CAMPANII DE “NORMALIZARE” A NEFIRESCULUI/ Marile puteri continua jocul de sah cu miza nucleara /GOSPODARIA TARANEASCA – DUSMANUL “INCALZIRII GLOBALE”/ Vom avea Biblii ecumeniste? (Stiri 25-28 februarie 2010)

28-02-2010 15 minute Sublinieri

Organizaţiile non-guvernamentale au cerut, vineri, la dezbaterea în Camera Deputaţilor privind modificarea Legii 143, dezincriminarea consumului de droguri şi diferenţierea clară între consum şi posesie, iar preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat că militează pentru acest lucru.[…] Dezincriminarea consumatorilor a fost susţinută şi de reprezentanţii Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului Omului din România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH), care au motivat că fiecare persoană are dreptul la tratament medical, iar în penitenciar acest lucru nu se întâmplă corespunzător. Pe de altă parte, liderul Forumului Antidrog, Cristian Ene, a susţinut că, în ziua de azi, nicio persoană nu este introdusă în arest pentru consum de droguri, ci pentru că poliţiştii vor să afle sursa drogurilor. În plus, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog, Maximilian Nicolae, a spus că, deşi nu intenţionează să-i închidă pe consumatori, Agenţia trebuie întâi să analizeze propunerile privind modificarea Legii 143, asigurându-se că instituţia “nu devine foarte tranşantă”. El a recunoscut că nu este foarte “pro” măsurii de dezincriminare a consumului şi posesiei de droguri pentru consum propriu.

Keir Starmer, procurorul general al Marii Britanii, se pregăteşte să publice versiunea finală a unui ghid pentru sinuciderea asistată, anunţă The Independent. Ghidul va stabili exact când anume o persoană care a ajutat-o pe alta să moară va fi pusă sub acuzare şi când nu. Academicieni, medici, politicieni şi reprezentanţi ai diferitelor grupuri religioase au contribuit şi ei cu părerile lor la realizarea documentului. Sinuciderea asistată este o infracţiune în Anglia şi în Ţara Galilor, pedepsită cu până la 14 ani de închisoare, dar deciziile de punere sub acuzare se iau în funcţie de circumstanţele fiecărui caz. Un act ce cuprindea o politică temporară, până la publicarea ghidului final, vizavi de această chestiune, a fost dat publicităţii în septembrie şi a fost în vigoare până acum. Acesta exprima clar faptul că, cineva care acţiona din compasiune pentru o persoană bolnavă în fază terminală, şi care avea o „dorinţă clară şi stabilă” de a muri, nu va ajunge în instanţă. Dar a convinge sau a face presiuni asupra unei persoane pentru a se sinucide, sau a beneficia de pe urma morţii ei, va duce la anchetare, se mai preciza în documentul din septembrie…. Scope, o fundaţie de caritate pentru oamenii cu dizabilităţi, a avertizat că membrii ei sunt „cu adevărat înfricoşaţi” de orice schimbare care ar putea să slăbească protecţia care le este oferită de legile existente.

  Un studiu realizat de Institutul Goddard pentru Studii Spatiale al NASA arata ca transporturile rutiere, arderea biomasei in gospodarii si cresterea animalelor ca sursa de hrana poarta cea mai marte parte din vina cand vine vorba de schimbarile climatice… Decat sa analizeze sursa diferitilor compusi chimici legati de incalzirea globala, oamenii de stiinta de la agentia spatiala americana au studiat impactul net asupra mediului din diferite sectoare economice. Prin impact se intelege emisiile ce contribuie la procesul de incalzire (dioxidul de carbon, gazul metan, carbunele negru etc.), fara a se lua in calcul emisiile care il diminueaza, cum ar fi aerosolii, scrie Tree Hugger. In functie de acesti parametri, cercetarea a demonstrat ca vehiculele motorizate contribuie cel mai mult la incalzirea atmosferica. Pe locul doi s-au clasat arderea lemnelor si a balegarului in gospodarii pentru gatit si incalzit, urmate de cresterea animalelor domestice, in special a vacilor generatoare de gaz metan. De cealalta parte, din cauza problemelor de sanatate cauzate de aerosoli, multe tari dezvoltate au redus emisiile cu aceste particule, ceea ce diminueaza efectul de racire al planetei.

  Nota noastra: Asadar, focul din sobe si orataniile din curte sunt factorii care produc incalzirea globala. Logic, nu? Sau va gandeati cumva sa va retrageti la tara, din cauza vremurilor? NASA nu numai ca “nu a aflat” ca incalzirea globala e o frauda (ajungea sa deschida ziarele din ultimele luni) dar, avand in vedere ca cea mai buna metoda de aparare e atacul, a gasit si vinovatii de serviciu: gospodariile taranesti.

  Rînd pe rînd, ierarhii acuzaţi de CNSAS că au colaborat cu Securitatea sînt declaraţi nevinovaţi de instanţele de judecată. Dar campania contra “popilor securişti” va continua în presă, în zilele următoare – susţine Florian Bichir în Evenimentul Zilei. Deci, să fim atenţi!

  N-ar fi excluse însă surprizele. Pentru că la noi totul e pe dos. Şi dacă IPS Calinic, împotriva căruia existau totuşi probe la dosar, a fost scos basma curată, ne putem aştepta să fie condamnat IPS Bartolomeu, contra căruia nu există nici o probă.

  Imaginează-ţi cum ar fi să controlezi toate aparatele din casă cu puterea gândului . De exemplu să navighezi pe Internet fără să atingi tastatura sau mouse-ul. Sau să reglezi aerul condiţionat cu mintea, fără să-ţi pese că Rex a înghiţit telecomanda. Sună de necrezut pentru oamenii obişnuiţi, dar promiţător pentru cercetărorii americani de la Universitatea din Washington care au început să facă teste în acest sens.

  Cercetătorii încearcă să afle cum am putea controla tehnologia direct cu creierul. Primele rezultate arată că se poate. Interacţiunea dintre creierul uman şi computerele de orice fel va fi nu doar posibilă în viitor, ci foarte probabilă.

  Creierul nostru se adaptează rapid şi chiar pare interesat de calculatoare. Voluntarii pe care se face experimentul au ajuns să dezvolte numeroase familii de neuroni super-activi, capabili să controleze aparatele prin puterea gândului.

  Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii din Boston arată că mitul potrivit căruia cola are efecte contraceptive are un sâmbure de adevăr.

  Paul Tecuceanu dă în judecată Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”din Bucureşti, locul în care şi-a pierdut viaţa, în urmă cu o lună, fratele său, actorul Toni Tecuceanu. Întrebat dacă se mai gândeşte să acţioneze în judecată unitatea sanitară, aşa cum spunea în urmă cu ceva vreme, Paul Tecuceanu a răspuns prompt. „Da, normal. Se lucrează la acţiunea de mers în instanţă şi, în câteva zile, ea va fi gata”, a declarat Paul Tecuceanu, fratele actorului Toni Tecuceanu, cunoscut publicului de la „Cronica cârcotaşilor”. În plus, Tecuceanu cere Institutului „Matei Balş” să-i comunice numele şi funcţiile tuturor medicilor care l-au consultat, diagnosticat şi tratat pe Toni Tecuceanu pe perioada cât a fost internat în această unitate sanitară, respectiv 25 decembrie 2009-5 ianuarie 2010. De asemenea, acesta a mai solicitat şi numele medicului legist care a confirmat necropsia actorului. Tot în documentul trimis Institutului „Matei Balş”, Paul Tecuceanu cere să i se spună şi dacă unitatea sanitară are încheiată asigurarea de răspundere civilă.

  Vecinii nostri din Buckeye Village, protestanti cu sase copii, fac scoala acasa. Cei mici merg la gradinita sau la scoala primara, dar cei doi baieti de varsta gimnaziala fac scoala pe genunchii mamei. Conform statisticilor publicate de National Home Education Research Institute, in Statele Unite exista circa 2 milioane de scolari educati acasa, cu o rata medie de crestere anuala de 7-8%. Alaturi de pietele unde fermierii locali vin sa isi vanda produsele, si de alte forme de “deep economy” (“economie profunda,” care nu e totuna cu economia subterana), “homeschooling” e una din zonele vietii socio-economice americane aflate in plina crestere. In ambele cazuri, si in cel al “economiei profunde” si in cel al scolii acasa, cei implicati reprezinta un evantai de optiuni ideologice si religioase mergand de la libertarieni atei la (neo)protestanti conservatori, de la mormoni si amisi la hipioti, de la hispanici la evrei, si de la parinti cu bacalaureat pana la parinti cu doctorat. […] In cazul invatamantului acasa, majoritatea celor implicati isi propun sa reabiliteze un curriculum traditional (core curriculum) axat pe gramatica, logica si retorica, asa cum a fost el formulat de Dorothy Sayers, in “The Lost Tools of Learning” (conferinta tinuta la Oxford in 1947), si dezvoltat de Susan Wise Bauer si Jessie Wise, in cartea The Well-Trained Mind: A Guide to Classical Education at Home (New York, 2004, W. W. Norton). Cu ajutorul acestor surse, parintii si tutorii cauta sa dezvolte la copii gandirea lucida si soliditatea cunostintelor bazate pe compunere, istorie universala, studierea clasicilor si a limbilor clasice, istoria artei. E, de fapt, o programa scolara care ii ofera unui copil tot ceea ce ii refuza un invatamant public preocupat mai mult cu “socializarea” si cu indoctrinarea politic-corecta a elevilor decat cu formarea unor oameni capabili sa stea pe propriile picioare. In plus, stand acasa, copiii sunt feriti de droguri, criminalitate si abuzuri. Studiile efectuate mai arata si ca un copil educat acasa obtine la examene rezultate cu intre 15-30%  mai bune decat un copil educat in scolile publice. […] Cu alte cuvinte, dupa cum comenta si Gerald Warner in ziarul britanic Telegraph, la ora actuala UE a devenit o societate totalitara in care dreptul asupra copiilor nostri apartine statului si educratilor, nu parintilor. Ideea nu e noua, si a fost printre altele pusa in aplicare in 1919 de Georg Lukacs, comisarul pentru cultura al guvernului comunist al lui Bela Kun. Warner arata ca sistemul de “Terorism Cultural” al lui Lukacs, mai tarziu fondator al Scolii de la Frankfurt, prevedea “indoctrinarea pornografica a copiilor si instigarea copiilor la a-si uri parintii si a batjocori familia traditionala si religia”. Daca acum cetatenii Europei nu traiesc intr-o societate fatis dictatoriala, nu e mai putin adevarat ca isi duc traiul intr-un stat terapeutic multinational in care a ajuns posibil ca unei eleve de 15 ani scoala (de stat) sa-i ofere posibilitatea de a avorta fara stirea parintilor.

  Grupul conservator EPP din Parlamentul European a demarat o initiativa pentru declararea Duminicii ca zi de odihna in toata Uniunea Europeana. Pentru asta insa, si in conformitate cu Tratatul de la Lisabona, e nevoie de 1 milion de semnaturi din toate tarile membre ale Uniunii Europene.

  Am fost solicitati sa promovam aceasta initiativa in Romania si o facem – cu multa placere. Este o initiativa buna, profamilie. Copiii si sotii au nevoie de o zi libera pentru a fi impreuna si au dreptul la a nu fi fortati sa lucreze Duminica. Copiii au dreptul sa petreaca o zi pe saptamina cu ambii parinti iar parintii la fel. Deasemenea multi dintre noi folosesc Duminica ca zi de inchinare alocata bisericii cu intreaga familie. Din nefericire presiunile din afara, de cele mai multe ori nejustificate, ne forteaza uneori sa compromitem aceasta valoare crestina si traditionala. Initiativa cauta sa rectifice aceasta problema. Protejarea Duminicii ca zi de odihna si de inchinare e un aspect important al identitatii noastre romane, crestine, si europene. Va rugam semnati petitia si dati-o mai departe.

  Linkul petitiei e aici  http://www.free-sunday.eu/en.

  Textul e in engleza. Va atentionam, pentru a evita confuzia, ca in rubrica “mail” trebuie inserata adresa electronica.

  Potrivit sondajului CNN/Opinion Research Corporation, 56% dintre cei intervievati afirma ca guvernul federal a devenit atat de mare si de puternic incat reprezinta “o amenintare imediata pentru drepturile si libertatile cetatenilor obisnuiti”.

  44% dintre respondenti nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.

  35% dintre democrati, 63% dintre independenti si 7 din 10 republicani sustin ca guvernul le ameninta drepturile.

  La 10 fix s-au deschis uşile mallului, eveniment întâmpinat de mulţimea furioasă de afară cu un răcnet de eliberare: “Huoooo!”. Uşile batante s-au zguduit, agenţii de pază cădeau seceraţi de mulţimea care mânca din priviri orice afiş pe care scria “Reduceri”. Mallul, în care numai ieri s-au înghesuit 80.000 de români, este cel mai mare din ţară, asta, pentru doar câţiva ani, când e anunţată finalizarea unuia şi mai mare. Nici acesta nu e finalizat chiar în totalitate.

  ***

  Populaţia israeliană a început, astăzi, să primească truse de protecţiei pentru un eventual război biologic sau chimic, a anunţat un purtător de cuvânt militar, citat de AFP. “Apărarea pasivă a făcut apel la Compania israeliană de poştă pentru a începe să distribuie, experimental, măşti de gaze locuitorilor din oraşul Or Yéhouda”, din apropiere de Tel Aviv, a declarat purtătorul de cuvânt. “Treptat, în funcţie de lecţiile învăţate din această operaţiune şi conform cu o decizie a Guvernului siraelian, distribuirea va fi extinsă la întreaga populaţie”, a adăugat el. Guvernul a decis în 5 ianuarie să ofere măşti de gaz unui număr de opt milioane de israelieni până în 2013, cifră la care este estimat că va ajunge populaţia la această dată. Israelul se teme de eventuale atacuri chimice sau bacteriologice provenind din Iran sau Siria. Statul Major israelian a lansat săptămâna aceasta un exerciţiu amplu vizând să testeze capacităţile operaţionale ale comandamentului în rândul unităţilor normale şi celor în rezervă, în cazul unui conflict la frontiera de nord a Israelului. Ierusalimul a mai distribuit măşti de gaze populaţiei, în special în timpul primului război din Golf (1991). Irakul a lansat atunci 39 de rachete Scud cu ogive convenţionale asupra teritoriul israelian.

  • Antena3:

  Moscova: Nu există nicio dovadă că Iran dezvoltă arme nucleare

  Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, arăta că nu există nici o dovadă concretă că Iran dezvoltă arme nucleare, dar Teheran trebuie să clarifice unele chestiuni cheie ale programului său nuclear pentru a evita o acţiune internaţională. Recenta iniţiativă a Iranului de a începe îmbogăţirea uraniului la 20 procente a declanşat un nou val de critici internaţionale, iar SUA a făcut apel la noi sancţiuni mai dure contra republicii islamice. “Nu există nicio dovadă că Iran a luat decizia de a produce arme nucleare,” declara Lavrov pentru RIA Novosti. El a adăugat că Iran nu a cooperat corespunzător cu organizaţiile internaţionale pe marginea preocupărilor pentru programul său nuclear şi arăta că dacă situaţia persistă “nu pot exclude că ONU, prin Consiliul de Securitate, va trebui să ia în considerare situaţia din nou.” Lavrov a mai arătat că sancţiunile este puţin probabil să fie eficiente. Dacă alegem sancţiunile, nu vom merge mai departe de scopul nostru de a apăra regimul de nonproliferare. Nu vrem ca regimul de nonproliferare să fie folosit pentru … a strangula Iranul, sau pentru a face paşi care deteriorează situaţia şi standardul de viaţă pentru poporul iranian”. Lavrov a mai recunoscut dreptul Iranului de a desfăşura activităţi nucleare, dar a cerut statului să respecte responsabilităţile internaţionale şi să răspundă la toate întrebările puse de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. El i-a asigurat pe reporteri că organismul nuclear al ONU continuă să monitorizeze activităţile nucleare ale Iranului, inclusiv recentul program de îmbogăţire a uraniului.

  Clinton: SUA nu au alte opţiuni decât sancţionarea Iranului

  SUA vede patru ameninţări nucleare la securitatea internaţională

  Coreea de Nord ameninţă cu un “atac puternic” dacă Seul şi SUA organizează manevre militare

  Revista presei. Un atac asupra Iranului ar duce la prăbuşirea SUA. Armata chineză avertizează Washingtonul.

  Rusia nu va trece la armata pe bază de contract

  Scopul creării unei armate profesioniste în Rusia nu a fost atins, astfel că numărul celor care sunt angajaţi cu contract va fi scăzut, iar celor recrutaţi va creşte, arăta seful statului major general Nikolai Makarov. Aceasta este contrar noii doctrine militare adoptată de Rusia în februarie, arată RIA Novosti, citând Gazeta. “Nu trecem la serviciu pe bază de contract,” declara Makarov pentru Russia Today. “Obiectivul stabilit – de creare a unei armate de profesionişti- nu a fost atins. De aceea am decis să continuăm recrutările. Mai mult, le vom extinde”. Până acum construirea unei armate pe bază de contract era politica centrală a forţelor armate.

  Un atac asupra Iranului ar duce la prăbuşirea SUA

  Şeful statului major rus, generalul Nikolai Makarov avertiza că un atac american contra Iranului, acum că SUA este angajată în două războaie, ar putea duce la prăbuşirea Statelor Unite. În plus ar avea consecinţe asupra Rusiei. Acesta preciza că armata rusă face paşi pentru a anticipa un asemenea atac american contra Iranului. Acesta consideră că un atac ar constituie un act de nebunie din partea armatei americane.

  El preciza că liderii ruşi fac totul pentru a împiedica o asemenea desfăşurare, scrie publicaţia New Nation, citând Open Source Center al guvernului american, care a tradus interviu generalului rus. În cadrul unei declaraţii pentru postul de radio Eho Moskvî, ministrul rus de Externe arăta că SUA şi Rusia nu au o poziţie comună asupra Iranului. El arăta că Washington şi Moscova sunt de acord cu importanţa nepermisiunii “de violare a regimului de nonproliferare a armelor nucleare.” Oficialul sublinia că cele două state au aceeaşi poziţie pe acest subiect, “deşi părerile lor nu coincid 100% asupra metodelor de implementare..”

  Armata chineză avertizează Washingtonul, neagă hackingul

  Armata chineză a avertizat SUA “să vorbească şi să acţioneze precaut” pentru a evita reaprinderea tensiunilor între cele două puteri. Huang Xueping, purtător de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, sublinia că guvenul nu va întoarce deciza sa de a suspenda “planurile militare bilaterale” cu Washington, după anunţul că va vinde arme în valoare de 6,4 miliarde dolari căte Taiwan. În ianuarie, compania de internet Google a ameninţat că se retrage din Chna după ce s-a plîns de cenzură şi atacuri informatice. Analiştii arătau că atacurile au fost operaţiuni complicate, probabil supravegheate de armată, comunică Radio Europa Liberă. Acuzaţiile au fost respinse de total nefidate şi iresponsabile.

  Medvedev: extinderea “nesfârşită” a NATO este o motiv de preocupare

  Rusia vrea să lege reducerea armamentului de scutul antirachetă

  Noul acord ruso-american de reducere a armamentului nuclear probabil va fi legat de planurile de americane pentru un scut antirachetă în Europa, arăta ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. […] Un parlamentar rus declara miercuri că parlamentul ar putea să nu ratifice succesorul Tratatului de Reducere a Armelor Strategice dacă nu include o asemenea legătură. Totuşi, Konstantin Kosaciov a admis că probabil cererea rusă nu va fi inclusă în noul pact deoarece ar fi dificilă aprobarea în Congresul american. “Ideea noastră iniţială era de a specifica chestiunea în noul tratat de reducere a armamentului,” sublinia Kosaciov. “Judecând după actualele negocieri, ar fi destul de dificil. Partenerii noştri american susţin că asemenea detalii ar împiedica ratificarea documentului în Senat.” Un oficial al Ministerului de Externe arăta că legătura dintre noul tratat de reducere a armamentului şi sistemul de apărare antirachetă va fi inclusă probabil într-un document separat. Oficialii arătau că noul document ar putea fi semnat în aprillie, înaintea unei conferinţe internaţionale pentru non-proliferare.

  • Hotnews:

  Ce este scutul antiracheta si de ce SUA au inclus Romania in acest proiect. Raspunde intrebarilor expertul american Daryl Kimball, de la Arms Control Association

  […]A.N.: De ce au ales americanii Europa de Est? Are nevoie Europa de un scut antiracheta?

  D.K.: Ideea din spatele sistemului este aceea de a contracara amenintarea potentiala, tot mai pregnanta, venita din partea rachetelor balistice iraniene cu raza medie si intermediara de actiune, asupra instalatiilor militare si aliatilor SUA din Europa. Cu toate acestea, posibilitatea ca Iranul sa atace tinte din Europa este putin probabila, tinand cont de faptul ca un astfel de atac ar provoca un contraatac militar devastator al fortelor SUA si NATO. In plus, ne gandim si ca liderii iranieni nu au ganduri suicidale. […]

  Cu toate acestea, ambele sisteme (de aparare impotriva rachetelor – n.n.) sunt limitate in ceea ce priveste eficacitatea generala impotriva rachetelor: un dusman care e hotarat ar putea pur si simplu sa copleseasca si distruga sistemul defensiv cu un numar mare de rachete sau sa foloseasca tinte false pentru a insela interceptorii si a permite focoaselor sa-si atinga tintele planificate.[…]

  Desfasurarea interceptorilor SM-3 in Polonia si Romania va fi costisitoare. Deocamdata nu a fost facuta publica vreo estimare de cost specifica pentru constructia initiala si pentru operatiunile care vor avea loc ulterior. Dar dupa toate probabilitatile, sistemul va costa zeci de miliarde de dolari in urmatoarea decada. Nu este clar care parte a costurilor va fi platita de catre Romania sau alti parteneri din NATO. Si da, va exista probabil in viitor o presiune asupra statelor europene, care ar putea sa beneficieze de protectia partiala asigurata de interceptori, sa imparta povara fiscala a sistemului. […]

  A.N.: Va avea guvernul roman controlul asupra procedurilor de lansare a rachetelor?

  D.K.: Tinand cont de faptul ca interceptorii vor trebui lansati in cateva minute de la detectarea lansarii rachetelor dusmane, Statele Unite vor mentine autoritatea asupra comenzii de lansare. Timpul scurt necesar pentru a raspunde la un atac potential inseamna, de asemenea, ca autoritatea de a comanda lansarea ar putea fi incredintata comandantilor militari americani din Europa, fara sa mai implice conducerea civila a Statelor Unite.[…]

  A.N.: Unele voci sustin ca Romania va deveni acum o tinta principala pentru teroristi. Ce le raspundeti?

  D.K.: Desfasurarea de interceptori SM-3 nu va face din Romania o tinta a “teroristilor”. Teroristii nu au rachete care sa fie doborate de catre interceptorii balistici. Iranul, daca intr-adevar va incerca sa lanseze rachete impotriva tintelor din Europa, nu se va deranja sa incerce sa atace bazele SM-3 din Romania sau din alta parte.

  Pe de alta parte, Rusia ar putea, daca se va simti amenintata, sa incerce sa atace orice noua baza americana de interceptori si radare din Europa de Est. Posibilitatea ca astfel de actiuni din partea Rusiei sa aiba loc vreodata ramane insa extrem de indepartata. Intr-o analiza finala, interceptorii SM-3 vor contribui cel mai probabil foarte putin la imbunatatirea sau slabirea situatiei de securitate a Romaniei.[…]

  A.N.: Modelele de interceptori terestri care vor fi amplasati in Europa n-au reusit sa loveasca tinte in mai multe teste. Government Accountability Office (GAO) a transmis Congresului american ca testele balistice au fost afectate de intarzieri si de “probleme de performanta”. Exista vreo garantie ca acest sistem va fi eficient si capabil, spre exemplu, sa opreasca un atac nuclear?

  D.K.: Raspunsul scurt e nu. Apararea antiracheta nu e un “scut” care sa ofere protectie totala. Acesta se datoreaza faptului ca este extrem de dificil sa lovesti un focos inamic care zboara la viteze extrem de mari cu o racheta lansata de la sol si dirijata de un complex masiv de radare si sisteme de ghidare. Incercarea devine si mai dificila din cauza posibilitatii ca inamicul sa foloseasca tinte false pentru a pacali sistemul defensiv si a-l face sa rateze focoasele ofensive. De asemenea, dusmanul poate contracara sistemul antiracheta prin incercarea de a-l coplesi cu un numar mare de rachete si focoase. In plus, un inamic care este determinat ar putea sa decida sa nu foloseasca rachete pentru a ataca o tinta prestabilita, ci mai degraba sa recurga la un atac folosind mijloace mai fiabile si care nu pot fi usor detectate. In cel mai bun caz, interceptorii antiracheta pot sa ofere protectiie doar partiala intr-un conflict real. […]

  A.N.: China pare sa fie tara care, avand capacitati nucleare, este cel mai probabil sa dezvolte o racheta intercontinentala capabila sa loveasca Statele Unite. Oficialii chinezi au declarat ca programul antiracheta al SUA este ostil intereselor Chinei si, ca raspuns, ar putea sa-si accelereze propriul program nuclear. Care este pozitia americana legata de China in aceasta chestiune?

  D.K.: China are in prezent circa 30-40 de rachete nucleare cu raza lunga de actiune care pot lovi Statele Unite. China este cumva ingrijorata de interceptorii strategici, cu raza lunga, ai SUA si ar putea sa caute sa-si extinda numarul de rachete nucleare balistice cu raza lunga. Solutia pentru a preveni in viitor intrecerea nucleara intre SUA si China este aceea de a te angrena in negocieri de control al armamentului, destinate schimbului de informatii si limitarii reciproce a capabilitatilor ce reprezinta o amenintare pentru cealalta parte. Presedintele Obama si secretarul apararii Robert Gates au spus explicit ca doresc sa deschida un dialog cu Beijingul in legatura cu controlul armamentului, dar inca nu s-a concretizat nimic. […]

  A.N.: Un sistem antiracheta este un simbol urias in aceasta regiune. Pentru est-europeni, el a devenit un simbol al protectiei pe care America o ofera in fata Rusiei, chiar daca sistemul nu a fost conceput sa se opuna rachetelor lansate de rusi. De ce este atat de important acest scut antiracheta?

  D.K.: In opinia mea, Articolul V al chartei NATO este cel mai important simbol al angajamentului Americii de a le apara pe celelalte state membre ale Aliantei impotriva oricarei amenintari militare externe. Este imprudent sa percepi acest scut protector costisitor, controversat si, nu in ultimul rand, nefunctional ca pe un simbol al unitatii aliantei sau al protectiei oferite de SUA impotriva Rusiei. Daca este prezentat astfel (deci problema se reduce la una de PR? hmmm… asta e pentru naivii care cred ca geopolitica se duce pe baza de perceptie), e posibil ca scutul sa inrautateasca relatiile Rusiei cu restul Europei si sa duca la o Europa mai putin stabila si sigura.

  A.N.: Este scutul antiracheta inceputul unui nou razboi mondial, asa cum sugereaza unii critici?

  D.K.: Nu. Insa daca Statele Unite si Rusia nu se inteleg curand sa reduca in continuare arsenalul nuclear strategic ramas mostenire din perioada Razboiului Rece – fiecare tara avand peste 2.200 de focoase -, nu va exista un sistem de reglementare si control pentru primele doua arsenale nucleare din lume. In acest caz, scutul antiracheta va deveni o sursa si mai mare de tensiuni intre SUA si Rusia.

  Nota noastra: Daca scutul american nu isi gaseste ratiunea nici in protectia fata de rachetele din Iran, nici in atacurile teroriste, dupa cum se spune in acest interviu… atunci nu devine mai limpede ca ratiunea geostrategica a fost calculata fata de Rusia? Oricat de mult se ascunde aceasta ratiune sub cuvinte diplomate, totusi, pentru cine citeste printre randuri, si din acest interviu se retine ca singurele tari care sunt deranjate cu adevarat de acest scut sunt Rusia si China. De asemenea, trebuie coroborata informatia referitoare la intentia de conditionare a unui tratat privind neproliferarea armelor nucleare de prezenta scutului in Romania (vezi stirea de mai sus de la Antena3) cu ultima precizare a analistului militar citat.

  VIDEO Gaddafi indeamna la jihad impotriva Elvetiei

  Liderul libian Muammar Gaddafi a indemnat la jihad, sau razboi sfant, impotriva Elvetiei, in contextul in care tensiunile diplomatice dintre cele doua tari au luat amploare, transmite Reuters. El a criticat decizia elvetienilor, exprimata prin referendum national, de a interzice minaretele, adaugand ca musulmanii trebuie sa boicoteze Tara Cantoanelor.

  • Cotidianul:

  CRJ: Băsescu şi Baconschi, propagandişti ai discursului extremist

  Statul dă pe mărunţiş aurul de la Roşia Montană

  Turcia, ţara loviturilor de stat: 50 de ofiţeri arestaţi pentru complot

  Turcia se îndreaptă către o criză de proporţii, după arestarea a circa 50 de ofiţeri sub acuzaţia de complot împotriva guvernului islamist. Bursa şi lira turcească continuă să scadă, la fel si încrederea investitorilor, iar şansele apropierii Turciei de UE devin tot mai reduse.[…] Tensiunea dintre militari şi guvernul de orientare islamistă condus de Recep Tayyip Erdogan este în creştere, iar comandantul armatei turce urmează să se întâlneasca cu liderii politici în cursul acestei zile. Şansele ajungerii la un compromis care să prevină scăparea de sub control a crizei din Turcia sunt însă limitate, precizează Reuters.[…] În mod tradiţional, armata turcă şi-a asumat rolul de garant al laicităţii statului şi, începând din 1960, a rasturnat prin lovitura de stat patru guverne de orientare islamistă. Actualul cabinet al Partidului Justiţie si Dezvotare (AKP) este considerat un pericol la adresa laicităţii, iar în 2008 partidul a fost la un pas de a fi interzis. Pe de altă parte, performanţele economice al guvernării AKP, începută în 2002, sunt de necontestat, la fel şi relansarea relaţiilor cu Grecia şi Armenia şi apropierea de standardele politice necesare aderării al UE. De altfel, reformele întreprinse în acest sens au limitat mult influenţa armatei asupra sistemului politic.
  • Hotnews:

  China si-ar putea intari capacitatea nucleara ca reactie la scutul american antiracheta

  China si-ar putea intari capacitatea sa nucleara ca raspuns la instalarea scutului american antiracheta, declara un expert militar rus, citat de Ria Novosti. “In prezent, China dispune de un potential nuclear foarte limitat, dar contactele pe care le-am avut recent cu reprezentanti ai armatei chineze arata ca, daca Statele Unite amplaseaza un sistem global de aparare impotriva rachetelor, in special in Orientul Indepartat, China isi va dezvolta capacitatile ofensive”, a afirmat generalul locotenent Ievgheni Bujinski, fost director adjunct al unui departament din cadrul Ministerului Apararii.

  Bulgaria trebuie sa renunte la dependenta energetica de Rusia ambasadorul SUA la Sofia

  Bulgaria ar trebui sa caute modalitati de a-si asigura un grad mai mare de independenta energetica, a declarat joi ambasadorul american la Sofia, James Warlick, in fata membrilor American Chamber of Commerce din tara vecina, relateaza Novinite.com. El a subliniat ca, in timp ce America era dependenta de petrolul din Orientul Mijlociu, Bulgaria s-a bazat aproape in totalitate pe gazul natural importat din Rusia. Declaratia oficialului american vine la cateva zile dupa ce ministrul rus al Energiei a afirmat ca Bulgaria va incepe constructia centralei nucleare de la Belene pe baza unui credit contractat din Rusia. De asemenea, Bulgaria nu a oferit inca un raspuns cert legat de implicarea in proiectul South Stream, principalul concurent pentru Nabucco.

  În 2007, insula era pe primul loc în topul ţărilor în care se trăia cel mai bine. Azi, jumătate din populaţia Islandei a ajuns în pragul sărăciei, iar ţara e grevată de datorii. Cu toate acestea, dacă ar fi după UE, aderarea ar merge strună. Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Islanda.

  Guvernul Israelului a creat un site care isi propune sa imbunatateasca imaginea tarii in strainatate, in care se creioneaza o imagine stupida a corespondentilor straini care transmit de la Tel Aviv, relateaza Reuters. Pamfletul la adresa presei internationale sugereaza ca ziaristi ignoranti prezinta Israelul unui public european usor de amagit drept o tara indepartata, cu un apetit foarte mare pentru razboi. Israelul incearca sa-si imbunatateasca imaginea externa, puternic deteriorata de Razboiul din Gaza de anul trecut. Dar corespondentii straini cred ca noua strategie s-ar putea intoarce impotriva Guvernului de la Tel Aviv. Pe langa faptul ca isi bat joc de ziaristii straini, clipurile, prezentate pe pagina www.masbirim.co.il, induc ideea ca europenii sunt suficient de ignoranti pentru a inghiti orice enormitate despre Israel, neglijand faptul ca zeci de mii de cetateni ai UE zboara in fiecare an in Israel, fie pentru turism, fie pentru afaceri.

  VIDEO UPDATE Cel putin 147 persoane au murit in urma unui cutremur de 8,8 grade produs in Chile. Mai multe state din bazinul Pacific, atinse de tsunami

  VIDEO FOTOGALERIE Dezastru si panica in Chile

  VIDEO Momentele dramatice ale cutremurului din Chile, surprinse de camere video


  Categorii

  Ecumenism, Pagini laice, Presa

  Etichete (taguri)


  Articolul urmator/anterior

  Comentarii

  3 Commentarii la “CAMPANII DE “NORMALIZARE” A NEFIRESCULUI/ Marile puteri continua jocul de sah cu miza nucleara /GOSPODARIA TARANEASCA – DUSMANUL “INCALZIRII GLOBALE”/ Vom avea Biblii ecumeniste? (Stiri 25-28 februarie 2010)

  1. Chestia cu influentarea mentala calculatorului este ciudata rau, si intra in domeniul fenomenelor paranormale care 99.9 % au origine demonica. Chiar exista oameni, si inca dintre cei educati, care sustin ca au o comunicare cu aceasta magaoaie. Nu cred ca in acest veac al tuturor ereziilor si al fanteziilor pseudo-religioase, Dumnezeu ar mai vrea sa lucreze prin semne, pentu ca omenirea s-a pierdut oricum de la calea adevarului. Asa cum spune Parintele Serafim Rose timpul tuturor semnelor si minunilor false va culmina prin aparatia anticristului,care prin aceste semne pe multi ii va amagi. Aceste semne sunt pentru cei care nu l-au putut primi pe Hristos si asteapta eliberarea de la scamatorii universului care sunt demonii.

  2. @cami

   E posibil ca la un moment dat aceasta influenta sa nu mai fie chiar asa paranormala.
   Imaginati-va ca fiecare gand este insotit de un semnal caracterizat de anumiti parametri.
   Daca acesti parametri sunt definiti, un aparat electric care contine un traductor de semnal si un amplificator poate fi facut sa actioneze la un asemenea gand.
   Acum ca aparatele electrice pot fi actionate cu puterea gandului, poate nu e asa de rau.
   Mai rau este daca cei care dezvolta aceasta tehnologie isi propun sa manipuleze oameni cu puterea gandului. Si daca vom avea chipuri, nimic mai simplu!

  3. Pingback: PRIORITATILE GLOBALE. Un raport inca “in lucru” al ONU recomanda LEGALIZAREA TUTUROR DROGURILOR! | Cuvântul Ortodox
  Formular comentarii

  * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

  Rânduială de rugăciune

  Carti

  Documentare