American ARESTAT pentru 30 de zile pentru ca a strans apa de ploaie pe proprietatea sa

21-07-2014 1 minut Sublinieri

Gary-Harrington-and-local-supportersGary Harrington si sustinatorii sai

Un fermier din Oregon a fost condamnat la 30 de zile de inchisoare si plata unei amenzi de 1500 de dolari deoarece avea pe proprietatea sa trei rezervoare pentru colectarea apei de ploaie.

Gary Harrington din Eagle Point, Oregon, declara ca planuieste sa faca apel la condamnarea sa, bazata pe noua invinuiri de delict pe baza unei legi din 1925. “Guvernul are o atitudine de bataus”, a declarat acesta pentru CNSNews.com. “Au ajuns sa fie mari batausi si daca te intinzi si mori si te dai batut, vor deveni si mai mari. Deci noi, ca americani, trebuie sa ne aparam drepturile constitutionale si sa nu renuntam. Este o tara buna, vom reusi.”

Curtea i-a dat lui Harrington doua saptamani sa se prezinte la inchisoarea Jackson County pentru a-si executa sentinta.

Cazul a inceput prima data in 2002, cand i s-a adus la cunostinta ca exista plangeri cu privire la cele trei “rezervoare” – iazuri – de pe cele 70 de hectare de pamant ale sale. Conform legilor din Oregon, toata apa este proprietate publica. Asadar, oricine doreste sa capteze orice tip de apa pe proprietatea sa trebuie sa obtina mai intai o aprobare.

Harrington afirma ca a aplicat de trei ori pentru obtinerea aprobarii de a colecta apa rezultata de pe urma ploii sau a topirii zapezii pe proprietatea sa. Unul dintre “rezervoare” se afla acolo de 37 de ani. Desi Departamentul de Resurse Acvifere i-a aprobat initial cererea in 2003, statul i-a retras ulterior aprobarea.

“Mi-au dat aprobarile, iar apoi si le-au retras in mod arbitrar. De atunci ma lupt cu decizia.” Cazul este, conform lui Harrington, bazat pe o lege din 1925 care declara orasul Medford ca detinator de drepturi exclusive asupra “tuturor surselor de apa” din bazinul Big Butte Creek si afluentii sai. Insa deoarece legea nu mentioneaza nimic despre apa de ploaie sau zapada topita, acesta crede ca a fost acuzat pe nedrept.

Tom Paul, administrator al Departamentului de Resurse Acvifere din Oregon, pretinde insa ca Harrington a incalcat legea prin redirectionarea apei din izvoarele ce se varsa in raul Big Butte.

“Legea pe care o incalca nu este cea din 1925, ci aceea care afirma ca toata apa din statul Oregon este proprietate publica si, pentru a o redirectiona sau colecta, ai nevoie de aprobare din partea statului”, a declarat Paul. Pe langa aceasta, Harrington este invinuit de construirea unui baraj care blocheaza revarsarea unui afluent in raul Big Butte, rau pe care Medford il foloseste pentru aprovizionarea cu apa.

In 2007, un judecator i-a negat aprobarile lui Harrington si a declarat ca acesta colectase in mod ilegal apa ce era in proprietatea orasului Medford. Conform lui Paul, Harrington s-a declarat vinovat, a primit trei ani de proba si i s-a ordonat deschiderea barajelor.

“La foarte scurta vreme dupa expirarea perioadei de proba, acesta a inchis din nou barajele si a reumplut rezervoarele”, a declarat Paul pentru CNSNews.com. “Deci este o problema veche si cred sincer ca Judecatoria a considerat ca domnul Harrington nu intelege mesajul – i se daduse deja o perioada de proba si i se ordonase sa deschida barajele, iar el ‘s-a facut ca ploua’ – astfel ca a considerat necesar sa-i atraga atentia intr-un mod mai brutal.”

In doua saptamani, daca nu-i reuseste apelul, Harrington se va prezenta la inchisoare. “Urmez regulile. Daca mi se cere sa ma prezint, ma voi prezenta. Bineinteles, intre timp voi face tot posibilul sa previn aceasta insa, daca nu am succes, voi fi acolo”, a declarat acesta.

“Cand ceva este gresit trebuie, ca cetatean american, sa pui piciorul in prag si sa zici: ‘Este gresit; nu poti sa-mi iei drepturile si de acum incolo, ma voi lupta cu tine.'”

traducere de B.D. pentru razbointrucuvant


Categorii

1. DIVERSE, America, Traduceri

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “American ARESTAT pentru 30 de zile pentru ca a strans apa de ploaie pe proprietatea sa

 1. După ce au început să vândă “pământ” pe lună, se pare că acum, “americanii” s-au făcut stăpâni şi pe apa de ploaie. Urmează oxigenul şi dreptul la viaţă…

 2. Mai rau o fi cand i-o trece prin cap sa puna panouri solare…

 3. Articolul tradus este din 2012. Nu vorbim numai de rezervoare de colectare a apei de ploaie ci si de diguri care blocau libera circulatie a apei. Lucrurile sunt ceva mai complicate. Acum situatia este asta: http://wallowa.com/news/state_regional/illegal-private-rainwater-dams-are-removed/article_46d65b96-22b2-5e73-945d-7c855e26abbe.html

 4. Nu trageti concluzii pripite. S-ar putea ca legea sa fie buna si in greseala sa fie omul cu pricina – si nu numai el… Sa va explic cum se vede de la mine problema aceasta.

  In opinia mea, aceasta lege isi are originea in legile vechilor colonisti, niste crestini sinceri si foarte preocupati de credinta lor, chiar daca nu era pravoslavnica (probabil ca nici nu auzisera de asa ceva). Vechile legi americane, inca de dinaintea dobandirii independentei erau inspirate direct din Biblie, unele avand referinte directe la capitolele si versetele Sfintei Scripturi (Biblia regelui James, canonica si pentru bisericile ortodoxe de limba engleza). Multe dintre aceste legi mai sunt inca in vigoare si produc efecte, iar la vremea la care au fost facute, au fost facute cu seriozitate. Deci, care ar fi filozofia (sau chiar teologia) din spatele acestei legi: Daca ploaia este data de Dumnezeu in mod egal tuturor (Matei, cap.5, 45) nu ii este dat nimanui sa se faca stapan pe ea cu de la sine putere, chiar daca ploaia cade pe terenul sau, asta nu inseamna ca ceea ce vine de la Dumnezeu ii si apartine in mod automat, dimpotriva, Scriptura este foarte clara, ca ploaia vine in mod egal peste toata lumea, din voia Domnului. Si atunci, ca sa poata fi stransa de cineva aceasta apa de ploaie, trebuie sa aiba acordul celor carora Dumnezeu le-a destinat apa. Are deci nevoie de o aprobare care nu vine din partea unui birocrat, ci a unui magistrat (asa se numea si asta si erau de fapt) ales de comunitate si pe care o reprezenta.
  Ca de la noi lucrurile se vad altfel, asta imi spune ca de fapt lucrurile chiar stau altfel. Pe langa faptul ca pentru noi magistratul nu este reprezentantul comunitatii, ci poate chiar dusmanul nostru personal, pretul pe care il punem noi pe apa de ploaie (e si o vorba, “apa de ploaie…”) ne determina sa consideram drept prezumat “ab initio” acordul nostru al tuturor asupra preluarii de catre oricine a apei de ploaie. Doar ca spre deosebire de noi (dar si de ei) cei de astazi vechii colonisti americani pretuiau atat de mult orice venea de la Dumnezeu incat ei chiar pretuiau apa de ploaie si nu pentru valoarea ei neaparat, ci pentru ca era data din ceruri. Priviti legea asa si veti vedea ca nu este aberanta, ea a fost data tocmai pentru ca omul sa nu traiasca la intamplare ci strict dupa Cuvantul Domnului care sta scris in Sfanta Scriptura. Legea a devenit aberanta abia astazi cand sensul ei originar s-a pierdut pentru ca lumea s-a departat tot mai mult de Dumnezeu si nu-i mai asculta Cuvantul si nu mai vrea sa-l cunoasca.
  Si ca sa nu raman doar la cuvinte care pot cuiva sa para lozincarde, sau vreo pledoarie sola scripta, un efect real al acestei legi poate fi urmatorul: oricine, fie si cineva care nu detine teren in zona in care Dumnezeu a binecuvantat cu poaie, daca are aprobare de la magistratul care reprezinta comunitatea si acordul celui care detine terenul, poate aduna spre folos propriu apa de ploaie care cade pe un teren ce nu-i apartine; in acelasi timp, adunarea apei de ploaie de catre cetateanul amintit mai sus, daca ar fi legala in lipsa unei aprobari a comunitatii, ar prezuma faptul ca cel care nu detine teren nu are dreptul sa se foloseasca de apa de ploaie care cade inclusiv asupra sa; de asemenea, ar insemna ca cel care are mai mult teren ar avea dreptul la mai multa apa de ploaie si aici ne intoarcem la Matei cap.5, 45 unde sensul este clar: Dumnezeu nu masoara ploaia dupa cum este sau cine este omul…

  Daca vi se pare ca teoria apei de ploaie este de natura teoriei chibritului, voi continua sa spun ca nu-i deloc asa. Am mers chiar vara aceasta prin mai multe sate in tara, dar si pe la orase se pot vedea pomi fructiferi saditi pe domeniul public (al nimanui?) plini de fructe care se scutura si putrezesc pe jos facand mizerie. Ne plangem de saracie, dar nu vrem sa vedem ca Dumnezeu ne da pe gratis multe, trebuie numai sa le pretuim pe acestea pentru a vedea cu cata bogatie ne binecuvanteza. Dar noi suntem nepasatori la tot ce vine asa simplu si ne uitam doar la ce se poate cumpara cu bani. Cele ce vin cu dragoste de la Dumnezeu sunt pentru noi doar… apa de ploaie.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare