    Pentru mai multe informatii:

    http://vigilantcitizen.com/vigilantreport/isis-cia-creation-justify-war-abroad-repression-home/

    i also thought of that. who supplie arms to them and to who are they selling oil? to western countries.

    Shal · 42 weeks ago
    All the weapons they have are US made, and the hilarious explanation the US gave was that the weapons were stolen from the “”freedom fighters” fighting in Syria, But the US, NATO, NATO member Turkey are the ones who allowed these mercenaries to enter this area, to topple the Syrian government, those are the freedom fighters that the west has been helping all the way.

    Also, these “supposed” barbarians & terrorists aren’t just going there blindly, they have plans, they controlled the oil fields in the area, and they are selling the oil in much lower prices to the western nations (or to put it correctly, western major “Elite” corporations), and Turkey and Israel are facilitating this, because money has no religion, when this people sell the oil at fifth of the price, and the other countries facilitating the buy get a commission of half the price, then it is a great deal for them, no matter who dies or who suffers.

    Are u Awake? · 42 weeks ago
    The guns are US made. In one of the first photos of Isis on Daily Mail, it a was an obvious pic of white men in “black face” to pass as terrorists… in that same photo they’re holding US made, brand-new model weapons that the US military hadn’t even received yet. Many commenters who are 2nd amendment nuts noticed the model immediately.

    Is everyone going to ignore the “elephant in the room”??? This terrorist group is named after the African goddess Isis and they started their terror in Africa. When I read their named Isis, I knew this was a hoax, but I also knew the fix was in.

    CIA always uses cheeky nicknames for their BS…

    Brian K · 42 weeks ago
    I agree with your conclusions. ISIS is an obvious psyop. Why do you feel the need to refer to 2nd Amendment supporters as “nuts”? This article makes it very clear that the governments that rule us are anything but benevolent. The “nutty” idea, is that only that bunch of globalist psychopaths should be armed. Remember, when you support civilian disarmament, you are supporting the idea that the new world order crew should have a monopoly on force. That’s not a very “awake” position to take.

    ChrisNajar · 43 weeks ago
    There are some things I honestly don’t understand. Pardon my naiveté.

    I totally understand that the US is looking to get a piece of the big cake that is the oil in middle east countries. Maybe there are many other reasons but oil definitely plays an important role. So, they want to occupy those countries by any means, and creating these scenarios is definitely a good way to achieve the goal, because if a terrorist group is raised there and suddenly a savior army comes to restore peace, then the people and government in that country will be so grateful to the US that the doors will be wide open in gratitude for the US to take any resources with the best prices. Very clever.

    I am not American then of course I don’t have the proper standing to criticize. But I have one single question here: Who granted the US the right to invade any country and restore peace, or impose their “good values”, or establish their sacred “democracy” to other people? Why does the US can enter into any country, and do whatever they want, and no one else does anything? Where are the United Nations? I don’t see Russia getting directly involved in making peace for these countries, and neither do I see France, or Germany, or England, even though all these countries have powerful armies. Once the States do the invasion, then these countries may contribute by sending little commandos as needed to support the “noble cause”, but still, the initiative comes always from the US. It’s like the US is the universal owner and judge of the world, and no one, not even the United Nations, do anything about that. Maybe this is the reason why many countries in the world hate the US, because they are always getting their noses into someone else’s business without permission of anyone. Don’t you guys, as Americans, fear that one day all these middle east countries get together to get rid of the US, and go to your land and throw bombs and kill a lot of innocent people? By doing all this crap the US government does, it is putting all the lives of US citizens at risk.

    Second, and this is where my naiveté goes further… I really don’t understand why the method for justifying all this must be killing dozens, hundreds and even thousands of innocent people. Again, who grants the right to do that? I know that 9/11 was totally an inside job, but sadly, around 3.000 people died there. Children, elders, workers, firemen, you name it. Good people. Peaceful people. Regarding ISIS, I have seen some videos that for some reason a sick friend of mine posts in Facebook. I have seen christians (I am not sure if they are really christians) been beaten up horribly. Kicked and martyrized by a mob of let’s say ten men, all against one poor soul that had the disgrace to fell on their hands. I don’t think any human being, not even the most perverse US government Illuminati official, can enjoy one second of those beatings. That is just cruel. That is nasty. That is just horrible. And truth be told, it does not matter if the victim is christian, or catholic, or muslim, or Jehova witness. No one, I say NO ONE deserves such an horrible and painful death.

    Now if you talk to people, they all agree (or 90% of them) that ISIS is evil and that they must be punished by some army. So this propaganda is very effective. I even said in my home that the beheading video with the ninja guy was fake. My mother told me I was crazy. People really buy these stories. And even more when you turn CNN on and see the news of the terrible ISIS and how the caring, loving and compassionate country of the US is indignated and will go there to fix the situation for the sake of the poor souls that cannot defend themselves.

    The things the US government do are very effective. Only very few are aware of the situation. The question is… we, the ones that are part of the very few that know all of this is staged… what can we do about it?

    Manal · 43 weeks ago
    I’ve been following this website for a quite a few years now and I’ve never commented on an article before. It’s not really my thing, no matter how much I agree with/love what’s been written. But I’ve been waiting for an article about ISIS to be posted since this whole debacle started and as always, great job VC. You never disappoint. Being a Lebanese, American-born Muslim myself, this hits close to home and nothing makes me happier than to read about like-minded people actively seeking out the truth and spreading the word. ISIS does NOT represent Islam, in no way, shape, or form. I’m not just saying that because I’m a Muslim; any logical human being with a heart can see that what they’re doing is disgusting and atrocious. It just baffles me that people would readily ostracize a religion, followed by more than a billion people worldwide mind you, because of the despicable actions of a few. For shame. It’s so damn obvious this is nothing but the doing of the elitists and I feel sorry for anyone who can’t see otherwise in this day and age. Wake up people! Don’t willingly accept what you’re hearing on the so-called ‘news channels’ these days. Get up and research what you’re being told. Who knows, you might even be surprised by what you learn of the truth. I know I was. Sorry for the long post but please keep up the good work VC. Much love. 🙂

  2. Pingback: CONFLICT DIPLOMATIC INTRE ROMANIA SI UNGARIA/ TURCIA lupta impotriva ISIS… razboindu-se cu ORGANIZATIILE KURDE/ RUSIA considera AGRESIVA strategia de aparare a UCRAINEI/ Lovitura de stat in TRANSNISTRIA. Scenariul vehiculat de rusi/ STARE DE URGENTA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare