AMENINTAREA RAZBOIULUI, Frontul Estic si profitul industriei de armament americane/ OPTIUNEA TRUMP – posibila iesire din spirala razboiului si a propagandei paranoice din Estul Europei?/ PUTIN LA ISTANBUL. Rusia si Turcia au incheiat acordul Turkish Stream/ TENSIUNI SI INTRE FRANTA SI RUSIA

12-10-2016 13 minute Sublinieri

trump-hillary

Candidatul la nominalizarea republicană, Donald Trump, a expus viziunea sa despre politica externă în termeni destul de promițători pentru Europa de Est.

Donald Trump, candidatul care conduce în cursa pentru nominalizarea republicană, a rostit miercuri un discurs despre politica externă care nu poate lăsa lumea indiferentă. El a promis o înnoire radicală, de natură să restaureze autoritatea Americii în lume, să-i redea supremația militară în chip necontestat, dar, totodată, și asta e poate partea cea mai interesantă și aparent contradictorie, să abordeze relațiile internaționale fără agresivitatea care a caracterizat ultimele administrații americane. Carcaterizarea pe care a făcut-o ultimelor decenii este zdrobitoare și va avea cu siguranță un ecou puternic:

”Din nefericire, după încheierea Războiului Rece, politica noastră externă a deviat grav de la cursul ei. Nu am reușit să creăm o viziune nouă pentru timpuri noi. De fapt politica noastră externă a devenit treptat tot mai puțin coerentă. Logica a fost înlocuită cu stupiditatea și aroganța, ceea ce ne-a dus din dezastru în dezastru. Am mers din greșeală în greșeală, începând cu Irakul, continuând cu Egiptul și Libia și încheind cu tactica președintelui Obama în deșertul sirian. Fiecare dintre aceste acțiuni a contribuit la declanșarea haosului și a oferit ISIS condițiile necesare ca să crească și să prospere. Iar toate aceste greșeli s-au bazat pe ideea periculoasă că am putea instaura democrații de tip occidental în țări care nu au experiența necesară sau dorința de a deveni democrații occidentale”.

Discursul acesta ne este desigur extrem de familiar, căci l-am auzit în ultimele decenii de multe ori din partea oponenților SUA care au criticat universalismului agresiv al administrațiilor americane. S-au făcut oare vinovați criticii SUA de un relativism indulgent față de regimurile despotice și criminale? Sau vor fi dat ei dovadă de un minim realism necesar?

Dacă înaintea marilor campanii militare (ca cea din Irak, care a provocat o mare revărsare de pasiuni și în viața publică românească, opunând oamenii în chip ireconciliabil și stricând prietenii de-o viață) ne puteam înflăcăra (mai ales noi, esticii) la gândul unui război eliberator, după război, și mai ales acum, din perspectiva timpului, nu putem să nu regretăm patima investită. Dezastrul este pentru toți evident (chiar dacă nu toți sunt dispuși să-l recunoască) și este extraordinar că americanii înșiși sunt pe cale să admită că au greșit. Desigur procesul acestei înțelegeri a început odată cu administrația Obama, dar a fost numai parțial și, inevitabil, confuz. Donald Trump are meritul că duce clarificarea până la capăt. Europa occidentală care îl critică astăzi pe Trump, considerându-l cea mai respingătoare variantă, ar putea să vadă în cuvintele sale o nesperată confirmare a propriilor sale concepții de acum peste un deceniu, care îmbinau loialitatea față de valorile Occidentului cu un necesar scepticism. Nu poți impune oricui valorile tale fără ca, prin violența implicată, să le trădezi tu însuți. Dar Europa a intrat într-o perioadă de confuzii și divergențe părând că nu se mai înțelege pe ea însăși.

Ca să apreciem mai bine ponderea și semnificația reală a pacifismului în viziunea sa generală, ar trebui să menționăm că Donald Trump este candidatul care a promis cea mai fermă și mai neînduplecată campanie împotriva ISIS, despărțindu-se de jumătățile de măsură ale președintelui Obama și făgăduind cea mai fermă susținere pentru statul Israel, laolaltă cu o maximă circumspecție față de Iran, puterea care se afirmă în Orientul Mijlociu cu consecințe nelămurite, dar neliniștitoare.

În fine pentru noi, aici în estul Europei, un interes deosebit au afirmațiile lui Trump despre relația cu Rusia: ”Dorim să trăim pașnic și în prietenie cu Rusia și China. Avem diferende serioase cu aceste două națiuni și nu trebuie să le ignorăm. Dar nu e deloc obligatoriu să fim adversari. Ar trebui să identificăm lucrurile pe care le avem în comun. Rusia, de exemplu, a cunoscut ea însăși ororile terorismului islamic.”

Dar să reținem mai ales ce urmează: ”Cred că putem atenua tensiunile și îmbunătăți relația cu Rusia – de pe o poziție de putere – cred că e posibil. Bunul simț ne spune că ciclul ostilității trebuie să ia sfârșit. Unii pretind că rușii nu vor fi rezonabili. Intenționez să aflu dacă este cu adevărat așa. Dar dacă nu voi reuși să obțin un deal bun pentru America, atunci vom părăsi rapid masa negocierilor.”

De fapt, aici am dorit să ajungem, dar aveam nevoie de o minimă punere în context. Nu există veste mai bună pentru România și pentru Est în general decât această intenție de a pacifica relația cu Rusia. Este oare posibilă? Donald Trump se întreabă el însuși, dar este vădit că linia actuală de agresivitate tot mai mare nu va putea avea un final fericit și că se înscrie periculos într-o logică a războiului. Privind lucrurile de aici, nu putem să nu ne mirăm în fiecare de zi de retorica tot mai agresivă a unei părți din presa și politica românească sponsorizate moral de la Washington și alimentate cu noi și noi subiecte a căror consistență nu a fost deloc dovedită. E ca o mașinărie oarbă care, odată ce a fost pornită, nu poate decât să accelereze.

Dar mai înainte de a evalua amenințările posibile, să remarcăm degradarea gravă a politicii românești care tinde să fie tot mai mult sfâșiată artificial în pro-americani și pro-ruși. Efectele sunt devastatoare căci niciun subiect nu mai poate fi discutat fără să nu fie invocate pretinse conivențe cu Rusia și Putin, complicități și comploturi antioccidentale. Orice formă de conservatorism cultural, orice recurs la libertatea religioasă tinde să fie discreditate prin asocierea lor abuzivă cu politica rusească. În plus, valorile occidentale sunt asimilate tendențios progresismului à outrance, aruncând în uitare, dacă nu interzicând pur și simplu, orice referință la reperele intelectuale ale conservatorismului occidental. Să nu mai vorbim de efectele produse la Chișinău, acolo unde s-a produs o divizare periculoasă a societății, care numai luptă pentru democrație nu se poate numi.

Acestea sunt efectele tipice periferiei, greu de contracarat în culturile mici și numai o schimbare de linie la Washington mai poate salva România de la această pernicioasă sfâșiere care îi falsifică de fapt adevăratele dispoziții menținând-o într-o stare de servilitate mentală.

Tabloul nu e, desigur, complet. Europa de Est și Rusia, Germania și restul Europei, Germania și Polonia sunt subiecte mult prea complexe pentru a le vedea atât de ușor rezolvate. Totuși dacă SUA va continua linia Obama-Clinton nu întrevedem nicio ieșire dintr-un culoar al ostilității care va duce inevitabil către un nou război. Iar marii perdanți nu vor fi americanii, ci românii, polonezii, balticii și în general țările mici de frontieră.

Donald Trump a fost prea multă vreme privit din prisma presei progresiste cu agendă mioapă și egoistă. Ar fi timpul să privim lumea cu ochii noștri, larg deschiși.

Rusia a anunţat miercuri că a efectuat cu succes trei teste cu rachete balistice intercontinentale, în timp ce tensiunile dintre Moscova şi Washington privind dosarul sirian s-au agravat semnificativ în ultimele zile, relatează AFP.

O rachetă a fost lansată de pe un submarin în Marea Ohotsk, în Extremul Orient rus, spre o rampă de la lansare situată în nordul ţării, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit unui comunicat, citat de agenţia de presă Ria-Novosti.

O altă rachetă a fost lansată de pe un submarin în Marea Barenţ (nord-vest) şi şi-a atins ţinta ‘la ora prevăzută în tabăra din Koura, în Peninsula Kamceatka’ (Extremul-Orient), menţionează sursa citată.

A treia rachetă a fost lansată din nord-vestul ţării, potrivit sursei citate.

Aceste teste cu rachete survin în contextul în care relaţiile dintre Rusia şi SUA, aflate deja la cel mai scăzut nivel de sfârşitul Războiului Rece, s-au deteriorat şi mai mult după eşecul armistiţiului din Siria şi care nu a durat decât o săptămână, fiecare tabără acuzând-o pe cealaltă de subminare a armistiţiului.

Președintele turc Tayyip Erdogan a spus că Hillary Clinton este o „începătoare în ceea ce privește politica”, după ce aceasta a propus înarmarea kurzilor din Siria, pentru implicarea acestora în lupta împotriva Stat Islamic.

„A fost o afirmație foarte nefericită. Consider că este vorba de lipsă de experiență politică”, a declarat Erdogan.

Președintele Turciei a subliniat că aspectele particulare ale acestei regiuni ar fi unul dintre motivele pentru care această măsură este una foarte eronată, precizează Mediafax.

“Nu realizaţi că aţi cauzat moartea a 600.000 de oameni prin armele livrate de voi? Unde este Declaraţia Universală a Drepturilor Omului? Unde este legea? Unde este respectul pentru viaţă?“, a continuat şeful statului turc.

Oficialul de la Ankara a precizat că Turcia nu va mai extrăda suspecții ceruți de americani în ordin imediat, până când Washingtonul nu aprobă extrădarea musulmanului Fethullah Gulen, acuzat că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din iulie.

  • Hotnews:

Conflictul din Siria: Vladimir Putin acuza Franta ca incearca sa “inflameze situatia”

Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Franta ca incearca sa “inflameze situatia” fortand Rusia sa-si exercite dreptul de veto impotriva proiectului de rezolutie ONU privind incetarea bombardamentelor in Siria, relateaza AFP.

Francezii au depus “o rezolutie, stiind ca nu va fi adoptata, pentru a obtine un veto (din partea Moscovei), inflamand situatia, precum si isteria referitoare la Rusia”, a declarat Vladimir Putin, in cursul unui discurs sustinut la un forum economic desfasurat la Moscova.

Hollande refuza dialogul cu Putin pe alte teme decat Siria si provoaca anularea unei vizite a presedintelui rus la Paris

Presedintele francez Francois Hollande ar fi refuzat sa discute cu Vladimir Putin alte subiecte decat Siria in cadrul unei vizite a liderului rus programate pentru 19 octombrie la Paris; in consecinta, Putin si-ar fi anulat vizita la Paris, scrie Reuters, citand surse oficiale. Este o noua dovada a racelii dintre Rusia si statele occidentale, precum si o dovada a inaspririi tonului fata de liderul autoritar de la Kremlin.

Franta cauta solutii dupa ce Moscova s-a opus o rezolutie initiata de Paris la in Consiliul de Securitate ONU privind Siria. Reuters mentioneaza “furia crescanda” a Frantei la adresa Rusiei.

Putin avea programata o vizita la Paris pentru inaugurarea unei noi catedrale ortodoxe in centrul orasului.

Franta are interesul major de a gasi o solutie pentru multiplele conflicte din Siria, astfel incat sa fie oprit la sursa exodul migrantilor catre Europa. O alta sursa de tensiuni intre Paris si Moscova e situatia din estul Ucrainei, unde separatistii sustinuti de Kremlin continua sa ignore acordul de la Minsk, acord de pace intermediat de Franta si Germania.

  • Cotidianul/ C. Marchevici:

Teama de ruşi transformă Europa de Est în ring de luptă între negustorii de arme. Flancul Estic: politică, elicoptere şi patriotism economic

În aprilie 2015, Polonia a anunţat cel mai mare contract de apărare din istoria sa. Grupul francez Airbus Helicopters (fostul Eurocopter) urma să furnizeze Varșoviei elicoptere militare de tip Caracal în valoare de 3,2 miliarde de euro, în timp ce compania americană Raytheon urma să ofere sisteme Patriot în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Guvernul de la Varșovia, pe atunci condus de liberalii lui Donald Tusk, a avut grijă să mențină un echilibru între producătorii de armament din SUA și din Europa. În competiția pentru obținerea contractului pentru elicoptere s-au înscris și americanii.

Dincolo de calitățile elicopterelor franceze și de angajamentul că acestea vor fi asamblate în Polonia în uzina de la Lodz, pentru a oferi locuri de muncă, un oficial al companiei franceze a sugerat că cel mai greu a cântărit anularea livrării navelor franceze Mistral către Rusia. Aliații din NATO au avut astfel grijă ca economia franceză să nu rămână fără gura de oxigen care ar fi putut fi oferită de contractul semnat cu Moscova.

Franţa, “trasă pe sfoară” de Polonia

La un an şi jumătate din acel moment şi cu un nou guvern, conservator, condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski, Polonia dă o lovitură aliaţilor francezi din NATO. Guvernul a respins acordul cu Airbus şi a anunţat că va cumpăra elicoptere Black Hawk produse de constructorul american Sikorsky, din noiembrie 2015 parte al conglomeratului Lockheed Martin, care produce şi avioanele F-16. Varşovia a anunţat că o parte din elicoptere ar putea fi livrate de italienii de la Leonardo-Finmeccanica.

Marţi, Airbus Helicopters, deţinut în parte de statul francez, a trimis o scrisoare deschisă premierului polonez Beata Szydlo, pentru a protesta faţă de decizie. CEO-ul Tom Enders a spus că Polonia a “trântit uşa în faţa” companiei sale, care ar fi fost “indusă în eroare vreme de luni de zile”, timp în care a cheltuit multe resurse pentru a obţine acordul Varşoviei. “Nu am fost trataţi niciodată de un guvern aşa cum acest guvern ne-a tratat acum”, a spus Enders.

Protestul Franţei a mers până la anularea unei vizite a preşedintelui Francois Hollande. Ca şi în cazul vizitei în România ce a avut în centrul ei deschiderea fabricii de elicoptere franţuzeşti de la Ghmibav, şi vizita în Polonia urma să graviteze în jurul contractului de 3,5 miliarde de euro care urma să mai acopere din paguba produsă de aplicarea sancţiunilor impotriva Rusiei şi ratarea vânzării navelor Mistral. Surse din Franţa apropiate acestui dosar, citate de La Tribune, spun că Polonia va suferi consecinţele acestei lipse de seriozitate şi că “a început munca în acest sens”.

“Polonezii nu au avut niciun moment intenţia să respecte rezultatul licitaţiei şi să ducă la capăt acest proiect. Cu această decizie (de a rupe negocierile exclusive), Varşovia şi-a arătat adevăratele intenţii. Era un plan conştient al autorităţilor poloneze. Interesul Poloniei diferă de cel al Partidului Lege şi Justiţie. Declaraţiile oficialilor polonezi sunt dincolo de limita bunului comportament diplomatic, asta în timp ce Franţa a fost un aliat exemplar în faţa Rusiei”, spun sursele citate de La Tribune. “Relaţiile bilaterale sunt grav afectate de această decizie. Credem că polonezii şi-au bătut joc de francezi”, spune sursa respectivă.

Polonia a dat cu piciorul la ultima clauză de offset permisă de UE

Privit din perspectiva economică, acordul negociat iniţial de guvernul polonez şi Airbus nu era deloc unul rău. Airbus Helicopters a oferit cel mai mare offset dintre toate companiile care au licitat. Compensaţiile industriale oferite de francezi erau de 126% din valoarea contractului. Aceşti bani urmau să fie investiţi în industria poloneză de profil, unde urmau să fie asamblate elecopterele, iar suma acoperea şi valoarea TVA-ului. Airbus arată că a fost generoasă cu aliatul din NATO şi a precizat că un alt constructor francez, Dassault Aviation, a oferit un offset de doar 50% pentru un contract pentru avioane Rafale cu India.

În plus, ironia face ca UE să fi interzis între timp clauzele de offset în astfel de contracte. Prin urmare, contractul cu Airbus a fost ultima şansă a Poloniei de a obţine aceste compensaţii industriale.

“Acesta este patriotismul economic”

Să ascultăm şi argumentele guvernului conservator de la Varşovia. Acesta susţine că precedentele guverne Donald Tusk şi Ewa Kopacz nu au ţinut cont de interesele industriei poloneze constructoare de elicoptere: uzina Sikorsky Lockheed Martin de la Mielec şi uzina Leonardo Augusta Westland de la Swidnik. Aşa este, numai că Airbus ar fi asamblat elicopeterele tot într-o uzină poloneză, la Lodz. Mai mult, contractul cu Airbus este singurul care garanta crearea de noi locuri de muncă în Polonia, scrie Bloomberg.

Premierul Beata Szydlo a trecut la un tur de forţă prin cele trei uzine. Luni a fost la uzinele italiene si americane, iar marţi la cea inclusă în contractul picat cu Airbus. Guvernul a subliniat că elicopterele Caracal de la Airbus aveau dezavantajul de a fi aparate civile pe care s-a adăugat armamentul, în timp ce elicopterele americane sunt concepute strict pentru scopuri militare. Szydlo a fost foarte limpede în ce priveşte decizia de a oferi contractul pentru Lockheed Martinsi uzina de la Mielec: “Acesta este patriotismul economic”.

Europa Centrală şi de Est, din nou un rai al negustorilor de arme

O privire de ansamblu asupra achiziţiilor de armament, elicoptere în cazul de faţă, în Europa Centrală ne poate arăta mai bine cum stau lucrurile cu patriotismul economic. Site-urile americane de profil descriu o adevărată luptă între producătorii de armamanet pentru această piaţă. În această luptă Rusia are un rol central, pentru că până la anexarea Crimeii vânzările de elicoptere militare americane în această parte de lume au fost foarte mici. Apoi s-a produs explozia: de la vânzări americane de 137 de milioane de dolari în 2004, s-a ajuns la vânzari de 3,6 miliarde de dolari în 2015, arată Bloomberg.

Şi nu cumpără doar Polonia. Cumpără şi Slovacia, Austria, Cehia, Croaţia şi îndatorata Grecie. Iar România cumpără avioane F-16 la mâna a doua. Se caută transportoare blindate, tancuri, sisteme de rachete, nave de război. O explicaţie ţine de înlocuirea vechilor elicoptere de producţie sovietică, însă catalizatorul acestor contracte mari obţinute de constructorii de arme din SUA şi Europa este noua ameninţare rusă.

“Cine o să vină să-i apere dacă sunt invadaţi?”

Poate că un negustor străin explică cel mai bine ce înseamnă patriotismul economic al statelor est-europene. Este vorba de Richard Harris, şeful de vânzări militare internaţionale de la Bell Helicopter. El spunea în luna martie 2016, pentru National Defense Magazine, că producătorii americani sunt avantajaţi în faţa celor europeni de ideea guvernelor de aici cum că un contract de acest fel cu SUA oferă un nivel mai mare de încredere în sprijinul militar american în cazul unui atac din partea Rusiei. “Cine o să vină să-i apere dacă sunt invadaţi?”, se întreabă retoric Harris.

Şi astfel aceste ţări NATO cumpără armament la preţ ceva mai mare decât cel european, pentru că, după cum scrie Defence News, cantităţile mici se vând la preţ mai mare, iar esticii nu pot cumpăra multe unităţi.

Cât despre crearea de locuri de muncă, se pare că firmele americane nu-şi fac mari griji. Harris recunoaşte că esticii vor să creeze locuri de muncă de pe urma acestor contracte însă “actuala tehnică şi actualele capabilităţi bat ideea de a crea locuri de muncă”, spune Harris. Mai mult, pentru ţările care cumpără puţine elicoptere, preţul oferit este mai mic pentru elicopterul gata asamblat decât pentru cel ce ar fi asamblat în ţara respectivă, iar prin urmare nu este avantajos pentru guvern să creeze acele locuri de muncă.

Harris e mulţumit de cum arată lucrurile cu agresiunea rusă. “Ţările estice sunt prinse între ciocan şi nicovală, încercând să fie membri puternici ai NATO, dar fiind captivi încă în sistemul de mentenanţă rusesc”. Prin urmare, industria armamentului va lua un avânt mare în anul 2016, pentru că aceste ţări se hotărăsc să semneze contracte. “Să ne punem centurile de siguranţă”, spunea Harris cu satisfacţie în martie 2016. “Acesta este patriotismul economic”, îl completează acum, la jumătate de an, premierul Poloniei, fluturând 3,2 miliarde de dolari, cam cât bugetul ţării pentru învăţământul universitar.

C. Marchevici: Un acord strategic cu Turcia şi spatele întors Franţei. Două vizite şi două feţe ale lui Vladimir Putin

Preşedintele Vladimir Putin şi-a anulat marţi vizita programată în Franţa, după ce omologul său Francois Hollande a declarat că se va folosi de acest eveniment pentru a discuta despre acţiunile Moscovei în Siria.

“Erau programate câteva evenimente, inclusiv deschiderea unui centru cultural şi religios și expoziții. Din păcate, aceste evenimente au fost eliminate din program, astfel că preşedintele a decis să-şi anuleze pentru moment vizita în Franţa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Franţa a fost una dintre ţările europene deschise către ridicarea sancţiunilor economice impuse Rusiei după anexarea Crimeii. Însă tensiunile au reapărut în ultimele zile, pe fondul sprijinului rus pentru campania militară a regimului Assad în Alep. Cucerirea acestui oraş de către trupele loialiste ar înclina mult balanţa în economia războiului din Siria, care capătă accentele unui conflict global prin interpuşi. Occidentul acuză Moscova că a bombardat spitale, zone rezidenţiale şi convoaie umanitare. Franţa a propus la finalul săptămânii trecute o rezoluţie în Consiliul de Securitate ONU pentru încetarea bombardamentelor, însă Rusia s-a opus, criticând iniţiativa franceză drept una politizată. La scurt timp, SUA au acuzat Rusia de crime de război în Siria, iar preşedintele Hollande a reluat această remarcă în cursul zilei de luni.

“Aceşti oameni sunt victimele crimelor de război. Cei care comit aceste acte vor trebui să îşi asume responsabilitatea, inclusiv în faţa Tribunalului Penal Internaţional”, a spus Hollande. Rusia şi Siria nu sunt membre ale Tribunalului şi, teoretic, nu pot fi aduse în faţa acestei instanţe. Declaraţiile lui Holalnde au dus însă la anularea vizitei lui Putin la Paris. Hollande a fost foarte nemulţumit după acest anunţ: “Cred că e necesar să avem un dialog cu Rusia, dar trebuie să fie fermă şi sinceră, altfel discuţia nu va avea loc şi totul devine o şaradă”.

Acord strategic între Rusia şi Turcia

În timp ce relaţia cu Occidentul a ajuns aproape de nivelul zero, Putin a efectuat o vizită în Turcia, la doar câteva luni de la reluarea relaţiilor după incidentul doborârii unui avion de luptă rus de către armata turcă. Vizita de luni in Turcia vine la trei luni dupa vizita preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la Moscova, imediat după lovitura de stat eşuată din luna iulie.

Putin s-a deplasat în Turcia pentru a participa la al 23-lea Congres Mondial al Energiei, unde a avut discuţii importante cu liderii saudiţi şi cu cei din Venezuela, avanpostul rus care se clatină în emisfera vestică. Evenimentul central al întâlnirii dintre Putin si Erdogan a fost semnarea acordului pentru construirea gazoductului Turkish Stream, un proiect anunţat de Rusia în 2014, blocat de presiunile UE asupra Bulgariei, de dificultăţile financiare ale Gazprom şi de răcirea relațiilor cu Turcia. Gazoductul cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi pe an ar urma să traverseze Marea Neagră pentru a ajunge în Turcia. Cele două delegaţii au discutat şi despre accelerarea construirii cu tehnologie rusă a centralei nucleare de la Akkuyu.

Spre deosebire de poziţia pe care a afişat-o faţă de preşedintele Franței, Putin a discutat pe larg cu Erdogan despre situaţia din Siria, inclusiv despre operaţiunea turcă “Scutul Eufratului” de pe teritoriul sirian şi despre situaţia umanitară din Alep.

Pe fondul acestor discuţii ruso-turce privind Siria, ministrul adjunct al Apărării de la Moscova a anunţat că Rusia este pe cale să-şi stabilească o bază navală permanenta în Siria, în portul Tartus, al doilea ca importanţă din ţară. Aici există facilităţi ruse pentru realimentare încă din perioada sovietică, însă portul a fost puternic militarizat după implicarea militară a Moscovei în Siria, în 2015.

În aceeaşi linie care alimentează spaimele occidentale legate de creşterea puterii militare ruse în Mediterana, luni Izvestia scria despre o posibilă participare a Rusiei la modernizarea bazei militare egiptele de lângă Sidi Barrani. Mai mult, dacă se va ajunge un acord, după încheierea modernizării, în 2019, Egiptul ar putea să închirieze baza pentru forţele ruse. Aceasta ar fi în acord cu interesele geostrategice egiptene, spune o sursa diplomatică citată de Izvestia.

Multe dintre aceste proiecte nu depăşesc însă nivelul speculaţiilor. Presa egipteană a scris imediat că nu există asemenea negocieri între Rusia şi Egipt, în primul rând pentru că doctrina militară a Egiptului nu permite înfiinţarea unor baze militare străine pe teritoriul naţional. În al doilea rând, Egiptul şi Israelul sunt beneficiarele ajutorului militar american începând de la semnarea Tratatului de Pace dintre cele două state, în 1979.

Cât priveşte proiectul Turkish Stream, acesta nu poate fi extins în acest moment către Europa, în lipsa unor acorduri cu statele UE care să respecte reglementarile celui de al treilea pachet energetic al UE, ce interzice Gazpromului să fie implicat şi în extracţie, şi în trasportul, şi în distribuţia gazului.

Chiar şi așa, semnalul lui Vladimir Putin este unul clar. Rusia întoarce spatele Vestului şi se concentrează pe proiectarea puterii sale militare în Mediterana, pe obţinerea rolului major în negocierea viitoarei configuraţii politice şi teritoriale a Orientului Mijlociu şi pe reducerea solidarităţii în cadrul NATO şi UE. Pentru moment însă, o cooperare între Turcia şi Rusia care să dea fiori reci Alianţei nu este posibilă. “Putin şi Erdogan sunt prieteni de conjunctură. Pot să aibă o retorică de confruntare cu Vestul, însă, în acelaşi timp, rămân dependenţi de Occident. Chiar dacă îşi pot coordona acţiunile şi îşi pot împărţi sfere de influenţă, o alianţă între aceste două state este improbabilă”, spune pentru Gazeta.ru directorul Centrului de Studii pentru Orientul Mijlociu din Sankt Petersburg.


Categorii

Al treilea razboi mondial, America, SUA versus Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “AMENINTAREA RAZBOIULUI, Frontul Estic si profitul industriei de armament americane/ OPTIUNEA TRUMP – posibila iesire din spirala razboiului si a propagandei paranoice din Estul Europei?/ PUTIN LA ISTANBUL. Rusia si Turcia au incheiat acordul Turkish Stream/ TENSIUNI SI INTRE FRANTA SI RUSIA

  1. pussy riot:
    https://youtu.be/osi_dHIr-34

    curajul anonimatului:
    https://youtu.be/grEBLskpDWQ

    “ethical side of the story”:
    https://youtu.be/cgaYag-XjTQ

    In acelasi calup al nerusinarii.

  2. Franța se joacă din plin cu vorbele…acum iar își nuanteaza atitudinea:
    “Șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, s-a declarat miercuri, la Roma, împotriva unor noi sancțiuni în viitorul apropiat împotriva Rusiei sau Iranului, susținători ai regimului sirian acuzat de bombardamente sângeroase asupra orașului Alep, informează AFP.
    Prioritatea nu este de a reintra într-un ciclu de sancțiuni pentru sancțiuni”, a declarat ministrul francez, întrebat cu privire la această eventualitate în timpul unei conferințe de presă susținute alături de omologii săi italian și francez, Paolo Gentiloni și Frank-Walter Steinmeier.

    Ayrault a insistat că nu există o soluție militară pentru Siria, iar reluarea negocierilor este singura cale de ieșire din războiul început în urmă cu cinci ani. Trebuie să se ajungă la un armistițiu și “nu vom înceta să spunem asta și să convingem Rusia”, a adăugat el.”
    http://www.agerpres.ro/externe/2016/10/12/seful-diplomatiei-franceze-impotriva-unor-noi-sanctiuni-impotriva-rusiei-si-iranului-sustinatori-ai-damascului-22-47-31
    Încă nu s-au copt fructele mâniei:
    http://www.agerpres.ro/externe/2016/10/12/lavrov-si-kerry-vor-participa-sambata-la-lausanne-la-negocieri-multilaterale-cu-privire-la-siria-18-09-09

  3. Russia has developed and successfully tested radio-electronic weapons systems unmatched anywhere in the world, “weapons based on new physical principles.”
    “It conducts indirect physical impact on the on-board equipment of aircraft or drones and neutralizes precision-guided weapons”
    https://www.rt.com/news/362672-radio-electronic-weapon-russia/

  4. April 28, 1997
    Secretary of Defense William Cohen: “Others are engaging even in an eco-type of terrorism whereby they can alter the climate, set off earthquakes, volcanoes remotely through the use of electromagnetic waves… So there are plenty of ingenious minds out there that are at work finding ways in which they can wreak terror upon other nations…It’s real, and that’s the reason why we have to intensify our efforts.”
    http://archive.defense.gov/Transcripts/Transcript.aspx?TranscriptID=674

  5. http://www.dcnews.ro/ce-ar-face-rusia-sa-ia-inapoi-europa-de-est_518885.html

    Observatorii occidentali aflaţi în capitala Federaţiei Ruse sunt înmărmuriţi. Posturile de radio şi televiziune dau comunicate ca în vreme de război. Canalul de ştiri Rossia 24 difuzează reportaje despre pregătirile pentru un nou război sau despre situaţia adăposturilor nucleare din Moscova. Se discută despre exerciţii de apărare civilă ce vor implica timp de o săptămână… 40 de milioane de ruşi.

    Ministerul Apărării anunţă că, la baza navală de la Tartus, din Siria, rușii au operaţionalizat baterii antiaeriene capabile să distrugă avioanele militare americane sau să lovească în flota din Mediterana. Lumea vorbeşte despre raţionalizarea pâinii şi existenţa unui stoc-tampon de alimente pentru situaţia în care liniile de aprovizionare pentru populaţie ar fi tăiate de bombardamentele aeriene.

    […]

    Cine crede că Rusia s-a resemnat cu gândul că a pierdut influenţa asupra unei jumătăţi din Europa este contrazis de ultimele decizii politice ale Moscovei. De altfel, pe nesimţite, lucrurile au avansat în ultimii ani. Nu vorbim aici despre relaţiile preferenţiale ale Rusiei cu Germania. Ele sunt deja intens analizate chiar în presa germană, cel mai adesea în termeni laudativi, în nici un caz cu îngrijorare.

    Vorbind strict de Europa de Est, o analiză a regiunii este impresionantă. Ucraina este hăpăită la propriu, teritorial, de Rusia. Republica Moldova, abandonată de Europa, este readusă la ordin prin intermediul serviciilor ruseşti ce controlează economia micii republici. În Ungaria, Viktor Orban face jocul Rusiei în Europa, fără să fie, în niciun fel, taxat de la Bruxelles. Cât despre Bulgaria lui Boiko Borisov este bine să reamintim publicului din România că apropierea culturală, etnică, religioasă şi istorică dintre bulgari şi ruşi este mai profundă chiar decât cea dintre români şi italieni. Serbia a revenit, în mod natural, după intervenţia NATO, din 1999, în Frăţia slavă. Cehia este tot mai eurosceptică, preşedintele ţării dorind şi el un referendum de ieşire din Uniune, după modelul Marii Britanii.

    Ce se poate face cu România? Nimic direct. Oricât ar fi de supăraţi pe viaţă, românii nu s-ar alia niciodată cu ruşii. Istoria recentă a compromis pentru multă vreme legăturile politice şi economice profunde. Şi totuşi, indirect, situaţia actuală din România ar putea fi favorabilă Rusiei. În niciun stat din lumea occidentală lupta politică, combinată cu folosirea Justiţiei ca armă, nu a ajuns la un asemenea nivel. În ciuda creşterii sale economice record, România nu a fost niciodată atât de vulnerabilă. Mai puţin de 8% din capitalul ţārii a rămas românesc. Aproape 4 milioane de români sunt în afara graniţelor, investitorii străini având o gravă problemă cu forţa de muncă instruită, calificată. Piloni fundamentali ai statului modern, sănătatea, educaţia, drepturile omului, inclusiv dreptul la o Justiţie independentă sunt putreziţi.

    De partea cealaltă, Rusia este tot mai coerentă în demersurile sale de revenire ca superputere mondială, lucru imposibil de realizat fără o prezenţă consistentă în Europa.

  6. @ 3 admin
    “Al treilea război mondial probabil că nu va avea loc” – Oricat de bine intentionat ar fi articolul , genul acesta de propozitii “linistitoare” nu fac decat sa produca un efect opus celui scontat…
    Totusi as vrea sa vad pe aceste organe de presa si articole/analize despre mecanismele de inarmare ale “rebelilor” “moderati” luptatori pentru “democratie” in Siria si escaladarea artificiala a conflictului prin atacarea armatei siriene de catre aviatia americana

  7. Într-un oraș cu 10 000 de locuitori, doi funcționari pornesc la ordin sirenele de alarma, sirene pe care le vor auzi toți locuitorii urbei. In analele Ministerului se va scrie ca au fost implicați 10 000 de oameni în exercițiu deși concret au fost doar doi. Așa și cu cele 40 de milioane.
    In alta ordine de idei.. eu as merge pe o speculatie: la negocieri, SUA a pus si nucleara pe masa iar rușii au supralicitat: “incercati-ne si vom vedea ce se va întâmpla.”…apoi au activat ostentativ Kaliningradul, au mutat eSurile-400 în Siria și i-au asigurat pe americani ca au si suportul populației pentru a merge mai departe.
    Părerea mea.

  8. Vedem mâine în Lausanne.

  9. SUA imping catre razboi. Este situatia oricarui imperiu care sta sa se pabuseasca. Vom vedea curand daca ratiunea va invinge, caci, spre deosebire de alte situatii din istorie, actuala hegemonie are alt aspect. Nu este nevoie decat de trezirea Europei, lepadarea de SUA, si orice incercare de pastrare a actualului status-quo devine fara sens.
    Cat priveste trompetele propagandei americane cu cliseele cunoscute, nu cred ca trebuie prea mult bagate in seama, mai ales in Romania, unde practic toata media este in slujba stapanului american, la fel ca si politicul. Vorbele lor, in mare masura, nu mai inseamna nimic pentru public.

  10. Dupa ce a trimis deja o parte din flota Marii Negre, Rusia isi trimite flota nordica din Murmansk in Siria si cheama acasa familiile oficialilor aflati in strainatate!

    Russia is expected to sail an aircraft carrier and several other military vessels through the English Channel in late October.
    Once in the Mediterranean, the Admiral Kuznetsov is expected to take up a position off the coast of Syria for four to five months. It could launch jets and helicopters to carry out more deadly airstrikes.
    http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/russian-warships-military-to-sail-fleet-through-english-channel-aircraft-carrier-a7362931.html

    Reports surfaced just days ago that the Russian leader reportedly told officials to fly relatives living abroad back to Russia.
    The call extended to elderly relatives overseas and children, even if they are in the middle of the school year, raising concerns over the urgent call back to the fatherland.
    Russian political analyst Stanislav Belkovsky told The Daily Star it was part of the package of measures to prepare elites to some “big war.”
    http://www.news.com.au/world/russia-china-us-are-ww3-and-cold-war-2-on-the-cards/news-story/a3a445dba24ade74c4da76460d4a144a

  11. @M

    cheama acasa familiile oficialilor aflati in strainatate!

    Asta s-a dovedit a fi un hoax.

  12. Kuznetsovul era antamat din iulie pentru toamna siriană. N-are legătură relocarea lui cu ceea ce se întâmplă acum. Si cred ca ar fi un sitting duck în caz de război cu SUA. S-300 nu l-ar putea apara la nesfarsit, plus ca pe teren accidentat, S repereaza de la 20 de km si interceptează la 12. Putin…foarte puțin.
    https://m.youtube.com/watch?v=F8Rmu4VCOQ0

    According to Khodoryonok, the S-400 and S-300V4 can possibly hit a target at 400 km if it is flying at 12 km or higher and relatively slow—for instance an Airborne Warning and Control System (AWACS) jet or a Global Hawk radar drone. Low-flying cruise missiles in rugged terrain may be detected at a distance of just over 20 km and intercepted at 12 km. The S-400 is capable of defending the Russian base at Khmeimim; the S-300V4 can defend Tartus, but not much further out. According to Khodoryonok, the S-300V4 deployment is meant to deter the US, but not to engage. The latter would require the deployment of several brigades of S-400s and S-300V4s, which Russia currently lacks sufficient numbers of in its reserves (Gazeta.ru, October 12). Moscow seems to have taken on more imperialistic commitments than it can stomach

    https://jamestown.org/program/russia-building-new-bases-counter-united-states/
    Mărul discordiei în Alep – Coridorul Castello (motivul aparent pentru care s-au retras americanii de la negocieri):
    http://syriadirect.org/news/which-road-to-aleppo-opposition-refuses-aid-delivery-via-castello-road/

  13. Acum 3 ani, sedusa de farmecul lui Putin, Hillary i-a dat 20% din uraniul american. Din aceasta relatie a rezultat ceva plutoniu, iar acum Putin a decis ca plutoniul să fie din nou utilizat în scopuri militare!
    http://www.capital.ro/tensiuni-rusia-sua-putin-a-decis-ca-plutoniul-sa-fie-utilizat.html

    Potrivit WikiLeaks, cu doar trei ani în urmă, Clinton era fascinată de Putin și convenea cu acesta că Scutul Antirachetă NU este necesar. Tot Hillary a aprobat o tranzacție prin care 20% din uraniul american a ajuns în mâinile lui Putin.
    http://premium.evz.ro/cand-hillary-clinton-patrundea-in-sanctuarul-intim-al-lui-putin.html

  14. Intre Hillary Clinton şi Rusia există conexiuni mult mai interesante decât între Donald Trump şi Rusia.

    Assange a indicat un exemplu în acest sens când “20% din drepturile de prelucrare a uraniului din SUA au fost vândute unei companii din Rusia pentru a fi exportat în Rusia. La acel moment, o donație consistentă a fost făcută din partea intereselor rusești în conturile Fundației Clinton”, a dezvăluit fondatorul Wikileaks.
    http://sputnik.md/world/20160810/8532030.html

  15. Situatie volatila ,teren propice pentru diversiuni si provocari. Ce face totusi statul roman ca sa pregateasca populatia in cazul unui conflict pe scara larga – In afara riscurilor militare ,economia va fi puternic destabilizata , schimbul de marfuri la nivel european poate fi intrerupt , circulatia persoanelor si transporturile pot fi blocate si se introduce rationalizarea – Nu am auzit un cuvant despre pregatirea si rezervele de stat in asemnea situatii. Oamenii trebuiesc avertizati si indemnati sa faca rezerve de :
    hrana ,
    surse de energie ,
    combustibil
    echipamente de baza pentru supravietuire
    Iar generatia tineretului postrevolutionar, nascut gata dator , smartfone zombie cu freza gay-pompadour si pantaloni tip izmene este total rupta de realitatile sinistre care bat la usa .

  16. Turcia a capturat de la ISIS orasul Dabiq, la exact 500 de ani dupa ce a fost cucerit de Imperiul otoman de la mameluci. ISIS a parasit orasul fara a opune rezistenta.
    Dabiq este locul unde are loc Armaghedonul in eshatologia islamica, unde crestinii sunt infranti cu ajutorul armatei Saudite!

    Turkish-backed rebels seize Dabiq from ISIL
    ISIL fighters put up “minimal” resistance, before withdrawing in the direction of the much larger ISIL-held town of al-Bab to the south.
    http://www.aljazeera.com/news/2016/10/syria-war-turkish-backed-rebels-seize-dabiq-isil-161016093547972.html

    Dabiq is a town in northern Syria, about 40 kilometres northeast of Aleppo and around 10 km south of Syria’s border with Turkey.
    The town was the site of the battle of Marj Dabiq in 1516, in which the Ottoman Empire decisively defeated the Mamluk Sultanate.
    In Islamic eschatology, it is believed that Dabiq is one of two possible locations for an epic battle between invading Christians and the defending Muslims which will result in a Muslim victory and mark the beginning of the end of times.
    Muhammad said:
    “The Last Hour would not come until the Romans land at al-A’maq or in Dabiq. An army consisting of the best (soldiers) of the people of the earth at that time will come from Medina.”
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dabiq,_Syria

  17. Alianta militara dintre Turcia si Arabia Saudita este deja o realitate, se pregateste Armaghedonul din eshatologia islamica, ca la carte.

    With US no longer trusted, Turkey and Saudi forge new alliance
    King Salman’s visit to Turkey is expected to focus on combating Islamic State, amid rumours of Saudi mediation between Ankara and Cairo
    During President Erdogan’s visit to Saudi Arabia in December, the two countries signed a strategic cooperation agreement, covering military, economic and investment
    http://www.middleeasteye.net/columns/regional-tensions-push-saudi-arabia-and-turkey-towards-closer-ties-236369218

    Erdogan: I met His Royal Highness today and we found an opportunity to discuss in detail bilateral relations in addition to the latest developments in the region. We also enjoyed the opportunity today to award His Royal Highness the Order of the Republic of Turkey. This is an important symbol of the extent of the ties between the brotherly Turkish and Saudi peoples as well as the ties between our two countries. During our meeting we talked about the relations between the two countries and what will help promote our relations in military, cultural and other fields. And, of course, we talked about the coup attempt in Turkey on July 15. We were very happy with the firm position of Saudi Arabia at that time. We have expressed our pleasure and gratitude to the Kingdom.
    http://www.arabnews.com/node/993566/saudi-arabia

  18. Un om foarte periculos si un apropiat al Moscovei: vice-prințul moștenitor si conducatorul de facto al Arabiei Saudite

    Iran’s General Soleimani: Saudi Deputy Crown Prince May Kill King Salman to Ascend to Throne
    http://www.arabnews.com/node/992176/saudi-arabia

    Mohammad bin Salman Al Saud este (vice) prințul moștenitor al Arabiei Saudite și ocupă funcția de Ministru al Apărării încă de la vârsta de 29 de ani.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Mohammad_bin_Salman_Al_Saud

    On 10 January 2016, The Independent reported that “the BND, the German intelligence agency … portrayed Saudi defence minister and Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman … as a political gambler who is destabilising the Arab world through proxy wars in Yemen and Syria.”

    In October 2011, The Crown Prince, Sultan bin Abdulaziz, died, and the current King Salman began his ascent to power by becoming Deputy Crown Prince and Defense Minister in November 2011 and making Mohammad bin Salman his private advisor.
    In June 2012, the Crown Prince, Nayef bin Abdulaziz Al Saud, died and Prince Mohammad moved up into the number two position in the hierarchy. He soon began remaking the court in his own image. On 2 March 2013, the chief of the Crown Prince court Prince Saud bin Nayef was appointed governor of the Eastern Province and Prince Mohammad succeeded him in the post. He was also given the rank of minister. On 25 April 2014 Prince Mohammad was appointed state minister.
    In 2016 Prince Mohammad was technically the country’s No. 3 official and able to act in the name of his father, King Salman, who suffers from mild dementia.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_bin_Salman_Al_Saud

    Prince bin Salman spotted a 440-foot yacht, the Serene, which was owned by Yuri Shefler, a Russian vodka tycoon. The deal was done within hours, at a price of approximately 500 million euros.
    Prince bin Salman delivered a soliloquy about the failures of American foreign policy during a meeting between his father, King Salman, and President Obama.
    Many young Saudis admire him as an energetic representative of their generation.
    Never before in Saudi history has so much power been wielded by the deputy crown prince, who is second in line to the throne.

    Early this year, Crown Prince bin Nayef left the kingdom for his family’s villa in Algeria, fleeing frictions with his younger cousin.
    Since King Salman ascended to the throne in January 2015, new powers had been flowing to his son, some of them undermining the authority of the crown prince. King Salman collapsed the crown prince’s court into his own, giving Prince bin Salman control over access to the king. Prince bin Salman also hastily announced the formation of a military alliance of Islamic countries to fight terrorism. Counterterrorism had long been the domain of Prince bin Nayef, but the new plan gave no role to him or his powerful Interior Ministry.
    http://www.nytimes.com/2016/10/16/world/rise-of-saudi-prince-shatters-decades-of-royal-tradition.html?_r=0

    Russia says ties with KSA based on mutual trust
    http://www.arabnews.com/node/992176/saudi-arabia

  19. Ultima “realizare” a vice-prințului moștenitor

    Tensiuni intre Statele Unite si aliatul lor traditional, Arabia Saudita, dupa un atac cu racheta care a provocat un masacru in capitala yemenita Sanaa.
    Raiduri aeriene puse pe seama coalitiei conduse de Arabia Saudita au ucis peste 155 de oameni si au ranit mai mult de 525 sambata, in capitala Sanaa, unde o multime indoliata prezenta condoleante pentru decesul tatalui unui ministru yemenit.
    http://stirileprotv.ro/stiri/international/masacru-la-o-inmormantare-in-yemen-dupa-un-raid-saudit-peste-140-de-morti-si-525-de-raniti-reactia-casei-albe.html

    Britain to review arms sales to Saudi Arabia after military blames ‘wrong information’ for funeral air strike
    http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/saudi-arabia-yemen-funeral-strike-140-britain-arms-weapons-sales-review-jiat-report-humanitarian-law-a7363426.html

  20. http://www.infowars.com/kremlin-insider-war-might-begin-even-before-u-s-elections/

    http://www.thedailybeast.com/articles/2016/10/17/russia-is-building-fallout-shelters-to-prepare-for-a-potential-nuclear-strik

    “I personally plan to stock 200 cans of pork to be ready for a potential war crisis,” Markov added, “and I advise everybody to do the same.”
    Markov’s warning should probably be treated seriously given that he is known to have “close ties to (the) Kremlin”.
    As we previously reported, Russian citizens have been stockpiling food and essential supplies for months as paranoia about a major conflict escalates.”

  21. Pingback: EMAILURILE LUI HILLARY CLINTON ARATA CA ALIATII SUA AU SPONSORIZAT STATUL ISLAMIC. Serviciile secrete americane au vazut in ISIS o OPORTUNITATE/ Discursul ANTI-ESTABLISHMENT al lui Donald Trump | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: E-MAILURILE LUI HILLARY CLINTON ARATA CA ALIATII SUA AU SPONSORIZAT STATUL ISLAMIC. Serviciile secrete americane au vazut in ISIS o OPORTUNITATE/ Discursul ANTI-ESTABLISHMENT al lui Donald Trump (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: E-MAILURILE LUI HILLARY CLINTON ARATA CA ALIATII SUA AU SPONSORIZAT STATUL ISLAMIC. Serviciile secrete americane au vazut in ISIS o OPORTUNITATE/ Alte dezvaluiri WIKILEAKS: Obama primea “in plic” componenta viitorului sau guvern cu o luna inai
  24. Russia is deploying largest naval force since end of Cold War to reinforce Syria campaign.

    * SENIOR NATO DIPLOMAT SAYS RUSSIA IS DEPLOYING ALL OF NORTHERN FLEET AND PART OF BALTIC FLEET TO REINFORCE SYRIA CAMPAIGN
    * DEPLOYMENT WILL INCREASE NUMBER OF RUSSIAN FIGHTER BOMBERS IN SYRIA, MOSCOW MAY LAUNCH FINAL AIR ASSAULT ON ALEPPO IN TWO WEEKS – NATO DIPLOMAT
    http://www.zerohedge.com/news/2016-10-19/russia-deploying-largest-naval-force-cold-war-syria-nato-diplomat

  25. Pingback: ALEGERILE AMERICANE – UN “ARMAGEDON” CRUCIAL PENTRU SOARTA INTREGII LUMI, in special pentru soarta CRESTINILOR si a LIBERTATII DE GANDIRE: “Bătălia e o încercare existenţială, o cotitură de civilizaţie”. KILLARY CLINTO
  26. Putin a testat cu succes o racheta balistica hipersonica imposibil de interceptat: atinge Mach 5,4 si poate lovi America in 12 minute!

    Vladimir Putin has successfully test-launched a new supersonic missile that could breach NATO’s missile defense systems — and reach the United States in twelve minutes.
    Because its speed reaches 4000 mph, it would be practically impossible to intercept, rendering it impervious to being stopped by NATO’s defense systems. The missiles could reach the shores of the United Kingdom in as little as thirteen minutes. It is also invisible to US anti-missile systems and can evade radar.

    The missile has been designed to carry Satan 2, Russia’s new nation killer nuclear weapon.
    http://www.salon.com/2016/11/18/vladimir-putin-successfully-launches-nuclear-test-missile-that-can-reach-america-in-12-minutes/

  27. Putin se înarmează: A testat o rachetă supersonică care poate ajunge în Marea Britanie în 13 minute
    https://www.realitatea.net/putin-se-inarmeaza-a-testat-o-racheta-supersonica-care-poate-ajunge-in-marea-britanie-in-13-minute_2004688.html

  28. SUA a inceput vanatoarea de vrajitoare: diplomatii rusi nu vor putea merge in alt oras decat cel in care sunt acreditati!
    Potrivit unui proiect de act normativ avizat favorabil de comisiile de informaţii din Congresul american, precum şi de Camera Reprezentanţilor, diplomaţii ruşi nu vor avea dreptul să călătorească pe o rază mai mare de 40 de kilometri de localitatea unde sunt acreditaţi la post în SUA.
    Maria Zaharova a calificat respectivele măsuri drept o ‘vânătoare de vrăjitoare’ desfăşurată împotriva Rusiei. Este copia fidelă a schemei folosite în timpul Războiului Rece’, a mai spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

  29. Ambasadorul Rusiei in Turcia a fost impuscat in timp ce tinea un discurs la o expozitie de arta din Ankara
    Andrei Karlov a fost internat in spital cu leziuni grave.
    http://stirileprotv.ro/stiri/international/ambasadorul-rusiei-in-turcia-impuscat-la-o-expozitie-de-arta-in-ankara-a-fost-internat-in-stare-grava.html

  30. 19.42 Surse din cadrul serviciilor de securitate turce au declarat ca atacatorul era un ofiter de politie ce lucra in Ankara (Reuters)

    19:11 Un fotograf Associated Press care se afla in audienta afirma ca atacatorul a strigat “Allahu Akbar” si a tras cel putin 8 focuri de arma

    19.01 Atacatorul a fost “neutralizat” de fortele de securitate, a anuntat agentia de stat Anadolu, citata de Reuters.

    18:49 Un martor afirma ca atacatorul a vorbit despre “Alep” si despre “razbunare” (AFP)
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21483089-ambasadorul-rus-turcia-grav-ranit-dupa-fost-impuscat-ankara.htm

    Afacerea pute rau de tot! Cea mai gogonata este stirea ca atacatorul a fost “neutralizat” de fortele de securitate. In nici un caz nu se procedeaza astfel, pentru ca interesul este fie capturat in viata ca sa se afle cat mai multe informatii de la atacator.

  31. Pingback: NOUA ORDINE MONDIALA IN ERA TRUMP/ PRO-AMERICANISMUL MANUFACTURAT DE CIA-SRI IN CRIZA. Structurile de putere din România, COMPLET DEZORIENTATE in fata agendei de politica externa a noii adminitratii americane? POSIBILITATEA UNEI NOI YALTE SI A DESTRAMARI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare