Ratingul SUA RETROGRADAT, pentru prima data in istorie/ Urmarile: EFECTUL DE DOMINO/ Reactia CHINEI/ Care sunt DEOSEBIRILE fata de CRIZA din 2008

6-08-2011 8 minute Sublinieri

Reactia CHINEI: “avem de acum toate drepturile de a cere Statelor Unite sa atace problema structurala a datoriei

Cea mai mare DEOSEBIRE fata de 2008, potrivit ZF, este că dacă acum va avea loc un CRAH, MAGNITUDINEA acestuia va fi MULT MAI AMPLA, pentru că sunt implicate DATORIILE STATELOR.
Rating credit

  • Hotnews:

S&P scade rating-ul SUA pentru prima data in istoria agentiei de la “AAA” la “AA+”

Agentia de rating Standard and Poor’s a redus vineri ratingul privind datoria publica din Statele Unite pentru prima data in istoria lor. Ratingul “AAA”, cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie “AA +”, a anuntat intr-o declaratie S & P, prima agentie care ia aceasta masura, anunta AFP.

Perspectiva a fost mentinut la “negativa”, ceea ce inseamna ca Standard & Poor crede ca data viitoare ratingul va fi coborat din nou. Standard and Poor invoca “riscuri politice” care vor conduce la luarea unor masuri insuficiente impotriva deficitului bugetar.

SUA si-ar putea recapata in viitor ratingul avut, asa cum au facut-o de-a lungul timpului tari precum Canada sau Australia, dar specialistii se arata mai degraba sceptici in acest moment.

S & P a avertizat in luna aprilie ia considerare reducerea, avand in vedere deficitul bugetar constant ridicat si cresterea datoriei publice.

Fitch si Moody’s au confirmat ratingul “AAA” atribuit Statelor Unite, dupa ce autoritatile au decis majorarea plafonului de indatorare, insa perspectiva atribuita acestui calificativ este negativa, potrivit Reuters. Ambele agentii de evaluare financiara au avertizat ca SUA trebuie sa isi reduca datoria pentru a evita o viitoare retrogradare a ratingului.

Miercuri,agentia chineza de evaluare Dagong a coborat ratingul acordat SUA de la A+ la A cu perspectiva negativa si a acuzat celelalte 3 mari agentii ca nu sunt impartiale si ca lucreaza in favoarea SUA, scrie AFP. “Toata lumea poate constata ce celelalte agentii nu au avut o pozitie ferma cu privire la ridicarea plafonului datoriei. Evaluarile acestora depind de veniturile acestora“, a declarat presedintele Dagong, Guan Jianzhong.Vezi aici comunicatul Dagong.

Senatul american a votat marti ridicarea plafonului de indatorare a SUA, cu doar cateva ore inainte de termenul limita pana la care Congresul trebuia sa ia o decizie pentru a evita incapacitatea de plata, dupa ce aceasta a trecut luni si de Camera Reprezentantilor. Masura prevede majorarea plafonului datoriei cu 2.100 miliarde de dolari si reducerea deficitului si a cheltuielilor.

Trezoreria americana a anuntat miercuri ca datoria publica a trecut dincolo de pragul de 100% din produsul intern brut (PIB), la numai o zi dupa ce Congresul a aprobat majorarea plafonului de indatorare.

Potrivit informarii zilnice asupra finantelor publice publicate de Trezorerie, datoria publica a urcat marti la peste 238 miliarde de dolari intr-o zi, pentru a ajunge la 14,580.7 miliarde de euro, depasind PIB-ul din 2010 (14,526.5 miliarde de euro), scrie AFP.

Statele Unite se alatura grupului tarilor ale caror datorii publice sunt mai mari decat PIB-ul. Acestea sunt, conform datelor de la Fondul Monetar International, Japonia (229%), Grecia (152%), Jamaica (137%), Liban (134%), Italia (120%), Irlanda (114%) sau Islanda (103%).

Prima reactie a Chinei, dupa reducerea ratingului SUA: Putem cere Americii sa atace problema structurala a datoriei. Cheltuieli militare gigantice, ajutoare sociale supra-umflate

China “are de acum toate drepturile de a cere Statelor Unite sa atace problema structurala a datoriei“, dupa ce ratingul celei mai mari economii din lume a fost scazut de Standard & Poor’s, pentru prima oara in istorie, a scris sambata agentia chineza de stat, China Noua, preluata de AFP.

Zilele in care unchiul Sam, paralizat de datorii, putea cu usurinta sa delapideze cantitati infinite de imprumuturi din strainatate par numarate“, a adaugat China Noua, in acest prim comentariu publicat dupa ce agentia de evaluare financiara americana a privat SUA de ratingul “AAA”.

China, de departe cel mai mare imprumutator al Statelor Unite, a criticat dur adoptarea planului de evitare a intrarii in incetare de plati adoptat de Congres pe ultima suta de metri, estimand ca problemele datgoriei suverane nu au fost rezolvate.

Acum, China Noua vorbeste in termeni extrem de duri de starea finantelor americane.

“Pentru a-si ingriji dependenta de datorii, Statele Unite trebuie sa restabileasca principiul de bun simt potrivit caruia trebuie sa traiesti dupa mijloace”, a continuat agentia chineza.

Daca Washingtonul nu efectueaza taieri importante in “cheltuielile militare gigantice” precum si in “costurile supra-umflate de ajutor social”, reducerea la care a recurs Standard & Poor’s nu va fi decat “un preludiu la alte scacderi devastatoare ale ratingului” américan, a avertizat China Noua.

Agentia chineza de rating Dagong, care nu are credibilitatea sau importanta concurentelor sale anglo-saxone, scazuse miercuri ratingul datoriei suverane a SUA de la A+ la A, cu perspectiva negativa.

Acum S&P a dovedit ca agentia chineza nu a facut altceva decat sa spuna oribilul adevar investitorilor din lumea intreaga“, a comentat China Noua.

Standard and Poor’s a scazut vineri ratingul SUA pentru prima oara in istorie, citand “riscuri politice” in fata provocarilor bugetare.

China afirmase miercuri ca SUA au esuat in dezamorsarea “bombei datoriilor”, in ciuda acordului de ridicare a plafonului de indatorare, si a avertizat ca Banca centrala chineza va continua sa-si diversifice investitiile in valute internationale in fata amenintarilor care apasa asupra dolarului.

Rezervele de valute ale Chinei, cele mai mari din lume, au atins 3.197 miliarde de dolari la finele lui iunie, in crestere cu 30,3% in cifre anualizate. China detinea in mai aproximativ 1.160 miliarde de dolari in titluri ale Trezoreriei americane.

Laurian Lungu, Macroanalitica: Efectele pe termen scurt ale scaderii ratingului SUA vor fi minore. Dolarul este de asteptat sa ramana moneda globala de rezerva

Scaderea ratingului SUA este un eveniment istoric. Datorita acestui fapt si implicatiile acestei decizii a S&P’s pentru economia SUA si cea globala sunt dificil de prezis. Insa, pe termen scurt efectele directe vor fi probabil relativ minore, pentru cateva motive. In primul rand obligatiunile SUA (Treasuries) au putine alternative la nivel global – investitorii le prefera pentru ca ofera siguranta. Dolarul american este de asteptat sa ramana moneda globala de rezerva pentru ani buni de acum incolo. Mai mult, pietele cele mai lichide cu obligatiuni de stat sunt cele ale SUA, Japonia si Italia, ultimele doua tari avand problemele lor structurale specifice de decade”, a explicat pentru Hotnews Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.

Din aceste ratiuni CDS-urile SUA probabil ca vor avea putin de suferit pe termen imediat, mai spune Lungu. “Pe termen mediu s-ar putea ca CDS-ul SUA sa creasca marginal dar acest fapt va depinde si de conjunctura globala, AA+ ar putea sa devina noul AAA!”, mai explica economistul roman.

In ceea ce priveste efectele indirecte, aici exista mai multa incertitudine. O serie de rating-uril ale unor companii americane (ca si Fannie Mae sau Freddie Mac) sunt legate direct de ratingul SUA, astfel incat rating-urile acestora vor fi afectate. Ce efecte vor avea la randul lor aceste scaderi de rating in economie este greu de spus. Pe de alta parte scaderea ratingului SUA nu schimba situatia de fond: decizia S&P’s nu aduce nici un fel de informatie noua pentru investitori, datele existente, mai ales asupra perspectivei economiei americane (si implicit a evolutiei datoriei publice nete), permit evaluarea cu usurinta a riscului de credit suveran. Randamentele existente ale obligatiunilor de stat ar trebui sa incorporeze deja aceste anticipatii“conchide Laurian Lungu

Reamintim ca vineri, agentia de rating Standard and Poor’s a redus ratingul privind datoria publica din Statele Unite pentru prima data in istoria lor. Ratingul “AAA”, cel mai bun posibil, a fost redus cu o gradatie “AA +”, a anuntat intr-o declaratie S & P, prima agentie care ia aceasta masura, anunta AFP.

Perspectiva a fost mentinut la “negativa”, ceea ce inseamna ca Standard & Poor crede ca data viitoare ratingul va fi coborat din nou. Standard and Poor invoca “riscuri politice” care vor conduce la luarea unor masuri insuficiente impotriva deficitului bugetar.

SUA si-ar putea recapata in viitor ratingul avut, asa cum au facut-o de-a lungul timpului tari precum Canada sau Australia, dar specialistii se arata mai degraba sceptici in acest moment.

S & P a avertizat in luna aprilie ia considerare reducerea, avand in vedere deficitul bugetar constant ridicat si cresterea datoriei publice.

  • Gandul:

Reacţie dură a Chinei la problemele SUA: “Unchiul Sam, ciuruit de datorii”

FURIE la Washington: calculele după care agenţia Standard & Poor’s a scăzut ratingul SUA conţin o eroare de 2.000 de miliarde de dolari

FT: Undele de şoc ar putea ameninţa dolarul şi bondurile americane. Plus, cei mai mari creditori ipotecari, ameninţaţi de tăierea ratingului

Anunţul agenţiei de rating Standard&Poor’s de a reduce ratingul SUA pentru prima dată în istoria statului nord-american va trimite unde de şoc pe pieţele internaţionale, printre potenţialele efecte numărându-se scumpirea randamentelor pentru titlurile de trezorerie ale SUA şi o ameninţare la statutul dolarului american de valută de rezervă a finanţelor mondiale, scrie Financial Times.

Peter Fisher (foto dreapta), un manager de investiţii din cadrul celui mai mare fond din lume după active, BlackRock, spune că implicaţiile deciziei sunt greu de anticipat. Un factor important de urmărit este efectul de domino asupra ratingurilor altor datorii, spune el.

Luni se aşteaptă o decizie S&P în cazul altor instituţii de stat americane, cum sunt cei doi mari creditori ipotecari Fannie Mae şi Freddie Mac. O reducere a ratingului şi în cazul celor două instituţii este foarte probabilă, întrucât agenţia de rating a subliniat în trecut legătura strânsă dintre calificativul general al ţării şi notele celor doi creditori.

Încă nu se ştie dacă lumea financiară va mai trece printr-un episod la fel de dramatic ca cel din toamna anului 2008 când prăbuşirea Lehman Brothers a antrenat ca într-un domino căderea unor instituţii financiare cu active de sute de miliarde de dolari şi istorie de secole, dar există analişti care fac o paralelă între septembrie 2008 şi august 2011.

Potrivit Ziarului Financiar, există totuşi deosebiri semnificative între cele două situaţii.

Nu există un faliment al unei bănci care să genereze un lanţ de deteriorări ale indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate. Ameninţarea unui default în cazul Greciei sau al Statelor Unite ar avea însă un impact de o magnitudine pe o altă scară, de aceea politicienii încearcă cu orice preţ evitarea acestuia.

Retrogradarea ratingului SUA este într-adevăr un şoc pentru finanţele mondiale, dar efectele sale imediate nu sunt aşa cum a fost în situaţia Lehman Brothers – blocaje la sistemele financiare.

De asemenea, nu există ameninţări sau situaţii de lipsă de lichiditate în bănci din cauza expunerii pe active care să intre în faliment, potrivit ZF. În octombrie 2008, băncile au încetat să-şi mai împrumute bani reciproc pentru că nu ştiau care dintre ele este expusă mai mult pe CDS-urile americane care provocaseră crahul. Teama mare era că populaţia se va panica şi va încerca să-şi scoată economiile. Nicio bancă din lume nu poate avea disponibili banii dacă toţi deponenţii îşi lichidează depozitele.

Acum băncile sunt într-o situaţie mult mai bună, limita de garantare a depozitelor a fost ridicată la 100.000 de euro în majoritatea ţărilor, în unele cazuri chiar eliminată complet. În plus, multe din bănci sunt deja în mâinile statului, deci garanţiile sunt 100%.

Altă deosebire este faptul că nu există instituţii financiare ale căror acţiuni să scadă vertiginos pentru care să fie nevoie ca statele să intervină. Scăderea valorii obligaţiunilor, adică creşterea dificultăţii statelor de a se împrumuta prin majorarea dobânzilor, este diferită de colapsul acţiunilor prin faptul că riscul de neîncasare a creanţei la termen poate fi preluat până la scadenţă de un alt debitor, cum a fost cazul datoriei elene, preluate de către FMI şi UE.

În faţa scăderii brutale a acţiunilor, statele nu pot interveni la cumpărare, atât mai mult nici instituţiile financiare internaţionale pentru a reechilibra situaţia, ci doar pompând capital în conturile băncii.

Potrivit ZF, în 2008, criza financiară s-a transformat într-o criză economică în 2 săptămâni. În noiembrie, comerţul internaţional s-a prăbuşit cu 15%, apoi în decembrie cu 30%.

A fost o panică generalizată, care s-a transmis prin canalul bancar în canalul comercial. Vapoarele au rămas în porturi, uzinele de automobile s-au oprit, finanţarea proiectelor imobiliare a îngheţat instantaneu. Acum, activitatea economică nu mai paote fi influenţată atât de brutal, corecţiile – chiar dacă puternice pe bursă – putând fi absorbite, pentru că economia mondială şi-a schimbat între timp o parte din centrul de greutate spre pieţele emergente.

Totuşi, scăderea preţului petrolului, arată o tendinţă de scădere a cererii mondiale, ceea ce ar putea duce la înecarea într-o nouă recesiune.

Însă cea mai mare deosebire, potrivit ZF, este că dacă acum va avea loc un crah, magnitudinea acestuia va fi mult mai amplă, pentru că sunt implicate datoriile statelor.

În doi ani de criză, statele dezvoltate membre ale OECD (Organizaţie pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) şi-au majorat datoria publică de la o medie de 60% din PIB, la 80% din PIB, iar rezervele pentru creştere în continuare sunt reduse. Se poate pune chiar întrebarea unde să mai aşeze investitorii banii, francul elveţian şi aurul fiind deja la maxime istorice. Mai există pieţe/industrii unde să-ţi muţi banii? Aceasta este dezbaterea cea mai aprinsă la această oră pe pieţele financiare şi în media de business din Occident.

Riscul ca economiile avansate să se confrunte cu un al doilea val de recesiune este în creştere, susţine profesorul de economie la Universitatea din New York Nouriel Roubini, considerat specialistul care a prezis şi primul val al crizei. Opinia generală este că încetinirea enormă pe care economia a înregistrat-o în primul semestru al anului este un fenomen temporar, spune Roubini, într-o analiză publicată ieri.

El avertizează că “acest optimism delirant a fost contrazis de datele macroeconomice foarte sărace din SUA şi de slăbiciunea severă a periferiei zonei euro, Japoniei şi Marii Britanii”. Vestea proastă în aceste condiţii este că investitorii nu se mai pot refugia pe pieţele în dezvoltare. “Pieţele emergente nu mai pot fi privite ca nişte pete luminoase”, spune economistul Nouriel Roubini.

Cele mai mari scăderi bursiere din ultimii doi ani

Bursele internaţionale au fost în cădere liberă, ieri, după “joia neagră” de pe pieţele de capital din SUA, care trec prin cea mai proastă perioadă din ultimii doi ani.

Problema gradului mare de îndatorare al economiei americane, precum şi perspectivele proaste privind creşterea economică de peste Ocean, peste care se adaugă incertitudinile legate de viitorul statelor care au datorii suverane mari din zona euro – reprezintă un set de factori care îi sperie pe investitori. Nici România nu a scăpat de efectele de pe pieţele externe: acţiunile listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au atins cel mai jos nivel din ultimul an şi jumătate, iar leul s-a depreciat puternic faţă de francul elveţian, care a atins maximul istoric cu o cotaţie de 3,9130 lei pentru un franc elveţian. Specialiştii explică, într-o analiză publicată de BBC, că fenomenele care au loc în prezent sunt determinate de încercarea de acum trei-patru ani a guvernelor de a salva instituţiile financiare cu probleme folosind banii publici. Din păcate, statele nu au făcut decât să amâne rezolvarea problemelor, trecând datoriile şi activele toxice de pe umerii băncilor private pe umerii statului.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Ratingul SUA RETROGRADAT, pentru prima data in istorie/ Urmarile: EFECTUL DE DOMINO/ Reactia CHINEI/ Care sunt DEOSEBIRILE fata de CRIZA din 2008

  1. Ati vazut stirea asta?
    http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/membri-ai-comando-ului-care-l-a-ucis-pe-bin-laden-rapusi-de-rachetele-talibanilor-in-afganistan-586792.html

    Membri ai comando-ului care l-a ucis pe Bin Laden, răpuşi de rachetele talibanilor în Afganistan

    Doi oficiali militari americani au declarat, sub protecţia anonimatului, că 22 dintre cei 31 de militari americani ucişi făceau parte din Seal Team Six, unitatea de comando a Marinei, care a efectuat atacul soldat cu uciderea lui Osama Bin Laden, la începutul lunii mai.

    UPDATE: Autorităţile de la Kabul au revizuit la 38 numărul victimelor atacului talibanilor asupra unui elicopter NATO. 31 dintre victime erau soldaţi din trupele specile americane, iar şapte militari afgani.

    Acestea sunt cele mai importante pierderi într-un singur eveniment pentru coaliţia NATO din Afganistan de la începutul intervenţiei, în 2001.

    Un elicopter al NATO în Afganistan s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţă, în provincia Wardak, din centrul ţării, atacul soldându-se cu moartea tuturor celor 37 de persoane aflate la bord.

    Se pare că aparatul de zbor, în care se aflau militari ai NATO şi soldaţi afgani, a fost doborât de o rachetă trasă de talibani, care au revendicat atacul.

    „Un elicopter al NATO s-a prăbuşit în estul Afganistanului astăzi (sâmbătă) şi operaţiunile de recuperare a epavei sunt în curs”, a anunţat într-un comunicat laconic ISAF, comandamentul NATO în Afganistan, fără a da detalii referitoare la naţionalitatea militarilor NATO care şi-au pierdut viaţa.

  2. Pingback: Lunea Neagra a burselor? MINISTRII FINANTELOR DIN G7 AU TINUT O SEDINTA... SECRETA
  3. Pingback: INCEPE FURTUNA PERFECTA: bursele scad peste tot/ EUROPA PROMITE INTERVENTII MASIVE SI SEMNIFICATIVE/ Italia si-a pierdut suveranitatea/ AVEM IN ROMANIA TOATE INGREDIENTELE UNEI CRIZE MAJORE: interviu de exceptie despre halul in care BNR si FMI au adus Rom
  4. Pingback: Nu exista alte iesiri din criza mondiala: INFLATIE SAU RAZBOI! SAU... AMANDOUA LA UN LOC - arata economistii Ilie Serbanescu si Liviu Voinea (VIDEO)
  5. Pingback: Roubini imparte cu generozitate ”profetii”: CHINA SE PRABUSESTE SI SUA INTRA IN RECESIUNE/ In Grecia se prefigureaza O NOUA ETAPA A PRABUSIRII ECONOMICE, PROBABIL DECISIVA/ Care sunt "regii aurului"? (Stiri economice)
  6. Pingback: (video) CHINA, IN PERICOL DE PRABUSIRE. Spune ciobul de oala sparta SUA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare