UPDATE GERMANIA: Atacatorul, un tanar de origine iraniana FAN DE JOCURI VIDEO VIOLENTE. Politia exclude orice motivatie politica/ ATAC ARMAT MULTIPLU LA MUNCHEN, cel putin 9 MORTI si ZECI DE RANITI, printre care MULTI COPII (video)

22-07-2016 13 minute Sublinieri

Adolescentul care a comis atacul armat la Munchen lansase, înaintea crimelor, o invitaţie online pentru o întâlnire la mallul unde a deschis focul, anunţă Robert Heimberger, un oficial din cadrul Poliţiei germane, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Se pare că tânărul postase pe Facebook următorul mesaj: “Veniţi la Mallul Olympia (OEZ) vineri la ora 16.00; vă voi da ceva ce vreţi, dar nu prea scump”.

Tânărul a deschis focul vineri după-amiază în faţa unui restaurant McDonald’s şi în Centrul comercial Olympia (OEZ) din Munchen. Nouă persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în atac.

Adolescentul german de origine iraniană s-a sinucis.

Autorul atacului comis la Munchen nu pare să fi avut legături cu organizaţii teroriste islamiste, ci probabil a dezvoltat probleme psihice asociate jocurilor video online şi s-ar fi inspirat dintr-un atac armat comis la o şcoală în anul 2009, anunţă Poliţia germană.

“Autorul atacului nu pare să fi avut legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic”, a declarat, sâmbătă la prânz, Hubertus Andrä, şeful Poliţiei din Munchen.

Tânărul avea un pistol semiautomat de calibrul 9 mm deţinut ilegal şi circa 300 de gloanţe. Adolescentul nu pare să fi avut vreo motivaţie politică pentru atac. Autorităţile germane încearcă în continuare să afle motivul care a declanşat actul adolescentului.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, adolescentul în vârstă de 18 ani ar fi avut recent probleme la liceu şi ar fi dezvoltat afecţiuni psihice asociate jocurilor violente online. Sursele citate sugerează că adolescentul german de origine iraniană ar fi avut simptome specifice Sindromului Amok, cu episoade de furie extrem de violentă împotriva oamenilor şi obiectelor.

Conform revistelor Der Spiegel şi Bild, tânărul care a deschis focul la un resturant McDonald’s şi apoi în Centrul comercial Olympia din Munchen s-ar numi Ali David Sonboli. Poliţia nu a dezvăluit identitatea presupusului autor al atacului. Adolescentul în vârstă de 18 ani s-a sinucis după ce a împuşcat mortal nouă persoane şi a rănit alte 21, trei fiind în stare critică.

Surse citate de postul german N-TV afirmă că este posibil ca tânărul se se fi inspirat din atacul armat comis în anul 2009 la o şcoală din zona Winnenden/Wendlingen (landul german Baden-Württemberg). Un adolescent de 17 ani a omorât 15 persoane după care s-a sinucis, pe 11 martie 2009.

Un tanar dispus sa ajute, cu un trecut curat, rezervat si fan al jocurilor video de razboi, spun vecinii atacatorului de la Munchen, aflati in stare de soc, aratand ca nimic nu ar fi putut prefigura actul nebun de vineri, in care 9 persoane si-au pierdut viata, scrie AFP.

David Ali Sonboly, un tanar germano-iranian in varsta de 18 ani, traia cu familia sa intr-un imobil de locuinte modern si discret, in inima cartierului Maxvorstadt, nu departe de centrul capitalei bavareze.

“Era un baiat bun”

“Nu l-am vazut niciodata furios, nu am auzit niciodata sa aiba probleme cu politia ori cu vecinii”, povesteste una dintre vecinele sale, Delfye Dalbi, o mama, de origine macedoniana, care locuieste la primul etaj al cladirii.

Autorului atacului traia cu parintii sai si fratele sau mai mic intr-un apartament cu 3 camere la etajul al V-lea si mersese la scoala din cartier, precizeaza femeia.

“Era foarte bun, serviabil. Radea ca orice alta persoana normala (…) Ceva s-a intamplat in capul lui”, a adaugat vecina.

Parintii atacatorului sunt iranieni, potrivit femeii, tatal este sofer de taxi iar mama a lucrat pentru lantul de magazine Karstadt.

“Imi pare foarte rau pentru familie, chiar si pentru baiat (…) Oamenii spun ca a facut-o pentru ca este musulman, asta nu are nimic de a face cu religia musulmana”, insista Delfye Dalbi.

O alta vecina confirma: familia nu era “prea religioasa”.

Pentru Sedik Ali, un afgan in varsta de 29 de ani, atacatorul va fi amintit ca un om singur, indepartat de ceilalti.

“E ciudat, dar nu a vorbit niciodata cu noi”, noteaza acest vecin, care isi aminteste ca David Ali Sonboly se juca adesea cu mingea impreuna cu fratele sau intr-un parc din cartier.

Autorul atacului suferea de “o forma de depresie”, a anuntat sambata procurorul din Munchen, descriind actul clasic al unui “nebun”, fara legaturi cu Statul Islamic.

Intr-o inregistrare postata pe Facebook de un martor, atacatorul exclama: “Sunt german, m-am nascut aici”, apoi, ca si cum s-ar scuza, “Am fost in spital sub tratament”.

Fan de jocuri video violente si admirator atacatorilor in masa

Potrivit unei surse din politie citata de agentia DPA, era fan al jocuri video de razboi si admirator al unui tanar german in varsta de 17 ani care a comis un masacru in scoala sa din Stuttgart in 2009.

Multi isi amintesc ca l-au vazut distribuind ziare gratuite pe care le transporta in spatele lui, intr-un cos.

“Le-am gasit de mai multe ori in cosul de gnoi si i-am spus <<nu le arunca daca trebuie sa le distribui!>”, isi aminteste Stephan, chelnerul de la “Treemans”, o cafenea la moda de la parterul cladirii.

Potrivit acestuia, “intregul sau limbaj corporal era sinonim cu <<nu vreau sa vorbesc cu voi>>”.

“Nu era ca ceilalti tineri de varsta sa, la moda, cu tunsori in voga. Avea un aer mai calm. Era un baiat timid“, spune barbatul.

Precum majoritatea locuitorilor cladirii, de origine straina, tanarul trecea prin fata cafenelei fara sa se opreasca. “II spuneam <<buna>>. Imi raspunde <<buna>> insa aceasta e o cafena in stil american, nu este genul de loc unde ar fi mers”.

Se poate observa contrastul dintre viata acestor imigranti si zona in care traiesc. Cladiri de lux apar ici si colo, cu baloane cu flori si mobilier de gradina elegant. In vitrina Mazerati este afisata o masina decapotabila si pretul 177.289 euros. Iar modelul urmator este insotit de un semn care anunta ca a fost mandut.

O legatura cu Anders Breivik

Atacul sangeros de vineri a fost comis de o persoana care suferea de probleme psihice, fata legaturi cu jihadismul, care a vrut “sa faca legatura” cu masacrul comis in urma cu 5 ani in Norvegia de Anders Behring Breivik.

“Presupunem, ca este vorba despre un act clasic al unei persoane cu probleme mentale”, fara sa existe “motivatii politice”, a declarat sambata in conferinta de presa procurorul din Munchen (sudul Germaniei) Thomas Steinkraus-Koch.

“Nu exista alte motive” pentru acest act in urma caruia si-au pierdut viata 9 persoane.

“Am gasit elemente care arata ca era preocupta de chestiuni legate de nebuni”, autori de atacuri, in special carti si articole de presa, a precizat seful politiei din Munchen,  Hubertus Andrae.

David Ali Sonboly, in varsta de 18 ani, a fost ranit vineri de un foc tras de un membru al unei patrule de politie, iar mai api s-a sinucis. In rucsacul sau au fost gasite circa 300 de gloante, ceea ce indica ca intentiona initial sa ucida un numar si mai mare de persoane.

Anchetatorii au stabilit si o legatura intre atac si atacatorul norvegian Anders Breivik.

“Legatura este evidenta”, a declarat Andrae, subliniind ca atacul s-a produs la 5 ani dupa masacrul din Insula Utoya si dint Oslo, cand extremistul de dreapta Breivik a omorat 77 de persoane (in 22 iulie 2011).

Se pare ca tanarul era fascinat de atacurile in masa. Cu toate acestea, nu exista indicii ca impartasea opiniile politice radicale ale norvegianului.

Autorul atacului, cu dubla cetatenie germana si iraniana, a actionat singur si nu era in atentia serviciilor de politie.

Ore de coșmar, vineri seară, în capitala Bavariei, München, unde a fost declarată stare de urgență. Un bărbat a deschis focul în fața unui mare centru comercial, la un restaurant McDonald’s, deocamdată din motive necunoscute. A secerat nouă vieți și apoi s-a sinucis, în apropiere de locul atacului. Poliția a anunțat că atacatorul este un tânăr de 18 ani, cu dublă cetățenie, germană și iraniană. Este al treilea atac împotriva civililor care are loc în decurs de opt zile în Europa Occidentală.

ACTUALIZARE 4:00 Șeful poliției din München anunță că atacatorul este un tânăr de 18 ani, cu dublă naționalitate, germană și iraniană, care locuia în capitala Bavariei de doi ani. Bărbatul s-a sinucis, împușcându-se în cap. Numele lui nu a fost făcut public.

Era înarmat doar cu un pistol, nu s-au găsit asupra lui alte arme. De asemenea, nu era cunoscut poliției. Corpul lui neînsuflețit a fost găsit pe o stradă lăturalnică, în apropierea centrului comercial.

Motivațiile atacului încă nu au fost determinate. În ciuda informațiilor anterioare, nu sunt indicii că ar mai fi și alte persoane implicate în atac.

Nouă persoane au fost ucise. 16 persoane sunt rănite, între care trei se zbat între viață și moarte. Printre victime sunt și copii.

Atacatorul a deschis mai întâi focul din fața unui restaurant McDonald’s, apoi a intrat în mall.

Inițial, s-a crezut că ar fi vorba de cel puțin trei atacatori, din cauza informațiilor diverse primite din mai multe zone de la cetățeni, a explicat poliția. Două persoane care au fost văzute fugind de la locul atacului într-o maşină au fost considerate suspecte. S-a dovedit, însă, că acestea nu au nicio legătură cu crimele.

În operațiunea antiteroristă au fost implicate nu mai puțin de 2.300 de persoane. 

Transportul public a fost reluat. Totuși, evenimentele publice programate pentru sâmbătă în capitala Bavariei au fost anulate.

A fost al treilea act major de violență împotriva civililor în Europa de Vest în opt zile. Precedentele atacuri, din Franța și Germania, au fost revendicate de Statul Islamic.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, spune că motivațiile atacului de acum nu sunt clare. „Încă nu am clarificat complet de ce a acționat în felul acesta”, a declarat Frank-Walter Steinmeier într-un comunicat.

Pe rețelele de socializare folosite de Statul Islamic, susținătorii organizației teroriste exultă, scrie Reuters. „Statul Islamic se extinde în Europa”, proclamă o postare pe Twitter. Totuși, potrivit Reuters, surse din serviciile americane de informații au declarat că nu pare să existe legături între suspect și Statul Islamic sau alte grupări militante.

Cel mai probabil, el ar fi avut probleme psihice.

Centrul comercial unde a avut loc tragedia este în apropiere de stadionul olimpic din München. În timpul Jocurilor Olimpice din 1972, un grup de militanți palestieni au luat ostatici 11 sportivi israelieni pe care apoi i-au ucis.

Atacul de vineri a intervenit după ce în ziua precedentă, joi, un solicitant de azil afgan, în vârstă de 17 ani, a atacat cu un topor pasagerii unui tren, tot în Bavaria, la Wuerzburg. Poliția l-a ucis pe atacator după ce acesta a reușit să rănească patru persoane din Hong Kong, în tren, și un localnic, în timp ce încerca să fugă.

Poliția spune că deocamdată nu a fost stabilită vreo legătură între cele două atacuri.

Consiliul pentru Securitate Naţională, condus de Angela Merkel, se va reuni sâmbătă.


ACTUALIZARE 00:55. Cel puţin 20 de persoane au fost rănite în atacul din centrul comercial Olympia, scrie presa germană citând surse din poliţie.

ACTUALIZARE 00:50. Apar informaţii în plus despre cea de a 9-a persoană moartă de la Munchen. Presa scrie că acesta ar putea fi bărbatul care a fost filmat în timp ce deschidea focul în fraţa unui McDonald’s şi care s-ar fi sinucis apoi. Poliţiştii i-au găsit trupul la circa un kilometru distanţă de centrul comercial Olympia iar geniştii verifică rucsacul roşu pe care îl purta, ca să se asigure că nu avea acolo explozibili. De asemenea, în presă se vorbeşte şi despre ipoteza ca acesta să fi fost singurul atacator, ceilalţi doi (poliţia anunţase că este în căutarea a trei suspecţi) ar putea fi complici.

ACTUALIZARE 00:45. Poliţia reia apelul către cei care au făcut înregistrări video şi fotografii să nu le publicepe internet. A oferit în schimb o adresa unde respectivele imagini pot fi încărcate pentru a fi verificate de anchetatori şi folosite la identificarea atacatorilor.

Poliţia şi forţele speciale antiteroriste germane caută trei persoane care au deschis focul în centrul comercial Olympia din Munchen. Au apărut informaţii despre focuri de armă care s-ar fi auzit în cel puţin alte două locuri din oraş, dar nu au fost confirmate. Gara Centrală a fost evacuată şi tot traficul a fost închis. În Munchen a fost declarată stare de urgenţă, iar poliţia anunţă pe Twitter că 8 oameni au murit. În cazul unui al nouălea cadavru, autorităţile verifică dacă aparţine unuia dintre atacatori sau unui complice.

ACTUALIZARE 00:35. Conform înregistărilor de la fața locului, se pare că atacatorul care a deschis focul în fața restaurantului McDonald’s ar fi același cu cel de pe parcarea unde a fost înregistrată discuția cu cetățeanul german. Aici, atacatorul a răspuns că este cetățean german și că a crescut într-o zonă cu locuințe sociale – Hartz 4.

Atacul din Munchen s-a produs la exact cinci ani de la masacrul comis la Oslo, în Norvegia, de un militant de extremă-dreapta, existând indicii că actul din Germania ar putea fi opera unui naţionalist nemulţumit de politicile favorabile imigraţiei, deşi nu este exclusă ipoteza unui atentat islamist.

Fostul director SIE Cătălin Harnagea, a explicat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că este posibil ca atacurile din Munchen să nu aibă la origine autori jihadiști.

“Se pare că de data asta lucrurile stau altfel. Sunt speculații care spun că a fost o lovitură a extremei drepte germane, care este foarte motivată, foarte militantă și extrem de înarmată. Există speculații, mai ales că se pare că unii dintre martorii din mall au spus că cei care au tras au țipat sloganuri împotriva străinilor, ceea ce nu respectă modelul jihadist islamist. De asemenea, lucrurile stau diferit față de forțele de ordine, pentru că nemții au o poliție extrem de bine coordonată și pregătită. Faptul că nici până la ora asta nu au fost găsiți, duce la concluzia că s-a produs și o extracție a celor trei din zona respectivă. Ceea ce iar nu coresponde modelului cunoscut al sinucigașilor, care preferă să moară cu multe victime, la locul atentatului. Deci sunt niște elemente care nu duc 100% spre un atac provocat de islamiști radicali.”

“Trebuie avut în considerare și faptul că în Bavaria, extrema dreapta este foarte puternică, nu numai din Bavaria, dar și din fosta Germanie de Est. Problemele poliției și serviciilor interne sunt direct legate de activitățile acestei extreme drepte foarte dure”, a explicat Harnagea.

“Mai adaug că Germania nu a fost lovită până acum de o activitate teroristă, pentru că Germania nu este foarte activă în lupta împotriva Statului Islamic. Germania nu are trupe active, operaționale pe front. Germania susține o pregătire cât de cât tehnică a trupelor din Irak și din zona de impact cu ISIS”, a conchis Harnagea.

03.01 Politia le cere oamenilor sa nu mai publice imagini cu victimele atacului. “Catre toti cei care publica imagini cu victimele: opriti-va! Aratati respect pentru suferinta familiilor”, a scris politia din Munchen pe Twitter.

02.55 Politia anunta ca persoana suspectata ca ar fi atacatorul s-a sinucis. Autoritatile au declarat ca “probabil” atacatorul a actionat singur, desi la un moment se vorbea despre trei posibili atacatori.  Alerta a fost ridicata in Munchen iar circulatia mijloacelor de transport in comun a fost reluata, anunta autoritatile germane citate de Reuters si The Telegraph.

02.34 Politia spune ca presupusul atacator s-a sinucis si acesta ar putea fi singurul tragator  (Reuters)

“Am descoperit in cadrul anchetei ca o persoana care s-a sinucis”, a mentionat politia pe Twitter, adaugand ca “este vorba cel mai probabil de autorul atacului, care a actionat singur”.

02.18 Politia anunta ca 10 persoane si-au pierdut viata, printre care si un posibil atacator, relateaza Reuters.

01.29 Deutsche Bahn, operatorul national de cai ferate, le permite oamenilor sa doarma [in] trenurile stationate in gari.
Numeroase moschei din Munchen vor ramane deschise pe timpul noptii pentru a oferi adapost celor care au nevoie, scrie The Guardian.

[…]

01.01 Politia a descoperit un trup neinsufletit, despre care se crede ca ar putea apartine unuia dintre atacator, la circa 1 kilometru de locul atacului

Un al noualea trup neinsufletit a fost gasit la circa 1 kilometru distanta de mallul in care a avut loc atacul armat, a apreciat un purtator de cuvant al politiei, potrivit Reuters.

Autoritatile cred ca aproximativ 100 de persoane au fost martore la impuscaturi, a mentionat purtatorul de cuvant, adaugand ca nu se stie daca atacatorii sunt inca in oras sau in jurul acestuia.

00.50 Politia cere ca orice fotografii sau imagini video ce ar putea ajuta autoritatile sa fie trimise catre politie si nu postate online.

00.48: Postul public de radio bavarez anunta ca politia foloseste un robot pentru a investiga un rucsac, transmite Reuters.

00.40: Un martor a declarat pentru televiziunea germana N-TV ca a auzit atacatorul din fata restaurantului McDonalds strigand lozinci impotriva strainilor.

Martorul, pe numele sau Luan Zequiri, spune ca unul dintre atacatori purta cizme si un rucsac. “M-am uitat in directia lui si el a impuscat doi oameni aflati pe scari“, a povestit martorul, potrivit The Guardian.

00.37: Media locala transmiste ca o fetita in varsta de 15 ani se numara printre cei morti. Copiii raniti au fost internati la spitalul de copii din Munchen, transmite The Guardian.

00.36 Cancelarul Angela Merkel a convocat pentru sambata, la Berlin, o reuniune a Consiliului federal de securitate, in urma atacului de la Munchen, a informat purtatorul sau de cuvant, potrivit AFP.

“Ministrii in cauza sunt in drum spre Berlin si vom analiza situatia in cadrul Consiliului federal de securitate”, sambata, la Berlin, a informat pe Twitter Steffen Seibert.

00.33 Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier spune ca motivele din spatele atacului sunt inca neclare, transmite Reuters.

“Motivele pentru acest act oribil nu au fost inca pe deplin clarificate – avem in continuare indicii contradictorii”, a afirmat Steinmeier intr-o declaratie transmisa prin email.

00.22: Trupele de elita antitero apartinand unitatii GSG9 au ajuns in Munchen. Membrii GSG9 – inarmati si mascati, insa imbracati sumar in tricouri si pantaloni scurti – au fost vazuti in vecinatatea politiei locale, informeaza The Guardian. Explicatia pentru imbracamintea sumara ar fi ca acestia pleaca spre locul interventiei imediat ce se da alarma, luand cu ei doar casca, vesta antiglont si arma.

Unitatea GSG9 a fost infiintata dupa atacurile teroriste din 1972 de la Jocurile Olimpice din Munchen, soldate cu moartea a 11 membri ai delegatiei israeliene si a unui politist vest-german, potrivit The Telegraph. 5 din cei 8 teroristi, membri ai grupului Septembrie Negru, au fost si ei ucisi de politistii vest-germani in cadrul unei incercari esuate de a-i elibera pe ostatecii isrealieni. Cei trei teroristi capturati au fost eliberati de autoritatile vest-germane cand Septembrie Negru a deturnat un avion Lufthansa in octombrie 1972. Drept razbunare, Israelul a efectuat doua operatiuni: o infiltrare in Liban in 1973, operatiune cunoscuta sub numele de “Primavara tineretii” si operatiunea “Mania lui Dumnezeu” , operatiune care se pare ca a durat timp de mai multi ani, potrivit Wikipedia. In continuare va prezentam imagini cu trupele de elita germana primite de la un cititor HotNews din Munchen.

00.01 Politia din Munchen spune ca cerceteaza posibilitatea ca unul dintre cei noua morti sa fie unul dintre atacatori. Amintim ca presa germana a relatat, citand surse din politie, ca unul dintre atacatori s-a impuscat in cap.

23.54 Un inalt oficial a declarat pentru The Washington Post ca patru oameni au fost omorati in interiorul restaurantului McDonands si un altul a fost impuscat fatal in afara cladirii. Oficialul a spus ca una dintre victime a murit la spital.

23.46: Un jurnalist din Munchen a declarat pentru BBC Radio 5 ca una dintre victimele din fata restaurantului McDonalds ar fi un turc in varsta de 18 ani, venit din Grecia. Acesta ar fi fost impuscat de doua ori, in timp ce incerca sa isi impinga sora, pentru a-i salva viata. Tatal sau ar fi suferit un atac de inima si a fost dus la spital, informeaza The Telegraph.

23:39 Politia germana anunta ca exista 9 victime, dar nu se stie daca a noua persoana este unul dintre atacatori (The Guardian)

23:36 Moscheile din Munchen au anuntat ca raman deschise toate noaptea, pentru a adaposti persoanele aflate in dificultate

23:32 Bilantul victimelor a ajuns la 8 morti, potrivit unui anunt postat pe contul de Twitter al politiei germane.

23.31: Politia din Munchen le recomanda oamenilor sa evite locurile aglomerate. Autoritatile au anulat festivalul Tollwod Music, relateaza Reuters.

23.19: O femeie pe nume Loretta a declarat pentru CNN ca era in restaurantul McDonald’s, aflat vizavi de mall, cand un barbat inarmat a iesit din toaleta si a inceput sa traga.El omoara copii (…) Copiii care erau asezati sa manance. Ei nu pot fugi., a declarat Loretta pentru CNN. Femeia a spus ca atacatorul a strigat “Allahu akbar!”.

23:04: MAE le recomanda romanilor din Munchen sa nu paraseasca locuintele si sa evite deplasarile

22:54 Cotidianul munchenez Abendzeitung afirma ca politia federala indica in prezent 7 morti. Pe de alta parte, politia federala din Germania sustine ca nu poate confirma aceasta cifra, relateaza Reuters.

22.53 Nu sunt indicii privind un act legat de terorismul islamic, afirma un purtator de cuvant al politiei din Munchen

22:40
Internautii distribuie imagini cu pisici, dupa ce politia din Munchen le-a cerut sa nu publice imagini cu fortele de ordine in actiune

22:37
Politia confirma sase morti si mai multe persoane ranite grav

22.35 Purtatorul de cuvant al politiei: “Sunt atacatori in libertate, ce sunt periculosi”

22:31 O inregistrare video publicata pe internet arata un barbat inarmat pe acoperisul unei cladiri. Daily Mail scrie ca acesta a strigat “Sunt german!” F*** de straini” inainte de a incepe sa traga.

22.27 Purtatorul de cuvant al politiei din Munchen spune ca este justificat sa se vorbeasca despre un atac terorist, avand in vedere evenimentele recente. Potrivit acestuia, cautarile se desfasoara pe o arie extinsa (Reuters)

22.25 Autoritatile din landul german Baden-Württemberg sporesc prezenta politistilor pe strazi si au trimis de asemenea unitati speciale pentru a ajuta politia din Munchen (Reuters)

22.18 Revista germana Focus citeaza surse din politie care spune ca un atacator s-a impuscat in cap

22.04 Politia cere soferilor sa evite pe cat posibil sa circule autostrazile din apropiere de Munchen, pentru a permite trecerea echipelor de salvare si fortelor de ordine, transmite presa germana

22:01 Ziarista germana, la BBC: Nu am crezut ca terorismul va ajunge la Munhen

“Cand a avut loc atacul din tren, toata lumea a fost socata, dar am zis ca a fost doar o persoana. Sa fiu sincera, nu am crezut ca terorismul va ajunge la Munchen. Acum, terorismul a lovit frumosul nostru oras … Oktoberfest va fi organizat in curand si este, desigur, o tinta pentru teroristi – suntem foarte, foarte ingrijorati – Jeanette Winter, de la postul public de radio bavarez […]

În Munchen este în desfăşurare un atac terorist. A fost deschis focul în centrul comercial Olympiapark, în apropierea stadionului formaţiei Bayern. Au apărut informaţii despre focuri de armă care s-ar fi auzit cel puţin în alte două locuri din oraş şi a fost evacuată Gara Centrală. Poliţia a confirmat că trei suspecţi au deschis focul, însă niciunul nu a fost prins. Surse citate de presă spun că ar fi murit cel puţin 6 oameni.

ACTUALIZARE 21:55. Un comunicat al Poliţiei din Munhen confirmă că în oraş este în desfăşurare un atac terorist.

ACTUALIZARE 21:35. În Munchen acţionează GSG-9, unitatea antiteroristă de elită.

ACTUALIZARE 21:30. Euronews: Cancelarul german Angela Merkel a convocat o celulă de criză iar în Munchen a fost declarată “situaţie specială”. Două spitale din oraş le-au cerut medicilor să vină de acasă.

ACTUALIZARE 21:25. Societatea germană de căi ferate confirmă că toate trenurile care urmau să plece spre Munchen sau se aflau pe traseu au fost oprite. În acelaşi timp, Poliţia din Munchen face un apel la toţi cei care au filamt sau fotografiat în timpul evenimentelor să nu difuzeze imaginile cu forţele de ordine. 

ACTUALIZARE 21:20. Reuters: Poliţia din Munchen suspectează un atac terorist.

ACTUALIZARE 21:17. O celulă de criză la care participă premierul şi ministrul de Interne a fost convocată la sediul Guvernului din Bavaria.

ACTUALIZARE 21:15. Relatarea unui martor:

– Suntem la intrarea din centrul comercial din Munchen. Vorbim, cu unul dintre oamenii care au fost de faţă. Ce s-a întâmplat aici?

– Au început să fugă oamenii, imediat s-a golit centrul comercial, am auzit o serie de împuşcături şi am fugit şi noi de acolo.

– Ce fel de arma crezi că a fost?

– Pistol automat. Am auzit arma, pare să fie un pistol automat.

– Erau mai mulţi atacatori sau unul singur?

– Nu ştiu. Pur simplu am fugit ca să ne salvăm viaţa.

Poliția a informat că la ora locală 17:50 mai multe apeluri la numărul de urgență au semnalat împușcături în zona străzii Hanauer. Împușcăturile s-au auzit apoi pe Riesstrasse și centrul comercial Olympia. Martorii au văzut trei persoane înarmate. Deocamdată poliția nu a reținut suspecți și îndeamnă oamenii să evite zonele publice. Transportul public a fost închis.

ACTUALIZARE 21:15. Gara Centrală din Munchen este evacuată, circulaţia trenurilor regionale a fost oprită.

ACTUALIZARE 21:10. Imagini filmate de martori în apropierea Olympiapark şi preluate de agenţiile de ştiri arată un bărbat care trage cu arma din faţa unul restaurant MCDonalds. Între timp, purtătorul de cuvânt al ministrului de Interne al landului Bavaria a negat informaţia că ar fi 3 morţi în atacul din centrul comercial.

ACTUALIZARE 21:00. Un comunicat postat pe contul de Facebook al Poliţiei din Munchen vorbeşte despre trei atacatori. AFP citează surse care spun că 6 oameni au murit. […]

atacatori


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Teroarea "terorismului", Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “UPDATE GERMANIA: Atacatorul, un tanar de origine iraniana FAN DE JOCURI VIDEO VIOLENTE. Politia exclude orice motivatie politica/ ATAC ARMAT MULTIPLU LA MUNCHEN, cel putin 9 MORTI si ZECI DE RANITI, printre care MULTI COPII (video)

  1. Este de precizat că Domnul Cristian Diaconescu în timp ce comenta evenimentele din Germania, spunea că este nevoie de adoptarea unor politici de restrângere a drepturilor cetățenilor din Uniunea europeană, pentru o mai bună securitate….

  2. 23:36 Moscheile din Munchen au anuntat ca raman deschise toate noaptea, pentru a adaposti persoanele aflate in dificultate.

    Pai asta spune tot legat de Germania, papa-lapte nu zice nimic ?

  3. “Totuși, potrivit Reuters, surse din serviciile americane de informații au declarat că nu pare să existe legături între suspect și Statul Islamic sau alte grupări militante.
    Cel mai probabil, el ar fi avut probleme psihice”

    Pana la urma vad ca vor sa-i scoata pe toti astia care omoara ,”nebuni” si iresponsabili”…

  4. Ce trista soarta. O coincidenta facea ca se spunea pe aici cum ca de ce psiho nu ataca in Germania. Azi la Munchen…
    De fapt stim, nebunia nu e destin si nici Prona. Si daca Erasmus din Roterdam avea dreptate in tratatul sau despre prostie, nici macar domnia sa Moira (zeita greaca a destinului, numita de Erasmus zeita prostiei).
    Un om prost si violent de fapt doar isi joaca sortii. El nu decide.
    (Pt admin – stergeti va rog acest comentariu postat de mine aiurea ieri seara la articolul cu adultescentii. Multumesc)

  5. Sa ai un pistol functional si 300 de gloante in Germania fara sa te stie nimeni, sa urli, imediat dupa o lovitura de stat in Turcia, turci nenorociti la niste nemti, iranian fiind la origine, dar si sa-ti preamaresti, tragand in oameni, dumnezeul comun cu turcii, si sa mai si nimeresti trei cosovari, e ceva greu de dezlegat.

  6. Acum am cititi ca printre victime sunt si trei turci si ca atacatorul il venera pe sceleratul din Norvegia. Ramane de vazut cine livreaza arme la “lupii singuratici”, cum le place grozav sa-i numeasca big brother. In comunitatea musulmana se pare ca nu s-a integrat omul, dar chiar as fi curioasa sa stiu daca in gruparile de extrema dreapta din Germania activeaza si indivizi cu origini la care te-ai astepta mai putin. Acum chiar e greu si pentru isis sa revendice asa ceva. Poate doar daca nu era filmat dialogul acela straniu.

  7. Germanii sunt poate mai ciudati dar totusi retinuti in reactii si logici. Pentru un atacator desfasurarea de forte a fost iesita din comun cu mobilizare in intreg Bayern iar Austria si-a oferit sprijinul pentru o echipa speciala antitero.
    Nu cred ca realitatea este identica cu cea prezentata acum iar iar iarnianul care a fost sinucis este doar parte din aceasta. .Un exemplu, pe siteul bild.de au postat in timp real detalii din München. Una din fotografii este cu un om cu un pistol in mana,ranit probabil si in mod sigur cu o varsta superioara a 18 ani.
    http://bilder.bild.de/fotos-skaliert/der-schuetze-kauert-auf-dem-gehweg-wurde-wenig-spaeter-ueberwaeltigt-52241573-45459242/2,w=985,c=0.bild.jpg
    Nu stiu ce urmareste cu adevarat doamna Merkel dar cea ce se intampla acum in Europa este infricosator.Nu este normal,firesc sa te lasi umilit de niste salbatici.
    O eroare de fapt un pacat este negarea originii crestine a Europei, a culturii acesteia. Parte din cea ce se intampla acum isi are radacina si in aceasta autonegare.
    Restrangerea libertatilor cetatenesti ,aparent un lux va fi consecinta previzibila a acestor intamplari fara a rezolva din pacate nimic. Cu exceptia notabila a blocarii oricarei critici a guvernatilor.

  8. Conforn N24.de cel care a filmat scena de pe acoperis ( un tanar musulman indignat..) si opinia vecinului german de deasupra.
    Germanul de deasura celui care a filmat este indignat si regreta ca nu l-a putut anihila pe “terorist”
    http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Panorama/d/8875684/der-mann–der-den-amoklaeufer-vom-balkon-beschimpfte.html

  9. Sa nu uitam ca SUA are numeroase centre din care supravegheaza buna oranduiala in tarile democratice (adica,centre in care sunt spalati la mansarda diverse personaje cu profil anti-american,cel mai probabil,si transformati in lideri ai islamismului radical-da,islamismul ala care ne-a facut sa credem ca musulmanii sunt salbatici si needucati,desi pana la o anumita data a secolului trecut,nici nu se punea problema de vreun “terorism” musulman;nu am lasat sa se inteleaga niciodata ca TOTI musulmanii care lupta prin ISIS sau militiile albaneze cunosc aceasta conspiratie-nici pe departe-dar cred ca liderii lor sunt 100 % marionete;dar despre ce vorbim,atunci cand citim in fiecare zi stiri “glorioase” despre antrenamentele efectuate de militarii americani cu militiile Armatei Siriene “Libere”-adica ,fara masca,ISIS ) din intreaga zona .In Germania,Turcia,Italia,Qatar,Arabia Saudita,Iraq,Iordania,Romania,Israel etc .

    http://www.globalresearch.ca/the-most-important-us-air-force-base-youve-never-heard-of-the-ramstein-air-base-in-germany/5536033

  10. @dan

    “Nu stiu ce urmareste cu adevarat doamna Merkel dar cea ce se intampla acum in Europa este infricosator.Nu este normal,firesc sa te lasi umilit de niste salbatici. ”

    Esti destul de credul…chiar mai crezi basmele moderne cu “politicieni puternici si nemanipulabili”. Ca si cum Merkel face ceva dupa capul ei…asta ar fi una dintre glume.
    Asa ne creioneaza Elitele imaginea musulmanului obisnuit:fanatic,intrinsec rau,needucat,nereformabil(chintesenta rautatii fiind Sharia).Pe scurt,cam cum suntem noi ortodocsii priviti de ONG-urile din Romania,cu deosebirea ca aceste ONG-uri au fost in general favorabile imigrarii de barbati tineri sirieni,cu smatphone-ul in mana (care cu siguranta nu se gandesc la jihad;sa fim cerebrali oameni buni…de altfel s-a demonstrat ca majoritatea atentatorilor au fost intruiti in “campusurile” ISIS-a se citi americane- din Siria sau au avut legaturi cu astfel de oameni;peste cateva decenii,daca mai traim,se va spune mai mult…).Dar nu din dragoste de sirieni.Evident ca nu,altfel ar fi gandit altfel pe seama razboiului din Siria(punct de verificare a sinceritatii ).

    http://www.zerohedge.com/news/2016-07-08/how-george-soros-singlehandedly-created-european-refugee-crisis-and-why

  11. @emanuel

    Da, este socant, nu credeam ca se poate comanda asa ceva pe Amazon !!! Am comandat si eu niste carti de specialitate, insa nu banuim ca livreaza si carti in care te invata sa ucizi.
    Ce “libertate” promoveaza unchiul S !

  12. Baiatul asta nefericit a fost la scoala probabil printre alti musulmani din cartier, turci, kosovari etc. si a fost hartuit de acestia, dupa cum reiese din ce se scrie. Din cauza asta, in momentul atacului, ii insulta pe turci si se identifica dupa cum spune cu germanii si nu cu musulmanii. E, teoretic, daca se gaseste vreo afiliere, un atac tipic al extremei drepte, un atac antimusulman partial si anti ISIS, deci abereaza cei de la ISIS insusindu-si vreun merit. Tocmai de aceea, ar trebui verificata persoana care il inatarata in stil ISIS, ca pe un dusman al ISIS, si il. Poate ca fara acest dialog, baiatul n-ar mai fi avut curaj sa traga sau lucrurile s-ar fi intamplat altfel. Era clar ca el se poate tranti la pamant in balconasul lui, dar bietii oameni ramaneau fata in fata cu moartea. Si ramane problema armei cu nr. de inregistrare sters. Cine i-a livrat-o? Cauta acum caracteristicile ei in toata lumea. Si sa-i faca si analiza toxicologica, sa vada cu ce l-au dres “prietenii” care i-au livrat arma. Ca nu era religioasa familia, reiese poate si din faptul ca i-au dat copilului un nume la moda, David (si nu Davud), fara sa tina seama de sonoritatile lui ebraice. Nu asta e profilul musulmanului, Emanuel.

  13. @Lucian-Octavian Anghel

    Ai dreptate, sunt lucrati la cerebel. Pune pe oricine, de orice religie pe lista hotilor din magazine si sa vezi daca dupa ce ii suna alarma de fiecare data cand iese sau cand intra in magazine ii mai tihneste ceva. Mai pune si la iesirea de la case de fiecare data cate un agent sa-i stea in coaste si vezi care efectul. Mai e de rezolvat problema la serviciu, daca are, sau la scoala si cu vecinii. Sicaneaza-l la greu, arata-i ca e nedorit, ca i se vad deja primii peri de lup singuratic, si mai da-i si o bataie crunta, ca din senin. Mai fa-l sa se creada haituit si du-l pe la psihiatrie. Da-i medicatia de dezvoltat gargauni si scoate-l la treaba. A, si cine a fost profilerul care l-a ales? Vorbea aceeasi limba cu cei care au pus la cale 9/11.
    S-a spart teava cu lupi singuraticii in Germania? In cateva zile a tunat in ei si vad ca mai ales in sudul prosper. Daca era in Italia probabil ca se aruncau in aer doar in nord. Nu e vina directa a Angelei Merkel, pare altcineva la butoane. Cel putin germano-iranianul ala se nascuse in Germania, dar era bun de trimis la treaba. De ce preseaza timpul atat de tare?

  14. Concluzia: Statul Islamic si adeptii sai sinucigasi NU sint necesari pentru reducerea libertatilor civile si mentinerea infinita a unei stari speciale si introducerea autoritarismului si controlului securistic.Iata ca si un adolescent psihopat (sau nu) poate sa faca o treaba buna.

    Cit despre explicatiile astea psihologice…. cam tot asa se vorbea si despre un individ Jihadi John care studiase la Westminster College si care apoi taia capete prin Siria. Si acolo se facea teoria chibritului apropo de copilaria astuia….cica problematica… si se incerca, asa, mai pe alaturea, sa se culpabilizeze societatea britanica cica neincluziva si cu prejudecati (cu toate ca nu exista in Europa societate mai inclusiva si indivizi mai spalati pe creier de political correctness decit britanicii). hai sa fim seriosi……..Exact din cauza unor astfel de explicatii complicate s-a ajuns in Uk ca ucigasii sa aiba mai multe drepturi decit victimile. astea-s complicatiile pseudo- intelectuale.

    Habar n-am daca individul a fost pus la cale de ISIS sau daca a citit ceva din Coran si a decis ca e cazul sa inceapa razboiul sfant… in mol. Rezultatul este aceslasi.

  15. http://www.evz.ro/coincidenta-foarte-ciudata-atentatele-din-nisa-si-munchen-au-fost-filmate-de-acelasi-jurnalist-freelancer-care-s-a-nimerit-sa-fie-exact-la-locul-potrivit-in-momentul-potrivit.html

    “Gutjahr declara pentru Spiegel că dorise să petreacă un week-end prelungit în Franța cu ocazia zilei sale naționale, potrivit activenewa.ro
    Gutjahr este căsătorit cu Einat Wilf, politician israelian autodeclarată sionistă și atee, fosta membră a forțelor speciale U200 (unitate responsabilă cu decriptările), conform Wikipedia.”

  16. Pingback: O ALTFEL DE TEROARE PERMANENTA. Succesiune ametitoare de atacuri si atentate teroriste in Franta si Germania (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare