HOTNEWS considera ca PATRIARHUL DANIEL a primit o “LECTIE DURA” si ca trebuie sprijinit pe “NOUL DRUM”, cel “CORECT”. Care ar fi acesta si cum este incondeiat IPS TEOFAN de oficios?

8-11-2015 6 minute Sublinieri

61590138

Sint ortodox, dar si ziarist. La HotNews.ro am scris adesea despre excesele Patriarhului Daniel, ale Patriarhiei si ale unor preoti, cu mihnirea ca trebuie sa critic o institutie esentiala, dar cu credinta ca e in interes public. Comportamentul Patriarhului in tragedia Colectiv a avut o mare doza de inadecvare, dar indreptarea furiei publice catre aceasta institutie are radacini mult mai adinci. Patriarhul a primit o lectie dura, cea mai dura posibila. Si-a cerut iertare. Cred ca de acum trebuie sa-i dam credit si sa-l sprijinim pe noul drum. Si sa intelegem ca nu Patriarhul si Biserica Ortodoxa sint vinovati pentru tragedia din Colectiv, cum vor sa ne faca sa credem citiva maestri ai manipularii. Inlocuirea lui Daniel sub presiunea strazii (oare a strazii?) ar deschide calea spre un nou patriarh anti-occidental si dogma rusa.

Revarsarea furiei impotriva Patriarhului Daniel dupa tragedia din Clubul Colectiv a inceput cind sute, mii de internauti au scris in acele ore dramatice ca incendiul a fost pedeapsa pentru niste rockeri satanisti care petreceau de Halloween. Ura picurata de ei pe internet a fost intretinuta de citiva preoti care le-au tinut isonul. In tot acest timp, nici o delimitare din partea Patriarhiei. Asta s-a intimplat pe fondul scandalului petrecut cu 2 zile inainte, cind o asociatie de parinti ortodocsi a cerut ca in scolile si gradinitele din Bucuresti sa nu se mai faca petreceri de Halloween (sarbatoare satanica in creierii lor incinsi), iar unii directori au cedat. Oamenii de buna credinta au cedat si au vazut in Daniel un habotnic, un lider incapabil sa-si tina oamenii in friu.

Oamenii iesiti in strada si-au amintit de lacomia preotilor transformati in bancomate, de implicarea bisericii in politica, de manualele inepte de religie, de lobby-ul intens pentru religia in scoli, de disperarea ctitoririi de noi biserici pe fiecare metru de spatiu verde dintre blocuri, de calugari si preoti care propovaduiesc idei legionare si anti-occidentale (vezi scandalurile cu cardurile de identitate, cu donarea de organe, cu gazele de sist).

Toate aceste pacate ale unei biserici prea arogante au fost trecute in revista de un preot exceptional, parintele Ioan Florin Florescu, pe blogul sau. I se imuta toate Patriarhului Daniel? Nu, dar oamenii au vazut ca Patriarhul tace in prezenta exceselor, ca le cautioneaza prin pozitia sa.

In paralel insa, Biserica Ortodoxa a construit, in liniste, sute de fapte bune. A deschis zeci de camine, centre pentru nevoiasi, scoli si gradinite. Ar fi nedrept sa nu-i amintim si aceasta lucrare (Vezi aici o harta interactiva cu ctitoriile BOR).

Dar, la fel de important, Patriarhul Daniel a imprimat Bisericii Ortodoxe o directie strategica similara cu cea a Statului roman: spre Occident. Daniel, un preot cu menire ecumenica, a pastrat si ca manager al Bisericii aceeasi linie. A refuzat cu incapatinare cintecul de sirena al Bisericii Ortodoxe Ruse, a facut chiar gesturi ostentative: anul trecut i-a acordat o atentie minima, la limita diplomatiei, numarului 2 din Biserica Ortodoxa Rusa, venit in Romania sa ia pulsul tarii. Acelasi personaj a fost insa primit cu un fast incredibil de Teofan, Mitropolitul Moldovei: au tinut impreuna o slujba in fata a peste 10.000 de oameni.

Inapoi la actualitate. Primul pas, urias pentru capul unei biserici, a fost facut: Patriarhul si-a cerut public iertare. Am vazut in imagini un om mai putin trufas decit de obicei, mai degraba speriat dupa ce o multime de tineri furiosi a trecut pe linga palatul sau si i-a cerut demisia. A inteles Patriarhul ce i s-a intamplat? Nu stiu, dar exista o sansa. Care e alternativa? Daca Daniel nu va mai fi Patriarh, in mod traditional locul sau va fi ocupat de Mitropolitul Moldovei, Teofan.

Scriam in septembrie 2014 ca unul dintre vectorii de influenta ai Rusiei in Romania e reprezentat de o factiune ultra-conservatoare din sinul Bisericii Ortodoxe Romane. O sa va intrebati cum e posibil ca Rusia sa poata fi ajutata in acest fel? Explicatia e simpla si ea arata jocul ceva mai subtil facut de urmasii KGB: Rusia nu isi doreste acum ca romanii (si puteti pune aici polonezii, cehii, ungurii etc) sa iubeasca Rusia, asa ceva e foarte greu. Nu, Rusia isi doreste ca romanii sa inceapa se deteste Occidentul si valorile sale. Acesta e primul pas spre ruperea coeziunii intre Romania si UE/NATO, o bresa in care apoi Rusia isi poate strecura “oferta”.

Aici intervine factiunea ultra-conservatoare de care vorbeam. E o factiune cu radacini adinci in Mitropolia Moldovei (apropiata si geografic de Rusia), care refuza ecumenismul (dialogul intre religii), care promoveaza o inchistare ingrozitoare intr-un trecut medieval. Nu intimplator veti gasi pe site-ul pastorit de aceasta Mitropolie, doxologia.ro, zeci de articole impotriva sarbatorii de Halloween, vazuta ca un obicei satanist. Din aceasta zona vine pericolul apropierii de Rusia. Teofan si oamenii sai, chiar daca nu direct legati de Rusia, promoveaza exact ideile de care Kremlinul se foloseste atunci cand deturnează mesajul tradiției Bisericii pentru a-l suprapune peste proiectul “Sfintei Rusii” (Corectura si adaugire ulterioara, multumesc Andrei Gaitanaru – n.aut.).

Cred ca Patriarhul Daniel poate repune Biserica Orodoxa pe drumul corect, dupa lectia primita in aceasta toamna a schimbarii.

Ce putem face noi? Doar sa-i dam citeva idei. Pentru inceput, Patriarhul poate face trei lucruri care sa arate ca a inteles ce ii cer oamenii: sa revizuiasca manualele de religie inadecvate la lumea in care traim, sa deschida o linie verde unde parintii sa poate reclama comportamente neadecvate ale profesorilor de religie, si sa stopeze acum toate procesele deschise de preoti impotriva cetatenilor care se impotrivesc construirii de noi biserici pe spatii verzi, sub balcoanele lor.

Depinde de Patriarh sa le accepte. Depinde de Patriarh sa isi aduca Biserica in secolul 21, sa o modernizeze, sa intre in marile dezbateri ale societatii, sa nu mai vorbeasca despre tehnologie si inovatie – de exemplu – ca despre un bau-bau. Depinde de Patriarh sa isi scoata enoriasii din bezna in care multi preoti si calugari incearca sa-i tina, el poate da startul innoirii interne Trebuie sa inteleaga ca e mai important sa ramina in istorie ca seful unei biserici modernizate decit drept antreprenorul imobiliar al unei catedrale faraonice si controversate.

Nota noastra

Pantazi este cel care a pus nu doar pe IPS Teofan, ci toata “partida ortodoxa” pe lista “vulnerabilitatilor” Romaniei fata de Rusia. Mitropolitul Moldovei este prezentat doar ca un reprezentat hulit al acestei partide, al “taberei traditionaliste” care se face vinovata ca ar fi antiecumenista (ecumenismul fiind in mod fals echivalat cu dialogul), anti-globalizare culturala (Halloweenul s.a.), si “anti-tehnologie” (o alta porcarie manipulatorie):

In alta parte am sesizat atacurile asupra portalului doxologia.ro, gasind urmatoarea explicatie:

Doxologia.ro, portalul citat negativ si in acest context de Pantazi, s-a remarcat, insa, ca fiind printre primele siteuri ortodoxe cu postari empatice si compasionale fata de tragedia de la Colectiv:

(Nicolae Pintilie): Aprindeți candelele și pentru victimele din Colectiv!

IPS Teofan, avand, de asemenea, un cuvant duhovnicesc puternic si strapungator: Câți ne-am așezat în genunchi, la rugăciune, pentru victimele de la București?

Desigur, insa, ca pe Pantazi nu il intereseaza ce s-a scris pe doxologia.ro despre tragedia de la Colectiv, mai ales ca, nu-i asa, a reda aceste materiale insemna a fi obligat sa le apreciezi, ci il intereseaza cum e tratat Halloweenul. 

In ceea ce priveste articolul de fata, ce sa intelegem din el?

Probabil faptul evident ca “partida” care sta in spatele Hotnews vrea sa controleze BOR din interiorul acesteia. Inainte de orice tema, interesul strategic este nu doar sa izoleze, sa influenteze Biserica, ci sa exercite un control direct, nemijlocit, asupra oamenilor importanti ai acesteia: arhierei, preoti, figuri reprezentative. Dupa cum se vede, unii abia asteapta sa fie noii Burducea, cand cu steaua, cand cu crucea.

Dupa modelul patentat de regimul comunist, de altfel.

Pana la controlul direct, pe care nici comunistii nu au reusit sa-l realizeze complet, “partida hotnews” s-ar multumi si cu un Patriarh vulnerabil, slab si influentabil, intimidat, care sa initieze un nou drum al Patriarhiei Romane. “Drumul corect”.  

Acest nou drum ar consta, de pilda, in cedarea orei de religie celor care abia asteapta sa introduca, in locul actualului format, istoria religiilor. Ar insemna delimitarea explicita, vocala, de orice fel de atitudine din interiorul Bisericii pe teme de interes social si national, cum ar fi educatia sexuala, de contestarile “sarbatorilor” de tip Halloween, de atitudinile impotriva cardurilor electronice (deh, multe interese la mijloc), de orice ar misca, ar mai fi viu, ar avea relevanta, in esenta. 

Delimitarea ar presupune, evident, si disciplinarea, domesticirea Bisericii. Sau, de ce nu, pe modeul deja declarat, DRESAREA acesteia. Caci e evident ca “partida hotnews” nu s-ar multumi cu niste comunicate seci sau cu cereri de iertare spasite, ci de impunerea drumului corect” in interiorul Bisericii, prin cenzura, autocenzura, masuri administrative, etc.

Ceea ce nu stie sau se face ca nu stie Pantazi este ca Patriarhia nu doar ca nu s-a delimitat, insa, in anumite privinte, are aceleasi pareri, asa cum e si firesc, ca intreaga Biserica, despre Halloween, ora de religie si altele. De pilda, Patriarhia afirma, anul trecut, ca:

Patriarhia Română împărtăşeşte îngrijorarea a numeroşi părinţi, elevi şi profesori din întreaga ţară faţă de organizarea în tot mai multe instituţii publice de învăţământ din România (de la grădiniţe până la liceu), a unor serbări de Halloween, o tradiţie care îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească.  

De asemenea, APOR, asociatia asumata de Patriarhul Daniel, s-a angajat intr-o campanie informala, pe retelele sociale si pe internet, impotriva aceluiasi Halloween. APOR-ul a avut un rol foarte important in campania BOR de salvare a orei de religie dupa lovitura data de CCR statutului legal al acesteia. Cu alte cuvinte, Pantazi vrea ca Patriarhul Daniel sa-si ”avorteze” propriul ”copil” civic de dragul Halloweenului si a pastrarii ”drumului corect”.

Pantazi se mai face ca nu stie ceva. Oare care or fi acei ”maestri ai manipularii” care au directionat furia populara impotriva Bisericii si a Patriarhului? Cumva secularistii cu care Hotnews are parteneriat fatis, prin care si alaturi de care a dus atatea batalii anti-BOR, daca ar fi sa ne gandim doar la ora de religie si educatia sexuala? Aceiasi secularisti care sunt citati masiv de Departamentul de Stat al SUA, alaturi de hotnews, cand critica vehement BOR?

In cazul acesta, Pantazi a vorbit, de fapt, despre propria ”partida”. Care, cu o mana il trage pe Patriarh de barba, iar cu cealalta il invita, perfid, sa stea la picioarele sale.

Oare care va fi reactia Patriarhului?

Nu stim. Deocamdata e intr-o vizita mai lunga in Moldova, acolo unde se afla ”filorusul” IPS Teofan, dar si IPS Pimen, alt arhiereu urat de acesti falangisti anticrestini. Patriarhul a laudat un asezamant social pentru copii din Mitropolia Moldovei, considerandu-l cel mai bine organizat din toata Romania.

PS: Val Valcu spune mult mai direct si pe scurt ceea ce am sugerat si noi mai sus:

Biserica are o mare problemă în relația cu tinerii, așa cum a  sugerat un studiu invocat de o analiză DCNews (citește aici). Dar, ce i s-a reproșat după drama de la Club Colectiv e prea mult. Pare mai degrabă o diversiune, lansată pentru a abate atenția de la adevărații vinovați.

Cert este că solicitarea ”Să plece Daniel” pare a rezona cu vocile străzii. Un tânăr dezamăgit de întreaga suprastructură a statului român amintea, într-un scurt mesaj rostit, printre lacrimi,  la TV,  de cei doi regi germani care ne-au modernizat țara.

După secole de dihonie, regele străin a fost soluția de consens, pe care au găsit-o pentru o țară ca afară boierii români, împreună cu burghezia în formare. Astăzi, într-o epocă a globalizării, parcă nu ar mai avea mare importanță mesajul din 1866

Totuși, la un președinte neamț și un premier pe jumătate francez, cum este Cioloș,  ce ne-ar mai trebui, ca să fim pe deplin ancorați în Occident?

Un Patriarh anglo-american, evident. 


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, IPS Teofan, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “HOTNEWS considera ca PATRIARHUL DANIEL a primit o “LECTIE DURA” si ca trebuie sprijinit pe “NOUL DRUM”, cel “CORECT”. Care ar fi acesta si cum este incondeiat IPS TEOFAN de oficios?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: SCRISOAREA – AVERTISMENT A PARINTILOR ATHONITI AI SCHITULUI PRODROMU catre poporul român dreptcredincios “INTR-UN MOMENT DE RASCRUCE, poate cu mult mai grav decat la anul 1990″. PERICOLUL este cel al “instituirii unei NOI ORDINI A
  2. Pingback: “AMENINTAREA RUSEASCA”. Horatiu Pepine despre MANIPULAREA IDEOLOGICA a “pericolului rusesc” de catre FRONTUL SECULARIST si GRUPURILE DE INTERESE/ Alte reactii ale sustinatorilor familiei Bodnariu la aberatiile Alinei Mungiu-Pippidi
  3. Pingback: MINERIADA MORALISTILOR CARE NE ARATA “DIRECTIA”, invrajbind, linsand, instigand la ura si STIGMATIZAND “NATIONALISMUL DE GROTA”, SARACII SI CONSERVATORII. “Ţinta lor nu eşti doar tu autoritate, ci şi tu simplu cetăţean |
  4. Pingback: PARINTELE CIPRIAN, duhovnicul de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si SALVAREA CONTINUA DE VIETI PRIN DONAREA DE SANGE. Urmand pildei lui Hristos si in cele omenesti, BISERICA ISI DA SANGELE SAU INCLUSIV CELOR CARE O HULESC SI O BATJOCORESC. Mai
  5. Pingback: Intrebari, lectii si rani dupa “Colectiv”… | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: Sa nu ne amagim: valul de furie oarba va afecta si BISERICA. Se poate spune adio si referendumului pentru familie | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ - ȚAPUL ISPĂȘITOR AL ISTORIEI RECENTE. Tezele propagandistice ale istoricului elvețiano-austriac Oliver Schmitt și câteva răspunsuri. „Bolșevism pur, din acela al anilor 1930!"
  8. Pingback: Agenția Basilica a comis o CRIMĂGÂNDIT pentru presstituta de sistem: l-a citat pe Părintele Stareț Melchisedec Velnic de la Putna cu afirmatii tari despre „MAIMUȚĂREALA EUROPEANĂ” și „AMESTECTUL DIFERITELOR AMBASADE”
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare