CIOLOS LA BERLIN. Frau Merkel ne tine in afara Schengenului sub acelasi pretext al CORUPTIEI (Video). Cateva posibile explicatii/ IOHANNIS A RENUNTAT LA MOLDOVA

7-01-2016 5 minute Sublinieri

Germania nu ia nicio decizie în privinţa primirii României în spaţiul Schengen până nu vede raportul legat de progresele în justiţie, pe care îl face Comisia Europeană. Declaraţia a fost făcută de cancelarul german Angela Merkel la conferinţa de presă comună pe care a susţinut-o împreună cu premierul Dacian Cioloş.

ACTUALIZARE 15.24. Dacian Cioloș și Angela Merkel au susținut o conferință de presă comună. Printre subiecte a fost și aderarea României la Schengen, pe care Germania o condiționează de lupta anticorupție, potrivit cancelarului de la Berlin.

„E corect că România a făcut foarte multe reforme în apărarea granițelor, așteptăm însă următorul raport al CE privind corupția. Așteptăm să vedem că se regăsesc acolo toate eforturile României de a combate corupția astfel încat România să adere pas cu pas”, a spus Angela Merkel.

„A fost importantă această vizită la început de mandat și pentru faptul că Germania e un partener de importanță strategică pentru România și asta o dovedesc relațiile strânse și foarte puternice în domeniul econimic. Germania e primul partener comercial al României. 20% din schimburile comerciale pe care România le realizează sunt realizate cu Germania, peste 20 de miliarde de euro anual”, a spus Dacian Cioloș. […]/ integral pe digi24.ro

Nota noastra

Vizita lui Dacian Ciolos la Berlin are semnificatiile sale – fiind prima efectuata in strainatate. Premierul roman a subliniat importanta “strategica” a Germaniei atat in Europa, cat si in raport cu Romania, a invocat investiile germane in economia romaneasca si schimburile comerciale existente intre cele doua tari, a facut, in fine, totul pentru a arata ca suntem legati puternic de Berlin.

Totul bine si frumos, dar iata ca Frau Merkel a invocat, ca de obicei, cand a venit vorba despre Schengen, necesitatea continuarii luptei anticoruptie si s-a spalat pe maini de vreo decizie in aceasta privinta declarand ca asteapta urmatorul raport MCV (pe rezultatele “justitiei”). Iar semnalele urmatorului MCV nu sunt bune, continuand pe aceeasi linie: DNA e minunat, Parlamentul in continuare la fel de corupt. Care raport MCV nu are, din punct de vedere procedural, nicio legatura cu Schengen. Asadar, invocarea MCV si a problemei coruptiei este o manevra geopolitica ce are legatura nu cu “justitia” sau “coruptia”, ci cu statutul Romaniei in Europa, in raport cu Germania.

Se speculeaza mult pe seama faptului ca Ciolos si Iohannis ar fi legati mai degraba de Berlin si Paris decat de Washington. Insa Washingtonul controleaza strict Romania tocmai prin tema anticoruptiei si prin justitia de tip DNA. De asemenea, se speculeaza asupra faptului ca, in privinta Europei de Est si, prin urmare, a Romaniei, interesele Berlinului si ale Washingtonului nu coincid, ba chiar sunt divergente. Cum se explica, atunci, insistenta lui Merkel asupra unui punct de pe urma caruia par a profita doar americanii (anume, mitul exceptionalitatii coruptiei romanesti si necesitatea unei “justitii” de forta de tip DNA)?

Pot fi formulate doua ipoteze:

1) Exista un consens al puterilor occidentale in ceea ce priveste statutul Romaniei in sistemul euro-atlantic. Statutul Romaniei trebuie sa fie secundar, sa nu avem loc la masa granzilor. Prin urmare, avem parte de mecanisme exceptionale, ca MCV, reguli care ne obliga la o perpetua pozitie subordonata, vasala fata de centrele imperiale. De aceea, absolut toate puterile occidentale – SUA, Germania, Franta, Olanda, Marea Britanie – sunt in consens atunci cand invoca temele respective. Pana la urma, cine ar mai vrea inca o Ungarie sau o Polonie in aceste parti ale Europei? O tara aflata sub o tutela stricta este ceea ce au nevoie cancelariile apusene – nu inca un guvern-problema, cu veleitati autonomiste.

2) Germania nu difera pe temele de control geopolitic mentionate, insa incearca, totusi, sa le aduca sub influenta sa. Sa ne aducem aminte de incercarea timida a actualului ministru al Justitiei, Raluca Pruna, de a sugera inlocuirea lui Kovesi din fruntea DNA. Mult-apreciata de Ambasada SUA si de presa anglosaxona Kovesi a beneficiat, insa, aproape instantaneu, de foc automat din partea “cainilor de paza” ai structurilor de forta. Ministrul a dat inapoi, insa, in declaratiile cele mai recente, desi a laudat-o la superlativ pe sefa DNA, a indicat inca odata micul spatiu de manevra pe care-l are: Kovesi nu poate ramane decat daca i se reinnoieste mandatul, deci aplicand o masura oarecum exceptionala

Este posibil ca aici sa se duca negocieri sau sa existe o diferenta intre Germania si SUA: nu privind manipularea temei coruptiei pentru a mentine statutul subordonat, vasalic, al Romaniei, ci privind the upper hand in ceea ce priveste influentarea Romaniei prin aceste mecanisme de dominare externa. 

Concomitent cu aceasta posibila concurenta intre centrele de putere de la Berlin si de la Washington, unele portavoci cer, din nou, o “moderare” a sarjei justitiei de tip DNA sub obladuirea lui Iohannis. Discutia nu e noua si, la precedentele idei despre temperarea zelului “anticorupt” al DNA, tabara pro-Kovesi a reactionat prompt si destul de vehement. Aceste dispute nu reflecta, insa, pozitii principiale despre cum ar trebui sa se faca justitia sau cum ar trebui sa fie combatuta coruptia, ci interese straine, americane sau germane. 

In fine, citam mai jos o parte a analizei semnate de Sabina Fati despre cum se raporteaza Iohannis la Republica Moldova. Tarisoara noastra de peste Prut se afla, de ceva timp deja, intr-o criza cronica si intr-un blocaj al gruparilor oligarho-mafiote ce se afla in control. O atitudine pasiva a Romaniei fata de Moldova pare, insa, ca este, totodata, o pozitie comoda pentru Germania. 

PS: e posibil sa existe o explicatie similara si pentru fenomenele de tip #Colectiv, unde interesele americanilor si germanilor par a se suprapune perfect. E drept ca protestele tinerilorliberisifrumosi au dus la caderea guvernului Ponta si la instaurarea unui nou guvern “tehnocrat”, lucru ce a corespuns intereselor ambelor puteri. Probabil, insa, ca americanii spera si lucreaza pentru a folosi ca masa de manevra si de presiune asupra lui Iohannis si a guvernului “sau” noul “Collective”.

La Chișinău pro-europenii sunt prea corupți pentru a rămâne la putere, iar filorușii așteaptă momentul prielnic, Ucraina e pe cale să eșueze, ciorovăiala dintre Turcia și Rusia aduc un conflict în plus la Marea Neagră, în vreme ce România se face că nu vede ce se întâmplă în jurul ei.

În schimb, Occidentul este dilematic și nu știe dacă trebuie să se împace cu Rusia, igonrând anexarea Crimeei sau dacă ar fi mai bine să sacrifice Ucraina și R. Moldova, de dragul unei noi ordini internaționale. Există deja un model experimentat de Coca-Cola pentru a împăca, pe rând, toate părțile: recent reprezentanții Coca-Cola din Kiev și-au cerut scuze după ce au publicat pe internet o hartă în care Crimeea era parte a Federației Ruse; a urmat, pe 30 decembrie, o altă hartă în care peninsula aparținea de data aceasta Ucrainei, dar consumatorii ruși de coca-cola s-au declarat nemulțumiți și au anunțat un mare boicot, așa că au urmat noi scuze din partea companiei Coca-Cola, pe 5 ianuarie, urmate de o ultimă hartă în care Crimeea îi revenea din nou Rusiei.

Rusia a știut chiar înainte de anexarea Crimeei că va funcționa acest Sindrom Coca-Cola, care îndulcește balansul Vestului și întoarce pe dos visul democraților de la Kiev, de la Chișinău sau de la Tbilisi. România, fără să fi fost atinsă de acest sindrom, pare totuși paralizată de spaima angajării în procesele dificile care vor reconfigura regiunea. Nu vrea să-și asume nimic în plus, nu o interesează rolul de lider regional, la care aspiră doar atunci când nu-l poate atinge. Și nimic nu o poate clinti din letargie.

Acrobațiile verbale din ultimii ani au dispărut și odată cu ele s-au evaporat și toate ambițiile de politică externă ale țării, ceea ne arată că era vorba despre o falsă urzeală, în spatele căreia, nu se afla o țesătură mai trainică, ci doar lipsa de inspirație a liderilor naționali.

Klaus Iohannis a vorbit la un an de la preluarea mandatului său de președinte despre “relația privilegiată cu Republica Moldova”, despre “susținerea parcursului european” al Chișinăului, care va fi mereu “o constantă” a politicii externe românești, dar nu a putut da nici măcar un exemplu de sprijin acordat celor de dincolo de Prut. Iohannis nu doar că nu a folosit în niciun fel axa București-Chișinău, ci chiar a neglijat-o sistematic, într-o perioadă în care R. Moldova ar fi avut ocazia să se rupă de zona contaminată în care se află, dacă ar fi primit ajutor. Nu este vorba despre bani, în această ecuație, ci despre o formulă de asistență din partea României, pentru domeniile cheie care nu funcționează pe malul celălalt al Prutului.

Nimeni nu poate muta R. Moldova din spațiul instabil în care se află, nimeni nu-i poate transforma pe toți moldovenii în euro-entuziaști și nimeni nu poate transforma peste noapte instituțiile bătrâne, sovietice și bolnave în organisme funcționale. Dacă, însă, Chișinăul ar fi fost una dintre marile sale priorități, atunci Bucureștiul ar fi putut pune umărul la stabilitatea acestei țări mici și vulnerabile. Klaus Iohannis și consilierii săi ar fi putut profita de faptul că Rusia a lăsat chinga pentru R. Moldova mai moale, fiind prea ocupată în 2015 să țină Ucraina în șah și să dirijeze ostilitățile în Siria.

Președintele român a preferat să lase Chișinăul să se descurce pe cont propriu, chiar dacă a văzut că se afundă într-o criză care ar putea să-i schimbe total destinul, semn că pe agenda lui Iohannis, R. Moldova a rămas doar un obiectiv de vitrină. Vorbește despre el, dar nu face nimic. Sindromul Coca-Cola se extinde spre România, chiar dacă țara doarme și nu vrea să știe că în jurul ei spațiul se transformă încet într-un colac umflat și colorat în culorile steagului rusesc: la Nord, Ucraina este sfâșiată de un conflict de durată, la Est, R. Moldova se transformă într-un stat sfâșiat, la Vest, Ungaria îi rămâne fidelă lui Putin, la Sud, Serbia strânge legăturile cu Moscova, iar Bulgaria e de mai multă vreme dubitativă.

*


Categorii

1. DIVERSE, America, Basarabia, Germania, Justitie, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CIOLOS LA BERLIN. Frau Merkel ne tine in afara Schengenului sub acelasi pretext al CORUPTIEI (Video). Cateva posibile explicatii/ IOHANNIS A RENUNTAT LA MOLDOVA

  1. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/ROMANIA+GERMANIA+VIZITA+CIOLOS+EMIL+HUREZEANU

    El a arătat și motivele pentru care interesul pe care Germania îl are față de România începe să se schimbe:

    „Este primul ministru al unei țări spre care Germania privește de mulți ani, cel puțin din 1990, în mod foarte interesat. Germania n-a considerat niciodată România ca fiind una din țările central-est-europene aflate în primul flanc al intereselor sale. Aici am găsit Polonia, am găsit Cehoslovacia, apoi Cehia și Slovacia, și în sfârșit Ungaria. România și Bulgaria erau undeva în rândul 2. Din tot felul de motive, România este considerată astăzi tot mai mult ceea ce este în realitate: o țară importantă, o țară mare, o țară cu stabilitate politică, o țară care nu face parte din grupul Schengen, care și-a depășit încet, dar sigur problemele de corupție, care nu are mișcări, partide politice antieuropene, care are o generație tânără, foarte dinamică, care are a doua comunitate din Germania, după cea poloneză, în interiorul Uniunii Europene, care are o minoritate germană respectată în România, cu un trecut istoric foarte interesant, și, deci, o țară care trebuie privită altfel. Este țara care are cu Germania 23 de miliarde de euro de schimburi bilaterale în fiecare an. Sunt 7 miliarde de euro investiții directe ale investitorilor germani

    […]

    Emil Hurezeanu a mărturisit că a avut parte și de surprize într-un subiect foarte delicat – cel al refugaților, în care discursul interlocutorilor germani nu a fost cel așteptat:

    […]

    Am observat că există o tendință nouă, mai modulată în privința refugiaților și cotelor de imigranți. Există și alte moduri în care poți să fii solidar cu Germania în această problemă – nu neapărat primind refugiați, ci eventual având contribuții la Frontex, unde România – mulți germani află pentru prima oară – este cel de-al doilea contributor, după Germania, cel puțin până anul trecut”.

    […]

    E o situație politică neobișnuită, interesantă pentru o țară care părea uneori acoperită în negurile corupției sau ale clientelismului și care dintr-odată, nu numai că nu mai seamănă cu ce a fost și care se manifestă prin stabilitate și un anumit echilibru între vechi și nou, dar nu seamănă cu țările din jur, cu situația din Ungaria, cu situația din Polonia, din Cehia. Președinții și primii-miniștri de la București nu atacă Germania, nu pun sub semnul întrebării integritatea europeană, vor să respecte în continuare valorile europene, cred că aici a fost câștigul. Nu exagerez când spun că, fără să se întoarcă hotărât o foaie nouă în relațiile bilaterale, care de multă vreme au propria lor inerție pozitivă, a fost un moment de înnoire și de redescoperire din partea germană spre partea română, deci redescoperirea părții române, a noii echipe și a noilor intenții ale Bucureștiului. Și cred că e un câștig”, a conchis Emil Hurezeanu.

  2. Pingback: AMERICA NE VA BECHTELI* DIN NOU? Speculatii despre ambitioasa tinta “A SASEA TARA DIN EUROPA” stabilita de Ambasadorul SUA si ideea “ECHILIBRARII” activitatii DNA | Cuvântul Ortodox
  3. In urma discutiilor cu Merkel din Biroul Oval, Trump a refuzat sa dea mana cu ea pentru o fotografie.

    În momentul invitării fotoreporterilor în Biroul Oval, la 15 minute de la începerea întrevederii cu Angela Merkel, Donald Trump a spus: “Să trimiteţi o poză frumoasă în Germania!”
    Unul dintre fotoreporteri i-a invitat pe cei doi lideri să dea mâna pentru o fotografie oficială. Auzind solicitarea, Angela Merkel i-a spus liderului american în limba engleză: “Dăm mâna?” (pentru o fotografie – n.red.). Însă Donald Trump nu a avut nicio reacţie
    http://www.stiripesurse.ro/ziua-in-care-donald-trump-i-a-amu-it-pe-to-i-gest-de-sfidare-la-adresa-angelei-merkel-video_1186348.html

  4. Merkel se plange ca Romania este corupta, in timp ce Germania, epicentrul “civilizatiei europene” numita si “bordelul europei” sau “Aldi pentru prostituate”, a anulat condamnarile pentru 50.000 de homosexuali.

    Some estimates say that prostitution constitutes a €14.5 billion industry in Germany, and it’s the largest market in the EU, according to Spiegel. Some have even referred to Germany as “Europe’s biggest brothel”.
    One American and frequent German sex tourist told The Local in 2013 that Germany was like “Aldi for prostitutes” because of the low prices.
    When it comes to forced prostitution, Berlin had the highest number of investigations into such human trafficking in 2015 at 84 cases, followed by Germany’s most populous state of North-Rhine Westphalia at 78. Hamburg came in third at 46 investigations.
    https://www.thelocal.de/20170321/five-things-to-know-about-prostitution-in-germany

    Germany to quash 50,000 gay convictions
    The German government’s decision comes months after the UK said it was pardoning 65,000 gay and bisexual men who were convicted under the Sexual Offences Act that criminalised private homosexual acts in England and Wales until 1967 and later in Scotland and Northern Ireland.
    http://www.bbc.com/news/world-europe-39350105

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare