CARDUL DE SANATATE nu ar mai fi OBLIGATORIU

15-10-2012 2 minute Sublinieri

Documentul va da posibilitatea asiguraţilor să-i pedepsească pe medicii neglijenţi şi să ştie dacă li se plătesc contribuţiile. Deşi de cardul de sănătate se vorbeşte încă din 2007, abia din această toamnă va începe implementarea lui, urmând ca până la sfârşitul anului 2013 să se încheie şi distribuirea documentelor către populaţie.

Primul judeţ pilot în care va fi testat, timp de o lună, modul lui de funcţionare este Aradul, acolo unde există deja de patru ani un sistem informatic privat, ce funcţionează atât la medicii de familie, cât şi în spitale.

Cardul naţional nu mai vine prin poştă

Cardul de sănătate a suferit şi câteva modificări menite să stingă toate controversele ţesute în jurul acestuia şi, mai mult, chiar să vină în sprijinul pacienţilor.

Primul lucru care se schimbă este chiar denumirea acestuia, cardul devenind document de asigurări sociale de sănătate. Românii nu vor fi obligaţi să deţină un astfel de document, însă cei care îl refuză vor fi nevoiţi, de fiecare dată când au nevoie de un serviciu medical, să meargă la casele de asigurări pentru eliberarea clasicei adeverinţe care să ateste calitatea de asigurat. Şi modul de distribuire a documentelor se schimbă.

“Vor exista două variante: în special în mediul rural, cardurile vor putea fi distribuite de către medicii de familie. Cea de-a doua variantă, care va funcţiona mai ales în mediul urban, este ca oamenii să-şi ridice cardurile de la casele de asigurări. Este o variantă mai bună, după părerea mea, pentru că aşa îi iei şi numărul de telefon pentru a-i trimite notificări prin SMS atunci când îşi pierde calitatea de asigurat. Există foarte multe cazuri când angajatorul nu le plăteşte salariaţilor contribuţiile şi oamenii se trezesc că figurează ca neasiguraţi atunci când merg la doctor”, detaliază medicul-şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Filip.

Prezentat şi la Urgenţe

Cardul va fi prezentat şi la camera de gardă, însă acest lucru va fi strict o formalitate şi nu va îngrădi accesul pacientului la serviciile medicale de urgenţă.

Chiar dacă iniţial autorităţile anunţaseră un cost de doi euro pentru cardul de sănătate, până la urmă, românii nu vor fi nevoiţi să scoată niciun ban din buzunar. Documentul va conţine numele, prenumele, codul asiguratului, altul decât cel numeric personal, seria şi numărul cardului, precum şi data la care acesta trebuie reînnoit.

Consultaţie pe bază de PIN

Cardul va fi, de asemenea, şi un instrument de “taxare” a medicilor neglijenţi. “Pacientul va trebui să introducă codul PIN în cititor, atât la începutul consultaţiei, cât şi la finalul acesteia. Dacă nu sunteţi mulţumiţi de serviciile primite, aveţi posibilitatea să nu tastaţi PIN-ul, iar astfel medicii nu-şi vor putea deconta banii. Practic, cardul e moneda cu care vă plătiţi serviciile medicale, un instrument de control al calităţii”, conchide medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Marius Filip.

Documentul de asigurări de sănătate nu va conţine şi informaţii medicale dacă pacientul nu va fi de acord.

Legaturi:

*


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CARDUL DE SANATATE nu ar mai fi OBLIGATORIU

  1. Corect, daca esti nemultumit nu tastezi si nu platesti! Oricum medicii sunt niste nenorociti, nu?! Sa te roage, hai te rog eu, tasteaza… Pai si daca nu-mi da ce-i cer, cum sa tastez, nu? Pai eu ma duc la el/ea sa-mi dea ce-i zic eu, o analiza, o radiografie, RMN, tomograf si el o face pe desteptul cu mine ca vrea sa ma consulte si sa-mi recomande ulterior ce considera de cuviinta?!! Ii dau flit, nici un PIN nu pupa de la mine !!!

  2. Si totusi, daca le luam, constituie acest lucru o cadere? Pr. Efrem din Arizona zice ca nu aceasta este lepadarea, Cuv. Paisie Aghioritul zice ca aceasta este. Acuma, eu personal sunt nedumerit si tare mult m-ar ajuta un raspuns clar si concis 🙂

  3. Emil, ai văzut vreodată cum se mână oile la strungă? Ne-au luat pășunea de mult, o vreme am fost în țarc iar acum suntem mânați la strungă. De acolo înapoi nu se mai poate, nici să te sucești, decât înainte…

  4. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: A inceput eliberarea experimentala a primelor CARDURI ELECTRONICE DE SANATATE ce vor deveni ACTIVE din 2014. ”SINGURA TARA DIN LUME” care a implementat acest sistem totalitar si inept! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare