Alerta radioactiva in Ucraina. RADIATIILE DE LA CERNOBIL AU CRESCUT DE 10 ORI (Video)

3-07-2015 2 minute Sublinieri

Flăcările au distrus până acum 130 de hectare de vegetaţie şi au ridicat în aer particule radioactive, rămase de la accidentul din 1986.

Exista temerea că focul ar putea ajunge la gropile cu deşeuri radioactive, dar cei 120 de pompieri trimişi în zonă au reuşit să stingă mare parte din incendiu.

În 1986, reactorul 4 al centralei a sărit în aer în urma unor teste nereuşite.

România se află sub alertă radioactivă. Potrivit unor informații, nivelul de radioactivitate în jurul centralei de la Cernobîl a crescut alarmant, iar în prezent este de 10 ori peste limită. Anunţul a fost făcut de autorităţile de la Kiev, cauza acestuia fiind incendiile de vegetație.

Nivelul radiaţiilor de la Cernobîl este de 10 ori mai mare decât limita normală. Măsurătorile nivelului de radiaţii au fost făcute de către inspectorii specializaţi în domeniu în zona de excluziune. Această creştere a nivelului de radiaţii a fost provocată de incendii masive în zona reactorului nuclar avariat, potrivit rt.com.

Potrivit lui Dan Popescu, secretar de stat în Ministerul Mediului, România nu va fi afectată în următoarele 36 de ore de acest nor radioactiv.

Zona din jurul reactorului nuclear avariat de la Cernobîl, Poleskoie, este contaminată cu Cesiu-137. Concentraţiile acestui element radioactiv au atins ceea ce experţii numesc “secvenţă peste normă” – adică un nivel de radioactivitate foarte ridicat, potrivit SNRI (Inspectoratul pentru Sectorul Nuclear de Stat al Ucrainei).

Cesiu 137 este unul dintre cele mai periculoase elemente nucleare, iar concentraţiile acestei substanţe radioactive care se acumulează în organismul uman duc la leucemie şi diferite tipuri de boli canceroase, au avertizat experţii.

Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei a informat că incendiul produs marţi a fost pus sub control, dar că focul nu ar fi fost stins în totalitate. 117 pompieri şi 24 de unităţi cu echipament de stins incendii se află la locul dezastrului.

Cele mai periculoase particule radioactive sunt cele de plutoniu şi uraniu, care provoacă boli de cancer. Emanaţiile de particule radioactive reprezintă pericol imediat în zonele din apropierea sursei de la care au provenit.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost distrusă de accidentul nuclear din 26 aprilie 1986. Locuitorii din zona contaminată au fost evacuaţi. Uzina nucleară de la Cernobîl se află la aproximativ 100 km distanţă de Kiev, capitala Ucrainei.

Două măsuri de protecție a populației pot fi luate, dacă norul radioactiv de la Cernobîl ajunge în România, a declarat pentru DCNews profesorul Dan Mânăstireanu, expert în medicina de dezastru.

Incendiile ridică la înălțimi considerabile particule contaminate radioactiv, care se pot răspândi la distanțe mari, ajungând pe sol, pe clădiri sau în contact direct cu populația. În cazul în care curenții atmosferici vor deplasa deasupra României norul radioactiv de la Cernobîl, se pot lua două măsuri simple de protecție a populației. Esențială este evitarea contaminării, ceea ce presupune reducerea timpului petrecut în aer liber și mai ales a expunerii. Se recomandă, deci, ca la deplasările în aer liber să fie purtată o pălărie de soare și haine care să acopere cât mai mult suprafața expusă, urmând ca acestea să fie spălate des. Altă metodă de protecție presupune folosirea măștilor chirurgicale la deplasările în aer liber. În Asia, măștile se folosesc pe scară largă de către cei din aglomerările urbane. O mască sau un simplu tifon reprezintă un filtru eficient pentru particolele încărcate radioactiv, care altfel ar intra în plămâni și ar fi reținute în organism. Masca este recoamandată în special bicicliștilor sau alergătorilor, care au o frecvență respiratorie crescută și, astfel, se pot contamina cu o doză de particule radioactive mai mare. Pe măsură ce ploile necontaminate ar spăla praful radioactiv, riscul se reduce și aceste măsuri de auto-protecție nu mai sunt necesare. Acestea sunt, în prezent, doar ipoteze, vorbim în principiu despre ce se face într-o situație ipotetică. Nu știm dacă norul respectiv va ajunge în zona țării noastre și nici care va fi încărcătura de radiație. Vor fi făcute măsurători și se va ști precis dacă este un pericol sau nu”, a spus prof. Dan Mânăstireanu.

foC


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Alerta radioactiva in Ucraina. RADIATIILE DE LA CERNOBIL AU CRESCUT DE 10 ORI (Video)

  1. Avertismentul lui Putin pentru Europa: “Nu va jucati cu focul.”
    Incendiul a fost pus de profesionisti ! Momentul a fost ales de strategii de la Moscova.

  2. Am senzatia de deja vu. Parca in primavara se vorbea tot despre Cernobil si incendii forestiere menite sa mascheze un nor radioactiv…

  3. Cei care monitorizeaza radiatiile si circulatia maselor de aer banuiesc ca Grecia ar fi fost vizata in primul rand, apoi Romania, Ungaria si Bulgaria.

  4. Daca radiatiile sunt de 10 ori peste normal e o problema mare.
    Daca ar fi crescut radiatiile existente la Cernobal inca de 10 ori ar fi fost un cataclism …….multi am fi fost morti!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare