Partea cu adevarat ingrijoratoare a NOII STRATEGII DE SECURITATE a RUSIEI. Kremlinul isi pregateste tara pentru eventualitatea unui RAZBOI NUCLEAR cu SUA. Exercitii masive civile, buncare nucleare reactivate, masti de gaze pentru populatie

8-01-2016 3 minute Sublinieri

putinnuclear-618758

Sub legislatia actuala ruseasca, Strategia Nationala de Securitate a Rusiei (SNS) trebuie actualizata la fiecare 6 ani. Versiunea anterioara a fost aprobata in mai 2009 de catre ex-presedintele Dmitry Medvedev, astfel ca o noua SNS trebuia sa intre in vigoare in 2015. SNS este realizata sub auspiciile Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse (CSFR). Luna trecuta, secretarul CSFR, Nikolai Patrusev, a declarat cotidianului guvernamental Rossiyskaya Gazeta ca textul revizuit al SNS a fost pregatit si inaintat spre aprobare presedintelui Putin (Rossiyskaya Gazeta, December 22, 2015). Putin, care are intarzieri notorii toate deciziile de acest gen, a semnat SNS pe 31 decembrie 2015, astfel incat acesta este datat, oficial, cu anul corespunzator cerintelor legislative (Pravo.gov.ru, December 31, 2015).

Patrusev, intotdeauna nerabdator sa promoveze rolul si semnificatia CSFR-ului in deciziile de securitate, a insistat ca SNS este un “document fundamental de planificare strategica”, o suma de alte doctrine si planuri guvernamentale de termen lung pe domeniile apararii, politicii externe, industriei de aparare, pregatirilor de mobilizare, dezvoltarii economice, productiei agricole, stabilitatii sociale, tolerantei religioase etc. Potrivit lui Patrusev, obiectivul cheie al SNS este de a intari unitatea nationala in fata amenintarilor externe tot mai mari. Draftul SNS ar fi fost discutat de “un cerc larg de reprezentanti ai comunitatii de afaceri, oameni de stiinta, din diferite ministere si departamente de stat, administratiei prezidentiale, precum si de la biroul premierului” (Rossiyskaya Gazeta, December 22, 2015).

SNS nu este un document clasificat; din consultarea acestuia, ca este un document extrem de vag plin de fraze de tip slogan, care nu obliga la nimic, despre necesitatea intaririi apararii si unitatii nationale, dobandirea “independentei productiei alimentare”, dezvoltarea economiei si asa mai departe, fara indicii concrete despre cum pot fi atinse aceste lucruri bune. SNS a fost publicat in ajunul Anului Nou, cand Rusia se pregatea sa celebreze cea mai importanta sarbatoare a anului (un obicei ramas inca din timpurile sovietice) si sa cada, apoi, in aproape doua saptamani de betie, bancile, guvernul si ziarele fiind inchise pana pe 11 ianuarie. Textul SNS a aparut prea tarziu pentru a suscita comentarii substantiale in interiorul Rusiei; doar Patrusev a luat startul comentarii acestuia. Strategia, conform lui Patrusev, subliniaza in mod deosebit “pregatirea apararii civile” si “mobilizarea”, inclusiv mobilizarea industriala (Rossiyskaya Gazeta, December 22, 2015).

Apararea civila a fost o parte esentiala a pregatirilor de razboi sovietice si e destinata minimalizarii pierderilor si asigurarii victoriei in eventualitatea unei infruntari nucleare cu SUA si aliatii acesteia. Dupa sfarsitul Razboiului Rece, pregatirile pentru aparare civila au fost neglijate; acest lucru a fost dramatic schimbat dupa anexarea ilegala a Crimeei, in 2014.

In lunile octombrie si noiembrie 2015, un exercitiu civil lung de o luna tinut in toata Rusia a implicat, conform informarilor, in jur de 50 milioane rusi – al doilea cel mai mare exercitiu de acest tip din ultimii doi ani. Bunkerele din era razboiului rece, de asemenea, sunt renovate si pregatite pentru a fi folosite. Autoritatile au declarat ca toti rusii (peste 140 milioane) vor avea refugii in caz de atac nuclear si caderi radioactive, in eventualitatea unui razboi cu SUA (Interfax, October 28, 2015).  La o sesiune a CSFR, Putin a cerut producerea in masa de masti de gaze pentru a apara populatia rusa de caderile radioactive, gaz si atacuri biologice  (Moscovskiy Komsomolets, October 30, 2015).

Mobilizarea, inclusiv mobilizarea industriala, a fost un alt pilon esential al strategiei Razboiului Rece sovietic – adica: pregatirea capacitatilor industriale pentru a putea fi transformate rapid din platforme civile in platforme si infrastructura care sa deserveasca productia masiva militara in cazul unui razboi nuclear cu SUA. SNS implica eforturi reinnoite de mobilizare si declara ca prioritatea dezvoltarii industriale militare a Rusiei va fi “motorul” viitoarei modernizari a tarii (Pravo.gov.ru, December 31, 2015).

Apararea civila masiva si mobilizarea industriala sunt intreprinderi costisitoare care au sens doar daca Kremlinul crede intr-adevar ca exista o amenintare iminenta de conflict armat cu SUA si aliatii sai. In timp ce Rusia se refacea dupa sarbatorile prelungire de Anul Nou, partea dedicata amenintarilor enumerate in SNS, care are elemente mai concrete si e mai interesanta, a fost viu comentata de oficiali si mass-media din Vest. In partea de amenintari a SNS, SUA si aliatii sai sunt acuzate de “presiuni militare, politice, economice si informationale” destinate impiedicarii “politicilor interne si internationale independente” ale Rusiei. SUA este acuzata ca ameninta Rusia in Vest, in Est si in zona arctica. Criza ucrainieana este rezultatul suportului american si al UE dat unei “lovituri neconstitutionale” din Kiev. Statul Islamic este definit ca fiind rezultatul amestecului Vestului, a “dublelor standarde” si a politicii apusene de “provocare si rasturnare a guvernelor legitime”. Conform lui Patrusev, NATO este o organizatie agresiva, in timp ce “liderii Vestului mint cu privire la natura sa defensiva” (Rossiyskaya Gazeta, December 22, 2015).

Sefa comisiei de securitate si anticoruptie din Duma (camera inferioara a parlamentului rus), Irina Iarovaia, a respins ingrijorarile occidentale legate de noul document: “SNS nu defineste pe nimeni ca fiind “dusman” – arata doar in mod obiectiv amenintarile ridicate de politicile SUA in Europa, Rusia si intreaga lume”. Iarovaia a acuzat Washingtonul de “agresiune” si de tratarea Rusiei drept “dusman”. Insa, conform SNS, a continuat aceasta, Rusia va folosi puterea militara “doar daca alte mijloace legale si diplomatice sunt epuizate” (RIA Novosti, January 5, 2016).

Fiind un text public, SNS nu reprezinta o actiune militara sau diplomatica. Insa, aparent, reflecta corect conceptia Kremlinului despre Rusia ca fiind asediata din toate partile de SUA si aliatii sai proxy, care ar cauta sa izoleze, saboteze si sa provoace nelinisti politice si sociale interne pentru a provoca schimbari de regim in alte tari. In schimb, Rusia lui Putin e gata sa sfideze si sa tina piept pe toate fronturile – in Siria, Ucraina, zona arctica – si prin toate mijloacele disponibile. In Ucraina, acordul aparent al Moscovei pentru un “conflict inghetat” bazat pe linia de demarcatie actuala si un armistitiu prelungit ar putea fi interpretat gresit. Obiectivul strategic dominant este inca de a scoate SUA si aliatii sai “proxy” din Kiev.

Perceptia amenintarilor din SNS poate parea bizara daca cineva s-ar concentra doar pe afirmatii nesustinute ca cea din art. 19: “SUA isi mareste reteaua de laboratoare de razboi biologic in tarile vecine cu Rusia” (Pravo.gov.ru, December 31, 2015).  Insa, pentru conducatorii Rusiei, astfel de amenintari par reale. Patrusev a acuzat anterior SUA de “cresterea de 20 de ori a numarului laboratoarelor de razboi biologic” si de “desfasurare a laboratoarelor de productie a armelor biologice in unele tari CSI” (Mk.ru, October 30, 2015).  Astazi, Putin a semnat si a transformat in lege asemenea evaluari. Contramasurile Rusiei nu se vor lasa asteptate.

traducere de cuvantul-ortodox.ro

rusia-biologic

Moscovskiy Komsomolets


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Rusia, SUA versus Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Partea cu adevarat ingrijoratoare a NOII STRATEGII DE SECURITATE a RUSIEI. Kremlinul isi pregateste tara pentru eventualitatea unui RAZBOI NUCLEAR cu SUA. Exercitii masive civile, buncare nucleare reactivate, masti de gaze pentru populatie

  1. Mitropolitul Serafim de pireu atacat din toate partile. Sursa rianovosti

  2. Pingback: AMENINTAREA RAZBOIULUI, Frontul Estic si profitul industriei de armament americane/ OPTIUNEA TRUMP – posibila iesire din spirala razboiului si a propagandei paranoice din Estul Europei?/ PUTIN LA ISTANBUL. Rusia si Turcia au incheiat acordul Turkish
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare