CARDURILE DE SANATATE VOR FI TRIMISE PRIN POSTA. CNAS merge inainte, in ciuda opozitiei medicilor de familie, a riscurilor si a costurilor imense

10-10-2013 2 minute Sublinieri

cardul de sanatate

Distribuirea cardurilor de sănătate prin poştă, după refuzul medicilor de familie de a se ocupa de acest lucru, va costa câteva milioane de euro şi va trebui plătită din bugetul de stat, a declarat, miercuri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi.

“Am făcut o propunere de modificare a Legii 95 (Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, n.r.) în urma refuzului categoric al medicilor de familie de a distribui cardul naţional de sănătate. Cred că soluţia finală va fi aceea de a face distribuţia cu serviciile poştale, în momentul în care Legea 95 va fi modificată. Vom porni rapid procedurile necesare ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Buşoi, miercuri, la o dezbatere la Parlament, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Preşedintele CNAS a mai spus că nu există deocamdată o estimare precisă a costurilor de distribuţie a cardurilor prin poştă, dar se poate vorbi de câteva milioane de euro.

“Vorbim de o sumă apreciabilă, de câteva milioane de euro, care va trebui să fie susţinută din bugetul României”, a precizat Buşoi.

Preşedintele CNAS a participat miercuri, la Palatul Parlamentului, la o dezbatere privind iniţiativa unui grup de deputaţi PNL de modificare a Legii nr. 95/2006, prin care operaţiile de reconstrucţie mamară, pentru femeile care au fost supuse unei masectomii din cauza cancerului la sân, vor fi suportate de la bugetul de stat. Propunerea legislativă este susţinută şi de CNAS şi Ministerul Sănătăţii.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunţau, la sfârşitul lunii iulie, că refuză distribuirea cardului de sănătate, după ce preşedintele CNAS spunea că intenţionează să apeleze la ei pentru distribuirea şi inscripţionarea cardului de sănătate.

Medicii de familie au susţinut că editarea datelor pe card este consumatoare de timp, reducând şi mai mult timpul alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective, în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical şi relaţia medic-pacient.

“Distribuirea şi inscripţionarea cardului naţional de asigurari de sănătate nu este activitate medicală, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp şi de resurse, fără legătură cu sănătatea. În timp, medicul de familie, din garant al sănătăţii , devine poştaş, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decât medic performant. Cine câştigă? Pacientul, medicul sau o birocraţie cronofagă, sufocantă şi aberantă?”, spuneau medicii de familie.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara, pe 6 septembrie, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că, în acest moment, legea obligă medicii de familie să facă distribuirea cardurilor de sănătate, dar, după ce a discutat cu aceştia, a declarat public că nu e de acord cu această prevedere, care urmează să fie schimbată.

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, anunţa, pe 12 septembrie, că au fost tipărite un milion de carduri de sănătate şi îşi exprima speranţa ca, în maximum două săptămâni, să fie luată decizia politică privind distribuţia.

Preşedintele CNAS declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CARDURILE DE SANATATE VOR FI TRIMISE PRIN POSTA. CNAS merge inainte, in ciuda opozitiei medicilor de familie, a riscurilor si a costurilor imense

  1. Pingback: CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE. Seful CNAS raporteaza PRODUCTIE RECORD de carduri si inceperea distribuirii acestora in luna SEPTEMBRIE. Dosarul electronic – disponibil din APRILIE - Recomandari
  2. Pingback: CARDUL DE SANATATE NE VINE ACASA PRIN POSTA. Proiect lansat pentru “dezbatere publica” - Recomandari
  3. Pingback: Nu mai avem doctori, dar vom avea… carduri. CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE – distribuit de pe 20 septembrie si OBLIGATORIU incepand cu 2015/ Vasile Astarastoae arata CRIZA REALA din sistemul sanitar: DEFICITUL CATASTROFAL DE MEDICI - Recomandar
  4. Partea buna este ca smecheriile pe care medici de familie se vor face in cardasie cu farmaciile si distribuitorii vor fi limitate. Pana acum a fost jaf…mai mare decat cat au costat cardurile.

  5. @Andrei:

    E o parte falsa, insa. Fraudele se pot si se vor face si de-acum inainte, cu tot cu card. A da diagnostice false, a prescrie medicamente cand nu ai nevoie de ele, sunt lucruri ce presupun o relatie frauduloasa intre doi subiecti umani si pe care simpla prezenta a unui card si simpla inregistrare electronica nu le pot elimina.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare