INCA UN MASACRU IN FRANTA, in seara de 14 iulie. Peste 80 de MORTI, SUTE DE RANITI, dupa ce un camion intra in multime la NISA (video). Care vor fi consecintele politice si securitare? STAREA DE URGENTA SE PRELUNGESTE, HOLLANDE FACE APEL LA REZERVISTI. Cateva intrebari

15-07-2016 7 minute Sublinieri

  • Hotnews:

LIVETEXT Doi romani raniti in atentatul terorist din Franta. Ultimul bilant: 84 de morti, 18 raniti grav in masacrul din Nisa

O noua zi a terorii in Franta dupa ce un sofer de origine tunisiana (informatie a BFMTV, neconfirmata oficial) a intrat cu camionul in multimea adunata de Ziua Frantei in centrul orasului Nisa si a ucis 84 de oameni, printre care si copii. Doi romani sunt raniti. Potrivit ultimului bilant citat de Le Monde, alte 18 persoane sunt ranite grav. Detalii despre oribilul atac relatate de martori oculari pentru presa franceza: soferul ucigas a condus direct prin multime ucigand oameni pe o distanta de 2 km din totalul de 5 ai promenadei unde se sarbatorea Ziua Frantei.

9.17: Angela Merkel: Germania este de partea Frantei in lupta impotriva terorismului. (AFP)

9.08: Un roman in varsta de 24 de ani aflat joi seara pe promenada din Nisa unde se sarbatorea Ziua Nationala a Frantei a scapat nevatamat din atentat. (Mediafax)

9.04: Barack Obama condamna “oribilul atac terorist” impotriva “celui mai vechi aliat al americanilor”. (Le Monde)

9.02: Rudele disperate apeleaza la retelele de socializare in speranta de a-i gasi pe cei dragi, despre care nu mai au vesti dupa atacul de la Nisa.

9.01: Toate evenimentele culturale din Nisa, printre care un concert al Rihannei si un festival de jazz, au fost anulate

8.58: Martor francez pentru Le Monde: Cadavrele picau ca popicele in fata camionului

8.57: Atentatul nu a fost inca revendicat

8:55: Soferul camionului a tras de cateva ori cu un pistol inainte de a fi impuscat de politisti. In camion s-au gasit o grenada nefunctionala si alte cateva arme (AFP)

8.48: Klaus Iohannis pe Facebook: Condamn ferm atacul infiorator care a avut loc azi noapte la Nisa, de Ziua Nationala a Frantei. Teroarea a lovit din nou poporul francez, a lovit din nou Europa

8.46: Detalii despre oribilul atac relatate de martori oculari pentru presa franceza: soferul ucigas a condus direct prin multime ucigand oameni pe o distanta de 2 km din totalul de 5 ai promenadei unde se sarbatorea Ziua Frantei

8.44: Noi informatii de la MAE despre cei doi romani raniti in atentat: O echipa consulara este deja la Nisa, cei doi romani raniti sunt spitalizati. MAE a pus la dispozitia cetatenilor romani contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei Romaniei la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040

8.33: John Kerry: Un atentat oribil

8.31: Lazar Comanescu, min. Externe: Nici un roman mort, doi raniti

VIDEO Atentat terorist in Franta de Ziua Nationala. Un individ de origine tunisiana a intrat cu camionul in multime. 84 de morti printre care si copii

Un camion a intrat in plina multime joi seara, la ora 22.30 (23.30, ora Romaniei), la Nisa unde oamenii sarbatoreau ziua nationala a Frantei si urmareau focurile de artificii ucigand peste 84 de persoane. Autoritatile locale si nationale sustin ca este vorba despre un atentat terorist, iar soferul camionului, un francez de origine tunisian, a fost impuscat. “Caracterul terorist al atentatului de la Nisa nu poate fi negat. Intre cei 84 de morti sunt si mai multi copii. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a lupta impotriva flagelului terorismului. In acest sens vom consolida eforturile noastre in Irak si Siria”, a declarat presedintele francez Francois Hollande, conform AFP, sustinand ca starea de urgenta in Franta va fi prelungita cu trei luni si facand apel la militarii in rezerva.

UPDATE 07:40  Soferul camionului care a lovit joi, 14 iulie, sute de persoane care asistau la un spectacol de artificii cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, ar fi tras focuri de arma in mai multe reprize inainte de a fi neutralizat de politie, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Le Figaro online.

Soferul era un barbat de 31 de ani, de origine tunisina, care traia in Nisa. Potrivit postului de televiziune francez BFM TV, atacatorul se afla in vizorul politistilor, dar nu pentru infractiuni de natura terorista, citeaza Mediafax.

“In momentul in care a fost impuscat mortal de politie, el trasese mai multe focuri de arma”, a subliniat, la randul sau, primarul orasului Nisa, Christian Estrosi.

O “grenada inactiva” si “arme lungi false” au fost de asemenea gasite in camion, potrivit unei surse apropiate anchetei.

UPDATE 06:00 Presedintele francez Francois Hollande si-a anuntat decizia de a apela la rezervisti pentru a asigura protectia teritoriului dupa atentatul care a facut cel putin 80 de morti joi la Nisa (sud-est), relateaza AFP.

UPDATE 05:00 “Caracterul terorist al atentatului de la Nisa nu poate fi negat. Intre cei 77 de morti sunt si mai multi copii. Trebuie sa facem tot ce putem pentru a lupta impotriva flagelului terorismului. In acest sens vom consolida eforturile noastre in Irak si Siria”, a declarat presedintele francez Francois Hollande, conform AFP, sustinand ca starea de urgenta in Franta va fi prelungita cu trei luni si facand apel la militarii in rezerva.

UPDATE 04:30 In camion au fost gasite acte de identitate pe numele unui franco-tunisian.

UPDATE 03:30 Ultimul bilant indica 75 de morti si 15 raniti in stare grava, conform AFP.

UPDATE Ora 03:00 Sectiunea antiterorista a parchetului de la Paris a anuntat ca a preluat ancheta asupra camionului care a ucis cel putin 73 de persoane joi seara la Nisa

UPDATE Ora 02:20 Barck Obama si Theresa May si-au exprimat solidaritatea cu poporul francez.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a fost informat joi seara despre situatia din Nisa, a declarat Ned Price, purtatorul de cuvant al executivului american. (AFP)

UPDATE Ora 02:00 Surse judiciare pentru Le Figaro: 76 de morti

Autoritatile locale si nationale sustin ca este vorba despre un atentat terorist, iar soferul camionului ar fi fost impuscat.

Potrivit altor surse ar fi vorba de mai multi suspecti, dintre care unul a fost retinut. Le Figaro spune chiar ca este in desfasurare o actiune de luare de ostatici la un hotel, dar informatia nu este confirmata. Aceste informatii au fost infirmate ulterior de autoritati care vorbesc de un singur om aflat in camion.

Le Figaro sustine ca in camion au fost descoperite arme si grenade, fapt care ar certifica ideea unui atentat terorist.

Fortele de securitate fac apel la cetateni pentru a ramane in case. Pe imagini se observa cum oamenii fug de la fata locului fiind cuprinsi de groaza. Le Figaro vorbeste de gestul impresionant al taximetristilor care ii evacueaza gratuit pe oameni din zona

Presedintele Hollande s-a reintors de urgenta de la Avignon la Paris pentru constiturirea unei celule de criza. Pana in acest moment, seful statului francez nu a facut nicio declaratie oficiala.

Franta cade din nou atacurilor teroriste dupa ce, in noiembrie 2015, la Paris, au avut loc o serie de atacuri armate, atentate cu bomba si o luare de ostatici. Atunci au fost ucisi peste 100 de spectatori la un concert in incinta teatrului Bataclan, dintre cei aproximativ 1500 de spectatori prezenti.

  • Digi24:

Atentat la Nisa. Franța a intrat în epoca terorii: numărul atentatelor a crescut în ultimul an și jumătate

În ultimul an şi jumătate, Franţa a intrat într-o nouă epocă a terorii. 130 de oameni au fost ucişi în noiembrie 2015 la Paris în mai multe atacuri coordonate şi o luare de ostatici care s-a petrecut în timpul unui concert. Seria sângeroasă începuse însă în ianuarie anul trecut, odată cu atacul de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo, care a şocat întreaga lume. Din noiembrie, Franţa este în stare de urgenţă, regim prelungit din trei în trei luni şi care urma să fie ridicat pe 26 iulie.

13 noiembrie 2015, Paris. Coşmarul a început la ora locală 21:20, lângă Stade de France, unde se juca amicalul Franţa-Germania. Un bărbat care purta o vestă explozibilă se aruncă în aer în afara arenei. Explozia se aude pe stadion. Meciul, la care asistă 80 de mii de spectatori – printre care şi preşedintele Franţei, Francois Hollande – continuă. Zece minute mai târziu, o nouă explozie, rezultatul unui act sinucigaş, se produce tot lângă Stade de France.

Era doar începutul unei seri negre. Un al treilea terorist se aruncă în aer la 21:53 ora locală. Francois Hollande e scos din tribune şi dus într-un loc sigur. Întreg stadionul e evacuat. La doar cinci minute de la prima explozie de lângă Stade de France, atacatorii deschid focul asupra clienţilor a trei baruri din Place de la Republique, iar un bărbat se aruncă în aer în faţa unui restaurant de pe Boulevard Voltaire. Aproape simultan începe şi atacul de la sala de concerte Bataclan, cel mai grav dintre toate. Înarmaţi cu puşti Kalaşnikov, atacatorii deschid focul în timpul unui concert al trupei Eagles of Death Metals.

Iar toate acestea se întâmplau la mai puţin de un an de la un alt atac care îngrozise Franţa.

7 ianuarie 2015, redacţia săptămânalului Charlie Hebdo. Era prima şedinţă de sumar a anului. Discuţiile dintre jurnalişti au fost întrerupte brusc de un strigăt. „Allah e mare!”, s-a auzit în toate birourile. Au urmat rafalele de armă automată.

„Coșmarul de pe 7 ianuarie a început aici, la sediul Charlie Hebdo de pe strada Nicolas-Appert, când frații Kouachi au intrat în jurul orei 11.30 în clădire și au ucis cu sânge rece 11 persoane, omorând, la ieșire, o a douăsprezecea persoană, un polițist. Ulterior, atacatorii au fugit, iar poliția și forțele speciale au început căutarea lor”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24.

Au urmat două zile de căutări asidue, iar teroriştii s-au dovedit a fi doi fraţi musulmani. Operaţiunea forţelor de ordine avea să fie complicată de un alt atac terorist: un bărbat a luat ostatici mai mulţi clienţi ai unui magazin evreiesc. Tot el ucisese şi o poliţistă. După ce au înţeles că între autorii celor atacurilor există o legătură, trupele speciale au decis să intervină, simultan, în ambele locuri în care aceştia se ascundeau.

„Teroarea se încheie aici, la acest supermarket Hyper Cacher de la porte de vincennes, unde Coulibaly ia ostatici oamenii aflați în acest magazin evreiesc, omoară patru dintre ei și sfârșește ucis într-un asalt al forțelor speciale franceze. Aproape în paralel, fratii Kouachi sunt și ei doborâți în timpul unei intervenții efectuate la o tipografie din Danmartin, lângă Paris”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24.

[…]

Presedintele Frantei, Francois Hollande a calificat masacrul drept un atac terorist, anuntand o serie de masuri suplimentare de securitate.“Este clar ca trebuie sa facem totul pentru a lupta impotriva flagelului terorist”, a subliniat el.“Franta a fost lovita in ziua sa nationala, 14 iulie, simbol al libertatii. Drepturile omului sunt negate de teroristi”, a adaugat liderul de la Elysee, care le-a transmis condoleante victimelor.

El a precizat ca autorul atacului este in curs de a fi identificat si ca autoritatile verifica in prezent daca a avut complici. “Toata Franta este sub amenintarea terorismului islamist. Trebuie sa dam dovada de o vigilenta absoluta si de o hotarare fara ezitare”, a afirmat seful statului francez, prezentand o serie de masuri pe care le va lua in acest sens.

El a afirmat ca va mentine operatiunea “Sentinelle” la un nivel sporit, ce va permite mobilizarea a 10.000 de militari suplimentari, in caz de nevoie. In plus, Hollande va recurge la asa-numita rezerva operationala, adica la toti cei inrolati in fortele militare si de ordine ale tarii, pentru a ajuta efectivele politiei si jandarmeriei, in special in ceea ce priveste controlul frontierelor.

De asemenea, presedintele francez a hotarat sa prelungeasca starea de urgenta cu inca trei luni.Un proiect de lege in acest sens va fi prezentat Parlamentului saptamana viitoare”, a adaugat el. Pe plan externe, Hollande a anuntat ca Franta isi va intensifica actiunile din Irak si Siria.“Franta este indurerata de aceasta noua tragedie, este oripilata de ce s-a intamplat, aceasta monstruozitate de a folosi un camion pentru a ucide zeci de persoane care tocmai sarbatorisera Ziua Nationala. Franta este indurerata, in lacrimi, dar este puternica”, si-a incheiat Hollande alocutiunea.

[…]

[…]
Amănuntele şi împrejurările nu sunt clare, dar dincolo de orice glumă proastă, gen “şofer beat”, există câteva detalii care ar trebui să ne pună pe gânduri:

– într-o zi de sărbătoare, ziua naţională a Franţei, o zi în care nu se lucrează, acel camion nu avea ce căuta acolo; în toate locaţiile unde au loc focuri de artificii autoturismele sunt evacuate, iar zona securizată şi plină de pompieri

– deci acel camion avea intenţia de a produce cât mai multe victime; exceptând situaţia puţin probabilă în care ni se va spune că acel şofer care a fost ucis cu focuri de armă de forţele de ordine (care de mai mult de un de zile au dreptul să aibe gloanţe în arme şi să tragă în caz de nevoie) dorea să se sinucidă, se poate afirma că a fost vorba de un act criminal

– de ceea ce se temea Franţa nu s-a reuşit nicicum scăpa; un atac de acest gen era aşteptat, într-un moment în care într-un anumit loc se afla foarte multă lume, iar atenţia era distrasă de altceva, însă toată lumea se aştepta ca acest moment să intervină în timpul Campionatului European de Fotbal; odată cu terminarea acestuia, forţele de ordine au respirat liniştite iar preşedintele Hollande a anunţat că starea de urgenţă va fi anulată înainte de sfârşitul lunii

– prezenţa forţelor de ordine pe străzile marilor oraşe şi în punctele strategice este o evidenţă; dar ea nu este deloc o realitate în oraşele de pe malul Atlanticului sau al Mediteranei; se consideră că în acele locuri toată lumea este în vacanţă, deci inclusiv eventualii atacatori; iar concetraţia de persoane susceptibile totuşi de a planifica un mare atentat, cu repercusiuni de imagine imediate, este cu mult mai mare în jurul oraşelor importante (capitale); azi de exemplu, dată fiind defilarea pentru ziua naţională şi prezenţa a numeroşi şefi de stat cu această ocazie, toată atenţia şi măsurile de ordine erau concentrate pe Champs Elysées, Paris.

– ne putem pune întrebarea cum de a reuşit acel camion să avanseze în mulţime, cu acea viteză, pe o distanţă atât de mare – 2 kilometri? – fără ca niciuna dintre maşinile de pompieri sau de poliţie din zonă să intervină pentru a-l opri? De ce a fost nevoie ca mai multe zeci de persoane să moară înainte ca forţele de ordine să tragă asupra lui,şi a-l opri în fine?

Persoane care erau de faţă povestesc deja cum  camionul semăna moartea cu uşurinţa unei mingi care aruncă în cer ceea ce întâlneşte în cale: “corpuri de oameni zburau în aer şi cădeau apoi cuun zgomot greu la pământ. Am rămas şocat, incapabil să strig sau să fug. Cineva m-a tras de acolo”, spune un jurnalist de la un cotidian regional, Nice Matin.

Lumea a început să fugă, părinţi cu cărucioare cu copii mici, adolescenţi, cupluri. Refugiată în locuinţe, de unde i s-a cerut să nu iasă, populaţia acestui cochet oraş de la Mediterana, unde cândva lucrase şi Panait Istrati ca fotograf ambulant, înregistrează pe retină, în acelaşi timp cu noi, restul locuitorilor Franţei, imaginile teribile care defilează macabru pe micul ecran. Elicoptere ale forţelor de ordine care evacuează victime; foi de  hârtie şi saci de plastic care se ridică din cauza vântului elicelor, corpurile care rămân; sânge; obiecte aruncate în grabă; anunţuri de taxiuri care evacuează gratuit locuitorii rămaşi în zonă.

Nisa devine un oraş înarmat până în dinţi, se văd deja soldaţi şi maşini militare. Câteva ore prea târziu,însă. Unde erau când locuitorii se agăţau de acel camion pentru a-l opri?

PS. Încă nu a fost anunţată nici identitatea şoferului şi nici nu se ştie ce este în camion.

O imagine emoţionantă surprisă la scurt timp după atacul de la Nisa arată dimensiunea ororii. Un corp acoperit lângă care este o păpusă este imaginea surprinsă de un fotograf Reuters care s-a viralizat în mediul online, după tragedie.

imagine


Categorii

1. DIVERSE, Teroarea "terorismului", Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “INCA UN MASACRU IN FRANTA, in seara de 14 iulie. Peste 80 de MORTI, SUTE DE RANITI, dupa ce un camion intra in multime la NISA (video). Care vor fi consecintele politice si securitare? STAREA DE URGENTA SE PRELUNGESTE, HOLLANDE FACE APEL LA REZERVISTI. Cateva intrebari

  1. Dumnezeu sa-i IERTE !

  2. Un comentariu decent :

    “For Real6
    hours ago

    Its funny how anyone can do literally do anything in the name of Islam and it automatically becomes “Islamic Terrorism”. Like if someone goes on a rape fest of Pigs and when the police catch them and ask why they did it, all they have to do is say “I did it bc uuum Islam” (even though Pigs are unclean in Islam) and it automatically becomes part of the teachings of Islam. What is also funny is half of these guys that do the terrorism are “unIslamic” themselves, like the guy who did the Orlando shooting was a gay guy who drank, the Paris shooters were guys who used to go to night clubs and strip clubs. Right how Holy and Islamic of them and all they had to do is say “I pledge my allegiance to ISIS” and what they did automatically has a section in the Quran dedicated to why you should do it.
    I swear to you I’ll concede if you guys find me where in the religion it says running over civilians celebrating is a good thing. Like honestly WTF the guy did a crime, maybe he did it because he was mentally Ill or is just a maniac serial killer (No are you crazy there are no mentally ill Muslims or Psycopathic lunatics, there are only Muslim Terrorists). Honestly all he has to say is he did it because Islam and he expects everyone to believe him. Its like when that crazy russian lady killed and beheaded a kid and said she did it because of Islam and all the western bigoted fucktards believed her. The russian government ruled it as her being mentally ill and they put her in a psych ward. Not everyone who says they did it for Islam is automatically telling the truth. Forget about Sufis and Mystics and everyday muslims, the fucking hardline saudi wahhabis would consider this shit to be unIslamic.

    For Real6 hours ago (edited)

    +BackinBlack So 1.8 billion people have the right to just say “I did it for Islam” every time they do a crime, and they shouldn’t be considered criminals but the religion of 1.8 billion people should be Blamed. Logically if Islam is the problem, so are Muslims. But you’re a fucking bigot if you say “all Muslims”
    this whole Muslims debate shit is a circus show, the world didn’t have anything called Muslim terrorism before the 1980. Islam has existed for almost 1,500 years, but its just now being considered a problem. This whole thing is sad all together, we honestly are getting desensitized to this shit and are making jokes, bc it happens way too often, and instead of actually trying to do something about it people are busy insulting each other

  3. Sarbatorirea Revolutiei Franceze a lasat urme anul asta…Franta,mereu surprinzatoare,pardon,revolutionara .

  4. ‘A man in a white blanket, haggard and dazed, limped down the street as neighbours tried to hold him up. “He’s lost his whole family,” said an elderly woman crying through her sunglasses.’

    ‘A man stood hitting his head against a barricade before a firefighter escorted him gently inside the building.’

    ‘I saw a mother covering her child’s eyes, telling him to keep them tightly shut. The dad had a toddler in his arms and had buried his face in his T-shirt for him not to see anything.”

    ‘Their upstairs neighbour, an elderly woman, Jaqueline Armand also witnessed the horrifying scene. “I left Algeria to flee this. It’s come back to haunt me.”

    https://www.theguardian.com/world/2016/jul/15/nice-in-shock-the-morning-after-the-bastille-day-attack

    In rest, din cate stiu eu una e ateismul alta secularismul. Nu stiu cat de riguros exacta este afirmatia ca Franta se ridica impotriva lui Hristos. Prin forta imprejurarilor am citit multa jurisprudenta de-a lor in ce priveste libertatea religioasa la locul de munca. Sunt f f atenti cu astfel de lucruri, si au o grija remarcabila de a impaca libertatea de constiinta cu exigentele contractului de munca. Romanii nu cred ca au nici ei multe motive de a se plange sub acest aspect (cel putin din cate am vazut eu): pe unde am fost am observat ca Bisericii noastre i-au fost puse la dispozitie lacase cat se poate de onorabile (ca sa nu zic mai mult). Nu m-as grabi asadar sa ii judec in privinta asta. Secularismul la ei – chiar daca excesiv interpretat – a venit intr-un context, un context in care abuzurile marelui cler si razboaiele religioase facusera ravagii in mod cat se poate de real. religia nu se impune politic – este un adevar in care eu una cred. Musulmanii sunt cei care fac asta, nu crestinii.

    Faptul ca patesc ce patesc arata dupa mine ca acest model de echilibru si solidaritate sociala care a fost (si inca, cu greu, mai reuseste sa fie) Franta trebuie distrus cu orice pret. Sigur ca departarea de credinta are rolul ei, si nu unul mic, dar nici unul exclusiv cred eu. Din fericire vorbim de o tara careia Domnul i-a dat multe sanse, a trimis si un inger intrupat in apararea ei, si care s-a ridicat nu o data exact atunci cand era pe marginea prapastiei. Depinde mult si de ei, dar daca Franta va fi distrusa cred sincer ca e semn rau.

    Eu cred, la cum ii stiu pe francezi, ca aceste evenimente vor sfarsi prin a-i problematiza religios. Ele sunt sansa unui reviriment foarte posibil, pt ca societatea franceza este, din punctul propriu de vedere, cea mai sanatoasa pe care am inatlnit-o.

  5. PS: Nici nu pot sa ma gandesc la ce trebuie sa fie in sufletele celor care si-au pierdut atat de brutal si neasteptat rudele in acest masacru! Efectiv nu vreau si nu pot sa ma gandesc la asta…

    Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei morti, sa ii intareasca pe cei ramasi si sa ne protejeze pe toti de astfel de orori!

  6. Totusi: CINE E SOFERUL?

    Cum e posibil ca pana acum sa nu avem un nume si o fotografie??? Ce-i aia ‘un tunisian de 31 de ani’? Ce, ii protejeaza identitatea si dreptul la viata privata unui criminal? E absurd.

    Faptul ca pana acum nu a aparut un nume si un chip mi se pare cat se poate de suspect si imi miroase a facatura, gen Colectiv si, probabil, atatea altele. Sigur, lovesc in manifestatii ca sa le descurajeze. Pt ca manifestatiile organizate si masive au fost dintotdeauna parghia de forta a acestui popor cu simtul solidaritatii in sange.

  7. Nu inteleg exact cum s-au desfasurat evenimentele si cum a fost oprit acest camion. Imi aminteste de povestea aia formidabil de dubioasa cu copilul mancat de caini – o multime de intrebari fireti, pertinente, de bun simt, elementare ramase fara raspuns.

  8. @Doroteea:

    de ce ma provoci Doroteea? Poate Franta nu se ridica impotriva lui Hristos, desi El ne-a spus: cine nu este cu Mine este impotriva Mea si cine nu aduna cu Mine risipeste. Dar lumea de astazi o face. Islamul loveste in Franta acum pentru ca este cel mai slab punct. Poate ca in alte parti va lovi altfel. Poate ca in alte locuri nu va lovi deloc, ci pur si simplu va prelua locul. Cine stie? Dar in toata istoria crestinatatii, lumea definita de crestinism a avut de suferit din pricina Islamului arab sau turcesc deopotriva, doar când s-a indepartat de Hristos. Nu vorbesc de cazurile individuale. Fiecare caz luat separat nu are nici o relevanta din acest punct de vedere daca nu este privit ca un simptom al unui fenomen mai larg.

  9. Adevaratii teroristi sunt cei care conduc lumea si care pun la cale astfel de atrocitati. Niciun atac terorist pe durata Campionatului European de Fotbal!? Desi unii au intrat cu petarde si torte pe stadioane, Nu puteau sa alunge turistii atunci; aveau nevoie de banii lor, Acum, dupa ce si-au umplut buzunarele, au revenit la ,,joaca” sangeroasa (din pacate) de-a teroristii. Unde esti tu, Colectivule…? Remember dureros! Aceiasi ,,teroristi”?!

  10. Şoc şi evlavie: Realizarea dominaţiei rapide, doctrina militară pe care s-a bazat războiul declanşat de Statele Unite în Irak.
    http://www.criticatac.ro/44/doctrina-socului-nasterea-capitalismului-dezastrelor/

  11. @ Doroteea – erau niste baieti de-ai nostri p’acolo si i-au luat pasaportul ce se afla pe bordul masinii ca sa-l foloseasca in smenurile lor. Acum asteptam sa se gaseasca copia pasaportului care a cazut din camion putin mai devreme……….

    Stiu sigur aceste detalii pentru ca si eu mi-am pus aceeasi intrebare. Din primul moment. Eram curios sa vad daca este inca un musulman samd.

    Foarte ciudat ca avea si imitatii de arme la el. Cand te duci sa faci asta parca nu-ti iei asa ceva la tine.

    Si stati linistiti. Nu, nu este teoria conspiratiei. Sunt doar niste simple evenimente absolut normale care ne ajuta sa intelegem mai bine pericolele la care ne expunem si, ca atare, sa luam masuri potrivite pentru a ne proteja vietile si a trai intr-o lume mai sigura.

    Va pupic. Succesuri!

  12. Dumnezeu sa-i ierte pe bietii oameni! Ma bucur ca grupul de romani spre care se indrepta camionul a fost alert si a reusit sa scape. Macar atita lucru. Slava Domnului!

    In rest, n-ar mai fi nimic de comentat….care sa nu fi fost spus deja inca de acum citiva ani cind au inceput astia cu terorismul. Lucrurile sint clare.

    Cum adica sa lasi un camion sa accelereze intr-un loc in care nu trebuia sa existe nici un vehicol pe o distanta de DOI KILOMETRII???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  13. Un lucru bizar legat de aceste atacuri teroriste: Nu mor presedintii cand vor teroristii (sau poate nu vor?!), ci doar oamenii obisnuiti. Ce mai conteaza cateva zeci de vieti pentru Ei? In razboaie (tot ale LOR) mor mult mai multi.

  14. @doroteea

    Drept sa-ti spun,nu ma intereseaza Franta.Poate pe Banciu da.In schimb ,am o simpatie pentru italienii din sudul tarii,slavi,culturile est-asiatice.

    Cu un aspect pot fi de acord: “a venit intr-un context, un context in care abuzurile marelui cler si razboaiele religioase facusera ravagii in mod cat se poate de real ”

    Asta inseamna in esenta romano-catolicism.

    In rest,multa palavrageala.Cum adica “religia nu se impune politic” ? Ba bine ca nu(vezi crestinarea rusilor;desigur,nu putem reduce toata crestinarea doar la politica,ci si la harul divin).Un stat se crestineaza organic,prin preoti misionari,dar conteaza foarte mult si atitudinea clasei conducatoare.Ea va avea un rol foarte important in convertirea populatiei. Conducatorul(cel putin in acea vreme) era vazut ca un important intermediar cu divinul.

    Despre istoria secularismului francez s-au scris numeroase lucrari.Inclusiv romano-catolicii recunosc fara tagada implicarea ocultei masonice.Implicarea masonilor e definitorie pentru evenimentele care au avut loc in cadrul asa zisei Revolutii Franceze.De atunci Franta(cu toate cartile asa-ziselor drepturi ale omului) a decazut enorm ca putere europeana.Orice ar zice un francofil fanatic.Franta si-a pierdut “gloria” din perioada regalista.Secolul XIX a fost un secol ingrozitor in ceea ce priveste modelele care sa ghideze destinul tarii.O spune Louis de Brouwer in cartea sa despre vaccinuri ,afirmand ca Pasteur a fost inventat pentru a reda Frantei “gloria” de altadata.Nu mai conta.Era sinonima in schimb cu avangardismul(iudaic indeosebi),cu decadenta,consumul de droguri,pornografie incipienta .Sigur,a fost si un secol in care s-au evidentiat multi scriitori(adesea drogati) si pictori,plus ca Franta mai avea cate o colonie pe ici pe colo.
    Dar odata cu secularizarea atat de proslavita a decazut ca putere de luat in seama.In schimb s-a ridicat Germania cu mixtura ei interesanta de crestinism romano-catolic conservator,protestantism si ideologie pagana germanica renascuta.Noi romanii am fost inclinati sa iubim Franta,fara absolut niciun motiv obiectiv.A sustinut independenta?Vorbe,nu fapte.O spune si Nae Ionescu care reclama relatia stupida pe care Romania o avea de decenii cu Franta,aflata in plina decadenta culturala si spirituala(asa cum e si astazi;sa nu ne inselam cu marsurile pro-viata;a fi pro-viata nu inseamna a fi crestin,si cu atat mai putin crestin practicant;a fi pro-viata inseamna in primul rand a fi om cu scaun la cap).

    Oricum,pentru mine Franta e sinonima cu neseriozitatea in domeniile spiritule . Tare la teorie,slaba la practica.De asta ne asigura si arhimandritul Placide(vezi interviul din Familia Ortodoxa in care isi exprima profunda ingrijorare cu privire la mersul societatii franceze,inclusiv nepasarii ortodocsilor converiti sau emigranti).Ti se dau exemple de “renastere” spirituala franceza in secolul XX (diferiti preoti,cardinali sau filosofi romano-catolici) .Palida.Aia e renastere? Ma asteptam la ceva mai profund.Wow,au descoperit (sau ma rog,bagat in seama) scrierile Parintilor si acum propun unirea cu ortodocsii pe baza “tezaurului” comun.Propaganda abjecta.Nema renastere duhovniceasca.

    “Faptul ca patesc ce patesc arata dupa mine ca acest model de echilibru si solidaritate sociala care a fost (si inca, cu greu, mai reuseste sa fie) Franta trebuie distrus cu orice pret. ”

    Neee…Franta e data ca exemplu pentru a arata stupiditatea sistemului social francez ,dar si natura criminala a implicarii Frantei in conflictele artificiale cu musulmanii care stateau in tarile lor.
    E posibil sa mai fie mana cuiva la mijloc…dar prefer sa nu ma pronunt.
    In orice caz,Franta e sacrificata de catre Elite pe altarul “drepturilor omului” si al “secularismului” .Raul ideologic pe care intelectualitatea din Franta l-a devarsat de decenii nu poate fi ascuns .Mai degraba ascunzi un elefant.

    Franta galilor ,a galilor romanizati si a mixturii gali-romanizati-franci ?E alta mancare de peste.Acea Franta era inca tributara Parintilor.Aspectele religioase s-au pastrat mai ales in zonele rurale.Ca in oricare tara,zona rurala echivaleaza cu perpetuarea traditiilor autentice.

  15. @Doroteea
    “Eu cred, la cum ii stiu pe francezi, ca aceste evenimente vor sfarsi prin a-i problematiza religios. Ele sunt sansa unui reviriment foarte posibil”

    E un gind bun si generos si mi-ar placea sa se intimple asa. Si eu iubesc Franta. Pe alta parte, s-ar putea obtine si efectul invers, cel scontat de brutele ocultei, gen “uite, dom’le unde duce religia, ne trebuie mai multa laicitate”. Din nefericire, in Franta oamenii nu-si mai boteaza copiii, nu-si mai ingroapa mortii crestineste. Parohiile si preotii se imputineaza. In sate si in orasele, mesa se slujeste la biserici prin rotatie, o Duminica ici, Duminica viitoare colo… E foarte trist ce se intimpla.
    Imi pare tare rau de victimile de la Nisa. Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei morti si sa-i mingiie pe cei ramasi indoliati!
    Un apropiat de-al nostru s-a intors de-acolo cu familia simbata trecuta. Azi ne-a povestit ca se simtea in jur o incordare, plutea o stare de neliniste generala. A pus-o pe seama campionatului de fotbal si pe amenintarile teroriste cu acel prilej. De aceea, pe tot parcursul sejurului a evitat pe cit posibil locurile aglomerate si a avut grija sa nu stea pina noaptea tirziu cu ai lui prin oras.

  16. Cat despre morti,numai de bine.In fiecare luna au loc atentate.Sa reamintesc cum nimeni nu s-a sesizat atunci cand asa-zisii teroristii ISIS au omorat zeci de musulmani siiti prin Iraq(cred ca prin Bagdad)? Vad ca suferim de sensibilitatea selectiva.Sau mai bine recunoastem ca sistemul a reusit:ne-a desensibilizat.

  17. @TitusL:

    ‘de ce ma provoci Doroteea?’

    Look who’s talking! 🙂

    Si nici nu te potolesti! ‘Islamul loveste in Franta acum pentru ca este cel mai slab punct.’

    Nu inteleg sincer de unde ideea asta generalizata la noi ca Franta e slaba?? Asta e rodul propagandei anglo-saxone care a facut tot ca sa discrediteze un neam care numai marunt nu e si nu a fost. Toate povestile alea de razboi ignora adevarul despre Rezistenta franceza si despre ‘erorile’ (oare?) uriase ale GB su USA care au dus inexorabil la declansarea razboiului, erori asupra careia Franta permanent a avertizat… dar cine (si mai ales ‘de ce’ cred ca e adevarata intrebare) sa o bage in seama?

    Francezii sunt foarte ‘profi’ de felul lor, si chiar daca se respecta (pauzele sunt pauze, timpul redus de lucru, stim cu totii, lor il datoram etc.), orele de munca le valorifica extrem de eficient – sunt printre cei mai productivi (s-au facut si studii comparative, dar mi-e lene sa le caut acum). Or nu vad de ce acest autentic profesionalism pe care l-am observat la ei nu s-ar manifesta si in domeniul securitatii, sau in cel militar.

    Cum am spus, francezii sunt mult mai atenti cu libertatea religioasa decat se crede, atata doar ca filozofia lor sustine discretie in manifestarea religioasa – tocmai pt ca experienta istorica a demonstrat unde poate duce proiectarea viguroasa in spatiul public a sentimentelor religioase. Spre deosebire de tarile germanice (unde includ si Anglia), homosexualitatea, pedofilia etc. sunt fenomene efectiv izolate. Francezii traiesc echilibrat, nu se imbata in timpul liber in pub-uri – ca englezii – relatia dintre sexe este cea mai echilibrata din cate am vazut (nu sunt nici ciudatei ca englezii, nici afemeiati ca italienii, nici inhibati ca nemtii, nici orientalizati ca spaniolii), isi respecta sotiile, femeile se respecta pe ele si sunt respectate, niciodata privite ca simple obiecte sexuale, familiile au cel putin 2 copii (de regula 3 sau mai multi) si multe altele de care nu ni se prea spune. Influenta gaullista si propriul lor nationalism i-au facut unii dintre cei mai drastici oponenti ai globalizarii si americanizarii. Traiesc echilibrat, iubesc natura, tehnologiile sunt privite cu circumspectie samd samd.. Nu degeaba spunea Al. Paleologu de Franta ca este ‘cel mai reusit experiment social’ din lume!

    Bref: Franta e un model social de independenta si echilibru care nu face figura buna in lumea care ni se pregateste, chiar deloc. Daca s-ar intoarce si la credinta, ar deveni cu adevarat redutabili (lucru de care ii suspectez de altfel si pe englezi, in alta maniera, e adevarat).

    Daca e s-o luam asa sunt neamuri muuuult mai indepartate de Hristos decat francezii – nordicii, englezii si atatia altii. Ma intreb oare cat de apropiati suntem noi insine de Hristos, cu adevarat? Nu-l mai amintesc pe par. Noica si repetatele lui avertismente, ca deja le stim cu totii…luare aminte sa luam!

    Asa ca ai grija draga Titus ce spui de Franta pe viitor, ca uite ce declansezi :))

  18. Oameni buni, după atentatul de ieri, sunt eu oare singurul care îşi aminteşte de jocul “Carmaggedon” în care calci oameni pentru a putea continua? Atunci când l-am văzut pentru prima data, nu mi-a venit să cred că cineva a putut inventa şi comercializa un asemenea joc. Iar ceea ce s-a întâmplat ieri pe Promenade Anglaise la Nice parcă-i calchiat după acel joc sinistru: 2 km de mers în zig-zag pentru a strivi cât mai mulţi bărbaţi, femei, copii.

    https://www.facebook.com/oleg.garaz/posts/10208784782209216

  19. @Doroteea:
    te rog sa nu imi iei mie ideea si sa o faci generalizata! (sper ca simti gluma).

    Dar Franta este slaba ca tara. De Gaulle a fost foarte probabil un om mare (si tare). Dar pentru Franta a fost un fel de cantec de lebada. Rezistenta franceza? Un fel de “guerillas” pe care armata lui Napoleon nu a reusit niciodata sa le reduca la tacere, dar nu spaniolii l-au invins pe Napoleon, ci rusii si englezii.
    Vremea Frantei a trecut, poporul francez si-a epuizat resursele. Cand dai politicieni ca Hollande – care si dupa al treilea atentat sub presedintia lui vorbeste tot despre solidaritate, ca nu ne ingenuncheaza ei asa pe noi etc. si bla-bla bla – sau (de ce nu?) Sarkozy, cand ai trei atentate majore intr-un an si trupele de antitero se impiedica pe dambul din fata obiectivului cazand unii peste altii, cand politia intreaba dar nu controleaza, inseamna ca e ceva rau acolo, in vana natiei. Mihail Sebastian spunea inainte de razboi ca la Paris nu se simte vuietul lumii, ca acolo propria viata a metropolei ignora realitatea din jurul ei. Dar nu o schimba. Iar realitatea s-a razbunat si Parisul a simtit cizma Wermahtului. Eu vad ca si astazi Parisul ignora realitatea din jurul lui, ba mai mult, o refuza. Cu ce costuri! Cu ce jertfe!
    Foarte bine ca francezii sunt asa cum spui. Dar cand au iesit cu milioanele in strada impotriva hotararii unui parlament slab si vandut lobby-ului homosexual, nimica n-au facut. Atunci unde mai e forta acestui popor care alta data schimba Europa? Deci poporul nu, institutiile nu. Atunci ce?
    Uite, nu am habar de ce nu lovesc in Gemania, de exemplu. Poate pentru ca acolo sunt mai mult turci si pakistanezi si din randurile acestor natii nu se prea aleg teroristii, dar poate si pentru ca la nemti s-ar intampla si niscaiva pogromuri incepand de a doua zi. Echilibrul societatii franceze despre care vorbesti ii face ineficienti si lenesi. Ei sunt caldicei, de asta si sunt loviti mai tare decat altii. Si oricat ti-ar place de ei, daca nu sunt cu Hristos sunt impotriva Lui. Si in plus sunt slabi. Asa ca voi intreba retoric: unde va lovi dusmanul mai intai?

  20. https://www.facebook.com/alexandru.racu.7/posts/10154459919456614

    Dacă se confirmă, rezultă că avem de-a face cu un alt ratat cu mintea dereglată care n-avea pentru ce să trăiască, și care, dacă chiar ar fi avut o legătură cu Islamul, sau cu o altă religie, n-ar mai fi distrus în câteva secunde viețile a sute de oameni, decedați plus rude, vinovați de faptul că spre deosebire de el erau totuși convinși că viața are un sens și merită trăită. Religia ăstora nu e Islamul. Ci satanismul. Religia aneantizării nihiliste.
    “Walid Hamou, a cousin of Bouhlel’s wife Hajer Khalfallah , told MailOnline: ‘Bouhlel was not religious. He did not go to the mosque, he did not pray, he did not observe Ramadan.’He drank alcohol, ate pork and took drugs. This is all forbidden under Islam.
    ‘He was not a Muslim, he was a s***.
    ‘He beat his wife, my cousin, he was a nasty piece of work.’
    Yesterday, he was stopped by police just hours before he crushed scores of people underneath the wheels of his 25 tonne truck and fired shots indiscriminately at police and innocent bystanders.”
    Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3691895/He-drank-alcohol-ate-pork-took-drugs-NOT-Muslim-Truck-terrorist-Mohamed-Lahouaiej-Bouhlel-s-cousin-reveals-unlikely-jihadist-beat-wife-NEVER-went-mosque.html#ixzz4EVXwDAiU

  21. tragedii.sa ne aducem aminte insa ca si
    hollande a trimis aviatorii francezi sa bombardeze in siria si Irak.nu stiu cati islamisti au fost omorati dar au murit multi civili,o mare parte crestini sute de victime.aviatorii zburau la mii de metri inaltime nu erau deloc in primejdie.se intorceau la aeroport si intrau in carciuma;sau la bordel.de unde vorba romaneasca-bine faci bine gasesti

  22. La comentariul de la 23, mai adaug un clip, ca exemplu.
    Ca să nu fim mirați când acest tip de evenimente scoase din iad se vor manifesta tot mai des, la ordinea zilei…..

    ! ! ! Recomand precauție în urmărirea acestei liste video ! ! !

    https://www.youtube.com/watch?v=tnEw0ewm3ms

  23. (Conține scene de violență extremă și scene de promiscuitate, extrase din jocuri video de larg consum.)

    NOTA ADMIN: Cei mai sensibili si cei care au probleme cardiace sunt rugati sa NU URMAREASCA

  24. Pingback: CUM A FOST POSIBIL ATENTATUL CU CAMIONUL DE PE COASTA DE AZUR, la ce au folosit “masurile sporite de securitate”? STAREA DE URGENTA EXISTA DOAR PENTRU A SE PRELUNGI NEDEFINIT? Delirul lui Hollande si cinismul premierului Valls dau intreaga mas
  25. Dumnezeu sa-i ierte pe cei decedati si pe cei raniti ca sa se poata vindeca mai repede.
    Imaginea cu papusica este intr-adevar totul, ar trebui sa ne sensibilizam doar de la atat. Dar acum multi dintre noi probabil inca mai cauta pe net versiunile grafice ne-blurate a filmuletelor de pe youtube.
    Franta a fost putere militara, motiv pentru care la ei in Vest Roma a si facut multe concesii de partea lor, dar tot nu le-a dat papa la Avignon. Dupa Napoleon al-III-lea, care a si pierdut teritoriile disputate Alsacia si Lorena, nu si-au mai revenit desi au si ei, o armata foarte violenta in Legiunea Straina.. dar nu la ei acasa.
    Eu nu stiu insa cu a crede ca orice om dus cu pluta, organizatie, sau religie contrara crestinismului care are succes intr-un loc care s-a departat de Hristos, este biciul lui Dumnezeu (cum se zicea si despre Atilla Hunul). Acest punct de vedere tine mai mult de zoroastrianism decat de crestinism. In Biblie nu il poti lega decat de Vechiul Testament pentru ca in Noul Testament Hristos ne spune foarte clar, si Apostolii pe urma in numele Lui, ca imaginea noastra despre puterea lui Dumnezeu ne face sa ne ratacim.
    Dumnezeu cand pedepseste nu o face in numele unor ideologii opuse Lui si nu stiu daca o face prin alti oameni (de vreme ce nu avem voie sa judecam, nu ar fi acei oameni alesi sa judece niste sacrificati spiritual? Dumnezeu nu sacrifica dintre copiii Sai pe nimeni).
    Iar daca intrebam de ce nu a protejat Dumnezeu Franta cred ca este blasfemie, tentam pe Dumnezeu cerandu-i semne (lucru pentru care i-a criticat si pe evrei – “evreii au cerut semne, grecii intelepciune”). Acum as zice ca testul este ca nici sa nu ne gandim sa intrebam asa ceva.
    Vreau sa spun ca acest “test” vine din partea lumii, care ei o fac sau nu deliberat gandind ca e la liber cu violenta pentru ca oamenii si lumea este super-pacatoasa (asta va fi fiind si gandirea rasucistica anti-hristica a teroristilor, ca si ei tot critica pacatele altora, ca acolo au lupa, pentru ale lor…). De ce se ispitesc oamenii unii pe altii cu abuzuri si violenta, si nebunie? Ca se cred zei. Acesti teroristi, si ceilalti marii cu planurile magistrale sunt niste idolatrii.
    Faptul ca Dumnezeu nu ii da jos cum s-a intamplat in trecut este dovada ca in curand impurile sunt pe sfarsit. Desi Biserica tace pe acest subiect si spune (am vazut pe Trinitas tv si pe urma pe Neptun Tv la emisiunea de Duminica de la ora 13.00, unde raspune parintele Cezar Axinte, si au dat raspunsul oficial pe aceasta tema) ca exista dragoste jertfelnica in lume si deci Iisus Hristos nu se intoarce inca.
    Si in fond, cine sunt eu, cine suntem noi, sa decid iertarea Lui unde s-ar duce, sa il ierte Dumnezeu si pe criminal, sa ii arate daca poate, nu e judecata noastra, dreptatea ne va fi de ajuns doar daca putem sa nu o cerem.
    A, cand vremea s-a stricat (eu nu cred ca e de la Haarp) si s-a inundat Cannes, niste temple pagane au fost distruse de cutremur, evenimente ne-facute de om, acolo poti spune ca Dumnezeu pedepseste/atentioneaza/ Pe vremuri si paganii se speriau de zeii lor ce si-i inchipuiau cand se intamplau dezastre. Acum pana si crestinii cred ca americanii si altii sunt in stare sa controleze vremea impreuna cu heruvimul iadului sau/si extrarestrii si tot ce se intampla il dedica astora.
    La Nisa nu a fost dezastru a fost crima. Oameni se duc si distrug fizic alti oameni. Parca innebunesti numai stand sa te gandesti oare de ce, sa iti bagi ideile criminalului in cap. Cine stie de ce. Islamul zice ca nu e in numele lor. Asa o fi. O fi de la jocuri, sau poate gandurile proaste ale celor care au facut jocurile sunt la fel de proaste ca si cele ale unui criminal si se intalnesc acolo jos, in mocirla subconstientului descris de Jung, unde apa curata a lui Dumnezeu se confunda cu mult mult praf si se transforma in .. lut. Raul imaginar este infinit si minunat, raul real este strict limitat.

  26. Cineva încurcă rău ițele ca să sperie toată lumea, și astfel să se ia măsuri nedemocratice. Toți atentatorii sunt împușcați, nu se știe cine sunt și ce „obiective” aveau. Teroriștii sunt tot ce le trebuie „unora” ca să poată intra în orice țară din lumea aceasta pe motivul că luptă împotriva terorismului. Terorismul este „mănușă” pentru „unii”, pentru că folosindu-se de această gogoriță pot închide gura oricui. Și intrând oriunde doresc „artiștii păpușari”, iată că cuceresc teritorii fără a declara război vreunui stat. Cuiul lui Pepelea funcționează foarte bine. Dar, bineînțeles, toate vor merge până la un punct, când se va deștepta „prostimea”, până se va umfla mămăliga care câzând peste foc, îl va stinge. În Franța nu au nevoie să ocupe teritorii sau sfere politice, ci trebuie să supună populația așa cum s-a întâmplat și în SUA după „căderea” turnurilor gemene. Cine mai putea să se opună măsurilor antidemocratice în SUA după căderea celor două turnuri? Nimeni, căci de se mai opunea cineva, era catalogat că ține cu teroriștii, și deci închis pentru o vină pe care n-o avea. Toate acestea sunt gândite cu mult înainte ca să nu lase loc de „mișcat în front” în momentul când apar măsurile restrictive și antidemocratice ca răspuns la așa-zisele atentate. Acestea cred eu că s-au întâmplat ieri, și se vor mai întâmpla până când planul cel de dominare și control a oricărui popor, dar și a fiecărei persoane în parte se va încheia. Nu-i obligatoriu să fiți de acord cu părerea mea. Acestea le văd eu cu ochii minții.

  27. Pingback: ATAC TERORIST LA MUNCHEN. Actiunea e inca in desfasurare (Video) | Cuvântul Ortodox
  28. Pingback: ATAC IN BERLIN. 9 morti si peste 50 raniti dupa ce un CAMION a intrat in multime la un TARG DE CRACIUN | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare