Coalitia pentru Familie a lansat PROIECTUL DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI pentru definirea CASATORIEI drept UNIUNEA DINTRE BARBAT SI FEMEIE. Trebuie stranse 500.000 semnaturi in termen de 6 luni! Care sunt etapele proiectului si in ce stadiu se afla?

12-12-2015 3 minute Sublinieri
sursa foto: http://coalitiapentrufamilie.ro/

sursa foto: http://coalitiapentrufamilie.ro/

La sfârșitul lunii noiembrie, în Monitorul Oficial al României a apărut un proiect de lege constituțională ce definește căsătoria ca fiind o uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie, se arată într-un comunicat trimis la redacție.

Practic, noul proiect de lege urmărește revizuirea articolului 48, alineat 1 din Constituția României. Astfel, din „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”, noul articol constituțional se va transforma în „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Autorii consideră că ‘ “soți” este un termen vag și deschis interpretărilor. De aceea, pentru a proteja și sprijini nașterea și creșterea generațiilor viitoare, considerăm că acesta trebuie înlocuit”, scriu inițiatorii.

“Propunerea legislativă privind revizuirea articolului 48, alineat 1, din Constituția României vine din convingerea fermă că familia este mai mult decât o „instituție” ce asigură „creșterea, educația și instruirea copiilor”. Familia este, în primul rând, locul în care generațiile viitoare se nasc, iar protejarea ei înseamnă protejarea continuității României ca națiune.

Viitorul societății românești, a valorilor și tradițiilor sale, depinde de felul în care formăm generațiile viitoare. Familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este singura relație interumană ce asigură mediul propice nașterii, creșterii și educației acestor generații în spiritul valorilor sus amintite”, se arată în comunicat.

Revizuirea Constituției poate fi făcută dacă este susținută „de cel puțin 500.000 de cetățeni cu drept de vot” (art. 150 din Constituția României). Revizuirea propusă de Coaliția pentru Familie a art. 48, alineat 1, din Constituția României este propusă, conform legii, de un Comitet de Inițiativă ce are ca scop promovarea acesteia în rândul societății din România.

Comitetul de Inițiativă pentru revizuirea articolului 48, alineatul 1, este format din 16 persoane, dintre care amintim: artiștii Tudor Sișu și Vlad Miriță, soția lui Felix Tătaru, Nadia, filozoful Sorin Lavric, doctorul Pavel Chirilă, Mihai Gheorghiu, directorul adjunct al Muzeului Țăranului Român dar și Părintele Constantin Necula, consilier al Mitropolitului Ardealului.

Lista completă a celor 16 membri:

Nadia Tătaru

Georgeta Stoian

Alina Tomi

Mariana-Liliana Georgescu

Tudor Sișu

Vlad Miriță

Mihaela Manuceanu

Sorin Lavric

Mihai Gheorghiu

Călin Diaconu

Pavel Chirilă

Cornel Bratu

Liviu Axinte

Constantin Necula

Paul Negruț

Mircea Tudor

Pentru ca revizuirea constituțională să aibă succes, inițiatorii trebuie să strângă minim 500.000 de semnături, în termen de 6 luni, de la cetățeni cu drept de vot, împărțiți în minim jumătate din județele țării, cel puțin 20.000 de semnături de fiecare județ. Depunerea dosarului și a semnăturilor la Parlament trebuie făcută până pe 24 mai 2016.

Urmează Procedura prealabilă de avizare a Curții Constituționale, urmată de votarea în Parlament a propunerii legislative.

Cei ce doresc susținerea proiectului o pot face cu un click AICI.

România nu ar fi prima țară în care cetățenii ar modifica Constituția pentru a proteja familia tradițională. Pentru a împiedica căsătoriile între persoane de același sex, astfel de măsuri constituționale s-au luat în Croația, Slovacia,  Bulgaria, Lituania, Letonia, Polonia și Ungaria. De asemenea, Rusia, Australia și India au interzis, căsătoriile homosexuale.

În România, mai multe proiecte pentru introducerea “parteneriatelor civile” între persoane de același sex au fost respinse de către Parlament. Principalele culte din România, în frunte cu Biserica Ortodoxă Română s-au pronunțat împotriva adoptării unei legislații care să permită căsătoriile între persoane de același sex.  

 

Pentru ca proiectul de revizuire a Constitutiei sa poata fi inaintat Parlamentului, trebuie stranse 500 000 semnaturi in termen de 6 luni, adica pana la finalul lunii mai (2016).

Mai multe informatii despre Coalitia pentru Familie pot fi gasite pe siteul initiativei:

http://coalitiapentrufamilie.ro/

Mai jos sunt prezentate etapele necesare revizuirii constitutiei. In acest moment, tocmai am depasit etapa nr. 4. Etapa decisiva este strangerea semnaturilor – pasul 5. 

Orice revizuire a Constituției României are nevoie de sprijinul societății civile și este aprobată de poporul român printr-un referendum. Revizuirea art. 48, alineat 1, din Constituția României, prin definirea căsătoriei ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie, și nu doar între soți, ca până acum, trebuie să urmeze câțiva pași obligatorii.

Pașii necesari pentru revizuirea propusă de Coaliția pentru Familie sunt:

  1. Alcătuirea Comitetului de Iniţiativă și elaborarea proiectului de lege. – Octombrie 2015
  2. Semnarea documentelor de către Comitetul de Inițiativă – 21.10.2015
  3. Depunerea în Consiliul Legislativ a Proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei României, expunerea de motive și declaraţia de constituire a Comitetului de Iniţiativă – 27.10.2015
  4. Publicarea în Monitorul Oficial a proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei României, a expunerii de motive și a avizului Consiliului Legislativ – M.O. 882/25.11.2015
  5. Strângerea a minim 500.000 de semnături, în termen de 6 luni, de la cetățeni cu drept de vot, împărțiți în minim jumătate din județele țării, cel puțin 20.000 de semnături de fiecare județ.
  6. Depunerea semnăturilor și a dosarului de revizuire la Parlament – termen 24.05.2016.
  7. Procedura prealabilă de avizare a Curții Constituționale, urmată de votarea în Parlament a propunerii legislative.
  8. Implementarea modificării art. 48, alineat 1, de Parlamentul României, așa cum este ea propusă de Coaliția pentru Familie și validată de poporul român.

Precizam ca este nevoie de voluntariat pentru strangerea semnaturilor in conditiile legale prezentate mai sus. 


Categorii

Comunicate, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Referendum casatorie familie, Revizuirea constitutiei, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “Coalitia pentru Familie a lansat PROIECTUL DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI pentru definirea CASATORIEI drept UNIUNEA DINTRE BARBAT SI FEMEIE. Trebuie stranse 500.000 semnaturi in termen de 6 luni! Care sunt etapele proiectului si in ce stadiu se afla?

  1. Doamne-ajuta!

  2. Pacat ca si Grecia a adoptat asa ceva. Probabil au si ei primate ca remus crenea ( cu litere mici).

  3. Dumnezeu a creat pe Adam si Eva!

  4. Sunt nedumerit de demersul făcut.
    Din textul existent al art. 48 alin. 1 din Constituţia României, semnatarii demersului, consideră că formularea ““soți” este un termen vag și deschis interpretărilor”. Ar fi două interpretări mari şi late:
    1. “Soți” pot fi doar un bărbat şi o femeie şi, atunci, amendamentul constituţional ar trebui respins de către Curtea Constituţională pentru că, pe de o parte, nu aduce nimic nou şi, pe de altă parte, organizarea unui referendum pentru aprobarea lui necesită cheltuieli.

    2. “Soți” pot fi şi persoane de acelaşi sex. În acest caz demersul autorilor este neconstituţional pentru că:
    – dreptul la căsătorie este un drept fundamental, fiind înscris în cap. “Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale” din Constituţia României.
    – interzicând căsătoria între persoane de acelaşi sex, se suprimă, de facto, dreptul homosexualilor (bărbaţi sau femei) de a se căsători.

    Avem astfel aplicabilitatea art. 152 alin.2 din Constituţia României, care spune:
    “De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”

    (Aberaţia, că homosexualilor nu li se interzice dreptul de a se căsători, având deschisă posibilitatea se a contracta căsătorii cu persoane de sex opus, a fost respinsă în repetate rânduri, inclusiv cu argumente juridice, şi nu insist asupra ei.)

  5. @Sicmar:

    Sunt nedumerit de demersul făcut.

    Pai de ce? Demersul e conform Constitutiei si principiilor democratice. Oamenii au tot dreptul sa propuna legi si revizuiri ale Constitutiei, procedurile sunt clare, iar aceste propuneri pot reprezenta viziunile lor etice. Nimeni nu ii impiedica pe homosexuali sa inceapa un demers pentru a cere casatoria, de pilda. Sau nu ne plac democratia, initiatia populara si referendumul?

    În acest caz demersul autorilor este neconstituţional pentru că:
    – dreptul la căsătorie este un drept fundamental, fiind înscris în cap. “Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale” din Constituţia României.
    – interzicând căsătoria între persoane de acelaşi sex, se suprimă, de facto, dreptul homosexualilor (bărbaţi sau femei) de a se căsători.

    Rationamentul este fals si bazat pe o interpretare. Raspundem cu realitati factuale: nu exista un drept recunoscut international sau european al homosexualilor de a se casatori. Unele tari au instituit asa ceva, insa pe plan international si in Romania NU exista acest drept.

    Avem astfel aplicabilitatea art. 152 alin.2 din Constituţia României, care spune:
    “De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.”

    Rationamentul cade, de vreme ce printre drepturile omului nu se numara dreptul homosexualilor la casatorie.

  6. @Sicmar:

    Ori esti homo ori esti homo.

    Constitutia Romaniei a fost facuta cu gandul la familia traditionala. Pe vremea cand se facea aceasta constitutie, homalaii erau bagati la zdup de politie!

    Cu noile deviatii si scursuri sua-uk spre “relatii” homo, intelesul textului actual poate fi interpretat dupa cum vor homalaii sua-ue.
    De asta e nevoie de a fi specificat, in clar, sensul INITIAL si CORECT al cuvantului soti.

    Cu alte cuvinte, din cauza unui idiot (remus c) trebuie sa se miste 500 000 de oameni sa-si apere structura familiei.

    Sper ca nu esti “sotul” lui remus – rasu’ plansu’

  7. homo… sapiens 🙂

  8. Pingback: PROPUNEREA IPS IOAN de sprijinire a REFERENDUMULUI PRO-FAMILIE a provocat “HALUCINATII” PRESEI ANTIORTODOXE si tinerilor frumosi si liberi de pe Facebook (Video) | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: PROPUNEREA IPS IOAN de sprijinire a REFERENDUMULUI PRO-FAMILIE a provocat “HALUCINATII” PRESEI ANTIORTODOXE si “tinerilor frumosi si liberi” de pe Facebook (Video) | Cuvântul Ortodox
  10. Deloc de acord!
    De asemenea, ma simt ofensata de faptul ca acest comentariu trebuie sa fie “in conformitate cu invatatura ortodoxa” ca sa fie publicat. Parca dreptul la libera exprimare mai exista inca….

  11. @Abra…

    Asa, si?

    Este un site religios, bazat pe o initiativa privata, destinat unui public religios, cu moderare si criterii proprii de aprobare a comentariilor (asa cum toate siteurile care se respecta au criteriile proprii de moderare a comentariilor). Nu este siteul TVR, ca sa fie vorba de o institutie publica cu alte criterii si rigori formale de respectat. Asa ca, pana a ajunge sa ne dam cu parerea despre chestiuni constitutionale, poate o luam cu abc-ul si invatam ce e cu libertatea de exprimare.

  12. De parca nu ar fi plina presa online si Facebook-ul de tot felul de comentarii ateiste, si multe dintre ele care nu respecta nici macar acel minim de bun simt necesar intr-o societate cat de cat civilizata, cu atat mai putin regulile moral-crestine (pe bazele caruia s-a construit – guess what – intreaga civilizatie europeana a ultimilor 2000 de ani).

    Cine doreste casatorii intre homosexuali, sa viziteze locurile pe care acum 3500 de ani au existat cetatile Sodoma si Gomora – care din cauza acestui pacat au fost distruse de o ploaie de foc si pucioasa – pedeapsa trimisa lor pentru aceste pacate impotriva firii, impotriva legii lui Dumnezeu. Pe acel pamant nu doar ca nu a mai rodit nimic, ci inca mirosoase a pucioasa, la fel ca si marea alaturata, unde nu mai exista nicio urma de viata, de aici si denumirea, Marea Moarta. Sa viziteze acele locuri si sa mai mediteze. La fel, mai exista si virusul HIV – care a aparut si s-a raspandit in special printre homosexuali. Cine crede ca in lumea aceasta guvernata de legi (inclusiv legile fizice pe care stiinta le cunoaste), oamenii pot face orice fara sa a se astepte la consecinte grave din cauza incalcarii a acestora, sa se mai gandeasca.

  13. Pingback: Stanga neostalinista reactioneaza fata de referendumul pro-familie. O asociatie pro-LGBT “CONDAMNA” implicarea BOR in “ORGANIZAREA LAICA” a statului român | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: Pentru inceput bun in vremuri rele. Ganduri despre cele ce au fost si cele ce vor veni | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: STADIUL CAMPANIEI PENTRU REFERENDUM (Video)/ Interviu cu IPS Irineu al Olteniei: “Nu exista un drept al saracului, dar ne intereseaza drepturile patimilor! Interesanta alchimie!” | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: PATRIARHUL DANIEL despre ”efortul Bisericii de a APARA FAMILIA NATURALA, TRADITIONALA”/ Scurte observatii privind reflectarea mediatica a campaniei Coalitiei pentru Familie | Cuvântul Ortodox
  17. Acest proiect este binevenit. Familia mea, crestin-ortodoxa, il sustine cu vehementa. Dumnezeu sa ne ajute!

  18. Pingback: CAMPANIA PENTRU MODIFICAREA CONSTITUTIEI IN SPRIJINUL FAMILIEI. Cate semnaturi s-au strans?/ “MAREA MIZA” a “cruciadei” anti-referendum si anti-BOR/ VASILICA DANILET, justitiarul DNA, respinge FAMILIA NORMALA si aproba ADOPTIILE GA
  19. Pingback: STRATEGIA GRUPARILOR HOMOSEXUALISTE FATA CU SUSTINATORII FAMILIEI: manipulare, stigmatizare si… Ambasade/ Cum va trece proiectul de furcile caudine ale CCR? | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: Sinodul Bisericii Ortodoxe Române SPRIJINA INITIATIVA COALITIEI PENTRU FAMILIE de revizuire a Constitutiei | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: In groapa cu lei. Reactii din Biserica pe temele momentului (I). Pr. Constantin Sturzu despre “CLERICALIZAREA” subiectului revizuirii CONSTITUTIEI: “Ce urmează dacă nu vrem să tăcem, ne veţi arunca în „temniţa obştească”, ne
  22. Pingback: Cât de puternică mai este Biserica Ortodoxă | Politic Scan
  23. Pingback: COALITIA PENTRU FAMILIE a strans 825.000 SEMNATURI in doar cateva saptamani! (Video). Conferinta Coalitiei – OCULTATA STRATEGIC de MARILE TRUSTURI MEDIATICE SI TELEVIZIUNI | Cuvântul Ortodox
  24. Toti ne indreptam interesul pentru a strange cat mai multe semnaturi dar uitam un lucru, sa ne indreptam atentia si in jur la cele ce se intampla, mai ales in parlament.
    Oare graba de a adopta legea tolerantei nu este un mod de a face inutila aceasta strangere de semnaturi?

  25. Pingback: “Familia creștină… în pericol!” – CONFERINȚĂ LA CONSTANȚA PENTRU APARAREA FAMILIEI PRIN INCLUDEREA DEFINIRII CASATORIEI NORMALE IN CONSTITUTIE. DR. PAVEL CHIRILA, IOAN ŞOLEA, PR. CEZAR AXINTE si MIHAIL CHIRCOR: “Vrajma
  26. Pingback: Ioan Solea, reprezentant al COALITIEI PENTRU FAMILIE, despre REFERENDUM, SOCIETATE CIVILA si AUTISM REPREZENTATIV (Video). Prima etapa a REVIZUIRII CONSTITUTIEI pentru CONSOLIDAREA FAMILIEI s-a incheiat | Cuvântul Ortodox
  27. Pingback: Actualizare. Propaganda orwelliana a ACCEPT: initiativa ar fi una “IMPOTRIVA FAMILIEI!”/ COALITIA PENTRU FAMILIE depune luni, 23 mai, la Parlament, PROIECTUL DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI PENTRU PROTECTIA FAMILIEI | Cuvântul Ortodox
  28. Pingback: ALIANTA NEOBONJURISTILOR SI A SECURISTILOR. Un val urias de URA FACEBOOK-ista s-a starnit impotriva SEMNATARILOR PRO-FAMILIE. “Prosti”, “ipocriti”, “giboni”, “primitivi” – cateva din ETICHETELE STIGMAT
  29. Pingback: ALIANTA NEOBONJURISTILOR SI A SECURISTILOR. Un val urias de URA FACEBOOK-ista s-a starnit impotriva SEMNATARILOR PRO-FAMILIE. “Prosti”, “ipocriti”, “giboni”, “primitivi”, “trogloditi” – cat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare