CATASTROFA UMANITARA IN FILIPINE, in urma taifunului Haiyan, cu 10.000 DE MORTI SI LUPTA ANIMALICA PENTRU SUPRAVIETUIRE: “E mai rau ca in iad… Avem nevoie de mâncare. Mama, te rog, ajuta-ma!” [video si foto]

11-11-2013 5 minute Sublinieri


Taifunul Haiyan ar putea fi declarat cea mai mare catastrofă naturală din Filipine, după ce trecerea sa prin arhipeleag a lăsat în urmă mii de morţi şi a provocat numeroase distrugeri.

Două insule din centrul arhipelagului, care s-au aflat pe traiectoria taifunului Haiyan în momentul în care acesta a ajuns pe uscat, vineri dimineaţa, sunt deosebit de afectate.

Autorităţile se tem de 10.000 de morţi în Leyte şi au confirmat 300 de decese în Samar, un bilanţ care ar putea creşte deoarece 2.000 de locuitori sunt daţi dispăruţi.
Imaginile de mai jos au fost surprinse în timpul taifunului, în oraşul Tacloban.

Case distruse, nave impinse pe uscat de forţa valurilor, trupurile victimelor aliniate pe marginea străzilor, păduri de cocotieri culcate la pământ compun peisajul dezolant lăsat în urmă de furia naturii.

“Mai rău ca în iad”, “lupta pentru supravieţuire”, “o nebunie totală”. Sunt câteva dintre titlurile presei internaţionale de luni, care descriu situaţia din oraşul filipinez Tacloban. Autoritățile au decretat, luni, stare de urgență în această localitate. Vezi imagini din oraşul unde aproape nicio clădire nu a mai rămas în picioare, unde cei rămaşi în viaţă se luptă din răsputeri să supravieţuiască.

Suntem la fel de neajutoraţi ca un nou-născut. Nu mai găsim nimic de mâncare în magazine şi depozite!

Avem nevoie de mâncare. Mamă, te rog, ajută-mă!

Mamă, sunt tot aici în Tacloban, încă mai sunt în viaţă!

Sunt mesajele disperate ale unor supravieţuitori ai taifunului Haiyan, care ar putea deveni cel mai puternic din istorie.

Stare de urgenţă în oraşul filipinez Tacloban

Autoritățile filipineze au decretat, luni, stare de urgență în localitatea Tacloban din insula Leyte. A fost impusă interdicția de circulație pentru toți rezidenții, cu scopul de a se împiedica actele de vandalism și proliferarea altor delicte, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Poliția națională din Filipine și forțele armate au suplimentat cu circa 1.000 de persoane efectivele în orașul Tacloban, situat la 580 kilometri sud-est de capitala țării Manila, pentru a asigura liniștea și ordinea în regiune.

Lupta pentru supravieţuire

Lipsa alimentelor de primă necesitate a făcut ca situația populației să fie dificilă, în timp ce mii de persoane caută să-și găsească un loc în elicopterele militare pentru a părăsi localitatea. Echipele de salvare nu au reușit să ajungă peste tot în insulă și multe zone sunt în continuare izolate, neexistând informații privind starea populației.

“Lupta pentru supravieţuire”, titrează, luni, CNN, descriind situaţia din oraşul filipinez Tacloban.  “Mai rău ca în iad”, în oraşul cu o populaţie de peste 200.000 de locuitori, luni, încă se puteau vedea cadavre de-o parte şi de alta a drumului.

Reprezentanţii Crucii Roşii din Filipine descriu dezastrul lăsat în urmă de taifunul Haiyan drept “nebunie totală”, potrivit BBC.

Aproximativ 10.000 de persoane şi-ar fi pierdut viaţa în oraşul Tacloban şi câteva sute în alte zone. Sute de mii de persoane au fost evacuate.

Taifunul Haiyan a lovit, luni, Vietnamul, cu o forţă considerabil redusă

După dezastrul lăsat în urmă în Filipine, taifunul Haiyan a ajuns, luni dimineaţă, în Vietnam, în apropiere de graniţa cu China, unde rafalele de vând au mai scăzut din intensitate. Taifunul a fost retrogradat la furtună tropicală, scrie CNN. Cu toate acestea, sunt aşteptate ploi abundente şi inundaţii în nordul Vietnamului şi sudul Chinei.

Pierderile masive de vieţi omeneşti şi pagubele uriaşe lăsate în urmă în Filipine au pus în alertă autorităţile din Vietnam. Aproximativ 600.000 de persoane au fost evacuate din zonele vulnerabile, potrivit unui oficial din partea Guvernului vietnamez, citat de VGP News.

Cel puţin şase persoane au murit în Vietnam în urma taifunului. Sunt date iniţiale prezentate de aceeaşi sursă.

Taifunul Haiyan, o bombă atomică meteorologică

Haiyan ar putea fi cel mai puternic ciclon tropical în istorie, potrivit CNN, dar meteorologii au anunţat că fac analize suplimentare pentru a confirma dacă acesta a stabilit un record.

Recordul anterior îl deţinea ciclonul Tip, din oceanul Pacific, înregistrat la 12 octombrie 1979, cu vânturi maxime estimate atunci la 305 de kilometri pe oră, potrivit Meteo France, citat de Agerpres.

Taifunul Haiyan este de 3,5 mai puternic decât uraganul Katrina care a lovit SUA în 2005.

Haiyan este un ciclon din categoria 5, cea mai înaltă, cu vânturi maxime estimate la 315 kilometri pe oră și rafale care pot ajunge la până 380 de kilometri pe oră, potrivit Agenției japoneze de meteorologie și Centrului american de previziune a cicloanelor tropicale.

Taifunul, uraganul sau ciclonul sunt termeni care desemnează același fenomen meteorologic înregistrat în apele tropicale și care provoacă o furtună violentă, ce dezvoltă o putere ce poate echivala cu până la 10 bombe de tipul celei lansate la Hiroshima și cu viteze ale vântului care depășesc 120 de kilometri pe oră, scrie, luni, ziarulEl Pais în ediția electronică, citat de Agerpres.

Fenomenul este denumit taifun dacă are loc în Pacificul de Vest sau în Oceanul Indian, cum este cazul lui Haiyan, iar dacă are loc în Caraibe și Marea Arabică atunci se numește uragan și, respectiv, ciclon.

Dezastru de proporţii biblice în Filipine, unde taifunul Haiyan a lăsat în urmă aproape 10.000 de morţi. Sute de mii de oameni au rămas pe drumuri, iar pagubele sunt de ordinul miliardelor de dolari.

4 milioane de oameni sunt acum ameninţaţi de foamete şi epidemii provocate de cadavrele intrate în putrefacţie care umplu străzile şi ruinele caselor. Autorităţile filipineze au mobilizat armata pentru a-i ajuta pe sinistraţi, iar ajutoare de urgenţă au început să fie trimise din toată lumea.

Între timp, taifunul a scăzut în intensitate, dar forţa lui a fost resimţită şi în China şi Vietnam.

Centrul arhipelagului filipinez arată precum plajele indoneziene, în urma tsunami-ului devastator din 2004.

Taifunul Haiyan, considerat cea mai puternică furtună din istoria Filipinelor a distrus zeci de mii de clădiri, cele mai multe drumuri din regiunea Leyte au devenit impracticabile, iar de apă curentă şi energie electrică nici nu se poate vorbi. Încă şocaţi, localnicii bântuie ca nişte fantome printre ruine.

Tacloban este cel mai afectat oraş. De fapt, nici nu mai este un oraş, ci un câmp de ruine, cât vezi cu ochii. Disperaţi, oamenii au trecut la acte de vandalism şi au golit magaziile cu provizii.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Noua Zeelandă şi Japonia s-au mobilizat la rândul lor şi au trimis în Arhipelag ajutoare de urgenţă.

După ce a răvăşit centrul Arhipelagului Filipinez, taifunul a lovit Provincia Hainan, din sudul Chinei, unde a adus ploi torenţiale şi vânt puternic. Vijelia a scăzut între timp în intensitate, dar forţa ei s-a făcut totuşi resimţită în nord-estul Vietnamului, unde a provocat pene de curent, a smuls acoperişurile caselor şi a scos copaci din rădăcină.

Abrutizaţi, supravieţuitorii taifunului răscoleau, duminică, dărâmăturile presărate cu cadavre din centrul arhipelagului filipinez, o regiune devastată de Haiyan, atacând magazinele şi convoaiele care aduc un ajutor insuficient, informează AFP. 

La peste 48 de ore de la trecerea unuia dintre cele mai violente taifunuri, centrul arhipelagului este teatrul unor scene de groază, în timp ce supravieţuitorii disperaţi caută să bea şi să mănânce.

La periferia Tacloban (220.000 de locuitori), unul dintre oraşele de coastă cele mai afectate de pe insula Leyte, zone întregi au fost distruse de valuri înalte de câţiva metri şi rafale de vânt ce depăşesc 300 de kilometri pe oră.

Edward Gualberto se strecoară printre cadavre pentru a răscoli rămăşiţele unei case prăbuşite. Îmbrăcat doar într-un pantalon roşu, acest tată a patru copii şi consilier local într-un sat se scuză pentru felul în care arată şi pentru acţiunile sale. 

“Sunt o persoană decentă. Dar dacă nu ai nimic de mâncare de trei zile, ajungi să faci lucruri înspăimântătoare pentru a supravieţui”, a declarat el pentru AFP, punând mâna pe nişte cutii de conserve, în timp ce muştele zboară pe deasupra lui.

“Nu avem nimic să mâncăm. Avem nevoie de apă şi alte lucruri pentru a supravieţui”, adaugă el.

Prada sa după o jumătate de zi petrecută în căutarea hranei este formată din pachete de paste, cutii de bere, conserve, biscuiţi şi acadele şi un săpun.

“Acest taifun ne-a luat orice demnitate. Dar eu încă am familie şi sunt foarte recunoscător pentru acest lucru”.

În restul oraşului, supravieţuitorii adoptă strategii de supravieţuire mai agresive, profitând de absenţa forţelor de ordine, care aproape că au dispărut după taifun.

Ca şi Edward Gualberto, ei susţin că nu au mâncat nimic de trei zile şi autorităţile recunosc că sunt depăşite şi incapabile să aducă ajutoare la faţa locului. 

Locuitorii au spart rarele vitrine de magazine care au rezistat rafalelor de vânt sau au îndoit cu ajutorul unor leviere gratiile altora. 

Un măcelar, disperat, ameninţă atacatorii cu un revolver, dar aceştia nu se sinchisesc şi devalizează magazinul. Bărbatul îşi agită arma în aer şi strigă, însă mulţimea se serveşte.

În apropiere, Emma Bermejo, proprietara unei mici patiserii, vorbeşte despre scene de “anarhie”.

Preşedintele Crucii Roşii din Filipine, Richard Gordon, i-a calificat pe unii atacatori drept “gangsteri”, după jefuirea unui convoi al organizaţiei sale în apropiere de Tacloban.

O echipă de recuperare a cadavrelor a fost activată, dar soldaţii par depăşiţi de situaţie. “Sunt şase camioane în oraş, care strâng cadavrele. Nu este suficient”, a declarat şoferul unuia dintre vehicule. “Sunt cadavre peste tot”.

“Ea este miracolul meu!” Povestea impresionantă a bebeluşului care a “sfidat” cea mai mare catastrofă naturală din Filipine

Presa internaţională a relatat cazul impresionant al unei fetiţe care s-a născut în mijlocul dărâmăturilor provocate de taifunul Haiyan. 

Micuţa s-a născut luni, într-o clădire a aeroportul din Tacloban, unul dintre oraşele grav afectate de furtună, relatează AFP. Clădirea afectată de trecerea taifunului a fost transformată în grabă în centrul medical.

“Este aşa de frumoasă. O voi numi Bea Joy, în onoarea mamei mele, Beatriz”, a precizat Emily Sagalis, în vârstă de 21 de ani, la câteva ore după ce a născut.

Mama tinerei a fost luată probabil de valurile înalte de câţiva metri generate de taifunul Haiyan şi care s-au abătut asupra casei familiale în apropiere de Tacloban, capitala insulei Leyte.

“Ea este miracolul meu. Am crezut că voi muri şi (că va muri şi) ea odată cu mine, în pântec, când au venit valurile să ne ia”, povesteştetânăra mamă.

Soţul tinerei, Jobert, povesteşte că primul val le-a luat casa de lemn, situată la câţiva metri de mal. Satul lor a fost distrus aproape total şi nu mai este decât un câmp de ruine presărat cu cadavre umflate de oameni şi animale. 

Jobert şi-a găsit soţia agăţată de obiecte care pluteau, la suprafaţa apei. Cei doi au rămas în apă ore întregi, înainte ca apele să se retragă şi să reuşească să se refugieze, într-o şcoală unde erau şi alţi supravieţuitori. Au rămas blocaţi acolo timp de trei zile, supravieţuind graţie sticlelor cu apă găsite printre dărâmături.

Când Emily a simţit primele dureri, au ieşit şi au mers mai mulţi kilometri, până când un camion i-a luat la bord. Tânărei i s-a rupt apa când a ajuns în centrul medical improvizat. Naşterea a fost dificilă şi mama a făcut hemoragie.

Potrivit autorităţilor, peste 10.000 de persoane au murit în Leyte şi câteva sute pe insulele învecinate. În cazul în care bilanţul provizoriuva fi confirmat, Haiyan va fi catastrofa naturală cu cel mai mare număr de victime din istoria recentă a insulelor Filipine.

filip


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “CATASTROFA UMANITARA IN FILIPINE, in urma taifunului Haiyan, cu 10.000 DE MORTI SI LUPTA ANIMALICA PENTRU SUPRAVIETUIRE: “E mai rau ca in iad… Avem nevoie de mâncare. Mama, te rog, ajuta-ma!” [video si foto]

  1. Daca la noi s-ar intampla un dezastru asemanator va fi mult mai grav decat la ei.Numai daca te uiti in jur, la o analiza mai atenta, poti constata ca traim intr-o lume de politeturi trucate si zambete false. Daca acum cand nu suntem intr-un asemenea dezastru oamenii se sapa pe ascuns unii pe altii si se mira cum sa-l “aranjeze” pe vecinul sau pe colegul de servici numai sa-si poata atinge scopurile, apoi intr-o situatie dezastruasa cred ca s-ar manca intre ei mai rau decat fiarele salbatice! Capitalismul a antrenat lumea in rautate, iar intr-o situatie critica majoritatea va actiona “concurential”, adica draceste, asa cum deja au fost obijnuiti.

  2. Trist e ca majoritatea oamenilor nu vede in aceste dezastre, tot mai cumplite, mania lui Dumnezeu, avertismentul. Vorbesc numai de “fenomene naturale”, “cel mai puternic taifun din toate timpurile” etc si…atat! Ca si cum nu ar fi nicio legatura intre ceea ce facem noi, oamenii si aceste catastrofe din ce in ce mai devastatoare! Noi suntem doar niste “victime”, natura e “alta poveste”, scindarea care a stricat legatura oamenilor cu Dumnezeu si, implict, cu antura, nu se vede. Parca am fi cu totii obnubilati!
    Si unde e “comunitatea itnernationala” care imediat incepe sa trimita ajutoare? Sau inca nu s=a scris despre asta? Unde e “milostenia” la zile mari, la vedere?

  3. Pingback: FILIPINE – nesfarsita TRAGEDIE cu iz apocaliptic a unor semeni uitati si… infricosat AVERTISMENT PENTRU NOI TOTI. Oare noi ce am face in locul lor? (video) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare