Biberoanele din plastic (cu BIPHENOL A) – interzise din aceasta luna in Uniunea Europeana

8-03-2011 2 minute Sublinieri

Incepand cu luna martie a acestui an este interzisa utilizarea substantei Bisfenol A la fabricarea biberoanelor. Decizia Comisiei Europene e una preventiva si survine in urma discutiilor aprinse pe marginea efectelor adverse ale BPA folosit la fabricarea plasticului de uz alimentar destinat utilizarii de catre copii. Desi o serie de studii au aratat ca substanta poate ajunge in lichide atunci cand recipientele sunt incalzite la temperaturi inalte, este neclar in ce masura copiii sunt afectati. Directiva UE pune punct unei controverse incepute in urma cu aproape un an.

“Avand in vedere ca, in stadiul actual al investigatiilor stiintifice, exista incertitudini care trebuie clarificate privind nocivitatea expunerii sugarilor la BPA prin intermediul biberoanelor din policarbonat, Comisia este abilitata sa ia o masura preventiva privind utilizarea BPA la fabricarea biberoanelor din policarbonat, pe baza principiului precautiei care este aplicabil intr-o situatie in care exista incertitudine stiintifica, chiar daca riscul, in special pentru sanatatea umana, nu a fost inca demonstrat pe deplin,” a motivat Comisia Europeana in Directiva 2011/8/UE.

Ce este Bisfenol A?

Bisfenol A, cunoscut si ca BPA, este un compus organic folosit in productia de plastic bicarbonat care, la randul sau, este utilizat in realizarea maselor plastice. Acesta se regaseste in procesul de fabricatie al amalgamelor dentare, recipientelor reincarcabile pentru apa, recipientelor din plastic pentru bauturi, al ambalajelor alimentare sau CD-urilor.

BPA-ul este suspectat de o crestere a riscurilor de pubertate precoce la femei, de cancer de prostatasau san si de anomalii de reproducere. Asemenea efecte au fost observate la cobai, in teste de laborator. Pana in prezent, reprezentantii industriei chimice au apreciat ca aceste temeri cu privire la om nu sunt intemeiate in mod stiintific. Conform unei analize a literaturii din domeniu realizata de catre Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara facute publice la finele lunii septembrie a anului trecut, la acea data nu existau argumente care sa impuna revizuirea nivelului minim admis al dozei zilnice tolerabile de BPA.

Cererea de interzicere a acestui produs s-a bazat pe un aviz al Agentiei Europene pentru Securitatea Alimentelor. “In baza recentei opinii, exprimate de AESA, eu am subliniat ca exista zone de incertitudine, decurgand din cercetari noi, care au aratat ca bisfenolul A ar putea avea un efect asupra dezvoltarii corpului uman, asupra sistemului imunitar sau a dezvoltarii unor tumori”, declara comisarul european pentru sanatate si consum, John Dalli, in toamna anului 2010.

Canada, Danemarca si Franta – primele state care au interzis utilizarea BPA

Danemarca a fost prima tara europeana care a interzis utilizarea Bisfenolului A in realizarea recipientelor alimentare pentru copii. In mai 2009, parlamentul danez a adoptat o rezolutie care sa interzica utilizarea substantei in biberoane. Rezolutia a intrat in vigoare in martie 2010.

In martie 2010, dupa doi ani de dezbateri pe tema, si parlamentul francez a decis oprirea de la comercializare a biberoanelor fabricate din plastic cu Bisfenol A. In acest caz, Agentia Franceza de Securitate Sanitara a Alimentelor (AFSSA) a fost cea care a tras un semnal de alarma cu privire la pericolele la care bebelusii sunt expusi prin utilizarea biberoanelor cu BPA. Agentia a propus atunci etichetarea recipientelor alimentare cu BPA. In aprilie 2009, in cresele din doua orase franceze – Paris si Besancon – a fost interzisa utilizarea biberoanelor cu BPA. In urma modificarilor legislative facute in cele doua tari Comisia Europeana s-a sesizat cu privire la posibilele efecte ale utilizarii BPA in fabricarea biberoanelor.

Dezbaterile pe aceasta tema dureaza de cativa ani si in SUA. In iunie 2009, Connecticut a fost primul stat american care a interzis prin lege utilizarea Bisfenolului A in recipientele alimentare. Au urmat Minnesota, Wisconsin, Chicago si Washington, in ultimul caz anuntul fiind facut in martie 2010. Canada a fost primul stat care a interzis utilizarea substantei in recipiente alimentare, in 2008.

  • Gandul:

Bisphénol A: experţii francezi recunosc existenţa semnalelor de alarmă. Tulburări de comportament şi de reproducere provocate de substanţa chimică prezentă în recipientele de plastic alimentar

Chimicalele din alimente duc la apariţia pubertăţii precoce

De ce intră copiii români la pubertate la nouă ani

Cât de mult îi îngrijorează pe americani hormonii din mâncare. Ce se întâmplă în România


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Biberoanele din plastic (cu BIPHENOL A) – interzise din aceasta luna in Uniunea Europeana

  1. dacă mai dura puțin, aveam doar femei în lumea asta…

  2. Pingback: MANCAREA CU HORMONI SI EFECTELE EI DEZASTRUOASE: pubertate precoce, obezitate, cancere… – reportaj “Romania te iubesc” [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare