RISIPIRE SI COMUNIUNE. Mărturie de ortodoxie și tradiție românească la Porțile Fiordurilor. PARINTELE TANASE si DR. PAVEL CHIRILA LA ROMÂNII DIN NORVEGIA si pe urmele vechilor sfinti scandinavi (FOTO)

6-06-2016 2 minute Sublinieri

phoca_thumb_l_P1730615P1750894P1750478

Comunitățile românești ortodoxe din Europa de Nord suferă de o îndoită risipire. O risipire fizică, pentru că sunt situate la sute sau chiar mii de kilometri unele de altele, și o risipire spirituală, pentru că sunt aruncate încolo și încoace de presiunile unei vieți sociale construită în jurul altor exigențe decât cele ale rânduielii. Uneori, această risipire capătă accente dramatice, ca în cazul familiilor de români ai căror copii au fost preluați abuziv de statul norvegian. Românii din Norvegia au nevoie să trăiască bucuria de a fi împreună, de a simți că există o putere care anulează distanțele, topește răceala inimilor și oferă un liman liniștitor, un refugiu cald și primitor din calea frământărilor de peste zi. Și, poate mai mult decât orice, românii din Norvegia au dorul de a fi cercetați de oaspeți și vestitori ce le aduc buna mireasmă a Evangheliei trăite și a tradițiilor vii de acasă.

Ca veghetor asupra nevoilor sufletești ale turmei cuvântătoare din Europa de Nord, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi a căutat să aline multele doruri ale românilor din Norvegia bucurându-i, în zilele de 1-5 iunie 2016, cu oaspeți de seamă: părintele Nicolae Tănase, tată sufletesc al atâtor copii și mame năpăstuite, și medicul creștin Pavel Chirilă, doctor care a alinat dureri ale multor bolnavi. Amândoi sunt cunoscuți misionari ai vieții și ai credinței care se mărturisește prin fapte. Vizita lor în diversele parohii și mănăstiri a însuflețit și unit în duh comunitățile de români și scandinavi convertiți la ortodoxie din Norvegia, care au avut prilejul să se împărtășească de încurajările, sfaturile și îndemnurile celor doi. Întâlnirile, încălzite tainic de slujirea Liturghiei, au avut loc într-un cadru degajat, care a încurajat împărtășirea bucuriei întru „tremurul inimilor”, după cum frumos a mărturisit părintele Nicolae Tănase.

O atenție specială a fost acordată, în cadrul acestor întâlniri, îngrijorărilor familiilor de români. Care este educația potrivită pentru copii, cum să fie protejați aceștia de feluritele ispite ale unei lumi dezorientate și hedoniste, cum să viețuiască după voia lui Hristos tinerii și tinerele, cum să trăiască familiile după principii sănătoase, atât suflești, cât și trupești, cum să fie întreținut focul credinței în mijlocul unei societăți secularizate, au fost câteva dintre subiectele conversațiilor întreținute de ierarh și de oaspeți cu cei întâlniți în Norvegia.

Nu au lipsit nici simplele și micile bucurii ale întâlnirii cu copiii, agapa cu copiii și împărțirea de daruri la Oslo, cu ocazia zilei de 1 iunie, fiind un moment deosebit de luminos înnoit și în comunitățile de la Ålesund și Bergen.

Bucuria de a fi împreună este posibilă, pentru românii din Norvegia, dar nu numai, doar prin viețuirea conștientă în Biserică, această corabie care conduce poporul lui Dumnezeu prin valurile unei lumi deseori ostile, după cum spunea și medicul creștin Pavel Chirilă.

Iar atunci când se desfășoară și asemenea întâlniri-eveniment, care încălzesc și ridică inimile celor credincioși, atunci viețuirea românească se transformă într-o mărturie de tradiție și dreaptă credință care bate la Porțile Fiordurilor, așteptând ca inima din adâncuri a unei țări odinioară ortodoxă să răspundă cu aceeași dragoste.

P1750749 P1750481P1750484

Vedeti si:


Categorii

1. DIVERSE, Doctorul Pavel Chirila, Pagini Ortodoxe, Parintele Tanase (Valea Plopului), PS Macarie Dragoi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “RISIPIRE SI COMUNIUNE. Mărturie de ortodoxie și tradiție românească la Porțile Fiordurilor. PARINTELE TANASE si DR. PAVEL CHIRILA LA ROMÂNII DIN NORVEGIA si pe urmele vechilor sfinti scandinavi (FOTO)

  1. O alăturare și o lucrare care pe nimeni nu ar trebui să lase indiferent.

    Domnul să miluiască!

  2. Pingback: TRAUMELE CUMPLITE ALE COPIILOR FAMILIEI NAN, confiscati si abuzati de Barnevernet, infatisate la TVR, de MAMA COPIILOR si de DR. PAVEL CHIRILA/ Ajutor pentru FLORIN BARBU, românul din Marea Britanie ai caror copii ar putea fi dati unui CUPLU GAY pe 20 IU
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare