Cand mamaliga explodeaza si nadragii incep sa tremure…

22-01-2012 1 minut Sublinieri


Protestele şi violenţele din ultima săptămână au descoperit, în mod neaşteptat, chipul României nefardate. Surpriza poate fi comparată cu aceea pe care ar produce-o, într-o ţară islamică, o femeie care şi-ar smulge vălul de pe cap, chiar în mijlocul unei pieţe aglomerate.

Atât politicienilor de la putere, cât şi celor din Opoziţie nu le-a trecut prin minte că vor asista la aşa ceva. Dar, atenţie! Asta nu înseamnă că în mijlocul violenţelor din noaptea de 15 spre 16 ianuarie nu şi-au vârât coada diverşi „învârtitori” din cadrul sau din preajma unor partide. Prea sunt lucrurile cusute cu aţă albă în privinţa „strategiei” de intervenţie a jandarmilor şi a abuzurilor comise de aceştia asupra unor civili nevinovaţi. Prea e neclară treaba cu asalturile „ultraşilor” şi cu neputinţa organelor de ordine de a-i încercui.

În orice caz, turnura pe care au luat-o evenimentele a făcut să le tremure nădragii (şi probabil că le mai tremură încă) multor „oameni importanţi“. Cu alte cuvinte, au văzut bine că sarmaua electorală pe care se pregăteau să le-o servească românilor li se poate întoarce între ochi, asezonată cu porţii consistente de „mămăliguţă explozivă“. Şi, fie vorba-ntre noi, parcă nici diversiunea nu mai ţine ca altădată. Ori din lipsă de „specialişti” în materie, ori din cauza accesului mai facil al „prostimii” la informaţie.

Mă aşteptam totuşi ca politicienii noştri să fie mai receptivi la avertismentele constante ale serviciilor secrete româneşti – mult mai comunicative în ultima vreme – asupra riscului de producere a unor turbulenţe în societate. „Am observat un anumit tip de extremism care se dezvoltă în diverse zone, pe fundalul crizei”, spunea directorul SRI, George Maior, ­într-un dialog „La masa Adevărului”, publicat de noi pe 5 ianuarie. Acelaşi personaj vorbea, cândva, despre vulnerabilităţile sistemului educaţional românesc, care afectează securitatea naţională.

[…]

Practic, decredibilizarea clasei politice afectează grav securitatea naţională, prin punerea la îndoială a principiilor democratice – „toţi sunt o apă şi-un pământ!”, „pentru ce să mai votăm?” etc.

Ideea de a controla societatea doar prin dezbinarea şi învrăjbirea păturilor ce o compun şi-a dovedit falimentul. Liderii politici pot fi siguri că, din 15 ianuarie 2012, România nu va mai fi la fel de uşor de condus.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, PROTESTE ROMANIA 2012, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Cand mamaliga explodeaza si nadragii incep sa tremure…

 1. Macar le-am aratat ca nu suntem la fel de prostanaci precum ne-au crezut(aici ma refer strict la cei care au protestat echilibrat si pasnic). Si ce e frumos, este ca pana la sfarsitul lumii va fi cel putin o mana de oameni care vor infrunta nedreptatea si minciuna. Adevarul este vesnic si din vesnicie, nu-l poti eradica niciodata complet si pentru totdeauna,asa cum ar vrea stapanitorii acestei lumi. Basescu u lost!!!

 2. Exact la acest tip de extremism care prinde contur pe zi ce trece ma refeream ieri.
  Din punctul meu de vedere notiuni ca binele si raul devin din ce in ce mai clar definite. Iar intre ele nu mai e loc de nimic altceva. Asemeni celor doi poli ai unui magnet care atrag bucatelele de fier, experiment facut de noi toti la scoala. Incet, incet tinde sa dispara acel moment de asezare a romanului de a cantari lucrurile inainte de a actiona.

  Cu cat refuzul de a accepta realitatea este mai mare (aici ma refer la cei ce ne conduc) si pe masura ce timpul trece, indarjirea si nemultumireea oamenilor creste si ea. Si e firesc sa fie astfel. Mai ales ca este alimentata din plin cu un soi de manipulare la nivel informational – prin imagini, comentarii si subiecte dezbatute la tv, nuantate, filmari de aproape si din anume unghiuri bine alese.

  Iar acest lucru mi se pare ingrijorator.

  Am citi dimineata despre o initiativa de protest inedita, dar care ma bucura insa: lantul uman de la portile puterii.

  “De ce un lanț uman în jurul Casei Poporului?
  – pentru că acțiunile grăiesc mai mult decît orice scandare iar un protest poate fi și altfel decît zgomotos.
  – deoarece a ține, în palma ta, palma celui de lîngă tine este printre cele mai simple și mai intime forme de a-ți arăta solidaritatea.
  – pentru că ilustrează cel mai bine faptul că destinele, gîndurile, speranțele, nemulțumirile noastre se înlănțuiesc indiferent de vîrstă, gen, etnie, convingeri sau credințe.
  – pentru că facturile mastodontului arhitectural sînt acoperite din banii noștri iar asta nu ne aduce nici beneficii minore precum posibilitatea de a-l vizita gratuit.
  – pentru că parlamentul nu își poate legitima puterea fără susținerea noastră iar susținerea noastră nu e monedă de schimb ci o înlănțuire a speranțelor acestui popor pentru un viitor mai bun.”

  http://www.realitatea.net/protest-pe-facebook-lan-ul-uman-de-la-por-ile-puterii-vezi-ce-presupune_906418.html

 3. (Percep aceasta delimitare intre bine si rau in sensul ducerii spre extreme, extreme care nu pot aduce nimic bun, spre utopie, asa cum foarte bine ati observat si descris aici http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/01/21/revoltele-poporului-intre-utopiile-democratiei-totale-si-schimbarii-din-temelii-a-clasei-politice-si-a-sistemului/ )

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare