ATENTIE: Cerealele pentru copii duc la OBEZITATE

15-03-2012 2 minute Sublinieri

La nivel mondial, cerealele pentru copii reprezintă o afacere teribilă. E cel mai la îndemână mic-dejun şi e considerat perfect echilibrat înaintea unei zile de şcoală.

Porumbul dintr-o cutie de 500 de grame nu costă mai mult de 5 cenţi, dar ca să te convingă să-l cumperi cu 2,5 euro trebuie să-l facă mult mai gustos. Aici apare rolul zahărului, cheia acestei afaceri uriaşe.

Supradozarea se vede în generaţia de copii “pufoşi”

Pe pungi, conţinutul de zahăr nu depăşeşte de regulă 12%, dar cantitatea reală de glucide din 500 g de cereale poate ajunge până la 70%. Acesta e detaliul pe care toţi părinţii îl scapă din vedere.

Indicaţia producătorilor este ca porţia să nu depăşească 30 g pe zi. Asta înseamnă două linguri de cereale, dar în realitate copiii îşi umplu bolul cu bulinele dulci şi gustoase, peste care toarnă puţin lapte. O pungă ar trebui să ţină 15 zile, dar un copil o termină în 4 zile.

Supradozarea, 365 de zile pe an, macină metabolismul copiilor. La 12 ani, majoritatea puştilor sunt pufoşi şi părinţii nu-şi explică colăceii pe care copiii lor îi au pe şolduri şi în talie. Răspunsul medicilor este simplu şi direct:cerealele. Aceasta este generaţia furajată 365 de zile pe an cu aceeaşi mâncare.

Vitaminele, anulate de conţinutul ridicat de glucide

Aceste cereale nu sunt recomandate nici măcar adulţilor. Pe copii îi îmbolnăveşte direct. Problema este că aceste denumiri generice de  păcălesc. E un adevăr spus doar pe jumătate. Cerealele adevărate care ar trebui să stea pe masa unui copil la micul dejun, ar trebui să fie integrale, sau fulgi de ovăz presaţi“, explică dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Producătorii promovează intens vitaminele pe care le conţin aceste cereale, dar acestea sunt de sinteză, nu sunt naturale. Iar zahărul şi glucidele cu absorbţie rapidă au un efect negativ asupra organismului. Altfel spus, rolul pozitiv al vitaminelor este aportul masiv de zahăr.

Vitaminele de sinteză nu au o activitate biologică, nu pot fi asimilate“, a mai adăugat dr. Mencinicopschi.

Dependenta data de gust le face atât de scumpe

Zahărul în exces este secretul acestei industrii uriaşe. Cerealele pe care copiii le primesc conţin atât de mult zahăr încât consumarea lor zilnică devine iresponsabilă. Specialistul compară cerealele de mic dejun din cutiile colorate cu bomboanele. “Sunt la fel de nocicve ca şi bomboanele sau ca ciocolata. Ele sunt un fel de bomboane. Sunt la fel cu biscuiţii dulci, cu cremă sau fără, sau cu produsele de cofetărie“, mai spune Mencinicopschi.

O afacere cu adaos de 2.600%

Problema este că de mici, copiii sunt recompensaţi cu dulciuri, bomboane şi ciocolată, fiindu-le indusă dependenţa. Aici intră în joc afacerea cu cereale. O cutie de umătate de kilogram costă aproximativ 13 lei (3 euro) în timp ce pe un kilogram de porumb procesatorul cerealelor plăteşte mai puţin de 1 leu (în jur de 20 de eurocenţi).

Dintr-un kilogram de porumb se fac mult mai mult de două cutii de cereale. Adaosul de 2.600% are o singură explicaţie: zahărul. Gustul face ca produsul să se cumpere.

V-aţi gândit de ce copiii au picioarele în X?

Nutriţioniştii avertizează ca zahărul în exces are legătură cu boli severe, obezitate şi chiar modificare scheletului.

Aportul de produse zaharoase favorizează îngrăşarea. Îngrăşându-se, copilul are probleme de statică, i se modifică osatura, scheletul i se strâmbă din cauza greutăţii. Coloana vertebrală dă în scolioză, picioarele în x, oasele devin fragile. Apar inclusiv pericolul metabolic, hipertensiune, probleme de colesterol, şi în final diabet zaharat de tip II“, explică medicul primar pediatru Monica Mărăzan, specialist în diabetologie pediatrică.

Doctoriţa spune că doza maximă ar fi de două linguri de cereale (30 de grame) la o cană cu lapte. “Toţi părinţii spun că ei îşi alimentează copiii sănătos, că le dau cereale ela micul dejun. Problema este de cantitate“, explică dr. Mărăzan.

32% conţinutul de glucide cu absorbţie rapidă dintr-o cutie cu cereale.
E ca şi cum ai mânca zahăr cu linguriţa.

CITIŢI ETICHETELE.

Conţinutul total de glucide şi cantitatea de zahăr pur la 100 g de cereale:

Produs GLUCIDE ZAHĂR PUR Cini Minnis75,7 g32,1 g Nesquik76,2 g30,4 g Corn Flakes83,4 g8,8 g Cheerios76,6 g24,5 g Cookie crisp80,2 g35,1 g Choco Linis74,3g Corn Flakes Hanne83,4g Corn Flakes Forza85,5g Choco Flakes Viva74 31 g


Categorii

1. DIVERSE, Alimentatia (E-uri aditivi cancerigeni), Gheorghe Mencinicopschi, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “ATENTIE: Cerealele pentru copii duc la OBEZITATE

 1. Nu stiu ce valoare nutritiva are o cutie de cereale in Ro, dar prin alte parti de lume e uluitor procentul de fier din aceste cereale ! Uneori depaseste 50% ! Si cat despre Fe, stim bine cam cat de ”necesar” e pt toata lumea in masa, necesar ca si sarea iodata, doar celor care sufera de anumite maladii.

 2. Probabil in cerealele adevarate, adica integrale.

 3. Orice produse care contin glucide rapide sau lente (am diabet si stiu ce spun :-)) : cereale cu zahar sau integrale, cartofi sau cipsuri, paine, paste fainoase, produse de patiserie in general pot conduce la obezitate daca se mananca de 5 ori pe zi !
  Daca insa copilul mananca cereale cu lapte numai dimineata, inainte de a pleca la scoala, nu cred sa-l duca la obezitate.
  Excesul, de orice, duce la obezitate sau alte boli.
  Daca se mananca cumpatat, nu este nicio primejdie.

 4. “Indicaţia producătorilor este ca porţia să nu depăşească 30 g pe zi. Asta înseamnă două linguri de cereale, dar în realitate copiii îşi umplu bolul cu bulinele dulci şi gustoase, peste care toarnă puţin lapte. O pungă ar trebui să ţină 15 zile, dar un copil o termină în 4 zile.”

  Asadar, cumpatat = doua linguri cereale, nu tot bolul

 5. Pingback: Dr. MENCINICOPSCHI: Cum putem tine un POST SANATOS, fara ADITIVI?/ Copiii nu trebuie sa manance MEZELURI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: Efectele HORMONALE ale mancarurilor, reportaj Romania te iubesc [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC SUNT PESTE TOT. Un reportaj Romania, te iubesc! [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 8. dar ceralele pt bebelasi ma refer la cele milupa nestle din acelea praf
  ele oare sunt ok?

 9. Pingback: ASPARTAM, “DULCEA NENOROCIRE” – INDULCITORUL CANCERIGEN, MAI NOCIV SI DECAT ZAHARUL/ Ce să mancam ca sa prevenim cancerul si oboseala/ COLORANTUL CANCERIGEN RAMANE IN “COLA”/ Importanta micului dejun - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare