DUPA ATENTATE. Franta vrea sa instituie, prin revizuirea Constitutiei, REGIM CIVIL DE STARE DE CRIZA CU RESTRICTII ADUSE LIBERTATILOR!/ Mai multe fonduri si mai mult personal pentru SERVICIILE SECRETE. META-PUTEREA OMNIPREZENTA, dar INEFICIENTA pentru obiectivele… oficiale/ Acuzatiile lui Putin: TARI DIN G20 – SPONSORI AI STATULUI ISLAMIC. Acord SUA-Rusia privind regimul ASSAD? (update)

17-11-2015 22 minute Sublinieri

UPDATE

Va exista o REACTIE COMUNA NATO in urma ATENTATELOR?

FRANTA INVOCA O CLAUZA DE SOLIDARITATE A UNIUNII EUROPENE SI SE APROPIE DE RUSIA

PUTIN ACTIVEAZA PLANUL DE APARARE AL RUSIEI

ACTUALIZARE

  • Hotnews: 

LIVE TEXT A patra zi dupa atentatele din Paris: Franta invoca in premiera articolul din tratatele europene care prevede clauza de solidaritate in caz de agresiune impotriva unei tari membre

Ministrul francez al Apararii, Jean-Yves Le Drian, a invocat marti, pentru prima oara, articolul 42-7 din tratatele europene, care prevede o clauza de solidaritate in caz de agresiune impotriva unei tari membre a Uniunii Europene, scrie AFP. Acest articol este similar cu articolul 5 din Tratatul NATO la care au recurs Statele Unite dupa atentatele din 11 septembrie si a carui activare a condus la interventia Aliantei atlantice in Afganistan. […]

12:12 Le Drian a solicitat tarilor UE “o participare militara sporita” pe anumite teatre de operatiuni externe si sprijinirea Frantei in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic Irak si in Siria.

“Franta nu va putea fi singura in aceste teatre” de razboi, a subliniat Le Drian, in cadrul unei reuniuni a ministrilor europeni ai apararii, la Bruxelles.

“Franta doreste sa ceara partenerilor europeni sprijinul lor – cu titlu bilateral – in masura posibilitatilor, in lupta impotriva Daesh (acronimul arab al SI) in Irak si in Siria, si o participare militara sporita din partea statelor membre in teatrele de operatiuni unde Franta este prezenta”, a explicat ministrul.

“Franta cere asistenta in acest moment dificil, cand UE este atacata. Cred ca raspunsul UE trebuie sa fie da”, a reactionat seful diplomatiei europene, Federica Mogherini, care a prezidat reuniunea ministrilor, potrivit unui diplomat care a participat la discutii.

“Trebuie sa punem in practica un mecanism clar de unitate si solidaritate”dar Franta “va trebui sa specifice natura asistentei si a ajutorului asteptate”, a aratat ea.

Nicio cerere formala nu este asteptata pentru marti.

Franta nu cere asistenta militara a altor tari pentru teritoriul sau, a precizat anturajul ministrului Apararii, dar “acest lucru permite concretizarea solidaritatii anuntate din partea partenerilor nostri europeni pentru a interveni (spre exemplu) mai puternic impotriva Daesh”.

Contributiile “pot lua forma avioanelor de transport, de aprovizionare, de armament”, potrivit sursei citate, ceea ce ar putea permite “impartirea poverii militare”, tinand cont de faptul ca intensificarea operatiunilor in Siria ar putea determina Franta sa isi reduca prezenta pe alte teatre de interventie.

Franta participa la mai multe misiuni de formare si consiliere ale UE in Africa, in Mali si in Republica Centrafricana, in special.

Franta isi modifica abordarea diplomatica fata de Rusia si cauta un posibil parteneriat in lupta impotriva Statului Islamic

Franta si-a schimbat pozitia fata de Rusia, cautand acum sprijinul Moscovei pentru formarea unei “mari coalitii” internationale impotriva terorismului, in conditiile in care pana in prezent a criticat in mod continuu sprijinul pe care Vladimir Putin i l-a acordat lui Bashar al-Assad, scrie AFP.

Dar “diplomatia franceza nu are o foarte mare marja de manevra” in dorinta de a da un raspuns imediat si puternic atentatelor organizate de jihadisti la Paris, vineri, spune Bertrand Badie, expert in relatii internationale (Sciences Po, Paris).

“Lucrurile se joaca intre rusi si americani si incercam sa fim acolo”, a apreciat el.

Luni, presedintele francez Francois Hollande a cerut “o unire a tuturor celor care pot realmente sa lupte impotriva acestei armate teroriste” si a anuntat ca se va intalni cu omologii sau american si rus Barack Obama si Vladimir Putin. Aceste intalniri, la Washington si la Moscova, vor avea loc “saptamana viitoare”, potrivit premierului Manuel Valls. 

Este vorba de “unirea fortelor noastre”, a spus Hollande, si de ajungerea la o “coalitie mare si unica” impotriva Statului Islamic.

Un ton nou fata de Rusia, careia Parisul ii reprosa in mod continuu sustinerea lui Bashar al-Assad si concentrarea loviturilor aeriene asupra gruparilor rebele, si nu a jihadistilor din Statul Islamic (SI). O alta inflexiune notabila in pozitia franceza: Paris nu se mai afla la momentul formal “nici, nici” formal (Nici Assad, nici Statul Islamic), aparat mult timp de diplomatia franceza. Bashar Al-Assad “nu poate constitui solutia conflictului sirian” dar “dusmanul nostru este Daesh”, a spus Hollande.

O mana franceza intinsa Rusiei, care nu a scapat ocazia sa reaminteasca faptul ca atentatele de la Paris ii valideaza analizele.

“Este indispensabila” formarea unei coalitii internationale antiteroriste”, a spus Vladimir Putin, luni. “Am auzit tot timpul de la prietenii nostri francezi ca rezolvarea chestiunii privind plecarea presedintelui Assad trebuie sa fie o conditie prealabila pentru schimbarile politice (…) Dar acest lucru a aparat Parisul de atentatele teroriste? Nu”, a subliniat Putin.

“Astazi, care este prioritatea? Sa scapam de Bashar sau sa zdrobim Daesh ? Raspunsul e clar: zdrobirea Daesh”, apreciaza fostul premier Alain Juppe, care recunoaste ca Franta s-a inselat, inclusiv cand conducea el diplomatia franceza.“Deci presedintele republicii are dreptate sa incerce sa constituie o coalitie unica: americanii, rusii, francezii, iranienii (…) Este adevarat ca este o schimbare in linia pe care am urmat-o din 2011, dar si lumea s-a schimbat”, a spus el, la BFMTV.

Pozitia franceza “este, intr-un fel, o mana intinsa rusilor, daca rusii ataca Daesh si nu dusmanii lui Assad”, apreciaza Francois Heisbourg, presedintele International institute for strategic studies (IISS, Londra).

Este “cautarea unei optiuni militaro-diplomatice”, rezuma Badie, pentru care loviturile aeriene nu sunt solutia pe termen lung. Dupa un prim bombardament duminica, aviatia franceza a lovit din nou fieful SI de la Raqqa, in Siria, in noaptea de luni spre marti. Luni, Hollande a anuntat ca portavionul Charles de Gaulle si cele 26 de avioane de vanatoare ale sale, care vor tripla capacitatile de actiune ale Frantei, va fi amplasat in Mediterana estica, si nu in Golf.

Aceasta pozitionare ar putea insa sa aiba nevoie de o coordonare cu fortele rusesti din Latakia si Tartus, pe coasta siriana. Pentru a evita orice incident in zbor, rusii si americanii isi coordoneaza deja actiunie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind punerea în aplicare a planului de apărare a Rusiei pe perioada 2016-2020, care prevede măsuri ce vor începe să fie puse în practică de la 1 ianuarie anul viitor, potrivit agenţiilor ruse de presă RIA Novosti, Interfax şi Sputnik.

Documentul, postat marţi pe site-ul oficial de informaţii juridice, a intrat în vigoare din momentul în care a fost publicat.

Într-o reuniune cu înalţi responsabili militari privind dezvoltarea forţelor armate la 13 noiembrie, Putin a dispus o actualizare operativă a tuturor planurilor de planificare militară, deoarece, după cum a explicat el, ‘este evident că situaţia (internaţională) se schimbă şi încă destul de repede’.

Rusia face în prezent obiectul unui program de reînarmare în valoare de 325 miliarde de dolari pentru a realiza o modernizare a 70% din forţele sale militare până în 2020.

Peste 17.000 de arme şi echipamente militare au fost livrate forţelor armate ruse în 2015, conform Centrului naţional al Rusiei de management în domeniul apărării.

Potrivit presei ruse, Putin abordează în ultimul timp cu regularitate necesitatea dezvoltării şi consolidării potenţialului militar al Rusiei ca urmare a agravării situaţiei internaţionale – atât din cauza divergenţelor dintre Moscova şi Occident, cât şi din cauza intrării Rusiei într-o fază activă a luptei împotriva terorismului în Siria.

Astfel, la 10 noiembrie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va lua măsuri pentru consolidarea forţelor sale nucleare strategice, în replică la dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă. Moscova va dezvolta sisteme de atac capabile să străpungă orice fel de scut antirachetă, a avertizat atunci liderul rus.

La sfârşitul lunii octombrie, Putin a ordonat Consiliului Securităţii Rusiei, un organism consultativ pe lângă preşedinţia rusă, să elaboreze măsuri faţă de potenţiale ameninţări nucleare, chimice şi bacteriologice.

Franţa este în stare de război, a spus preşedintele Francois Hollande în faţa celor două camere ale Parlamentului, reunite la Versailles. Tocmai de aceea, el vrea să ia măsuri excepţionale după atentatele de vineri. Cea mai importantă: schimbarea Constituţiei, pentru a menţine trei luni starea de urgenţă şi pentru cere ajutorul aliaţilor pentru o operaţiune militară de proporţii împotriva teroriştilor din gruparea Stat Islamic. Aviaţia franceză a bombardat din nou în această noapte capitala autoproclamată a Statului Islamic, Rakka, distrugând un centru de comandament şi unul de antrenament al organizaţiei teroriste.

Vom distruge terorismul, pentru că francezii vor să continue să trăiască împreună fără să se teamă. Vom distruge terorismul, pentru că noi credem în libertate”, a declarat Francois Hollande.

A fost mesajul tranşant al preşedintelui francez după sângeroasele atacuri comise vineri, în inima Parisului, de adepţi ai grupării Stat Islamic. Francois Hollande a promis că va creşte fondurile pentru securitatea naţională, va suplimenta numărul forţelor de ordine cu cinci mii de poliţişti şi o mie de grăniceri, iar pe cel al personalului din justiţie cu 2.500 de oameni. În plus, liderul francez va consolida legislaţia antiteroristă şi controalele la frontiere.

Dacă Europa nu îşi controlează frontierele exterioare, atunci asta înseamnă întoarcerea la frontierele naţionale şi nu vorbim despre gardurile şi sârma ghimpată care au fost anunţate. Acest lucru înseamnă dezintegrarea Uniunii Europene”, a subliniat liderul de la Elysee.

Nu în ultimul rând, Francois Hollande vrea şi schimbarea Constituţiei, pentru ca ţara să se adapteze situaţiei actuale.

„Suntem în război. Dar, în acest război avem de-a face cu un adversar nou, care cere un regim constituţional ce permite gestionarea stării de criză”, a spus președintele.

În timp ce Francois Hollande se adresa parlamentului reunit la palatul Versailles, Barack Obama, aflat în Turcia la reuniunea G20, se pronunţa pentru intensificarea campaniei contra Statului Islamic. Preşedintele Statelor Unite a exclus însă trimiterea de trupe terestre în regiune.

„Am putea asista la o repetare a ceea ce am mai văzut înainte. Adică dacă populația locală nu se va implica în actul de guvernare, atunci elementele radicale vor reveni, exceptând situația în care am ocupa permanent aceste ţări”, a avertizat Vladimir Putin.

Tot la reuniunea G20, Vladimir Putin şi Barack Obama au căzut de acord că e nevoie de o tranziţie politică în Siria: ambii şefi de stat au cerut începerea negocierilor între opoziţia siriană şi regimul Bashar al-Assad, sub medierea ONU.

„Se pare că toată lumea a înţeles că doar dacă luptăm împreună putem ajunge la un rezultat. Noi nu am închis niciodată uşa unei asemenea cooperări. Credem că o asemenea cooperare poate fi stabilită pe criterii politice şi la nivel de servicii de informaţii, care ar trebui să lucreze împreună, să facă schimb de informaţii”, a subliniat Vladimir Putin.

  • Agerpres: 

Francezii care se întorc din Siria, plasați “în arest la domiciliu” (sursă guvernamentală)

Guvernul de la Paris dorește ca tuturor cetățenilor francezi care se întorc din Siria sau din Irak să li se impună “condiții de supraveghere drastice la revenirea lor“, cum ar fi “arestul la domiciliu”, a făcut cunoscut luni seară o sursă guvernamentală, citată de AFP.

Executivul vrea ca acești francezi, potențial implicați în “filiere jihadiste siriano-irakiene”, să fie în orice caz suspuși în prealabil unei “vize de întoarcere” pentru a reveni pe teritoriul național, a precizat aceeași sursă, subliniind că “a crea acest dispozitiv și aceste obligații presupune în parte revizuirea Constituției”.

Președintele francez, François Hollande, a anunțat luni senatorilor și deputaților reuniți la Palatul Versailles că le va fi supusă atenției o revizuire a Constituției “cât mai curând posibil” pentru a permite puterii publice “să acționeze contra terorismului de război”.

Această revizuire a Constituției “va crea un regim civil de stare de criză, care să permită punerea în aplicare a unor măsuri excepționale, aducând exercitării libertăților publice numai restricții absolut necesare garantării securității naționale”, a mai informat sursa guvernamentală.

“Aceste măsuri trebuie să fie adaptate la caracteristicile specifice ale amenințării teroriste, mai ales durata sa” și “vor putea merge dincolo de ce este prevăzut în prezent de legea” privind starea de urgență, a adăugat sursa.

Franța furnizează importante contingente de jihadiști organizației Statul Islamic, care a revendicat atentatele sângeroase comise vineri seară la Paris: 571 de francezi sau rezidenți se află în Irak și Siria, 245 au revenit de acolo, iar 141 și-au pierdut viața în luptele din regiune, potrivit ultimelor estimări oficiale.

Atentate la Paris: Turcia susține că a avertizat Franța de două ori în legătură cu unul dintre atacatori

Turcia a avertizat de două ori într-un an Franța în legătură cu unul dintre militanții jihadiști care s-a aruncat în aer vineri seară în timpul atentatelor din Paris, dar susține că nu a primit niciun răspuns, a declarat luni un reprezentant guvernamental turc, informează AFP.

Poliția turcă ‘a informat poliția franceză de două ori, în decembrie 2014 și în iunie 2015’ în legătură cu Omar Ismail Mostefi, unul dintre atacatorii de la sala de concerte Bataclan, a declarat respectiva oficialitate, sub rezerva anonimatului. ‘Totuși, nu am primit niciun răspuns din partea Franței în această privință’, a adăugat el.

Turcia a primit o cerere de informare din partea Franței pe numele lui Ismail Omar Mostefai abia după atacurile de vineri, a declarat oficialitatea turcă. Mostefai a intrat în Turcia în 2013, pe la Edirne (nord-vest), în apropiere de frontierele bulgară și greacă, dar nu există informații despre când anume a părăsit țara.

  • Hotnews:

Atentatele de la Paris: Cine sunt cei cinci kamikaze identificati, ce se stie despre ceilalti trei si care sunt marile semne de intrebare

Ancheta privind atentatele soldate cu 129 de morti, vineri, la Paris, inregistreaza primele progrese: cinci dintre kamikaze au fost identificati, zece rude ale acestora sunt retinute iar operatiuni de mare amploare ale politiei au loc in Franta si Belgia, scrie AFP. Ce se stie pana acum despre identitatea atacatorilor.

CINE SUNT CEI CINCI KAMIKAZE IDENTIFICATI?

Trei barbati s-au detonat in apropiere de Stade de France, in nordul Parisului, in timpul meciului de fotbal Franta – Germania. Printre ei, Bilal Hadfi, un francez de 20 de ani care locuia in Belgia. Un pasaport sirian cu numele Ahmad Al Mohammad, 25 de ani, a fost gasit in apropiere de cadavrul unul alt kamikaze.

Raman mai multe semne de intrebare legate de acest atentat: de ce a fost comis intr-o zona aproape pustie a stadionului, si nu la iesirea spectatorilor dupa meci, cand ar fi putut avea loc un carnagiu?.

Trei alti jihadisti au murit in atacul de la sala pariziana de concerte Bataclan. Printre ele, Samy Amimour, 28 de ani, originar din regiunea pariziana. Plecat in Siria in urma cu doi ani, era vizat de un mandat international de arestare. Cum a putut el sa revina in Franta fara sa trezeasca suspiciuni? Trei rude ale sale sunt retinute de politie.

Un al membru al comandoului de la Bataclan, un francez de 29 de ani, Omar Ismail Mostefai, a fost identificat. Sapte rude ale sale sunt retinute.

In ceea ce priveste a treia echipa, care a deschis focul in estul Parisului, Brahim Abdeslam, 31 de ani, un francez cu resedinta in Belgia, s-a detonat intr-un restaurant in apropiere de Piata Republicii, departe insa si aici de o multime de oameni, ranind grav o persoana.

In noaptea de duminica spre luni, zeci de perchezitii au avut loc in diferite locuri ale Frantei.

ATACURI PLANUITE IN BELGIA?

Brahim Abdeslam este unul dintre cei trei frati care au resedinta in Belgia si care se afla in vizorul anchetatorilor. Mohamed Abdeslam, initial retinut, a fost eliberat. Salah Abdeslam, 26 de ani, este vizat de un mandat international de arestare si nu a putut fi retinut in ciuda unei importante operatiuni a politiei belgiene, luni, la Molenbeek. Ancheta se concentreaza pe aceasta localitate bruxelleza considerata o placa turnanta a jihadistilor din Europa. Doua persoane sunt in continuare retinute in Belgia.

CONEXIUNEA SIRIANA

Jihadistii plecati in Siria sunt, din 2012, principala temere a serviciilor antiteroriste. Franta si Belgia sunt cele mai vizate tari europene.

Samy Amimour fusese in Siria. Omar Mostefai, in atentia politiei dupa radicalizarea sa, in 2010, a fost in Siria, cel mai probabil, in doua randuri, in 2013 si 2014. Aceeasi suspiciune este legata de Bilal Hadfi, potrivit unei surse apropiate anchetei. Au revenit ei cu instructiuni?

Autenticitatea pasaportului sirian gasit in apropiere de un kamikaze ramane sa fie verificata. Singura certitudine – acest barbat a fost controlat de autoritatile grecesti la inceputul lui cotombrie, potrivit amprentelor digitale. Urma sa a fost pierduta in Croatia.

A FOST IDENTIFICAT CREIERUL ATENTATELOR?

In centrul anchetei se afla Abdelhamid Abaoud, un belgian in varsta de 28 de ani, considerat creierul atenatelor dejucate in ianuarie la Verviers, in Belgia. “Este o ipoteza serioasa”, a confirmat o sursa apropiata anchetei.

Banuit ca este un membru foarte activ al gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria, acesta a locuit la Molenbeek, unde a fost in contact cu cel putin unul dintre fratii Abdeslam.

SUNT COMPLICI?

Autorii atacului beneficiau de arme, dintre care trei kalashnikoave au fost descoperite alaturi de cinci incarcatoare pline si 11 goale intr-un Seat in regiunea pariziana.

Cineva a confectionat centurile de explozibil. Figureaza el printre morti? Mai mult experti se indoiesc de acest aspect.

CUM AU COOPERAT SERVICIILE SECRETE EUROPENE?

Este fara indoiala unul dintre marile puncte slabe ale antiterorismului european si pare ca a fost bine identificat de SI, care a cerut recent militantilor sai sa atace tari vecine celei in care se afla, unde sunt mai putin susceptibili sa fie identificati.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, Salah Abdeslam si Bilal Hadfi erau in atentia belgienilor. De ce nu au fost avertizati francezii? Aceleasi intrebari se pun acum in ceea ce priveste revenirea din Siria a lui Amimour.

Unul dintre kamikaze era proprietarul unui “coffee shop” la Bruxelles

Un bar din Molenbeek care, potrivit mass-media belgiene, aparține francezului Brahim Abdeslam, unul dintre teroriștii kamikaze care s-a aruncat în aer vineri seară la Paris, era un “punct de consum de stupefiante”, potrivit deciziei de închidere afișate pe ușă, scrie AFP si Agerpres .

În cursul unui control efectuat la 14 august la barul “Les Béguines”, care conform cotidianului L’Echo a fost declarat la 10 martie 2013 de Brahim Abdeslam, poliția a constat un “miros puternic de stupefiante”, se arată în decizia poliției.

“Unitatea comercială este utilizată pentru consumul de substanțe halucinogene interzise”, precizează documentul semnat la 2 noiembrie de primarul din Molenbeek, François Schepmans.

Poliția a mai constatat prezența a “numeroase scrumiere, dintre care unele conțineau joint-uri parțial consumate” și că “mai mulți clienți erau în posesie de droguri”, potrivit aceleiași surse.

În urma acestui raport, autoritățile locale au ordonat la 2 noiembrie “închiderea pentru public a localului”, pentru o “durată de cinci luni cu începere de la 5 noiembrie 2015 până la 4 aprilie 2016”.

Brahim Abdeslam, 31 de ani, s-a aruncat în aer, singur, în fața unui bar, vineri seară într-un cartier din estul Parisului, rănind grav o persoană.

El închiriase o mașină tip Seat neagră, înmatriculată în Belgia, și găsită la Montreuil, în apropiere de Paris, la o zi după atacuri. La bord erau trei puși kalașnikov, 11 încărcătoare goale și cinci pline.

Brahim Abdeslam face parte dintr-o familie aflată în vizorul anchetatorilor: unul dintre frații săi, Mohamed Abdeslam, plasat o vreme în arest în Belgia, a fost eliberat luni fără a fi inculpat.

Un alt frate, Salah Abdeslam, este de negăsit. Autoritățile de la Burxelles au emis un mandat internațional de arestare pe numele lui. O vastă operațiune desfășurată de poliție luni la Molenbeek pentru a-l prinde nu a dat rezultate, potrivit procuraturii de la Bruxelles.

Statul Islamic ameninta ca toate tarile care efectueaza raiduri aeriene in Siria vor avea soarta Frantei. / Seful CIA: Statul Islamic pregateste probabil noi atacuri

Statul Islamic pregateste probabil noi atacuri, dupa cele de la Paris, a afirmat luni directorul CIA, John Brennan, citat de AFP. De altfel, organizatia terorista a amenintat, intr-un video lansat luni pe internet, ca tarile care efectueaza raiduri aeriene in Siria vor avea soarta Frantei, subliniind ca urmeaza sa atace Washingtonul, scrie Reuters.

“Tarile care iau parte la campania din Siria vor avea intr-o zi soarta Frantei, si asa cum am lovit in centrul Frantei, in Paris, la fel vom lovi si America in centrul sau, Washington”, ameninta Statul Islamic in mesajul postat luni pe internet.

Directorul CIA, John Brennan, a declarat luni ca Statul Islamic pregateste probabil alte atacuri similare cu cele de la Paris. “Cred ca atacul de la Paris nu este singura operatiune pregatita de Statul Islamic. Nu consider atacurile de la Paris un eveniment izolat”. 

Există refugiați sirieni printre teroriștii care au declanșat atentantele din Paris? Pașaportul unui solicitant de azil sirian a fost găsit lângă unul dintre atacatorii kamikaze de la „Stade de France”. 

Guvernul grec a declarat apoi că cel care a utilizat pașaportul a fost printre refugiații debarcaţi în insulele grecești la începutul lunii octombrie, iar guvernul sârb a precizat că pașaportul a fost folosit, câteva zile mai târziu, la trecerea frontiera sale de sud. Ȋntr-o conferință de presă, procurorul regiunii Paris, François Molins, a explicat că e vorba de actul de identitate al unui om născut la 10 septembrie 1990 și „necunoscut serviciilor franceze.”

Ieri, Blic, un site de informaţii din Serbia, a publicat fotografia documentului ce conține și un nume: Ahmad Almohammad. Ȋnsă Christiane Taubira, ministrul Justiției din Franţa, a declarat, tot ieri, că acest pașaport e unul fals și, prin urmare, deocamdată, nu se știe clar dacă au fost și refugiații printre autorii atacurilor, notează cotidianul „Le Monde”.

Revista online „Slate” preia această informaţie, adăugând că „este foarte ușor de procurat un pașaport sirian fals. Vânzarea aceastor acte a devenit o afacere înfloritoare. Diverși jurnaliști au reușit să obțină acte false de identitate siriene pentru doar câteva sute de dolari. Ei le cumpără uneori cu 200 de dolari, în Croația, Serbia și chiar și în Austria.” 

„Există mai multe motive pentru care merită să așteptăm, până ce toate faptele ne sunt cunoscute, înainte de a face legătura, prea puternic, între atacurile de la Paris și criza refugiaților”, avertizează ziarul britanic „The Guardian”, care dedică un întreg articol subiectului „pașaportul sirian”. „O teorie este aceea că statul islamic speră să întoarcă refugiații sirieni împotriva Europei. Acest lucru ar consolida ideea unei diviziuni irezolvabile între Est și Vest, creștini și musulmani, și ar convinge sirienii că statul islamic este, pentru ei, cea mai bună speranță de protecție”, scriu cei de la The Guardian. 

Ȋn opinia jurnaliștilor britanici, „al doilea motiv pentru care trebuie să fim prudenţi este unul mai specific. Anchetatorii trebuie să verifice dacă pașaportul sirian a fost în posesia unui atacator sau, mai degrabă, a unui spectator mort (deţinătorul unui pașaport egiptean, considerat inițial a fi unul dintre atacatori, s-a dovedit a fi o victimă a atentatului). Anchetatorii trebuie să fie apoi siguri că cel care deţinea acel pașaport era și proprietarul lui legitim. Este posibil ca pașaportul să fi fost furat. Având în vedere că deținerea unui pașaport sirian face mai ușoară solicitarea de azil în Europa, există un comerț activ cu acte de identitate siriene furate.” 

La rândul lor, jurnaliștii de la L’Express subliniază că „prezența pașaportului sirian găsit lângă un terorist sinucigaș nu dovedește că Daech se folosește de criza migrației, pentru a trimite teroriști în Europa. Cel puțin, nu încă. (…) Daech a criticat, de mai multe ori, alegerea migranților, majoritatea veniţi din Siria, care fug de haosul de țara lor. În septembrie, grupul terorist al statului islamic a folosit imaginea micuţului  Aylan, copilul sirian care a murit la trecerea dintre Turcia și Grecia, pentru a da un avertisment migranților”.

Povestea pașaportului refugiatului sirian aflat printre teroriști nu este singura intoxicare mass-media apărută după atentatele de la Paris. Legenda teroristului kamikaze care a încercat să intre pe Stade de France e o altă informaţie, din aceeași categorie. „The Wall Street Journal” a publicat mărturia anonimă a unui ofițer de securitate de la stadion, care a declarat că unul dintre atacatori sinucigași avea bilet la meciul Franța – Germania și a încercat să pătrundă în incinta stadionului, după cincisprezece minute de la începerea partidei. Vesta sa explozivă a fost detectată în timpul controalelor de securitate, iar el, împiedicat să intre, el a dat înapoi, înainte de a se detona. Jurnaliștii de la „Le Monde” spun însă că nu au nicio confirmare a acestei informații.

Ȋn astfel de momente, în care întreaga lume e cuprinsă de panică și de teamă, mulţimile pot fi ușor de manipulat, iar furia lor – direcţionată. Informaţiile vin din surse aparent credibile și sunt alimentate pe parcurs, cu teorii. Adevăraţii vinovaţii scapă astfel nevăzuţi, sub perdelele de fum. Pentru că panica îi împiedică pe oameni să gândească. Şi să se întrebe, de pildă, cum de un jihadist, un individ care respinge din start orice noţiune a cetățeanului modern, pleacă într-o misiune sinucigașă cu pașaportul asupra sa? Pentru ce? Şi cui ajută?

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut o declaraţie care aruncă mari semne de întrebare în privinţa anumitor ţări.

Conform Russia Today, citat de Mediafax, liderul de la Kremlin a indicat că reţeaua teroristă Stat Islamic primeşte fonduri din 40 de ţări, inclusiv din state membre G20.

Îndrăzneaţa observaţie a fost făcută în cursul reuniunii G20, unde Putin a prezentat “exemple din datele pe care le deţinem despre finanţarea filialelor reţelei Stat Islamic de către indivizi”. “Fondurile provin din 40 de ţări, printre acestea figurând şi state membre G20″, a declarat preşedintele Rusiei într-o conferinţă de presă organizată după summitul din staţiunea turcă Antalya.

“Le-am arătat colegilor noştri imagini filmate prin sateliţi care arată amploarea comerţului ilegal cu produse petroliere. Coloana de vehicule-cisternă se întindea pe zeci de kilometri”, a spus Putin.

În acest contex, Putin a reiterat disponibilitatea Rusiei de a susţine opoziţia din Siria în eforturile de a lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

  • Digi24:

Serviciile secrete britanice fac angajări masive

Serviciile secrete britanice, inclusiv MI6, urmează facă angajări masive. În procente, numărul spionilor va crește cu aproximativ 15%. Evident, măsura are legătură cu atentatele din Paris de acum câteva zile. Presa din Regatul Unite spune că serviciile secrete vor primi și mai mulți bani, dar bine ar fi ca britanicii să învețe din greșelile francezilor. Aceștia au mărit bugetul destinat luptei cu terorismul, dar după cum s-a văzut, fără prea mult succes.

După atentatele din redacția Charlie Hebdo de la începutul anului, Guvernul de la Paris a alocat 750 de milioane de euro supliment pe trei ani pentru ministerele Apărării și de Interne. Francezii își propuneau să angajeze și aproape 2.700 de oameni care să apere țara de teroriști.

Și ca să vă faceți o idee cam cât înseamnă cele 750 de milioane de euro pe care le va aloca în plus Franța, trebuie să știți că în 2009, Parlamentul European estima că statele din zona euro au cheltuit împreună mai puțin de 100 de milioane de euro pentru lupta cu terorismul.

După cum s-a văzut în ultimele zile, fondurile suplimentare și mai mulți oameni nu reprezintă o garanție în sine, deși francezii au dejucat după Charlie Hebdo șase alte atentate. Cel puțin la fel de importante sunt informațiile și cooperarea cu celelalte state.

Un oficial al guvernului turc a declarat că Franța a fost avertizată de mai multe ori cu privire la posibilitatea unui atac kamikaze, dar nu a primit niciun răspuns. Însă mai sunt și alte informații vitale în lupta cu terorismul.

De exemplu, cine cumpără petrol de contrabandă de la Statul Islamic?

Donald Tusk, președintele Consiliului European: „Rețelele teroriste nu pot acționa fără banii care circulă prin sistemele financiare ale multor țări. Vom putea opri această amenințare doar dacă vom coopera în privința tranzacțiilor suspecte”.

Dar Franța deja face parte din Coaliția care bombardează Statul Islamic, cu 6 avioane Rafale în Arabia Saudită și alte 6 aparate Mirage în Iordania.

În ceva mai mult de un an și jumătate, Aviația Franceză a participat la aproape 1.300 de operațiuni în Irak, și nu toate au fost misiuni de bombardament.

În Siria, piloții francezi au avut numai două misiuni! Cei de la Stratfor cred că exact teama occidentalilor de a interveni decisiv în Siria lui Bashar al Assad a făcut ca Statul Islamic să devină tot mai puternic pe zi ce trece. Deși nu a dat o dată exactă, Franța anunța la începutul acestei luni că trimite portavionul Charles de Gaulle în Golful Persic. Prin urmare, cheltuielile militare ale Franței vor crește foarte mult în perioada următoare.

Dacă îi luăm în calcul și pe cei aflați în avionul rusesc care s-a prăbușit în Egipt, rezultă că în numai câteva săptămâni, Statul Islamic a făcut peste 370 de victime din rândul cetățenilor statelor europene. Nu-i vorbă, în rândul populației din Siria și Irak, numărul victimelor s-ar putea ridica la câteva milioane în ultimii ani. Prin urmare, era cumva de așteptat ca statele europene să anunțe noi măsuri împotriva terorismului, și de cele mai multe ori, acestea presupun costuri suplimentare. Premierul David Cameron a anunțat că măsurile de securitate de pe toate aeroporturile internaționale britanice vor fi înăsprite. Printre altele, se vor cumpăra mai multe scanere, detectoare de metal sau explozibil și pentru asta, aeroporturile vor avea la dispoziție o dublare a bugetelor actuale.

Pe de altă parte serviciile secrete britanice vor face angajări pe bandă rulantă. Cu totul, ar fi nevoie de încă 2.000 de spioni, și un asemenea val de angajări a mai avut loc în urmă cu 10 ani, după atentatele de la Metroul Londonez.

Totuși, o instituție cu un buget mai mare nu garantează și o eficiență sporită. Iar acest lucru se vede cel mai bine chiar la francezi.

Mircea Badea despre teroristi si inactiunea “lumii civilizate” :

SERVICIILE SECRETE SUNT O META-PUTERE


Mircea Badea despre teroristi si inactiunea… de medialert

***

SUA exclud un atac la sol împotriva ISIS

Trimiterea de trupe terestre pentru a lupta împotriva Statului Islamic ar duce la o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Irak, în 2003. Este ceea ce crede preşedintele american Barack Obama, care a respins din nou această idee, la summitul G20.

Statele Unite vor continua, însă, loviturile aeriene împotriva grupării teroriste, este o operaţiune de durată, dar care va da rezultate într-un final, a declarat Obama la finalul summitului.

„Ar fi o greşeală, dar nu pentru că militarii noştri nu ar putea pătrunde în Mosul sau Raqqa sau Ramadi, de unde i-ar îndepărta pe cei din Statul Islamic. Ci pentru că am putea asista la o repetare a ceea ce am mai văzut înainte. Adică, dacă populația locală nu se va implica în actul de guvernare, atunci elementele radicale vor reveni, exceptând situația în care am ocupa permanent aceste ţări. Să presupunem că trimitem 50.000 de militari în Siria. Ce se va întâmpla dacă va urma un atac terorist pus la cale în Yemen? Trimitem trupe şi acolo?”, a spus Barack Obama.

Atacurile teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu cel putin 132 de morti si 350 de raniti (bilant provizoriu), au ridicat problema unei eventuale interventii a NATO impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic (ISIS). Momentan, numai in presa, in discutie a fost adusa posibilitatea invocarii articolului 5 al Tratatului de la Washinton, privind apararea colectiva. In ce masura poate fi angajata NATO intr-o operatiune de amploare impotriva organizatiei Stat Islamic si cum ar putea Romania sa fie nevoita sa participe, ca stat membru al Aliantei? In cautarea unui raspuns, HotNews a stat de vorba cu conferentiarul  universitar Valentin Naumescu, cu Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, si cu directorul Institutului de stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, Dan Dungaciu.

Ce spune Tratatul NATO: articolul 5 sau articolul 4?

Asa-numitul articol al muschetarilor, Art.5 al Tratatului de la Washington, prevede:

Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor si, in consecinta, sunt de acord ca, daca are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, in exercitarea dreptului la auto-aparare individuala sau colectiva recunoscut prin articolul 51 din Carta Natiunilor Unite, va sprijini Partea sau Partile atacate prin efectuarea imediata, individual sau de comun acord cu celelalte Parti, a oricarei actiuni pe care o considera necesara, inclusiv folosirea fortei armate, pentru restabilirea si mentinerea securitatii zonei nord-atlantice“.

La randul sau, Carta Natiunilor Unite recunoaste dreptul statelor la auto-aparare:

Nici o dispozitie din prezenta Carta nu va aduce atingere dreptului inerent de autoaparare individuala sau colectiva in cazul in care se produce un atac armat impotriva unui Membru al Natiunilor Unite, pina cind Consiliul de Securitate va fi luat masurile necesare pentru mentinerea pacii si securitatii internationale. Masurile luate de Membri in exercitarea acestui drept de autoaparare vor fi aduse imediat la cunostinta Consiliului de Securitate si nu vor afecta in nici un fel puterea si indatorirea Consiliului de Securitate, in temeiul prezentei Carte, de a intreprinde oricind actiunile pe care le va socoti necesare pentru mentinerea sau restabilirea pacii si securitatii internationale“.

Revenind la NATO, un alt articol important al Tratatului de la Washington este articolul 4:

Partile vor avea consultari comune ori de cate ori vreuna dintre ele va considera ca este amenintata integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea vreuneia dintre Parti“.

Cum a fost activat pentru prima data Articolul 5 din Tratatul NATO

Singura data cand articolul 5 al Tratatului de la Washington a fost invocat a fost dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, de la New York si Washington, in care au murit 2.977 de victime si au fost ranite peste 6.000.

A doua zi dupa atacururile impotriva Americii, pe 12 septembrie 2001, NATO a conditionat activarea articolului 5 privind apararea colectiva de existenta unei agresiuni asupra SUA din afara tarii.

“Pe 12 septembrie, NATO a decis ca, daca se determina ca atacul impotriva SUA a fost directionat din strainatate, va fi privit ca o actiune acoperita de Articolul 5 al Tratatului de la Washington” – se arata pe site-ul NATO.

Pana la activarea articolului 5, SUA si aliatii sai din NATO au mers pe articolul 4, privind consultarile comune pe problema.
Intre timp, americanii, asistati de aliatul lor numarul unu, Marea Britanie, au invadat Afganistanul in octombrie 2001, in cadrul Operatiunii Enduring Freedom. In 13 noiembrie 2001, regimul taliban a fost indepartat oficial de la putere.

In decembrie 2001, tot americanii, de aceasta data in baza unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU (1386), organizeaza Forta Internationala de Asistenta pentru Secuirtate (ISAF), cu scopul oficial de a asista si proteja guvernul de tranzitie din Afganistan.

Atacurile de la 11 septembrie 2001 impotriva SUA au fost confirmate de Consiliul Nord-Atlantic (NAC) drept eligibile pentru interventie in baza articolului 5 abia in octombrie 2001.

Conditiile erau indeplinite tinand cont de cateva aspecte, printre care:

1. Atacurile de la 11 septembrie 2001 au fost executate de gruparea jihadista Al-Qaida, prin intermediul a 19 teroristi: 15 sauditi, doi din Emiratele Arabe Unite, un egiptean si un libanez, care venisera pe teritorul SUA in 2000 si 2001, de la bun inceput cu scopul de a executa atentatele.

2. Atacurile au fost planuite si comandate de Osama Bin Laden, Khalid Sheikh Mohammed si Mohammed Atef, liderii organizatiei teroriste Al-Qaida, gazduiti si protejati de regimul Taliban care conducea atunci Afganistanul  (Emiratul Islamic al Afganistanului -1996-2001).

3. SUA cerusera regimului Taliban sa li-l predea pe Bin Laden, dar regimul a refuzat, pe motiv ca nu existau dovezi privind implicarea liderului terorist in atentatele de la New York si Washington.

Asa a fost declansata operatiunea  Active Endeavour (OAE) a NATO, in octombrie 2001, care insa nu s-a derulat in Afganistan, unde, mai departe, americanii si aliatii lor au actionat separat in afara cadrului NATO. OAE ramane prima operatiune din istoria NATO declansata ca parte a raspunsului imediat al Aliantei in baza articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic. Operatiunea urmarea cobaterea terorismului si prevenirea actiunilor teroriste in Marea Mediterana.

In Afganistan, NATO avea sa deruleze operatiuni pe scara larga abia din anul 2003, cand a preluat comanda ISAF (inceputa in 2001 de catre coalitia condusa de SUA).

Cum sta Franta acum: Un “act de razboi”

Doar in presa internationala au aparut comentarii – mai mult la nivel de aluzii si presupuneri pana acum – privind posibilitatea ca Franta sa invoce articolul 5 al Tratatului NATO, in urma atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015.

Imediat dupa atentate, in 13 noiembrie, presedintele francez, Francois Hollande, a punctat unele dintre conditiile articolului 5 al Tratatului NATO, fara insa a mentiona direct textul legal in cauza:

  • “act de razboi comis de o armata terorista, Daesh”, (acronimul in araba al gruparii jihadiste Stat Islamic),
  • un act “pregatit, organizat, planificat din exterior si cu complicitate interna”,
  • “Franta va fi nemiloasa in privinta barbarilor de la Daesh”.

La randul lor, comentatori din presa internationala s-au exprimat pentru invocarea articolului 5 NATO. Doua exemple:

“Exista vremuri in care trebuie aplicat soft power-ul si trebuie jucat lungul joc din Orientul Mijlociu, dar vine si vremea aplicarii dure a hard-power-ului. Este responsabilitatea NATO sa admita ca momentul actual se califica pentru varianta a doua”James Stavridis, amiral in retragere si fost comandant de top al NATO in Europa (Foreign Policy, citat de International Business Tomes).

“Astazi, NATO trebuie sa invoce artocolul 5, care spune ca, practic, un atac la adresa unui aliat este un atac impotriva intregii lumi vestice” – guvernatorul de Ohio, republicanul John Kasich (Sursa: CNN )

Pana la urma, insa, din informatiile publice disponibile pana acum, persista cateva diferente intre atentatele din Franta si cele din SUA, din perspectiva articolului 5:

  • Printre atacatori se numara cetateni europeni si chiar un francez cel putin. “Creierul” atentatelor pare a fi Abdelhamid Abaoud, un cetatean belgian de 27 de ani, care a plecat in Siria. Un terorist kamikaze, Samy Amimour, era francez. Inca doi cetateni francezi au fost identificati printre teroristii kamikaze. Un altul era nascut in Siria. Prin urmare, avem de a face cu cetateni francezi si dintr-o alta tara a NATO in cazul atentatelor de la Paris. Aceasta este prima diferenta fata de atacurile de la 11 septembrie 2001, executate, planuite si coordonate de cetateni din afara SUA si a altor state NATO.
  • Unde s-a facut coordonarea. Organizatia terorista ISIS , cu centrul la Raqqa, Siria, a revendicat atentatele de la Paris, iar presupusul “creier” al atacurilor, belgianul  Abdelhamid Abaoud, este in Siria. Cu toate acestea, este stiut faptul ca ISIS se bazeaza pe celule independente si pe asa-numitii atacatori de tip “lup singuratic”, cetateni europeni (belgieni, francezi de orgine araba), nascuti in Europa si indoctrinati tot acolo, prin intermediul retelelor de socializare si al unor imami autoproclamati, radicali. Prin urmare – o alta diferenta fata de atacurile din SUA, unde centrul de comanda al operatiunii a fost clar in afara Statelor Unite si a teritoriilor NATO.
  • Administratia Al-Assad din Siria nu protejeaza ISIS.In cazul atacurilor de la 11 septembrie, Afganistanul, ca actor statal condus de regimul taliban (la vremea aceea), ii gazduia si proteja pe sefii Al-Qaida. In cazul atentatelor de la Paris, regimul (“cel mai”) oficial din Siria, Bashar Al-Assad, nu numai ca nu protejeaza ISIS, dar este inamicul acestei organizatii teroriste. Cu pacatele sale (mari), regimul de la Damasc a colaborat bine cu misiunea ONU-OIAC de distrugere a arsenalului chimic din Siria, incheiata in iunie 2014, asa cum aprecia sefa misiunii, pentru HotNews. Prin urmare, daca NATO va actiona in Siria, se ridica alte intrebari: unde va actiona, impotriva cui va actiona si in colaborare cu cine va actiona?
  • Franta si alte forte occidentale actioneaza deja cu forte aeriene in Siria. Aceasta este o alta diferenta fundamentala fata de situatia din Afganistan, din 2001. Siria este deja teatrul de lupta al unor grupari locale si al unor puteri regionale si globale – un intreg viespar de interese si coflicte. Franta desfasura si desfasoara deja raiduri aeriene in Siria, in cadrul operatiunii conduse de SUA Inherent Resolve, indreptate impotriva ISIS.

Cum poate Franta cere activarea articolului 5. Cu Valentin Naumescu , Cristian Diaconescu si Dan Dungaciu

Directorul Institutului de stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, Dan Dungaciu, considera ca Franta poate cere activarea articolului 5 al NATO, privind apararea colectiva, insa primul pas trebuie sa fie utilizarea articolului 4, care se refera la consultarile intre aliati.

Pasul intai pe care il va face Franta este activarea articolului 4, pentru consultari cu cei 28 de ambasadori prezenti permanent la sediul NATO de la Bruxelles. Asa a facut Turcia in 2014 dupa un atac ISIS pe teritoriul ei, spune Dungaciu, pentru HotNews.ro.

Mai departe, el considera ca Franta poate sa demonstreze ca atacurile de la Paris intrunesc conditiile pentru activarea articolului 5.

Se poate cere activarea, asa cum s-a facut pe cazul SUA dupa 11 septembrie 2001. Atunci vehiculul si initiatorul demersurilor a fost Marea Britanie. Acum, pentru Franta, trebuie sa fie SUA. Se poate demonstra ca atacut de la Paris este consecinta a unui razboi declansat de ISIS intr o zona de interes strategic pentru NATO si ca interesele aliatilor sunt afectate. Se poate decide activarea articolului 5, exista si ratiuni strategice, si ratiuni de moment – intensitatea atacului – explica Dungaciu.

In schimb, Valentin Naumescu, conferentiar la Universitatea Babes-Bolyai de la Cluj-Napoca, fost secretar de stat in Ministerul de Externe, este mai sceptic fata de o evetuala activare a articolului 5 NATO.

Pentru art. 5, Consiliul NATO trebuie sa identifice o agresiune asupra unui stat membru. Sigur ca aceasta agresiune exista in cazul atentatelor de la Paris, dar este dificil de stabilit agresorul ca entitate, a declarat, pentru HotNews, Naumescu.

Potrivit acestuia, o eventuala decizie se situeaza intre doua abordari fundamentale.

Prima abordare se refera la necesitatea identificarii agresorului ca actor statal sau protejat de un stat (ca in cazul atacurilor de la 11 septembrie 2001, din SUA).

Daca vorbim despre organizatia Stat Islamic, atunci ar insemna ca ea chiar ar trebui recunoscut ca un stat in adevaratul sens al cuvantului, ceea ce evident ca nu este cazul, este o organizatie terorista. Avem o abordare care spune ca este dificil in acest caz de stabilit cine este agresorul “, explica Naumescu.

O alta piedica in fata invocarii articolului 5 o reprezinta nationalitatile atacatorilor si localizarea centrului de comanda al atentatelor teroriste.

“Nu sunt cunoscute identitatile celor 8 atentatori, cel putin din informatiile publice de pana acum. Se pare ca printre ei este oricum si un numar important de cetateni europeni – francezi, belgieni – exista si acea informatie legata de un pasaport sirian si unul egiptean. Ramane de investigat unde a fost centrul de comanda al acestei actiuni teroriste – daca tine de securitatea interna a Frantei sau daca centrul de comanda a fost in Siria sau Irak, atunci cred ca Franta poate invoca si poate obtine o decizie favorabila in Consiliul NATO, pe articolul 5. Dar in acest moment e prea devreme, mai trebuie informatii si trebuie sa vedem in ce fel decurg discutiile poltice la nivelul marilor puteri” – mai explica diplomatul.

De partea cealalata, o abordare in sustinerea implicarii NATO se refera la precedentul atacurilor din SUA, de la 11 septembrie 2001.

Mai avem o abordare care are un precedent si mai are un avantaj si stim unde ar putea duce o asemenea interpretare – practic ar legitima o interventie inclusiv la sol a NATO in Siria“, spune fostul secretar de stat in MAE.

Din acest punct de vedere, daca Franta va convinge partenerii NATO sa activeze art. 5, NATO s-ar putea implica in Siria cu o interventie nu doar aeriana, ci la sol. Exista asemanari cu situatia de la 11 septembrie, dar nu sunt identice – concluzioneaza Valentin Naumescu.

In schimb, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu inclina mai mult spre o actiune de tip coalitie, constiuita de Franta si SUA, dar in coordonare cu Rusia si cu sustinerea Consiliului de Securitate al ONU.

Francezilor singuri le este imposibil sa desfasoare o actiune in Siria, mai ales din punct de vedere politic. Au nevoie de cooperare. Trebuie sa mai introduci o necunoscuta in tot viesparul din Siria” , a declarat, pentru HotNews, Cristian Diaconescu.

El considera ca organizatia Stat Islamic poate fi invinsa foarte usor de oricare dintre marile forrte militare prezente in acest moment in Siria, insa pentru aceasta este nevoie de o coordonare politica si militara, pentru a fi evitata ciocnirea diferitelor interese din zona.

E ridicol sa vezi zeci de state, super-puteri –  macar una dintre ele in 48 de ore rezolva problema ISIS. Nu avem ce discuta. Dar din cauza agendelor politice diferite, a parteneriatelor, a prieteniilor si relatiilor de tot felul, se blocheaza intre ele, sunt fixate una intr-alta. Pana sa ataci ISIS, trebuie sa ai grija sa nu dobori vreun avion rusesc, aia sa nu traga in tine, sa nu creezi accidente utile pentru altii. Pe un bun parteneriat, daca le tai resursele de finantare, toate legaturile cu exteriorul, ii rezolva si armata siriana sau irakiana. Dar trebuie sa te pui de acord cu Turcia, cu Qatar, cu Arabia Saudita, Kuwait, ca sa nu mai vorbesc de astia marii” mai explica Diaconescu.

Romania si o eventuala actiune NATO in Siria

Din start, trebuie sa luam in considerare o sumedenie de “daca”. Daca Franta va cere activarea apararii colective a NATO, iar Alianta va decide interventia, Romania, ca orice alt membru NATO, va avea obligatia sa participe la operatiunile din Siria, conform planificarilor militare – explica toti cei trei specialisti consultati de HotNews.

Dupa ce se activeaza articolul 5, se trimite la Comitetul Militar al NATO si acolo se face un plan de interventie in zona. Discutia nu se poarta pe baze voluntare. Daca se hotaraste sa se intervina si Romania sa faca parte, Romania va face parte. Cu ce te includ comandantii militari, cu aceea trebuie sa participi” – spune Cristian Diaconescu.

Cu toate acestea, Romania are capabilitati de actiune multe prea reduse pentru a fi trimisa “in prima linie”, in cazul unei interventii la sol a NATO in Siria.

In mod normal, Romania are sansa sa nu fie in prima linie, pentru ca prima linie trebuie sa fie foarte functionala operational, deci trebuie sa existe comunicatii, armonizare intre structurile de trupe, iar asta numai americanii stiu si pot sa faca . Noi, doar ca suport. Dar daca se decide sa participam si cu un pluton de soldati, nu se pune problema sa nu participam – mai spune Cristian Diaconescu.


Categorii

Dan Dungaciu, Panopticon, Rusia, Siria, Teroarea "terorismului", Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “DUPA ATENTATE. Franta vrea sa instituie, prin revizuirea Constitutiei, REGIM CIVIL DE STARE DE CRIZA CU RESTRICTII ADUSE LIBERTATILOR!/ Mai multe fonduri si mai mult personal pentru SERVICIILE SECRETE. META-PUTEREA OMNIPREZENTA, dar INEFICIENTA pentru obiectivele… oficiale/ Acuzatiile lui Putin: TARI DIN G20 – SPONSORI AI STATULUI ISLAMIC. Acord SUA-Rusia privind regimul ASSAD? (update)

  1. a se citi si comentariile 🙂

  2. ‘Ne află la câteva săptămâni distanță, în teorie, de posibilitatea unei tranziții majore în Siria și vom menține presiunea asupra acestui proces. Nu vorbim de luni, vorbim de săptămâni, să sperăm’, le-a spus Kerry jurnaliștilor care îl însoțesc în capitala franceză, la patru zile după atacurile de la Paris.

    ‘Acum, tot ce avem nevoie este începutul unui proces politic și instaurarea încetării focului. Acesta este un pas uriaș’, a adăugat Kerry, referindu-se la textul de la Viena, care prevede o reuniune până la 1 ianuarie 2016 între regimul sirian al președintelui Bashar al-Assad și membri ai opoziției siriene.

    http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/17/kerry-siria-s-ar-putea-afla-la-cateva-saptamani-distanta-de-o-tranzitie-politica-14-52-03
    pana la urma va fi o Coalitie a Vointelor in care va fi inclusa si Rusia. Asta inseamna ca i se vor ridica sanctiunile economice in 2016.
    “Președintele francez Francois Hollande va avea, săptămâna viitoare, întrevederi cu omologul său american Barack Obama și cu cel rus Vladimir Putin, la Washington și Moscova, în scopul creării unei coaliții comune împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, a anunțat, marți, premierul francez Manuel Valls, informează AFP. ”
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/17/atentate-la-paris-hollande-va-avea-saptamana-viitoare-intrevederi-cu-obama-si-putin-11-21-17
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/17/atentate-la-paris-vom-invinge-daech-impreuna-afirma-john-kerry-in-capitala-frantei-05-48-42
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/17/putin-si-hollande-pentru-o-coordonare-mai-stransa-intre-serviciile-secrete-in-privinta-siriei-kremlin–18-29-58
    pleaca Assad si avem alegeri in Siria….bifat.
    mai ramane ISIS….o coalitie cu greii Franta, Rusia si SUA in prim plan iar in esalon secund, neoficial, jumatate din NATO si din GCC. Dupa campanie, n-ar mai ramane decat sa formalizeze astfel de cooperari.
    Am vazut ca si Iranul incepea astazi exercitii anti-ISIS.
    Unde e un punct nevralgic pentru China si asupra caruia presiunile exercitate ar impinge-o la riposta si in final cooperare? (desi inca e cooperanta)…..marea chinei de sud si cele noua linii, taiwan, coreea de nord si reunificarea, hidrocarburile, xijiangul si populatia musulmana uigura, coridoarele energetice si noul drum al matasii, poate Pakistan, etc…
    Dar pentru a face rost de inca o alianta in fruntea careia sa se aseze tacticos si cu o falsa umilinta SUA (eh, necesitatea m-a impins iar si iar si iar)…marea chinei ar intruni cele mai multe interese, conflicte si natiuni.

  3. Pingback: FALSA (?) ALERTA TERORISTA LA HANOVRA. Anularea meciului dintre Germania-Olanda si evacuarea cancelarului MERKEL, dar si o PSIHOZA alimentata de PRESA GERMANA: “ambulanta plina de explozibili” | Cuvântul Ortodox
  4. Va fi un razboi cu umbrele ISIS.
    De unde au teroristii bani, cine ii sponsorizeaza?
    O fi vorba lui Putin, cele 20 de tari?

    Cu cine vrea Franta sa duca razboiul?

  5. Pingback: FALSA ALERTA TERORISTA LA HANOVRA. Anularea meciului dintre Germania-Olanda si evacuarea cancelarului MERKEL, dar si o PSIHOZA alimentata de PRESA GERMANA: “ambulanta plina de explozibili” | Cuvântul Ortodox
  6. consider aparentul conses ca fiind doar mimat … peste tot bruiajul mediatic, impresia mea ca s-a dat oficial strigarea pentru adunarea ostilor in orient si levant …. toata lumea se va simti datoare sa trimita cate ceva …. doar se lupta in apararea ”modelului de viata occidental” …. amenintat de terorismul fundamentalist … care un portavion, un avion, o portavoce, o jerba, o punga de seminte …. si biensur spulberatorulul Regina Maria ori regele Ferdinand, functie de ziua in care se decreteaza mobilizarea, daca-i cu sot sau fara …. numa americanii nu se vor da dusi … cine-i pacaleste pe americani sa-i atraga intr-un razboi la bajonetta pe care ei, Doamne fereste, nu-l vor cu nici un pret ? … la cata aglomeratie va fi pe mediterana si pe stramtori …. musai sa trebuiasca restrictionat traficul, de spulberatoare si de emigranti, … mai nasol va fi cand vor trebi sa organizere distribuirea de bombe, rachete si avioane pe cerul ce nu-i va mai incapea … si cand vor incepe sa-si scape bombe tactice pe picioare … unul altuia … ajdahar, a IX-a cruciata a insceput …

  7. Care-i poanta din caricatura? Ce raspunde teroristul la „Your passport?” la mine nu se vede exact partea cu poanta…

  8. @silviu:

    E un vechi hoax.

  9. una calda:
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/18/negocierile-privind-siria-putin-este-un-partener-constructiv-obama–05-03-27
    si una rece:
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/18/obama-cere-beijingului-sa-inceteze-lucrarile-pe-insulele-disputate-din-marea-chinei-de-sud-10-00-04
    @k
    tu chiar crezi ca va izbucni al treilea razboi mondial acum din Siria?

    dadusesi un termen de zece ani. lasa-l macar sa treaca un an, doi.
    Cine ar putea sta impotriva Americii acum? Doar ogivele nucleare rusesti.
    Si asta inseamna disparitia lumii. Fizic vorbind ar imposibila viata post ww3.. Daca te-ai buluci dupa la ierusalim sa vezi al treilea templu ti-ar cadea dintii si parul pana ajungi acolo…numai si numai pentru ca vei trece prin n zone afectate radioctiv. (Turcia ar fi varza…membru NATO, Iranul si peninsula Arabica la fel, cipru are baze NATO, Egiptul e aliatul SUA…probabil doar submers ai putea ajunge pana acolo) fara sa dai peste cap apararul Geiger cand il pui pe tine)
    Europa, Rusia si SUA vor cam fi pa.
    Daca n-ar fi fost profetiile, nici nu m-as fi gandit la un ww3.
    Si ce rost mai au razboaiele prin proxi care se poarta impotriva Rusiei?
    sa spunem ca vrei sa slabesti adversarul. Dar tocmai singurul lucru de care te temi la adversar, si anume potentialul nuclear, nu va fi periclitat in urma razboaielor de la periferie ci chiar primeste si va primi un impuls pentru upgradare. E ca si cum ai telefona sa se pregateasca oponentul.
    Tocmai faptul ca au loc demantelari, ruperi de tutela, razboaie limitrofe, embargouri si scaderi de pret la hidrocarburi arata ca alta e strategia pe termen lung.
    O singura intrebare ma nedumireste:
    de ce nu au folosit nemtii in al doilea razboi mondial gazele pe care in precedentul razboi mondial le folosisera pe scara larga?
    se poate un ww3 fara arme nucleare?
    si atunci de ce mai amana?
    Rusia si China se recupereaza militar si orice intarziere iti va face viata si mai amara mai tarziu.
    cand au inceput razboaiele din cauza unor erori umane? (asa numita “imponderabila umana”…:) istorie cuantica sau zaruri cu destinul omenirii….:)

  10. Pt asta s au inventat asazisele tacticle nukes…ca sa poata construi bibi templu dupaia….

  11. @admin

    msi. Bine, bancul se putea incheia la fel de bine cu ultima intrebare 🙂

  12. Off Topic : Preotii din Grecia au ramas fara salarii !!!!!!!!!!!

  13. Pingback: EFECTUL TERORII. Imensa majoritate a francezilor ACCEPTA LIMITAREA LIBERTATII IN SCHIMBUL “SECURITATII”/ Stare de panica la Paris/ DROGUL DEZUMANIZANT AL ATENTATORILOR/ RUSIA va trimite TRUPE ARMATE in SIRIA?/ Reactia fanilor turci la meciul T
  14. Pingback: EFECTUL TERORII. Imensa majoritate a francezilor ACCEPTA LIMITAREA LIBERTATII IN SCHIMBUL “SECURITATII”/ Stare de panica la Paris/ DROGUL DEZUMANIZANT AL ATENTATORILOR/ RUSIA va trimite TRUPE ARMATE in SIRIA? Imagini care sugereaza ca sunt dej
  15. Pingback: Cum a luptat Franta in “razboiul impotriva terorismului”. LAURENT FABIUS, ministrul de externe, despre JIHADISTII AL NUSRA, factiune AL QAIDA: “fac o treaba excelenta” | Cuvântul Ortodox
  16. pai mai prinde bibi al treilea templu?
    ar fi o varianta focoasele tacttice dar cine garanteaza ca nu va fi o escaladare de la arme nucleare tactice la cele strategice in cazul unei conflagratii mondiale, oroarea care ar intrece in inchipuire orice s-a vazut pana acum?
    altfel ar fi doar un alt razboi conventional cu aceleasi vesnice campuri de batalie…Orientul Mijlociu si Europa.
    America ar fi neatinsa daca nu se vor folosi rachetele balistice intercontinentale (armamentul nuclear strategic) si cel mult ar suferi portavionele ei precum si aliatii care au nefericirea de a se invecina cu state inamice mari cat un continent.
    Ameirca ar iesi nesifonata dintr-un ww3 purtat cu arme tactice nucleare si iar le-ar rade in fata nefericitilor perdanti.

    Sa poti lovi SUA iti trebuie rachete balistice intercontinentale, adica armament strategic nuclear ceea ar duce la preemptive strike.

  17. Asa l. N avem nici o garantie. La mila lui Dumnezeu suntem toti si toate…

  18. @k
    ideea mea rastalmacita de tine asta era: nu conteaza ca e tactical nuke sau strategic nuke…in ambele cazuri sunt aceleasi retineri in folosirea lor tocmai datorita consecintelor extreme. Deci pica “Pt asta s au inventat asazisele tacticle nukes”. Folosirea unui “tactical’ nuke ar atrage aceleasi consecinte cu folosirea unor InterContinental Ballistic Missile. (bomba cu neutroni intra de exemplu la tactical nuke).
    Mana care va ezita sa apese butonul cu ICBM va ezita sa foloseasca si “tactical nuke” deoarece stie ca dupa vor veni rachetele ca riposta. Unde mai pui ca tot armamentul nuclear a fost centralizat prin acorduri de dezarmare nucleara. Nu le poate folosi orice general belicos care doarme cu poza lui Napoleon in ranita..
    Singurul game changer ar fi scutul anti-racheta care daca ar ajunge la eficienta Iron Dome-ului israelian ar schimba total jocul. Un Iron Dome global coordonat de americani ar cam pune capat la tot..sau ar forta un atac.
    Alta idee.
    Te gandeai ca va fi cam aglomerat deasupra Siriei si hop meciul de bliard din bila in bila pana in gaura finala, dar toate loviturile aeriene impotriva ISIS au fost coordonate de americani dintr-un singur centru de comanda, al-Udeid, deschis in 2003 in Qatar cu o luna inainte sa inceapa razboiul din Irak. Americanii au decis cine, unde si cand va lovi.
    Rusii tot aici comunica traseele si tintele.
    Pe cerul Siriei nu e inghesuiala si invalmaseala de la Podul Calicilor.
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/04/michelle-obama-a-vizitat-trupele-americane-din-qatar-09-29-54
    Iron dome-ul are 90% rata de interceptare a proiectilelor:
    “Israelul a început să dezvolte sistemul “Iron Dome” în 2007, cu finanţare masivă din Statele Unite, prima baterie mobilă de interceptare fiind instalată în sudul Israelului în 2011.

    Conform Forţelor Aeriene israeliene, rata medie de interceptare a sistemului antirachetă este de 70 la sută, în timpul actualei Operaţiuni “Pilon de Apărare” fiind de 85 la sută.

    Dezvoltat de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems, sistemul “Iron Dome” dispune de tehnologie de ultimă generaţie, chiar inovatoare, putând face faţă simultan unor ameninţări multiple, în orice condiţii meteo.

    “Radarul detectează lansarea unei rachete şi transmite informaţii Centrului de control, care calculează instantaneu traiectoria proiectilului. Dacă locaţia spre care se îndreaptă o rachetă justifică interceptarea, o rachetă este lansată de la sol. Încărcătura rachetei de interceptare explodează în imediata apropiere a rachetei ofensive, distrugând-o”, explică armata israeliană.” (sper ca n-am depasit 500 de caractere la copy -paste 🙂
    http://www.economica.net/conflictul-dintre-israel-si-hamas-un-test-pentru-iron-dome-cum-functioneaza-sistemul-antiracheta_39071.html#ixzz3rxMKE88u

    Conflictul dintre Israel şi Hamas a atras atenţia întregii lumi asupra Iron Dome, în condiţiile în care, la nivel global, se depun eforturi pentru construirea de scuturi antirachetă eficiente.
    Acest lucru va confirmă că aceste sisteme pot juca un rol important în apărare”, a explicat Eric S. Edelman, un fost fost subsecretar în ministerul Apărării al SUA, din timpul mandatului lui George W. Bush.

    “(Scutul antirachetă) este relevant pentru că intrăm într-o nouă eră în care vor fi tot mai multe ţări cu mici stocuri de rachete şi tot mai multe ţări care vor vrea să se apere împotriva celorlalte state într-un mod rezonabil”, a mai precizat Edelman.

    În zona Golfului Persic se doreşte pratic poziţionarea unui radar avansat alături de două sisteme antirachetă, Patriot Advanced Capability şi Terminal High Altitude Area Defense.

    Un efort similar este realizat şi în Pacific, cu radare în Japonia, nave de război pe mare şi interceptori tereştri în Alaska şi California.

    Administraţia Obama a început recent să pună accentual pe un sistem de apărarea a aliaţilor NATO din Europa ce presupune plasarea unor radare în Turcia şi a unor interceptori cu arie largă de acţiune în România şi Polonia. Moscova nu este tocmai de acord cu un astfel de sistem. Chiar dacă americanii au explicat că interceptorii sunt meniţi să prevină un atac Iranian, Rusia se teme în continuare că scutul i-ar afecta securitatea naţională.

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/sistemul-antiracheta-al-israelului-atrage-potentiali-cumparatori-285743
    https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Dome
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tactical_nuclear_weapon

    P.S.
    la anu’ avem razbel in Orientul Mijlociu ….razbel e cam mult spus…..parerea americanilor (citez un subsecretar de stat din DoD) era ca ISIS va rezista unui atac american cam cat va rezista o inghetata cu cornet in desert.

  19. Pingback: Adunarea Nationala a FRANTEI a votat pentru PRELUNGIREA STARII DE URGENTA. Printre masuri – posibilitatea BLOCARII SITEURILOR/ “Solutia” liderilor lumii: PERSECUTAREA VICTIMELOR-CIVILI PRIN LEGI BIG BROTHER/ Politica NEOCOLONIALISTA a Oc
  20. Multam. Ma gandeam ca probabil cu aceleasi doleante vor fi venit la Patriarh in vizita.

  21. Referitor la titlu, nu cred ca va exista nici un acord Rusia SUA privitor la Assad.

    Reiau pe scurt ideea ca Rusia avea promis un culoar de trecere prin Moldova, Muntenia, Serbia si Muntenegru (ex-Iugoslavia) pana in Mediterana. Ca doar nu lăsa Rusa Berlinul si centrul Europei doar asa pentru ca a facut acasa perestroika!

    Iata dar ca desi Muntenegru nu vrea, va fi totusi primit in NATO: http://www.antena3.ro/externe/rusia-avertizeaza-muntenegru-cu-privire-la-aderarea-la-nato-325969.html

    …sau este un alt fel de a spune Rusiei ca nu va avea acces niciodata la Mediterana. Adica americanii nu vor sa isi tina intelegerea de la Malta, si i-o declara lui Putin pe fata.
    Toate acestea in timp ce Putin are trupe deja in Siria, iar SUA se grabeste sa trimita si ea acolo trupe la sol: http://www.epochtimes.ro/news/oficial-american-fortele-speciale-ale-sua-vor-ajunge-in-siria-foarte-curand—240922

    … adica, cu ISIS se vor lupat aceste trupe, cand pentru ISIS este suficient sa li se taie sursele de finantare? Toate aceste trupe sunt acolo ca sa ocupe de fapt Siria. Rusii sunt acolo, americanii vor sa vina. Francezii se duc si ei, Iranul nu sta deoparte si nici turcii. Rusii sunt obligati sa detina Siria, in lipsa de alta iesire la Mediterana. O-BLI-GATI. Iar verbul a ceda nu se conjuga la persoana intai plural in american english.

  22. @Titus L.

    Interesant (pt mine cel putin).

    Am o intrebare (stiu ca ingenua, dar pusa cu sinceritatea ignorantului): care sunt riscurile pt Rusia FARA iesire la Mediterana? Ce inseamna exact pt Rusia aceasta iesire sau, invers, lipsa ei?

    Pt ca daca interpretarea ta e corecta (si pt mine, care nu cred o clipa in intentiile Occidentului de apropiere de Rusia, ci doar de distrugere a ei – Rusia nu poate fi doar „ingradita”, s-a dovedit cate e de incomoda, cred ca Rusia de-acum tr distrusa), totusi mi se pare riscanta pozitia Rusiei pe un teren de razboi in care, practic, ar avea de partea ei doar Iranul. Iar daca se dovedeste totusi ca asa e cum zici, inseamna ca profetia par. Paisie e cea care capata contur intr-o maniera aproape exacta (China lipseste din ecuatie). Si, da, atunci ASTA ar cam fi marele razboi. Brrr!

  23. @Doroteea:

    Nu stiu Doroteea, in sine nu inseamna nimic. Ideea e ca oamenii vor. Asa vor ei, sa aiba iesire la Mediterana, daca ai sa le urmaresti cat de cat istoria imperiala, vei vedea ca ei au cautat iesire la toate marile importante la care ar fi putut ajunge. Pentru ca altfel, nu conteaza, iar ei vor sa conteze.

    Cred ca asta e. Vor sa conteze. Ca fiecare de altfel. Pentru ca daca ar ajunge sa nu mai conteze…. uita-te la noi. Daca nu iti place ceea ce vezi, atunci ai sa ii intelegi pe rusi, de ce vor sa conteze.

  24. @Titus L.

    Titus, am avut urmatorul lucru in minte cand am pus intrebarea. Mie mi se pare ca nu e acum momentul pentru rusi „sa conteze”, ci sa stea in banca lor. Ma intrebam daca e VITALA pt ei aceasta deschidere in termeni de resurse, piete de desfacere sau alte chestii. Pt ca daca nu, si daca varianta ta e cea corecta, sansele lor intr-un conflict atat de direct mi se par mici.

  25. In legatura cu SUA, Rusia si alte puteri “interesate” in conflictele din Siria, Irak, Liban, Ucraina, eu personal mi-am pus cateva intrebari:

    1. Atat SUA cat si Rusia, cat si Franta si Anglia, au acces la aproape toti satelitii de spionaj amplasati in jurul pamantului. Performantele la care a ajuns tehnologia acum nici nu ni le putem imagina. In urma cu mai multi ani, un om putea fi identificat, ascultat si distrus cu ajutorul satelitului. Este vorba despre un singur individ. Nu despre un grup, o tabara de antrenament sau o armata.
    Daca toate marile puteri implicate in lupta anti-ISIS cunosc pozitiile acestora, de ce nu-i distrug?

    2. Aproape orice imperiu sau mare armata/coalitie din istorie, a fost distrus prin coruptia din interior sau prin slabirea lui datorita extinderii pe mai multe fronturi.
    De ce Rusia, care stie ca este singura impotriva tuturor si ca toate fortele occidentale o vor distrusa, se intinde pe mai multe fronturi?
    Ori “sefii” marilor puteri, inclusiv Rusia, sunt mana in mana si fac un joc mediatic pentru “ochii lumii”, ori Rusia are un atu (sau mai multe) si este sigura pe capacitatea ei economica si militara.

    Pe turci nu i-as implica in jocul acestor mari puteri decat ca portavoce hodorogita a SUA, ca un pion impins la inaintare si nicidecum ca o putere care sa conteze.

  26. @Doroteea:

    Eu zic ca întotdeauna este momentul sa contezi. Nu ai cum să stai în banca ta când ți se spune: dă-te la o parte!
    Nu știu cât de vitală este această deschidere pentru Rusia în termeni de resurse (au suficiente, să dea și la alții oricum), piețe de desfacere (n-au căutat niciodată asta cu adevărat, au o țară atât de mare încât ei au nevoie de produse, nu de piețe de desfacere, într-un fel rușii își sunt suficienți lor înșiși dpdv economic), dar e vital pentru ei să facă asta dacă vor să aibă în continuare tot ce au acum. Ei pot sta pe loc, dar nu stau ceilalți.

    Șanse? Cine știe? Războiul e propagandă doar în spatele frontului. Pe teren depinde foarte mult de fibra oamenilor, de pregătirea lor și de determinarea pe care o au, dar mai ales de voia Domnului.

  27. Pingback: MILITARIZAREA EUROPEI. Starea de alerta se prelungeste in Bruxelles/ PARISUL: MAI MULTA POLITIE INARMATA, MAI MULTE CAMERE DE SUPRAVEGHERE/ Rusia si Franta coopereaza in MEDITERANA/ Biserica Rusiei e de acord cu uciderea teroristilor FARA judecata si vrea
  28. @Titus L.

    Aha. Bine, ca principu eu sunt de parere ca regulile duhovnicesti se aplica si colectivitatilor, iar razboaiele de cucerire nu sunt placute lui Dumnezeu.

  29. Pingback: ATENTATE IN SERIE LA BRUXELLES (Video). In plina epoca de RESTRANGERE A DREPTURILOR si de expansiune a SERVICIILOR SECRETE…/ “Puţin din ceea ce se mediatizează la TV este adevărat, iar faptele nu sunt publicate în totalitate. Este mult mai
  30. Pingback: TERORISMUL – PRETEXTUL PERFECT PENTRU CONTROL SOCIAL sau… EUROPEI CAT MAI MULT “BIG BROTHER” si CAT MAI PUTINA LIBERTATE! Atentatele de la Bruxelles – “operatiune interna sub steag fals” sau VESNICA, TICALOASA SI
  31. Pingback: SUA: MACEL INTR-UN CLUB GAY REVENDICAT DE ISIS. “Cel mai sângeros atac armat în masă din istoria SUA”/ VA PROFITA TRUMP? | Cuvântul Ortodox
  32. Pingback: MASACRU IN FRANTA, NISA. Peste 80 de MORTI, SUTE DE RANITI. Care vor fi consecintele politice si securitare? STAREA DE URGENTA SE PRELUNGESTE, HOLLANDE FACE APEL LA REZERVISTI | Cuvântul Ortodox
  33. Pingback: Opinii despre consecintele atentatelor teroriste. IN FAȚA LEVIATHANULUI MONDIAL/ Era suspendarii drepturilor si libertatilor/ STRATEGIA HAOSULUI BINE CONTROLAT/ Decivilizarea si nihilismul apocaliptic | Cuvântul Ortodox
  34. Pingback: UPDATE GERMANIA: Atacatorul, un tanar de origine iraniana FAN DE JOCURI VIDEO VIOLENTE. Politia exclude orice motivatie politica/ ATAC ARMAT MULTIPLU LA MUNCHEN, cel putin 9 MORTI si ZECI DE RANITI, printre care MULTI COPII (video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare