DE LA STATUL DE DREPT LA STATUL SECURITAR. Instalarea noilor regimuri totalitare prin permanentizarea stării de urgență

23-02-2016 1 minut Sublinieri

man-683x1024

DE LA STATUL DE DREPT LA STATUL SECURITAR

Instalarea noilor regimuri totalitare prin permanentizarea stării de urgență

[…] Riscul cu care ne confruntăm, în primul rând, este deriva spre crearea unei relații sistemice între terorism și securitatea statului: dacă statul are nevoie de frică pentru a se legitima, va produce, în cele din urmă, chiar el teroarea, sau cel puțin nu o va împiedica să se perpetueze. Astfel, vedem țări ce urmează o politică externă care alimentează terorismul împotriva căruia pe plan intern se luptă și mențin relații cordiale și chiar vând arme către state cunoscute că finanțează organizațiile teroriste.

Un al doilea punct ce este important să fie înțeles este schimbarea statutului politic al cetățenilor și poporului – care ar fi trebuit să fie titularul suveranității. În statul securitar vom vedea o tendință de neoprit spre o depolitizarea progresivă a cetățenilor, a căror participare la viața politică este redusă la urnele electorale. Această tendință este cu atât mai îngrijorătoare cu cât a fost teoretizată anterior de juriștii naziști, ce defineau poporul ca element fundamental apolitic, statul fiind cel ce trebuie să asigure protecția și dezvoltarea. […]

Un al treilea punct, a cărui importanță nu trebuie să o subestimăm, este transformarea radicală a criteriilor care stabilesc adevărul și certitudinea în sfera publică. Ce frapează mai presus de toate un observator atent la relatările despre crimele teroriste este renunțarea completă la stabilirea adevărului juridic. În timp ce într-un stat de drept este de așteptat ca existența unei înfracțiuni  să fie confirmată de o anchetă judiciară, sub paradigma de securitate trebuie să ne mulțumim cu ce spun poliția și mass-media care depind de ea – adică, două organisme care au fost întotdeauna considerate nesigure. […]

PENTRU TEXTUL INTEGRAL AICI: 

DE LA STATUL DE DREPT LA STATUL SECURITAR. Instalarea regimurilor totalitare prin permanentizarea stării de urgență

panopticon-SEPIA


Categorii

Era Big Brother, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Panopticon, Servicii secrete, Stat politienesc, Teroarea "terorismului"

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “DE LA STATUL DE DREPT LA STATUL SECURITAR. Instalarea noilor regimuri totalitare prin permanentizarea stării de urgență

  1. Petre Tutea:-“Aristotel spunea ca democratia este sistemul de guvernamant in care fiecare face ce vrea”.Acolo “sus”se stie ca democratia va degenera in haos si,pe baza dezordinii create,pot instala tirania.

  2. @Gheorghe:

    Asta nu inseamna ca e mai bine sa avem un regim autoritar, nu? Discutia e un pic alta aici, despre alte lucruri, nu despre semi-anarhia democratica, ci despre cum lucreaza “institutiile de forta”. Tocmai faptul ca statul securitar are nevoie de crize puternice, de terorism, arata ca nu e de ajuns anarhizarea prin democratie, “haosul” si “dezordinea” obtinute astfel, pentru instaurarea unei tiranii.

  3. statul este doar un mecanism, destul de complex, prin care se exercita puterea, se gestioneaza resurse, este un mijloc prin care indeplinesc diverse obiective politice, materiale, militare si chiar spirituale.
    mecanismului ( cu toate componentele lui ) i se fac reglajele in functie de obiectivele urmarite la un anumit moment.
    stiind cine este la butoane si ce urmareste putem chiar anticipa setarile viitoare (daca ignoram fumul si luminile de scena); si reciproca este valabila = cui prodest ?
    in zilele de azi, mai mult decat inainte, cetatenii sunt priviti doar ca o resursa, sunt formati sau obligati la un comportament dezirabil, adecvat obiectvelor si pozitiei in mecanism.
    functie de aceasta pozitie au si anumite drepturi si beneficii, nu toti sunt egali.
    conducatorii statelor sunt un soi de ceo care au fise de post si obiective de indeplinit pentru cei care i-au pus in acele pozitii.
    Dumnezeu, prin Samuel, a explicat ce inseamna un rege dar poporul nu a ascultat.
    Alegerea si acum este intre Biserica condusa de Hristos si lume.
    Doamne ajuta !

  4. Pingback: COLONIA MILITARISTĂ ROMÂNIA ŞI ACOPERIŢII “STORMTROOPERS”. Adevarul despre ce a ajuns tara noastra, spus verde-n fata de avocatul GHEORGHE PIPEREA: “Visul vechii Securităţi de a ajunge să ne fie din nou frică de ea e deja realita
  5. Pingback: BIG DATA BROTHER SI NOILE SISTEME ALE OBEDIENTEI. CHINA introduce, in premiera mondiala, un SISTEM DE RATING al cetatenilor sai. Clasificarea persoanelor se va face prin INTEGRAREA TUTUROR DATELOR despre viata si comportamentul cotidian al acestora. Se co
  6. Pingback: „7 MILIARDE DE SUSPECȚI. SOCIETATEA SUPRAVEGHERII” - documentar ARTE despre emergența TOTALITARISMULUI DIGITAL (Video). Recunoaștere facială, sistemul creditul social și reeducare pe bază de algoritmi și cod de bare/ „SĂ NE RECUPERĂM DATELE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare