ACCIDENT LA CEA MAI MARE CENTRALA NUCLEARA A UCRAINEI

31-12-2014 1 minut Sublinieri

Unul dintre cele şase reactoare nucleare de la centrala Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, a fost închis duminică, a doua oară în mai puţin de o lună, din cauza unei „erori la sistemul electric”. Nivelul radiaţiilor rămâne în parametri normali, iar centrala funcţionează la 40% din capacitate, insistă autorităţile ucrainene. Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa şi ocupă locul al cincilea în lume, furnizând 40% din energia nucleară a Ucrainei. „Al şaselea reactor a fost deconectat de la reţea automat, de sistemul de apărare intern al centralei, transmit autorităţile ucrainene, adăugând că au demarat o investigaţie pentru a stabili cauzele accidentului.

Pe 3 decembrie, un scurt-circuit la un alt reactor dintre cele şase ale centralei Zaporojie a cauzat deficite de energie în Ucraina, iar condiţiile în care a avut loc acest incident încă nu au fost elucidate.   

Într-o şedinţă de guvern, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk i-a îndemnat public pe miniştrii să „spună adevărul despre accident”, accentuând cuvântul accident, însă nu a mai făcut alte declaraţii pe această temă. Presa a făcut imediat asemuiri între acest incident şi catastrofa de la Cernobîl: pe 30 aprilie 1986, la patru zile de la dezastru, ziarul sovietic „Izvestia” a fost primul din URSS care a scris despre tragedie, folosind tot termenul „accident”.   

Autorităţile ucrainene dau însă asigurări că orice asemănare este o „exagerare grosolană. „Cel mai recent incident ar fi calificat de grad zero conform sistemului Scara Internaţională a Evenimentelor Nucleare şi Radiologie (INES). În timp de pace, astfel de deficite ar fi ignorate, însă acum pierderea unui milion de kilowaţi putere devine o chestiune majoră”, a declarat Serghei Şimcev, ofiţer de presă al centralei Zaporojie, citat de cotidianul britanic „The Independent”.

Nivelul radiaţiilor este de 16 ori mai mare decât limita normală, potrivit Russia Today, care citează raportul serviciilor de urgenţă din Ucraina.

Scurgerile radioactive s-au înregistrat la Zaporijia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată în apropiere de Zaporojie.

Nu se cunoaşte deocamdată cauza scurgerilor radioactive. Duminică, unul dintre cele şase reactoare ale centralei nucleare a fost oprit din cauza unei defecţiuni tehnice.

A fost pentru a doua oară într-o lună când acest lucru s-a întâmplat. Reactorul respectiv funcţiona la o capacitate redusă, au anunţat atunci oficialii ucraineni. Centralanucleară se află în centrul Ucrainei, la aproximativ 700 de kilometri de ţara noastră.

Premierul ucrainean Arsenii Iateniuk a anunţat, pe 3 decembrie, producerea unui accident minor la centrala nucleară Zaporijia, din sud-estul ţării, potrivit Reuters.

Arseni Iaţeniuk a cerut ministrului Energiei să ţină o conferinţă de presă despre acest incident. Ministrul ucrainean al Energiei a declarat că s-au produs pagube minore şi că centrala nucleară funcţionează sub capacitatea normală. Reactorul a fost oprit, iar cateva zeci de sate si orase au ramas fara curent electric. Potrivit agenţiei Interefax, accidentul ar fi condus la oprirea grupului 3 al centralei, cu o putere de 1.000 MW, ceea ce a condus la oprirea alimentării cu energie electrică a unor zone din estul ţării.

Centrala de la Zaporijia are şase reactoare, cu o putere instalată totală de 6.000 MW.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “ACCIDENT LA CEA MAI MARE CENTRALA NUCLEARA A UCRAINEI

  1. Ne mai miram ca suntem asa de bolnavi!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare