TENSIUNI INTRE TURCIA SI SIRIA: avion al aviatiei turcesti doborat pentru violarea spatiului aerian al Damascului

23-06-2012 2 minute Sublinieri

Turcia analizează sâmbătă modul în care va răspunde Siriei, care a recunoscut că a doborât vineri un avion de luptă turc, incident grav ce acutizează tensiunile dintre Ankara şi Damasc şi ameninţă să aibă aspre consecinţe internaţionale, relatează AFP.

Ankara a aşteptat aproape 12 ore vineri până să confirme că unul din avioanele sale F-4 Phantom, care decolase de la baza din Malatya (sud-est), a fost doborât de armata siriană, excluzând ipoteza unui accident.

Sâmbătă, în Mediterana, în largul provinciei turce Hatay (sud), se desfăşoară acţiuni de căutare a celor doi piloţi ai avionului, la operaţiuni participând şi Siria, a anunţat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, după o reuniune de criză la Ankara, organizată după întoarcerea sa de la Rio, unde participase la summit-ul ONU asupra dezvoltării durabile.

Primele informaţii ar fi fost că cei doi piloţi sunt în viaţă.

‘Turcia îşi va face cunoscută poziţia definitivă şi va lua cu fermitate măsurile care se impun când incidentul va fi pe deplin lămurit’, se spune într-un comunicat al biroului de presă al lui Erdogan, care nu dă detalii asupra misiunii pe care o îndeplinea F-4 – avion cu care armata turcă efectuează de obicei misiuni de recunoaştere – în apropierea Siriei.

La Damasc, un purtător de cuvânt al armatei siriene a confirmat pentru AFP că avionul turc a fost doborât. ‘Am confirmat că ţinta (tirului sirian) a fost un avion militar turc, atins de o lovitură directă, după ce a intrat în spaţiul aerian sirian. S-a prăbuşit în mare, în apele teritoriale siriene, la circa 10 km de coastele provinciei Lattaquie’, a declarat sursa. Purtătorul de cuvânt a adăugat că radarele siriene au detectat ‘o ţintă neidentificată‘ care intrase în spaţiul aerian sirian, cu mare viteză şi la joasă înălţime.

Ankara a dat mai întâi dovadă de reţinere şi a anunţat că aşteaptă concluziile unei anchete complete înainte să decidă cum va riposta, pentru a evita, spun observatorii, să fie angajată într-o confruntare militară cu vecinul sirian.

‘Trebuie întâi să vedem dacă avionul turc a intrat sau nu în spaţiul sirian. Chiar în caz de încălcare, procedura obişnuită este să alungi intrusul sau să îl forţezi să aterizeze’, este de părere profesorul Ilter Turan de la Universitatea Bilgi (Istanbul). Colegul său de la Universitatea Yeditepe din Istanbul, Mesut Casin, menţionează o ‘atitudine ostilă’ a Siriei, care ar trebui să ceară scuze Turciei şi să-i plătească despăgubiri.

De la începutul represiunii sângeroase de către regimul sirian a mişcării de protest, bunele relaţii economice şi politice între administraţiile turcă şi siriană se degradează pe zi de trece. Turcia cere plecarea liderului sirian, a primit pe teritoriul său circa 32.000 de refugiaţi sirieni, precum şi soldaţi rebeli. Tot în Turcia se află Consiliul Naţional Sirian (CNS), principalul organism al opoziţiei siriene.

Sunt tot atâtea motive de îngrijorare ca gravul incident în care a fost implicat avionul de vânătoare turc să nu provoace escaladarea periculoasă a tensiunilor dintre cele două ţări şi chiar dincolo de graniţe, un stat fiind aliat al NATO şi al Statelor Unite şi celălalt, al Iranului şi susţinut de Rusia.

Turcia a menţionat recent că ar puea invoca articolul 5 al tratatului NATO, care prevede o acţiune a tuturor membrilor Alianţei Atlantice în vederea protejării graniţei cu Siria, după tirurile trase de forţele siriene în direcţia teritoriului turc. NATO a anunţat că nu se gândeşte să intervină în Siria.

Antena3: Mai mulţi oficiali turci, inclusiv din armată, discută despre avionul doborât în Siria

Ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu a avut o întrevedere cu un oficial de rang înalt din armată, sâmbătă, după ce un avion turc a fost doborât cu o zi înainte, în Siria, conform Reuters.

Preşedintele turc Abdullah Gül a declarat sâmbătă că avionul militar turc doborât cu o zi înainte de Siria ar fi putut încălca spaţiul aerian sirian din cauza vitezei mari de deplasare, relatează AFP.

“Dacă vă gândiţi la viteza avioanelor atunci când zboară deasupra mării, ele depăşesc de mai multe ori frontierele, pentru perioade scurte de timp”, a declarat el, citat de agenţia de presă Anatolia, adăugând că acest lucru nu ţine de o “intenţie rea”.

“Sunt lucruri neintenţionate, care se produc din cauza vitezei avioanelor”, a subliniat preşedintele turc în timpul unei vizite la Kayseri, în centrul ţării.

El a adăugat că au existat contacte telefonice cu regimul sirian după incident. Cele două ţări, altădată aliate, şi-au retras reciproc diplomaţii.

Căutările erau în curs, sâmbătă, în Marea Mediterană, în largul privinciei turceşti Hatay (sud) pentru găsirea celor doi piloţi ai avionului F-4 Phantom care a decolat de la baza din Malatya (sud-est). Un purtător de cuvânt al armatei siriene a confirmat vineri seara pentru AFP că avionul turc a fost doborât “după ce a intrat în spaţiul aerian sirian”.


Categorii

1. DIVERSE, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “TENSIUNI INTRE TURCIA SI SIRIA: avion al aviatiei turcesti doborat pentru violarea spatiului aerian al Damascului

 1. NATO se reunește la cererea Turciei, după doborârea unui avion de către sirieni ”în spațiul aerian internațional”

  Ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu, spune că avionul doborât de sirieni, vineri, se afla în spațiul aerian internațional când a fost lovit.

  UPDATE: Consiliul Atlanticului de Nord – reprezentanţii permanenţi ai statelor membre – se va reuni, marţi, la cererea Turciei, după doborârea avionului de vânătoare al armatei turce de către Siria.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/avionul-turcesc-a-fost-doborat-de-sirieni-in-spatiul-aerian-international-988470.html

  Ankara avertizează Damascul să nu provoace militar Turcia
  Ankara a avertizat duminică Damascul să nu provoace militar Turcia, după ce a acuzat Siria că a doborât vineri unul dintre avioanele sale în spaţiul aerian internaţional.
  “Nimeni nu îşi poate permite să pună la încercare capacităţile (militare) alte Turciei”, a afirmat şeful diplomaţiei turce Ahmet Davutoglu, în cursul unui interviu acordat postului public de televiziune TRT.

  El a avertizat, de asemenea, că “nimeni nu poate ameninţa securitatea Turciei”.

  Davutoglu s-a exprimat după ce a acuzat Siria că a doborât vineri un avion de vânătoare turc în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, aşa cum afirmă Damascul.

  “Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la 13 mile nautice de Siria”, a declarat Ahmet Davutoglu.

  Ministrul a insistat asupra faptului că F-4 Phantom turc zbura singur şi nu avea “nicio misiune, implicit nici cea de strângere de informaţii, deasupra Siriei”.
  http://www.mediafax.ro/externe/ankara-avertizeaza-damascul-sa-nu-provoace-militar-turcia-9777274

 2. Am recitit profetiile cuviosului Paisie Aghioritul. Zice ca vine razboiul cand vor depasii turcii granitele maritime, sau mi se pare mie?

 3. In ultimul timp,Turcia a devenit tot mai agresiva, de parca ar cauta motiv de “galceava” in jurul ei, ca intr-un “delir de trufie” sau un sindrom de imperiu otoman reiterat…imi amintesc ca in profetiile par. Paisie, Constantinopolul ar urma sa fie redat Greciei de catre rusi…oricum, toata agitatia pe care o tot provoaca, imi da fiori, mai ales ca pare sa grabeasca decantarea a doua blocuri militare antagoniste ( din nou???)

 4. Viclenia si minciuna au devenit precum maieul si chilotul pe corp pentru elitele SUA,Nato,Israel si in cazul de fata Turcia.

  Helou,s-a descoperit epava avionului la 1300 de metri adincime,in apele teritoriale siriene.

  Mister Abdulah,Turcia antreneaza pe teritoriul ei teroristii trimisi de americani et co,comit asasinate in masa,atacuri teroriste,mai nou ataca conductele de petrol siriene si alte obiective economice,sint inarmati de aceeasi Turcie si dumneata vorbesti mieros ca avioanele depasesc granitele si intra in spatiul aerian al altor tari datorita vitezei lor supersonice ?

  http://www.rt.com/news/syria-turkey-jet-warning-601/

  http://english.ruvr.ru/2012_06_25/79181037/

  Mai degraba incercati sistemele de aparare antiaeriana siriene,sa vedeti cit de performante sint si sa -i invadati daca nu sint ? Acum se pare ca v-ati convins,s-ar putea sa ramineti fara ceva avioane.

  http://news.yahoo.com/glance-russian-arms-sales-syria-111145580.html

  Pantsyr-S1 air defense system
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pantsir-S1

  Buk-M2 air defense system
  http://en.wikipedia.org/wiki/Buk_missile_system

  Bastion anti-ship missile system

 5. Pingback: SIRIA, cu pasi mari catre SCENARIUL “SPANIOL”. Turcia aduce acuzatii suplimentare, la mijloc ar fi implicata si tehnologia ruseasca - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 6. Pingback: TURCIA ACUZA UN ATAC CU OBUZE AL SIRIEI, REPLICAND CU BOMBARDAMENTE [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 7. Pingback: TURCIA VS SIRIA: Erdogan Magnificul, RAZBOIUL TOTAL, pacea si dezinformarea | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare