Comportament dubios al autoritatilor si institutiilor de forta franceze. PROCURATURA A CERUT STERGEREA COMPLETA A INREGISTRARILOR CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE CU MASACRUL DE LA NISA

22-07-2016 4 minute Sublinieri
botella4

Le Figaro

Parchetul Parisului a trimis primariei din Nisa o cerere cel putin neobisnuita: sa stearga “complet” 24 de ore de inregistrari provenite de la 6 camere de supraveghere, dar si a tuturor scenelor de la inceputul atentatului care a avut loc pe Promenade des Anglais, in noaptea de 14 iulie, scrie Le Figaro.

“Panica si neintelegere la primaria din Nisa”, scrie marele cotidian francez de dreapta. Miercuri, la ora 11, sub-directia antiterorista (SDAT, un serviciu al politiei judiciare franceze) a trimis agentilor care gestioneaza supravegherea video a orasului o cerere care citeaza articolele 53 si L706-24 din codul de procedura penala si articolul R642-1 din Codul penal si care cere stergerea “completa” a acestor date.

Parchetul a evocat o ingrijorare legate de “evitarea difuzarii necontrolate a acestor imagini”. Municipalitatea a refuzat si a cerut procurorului sa puna sub sechestru aceste imagini.

Agentii centrul de supraveghere urbana din Nisa sunt siderati: “Este pentru prima oara cand ni se cere sa distrugem probe. Centrul de video-supraveghere ar putea fi pus sub acuzare iar agentii insarcinati cu acest dispozitiv nu au competenta pentru a efectua astfel de operatiuni”, a declarat o sursa apropiata dosarului.

Cererea este cu atat mai uluitoare cu cat SDAT a trimis vinerea trecuta servere la Nisa pentru a recupera 30.000 de ore supravegheri video, operatiune care va mai dura inca cateva zile.

Contactat de Le Figaro, parchetul din Paris a confirmat informatia si a precizat: “Acest lucru a fost facut pentru a evita difuzarea necontrolata si nestapanita a acestor imagini”. Politia nationala a precizat: “Din miile de camere instalate in Nisa, 140 prezinta elemente interesante de ancheta. Politia judiciara a recuperat 100% imaginile de pe aceste camere. PJ si parchetul au cerut deci stergerea imaginilor de pe aceste 140 de camere pentru a evita folosirea rauvoitoare a acestora din grija pentru demnitatea victimelor si pentru a evita ca aceste imagini sa apara pe site-uri jihadiste cu scop de propaganda”. De asemenea, este invocat argumentul ca stergerea completa este motivata de imposibilitatea de a proceda la distrugeri partiale.

Primaria Nisa refuza sa puna in practica cererea

A doua zi dupa drama, ofiteri ai politiei judiciare au efectuat prima recenzie a camerelor de inregistrare care au avut contact direct cu evenimentul. Un raport a fost inaintat ministerului de Interne. Exact aceste camere sunt vizate acum de cererea SDAT.

Sambata, Palatul Elysee a cerut o copie a imaginilor atentatului, care a fost autorizata de parchetul din Paris. “Nu este socant ca presedintele Republicii a vrut sa vizioneze scenele. Ar trebui acum sa cerem la Elysee sa ne restituie CD-ul care a fost trimis?”, se intreaba o persoana familiara cu acest dosar.

Vineri, avocatul primariei din Nisa a declarat pentru Nice-Matin ca municipalitatea refuza sa raspunda la aceasta cerere.

Aceste acuzatii vin in contextul unui scandal declansat de cotidianul de stanga Liberation, care a denuntat dispozitivul politienesc extrem de slab din noaptea atentatului, format din politisti municipali, nesustinuti de politia nationala. Informatiile sunt negate de ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

Pokemonii încă nu au ajuns la Paris. Franţa nu are, din păcate. Dar are, şi în prea mare cantitate, terorişti; acolo unde, oficial, toată lumea îi caută prin Siria sau Irak, de fapt toată lumea greşeste: sunt cam pe aici, prin Hexagon. La Paris, la Nisa, spre Bruxelles, de ce nu, plecaţi tot din Franţa. Avem din plin şi nu ne plictisim. Deşi am vrea.

Ne iubim ţara de adopţie, am vrea să ne bucuram de ea. Timpul ni-l petrecem, însă, din ianuarie 2015 încoace, aproape doi ani, numărând morţii, răniţii, membrii familiei rămase fără un frate, tată, mamă, copil, bunic.

Ultima joacă de-a moartea datează din 14 iulie 2016, de acum o săptămână. Iar după şocul cauzat de ceea ce am văzut (şi primit) într-o zi de sărbătoare (care de acum va deveni zi de doliu), a urmat indignarea şi greaţa. De ieri, şi disperarea. Disperarea de a vedea cum nimeni nu-şi asumă responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat, în timp ce vinovaţii sau indolenţii prin reacţie neadecvată sau relaxare a presiunii, prin incapacitate de a acţiona precum sunt plătiţi să o facă încep să apară. Ei apar doar acum oficial, francezii o tot spun şi se tot întreabă de 7 zile încoace, fără ca cineva să aibă curajul de a spune şi la televizor „împăratul este  gol“.

E curios cum povestea asta clasică de adormit copii reiese la suprafaţă de fiecare dată când suntem dezamăgiţi. Este curios şi cum de ulciorul a mers atât de uşor la apă. De atâtea ori. Este curios şi cum de a fost posibil să se înlănţuiască aşa atentatele acestea – Charlie Hebdo, Bataclan, Promenada Englezilor – fără ca nimeni să nu cugete până acum la „unde este de fapt buba”. Franţa este în stare de alertă de doi ani!!!! Ce e de făcut mai mult???

De aseară aceste întrebări mute, dureroase, mortale, se aud la televizor; am înlemnit auzind de exemplu această întrebare dură ca o lovitură de ciocan: „Poliţia din Nisa era sau nu capabilă să oprească un fals camion de îngheţată?” Întrebatul nu a răspuns. Dar am răspuns noi toţi, acei europeni care în noaptea aceea nu am dormit şi care ne-am transmis vestea tristă ca nişte cucuvele: 84 de morţi, din care vreo 20 de copii. Mulţi dispăruţi. Mulţi răniţi. De toate naţiile. Români, printre ei. Oameni, oricum. Cu păpuşi, cu cărucioare, cu cârje, cu scaune pe rotile; musulmani, ortodocşi, catolici, protestanţi, atei. Whatever.

Mai sunt nişte întrebări: de ce poliţiştii nu au reacţionat la vederea camionului care nu avea ce căuta acolo la acea oră? De ce nu au reacţionat nici când l-au tot văzut rotindu-se prin zonă în zilele precedente? Ce-au făcut cei presupuşi să urmărească atent camerele de vederi care sunt întinse ca un lanţ de păianjen prin mai toate oraşele Franţei? Dacă erau, aşa cum se aude, ameninţări din partea ISIS cu un atentat într-o staţiune balneoclimaterică, vara, de ce aceste staţiuni-oraşe nu erau mai bine protejate? De ce şi cum nu au văzut apropiindu-se acest camion nici elicopterul, nici maşinile de poliţie, nici cele de pompieri, care, conform legii, sunt presupuse să securizeze zona din jurul focurilor de artificii?

Ar mai fi una: cum să facem să ne simţim în siguranţă într-o ţară în care nu poţi să mai ai încredere nici măcar în forţele de ordine, darămite în cei de lângă tine?

Sunt, probabil, cam dură fată de multi poliţişti sau soldaţi, sau pompieri, sau ce vreţi dvs, care îşi fac cu siguranţă datoria cu exemplaritate şi seriozitate:lor le cer scuze; însă ce este sigur este că în seara aceea cineva nu şi-a făcut datoria.

Se ştie din prima zi. Din prima clipă a atentatului.

Preşedintele Franţei, înainte ca cineva să-l întrebe, saluta felul în care forţele de ordine şi-au făcut datoria!!!!

Aseară, după ce analiştii şi jurnalistii au început să spună pe faţă lucrurile, reacţiile au fost următoarele:

„Este inacceptabil ca cineva să acuze forţele de ordine din Franţa”. Primul ministru Manuel Valls

„Vom sesiza poliţia poliţiei”. Un înalt oficial din Ministerul de Interne

„Comportamentul forţelor de ordine este dincolo de orice suspiciune”. Preşedintele François Hollande

In acelasi timp însă, tot la televizor se auzeau următoarele fraze: „pentru poliţiştii din Nisa a fost o zi grea: au fost la defilare, au avut o masă festivă… şeful lor era absent, responsabil era un tânăr şef de serviciu”.

Eu nu mai am nimic de spus.

Poate atât, că, dacă am recunoaşte, s-ar recunoaşte că ceva nu a  mers cum trebuie, dacă s-ar identifica acea falie, acea eroare, dacă s-ar remedia ce nu a fost cum trebuie, tragedia de la Nisa ar fi ultima.

Vă rugăm frumos…


Categorii

1. DIVERSE, Stat politienesc

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Comportament dubios al autoritatilor si institutiilor de forta franceze. PROCURATURA A CERUT STERGEREA COMPLETA A INREGISTRARILOR CAMERELOR DE SUPRAVEGHERE CU MASACRUL DE LA NISA

  1. Pingback: UPDATE GERMANIA: Dupa “reteta” atacului din Dallas, din cei 3 atacatori FACUTI NEVAZUTI a ramas UNUL SINGUR SI ACELA… SINUCIS. Cea mai mare grija a Politiei este ca cetatenii sa nu cumva sa posteze imagini online!/ ATAC ARMAT MULTIPLU LA
  2. Sssst,se lucreaza ! Sa nu se trezeasca la populace si sa blocheze proiectul de agarenizare si africanizare al Frînciei…

  3. @GeluS

    Asta si merita francezii,”no offence” .Agar vs Sion .Dupa cum observ,majoritatea doreste ca Israel(desigur,pfff) sa se ocupe de “criza” Europei …

  4. Fara evidente (inregistrari) familiile celor ucisi nu vor putea castiga in curte procesele intentate autoritatilor pentru incompetenta (neglijenta criminala)..

    A nu asigura masuri sporite de securitate in asemenea situatii tine mai mult de incompetenta factorilor de securitate decat de un plan super-inteligent al unui terorist intr-un camion.

    O sarbatoare nationala la care participa un numar mare de persoane este o potentiala tinta terorista in conditiile actuale; politicienii iau masuri sporite pentru protectia lor dar mai putin (mult mai putin) pentru oamenii de rand.

    Vorbe mari, actiune putina si tardiva.

  5. O intrebare simpla:

    Cati oficiali au fost investigati si eventual pedepsiti de catre stat pentru neglijenta sau incompetenta dupa atatea atentate, spre exemplu in Franta ?

    Si au fost destule acte de terorism in ultimii ani!

    Probabil nici unul deoarece “corb la corb nu-si scoate ochii”.

    Iar prin distrugerea evidentelor cele mai relevante (inregistrari video) si considerand ca un caz civil al familiilor impotriva oficialilor poate sa dureze ani de zile, sansele de castig ale victimelor sant mult reduse.

    Martorii nu-si mai amintesc detaliile, depozitiile se pot schimba etc.

    Ca sa reiterez concluzia: Statul francez nu va incepe nici un caz legal impotriva vinovatilor iar familiile victimelor vor avea un caz slab fara evidente in situatia in care vor cauta “justitia” prin actiune civila.

  6. @emanuel

    ‘Asta si merita francezii,”no offence” ‘

    F. crestinesc, n-am ce zice. Ca si multe alte comentarii sarcastice de pe-aici care nu au nimic de-a face cu religia cu care altfel autorii se madresc nespus! Limbajul acesta muscator si caustic care pt unii observ ca a devenit reflex este departe de a exprima crestinul din noi, ci – din contra – umbrele noastre: frica, orgoliul (in mod evident nefondat), dispretul etc.. Limbajul nostru ar trebui sa fie – cel putin – unul neutru, obiectiv, temperat, calm, netulburat (daca nu se poate sa fie izvorat din compasiune si bunavointa umana, cum ar fi firesc pt un crestin). Cand iesim din aceasta zona nu facem decat sa aratam cat suntem de neputinciosi si necredibili ca si crestini.

    @Adrian Cazan:

    nu asta e motivul pentru care sunt ascunse probele (termenul romanesc, in caz ca ai uitat 🙂 ). Aceste ‘atentate teroriste’ sunt provocate si permise in mod intentionat. Cum? F. probabil, prin infiltrarea fortelor de ordine. Mai acum vreo 2 luni am vazut un film, ‘Ziua Independentei’, nou aparut la vremea respectiva. Era vb exact de un atentat terorist de Ziua Frantei, la Paris. Acum abia fac conexiunile. Iar atentatul era de fapt provocat de o divizie din cadrul echipajelor anti-tero – in teorie cele mai redutabile si bine pregatite. ‘Lupii singuratici’ sunt niste marionete al caror rol este sa distruga spiritul unei comunitati bine coagulate pt a permite ulterior supunerea si manipularea ei. Franta – ca si Germania, USA, UK si aproape toate tarile UE – nu mai este condusa de francezi,ci de niste insi straini de interesele nationale… ce e atat de greu de inteles, lucrurile astea au fost repetate pana la refuz! De ce Franta si nu Germania (pt ca atentatul din Munchen are mai degraba rolul de a inlatura eventualele suspiciuni, adevarata tinta fiind insa Franta)? Pt ca societatea franceza este inca una din putinele societati occidentale inca sanatoase in conceptie de viata. De-aia si trebuie zdrobita, pt ca ofera un model periculos. Cine a vizitat si altceva decat Parisul/Coasta de Azur din Franta intelege cu siguranta ce spun. Cine nu, nu (asta ca sa nu mai vorbesc de cei care urasc Franta fara sa o cunoasca, ci asa, de kiki, pt simplul fapt ca le starneste complexele provinciale sau pt ca sunt victimele propagandei anglo-saxone care demult se straduieste sa discrediteze Franta – desi, culmea, englezii altfel adora Franta!) Nu capacitatea unei tari de a domina lumea militar spune ceva despre valoarea ei, ci capacitatea poporului de a izbuti o convietuire armonioasa si echilibrata, fara excese, extremisme si degenerare, capacitatea de a se coagula si de a-si valorifica resursele. Iar asta Franta a izbutit asa cum nici Germania nici Anglia nu au facut-o. Pt ca toate excesele si aberatiile sexuale, tehnologice, transhumaniste etc. nu vin pe filiera franceza, ci anglo-saxona. Franta a opus intotdeuna o rezistenta eficace la astfel de fenomene, pt ca este o societate f vie cultural (inca, desi au avut grija sa ii sape bine la temelie) si cu o traditie prea puternica incat sa o darami in cateva zeci de ani. De-aia Franta trebuie ingenunchiata. Zdrobita in spiritul ei. Este ceea ce stiu ei sa faca mai bine. sa descurajeze si sa umileasca pt a putea domina.

  7. Pingback: ATAC IN BERLIN. 12 morti si 48 raniti dupa ce un CAMION a intrat in multime la un TARG DE CRACIUN | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare