Parlamentul European: CONSULTAREA POPULATIEI SI STUDII DE IMPACT OBLIGATORII pentru exploatarea GAZELOR DE SIST/ Klaus Johannis, mare “fan” al exploatarilor si al investitorilor straini: “SA NU DEVENIM XENOFOBI ECONOMICI”

10-10-2013 2 minute Sublinieri

gaze

Parlamentul European a propus, miercuri, studii obligatorii de impact asupra mediului pentru exploatarea şi extracţia hidrocarburilor neconvenţionale, precum şi consultarea populaţiei.

Europarlamentarii au adoptat, în sesiunea de la Strasbourg, mai multe amendamente la legislaţia europeană existentă, care introduc obligativitatea unor studii de impact asupra mediului în cazul activităţilor de explorare şi extracţie pentru hidrocarburile neconvenţionale. Totodată, eurodeputaţii au propus şi măsuri de combatere a conflictelor de interese şi de asigurare a informării şi consultării publicului.

“Revizuim această legislaţie cheie pentru a o alinia noilor priorităţi ale Europei. (…) Fracturarea hidraulică suscită îngrijorări. Am prevăzut criterii clare pentru a evita conflictele de interese şi pentru ca publicul să fie implicat”, a declarat raportorul Andrea Zanoni (ALDE). Propunerea sa a fost votată de 332 de europarlamentari, astfel că Zanoni a obţinut mandat de negociere cu Consiliul pentru revizuirea Directivei privind studiile de impact asupra mediului (EIA).

Documentul se aplică atât proiectelor publice, cât şi celor private.

Legislaţia actuală priveşte proiectele pentru gazele naturale care extrag cel puţin 500.000 de metri cubi pe zi. În condiţiile în care randamentul pentru forajul de gaz de şist este adeseori inferior, deoarece este realizat prin fracturarea rocii, aceste exploatări nu sunt supuse evaluărilor de impact. Deputaţii vor ca aceste evaluări să fie obligatorii şi, în cazul gazelor de şist, indiferent de cantitatea de hidrocarburi neconvenţionale extrase.

Propunerea include măsuri de combatere a conflictelor de interese între contractanţi şi persoanele care realizează studiile. Amendamentele eurodeputaţilor cer ca experţii să aibă competenţa tehnică necesară pentru realizarea studiilor. Ei trebuie să fie independenţi, atât în raport cu contractantul, cât şi cu autorităţile.

De asemenea, deputaţii propun şi măsuri care să asigure informarea şi consultarea publicului.

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, raspunzand unei intrebari, ca i se pare un lucru “exceptional de bun” faptul ca autoritatile din Vaslui au avizat explorarea gazelor de sist de catre o firma straina, adaugand ca statul roman este “incapabil” sa faca astfel de investitii, scrie Mediafax.

Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre faptul ca, la Vaslui, autoritatile locale au avizat explorarea gazelor de sist de catre o firma straina, raspunzand ca este “un lucru exceptional de bun”.

“Mi se pare un lucru exceptional de bun. Noi trebuie sa stim ce resurse avem. Ca le exploatam apoi sau nu, este partea a doua. Dar, sa stai asa pe o tara si sa nu stii ce ai, este total gresit. Si daca metode si tehnologii noi permit explorarari mai detaliate, mai bune decat cele de dinainte, sunt de parere ca trebuie facute“, a raspuns Iohannis.

Intrebat cum ajuta statul aceste explorari, atata timp cat sunt facute de catre firme straine, Iohannis a raspuns: “Ne ajuta sa facem, totusi, niste lucruri pe care noi nu suntem in stare sa le facem. Daca am fi fost in stare le-am fi facut noi. Noi suntem incapabili sa facem asa ceva, de aceea le fac altii in locul nostru. Ei nu le duc cu ei decat intr-o mica parte”

In plus, raspunzand unei intrebari legate de efectele negative ale explorarilor si exploatarilor gazelor de sist, Iohannis a spus ca politicienii trebuie “sa cantareasca foarte bine” daca activitatile respective sunt necesare.

“Daca apare o consecinta negativa, ea apare in locul unde se petrece exploatarea si, de aceea, este bine ca politicienii sa cantareasca foarte bine, daca e nevoie de activitatea respectiva, cu urmarile negative cu tot. Dar, sa condamni pausal explorari si exploatari prin firme straine mi se pare absolut exagerat. Economia romaneasca functioneaza datorita investitorilor straini. Daca i-am scoate si ar ramane numai ai nostri, ar ramane foarte, foarte putina economie. Eu cred ca politica Romaniei in ultimii 23 de ani a fost corecta, in sensul de a atrage investitii straine in Romania, care si creeaza locuri de munca”, a mai spus Iohannis.

Acesta a adaugat ca “e bine sa nuantam aceste lucruri si sa devenim mai putin xenofobi economici”.

Intrebat ce parere are despre faptul ca tot mai multi parlamentari au afirmat ca proiectul Rosia Montana nu va trece de Parament, Iohannis a raspuns: “Inseamna ca s-au lamurit”. […]


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Parlamentul European: CONSULTAREA POPULATIEI SI STUDII DE IMPACT OBLIGATORII pentru exploatarea GAZELOR DE SIST/ Klaus Johannis, mare “fan” al exploatarilor si al investitorilor straini: “SA NU DEVENIM XENOFOBI ECONOMICI”

  1. Daca a functionat asa de bine economia in ultimii 23 de ani (numai datorita investitorilor straini, ca ai nostri au fost eutanasiati, multi au fost defapt avortati)atunci unde sunt rezultatele?

  2. Pingback: FRANTA INTERZICE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PRIN FRACTURARE HIDRAULICA. Compania de petrol vizata ameninta cu DESPAGUBIRI URIASE - Recomandari
  3. Pingback: Ilie Serbanescu: TARANII DE LA PUNGESTI ISI APARAU GLIA [video]/ Razboiul babei ZALI cu GAZELE DE SIST: “Pe mine nu ma intereseaza banii, ma intereseaza pamantul meu”/ Chevron a demarat PROSPECTIUNILE in Constanta/ UE si gazele de sist - Recom
  4. Pingback: Industria apelor din Marea Britanie AVERTIZEAZA ASUPRA RISCURILOR CONTAMINARII APELOR PRIN FRACTURAREA HIDRAULICA/ De ce au venit COMPANIILE AMERICANE sa exploreze GAZE DE SIST in Europa? Preturile scazute la GAZE – UN MIT - Recomandari
  5. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  6. Pingback: CONTRA-OFENSIVA CORPORATIILOR. Statele europene vor sa impuna EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST FARA CONSULTAREA POPULATIEI SI CU STUDII DE IMPACT “BLANDE” PENTRU COMPANII/ Guvernul pregateste o noua LEGE A MINELOR care sa dea verde exploatatiei de
  7. Pingback: Statele europene vor sa impuna EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST FARA CONSULTAREA POPULATIEI SI CU STUDII DE IMPACT “BLANDE” PENTRU COMPANII/ Guvernul pregateste o noua LEGE A MINELOR care sa dea verde exploatatiei de la ROSIA MONTANA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare