Sinodul Bisericii Ortodoxe Române SPRIJINA INITIATIVA de revizuire a Constitutiei initiata de COALITIA PENTRU FAMILIE/ Important: ACTIVISTII LGBT VOR CAUTA SA BLOCHEZE INITIATIVA IN PARLAMENT SI LA CURTEA CONSTITUTIONALA. Ce trebuie sa constientizam?

14-01-2016 7 minute Sublinieri

sinodul-bor

În ziua de 14 ianuarie 2016, în Sala Sinodală din Reşedinţa patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc prima şedinţă de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din acest an.

Dintre hotărârile luate de Sfântul Sinod menţionăm:

1. A încredinţat mandatul său Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru susţinerea poziţiei Bisericii Ortodoxe Române la Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, care va avea loc între 22 şi 28 ianuarie 2016 la Centrul de conferinţe al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy (lângă Geneva, Elveţia). Scopul acestei sinaxe este de a evalua şi valida textele propuse spre aprobare la viitoarea întrunire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, anunţată pentru luna iunie 2016, în preajma sărbătorii Rusaliilor.

2. A reînnoit apelul de ajutorare a comunităţilor parohiale cu venituri reduse, în special din mediul rural, de către parohiile cu posibilităţi financiare mai mari, precum şi de identificarea unor noi modalităţi şi mijloace de întrajutorare frăţească.

3. A solicitat eparhiilor să examineze impactul pe care îl au noile reglementări privind sprijinul acordat de stat cultelor recunoscute din România asupra activităţilor edilitare şi social filantropice ale Bisericii.

4. A luat act cu apreciere de iniţiativa cetăţenească pentru amendarea articolului 48 din Constituţia României în sensul precizării că familia este constituită prin căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Această iniţiativă a mirenilor aparţinând mai multor culte este sprijinită de Biserica Ortodoxă Română, pentru că exprimă învăţătura acesteia despre familie, precum şi poziţia sa constantă din punct de vedere juridic.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHEI ROMÂNE

În urma întrunirii Sinodului, BOR se va implica în premieră într-o acţiune de anvergură privind strângerea de semnături pentru a specifica faptul că „soţii“ pot fi doar „bărbat şi femeie“. Comunitatea gay promite, însă, blocarea iniţiativei la Curtea Constituţională şi la Parlament, considerând-o „stigmatizantă“.

UPDATE Lucrările Sinodului s-au încheiat după câteva ore în seara de joi, 14 ianuarie. Surse oficiale au indicat faptul că ierarhii BOR au convenit să sprijine iniţiativa credincioşilor de modificare a Constituţiei. Mai multe detalii vor fi aflate vineri, 15 ianuarie.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit joi, 14 ianuarie, în şedinţă de lucru prelungită la Reşedinţa Patriarhală, pentru a hotărî dacă susţine sau nu iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei României, în sensul înlocuirii termenului „soţi“ din articolul 48 în care este definită familia, cu sintagma „bărbat şi femeie“.

Rolul Bisericii ar fi extrem de important şi ar înclina decisiv balanţa pentru strângerea semnăturilor care să determine Parlamentul să ia în discuţie modificarea Constituţiei. Prin lăcaşurile de cult din toată ţara, preoţii ar putea strânge lejer aceste semnături de la credincioşi. Pentru a ajunge în Parlament trebuie adunate minimum 500.000 semnături valide de la cetăţenii cu drept de vot, în termen de 6 luni. Din fiecare judeţ sunt necesare 20.000 de semnături, cel puţin.

Coaliţia pentru Familie, care a avut această iniţiativă, a publicat în Monitorul Oficial din 25 noiembrie 2015 proiectul de lege, expunerea de motive şi avizul Consiliului Legislativ.

Într-o familie, „soţii“ să fie „bărbat şi femeie“

Tradiţionaliştii vor ca şi Constituţia să fie la fel de clară precum este Codul Civil. Acesta specifică, la articolele 258-259, că „Prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie. Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii. Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie“. La ora actuală, Constituţia României prevede doar că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor“.

Acelaşi Cod Civil stipulează la articolul 277: „Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex. Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România. Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“.

Iniaţiativa cuprinde toată ţara

Coaliţia pentru Familie a început din toamna anului 2015 colectarea de semnături pentru susţinerea proiectului de lege de revizuire a Constituţiei, care se desfăşoară actualmente în judeţele: Buzău, Vrancea, Bacău, Vaslui, Iaşi, Neamţ, Botoşani, Suceava, Maramureş, Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Mureş, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Olt, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, precum şi în Bucureşti. Iniţiatorii au anunţat că urmează Ilfov şi alte judeţe din sudul ţării.

La Constanţa, spre exemplu, se aşteaptă decizia BOR pentru declanşarea acţiunii, iar dacă aceasta devine oficială, Arhiepiscopia Tomisului va contribui la strângerea de semnături, de care se ocupă Fundaţia Brâncovenească de la Constanţa. Pentru românii din diaspora, colectarea este anevoioasă, deoarece listele de susţinători trebuie verificate şi certificate de primăriile localităţilor din România în care îşi au domiciliul – au precizat organizatorii de la Coaliţia pentru Familie.

Preafericitul Daniel: „Să se intensifice cooperarea între cler, credincioşi şi mireni“

Patriarhul Daniel a încuviinţat, prin toate cuvântările de până acum, această acţiune de susţinere a familiei tradiţionale formată din bărbat şi femeie. Este de aşteptat ca Sinodul să îşi dea binecuvântarea pentru acordarea sprijinului, prin lăcaşurile sale de cult din toată ţara, ai căror preoţi vor aduna semnături de la credincioşi.

„Este nevoie de o mai multă intensificare a vieţii spirituale, de coresponsabilitate şi cooperare între cler, credincioşi şi mireni într-o societate secularizată, din ce în ce mai ostilă Bisericii. Avem nevoie de mai multă rugăciune şi mai multă acţiune comună“, a declarat Patriarhul Daniel, citat de Agenţia de presă Basilica.

Prefericitul a mai transmis că Biserica apără familia creştină responsabilă şi ajută material şi spiritual familiile care au copii mulţi, organizând cămine pentru copii abandonaţi şi centre de zi pentru copii săraci. „Biserica militează constant pentru intensificarea sprijinirii familiei creştine tradiţionale, în primul rând la nivelul comunităţilor parohiale, solicitând implicarea societăţii în diminuarea crizei demografice actuale din România“, a mai spus ierarhul BOR.

Comunitatea LGBT: „Vom bloca iniţiativa la Curtea Constituţională şi la Parlament“

Reprezentanţii comunităţii gay de la Accept România au de gând să blocheze iniţiativa catalogată drept „stigmatizantă“. Ei consideră că o modificare a Constituţiei nu ar ţine cont de realitate, pentru că în România de astăzi există cupluri care trăiesc fără oficializarea relaţiei, copii crescuţi de rude în lipsa părinţilor plecaţi în străinătate sau părinţi care ales să-şi crească singuri copiii.

„ACCEPT va urma parcursul legislativ pe care îl ia această iniţiativă, pentru a o bloca în cele două momente când se poate face legal asta – în faţa Curţii Constituţionale, dar şi în faţa Parlamentului“, spun cei de la Accept. Organizaţia a primit în ultimele zile numeroase semnale de la liceeni că sunt obligaţi de profesori să semneze listele care însoţesc iniţiativa de modificare a definiţiei familiei în Constituţie.

„Tinerii ne spun că listele sunt aduse la oră fie de profesori, fie de colegi. Cei care prezintă demersul o fac într-un mod homofob în timpul orelor de curs. Uneori, elevii sunt presaţi să semneze, împotriva voinţei lor, fie direct de profesori, fie de mediul ostil din clasă creat din cauza discuţiei care instigă la ură împotriva persoanelor LGBT. Există şi profesori care îşi dovedesc integritatea profesională şi refuză să fie folosiţi şi să strângă semnături pentru modificarea definiţiei familiei în Constituţie. Le mulţumim şi sperăm ca marea majoritate a cadrelor didactice să trateze şcoala ca un mediu sigur pentru toţi tinerii, indiferent de opiniile sau identitatea lor“, menţionează Florin Buhuceanu, liderul Accept România. Organizaţia şi-a rugat susţinătorii să o contacteze când întâlneşte astfel de cazuri, precum şi dacă observă emisiuni TV în care persoanele LGBT sunt denigrate.

Biserica, la rivalitate cu „televiziunile laicizante“

Decizia Sinodului, indiferent care va fi ea, va fi una istorică, deoarece este pentru prima dată după 1989 când Biserica dezbate susţinerea unei iniţiative cetăţeneşti. Cheia problemei o constituie strângerea de semnături, deoarece actualmente Biserica are o infrastructură teritorială importantă, care îi permite să ajungă până la ultimul cătun, la rivalitate cu televiziunile laicizante.

În opinia părintelui Eugen Tănăsescu, rezultatul va fi unul din trei variante posibile:

„1. Sinodul decide să nu se implice deloc în susţinerea iniţiativei. Este puţin probabil, dată fiind importanţa temei şi chiar luarea de poziţie a PF Părinte Patriarh Daniel;

2. Sinodul lasă la latitudinea fiecărui ierarh să se implice sau nu în susţinerea iniţiativei;

3. Sinodul decide ca toţi ierarhii să se implice în susţinerea iniţiativei. Este varianta care a speriat pe militanţii laicizării Statului, motiv pentru care am văzut deja reacţii editoriale pe această temă. Dar n-au de ce să se sperie. În democraţie, majoritatea votează şi decide. Iar minoritatea îşi asumă.

Spun unii ca Biserica ne ţine în Evul Mediu. Dar constat că Occidentul, prin legiferarea păgânismelor, ne întoarce de-a dreptul în antichitate…“.

[…]

Nota noastra

Observati cate “etichete lingvistice” a folosit liderul ACCEPT intr-o afirmatie de un paragraf? Mediu ostil”, “forta”, “impotriva vointei”, “homofobie”, “instigare la ura” versus “integritate”. Primele sunt atribuite celor care sustin initiativa, ultimul termen, “stereotipizarea pozitiva”, atribuit celor care refuza. Nu-i culmea ca cei mai mari mesteri in fabricarea de discurs stigmatizant se plang si invoca stigmatizarea? Ca sa nu mai vorbim despre situatia inventata a “elevilor”  fortati, chipurile, sa semneze. Daca ar fi avut cea mai mica proba, nu ar fi dat public imediat numele scolilor si a profesorilor “abuzatori”? Sunt, oare, valide pentru initiativa semnaturile unor minori ori elevii de clasa a XII-a, singurii majori, sunt tare usor de fortat catre orice?! Minciuna miroase de la o posta. Dar, deh, presa preia alegatiile ca adevaruri.

Asadar, organizatiile LGBT vor cauta sa blocheze initiativa la Parlament si CCR. Trebuie, insa, constientizat ca nu vor astepta pana cand se va ajunge la acea etapa. Pana atunci, vor cauta sa cucereasca spatiul public, sa faca agenda si sa puna presiune, printr-un proces complex si prin tactici de combat PR-istic specifice, tocmai pe aceste institutii. Va rugam, pentru a avea o imagine mai clara asupra acestui proces, sa recititi aceasta analiza. Fara lecturarea ei, nu se poate intelege logica acestui tip de razboi: 

Cei care au pornit initiativa de revizuire a Constitutiei si Sinodalii care o sprijina, noi toti, trebuie sa constientizam ceva: nu vor fi de ajuns doar majoritatile create pe teren. Coalitia poate sa stranga nu 500 000 de semnaturi, ci 5 milioane. Daca spatiul public va fi cucerit de propaganda anti-BOR si anti-Coalitie pentru Familie, daca activarea structurilor de putere aliate organizatiilor gay va reusi pana la capat, atunci initiativa va fi respinsa, daca nu in Parlament, unde e mai putin probabil, atunci la CCR, care a avut, sub influenta acelorasi grupuri de presiune, un comportament recent nu tocmai incurajator pe o alta tema importanta, ora de religie. 

Pentru a preveni acest lucru, este nevoie de o prezenta continua si tenace in acest spatiu public. Este nevoie de comunicare permanenta si de gandire strategica, de explicare continua, de contracarare a tuturor pozitiilor anti-familie si anti-BOR. Este nevoie sa constientizam ca, astazi, marile majoritati nu mai sunt suficiente. “Masa critica” in toate alegerile si referendumurile din ultimii ani s-a format in alte parti – pe internet, pe facebook, in diaspora, in strada, in organizatii “in civil”. Chiar daca tematica este diferita si nu exista comparatie pe continutul celor in cauza si actorilor implicati, totusi procesele sunt similare, la fel si grupurile sociale.

Marile majoritati, chiar daca vor da glas unei optiuni si chiar daca se raliaza unei cauze, daca nu beneficiaza de parghii care sa le transforme optiunea intr-un mediu structurant, conditionant, intr-un cadru social semnificativ, nu vor reusi isi atinga obiectivele. Ce pot fi aceste parghii? 

De pilda, la nivel organizational-institutional, existenta unor multiple asociatii care sa aiba o activitate constanta si relevanta, gandita in cadrul obiectivului general, care sa produca evenimente, stiri, teme de dezbatere (nici macar nu trebuie sa fie toate legate de campania referendumului, ci sa aduca in prim plan tematici asociate); la nivelul comunicarii, asa cum spuneam, o prezenta si o implicare activa in “batalia culturala” din spatiul public, chiar daca este ostil. In niciun caz o comunicare “clasica”, de tip “advertising”, nu este de ajuns. Cu siguranta mai sunt si alte astfel de parghii. Idei pot veni, daca vom reusi sa constientizam urgenta si importanta momentului. 

 marsul-pentru-familie-iasi-1-iunie-2014-61

*

*

*


Categorii

Ierarhi romani, Opinii, analize, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Sinodul Bisericii Ortodoxe Române SPRIJINA INITIATIVA de revizuire a Constitutiei initiata de COALITIA PENTRU FAMILIE/ Important: ACTIVISTII LGBT VOR CAUTA SA BLOCHEZE INITIATIVA IN PARLAMENT SI LA CURTEA CONSTITUTIONALA. Ce trebuie sa constientizam?

  1. Pingback: ACTIVEWATCH a lansat primul Raport asupra anual privind discursul instigator la ură din România. “Influencerii” cer si CAZURI instrumentate de PROCURORI. CRESTINILOR SI SARACILOR LI SE REFUZA DELIBERAT STATUTUL DE VICTIME ALE INSTIGARII LA U
  2. Pingback: In groapa cu lei. Reactii din Biserica pe temele momentului (1). Pr. Constantin Sturzu despre “CLERICALIZAREA” subiectului revizuirii CONSTITUTIEI: “Ce urmează dacă nu vrem să tăcem, ne veţi arunca în „temniţa obştească”, ne
  3. Pingback: In groapa cu lei. Reactii din Biserica pe temele momentului (I). Pr. Constantin Sturzu despre “CLERICALIZAREA” subiectului revizuirii CONSTITUTIEI: “Ce urmează dacă nu vrem să tăcem, ne veţi arunca în „temniţa obştească”, ne
  4. Pingback: COALITIA PENTRU FAMILIE a strans 825.000 SEMNATURI (Video). Conferinta Coalitiei – OCULTATA STRATEGIC de MARILE TRUSTURI MEDIATICE SI TELEVIZIUNI | Cuvântul Ortodox
  5. Cum poate o minoritate bolnava psihic sa determine o majoritate sanatoasa sa accepte imoralul, desantarea, propagarea bolii? Afecteaza generatiile viitoare. Maine, poimaine vor vrea sa acceptam zoofilia, pedofilia.Pun egal intre toate acestea. Daca se trezeste vreun degenerat sa afirme ca zoofila si homosexualitatea nu sunt la fel si ca sexul intre persoane de acelasi gen nu poate avea loc decat cu acceptul si consimtamantul indivizilor de aceeasi teapa, trebuie sa stie ca, in ambele cazuri( la fel ca si in cazurile de pedofilie),nu sunt in deplinatatea facultatilor mentale. Cei care ne spala creierele cu “savante descoperiri” genetice stiu foarte bine ce fac si de ce fac asta. Nu ne trebuie Sodoma si Gomora.

  6. Pingback: COALITIA PENTRU FAMILIE – PESTE 1 MILION DE SEMNATURI STRANSE. Avertizare: NU SUNT SUFICIENTE! Sunt necesare semnaturi din TOATE JUDETELE tarii/ “INAPOI LA MUNCA, AVETI RATE DE PLATIT!” Adevaratul obstacol in calea protejarii constitutio
  7. Pingback: Memoriu adresat MINISTERULUI EDUCATIEI. Pe baza unui simplu ZVON si la presiunea unor organisme nereprezentative ale elevilor, Ministerul si Inspectoratele Judetene CONDAMNA STRANGEREA DE SEMNATURI PENTRU FAMILIE si sustin PROPAGANDA LGBT | Cuvântul Orto
  8. Pingback: COALITIA PENTRU FAMILIE depune luni, 23 mai, la Parlament, PROIECTUL DE REVIZUIRE A CONSTITUTIEI PENTRU PROTECTIA FAMILIEI | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: ALIANTA NEOBONJURISTILOR SI A SECURISTILOR. Un val urias de URA FACEBOOK-ista s-a starnit impotriva SEMNATARILOR PRO-FAMILIE. “Prosti”, “ipocriti”, “giboni”, “primitivi” – cateva din ETICHETELE STIGMAT
  10. Pingback: ALIANTA NEOBONJURISTILOR SI A SECURISTILOR. Un val urias de URA FACEBOOK-ista s-a starnit impotriva SEMNATARILOR PRO-FAMILIE. “Prosti”, “ipocriti”, “giboni”, “primitivi”, “trogloditi” – cat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare