A inceput revolutia in China? LUPTA DE CLASA INTRE… MARILE PUTERI SE ASCUTE…

15-06-2011 2 minute Sublinieri

Stirea care a facut inconjurul globului mediatic pare a avea insa, cel putin deocamdata, ratiuni mai degraba geopolitice decat sociale si interne Chinei. Revoltele muncitorilor sau conflictele de acest gen nu sunt chiar o raritate pentru China. In acest context inflamat insa, si caracterizat de o acerba concurenta economic-militara intre SUA si China, rostogolirea stirilor alarmiste despre posibilitatea unor revolte – si inca sangeroase – in China nu mai pare asa intamplatoare. Pentru posibile cauze ale acestei stari de fapt, vezi si comentariile de aici si aici.

Dacă în Orientul Mijlociu protestele de amploare au devenit deja ceva obişnuit, în China acestea sunt de abia la început şi par să se desfăşoare tot mai violent. Muncitorii chinezi migranţi s-au ciocnit cu reprezentanţii Poliţiei, în sudul oraşului Guangzhou, pentru a treia noapte la rând, scrie BBC. Motivul, mai precizează britanicii, ar fi tratamentele violente la care sunt supusi. În jur de 1000 de oameni au ieşit în stradă şi au început să incendieze maşini şi să atace clădirile oficiale ale guvernului. În încercarea de a înăbuşi revolta, poliţia a atacat mulţimea cu gaze lacrimogene şi a trimis vehicule blindate pe străzi. Până în prezent au fost arestate cel puţin 25 de persoane.

Se pare că protestele au izbucnit după ce vineri o vânzătoare de stradă însărcinată a fost bruscată serios de forţele de ordine. Zengcheng este o zonă construită special pentru fabricile de îmbrăcăminte şi textile, iar acolo trăiesc mii de muncitorii migranţi ce lucrează în cadrul acestora. Săptămâna trecută, în Lichuan, a avut loc un nou val de proteste după ce un oficial guvernamental acuzat de mită a murit în condiţii suspecte. Guvernul susţine însă că moartea lui Ran Jianxin este sub investigaţie şi nu poate oferi mai multe detalii despre acest subiect.

Participanţii la revolte susţin însă că se recurge tot mai des la astfel de practici în încercarea de a nu fi demascaţi şi alţi oficiali corupţi. Ieri, veterani ai armatei au demonstrat la rândul lor în faţa Ministerului Transporturilor din China, nemultumiţi de faptul că nu le-au fost respectate promisiunile legate de locurile de muncă, relatează CNN. Şi în luna februarie s-a încercat organizarea a unor proteste de amploare, însă fără succes. Poliţia a fost desfăşurată în masă în mai multe oraşe din China, pentru a împiedica manifestaţiile organizate prin internet în 13 oraşe.

După ce Orientul Mijlociu a fost zguduit de revolte săngeroase ce au uimit întreaga lume, se pare că microbul protestelor a ajuns şi în China unde au loc manifestări din ce în ce mai violente. Muncitorii chinezi migranţi din Guangzhou s-au ciocnit cu poliţia pentru a treia noapte consecutivă, potrivit BBC. Astfel, sâmbătă noaptea, un grup de aproximativ 1000 de protestatari au incendiat maşini şi au atacat clădiri guernamentale. Poliţia a rispostat violenţelor cu gaz lacrimogen, au patrulat cu maşini blindate şi au arestat aproximativ 25 de persoane.

Se pare că traamentul violent aplicat unei muncitoare însărcinate a fost scânteia care a dat startul protestelor  din zonă. În timp ce unii martori spun că femeia a căzut singură, alte voci susţin că ea a fost împinsă de un agent de securitate după o discuţie în contradictoriu pe care o avuse cu el. Incidentul a stârnit mânia muncitorilor chinezi care au început să  protesteze din ce în ce mai violent. Bucăţile de cărămidă şi sticlele sunt armele pe care muncitorii le preferă în luptele cu forţele de poliţie, dar furia lor se îndreaptă şi spre geamurile unor magazine sau maşinile poliţiei.

“Protestul a fost doar o ciocnire obişnuită între vânzătorii stradali şi poliţia locală, dar acest moment a fost folosit de o mână de oameni care vroiau să cauzeze probleme”, a declarat sergentul Zengcheng Mayor Ye Niuping. Acuzaţiile împotriva corupţiei şi abuzul de putere sunt ceva des întâlnit în China, iar astfel de incidente au loc în fiecare săptămână în ţară, spune corespondentul local BBC.


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Revolte populare, revolutii, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “A inceput revolutia in China? LUPTA DE CLASA INTRE… MARILE PUTERI SE ASCUTE…

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Acum si China protesteaza fata de scutul antiracheta american. Israel va relua exercitiile aviative in Romania din luna august
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CHINA ACUZA SUA CA E IN FALIMENT
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SE PRABUSESTE CHINA? Ce se ascunde in spatele gigantului cu picioare de lut si pana cand alianta cu Rusia?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare