GUVERNUL PONTA CEDEAZA LA AMENINTARILE UDMR. Al treilea prefect schimbat in Covasna

19-12-2014 4 minute Sublinieri

SANYO DIGITAL CAMERA

foto: dantanasa.ro

  • Hotnews: 

Guvernul a schimbat prefectii din Covasna, Mures si Harghita, la scurt timp dupa ce un primar UDMR a amenintat cu repetarea evenimentelor de la Targu Mures din martie 1990. Prefectul Popica a fost demis din concediu: Probabil ca a deranjat ca am respectat legea

Marius Popica a fost retras de la conducerea prefecturii Covasna si inlocuit cu subprefectul Sebastian Cucu, Vasile Oprea a fost schimbat din postul de prefect al judetului Mures cu Lucian Goga (PSD), iar Petres Sandor (UDMR) a fost retras din postul de prefect in cel de subprefect in Harghita. Postul de prefect al judetului Harghita a fost preluat de catre subprefectul Jean-Adrian Andrei, sustinut de PSD.

Cotactat de HotNews.ro, Marius Popica a declarat ca el a respectat legea amendand PCM si “probabil ca asta a deranjat”, aratand ca si fostii prefecti au avut aceeasi problema.

“Asa cum am fost numit de premier, acum a considerat ca trebuie sa ma destituie. Eu mi-am vazut de treaba si am respectat legea si probabil ca asta a deranjat. In orice caz, nu se poate asa permanent, Munteanu e nebun, Marinescu e nebun, Popica e nebun, deci nu e in regula. Trebuie toate discutate si gasita o rezolvare legala”, a declarat, pentru HotNews.ro, Marius Popica. 

El a precizat ca a fost destituit din pozitia de prefect in timp ce se afla in concediu. 

Modificarile au fost efectuate in prima sedinta a Guvernului Ponta IV. 

In luna august a acestui an, Jean-Adrian Andrei pierdea postul de prefect in favoarea lui Petres Sandor, atunci subprefect, el spunand ca este vorba de o negociere politica.

Marius Popica lucra ca prefect in Covasna din luna aprilie, iar Vasile Oprea (UNPR) a preluat conducerea prefecturii Mures in luna august a acestui an, potrivit Mediafax.

Decizia vine dupa ce, sambata, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), ca daca premierul Victor Ponta nu il va “instrui” pe prefectul de Covasna “sa lase in pace maghiarii”, atunci in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures.

“Il rog pe domnul Frunda sa isi roage seful, prim-ministrul Romaniei, sa il instruiasca pe prefectul de Covasna sa ii lase in pace pe maghiari. Ce fac prefectii il califica si pe el. (…) Daca nu, in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat la Targu Mures in 1990”, a spus Antal Arpad, potrivit traducerii oficiale. In urma acestor declaratii ale lui Antal Arpad, procurorii DIICOT au inceputurmarirea penala “in rem” pentru infractiunea de amenintare.

Intre 19 si 21 martie 1990 a avut loc la Targu Mures un conflict interetnic intre romani si maghiari, in urma caruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost ranite.

Covasna: Petitie adresata Guvernului Romaniei de maghiarii participanti la mitingul de la Sfantu Gheorghe / Organizatorii sustin ca au participat 5.000 de oameni

Aproximativ 5.000 de persoane de etnie maghiara, potrivit organizatorilor, care au participat vineri dupa-amiaza la un miting in fata sediului Prefecturii din municipiul Sfantu Gheorghe, au adoptat o petitie pe care o vor adresa Guvernului Romaniei, prin care cer respectarea drepturilor comunitatii maghiare si conditii pentru a-si putea pastra si dezvolta identitatea nationala, relateaza Agerpres. 

In petitia citita in fata multimii in limbile maghiara, romana si engleza se mentioneaza, printre altele, ca ‘locuitorii Tinutului secuiesc’ vor sa se adopte legi care sa le permita folosirea simbolurilor nationale, pastrarea identitatii, limbii si culturii proprii, sa se respecte dreptul de proprietate, sa se restituie Bisericii Reformate din Ardeal cladirea Colegiului ‘Miko’ din Sfantu Gheorghe, precum si celelalte bunuri care au fost nationalizate, sa se asigure instituirea unui dialog pe tema autonomiei teritoriale a tinutului secuiesc, sa se asigure maghiarilor din Transilvania autonomie culturala, sa se infiinteze o sectie in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, sa se creeze cadrul legal pentru ca limba maghiara sa fie recunoscuta, alaturi de limba romana, ca limba oficiala regionala in judetele Covasna, Harghita si Mures si sa se ‘puna capat’ boicotarii economice a acestei zone. 

In document se mai cere in numele ‘locuitorilor tinutului secuiesc’ sa se inceteze cu ‘atacurile’ impotriva steagului secuiesc, inscriptiilor in limba maghiara si imnului maghiar, iar ‘prin negarea unor drepturi elementare ale membrilor comunitatii maghiare sa nu se provoace confruntari intre romanii si maghiarii din tinutul secuiesc’. 

‘Consideram inacceptabil faptul ca Guvernul Romaniei foloseste puterea pentru a reduce la tacere, a umili si a pune intr-o situatie disperata minoritatile nationale. In secolul 21, si in calitate de membru al Uniunii Europene, un astfel de comportament prin care se persecuta limba si simbolurile unei minoritati, liderii minoritatilor sunt amenintati cu inchisoarea, se renationalizeaza bunuri si prin care se instiga impotriva etnicilor maghiari din Transilvania, nu este demn de Romania, care de 25 de ani a rupt lanturile unui regim dictatorial, opresiv si si-a exprimat votul pentu libertate, statul de drept si libertatea exprimarii individuale. (…) Minoritatile, astfel si secuii, sunt parte componenta a Romaniei la fel ca si natiunea majoritara. Si noi vrem sa traim aici, si noi vrem sa ne simtim acasa in Romania. Sa se ia masuri ca sa nu mai fim considerati ca niste straini tolerati si sa fim si noi cetateni cu drepturi depline ai acestei tari‘, se mai spune in documentul citit in limba romana de liderul Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) Covasna, Tamas Sandor.

Manifestarea a inceput cu o defilare cu fanfara de la gara si pana in centrul municipiului, unde a avut loc mitingul. Manifestantii au desfasurat doua steaguri de mari dimensiuni, circa 250 de metri, unul al Ungariei si unul al secuilor. Preotii bisericilor istorice maghiare, printre care si episcopul reformat al Ardealului, Kato Bela, au rostit rugaciuni si au tinut discursuri in fata multimii in care au vorbit despre unitatea maghiarimii, despre importanta pastrarii identitatii nationale si despre necesitatea crearii conditiilor pentru o convietuire pasnica. In timpul manifestatiei s-au intonat imnul Ungariei si imnul secuiesc, s-au aprins faclii si lumanari, iar o eleva a recitat o poezie scrisa de Wass Albert.

Aceasta a fost cea de-a cincea zi consecutiv in care membrii comunitatii maghiare au manifestat in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe, solicitand respectarea simbolurilor si identitatii lor nationale. Manifestatia va continua sambata la pavilionul din parcul central din municipiul Sfantu Gheorghe, unde este arborat un steag secuiesc.

Manifestatia a fost initiata de Partidului Civic Maghiar (PCM) dupa ce a fost amendat de Prefectura Covasna cu suma de 5.000 de lei pentru nerespectarea protocolul de intonare al imnului la o manifestare publica organizata pe 4 iunie a.c., de Ziua solidaritatii nationale a maghiarilor, prilej cu care s-au comemorat 94 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, tratat ce a consfintit destramarea Imperiului Austro-Ungar si unirea Transilvaniei cu Romania. Organizatorilor li s-a raliat si UDMR, pe considerentul ca Prefectura Covasna ingradeste drepturile si simbolurile maghiarilor, facand, printre altele, presiuni asupra autoritatilor locale pentru inlaturarea steagurilor secuiesti de pe cladirile si domeniul public.  […]

  • Dan Tanasa:

EXCLUSIV. Premierul Victor Ponta cedează AMENINȚĂRILOR UDMR și schimbă, a treia oară, prefectul din Covasna

Guvernul Victor Ponta a decis în ședința de ieri, 17 decembrie a.c., schimbarea din funcție a prefectului județului Covasna.

Măsura luată de Premierul Victor Ponta vine la doar șase zile după amenințarea directă făcută de liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, la adunarea liderilor UDMR de sâmbătă, 13 decembrie a.c., de la Târgu Mureș, atunci când a amenințat cu izbucnirea unui nou conflict internetnic dacă prefectul de Covasna nu este ”instruit” de Victor Ponta.

Schimbarea lui Popica are loc la presiunea UDMR după ce acesta s-a decis să aplice legea în mai multe cazuri.

În data de 9 decembrie a.c. prefectul Marius Popica l-a amendat pe primarul UDMR din Târgu Secuiesc cu 5000 de lei pentru refuzul acestuia de a arbora drapelul național în Târgu Secuiesc de Ziua Națională (detalii aici). De asemenea, tot săptămâna trecută Popica a amendat cu 5000 de lei filiala PCM Covasna pentru refuzul de a intona imnul de stat al României în data de 4 iunie a.c. la o manifestare de comemorare a Tratatului de la Trianon la care s-a intonat imnul Ungariei (detalii aici).

Popica a solicitat de asemenea Tribunalului Covasna să-l amendeze pe președintele CJ Covasna, Tamas Sandor (UDMR), pentru refuzul de a executa o sentință definitivă care-l obliga să înlăture steagul secuiesc de pe sediul CJ Covasna (detalii aici).

Marius Popica este al treilea prefect schimbat de Victor Ponta la presiunea UDMR, după dr. Codrin Munteanu și Dumitru Marinescu. […]

EXCLUSIV. Drapel al UNGARIEI de mari dimensiuni, plimbat azi pe străzile din Sfântu Gheorghe FOTO/DOCUMENT

Un drapel al Ungariei de mari dimensiuni a fost plimbat azi pe străzile din Sfântu Gheorghe. În oraș au fost împărțite manifeste prin care locuitorii maghiari sunt îndemnați să se adune în fața Prefecturii Covasna pentru a cânta imnul Ungariei.

Plimbarea drapelului Ungariei a început în zona Gării CFR din municipiu, punctul final fiind cel mai probabil Prefectura Covasna. Acțiunile sunt organizate de UDMR și PCM.

Inspectoratul de Jandarmi Covasna mi-a comunicat faptul că în perioada următoare au fost autorizate adunări în fața Prefecturii Covasna pentru zilele de 19 și 22 decembrie.

Detalii despre motivul acestor adunări aici.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “GUVERNUL PONTA CEDEAZA LA AMENINTARILE UDMR. Al treilea prefect schimbat in Covasna

  1. Probabil ca toti acesti 3 prefecti care au fost schimbati au pacatele lor politice(coruptie, cumetrii, spagi), dar cu toate acestea sufletul lor romanesc a rezonat la durerea si chinul romanilor care traiesc in secuime si in consecinta, au luat deciziile care se impuneau conform legii. Pentru cei care nu stiu ce se intampla acolo , va spun urmatoarele: in zonele din secuime de unde se scot bani din turism , lucrurile stau mai calm, dar in zonele fara potential turistic ,limba romana vorbita, orice simbol national romanesc , orice aminteste de istoria si civilizatia romaneasca pot insemna atac violent, distrugerea simbolurilor nationale ,incendierea masinii,vandalizarea casei etc. De aceea multi dinttre romanii de acolo si-au maghiarizat numele,comunica doar in maghiara(chiar in proprile case,din obisnuinta),nu mai arboreaza nici un simbol national, nu se mai duc la bisericile romanesti(multe dintre ele au ajuns in paragina).
    Insa aceata mizerie umana fara scrupule numita Victor Ponta, care e in stare (pt propria imagine si pt ramanerea la ciolan) sa vanda orice si oricui, a decis sa demita 3 prefecti care si-au facut datoria , doar pt ca sa faca pe plac organizatiei antiromanesti UDMR.

    “Decizia vine dupa ce, sambata, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, de la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), ca daca premierul Victor Ponta nu il va “instrui” pe prefectul de Covasna “sa lase in pace maghiarii”, atunci in secuime s-ar putea intampla ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures.”

    Fara comentarii, intr-un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

    Un STEAG URIAŞ al Ungariei a fost plimbat pe străzi în Sfântu Gheorghe. MANIFESTE de incitare a etnicilor maghiari au fost răspândite prin oraş.
    Alo, SRI-ul,serviciile nationale de informatii ,voi nu vedeti ce se intampla in inima TARII??? Sau ati primit ordine clare de la vreo putere oculta , sa nu interveniti???

  2. @vlad:

    Odata organizate, reprimarea unor astfel de manifestatii nu ar face decat sa puna gaz pe foc. Problema e la cei care se joaca periculos cu focul – liderii maghiarilor, radicali sau radicalizati oportun…

  3. @admin

    Asa este , dar unde este actiunea preventiva a serviciilor nationale de informatii(platite gras din banii publici), apoi ce sa mai inteleaga romanii, cand 3 prefecti isi fac datoria iar tu ca prim-ministru ii demiti, cantand in struna UDMR-ului?

  4. @vlad:

    unde este actiunea preventiva a serviciilor nationale de informatii

    Pai poate erau ocupate cu lucruri mult mai “urgente”, cum ar fi ultima lege Big Brother? … 🙁

  5. @admin

    Cu siguranta , dar situatia romanilor din aceste teritorii ROMANESTI ramane in continuare foarte grea, ei fiind de fapt straini in propria tara( stiu multe lucruri care se petrec acolo,din surse sigure dar si din propria experienta).

  6. @vlad:

    Cred ca trebuie sa ne gandim ca, de fapt, mai toti suntem straini in propria tara… Iar unii mai straini si mai marginalizati prin contextul etnic.

  7. @admin:

    Pai bine zici,ca problema e la liderii lor,ca astia incita,oare nu s-o putea sa fie scosi pentru totdeauna de la guvernare,sa nu mai auzim de ei?
    Cu maghiarii de rand ne intelegem noi si fara politica,cum ne-am inteles intotdeauna.
    Oare chiar nu avem nici un barbat de stat,care sa explice ca noi ii lasam in pace pe unguri,chiar daca Antal zice ca nu?

    @Vlad:
    Stiu si eu foarte bine ce se intampla acolo,mai ales la Sfantu Gheorghe,am mai spus,nu-mi iese din minte faptul ca la trecerea dintre ani,ungurii ies in centru sa dea cu artificii dupa ora Ungariei,adica ora 1:00 la noi.

  8. Ma gandesc sa nu fi fost vreo manevra si mutarea preasfintiei sale Ioan la Timisoara,ca era tare iubit de romanii de acolo ca i-a intarit si i-a invatat mai bine decat oricine si era ca un ghimpe poate pentru unul ca antal.Sa ma ierte Dumnezeu daca vorbesc cu pacat.

  9. Trist este ca s-a pus acel steag ,maghiar.Romanii o duc greu in acea parte de tara.In secolul trecut invatatorii puneau un copil pe acoperisul scolii sa vada daca se indreapta cineva spre scoala.Invatatorul era obligat sa predea limba stapanitorului, dar pe ascuns preda saracul si limba noastra romaneasca.

  10. Daca nu ar fi sprijiniti de forte externe cum ar avea curajul sa faca astfel de lucruri?

  11. “Cred ca trebuie sa ne gandim ca, de fapt, mai toti suntem straini in propria tara…” (admin) – perfect de acord. Din pacate asa stau lucrurile. Grav.
    Un cutremur are insa sursa in adancime, sub suprafata si efectele sunt pentru noi obisnuit vizibile la suprafata.
    Aici se vad unele efecte de suprafata. Problema de adancime s-a cumulat in timp. Iar cand cutremurul sta sa se produca, putine de tot sunt lucrurile care il mai pot dezafecta. De fapt, unul singur: indurarea lui Dumnezeu.

  12. @dan-ioan

    Vrei sa spui ca regiunea Banatului pastorita de “preavrednicul” Corneanu nu se afla intr-o stare de cangrena(ecumenismsi secte pe paine) .

  13. Cine are de câştigat din aceste scandaluri şi învrăjbiri ? Ungaria poate? Nu cred. Altceva e aici. Şi altcineva este în spatele tuturor focarelor conflictuale (ce devin active cam peste tot).
    Dezbină, ca să stăpâneşti. Totul se face pe interes şi pe bani. Ce a câştigat Ucraina ? Şi totuşi cineva a câştigat acolo. Şi-a atins scopul. Cu ce se va căpătui Ungaria şi maghiarimea, dacă se va degenara şi la noi? Conflictele ? Păi nu ştim dictonul… “doi se bat şi câştigă al treilea”. Nimic nu poate fi mai adevărat.
    Proştii se bat ca să câştige viclenii din umbră.

  14. 1. Abolirea tuturor formelor de guvernamant autonome.
    2. Abolirea proprietatii private.
    3. Abolirea mostenirilor / a succesiunii prin filiatie (anihiland prin asta monarhia).
    4. Abolirea nationalismului / patriotismului.
    5. Abolirea familiei.
    6. Abolirea religiei.
    7. Abolirea granitelor statale, a natiunilor, a guvernelor, a armatelor nationale, etc. si formarea unui singur guvern mondial.

    Stiti cine are expres aceasta agenda de lucru de cateva sute de ani incoace si cum se leaga agenda asta de numarul crescand de conflicte?
    Stiti cine formeaza state in state si trage sforile suprastatale oriunde e nevoie? Unde se traseaza planul pentru fiecare conflict, armat sau nu, dupa cum au ei nevoie?
    Sunt organizati in loje si ii slujesc (constienti sau nu) satanei.

    “In politica nimic nu e accidental. Daca se petrece ceva, fiti siguri ca a fost planuit sa fie asa.” Franklin D. Roosevelt (Francmason, grad 32 si al 32-lea presedinte al SUA)

    Sa ne rugam lui Dumnezeu pentru izbavirea lor, si unii pentru altii!

  15. @Lucian-Octavian Anghel

    Oculta mondiala, iluminatii.

  16. @emanuel:

    Eu am spus numai ca nu trebuia sa fie mutat din scaunul Covasnei si Harghitei,pentru ca preasfintitul Ioan cunostea ca nimeni altul situatia din cele doua judete si ar putea fi suspectat acest lucru si ca o indepartare a lui.
    Se cunoaste si situatia din Timis,ai dreptate cu existenta altor religii(secte),dar se putea gasi si alta solutie.
    Viitorul ne va arata pe toate.

  17. Imaginea cu steagul maghiarimii române, răzvrătite împotriva țării în care trăiesc, este grăitoare. Îl întind dincolo de orice limită. Dincolo de ce este un steag normal, care are dimensiunile fireşti. Steagul acela, este atificial susținut (şi doar puțină vreme), după aceea, ori ajunge la pământ şi devine o cârpă călcată în picioare, ori este strâns şi băgat la naftalină. Prin simbolistica cu care se afişează şi atacă aceşti învrăjbitori şi extremişti, se vede cât de orbi sunt. Au făcut ca simbolul național al ungurilor să se arate a fi asemeni cu balaurul ce le colăcăie în suflet.
    Om poți fi în orice loc, în orice țară, şi cetătenie. Nu vor fi mai mult decât ce sunt nici în cele mai ideale condiții.

  18. Nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-ne perpetuu cu aceeaşi pretenţie: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.
    De ce nu se fac investiţii în Harghita şi Covasna?
    Pentru că UDMR a ghetoizat toată zona, pentru a păstra caracterul etnic ,,pur“ al secuimii (care nici nu ştie exact ce origine are şi mai ales nu e conştientă de cât e de metisată genetic cu românii).
    Ţi se spune că ,,nu e bine să facem pe aici prea multe investiţii în industrie, că vin moldovenii la muncă şi în 25 de ani pierdem Ţinutul“.
    Bantustanul creat de UDMR pe plan cultural-lingvistic împiedică în mod voluntar orice proiect economic de anvergură.
    În ciuda exemplului grecesc, care a aratat că e imposibil să construiesti o economie durabilă şi eficientă doar pe turism, UDMR persistă în nebunia de a refuza şi a bloca orice investiţie românească sau străină, publică sau privată, în secuime.
    Teama rasiştilor din UDMR e că ,,vin românii la muncă“ şi ,,se modifică proporţia etnică“ (ceea ce este o formulare de apartheid, rasistă, a pastorului Tokes Laszlo, formulare preluată de alţi lideri maghiari separatişti!).
    Speranţa dementă a separatiştilor secui şi maghiari e că milioane de români vor părăsi Transilvania pentru a cauta de muncă în alte ţări, ceea ce va favoriza maghiarizarea Ardealului.
    Oricum, proiectul UDMR cu 16 regiuni arată foarte clar faptul că liderii maghiari nu vor prosperitate economică, nici pentru Ţinut nici pentru România, ci menţinerea unei zone secuieşti sărace, în care românii să plece sau să nu vină, iar secuii să rămână doar dintr-un fel de ataşament patriotic local.
    Pentru orice guvern român, o bună metodă de combatere a separatismului maghiar e să investească masiv în aceste judeţe, pentru a atrage forţă de muncă din jur (din Bacău, Braşov, Neamţ, Bacău, etc).
    Primarul Antal Arpad nici nu vrea să audă de investiţii ca să nu strice componenţa etnică a zonei, recomandând Braşovul pentru doritorii să lucreze în industria care creează locuri de muncă şi bunăstare. Azi Sf. Gheorghe e un oraş mort, toată industria din anii ’80 a murit după revoluţie, iar oamenii fac naveta la Braşov!!! Primarul spune că nu vrea ca
    Sf. Gheorghe să fie un oraş industrial, ci un oras cochet, o atracţie prin identitatea sa.
    ŞI ATUNCI NU-ŢI VINE SĂ SPUI?: GATA! PÂNĂ AICI! NOI ROMÂNII NE-AM SĂTURAT!!! AM TOLERAT DESTUL!!!
    Nu mai tolerăm abuzurile, respingerea, nu mai vrem să făcem compromisuri, dacă am permis nu înseamnă că vrem să fim şi suprimaţi.
    REFUZĂM SĂ NE MAI ADAPTĂM CERINŢELOR VOASTRE PRIN SUPUNEREA NOASTRĂ, CROINDU-VĂ DRUM DUPĂ BUNUL VOSTRU PLAC LA PROPRIILE DORINŢE, AJUNGÂND LA FANATISM. NU MAI PUTEM FI TOLERANŢI LA DISCRIMINĂRI BAZATE PE APARTENENŢA NAŢIONALĂ, ETNIE, OPŢIUNE POLITICĂ, RELIGIE, ETC.
    Părintele protopop Florin Tohănean spunea: ,, Dacă în 1918 aveam conducătorii de azi, la această oră vorbeam toţi ungureşte“.
    NU UITA !!!
    Nu vrem sa riscăm repetarea celor întâmplate la Ip şi Trăsnea să ne rămână pe vecie întipărit în memorie!
    Nu am uitat, nu uităm şi nu vom uita niciodată!
    NOI ROMÂNII DIN ACEASTĂ PARTE A ŢĂRII NE-AM SĂTURAT!!! AM TOLERAT DESTUL!!!
    „Românul nu cerşeşte libertatea de la unguri; naţiunea română e destul de tare ca să-şi cucerească libertatea prin luptă“.- AVRAM IANCU

  19. @ROMAN minoritar in secuime

    Ai perfecta dreptate in tot ceea spui, ca de altfel si părintele protopop Florin Tohănean de care amintesti aici. Insa, tocmai din cauza acestei mizerabile clase politice( la care facea referire si parintele), voi romanii din secuime nu ar trebui sa va faceti sperante desarte. Cat timp vom avea in frunte aceasta clasa politica, praful si pulberea se va alege de aceasta tara si acest neam!

  20. @ROMAN minoritar in secuime

    poate ar trebui sa faceti cateva asociatii – nu neaparat cu sonoritate nationala, ci mai degraba cu tematica anti-discriminare sau pro-constitutionalism sau prosperitatea zonei…mai exact obiectivele propriu-zise, fara sublinierea cauzelor care le deturneaza, pt a nu fi rapid expediati drept problema regionala. Apoi sa cautati cativa avocati buni si dedicati din zona si sa va puneti pe atacat sistematic, pe toate caile legale (pana la CEDO) deciziile CL/Primariei sau devierile de orice gen. De asemenea, cautati sprijinul asociatiilor de incredere din restul tarii, incercati sa atrageti cat mai multi actori in demers.

    Consiliul National de Combatere a Discriminarii este, din cate am observat, o quasi-instanta destul de instruita si subtila. Probabil ca si ei sunt politizati, dar sanctiunile fiind relativ minore cred ca au un spatiu mai mare de manevra (nu am avut pna acum de-a face direct cu ei,dar le-amcitit jurisprudenta: nu pare chiar rea! Sunt incomparabili cu instantele obisnuite). Iar sanctiunile nici ele nu tr subestimate, mai ales ca unele nu constau doar in bani, ci si in obligatia de reparare sau de publicare a hotararii pe site-ul pj culpabil, de ex..

    Iarasi, instantele de contencios administrativ sunt cele in fata carora pot fi combatute deciziile CL/Primarului care nu sunt legale sau nu sunt oportune. Sigur, aceste instante sunt mai toate in zona, dar se poate cere stramutarea daca e la o adica…

    Nu cred ca ne permitem luxul de a astepta sa se schimbe clasa politica. Clasa politica nu se schimba de la sine, ci prin lupta noastra cotidiana, incapatanta, sistematica, organizata. V-o spun din proprie experienta: cand Dumnezeu vede ca te agiti si te straduiesti, ajuta! Si acolo unde totul parea pierdut sau unde ai impresia de opacitate completa, apare brusc omul potrivit sau contextul potrivit care dezleaga miraculos lucrurile. Chiar si in ultima instanta. Totul e sa nu descurajezi si sa nu stai.

    Problema este insa sa va puteti coagula. Fara asta este f greu, intr-adevar. Pt ca nici nu e corect ca doar cativa oameni sa isi asume sarcina dezlegarii unei probleme colective! Asta din pacate e drama noastra, ca popor: solidarizam si ne coagulam in mod efectiv (nu doar in vorbe) greu, f greu. Cu rugaciune multa (a tuturor, inclusiv a noastra care nu suntem de acolo dar suntem tot romani) sunt insa sigura ca Dumnezeu va va da solutii!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare