Autoritatile japoneze au ascuns adevarul despre FUKUSHIMA de la inceputul tragediei. 1 AN DE LA DEZASTRUL NUCLEAR

9-03-2012 2 minute Sublinieri

Fukushima

O minuta neoficiala arata ca autoritatile japoneze stiau dupa doar cateva ore de la tsunami despre amenintarea topirii miezului centralei nucleare de la Fukushima, dar nu au facut aceasta informatie publica. Premierul de atunci, Naoto Kan, si stafful sau, au inceput sa mentioneze posibilitatea unui worst case scenario la trei zile dupa cutremur si tsunami. Documentele minutei au fost reconstruite retroactiv, minutele din timpul sedintelor de criza de atunci nefiind inregistrate oficial. Ele au fost elaborate din amintirile participantilor, inregistrari si memorii.

Japonia comemorează duminică un an de la accidentul nuclear de la centrala Fukushima, generat de un tsunami soldat cu 19.000 de morţi şi dispăruţi în nord-estul ţării, relatează AFP, prezentând o cronologie a evenimentelor după acea dată.

MARTIE 2011

– 11 martie: Cel mai puternic seism înregistrat în Japonia (cu magnitudinea 9) şi un tsunami gigantic devastează coasta pacifică de nord-est, spulberând digurile şi distrugând oraşe şi sate. Un val de 14 metri înălţime întrerupe alimentarea electrică şi circuitele de răcire ale centralei Fukushima Daiichi (220 de kilometri nord de Tokyo), provocând o topire parţială a combustibilului în trei dintre cele şase reactoare.

– 12 martie: Explozie de hidrogen în reactorul 1, acoperişul clădirii se prăbuşeşte. Se instaurează o zonă de evacuare cu o rază de 20 de kilometri, care va deveni zonă interzisă.

– 14 martie: Explozie de hidrogen în reactorul 3, care spulberă acoperişul. În ziua următoare are loc un incendiu controlat rapid la nivelul reactorului 4. Operatorul centralei, Tepco, devarsă tone de apă de mare, apoi apă dulce pentru a opri fisiunea barelor de combustibil şi pentru a umple piscinele pentru combustibilul uzat.

– Guvernul ridică temporar plafoanele de radioactivitate admisibile pentru persoane şi alimente.

APRILIE 2011

– 12 aprilie: Agenţia pentru siguranţă nucleară japoneză (ASN) ridică la nivelul maxim, 7 (ca la Cernobîl), gravitatea accidentului de la Fukushima pe scara internaţională INES.

MAI 2011

– 5 mai: Prima intervenţie a muncitorilor în interiorul clădirii reactorului 1 pentru a instala un sistem de ventilare.

– 11 mai: Împăratul Akihito îi vizitează pe refugiaţii de la Fukushima.

IUNIE 2011

– 7 iunie: ASN îşi dublează estimările privind particulele radioactive emise în atmosferă în săptămâna următoare accidentului: 770.000 de terabecquerel şi nu 370.000.

– 17 iunie: Uzina de decontaminare a apei radioactive, furnizată de compania franceză Areva şi cea americană Kurion, începe să funcţioneze, dar întâmpină ulterior incidente şi este secondată de un sistem japonez Toshiba.

IULIE 2011

– 19 iulie: Premierul Naoto Kan consideră situaţia de la Fukushima Daiichi în curs de stabilizare, decretând sfârşitul “etapei 1” a planului de rezolvare a crizei, marcată de instalarea unor sisteme de răcire în continuu.

AUGUST 2011

– 30 august: Demisia Guvernului şi a premierului Kan, înlocuit de Yoshihiko Noda.

SEPTEMBRIE 2011

-28 septembrie: Temperatura din interiorul cuvelor tuturor reactoarelor scade sub 100 de grade Celsius.

NOIEMBRIE 2011

– 4 noiembrie: Statul acordă companiei operatoare Tokyo Electric Power (Tepco) un ajutor de peste opt miliarde de euro pentru a oferi indemnizaţii victimelor.

– 12 noiembrie: Prima vizită a jurnaliştilor la Fukushima.

– 17 şi 29 noiembrie: Autorităţile interzic vânzarea de orez produs în regiunea Fukushima din cauza nivelului ridicat de cesiu radioactiv.

DECEMBRIE 2011

– 16 decembrie: Guvernul decretează stare de oprire la rece a reactoarelor avariate, o etapă importantă care marchează stabilizarea instalaţiilor.

– 21 decembrie: Dezafectarea centralei va necesita 40 de ani de lucrări, anunţă Guvernul care prezintă un program.

– 27 decembrie: Tepco cere un ajutor de aproape 7 miliarde de euro în plus statului pentru a plăti o parte din indemnizaţiile victimelor.

FEBRUARIE 2012

– 22 februarie: În timp ce 3.000 de persoane lucrează în fiecare zi la locul accidentului, Tepco se străduieşte să reducă emisiile radioactive, care continuă.

– 24 februarie: Autorităţile scad puternic limitele de radioactivitate la alimente, plafonându-le la 100 de becquerel pe kilogram în loc de 500 pentru alimentaţia generală.

Un studiu ministerial confirmă că zonele evacuate din jurul centralei vor rămâne nelocuite.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Fukushima (criza nucleara)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Autoritatile japoneze au ascuns adevarul despre FUKUSHIMA de la inceputul tragediei. 1 AN DE LA DEZASTRUL NUCLEAR

  1. Pingback: Pericolul CATASTROFEI NUCLEARE de la Fukushima inca prezent? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Dezastrul de la Fukushima este “UN RAZBOI NUCLEAR FARA RAZBOI” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare