FRANTA SUSPENDA CONVENTIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI/ SUA vrea sa trimita VAMESI in aeroporturile europene/ Atentat in Tunisia

25-11-2015 3 minute Sublinieri

Paris-police-AFP

  • Digi24: 

Franța intenționează să suspende aplicarea Convenției Europene a Drepturilor Omului

Franța a avizat Consiliul Europei că măsurile ce decurg din starea de urgență instituită după atacurile teroriste de pe 13 noiembrie ar putea implica suspendarea respectării Convenției Europene a Drepturilor Omului, autoritățile de la Paris invocând chiar o prevedere din această convenție ce permite întreruperea aplicării ei în anumite circumstanțe excepționale, transmite Agerpres.

Contextul internațional și informațiile furnizate de serviciile secrete arată că amenințarea teroristă în Franța va avea un caracter durabil”, se arată într-o notă transmisă de guvernul francez secretariatului general al Consiliului Europei.

Această notă face referire la articolul 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, ce menționează posibilitatea unei derogări excepționale privind aplicarea ei în caz de război sau de alt pericol public ce amenință existența unei națiuni.

Totuși, această excepție nu privește și articolele 2, 3, 4 și 7, ce se referă la dreptul la viață, interzicerea torturii, munca forțată sau condamnarea penală atunci când nu există bază legală pentru sancționarea unei infracțiuni.

În cazul unor eventuale plângeri ulterioare unei decizii efective de suspendare a aplicării Convenției, Tribunalul pentru Drepturile Omului de la Strasbourg va trebui să se pronunțe de la caz la caz dacă este vorba despre o încălcare a drepturilor omului ce poate fi sancționată de cele patru articole sus-menționate.

Franța a mai invocat o dată articolul 15 din Convenție în anul 1984, în timpul tulburărilor din Noua Caledonie, unde o mișcare de secesiune a încercat să obțină independența acestui arhipelag din Oceanul Pacific.

Atentatele de la Paris. Surprizele anchetei

Apar informaţii noi în ancheta privind atacurile de la Paris, soldate cu 130 de morţi, dintre care doi români. La zece zile de la atentatele care au însângerat capitala Franţei, anchetatorii au descoperit că teroriştii mai aveau un proiect: să atace cartierul financiar La Défense.

Procurorul general al Hexagonului a anunţat că organizatorul atacurilor, Abdelhamid Abaaoud, a trecut prin locurile tragediei imediat după ce au fost comise atentatele.

„Unele informaţii ne dau de înţeles că cei doi terorişti, Abaaoud şi bărbatul descoperit cu el în apartamentul din Saint-Denis, pregăteau un atentat care consta în faptul că cei doi urmau să se arunce în aer miercuri, 18 noiembrie, sau joi dimineaţa, 19 noiembrie, în cartierul La Defense”, a anunțat Francois Molins, procurorul general al Franței.

Procurorii ştiu acest lucru pentru că semnalul telefonului său a fost detectat în preajma restaurantelor atacate, dar şi în faţa sălii de concerte Bataclan. În plus, autorităţile franceze spun că deţin date concrete care arată că teroristul pregătea noi atentate în cartierul financiar al Parisului. În cele din urmă, presuspusul terorist a fost neutralizat în asaltul din cartierul Saint-Denis.

Franța rămâne în alertă. SUA vor să trimită agenţi vamali în Europa

Franţa rămâne în stare de alertă. Cinci linii ale metroului parizian au fost parţial închise în această după amiază, după ce staţia Place de la Republique a fost evacuată din cauza unui pachet suspect. După ce geniştii au constat că nu există niciun pericol, circulaţia de la metrou a revenit la normal. Aseară, în timpul unor percheziţii la periferia Parisului, a fost găsită o centură cu explozibil identică celor folosite în atacurile din 13 noiembrie.

Centura cu explozibil descoperită într-un coş de gunoi, la periferia Parisului, ar fi fost a lui Salah Abdeslam, scrie Le Monde.

Planul iniţial, cred anchetatorii, era ca şi el să comită un atac sinucigaş, dar o problemă tehnică ar fi împiedicat detonarea. Salah Abdeslam este în continuare de negăsit şi sunt încă multe neclarităţi privind modul său de operare. Ultima dată ar fi fost văzut în Belgia, lângă Liege, dar informaţiile din presă n-au fost confirmată de autorităţile locale.

Aşa se face că, în continuare, persisită temerea că scenariul de la Paris s-ar putea repeta la Bruxelles. Nivelul de alertă teroristă rămâne la cel mai înalt grad în capitala belgiană. Totuşi, au fost redeschise marile magazine, iar mâine se vor reluate cursurile în toate instituţiile de învăţământ. Dar aglomeraţia specifică unei capitale occidentale lipseşte cu desăvârşire.

Turiştii sunt şi ei foarte precauţi. Turist spaniol: „Încercăm să nu zăbovim până foarte târziu prin oraş. La 5 sau 6 seara ne întoarcem la hotel”.

În faţa situaţiei instabile din Europa, Statele Unite îşi iau măsuri suplimentare de securitate şi caută sprijinul direct al partenerilor din UE. Guvernul american a cerut Spaniei să accepte o echipă de vameşi pe aeroportul din Madrid pentru a împiedica suspecţii de terorism să călătorească peste ocean.

Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 la Madrid: „Dacă guvernul de la Madrid va accepta cererea americanilor, pe aeroportul Barajas pasagerii care vor să plece spre SUA vor fi supuşi unui dublu control. Unul la părăsirea teritoriului Spaniei, iar apoi vor fi preluați de ofițeri de vamă americani, care vor controla din nou pașapoartele și bagajele tuturor călătorilor cu destinația Statelor Unite.

O solicitare similară a fost trimisă şi altor ţări europene printre care Belgia, Olanda şi Marea Britanie. Deocamdată, niciunul dintre aceste state nu a dat un răspuns.

Cel puţin 14 persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite după ce o bombă a explodat în capitala Tunisiei, la bordul unui autobuz care transporta membri ai Gărzii prezidenţiale, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Atentatul a avut loc în zona Mohamed V/Bourguiba din Tunis, în apropierea Ministerului tunisian de Interne, de ambasada Franţei şi de Institutul Francez.

“Autobuzul a fost distrus, sunt numeroase victime”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate.

Conform unor surse medicale, cel puţin 14 persoane au murit în atacul terorist, alte zeci fiind rănite.

Atentatul a avut loc cu câteva ore înaintea discursului televizat al preşedintelui Beji Caid Essebsi.

Conform unor surse, preşedintele va decide reinstituirea stării de urgenţă.


Categorii

1. DIVERSE, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “FRANTA SUSPENDA CONVENTIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI/ SUA vrea sa trimita VAMESI in aeroporturile europene/ Atentat in Tunisia

  1. Asta da, stire. Au renuntat la drepturile omului! Tot astia care au adus in lume: fraternite, egalite, si nu mai stiu eu ce…

  2. DE PE FACEBOOK, un prieten posteaza urmatoarele:

    Reprezentantul lui Mos Craciun pentru Romania,Santa Klaus Iohannis,are tolba bogata in…cadouri.Am primit astazi un mesaj pe telefon de la un Parinte:
    “Doamne ajuta!Extrema urgenta!
    Maine la Presedintia Romaniei va avea loc o dezbatere despre introducerea OBLIGATORIE in scoala a disciplinei Educatie pentru sanatate (de fapt pentru sex,homosexualitate si alte perversiuni). Majoritatea celor invitati sunt de la ONG-uri anticrestine si de homosexuali.
    Va rugam din tot sufletul,rugati-va azi si maine la Dumnezeu si Maicutei Domnului(Psaltirea,Acatistul Sfantului Acoperamant,Paraclisul Maicii Domnului,Rugaciunea lui Iisus si altele) pentru ca sa nu ingaduie uciderea a ceea ce a mai ramas curat in sufletul copiilor”.

    Singura veste buna e prezenta la “dezbat a Parintelui Constantin Necula si a Lianei Stanciu,Presedinta Asociatiei pentru Ora de Religie.Oricum dezbaterea e de fatada,directivele sunt clare…

  3. @Florin M.

    Asta da stire. Azi e Sf. Stelian, unul din protectorii copiilor.

  4. Probabil, asta cu educatia sexuala este unul dintre principalele obiective ale guvernului Ciolos.

  5. Da, de ziua Sf. Stelian atenteaza la sufletele copiilor. In Irak, ieri, de ziua Sf. Ecaterina au bombardat manastirea cu hramul Sfintei: http://www.activenews.ro/externe/Irak-Manastirea-Sfanta-Ecaterina-a-fost-bombardata-chiar-de-ziua-Sfintei-Ecaterina.-Soarta-maicilor-este-necunoscuta-127241

  6. Carmen:

    Alta stire teribila… Ce vremuri… Vorba unei cititoare de pe activenews: noi stam aici si ne batem joc de credinta, iar acolo crestinii sunt martirizati pentru ea.

  7. Pingback: MASACRU IN FRANTA, NISA. Peste 80 de MORTI, SUTE DE RANITI. Care vor fi consecintele politice si securitare? | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: UPDATE GERMANIA: Dupa “reteta” atacului din Dallas, din cei 3 atacatori FACUTI NEVAZUTI a ramas UNUL SINGUR SI ACELA… SINUCIS. Cea mai mare grija a Politiei este ca cetatenii sa nu cumva sa posteze imagini online!/ ATAC ARMAT MULTIPLU LA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare