CSAT NU VEDE “CAMPUL TACTIC” DIN JUSTITIE. Comicaria “verificarilor institutiilor abilitate” pe tema MAGISTRATILOR OFITERI ACOPERITI/ Emisarul american NULAND despre mandatul sefului DNA: “CONTINUAM SA URMARIM ACEST PROCES”. Asistentul Departamentului de Stat a mentionat si tema “ECHILIBRULUI” dintre siguranta si VIATA PRIVATA

19-01-2016 12 minute Sublinieri

justitie

CSAT închide dosarul ofiţerilor acoperiţi din justiţie, trăgând concluzia, printr-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale că printre magistraţi nu există lucrători operativi, agenţi acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Decizia îi nemulţumeşte însă pe magistraţi, preşedintele UNJR, Dana Gârbovan, susţinând că răspunsul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este unul „lapidar”, luându-se în calcul chiar o acţiune în justiţie în acest caz.

Scandalul ofiţerilor acoperiţi din justiţie a ţinut agenda publică a anului trecut, CSM cerând preşedintelui României să verifice dacă oameni ai serviciilor secrete sunt infiltraţi printre judecători şi procurori. Totul în condiţiile în care generalul SRI Dumitru Dumbravă a vorbit, într-un interviu, despre instanţe ca fiind un “câmp tactic” pentru Serviciul Român de Informaţii.

Acum, după aproape un an de la izbucnirea scandalului, CSAT a constatat, potrivit unui comunicat de presă, că în rândul judecătorilor, procurorilor, al personalului de specialitate juridică asimilat acestora nu sunt lucrători operativi, agenţi acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Administraţia Prezidenţială precizează că, la dispoziţia preşedintelui Klaus Iohannis şi la solicitarea CSM şi a Ministrului Justiţiei, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin instituţiile abilitate, veridicitatea declaraţiilor magistraţilor în sensul că cei în cauză nu sunt informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

“În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Rezultatele verificărilor au fost comunicate atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Justiţiei, în funcţie de instituţia care a solicitat efectuarea acestora”, se arată în comunicat.

În mai 2015, CSM a decis sesizarea CSAT pentru a verifica dacă în rândul magistraţilor există agenţi sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Plenul CSM a luat această decizie la solicitarea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, care a cerut să fie făcute demersurile necesare pentru verificarea şi eliminarea din rândul magistraţilor a eventualilor colaboratori ai serviciilor secrete.

Răspunsul CSAT nemulţumeşte însă UNJR. Preşedinta acesteia, Dana Gârbovan, a comentat că răspunsul de la Cotroceni este unul „lapidar”, fără a fi însoţit de documente clare care să-l susţină.

“CSAT e singurul organism care are dreptul să facă astfel de verificări. Acum aşteptăm publicarea acestei decizii a CSAT şi a documentelor oficiale care o însoţesc. Răspunsul CSAT nu prevede la ce servicii de informaţii s-a făcut referire, sunt toate, sunt o parte, în mod concret, ce fel de verificări au fost efectuate şi ce perioadă au vizat. Răspunsul CSAT e lapidar“, a spus Gârbovan, într-o intervenţie la B1.

Judecătoarea a precizat că “pornind de la interviul lui Dumbravă şi alte declaraţii publice am cerut CSAT să ne comunice numărul hotărârilor date de instituţie care vizează justiţia. Inclusiv implicarea serviciilor în lupta anticorupţie, dacă există, în ce constă în mod efectiv”. “Luăm în considerare posibilitatea de a ne adresa justiţiei”, a a adăugat ea.

“Apreciem că e foarte important ca problema care afectează independenţa justiţiei să fie lămurite clar şi public“, a mai spus preşedintele UNJR.

Contestaţii anul trecut. „Pe surse auzim tot felul de zvonuri că suntem monitorizaţi”

Uniunea Judecărorilor alături de Asociaţia Magistraţilor şi Asociaţia Procurorilor, a contestat anul trecut şi decizia CSM care decisese că afirmaţiile generalului Dumbravă că  justiţia e câmp tactic pentru SRI nu au afectat independenţa justiţiei.

„În primul rând, hotărârea s-a bazat pe nişte note secrete ale SRI transmise la cererea Inspecţiei Judiciare. Independenţa justiţiei nu este un drept al acestuia, ci un drept al cetăţeanului, este dreptul cetăţeanului să aibă acces tocmai la aceste explicaţii date de către SRI. Aceasta era esenţa în cauză, ce a însemnat şi ce a implicat interviul dat de domnul Dumbravă. Or, răspunzându-se prin note secrete şi CSM fundamentându-şi hotărârea pe aceste secrete, este, din punctul nostru de vedere, o încălcare a însăşi noţiuni de independenţă a justiţiei. Am arătat că hotărârea CSM nu este motivată în mod real, în condiţiile în care argumentele asociaţiei nu sunt deloc avute în vedere şi analizate. În final, am arătat că, din punctul nostru de vedere, se face o interpretare greşită a noţiunii de independenţă a justiţiei şi de aparenţă a acesteia”, a susţinea Dana Gârbovan, la acea vreme.

[…]/ integral pe gandul.info

Nu se poate vorbi despre o normalitate democratică până când relaţia servicii secrete – justiţie nu este perfect transparentă, este de părere şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării susţine că a făcut verificări şi nu a găsit niciun “acoperit” al serviciilor secrete în Justiţie, a informat în cursul zilei de luni Administraţia Prezidenţială. Gestul reprezintă, în viziunea şefei UNJR Dana Gîrbovan, “doar un prim pas spre clarificarea unei probleme care trebuia de ani de zile elucidată”.

“Legea, intrată în vigoare acum mai bine de 10 ani, prevede că declaraţiile anuale pe proprie răspundere ale magistraţilor, că nu sunt agenţi acoperiţi, trebuie verificate de către CSAT, lucru care nu s-a făcut până acum”, a comentat, pe contul său de Facebook, Dana Gîrbovan.

Şefa UNJR aşteaptă publicarea acestor decizii şi a documentelor oficiale pe care se întemeiază, pentru a vedea pe ce perioadă au fost făcute verificările şi care au fost serviciile secrete vizate de aceste verificări.

“Reamintesc pe această cale Preşedinţiei României şi CSAT că nici până azi nu a răspuns solicitării UNJR de a face publice deciziile CSAT “referitoare la relaţia dintre serviciile secrete ale statului cu justiţia, precum şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate”.

Nu se poate vorbi despre o normalitate democratică în România până când relaţia servicii secrete – justiţie nu e perfect transparentă. Preşedinţia a depăşit deja termenul legal de a răspunde solicitării noastre de comunicare a acestor decizii CSAT”, a continuat Dana Gîrbovan.

Dacă nu va primi răspuns nici în următoarele zile, UNJR ia în considerare posibilitatea acţionării CSAT în judecată, pentru ca aceste hotărâri, în baza cărora serviciile secrete sunt implicate în justiţie, să devină publice.

“Dreptul la un proces echitabil şi o justiţie independentă este recunoscut şi garantat de Constituţie pentru fiecare cetăţean al acestei ţări. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atâta vreme cât există posibilitatea unor influenţe sau implicări în actul de justiţie ale serviciilor secrete, în baza unor decizii care sunt secrete”, a subliniat Dana Gîrbovan.

Seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, a afirmat marti ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati, aratand ca aceasta prevedere ar trebui regandita, transmite Agerpres.

Consilierul prezidential a fost intrebat cu privire la informatia transmisa de CSAT potrivit careia ca nu exista lucratori operativi in randul magistratilor si la anuntul UNJR referitor la posibilitatea de a da in judecata Consiliul in acest caz.

‘Mi se pare un pic hazardat si am sentimentul ca cineva este intr-o campanie electorala in justitie prin tema aceasta. Exista obligatia legala, nu noi am introdus-o pare-mi-se in 2005 sau 2006, ca CSAT sa verifice aceste lucruri. Daca ma intrebati pe mine este un pic complicat si nu vad aici foarte bine rolul CSAT si poate, intr-o zi, aceasta prevedere ar trebui regandita pentru ca CSAT nu are instrumente la dispozitie pentru a verifica 23.000 de magistrati. (…) Poate sa ia acele declaratii pe propria raspundere si sa le trimita institutiilor, institutiile raspund. Raspunsul institutiilor acesta a fost: nu exista capacitati proprii ale CSAT de a umbla dupa ofiterii acoperiti. (…) Am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta a fost raspunsul institutiilor statului’, a declarat Mihalache, la Palatul Parlamentului.

Intrebat daca ar trebui modificata legislatia in acest caz, consilierul prezidential a raspuns: ‘Daca dvs vi se pare o chestiune fezabila, o lasam asa, daca nu, ne mai gandim’.

Dan Mihalache participa la Parlament la dezbaterea ‘Reprezentarea de gen in politica – provocari si solutii’, organizata de PNL. […]/ integral pe hotnews.ro

Presedintele Asocitatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Gabriela Baltag (foto), a comentat cu mult scepticism comunicatul prin care Administratia Iohannis a informat opinia publica ca CSAT a verificat prin institutiile abilitate declaratiile de necolaborare pe care magistratii si personalul auxiliar si de specialitate au obligatia de a le depune anual concluzionand ca in sistemul judiciar nu exista niciun judecator sau procuror care sa fie lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informatii.

Sefa AMR a fost contactata pentru a intra in direct la emisiunea Subiectiv din 18 ianuarie 2016, moderata de jurnalistul Razvan Dumitrescu de la postul Antena 3, unde a sustinut, in esenta, ca informarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nu este suficient de convingatoare, cata vreme responsabilitatea verdictului nu este asumata printr-o hotarare CSAT.

In acest context, Gabriela Baltag a amintit ca in sistemul judiciar exista si astazi, la 26 de ani de la prabusirea regimului Ceausescu, mai multi *judecatori si procurori care sunt bine-merci pe functii prin instante si parchete desi au facut politie politica, fiind etichetati colaboratori sau lucratori ai fostei Securitati prin hotarari irevocabile pronuntate in procesele pierdute in fata CNSAS: Nu putem merge pe un simplu enunt. De aceea trebuie facute verificari serioase. In istoria noastra au existat astfel de oameni in trecut. Si in prezent un site de specialitate a primit de la CNSAS o informare care vorbea despre oameni care inca mai sunt in sistem si care au colaborat cu Securitatea. Acum, ca a disparut aceasta ocupatie sau aceasta inclinatie pentru unii dintre noi, nu stiu daca ne confirma acest comunicat. Pentru ca nu avem o hotarare a CSAT. Insist pe acest aspect, hotararile CSAT sunt obligatorii pentru noi”.

Iata dialogul dintre jurnalistul Razvan Dumitrescu si judecatoarea Gabriela Baltag pe tema acoperitilor din justitie:

Razvan Dumitrescu: „Va spuneam ca cea mai importanta informatie a zilei a venit de la Presedintie, si suna asa:

CSAT a verificat prin institutiile abilitate veridicitatea declaratiilor depuse de magistrati. Din dispozitia presedintelui Klaus Iohannis, in anul 2015, CSAT a verificat in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (3) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, prin institutiile abilitate la solicitarile CSAT si ale ministrului justitiei, veridicitatea declaratiilor procurorilor, judecatorilor, magistratilor-asistenti, personalului de specialitate juridica asimilat acestora si personalului auxiliar de specialitate al institutiilor judecatoresti si parchetelor, in sensul ca cei in cauza nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii. In urma verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate s-a constatat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor. Rezultatele verificarilor au fost comunicate atat CSM, cat si Ministerului Justitiei, in functie de institutia care a solicitat efectuarea acestora‘.

E interesant acest lucru pentru ca in repetate randuri asociatii ale magistratilor au cerut lamurirea acestei situatii. Discutam cu doamna judecator Gabriela Baltag. Buna seara”.

Gabriela Baltag: „Buna seara”.

Razvan Dumitrescu: „Vreau sa va intreb daca va multumeste acest raspuns?”

Gabriela Baltag:

Trebuie sa recunoastem ca e unul extrem de sumar, la o problema atat de importanta, profunda nu doar pentru sistemul judiciar, dar pentru intreaga societate. Ma asteptam sa gasesc in comunicat macar cateva referinte, sa gasim un document in baza caruia s-a ajuns la aceasta concluzie, o hotarare a CSAT, pentru ca stim ca, in exercitarea atributiilor ce-i revin, CSAT emite hotarari. Aceste hotarari sunt obligatorii. Ne-am fi dorit sa regasim perioada supusa verificarii, desi noi cunoastem ca in fiecare an dam declaratii si, prin urmare, fiecare an trebuie verificat ca nu cumva cineva dintre noi sa devina informator, colaborator, lucrator operativ sau acoperit al acestor servicii. Va marturisesc ca n-am regasit astfel de elemente, este simplul raspuns ca nu exista astfel de persoane care sa contravina legii. M-am dus pe site-ul CSM si am regasit si-acolo un comunicat venit in sprijinul acestui comunicat sumar. CSM vorbeste despre cum s-a realizat sesizarea intr-o sedinta a Plenului si ca atunci, in 13 mai, au trimis pentru verificare anii 2013-2014… legea este de peste 10 ani in vigoare, comunicatul Administratiei Prezidentiale nu ne vorbeste daca numai acesti doi ani au fost verificati…”

Razvan Dumitrescu: „Inteleg ca exista posibilitatea sa nu fi fost verificati judecatori sau procurori care au depus aceste declaratii in alti ani decat 2013-2014?”

Gabriela Baltag:

„Noi in fiecare an depunem astfel de declaratii. Si in fiecare an CSAT are obligatia de a verifica, din oficiu sau la sesizarea Ministerului Justitiei sau a CSM, corectitudinea acestor declaratii. Eu m-am intrebat azi, gasind comunicatul CSM, de ce au fost transmise numai declaratiile pe 2013 si 2014. Ce s-a intamplat cu celelalte declaratii? Sa intelegem ca n-au fost verificate? Inseamna ca nu au fost verificati toti din sistem, asa cum se sustine”.

Razvan Dumitrescu: „Vreau sa va intreb daca dumneavoastra suspectati ca exista in randurile celor care lucreaza in justitie oameni care colaboreaza cu serviciile secrete. Exista in opinia dumneavoastra?”

Gabriela Baltag:

Cata vreme nu avem o hotarare din partea CSAT, eu pot sa am aceasta indoiala. Singurul aspect care ma poate convinge este o hotarare care vine din partea CSAT. Aceasta este pentru noi hotaratoare, pentru ca ea vorbeste despre fiecare dintre noi. Institutiile acestea trebuie sa fie foarte serioase in respectarea legilor. Dumneavoastra stiti ca in statutul nostru mai exista un organism care verifica declaratiile noastre, CNSAS. Desigur, aceasta institutie a facut verificari pentru trecut, pentru aceia dintre noi care au lucrat inainte de 1989. Si, de fiecare data, fiecare judecator, procuror a primit decizii in care confirma ca nu sunt printre noi astfel de persoane”.

Razvan Dumitrescu: „Va intreb pentru ca doream sa stiu daca aveti incredere in institutiile care fac asemenea verificari. Aveti incredere ca verifica si ca acest comunicat reprezinta realitatea?”

Gabriela Baltag:

Acest comunicat trebuie sa aiba la baza o documentatie. Cata vreme nu face trimitere la absolut nimic, niciun fel de documentatie, eu pot sa am aceasta indoiala. Pentru ca nu exista o asumare de responsabilitate deplina”.

Razvan Dumitrescu: „Dincolo de speculatiile care pot fi facute cu interes politic, exista dosare care au fost judecate in instantele patriei si in care citeam marturii ale oamenilor. Unul dintre dosare a fost cazul cu acei corupti din Ploiesti, cu SRI Ploiesti. Acolo aflam ca exista la dosar o declaratie data la DNA de ofiterul SRI Daniel Florea, care spunea: In relatia cu mine, domnul Marin Constantin mi-a confirmat ca procurorul Tudose Liviu a fost ofiter acoperit al SRI, recrutat de colonel Paltanea Corneliu, fost sef al unitatii SRI Prahova. Iar domnul Marin l-a avut in legatura pe Tudose pana in jurul anului 2012 cand ar fi fost scos din legatura dansului. Colonelul Marin Constantin a sustinut aceleasi lucruri si in fata unei comisii de verificare speciala a SRI, respectiv ca Tudose a fost ofiter acoperit si era legatura lui‘. Eu ca cetatean, cand vad un astfel de document, sa-mi fac sau nu griji? Dumneavoastra va faceti griji?”

Gabriela Baltag:

„Pot sa-mi fac, cata vreme nu exista o hotarare a CSAT. Acum, dumneavoastra trebuie sa retineti ca uneori exista conflicte sociale chiar la acest nivel inalt, institutional. Nu putem merge pe un simplu enunt. De aceea trebuie facute verificari serioase. In istoria noastra au existat astfel de oameni in trecut. Si in prezent un site de specialitate a primit de la CNSAS o informare care vorbea despre oameni care inca mai sunt in sistem si care au colaborat cu Securitatea. Acum, ca a disparut aceasta ocupatie sau aceasta inclinatie pentru unii dintre noi, nu stiu daca ne confirma acest comunicat. Pentru ca nu avem o hotarare a CSAT. Insist pe acest aspect, hotararile CSAT sunt obligatorii pentru noi”

Adjunctul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Ambasadei, ca Statele Unite sunt impresionate, pe ansamblu, de munca pe care o face DNA, ca sustin procurorii anticoruptie inclusiv in pregatire si cu suport tehnic, dar a precizat ca in societatile democratice este importanta  mentinerea unui echilibru intre siguranta cetatenilor si dreptul la viata privata. Nuland a mai spus ca instrumentarea cazurilor a atins un asemenea nivel incat, daca acum cativa ani se punea problema rezultatelor, acum societatea civila vorbeste despre acest echilibru, considerand ca acest lucru este “foarte sanatos”.

Victoria Nuland a raspuns astfel unei intrebari adresate de HotNews.ro, prezent alaturi de alti trei jurnalisti de la Adevarul, Pro TV si Romania Actualitati, la conferinta de presa organizata de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti.  Redam mai jos integral sectiunea din conferinta de presa referitoare la lupta anticoruptie din Romania, cu precizarea ca doar prima intrebare a fost adresata de HotNews.ro.

Rep: Statele Unite si-au declarat in repetate randuri sustinerea fata de lupta impotriva coruptiei in Romania. DNA se bucura de o puternica sustinere in randul opiniei publice. Exista insa si critici, de exemplu procurorilor li se reproseaza ca recurg prea des la arestari sau ca au ajuns prea dependenti de serviciile de informatii. Avand in vedere toate aceste aspecte, ce spuneti de rezultatele si de modul de lucru al DNA?
Victoria Nuland: Ai dreptate, Dan, pe ansamblu suntem impresionati de munca pe care o face DNA. Sustinem DNA inclusiv in pregatire si suportul tehnic. Evident, in societatile democratice este cu adevarat importanta mentinerea unui echilibru intre siguranta cetatenilor si dreptul la viata privata. Toti ne luptam cu asta. Ceea este interesant este faptul ca instrumentarea cazurilor a avansat la un asemenea nivel aici – imi amintesc cand veneam in urma cu cativa ani si nemultumirile erau ca nici un caz nu a fost rezolvat – ca acum societatea civila vorbeste despre acest echilibru ceea ce este foarte sanatos.

Rep: Aveti vreo recomandare pentru autoritatile romane in ce priveste selectia si numirea  sefilor anti-coruptie, in special DNA?
VN: Evident este o decizie care apartine autoritatilor romane, am vorbit despre faptul ca multe din aceste mandate vor expira in 2016. Am incredere ca autoritatile romane vor lua acest lucru serios si ca vor cauta sa castige increderea publicului intern si de afara ca Romania se afla pe drumul cel bun. Vom urmari acest proces, este clar ca va reprezenta o tema importanta in anul acesta.

Rep: Dar ati discutat acest subiect cu autoritatile romane?
VN: Nu disctam evident despre persoane, nu pomenim nume, discutam doar despre faptul ca procesul trebuie sa fie deschis si transparent si sa genereze incredere continua in randul populatiei.

Rep: Credeti ca doamna Kovesi ar trebui sa fie nominalizata pentru inca un mandat la DNA?
VN: Nu Statele Unite selecteaza optiunile Romaniei, acest lucru trebuie sa-l faca autoritatile romane.  […]/ integral pe hotnews.ro

Statele Unite ale Americii sunt extrem de preocupate de ceea ce se va intampla la DNA in primavara acestui an, cand va expira actualul mandat al sefei parchetului anticoruptie Laura Codruta Kovesi(foto alaturi de Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA Dean Thompson). A spus-o chiar Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice. Aflata intr-o vizita oficiala la Bucuresti, ocazie cu care s-a intalnit cu presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos, Nuland si-a gasit timp sa aduca laude DNA si sa atraga atentia, subtil, ca Statele Unite sunt cu ochii pe ceea ce se intampla la parchetul anticoruptie, desi a pretins ca Washingtonul nu se implica in numirea sefilor PICCJ si DNA.

La finalul vizitei facute in Romania, vizita pe care multi au asemanat-o cu o descindere a unui stapan venit sa-si inspecteze supusii, Victoria Nuland a organizat o mica conferinta de presa, raspunzand catorva intrebari puse de ziaristi de la publicatii recunoscute ca facand parte din presa de casa a DNA. Cu aceasta ocazie, conform declaratiilor publicate de Adevarul, Nuland a ridicat in slavi DNA, explicand ca Statele Unite sunt impresionate de munca parchetului anticoruptie si dezvaluind ca americanii sustin DNA in ceea ce priveste pregatirea si suportul tehnic. Nuland a precizat ca este important sa se pastreze echilibrul intre siguranta si dreptul la viata privata:

Per ansamblu, suntem impresionati de munca pe care o face DNA. Sustinem DNA in ceea ce priveste pregatirea si suportul tehnic. E de la sine inteles ca in societatile democratice este cu adevarat important mentinerea echilibrului intre siguranta si dreptul la viata privata, toti ne luptam cu asta. Ceea ce este interesant este ca instrumentarea cazurilor a ajuns la o asemenea scara aici. Imi amintesc ca acum cativa ani, plangerea era ca nu existau cazuri finalizate. Acum, societatea civila vorbeste despre acest echilibru si asta este foarte sanatos”.

Nuland despre reinvestirea Codrutei Kovesi la DNA: „Statele Unite nu selecteaza propunerile in domeniu, este treaba autoritatilor romane sa o faca”

Cum era de asteptat, Victoria Nuland a fost intrebata si despre numirile la varful marilor parchete, in special DNA, care vor avea loc in primavara acestui an. Adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice sustine ca a discutat cu oficialii romani despre acest subiect, dar pretinde ca decizia urmeaza sa fie luata de autoritatile de la Bucuresti. Totusi, Nuland a tinut sa sublinieze ca Statele Unite vor urmari procesul de numire a sefilor marilor parchete:

Este o decizie pe care o vor lua liderii romani. Am vorbit despre faptul ca in 2016 pentru multe dintre aceste functii se termina mandatele. Am toata increderea ca autoritatile romane vor trata acest lucru foarte serios si vor cauta sa castige in continuare increderea publicului si increderea internationala si sa arate ca Romania este pe calea cea buna. Vom continua sa urmarim acest proces care in mod foarte clar este un subiect important in acest an. (…) Nu am discutat despre nume si persoane, am vorbit doar despre necesitatea ca procesul sa fie deschis, transparent capabil sa inspire incredere in randul oamenilor”.

Nuland s-a ferit totusi sa faca aprecieri in ceea ce o priveste pe Laura Codruta Kovesi, o preferata a americanilor, asa cum bine se stie. Intrebata daca sefa DNA ar trebui sa primeasca un nou mandat, Victoria Nuland a raspuns:

Statele Unite nu selecteaza propunerile in domeniu, este treaba autoritatilor romane sa o faca”.

Victoria Nuland

*

*

*


Categorii

1. DIVERSE, America, Justitie, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “CSAT NU VEDE “CAMPUL TACTIC” DIN JUSTITIE. Comicaria “verificarilor institutiilor abilitate” pe tema MAGISTRATILOR OFITERI ACOPERITI/ Emisarul american NULAND despre mandatul sefului DNA: “CONTINUAM SA URMARIM ACEST PROCES”. Asistentul Departamentului de Stat a mentionat si tema “ECHILIBRULUI” dintre siguranta si VIATA PRIVATA

  1. Pingback: BINOMUL SRI-DNA, NECONSTITUTIONAL. CCR declara NELEGALE interceptarile facute de SRI in cauze penale/ Istorii complexe ce comporta multe aspecte cu ANAF, SRI si DNA/ “CABALA” SERVICIILOR SE INFILTREAZA PESTE TOT/ O alta “cabala”: R
  2. Pingback: BINOMUL SRI-DNA, NECONSTITUTIONAL? CCR declara NELEGALE interceptarile facute de SRI in cauze penale/ Istorii intortocheate cu ANAF, SRI si DNA/ “CABALA” SERVICIILOR SE INFILTREAZA PESTE TOT/ O alta “cabala”: RACOLAREA MAGISTRATILO
  3. Pingback: COLONIA MILITARISTĂ ROMÂNIA ŞI ACOPERIŢII “STORMTROOPERS”. Adevarul despre ce a ajuns tara noastra, spus verde-n fata de avocatul GHEORGHE PIPEREA: “Visul vechii Securităţi de a ajunge să ne fie din nou frică de ea e deja realita
  4. Pingback: ORDONANTA DE URGENTA A NOII SECURITATI. Modificari socante aduse Codului Penal de ministrul macoveist PRUNA, prin care cresc PUTERILE POLITISTILOR si PROCURORILOR inclusiv in raport cu PUTEREA JUDECATOREASCA. Drumul spre DICTATURA continua neabatut, cu bi
  5. Pingback: LA UMBRA ”BINOMULUI”. Seria de dezvaluiri ale fugitivului ”whistleblower” SEBASTIAN GHITA confirma CAPTURAREA JUSTITIEI DE UN SISTEM MAFIOT SRI-DNA/ Iohannis, noul presedinte al sistemului binomist | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: CSAT A RECUNOSCUT ACAPARAREA JUSTITIEI DE BINOMUL SRI-DNA. “Campul tactic”, infiintat prin decizii administrative ilegale care sfideaza chiar STATUL DE DREPT si INDEPENDENTA JUSTITIEI/ Sebastian Ghita: KOVESI SI COLDEA SUNT OFITERI AI UNUI SER
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare