GRECIA – ULTIMATUM DE LA UE IN CRIZA REFUGIATILOR/ Viktor Orban denunta un “PACT” turco-german privind REFUGIATII/ UNGARIA VA CONSTRUI, PANA LA URMA, GARDUL LA GRANITA CU ROMÂNIA/ Critici vehemente la adresa lui MERKEL/ (Auto)cenzura corect politica pe TEMA MIGRANTILOR/ Biserica Catolica din Germania: ”trebuie redus numarul de refugiati”/ PF DANIEL pe aceeasi tema: E NEVOIE DE O ABORDARE REALISTA

13-02-2016 10 minute Sublinieri

Ultimatum de la Uniunea Europeană pentru Grecia. Atena trebuie să rezolve în trei luni paza frontierelor prin care intră refugiaţii din Orient, sau ar putea fi suspendată din spaţiul Schengen timp de doi ani.

Votul de astăzi a fost dat în cadrul întâlnirii miniştrilor de Finanţe ai Uniunii Europene, la recomandarea Comisiei Europene. A existat o singură abţinere, cea a Ciprului, în timp ce Grecia a votat cum era de asteptat “împotrivă”.

Guvernul de la Atena a primit 50 de recomandări prin care să-şi securizeze graniţele şi are trei luni la dispoziţie pentru implementarea lor. Potrivit Reuters, este puţin probabil ca aplicarea acestor recomandări să fie dusă la capăt în aceste trei luni, aşa că Uniunea Europeană ar putea lua măsura suspendării Greciei din Spaţiul Schengen pentru doi ani.

Oficialii europeni sunt nemulţumiţi că Atena nu are o situaţie clară a refugiaţilor care ajung în Grecia, mai exact nu-i identifică şi nu-i înregistrează, şi nu verifică aşa cum trebuie documentele lor de călătorie. Peste un milion de refugiaţi au ajuns în Europa anul trecut, iar cei mai mulţi au trecut prin Grecia.

Problema este că Grecia nu are o graniţă terestră cu restul ţărilor din Spaţiul Schengen, aşa că eventualele măsuri ar afecta controalele în porturile şi aeroporturile din statul elen. […]/ integral pe digi24.ro

Un „pact secret” între Berlin și Ankara cu privire la migranți prevede transportarea a 400.000-500.000 de persoane direct din Turcia către teritoriul Uniunii Europene, relatează MTI, citând publicația ungară Magyar Idok. Migranții ar urma să fie acceptați nu doar de Germania și vor fi distribuiți între statele membre.

Premierul ungar Viktor Orban i-ar fi informat despre această înțelegere între Germania și Turcia pe parlamentarii din partidul său, Fidesz, în timpul unei reuniuni desfășurate miercuri.

Orban a adăugat că afluxul fără precedent de migranți către Europa va continua timp de mai mulți ani, chiar dacă pactul va fi pus în practică.

Pe de altă parte, potrivit Der Spiegel, președintele turc Recep Tayyip Erdogan exploatează criza refugiaților și șantajează Europa atunci când amenință că va deschide granițele către Europa pentru migranți, relatează Armenpress.

Pe 8 februarie, website-ul grec Euro2day a publicat documente confidențiale ale UE ce conțin amenințările făcute de Erdogan într-o întâlnire pe 16 noiembrie 2015, în timpul Summitului G20 din Antalya, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Putem deschide oricând porțile spre Grecia și Bulgaria și putem îmbarca refugiații în autobuze”, i-a răspuns Erdogan lui Juncker după ce acesta spusese că Turcia va obține 3 miliarde euro de la Uniunea Europeană în următorii doi ani și nu 6 miliarde euro, așa cum ceruse Ankara. […]/ integral pe evz.ro

Ungaria va construi până la urmă un gard la frontiera cu România. Declaraţia a fost făcută de şeful de cabinet al lui Viktor Orban pentru cotidianul Wall Street Journal.

Migraţia va reîncepe la primăvară şi riscă să pună presiune asupra graniţelor Ungariei. Trebuie să ne pregătim pentru asta şi pentru construirea unui gard la graniţa cu România”, a spus oficialul citat. Iar asta cu toate că, în urmă cu două săptămâni, ministrul de externe al Ungariei declara la Bucureşti că ţara sa nu are în vedere construirea unui asemenea gard decât dacă nu va avea încotro. Altfel spus, decât dacă refugiaţii îşi schimbă ruta şi trec prin România cu intenţia de a ajunge în Ungaria. […]/ integral pe digi24.ro

Gard dublu din sârmă ghimpată la graniţa Macedoniei cu Grecia. Autorităţile vor să pună piedică oamenilor care profită de valul de refugiaţi pentru a ajunge în Occident. Mulţi dintre ei nu vin din zone de război, caută doar un trai mai bun. Frontierele Macedoniei sunt păzite de militari, dar şi de poliţişti detaşaţi din alte ţări europene.

La graniţa dintre Grecia şi Macedonia militarii patrulează fără oprire. Sunt zeci de migranţi care încearcă să le păcălească vigilenţa şi să treacă în Occident, deşi nu fug de război. Curând, nu vor mai avea nicio şansă.

Noul gard construit de autorităţile din Macedonia la graniţa cu Grecia va avea o lungime de peste 30 de kilometri şi este făcut la doar câţiva metri de vechiul gard, astfel încât să îi descurajeze pe refugiaţi să mai traverseze ilegal graniţa.

Refugiaţii care trec de punctele de control şi ajung în tabăra de la Ghevghelia sunt de acord cu întărirea graniţelor. Nu vor ca alţii să profite de drama lor şi să le îngreuneze drumul spre o viaţă liberă.

Refugiat: „Nu aveam apă, mâncare foarte puţină. Mergem în Germania unde vreau să fiu inginer electronist. Mulţumesc, Merkel!”

Pe lângă cele două garduri, frontierele sunt păzite de militari macedoneni, dar şi de poliţişti trimişi din Cehia, Slovenia şi Ungaria.

Igor Ciobanu, reprezentant al Comisariatului pentru Refugiaţi: „Fuxul oficial include sirienii, afganezii și persoanele din Irak. Acesta sunt persoanele care trec cu ștampila până în Austria și Germania. Ei declară destinația finala. Pentru alții care vin din Maroc, din Iran, din Pakistan, situația este mai dificilă și ei încearcă să treacă ilegal frontiera”.

Una dintre rutele folosite ilegal de migranţi este prin Munţii din Macedonia, unde mulţi reuşesc să îşi piardă urma prin pădurile dese. Ajung pe acest traseu doar cu călăuze.

Gardul dublu dintre Macedonia şi Grecia este doar un obstacol pentru migranţi. Ungaria a fost prima ţară care a construit garduri la graniţa cu Serbia, iar apoi cu Croaţia. Bulgarii au urmat acelaşi exemplu la graniţa cu Turcia. Un alt gard în calea migranţilor ilegali este la graniţa Sloveniei cu Croaţia.

Noile bariere i-ar putea împinge pe migranţi spre România, ţară care nu are niciun gard pe frontierele sale. […]/ integral pe digi24.ro

Până acum, doar circa 500 de migranţi au beneficiat de mecanismele respective, procesul primirii desfăşurându-se într-un ritm extrem de lent.

Comisia Europeană a adresat miercuri un nou apel celor 28 de state membre ale Uniunii Europene să accelereze primirea de refugiaţi şi să aplice mecanismele de repartizare decise de liderii europeni în luna septembrie a anului trecut. Dimitris Avramapoulos, Comisarul european în competenţa căruia se află problemele migraţiei, a anunţat la o conferinţă de presă la Bruxelles că a adresat fiecărui ministru de Interne din ţările Uniunii o scrisoare cu mesajul “clar şi insistent” în care le reaminteşte că au obligaţii asumate privind repartizarea refugiaţilor, “angajamente ce trebuie îndeplinite imediat, dată fiind urgenţa situaţiei actuale” în domeniu. De reamintit faptul că, în luna septembrie a anului trecut, şefii celor 28 de state membre ale UE au căzut de acord – este adevărat, cu mare dificultate – asupra a două mecanisme de repartizare în carul Uniunii a celor 160.000 de refugiaţi sosiţi deja în Grecia şi Italia. Dar …  surpriză: potrivit ultimului recensământ efectuat de Comisie, procesul de repartizare se derulează extrem de încet, fiind repartizaţi până acum doar 218 persoane provenite din Grecia şi 279 din Italia. 

Doar 15 state membre s-au oferit să primească refugiaţi

Cu regret, sublinia Dimitris Avramopoulos, citat de “Les Echos”, doar 15 state membre ale UE au oferit locuri de primire pentru refugiaţi, iar oferta totală acoperă doar 1.081 refugiaţi din Grecia şi 966 din Italia. În cazul Italiei este semnalată o situaţie mai specială: foarte puţini migranţi sosiţi prin Mediterana pe coastele Italiei sunt eligibili pentru a primi azil pe teritoriul italian. Grecia a reuşit să-şi mai amelioreze capacităţile de înregistrare a refugiaţilor, precum şi infrastructurile pentru cazarea şi transferul migranţilor, dar lipsesc încă 12.300 de locuri de cazare din cele 50.000 promise de Atena în luna octombrie a anului trecut. […]/ integral pe curierulnational.ro

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat politica Europei referitoare la refugiați și la modul în care unele state gestionează această situație și a transmis că Turcia ar putea să se retragă și să lase refugiații să între pe vechiul continent. 

Potrivit euractiv.ro, Erdogan ar transmis că Turcia nu poate avea răbdare la nesfârșit, până ce statele europene ar rezolva problema refugiaților, și s-ar putea da la o parte din fața fluxului de refugiați.

“Nu scrie “idioți” pe fruntea noastră. Vom fi răbdători, dar vom face ceea ce trebuie. Să nu credeți că avioanele și autobuzele sunt aici degeaba” a transmis președintele Turciei într-un discurs la Ankara din cadrul unui summit economic.

Ca urmare a bombardamentelor aviației ruse din provincia Alep, zeci de mii de persoane au plecat din calea războiului, toate acestea îndreptându-se spre granița cu Turcia. Legat de acest lucru, Erdogan a transmis că autoritățile turce se așteaptă la peste 600. 000 de refugiați, și că “se pregătesc pentru asta”. El a mai adăugat că țara sa “va fi răbdătoare până la un anumit punct, după care va face ceea ce este necesar”.

“În trecut am oprit oameni la porțile Europei, le-am oprit autobuzele la Edirne. Asta se întâmplă o dată, de două ori, și apoi le vom deschide porțile și le vom ura drum bun”, a transmis Erdogan.

Președintele Erdogan a făcut mai multe critici asupra Națiunilor Unite, după ce au cerut autorităților de la Ankara să preia 30.000 de refugiați de la granița turco-siriană.

“Să vă fie rușine! Să vă fie rușine!”, a spus Erdogan, transmițând că ONU a alocat numai jumătate de miliard de dolari pentru soluționarea problemelor legate de criza refugiaților, în timp ce Ankara a cheltuit peste nouă miliarde de dolari, din 2011 până astăzi. […]/ integral pe curierulnational.ro

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, a solicitat „un viraj” în politica Angelei Merkel privind gestionarea crizei imigranţilor, în cadrul viziti sale în Berlin, transmite Le Figaro.

„Calea trasată nu ne va duce prea departe. Avem nevoie de un viraj”, a afirmat Beata Szydlo, care făcea referire la politica deschisă a lui Merkel în chestiunea migraţiei.

Anul trecut, aproximativ 1,1 milioane de solicitanţi de azil au fost înregistraţi în Germania.

Beata Szydlo a mai menționat că a fost „subestimat” pericolul reprezentat de fluxul mare de imigranţi care ajung în Europa.

„Zi de zi, auzim vorbindu-se de acte de violenţă în care sunt implicaţi imigranţi”, a precizat Szydlo, cu referire la „atacurile teroriste din Paris” şi „agresiunile sexuale din Koln din Ajunul Anului Nou”.

„Trebuie să admitem, au fost comise greşeli”, a acuzat Beata Szydlo, în ceea ce privește politicile lui Merkel în privinţa crizei imigranţilor.

„Situaţia de la frontierele exterioare ala Uniunii Europene este incontrolabilă”, a subliniat premierul Poloniei, adăugând că „avem nevoie azi de noi soluţii”. […]/ integral pe b1.ro

Politica de deschidere față de refugiați pe care o promovează cancelarul federal german Angela Merkel “nu este sustenabilă pe termen lung”, a estimat premierul francez Manuel Valls, într-un interviu pentru presa germană ce va fi publicat sâmbătă, informează vineri AFP.

“Această politică, temporar justificată, nu este sustenabilă pe termen lung”, a răspuns Valls întrebat dacă sprijină “politica Angelei Merkel de deschidere a frontierelor”.

“Capacitățile noastre de primire sunt limitate, tensiunile din aceste ultime săptămâni — în Germania, dar și în altă parte a Europei — ne obligă să spunem lucrurile clar: Europa nu-i poate primi pe toți imigranții care vin din Siria, Irak sau Africa”, a afirmat premierul francez, în acest interviu acordat grupului de presă regional Funke.

“Europa trebuie să-și reia controlul la frontierele sale și politica sa pentru migrație și azil”, a adăugat el.

Criticile la adresa căii pe care Berlinul o urmează în problema refugiaților nu contenesc. Într-un alt interviu acordat în Germania cotidianului Handelsblatt, premierul rus Dmitri Medvedev a calificat “pur și simplu drept stupidă” politica europeană în ceea ce privește primirea de refugiați, politică pe care o promovează Angela Merkel și care constă în a “deschide larg ușile europene și a-i invita pe toți cei care doresc să vină” în Europa. […] integral pe romaniatv.net

Ivica Dacic, ministrul sârb de externe, susține că Serbia nu va accepta ca migranții să rămână pe teritoriul sârb ca urmare a faptului că celelalte țări își închid granițele.

Acesta a subliniat că Serbia își îndeplinește obligațiile internaționale și respectă poziția Germaniei privind migranții, scrie Agerpres.

De altfel, Dacic a afirmat că în ultimul deceniu, în Balcani nu a existat nicio criză economică, terorism internațional sau criză a migranților.

“Cu toate acestea, acum există posibilitatea ca noi să fim victime, deoarece Serbia are o poziție geografică complexă. Suntem înconjurați de Uniunea Europeană — Grecia, Bulgaria România. Migranții vin la voi din Orientul Mijlociu și Africa, dar, la noi, migranții vin din Uniunea Europeană. Cât timp vom fi victimele incapacității voastre de a vă apăra granițele exterioare?”, a spus acesta.

”Europa îşi cenzurează propriile valori şi idei sub umbrela drepturilor omului, ca lege a corectitudinii politice, dar în măsura în care ea se autodistruge, se pierd şi drepturile omului”, a afirmat Ana Blandiana în cadrul unei dezbateri.

[…]

Pe de altă parte, scriitoarea a făcut şi o paralelă între cenzura din perioada comunistă şi corectitudinea politică de astăzi aplicată de Germania în criza refugiaţilor. ”Am avut o întâlnire cu un prieten român doctor din Germania şi am fost şocată. L-am întrebat cum e cu migranţii, şi a spus că se simte exact ca pe vremea lui Ceauşescu când nimeni nu mai vorbea decât în cadrul familiei. Niciun neamţ nu vrea să vorbească despre criza migranţilor. Situaţia este explozivă şi când vreau să vorbesc cu colegii de spital despre asta, schimbă vorba. Această operaţiune ocultă este pusă sub umbrela drepturilor omului, iar acestea devin o lege a corectitudinii politice. Europenii trebuie să respecte drepturile omului, dar şi ceilalţi trebuie să respecte datoriile omului. Europa îşi cenzurează propriile valori sub umbrela drepturilor omului, dar în măsura în care ea se autodistruge, dispar şi acestea. Noi nu ne simţim jigniţi de femeile acoperite cărora li se văd numai ochii, dar ceilalţi se simt jigniţi că noi purtăm cruce. Dacă ne negăm propria cultură este o formă de cenzură care devine sinucigaşă”, a explicat Ana Blandiana.

Ea i-a îndemnat pe tinerii prezenţi la dezbatere să nu-şi piardă credinţa, cultura şi valorile, ci să aibă curajul să le apere. […]/ integral pe epochtimes-romania.com/

Mitropolitul grec Antim de Alexandropolski a criticat intenția UE de a reinstala refugiați în casele private ale cetățenilor aflați pe teritoriul grecești Tracia, scrie flux24.ro.

“În regiunea noastră, trăim în pace, creștinii împreună cu musulmanii locuiesc alături, de peste 100 de ani. În toți acești ani, nimeni nu a putut afecta echilibrul existent în relația dintre noi. Dar dacă se stabilesc aici musulmanii care provin din zone în care funcționează pe scară largă un Islam fanatic, acest echilibru va fi distrus, iar asta nu-și doresc nici măcar grecii musulmani”, a afirmat Mitropolitul.

Ba chiar acesta și-a exprimat speranța că politicienii nu vor permite acest lucru, iar dacă se va întâmpla asta a precizat că “le voi cere să plece”.

Un cardinal din cadrul Bisericii Catolice germane a declarat că ţara sa trebuie să primească mai puţin refugiaţi, deoarece nu-i poate adăposti pe toţi „nevoiaşii lumii”.

Peste un milion de solicitanţi de azil au ajuns în Germania în 2015 – şi guvernul nu ştie câţi vor sosi în acest an, scrie Daily Mail.

Cardinalul Reinhard Marx, preşedintele Conferinţei Episcopilor Germani, a făcut aceste declaraţii pentru publicaţia Passauer Neue Presse, în care îşi exprimă, totodată, îngrijorarea cu privire la ascensiunea xenofobiei în ţara sa.

„Ca biserică, spunem că trebuie redus numărul de refugiaţi”, a declarat Marx. „Germania nu are capacitatea să-i găzduiască pe toţi nevoiaşii lumii”. Răspunsul la criza imigranţilor trebuie să ţină cont atât de actul caritabil, cât şi de raţiune. […]/ integral pe gandul.info

În ziua de 9 februarie 2016, la Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Doamna Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei în România.

Doamna ambasador a mulțumit pentru onoarea de a fi primită în vizită de prezentare şi a subliniat că una din prioritățile misiunii sale diplomatice în România este de a intensifica cooperarea dintre cele două ţări, inclusiv prin legături culturale.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat pe noul ambasador al Olandei la București şi a adresat urări de succes la începutul misiunii sale diplomatice în România. În continuare, Preafericirea Sa a menționat că una din prioritățile pastoral-misionare actuale ale Patriarhiei Române o reprezintă asigurarea asistenței religioase şi identitare a românilor stabiliți în străinătate, unde în ultimul deceniu au fost înființate noi eparhii ortodoxe române. Patriarhul României a apreciat sprijinul de care se bucură comunităţile de români ortodocşi din partea Bisericilor Catolică şi Protestantă din Europa occidentală, prin oferirea a peste 300 de locaşuri de cult pentru slujbele religioase. În contextul stabilirii unui număr semnificativ de români în străinătate, a menţionat Preafericirea Sa, în ţară au apărut fenomene sociale noi, precum diminuarea forţei de muncă şi creşterea alarmantă a abandonului şcolar, mai ales, printre copiii lăsaţi în grija rudelor. În acest sens, pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen,  Patriarhia Română a derulat în ultimii ani un program la nivel naţional, intitulat Alege şcoala!, finanţat din fonduri europene, în care au fost incluşi peste 35.000 de elevi aflați în risc de abandon şcolar.

În timpul întrevederii, a fost abordată tema crizei migranţilor din Europa, care, în opinia doamnei ambasador a Olandei, necesită soluţii rapide prin implicarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că în problema migranţilor, atitudinea ospitalieră bazată pe valorile dragostei şi filantropiei creştine trebuie însoţită de o abordare realistă în funcţie de potenţialul economic al fiecărei ţări, pentru a evita manifestările xenofobe faţă de cei aflaţi în dificultate din cauza conflictelor armate şi a persecuţiilor din ţările de origine. Preafericirea Sa a pledat pentru o mai mare solidaritate, cooperare şi coresponsabilitate între popoarele din vestul şi estul continentului european în rezolvarea acestei crize umanitare.


Categorii

1. DIVERSE, Criza refugiatilor/ imigrantilor, Germania, Grecia, Patriarhul Daniel, Ungaria, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “GRECIA – ULTIMATUM DE LA UE IN CRIZA REFUGIATILOR/ Viktor Orban denunta un “PACT” turco-german privind REFUGIATII/ UNGARIA VA CONSTRUI, PANA LA URMA, GARDUL LA GRANITA CU ROMÂNIA/ Critici vehemente la adresa lui MERKEL/ (Auto)cenzura corect politica pe TEMA MIGRANTILOR/ Biserica Catolica din Germania: ”trebuie redus numarul de refugiati”/ PF DANIEL pe aceeasi tema: E NEVOIE DE O ABORDARE REALISTA

  1. Pingback: MAREA INVAZIE A MIGRANTILOR ARABI. Reportaj “In premiera” (VIDEO): “ROMÂNIA și BULGARIA trebuie să facă eforturi serioase ca să nu ajungă să fie transformate în REZERVAȚII PENTRU REFUGIAȚI”. Cum a fost DISTRUSA viata norm
  2. Pingback: UE cedeaza TURCIEI in problema imigrantilor/ ATENTAT IN ISTANBUL/ KURDISTANUL – razbunarea Rusiei?/ STARE DE ASEDIU PERMANENTIZATA LA PARIS. In curand, in intreaga Europa? | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: MAREA MOSCHEE, AGRESIUNEA “SURORILOR MUSULMANE” CU AUTORI NECUNOSCUTI SI MANUFACTURAREA UNUI NOU RAZBOI CULTURAL. Cum gestioneaza puterea reala societatea: PRIN TRIBALIZARE CATRE LEVIATHANUL TOTALITAR | Cuvântul Ortodox
  4. Grecia taie pensiile ca sa dea bani la imigranti. Pensionarii au iesit in strada si au fost tratati cu gaze lacrimogene.

    Greek Police Fire Tear Gas, Use Pepper Spray On Protesting Pensioners
    Between 1,500 and 2,0000 pensioners protesting over cutbacks to their benefits attempted to march to Prime Minister Alexis Tsipras’s office, however they were blocked when riot police blocked their path, intercepting them with pepper spray and tear gas.
    The left-led government is expected to submit its budget for 2017 in parliament on Monday evening.
    http://www.zerohedge.com/news/2016-10-03/greek-police-fire-tear-gas-use-pepper-spray-protesting-pensioners

  5. Criza majora in Germania, privind imigrantii: Angela Merkel isi pierde sustinerea in coalitia de guvernamant si este fortata s ceara reuniune UE de urgenţă in problema migraţiei, in caz contrar riscand sa-si piarda pozitia de cancelar
    https://www.stiripesurse.ro/angela-merkel-convoaca-o-intalnire-de-urgen-a-la-nivel-european_1271324.html
    http://evz.ro/angela-merkel-cauta-solutii-la-problema-migratiei-germania-cere.html

    https://www.express.co.uk/news/world/975166/Angela-Merkel-Germany-Bundestag-EU-migration-crisis-Kai-Whittaker

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare