LOBBYUL MARILOR RETAILERI CONTRA-ATACA. COMISIA EUROPEANA ameninta România cu INFRINGEMENT pentru legea care obliga SUPERMARKETURILE sa aiba 51% PRODUSE AUTOHTONE

22-11-2016 4 minute Sublinieri

cumparaturi-supermarket-sfatulparintilor.ro-foter_com-350x250

ACTUALIZARE 10:00 Deputatul Daniel Gheorghe a reacționat la avertismentul primit de țara noastră din partea Comisiei Europene în ceea ce privește legea care impune supermarketurilor 51% produse agro-alimentare românești pe lanțul comercial scurt.

Acesta acuză Bruxellesul de faptul că favorizează corporațiile transnaționale care pun „monopol ori cartel în piața noastră”.

„Comisia Europeană ne-ar amenința cu un ,,infrigement,, pe legea cu 51% produse agro-alimentare românești pe lanțul comercial scurt. Trecând dincolo de ifose deontologice ar trebui să fim realiști și să nu uităm că unul dintre domeniile industriale cu cel mai puternic ,,lobby,, la nivel de Bruxelles este reprezentat fix de zona de ,,retail,,. Nu mai spun că atunci când corporații transnaționale puneau de un monopol ori cartel în piața noastră, când astfel de entități străine beneficiau de ajutoare de stat, favoruri fiscale ori chiar de păsuirea organelor de control financiar, nimeni de la Bruxelles nu ne mai ,,infrigea,, cu nimic.

Să înțeleg că noi, românii, nu avem dreptul să ne dezvoltăm o piață agricolă internă sănătoasă și să susținem capitalizarea și dezvoltarea producătorului autohton ? Iar consumatorii să fie obligați să consume tot felul de verdețuri ciudate modificate genetic, mere artificiale umflate cu injecții și ,,pulpe americane,, rămase de prin rezerva militară a războiului rece ? Nu-i așa domnilor de la Bruxelles, țăranului român e bun doar să-l cocoșați voi să vă care lăzile cu mărfuri din import la un salariu de mizerie ori să stea în picioare 12 ore să vă culeagă măceșele și murele, că o afacere mică și profitabilă nu are voie sa dezvolte, că vă încurcă vouă socotelile ? Piață de desfacere pt ce nu vreți voi să aruncați la gunoi și sursă de mână de lucru ieftină nu dorim să fim, din contră, noi credem în necesitatea susținerii capitalului autohton și al întreprinzătorilor români; suntem convinși că. doar așa. prin extinderea capitalului românesc și a proprietății autohtone asupra resurselor economice putem asigura o bunăstare reală a cetățenilor acestei țări”, a scris deputatul pe contul său de Facebook.

Știre inițială

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a declarat că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt.

„Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă”, a afirmat Irimescu pentru Agerpres.

Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene.

„Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Potrivit articolului din Legea 150/2016, „comerciantul persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în conformitate cu legislația în vigoare”.

Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie să emită până atunci normele metodologice de aplicare.

În aceste condiții, cumpărați românește, oameni buni! De la prăvălia din colțul străzii sau de la parterul blocului, din piețe, chiar și din magazinele mari, dar alegând produse românești!

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) a luat nota de declaratiile Ministrului Agriculturii referitoare la atentionarea Comisiei Europene privind riscul de infringement in cazul Legii 150/ 2016, se arata intr-un comunicat transmis marti de reprezentantii retailerilor. “In legatura cu optiunile enuntate de domnul Ministru privind continuarea procesului legislativ, consideram ca esentiala este respectarea legalitatii si nu tertipuri tactice fara finalitate. In timpul dezbaterilor proiectului de modificare a Legii 321/2009 am semnalat autoritatilor competente problemele pe care le poate genera adoptarea unor amendamente vadit nefundamentate, menite sa creeze, cu orice pret, doar false asteptari”, spune George Badescu, Director Executiv AMRCR.

Credem ca intreaga Lege 150/2016 trebuie revizuita cat mai repede pentru ca, asa cum am anticipat, nu a adus nimic bun nimanui si, pe langa riscul de infringement si aparitia altor vulnerabilitati legale, a produs si masive bulversari in piata. AMRCR este gata sa colaboreze cu institutiile statului si cu organizatiile profesionale pentru elaborarea unei legi corecte in domeniul comercializarii produselor alimentare, in beneficiul general al operatorilor economici, avand ca obiective sustinerea si promovarea producatorilor locali si a produselor romanesti, in conditiile economiei libere de piata si, mai ales, in folosul consumatorilor, mai spune Badescu.

Reamintim ca , potrivit ministrului Irimescu, reprezentantii hipermarketurilor s-ar fi plans la Comisia Europeana, iar Comisia a atentionat Ministerul Agriculturii ca ne-ar putea sanctiona cu infringementul pentru legea care-i obliga pe retaileri sa vanda 51% produse locale. “Am primit un document care este confidential, este doar intre autoritati, transmis de la Comisie la minister, dar informatia este corecta, asa este: suntem atentionati ca ar putea urma un infringement din cauza Legii 51%, a spus Achim Irimescu. “Ei (n.r. – retailerii) s-au plans la Comisie, apoi Comisia ne-a solicitat cateva informatii, iar dupa ce le-am transmis acele informatii a venit aceasta instiintare, cu o posibila sanctiune”, a precizat ministrul Agriculturii, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, Romania ar avea doua solutii pentru evitarea sanctiunii: reducerea cotei de 51% sau demonstratia ca producatorii din UE nu vor fi discriminati. “Prima solutie ar fi renuntarea la procentajul de 51%, lucru pe care il poate face doar Parlamentul, Legea fiind deja adoptata, iar a doua solutie ar fi sa-i convingem pe reprezentantii Comisiei Europene, sa le demonstram ca prin aceasta lege nu-i discriminam pe producatorii din Uniunea Europeana”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit Legii 150/2016, comerciantii de produse alimentare au obligatia ca, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie, sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din lantul alimentar scurt, asa cum este definit in conformitate cu legislatia in vigoare. Proiectul legii a fost aprobat la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis. Legea urmeaza sa intre in vigoare la inceputul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuie sa emita pana atunci normele metodologice de aplicare.

Un raport al Transparency International arata anul trecut ca marile magazine au unul dintre cele mai influente grupuri de lobby de la Bruxelles, iar Comisia Europeana a fost sensibila la schimbarile legislative care influenteaza hipermarketurile. Cel mai recent exemplu este cel al Slovaciei, fata de care a fost demarata procedura de infringement dupa ce marile magazine din aceasta tara au fost obligate sa publice detalii despre ponderea produselor locale in cifra lor de afaceri. In Slovacia a fost vorba doar de publicarea unor informatii, dar in Romania marile magazine vor fi obligate sa cumpere de pe asa-numitul lant scurt de aprovizionare 51% dintre alimentele pe care le au la vanzare. Formularea de lant scurt a aparut in textul de lege tocmai pentru a nu aparea probleme de interpretare la Comisia Europeama.

Marile lanturi comerciale contesta chiar si asa noua lege si avertizeaza ca, daca nu vor reusi sa aduca in rafturi suficiente alimente romanesti, vor fi fortate sa isi inchida magazinele.


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “LOBBYUL MARILOR RETAILERI CONTRA-ATACA. COMISIA EUROPEANA ameninta România cu INFRINGEMENT pentru legea care obliga SUPERMARKETURILE sa aiba 51% PRODUSE AUTOHTONE

  1. Pingback: COMISIA EUROPEANA declanseaza procesul de SANCTIONARE a României pentru LEGEA HIPERMARKETURILOR | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare