CRIZA POLITICA PUTERNICA IN POLONIA. Ministrul de interne al guvernului conservator acuza o TENTATIVA DE LOVITURA DE STAT (Video)

18-12-2016 3 minute Sublinieri

  • Digi24: 

Criză în Polonia | Acuzații de tentativă de lovitură de stat

Ministrul polonez de interne Mariusz Blaszczak a acuzat sâmbătă partidele de opoziție că au încercat să preia puterea în mod ilegal, în contextul în care mai mulți parlamentari ocupă pentru a doua zi sala unde au loc ședințele de plen ale parlamentului, în cea mai puternică dispută politică din ultimii ani, relatează Reuters, citată de Agerpres.

La primele ore ale dimineții de sâmbătă, poliția a spart cu forța un blocaj la ieșirile din clădirea legislativului din centrul Varșoviei, ridicat de protestatari care susțin că parlamentarii formațiunii de guvernământ, Partidul Lege și Justiție (PiS), au încălcat Constituția prin adoptarea, vineri, a Legii bugetului pe 2017.

Un purtător de cuvânt al partidului Platforma Civică (PO), cel mai mare grup de opoziție din parlament, a spus că 20-30 de membri ai formațiunii ocupă cu rândul sala de sesiuni plenare.

„Întregul grup parlamentar al PO se află în Sejm”, a declarat Grabiec pentru Reuters.

Aproximativ 30 de protestatari se aflau în continuare în fața Sejm-ului, camera inferioară a parlamentului, potrivit unui corespondent Reuters.

Criza a început vineri, când parlamentarii opoziției au protestat împotriva intenției Partidului Lege și Justiție de a limita accesul presei în parlament, blocând intrarea pe podiumul din sala ședințelor de plen înainte de votul pe buget.

Bugetul a fost în cele din urmă adoptat, în urma unui vot care s-a desfășurat într-o sală din apropiere, ceea ce a dus la escaladarea conflictului dintre opoziție și PiS, care, într-un an de la prelua puterii, și-a extins autoritatea prin intensificarea controlului asupra instituțiilor media publice și prin slăbirea prerogativelor celei mai înalte instanțe a țării.

„În opinia mea, evenimentele de ieri au fost o încercare ilegală de preluare a puterii”, a spus ministrul de interne Mariusz Blaszczak la postul privat de radio RMF FM.

Ryszard Petru, liderul partidului de opoziție Nowoczesna, a afirmat că sunt programate noi proteste în cursul zilei de sâmbătă în fața Palatului Prezidențial, în centrul Varșoviei.

„Dacă actuala situație, în care PiS a pierdut încrederea populației, va continua, vor fi necesare alegeri anticipate, a declarat Petru la postul privat de știri TVN 24.

Premierul Beata Szydlo, liderul PiS, conservatorul Jaroslaw Kaczynski, și alți responsabili ai formațiunii au fost blocați timp de mai multe ore în parlament în cursul nopții de vineri spre sâmbătă din cauza manifestanților de la intrările în clădirea legislativului.

Înspre dimineață, șefa guvernului și liderii PiS au fost în cele din urma evacuați din parlament, sub protecția polițiștilor, după ce forțele de ordine au intervenit și au spart blocajul protestatarilor.

„Constituție”, „Mass-media libere” și „Nu veți ieși până la Crăciun” au fost scandările manifestanților au fluturat drapele naționale.

Tensiuni la Varșovia. Opoziția vrea să continue blocada Parlamentului

Mii de oameni au fost din nou în stradă şi au manifestat împotriva puterii de la Varșovia. Ei acuză Guvernul că încalcă legea supremă şi că subminează democraţia poloneză. În paralel, parlamentarii opoziţiei stau cu schimbul în sala de plen, în semn de protest.

Executivul polonez a fost criticat şi de fostul său şef. Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European și fost lider al partidului liberal care acum e în opoziție, a îndemnat autorităţile să respecte Constituţia. Dar premierul de la Varşovia nu pare să ţină cont de critici şi consideră că protestele sunt scandaloase şi că sunt doar expresia frustrărilor opoziţiei.

Susţinătorii opoziţiei, strânşi în faţa Parlamentului din Varşovia, promit să rămână în stradă câteva zile şi să continue blocada clădirii legislativului polonez. Ei susţin că guvernul ignoră problemele pe care le semnalează.

Ea (n.red.: prim-ministru) ştie că face lucruri greşite, că distruge democraţia poloneză şi Polonia începe să cadă. Noi, cei de aici, vrem să fim auziţi şi opinia noastră să fie luată în seamă, o opinie ce este împotriva a ce reprezintă prim-ministrul”, spune Ryszard Petru, liderul partidului de opoziţie “Nowoczesna”.

Critici la adresa puterii de la Varşovia au venit şi de la fostul premier, Donald Tusk, actualul preşedinte al Consiliului European. Fostul lider al Platformei Civice a spus că, în aceste momente, democraţia în Europa are nevoie de protecţie.

Fac apel la cei cu putere reală în Polonia să respecte şi să ia în considerare poporul, principiile constituţionale şi morale. Democraţia în care oamenii sunt lipsiţi de accesul la informaţii sau care impune un singur model de viaţă devine la fel de insuportabilă ca o dictatură”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Dar premierul Poloniei, într-un discurs televizat, a numit protestele „scandaloase” şi acuză opoziţia că nu-şi acceptă înfrângerea electorală de anul trecut.

Este din cauza neputinţei, din cauza frustrării celor care au pierdut puterea şi care nu ştiu cum să-i convingă pe polonezi de ideile lor”, a declarat Beata Szydlo, premierul Poloniei.

Aceste noi proteste la adresa puterii de la Varşovia au fost provocate de un proiect de lege care ar limita drastic accesul presei la şedinţele Parlamentului. Demonstranţii consideră că guvernul încearcă să-şi ascundă acţiunile de ochii opiniei publice, precizează Digi24 TV.

Între timp, a intervenit în această criză parlamentară și președintele țării, Andrezj Duda, care, potrivit Radio Polonia, s-a oferit să medieze conflictul. „Am privit evenimentele (de vineri seară – n.r.) cu teamă și îngrijorare”, a declarat președintele într-un comunicat.


Categorii

1. DIVERSE, Polonia, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CRIZA POLITICA PUTERNICA IN POLONIA. Ministrul de interne al guvernului conservator acuza o TENTATIVA DE LOVITURA DE STAT (Video)

  1. Sa le ajute Dumnezeu la polonezi sa nu piarda tot ce au castigat in mod miraculos in vremurile astea tulburi.

  2. @ileana

    Daca joaca in continuare cartea anti-rusa agresiva(fiind inarmati,cum toata lumea stie,de americani;cu toate ca relatiile dintre cele doua state chiar exista,spre deosebire de relatiile dintre noi si rusi) s-ar putea sa nu mai ramana mare lucru din Polonia “lui Dumnezeu”.Cu toata stima pentru polonezi.De treaba.

  3. @Emanuel

    Ma refeream la politica lor antiavort. Daca diferendele lor cu rusii sunt de fapt de sorginte religioasa, si de fapt nu teritoriale sau mai stiu eu de care, Dumnezeu stie ce se mai intampla. Ei stiu mai bine cum se tatoneaza si ce au de impartit, pentru ca sunt tot slavi, dar au si conflicte traditionale. S-a vazut in Ucraina cum se pot manipula oamenii sa se incaiere din nimic. Desi suntem tot ortodocsi, cred ca nu degeaba ni se spune mamaliga , iar asta de fapt e un atu. N-am sarit atat de repede la bataie precum altii, asa ca habar nu am despre ce i-ar mana la lupta pe polonezi sau pe rusi.

  4. Pingback: MARSUL POLONEZ. UE discuta activarea ”OPTIUNII NUCLEARE” impotriva POLONIEI. Capetele de acuzare: lezarea JUSTITIEI, restrangerea AVORTULUI, incurajarea EXTREMISMULUI/ Marsul de Ziua Independentei, prezentat de mass-media drept manifestare a EXTREMEI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare