Ce fel de “ACORD ISTORIC” s-a incheiat in Grecia? Preotii nu mai sunt FUNCTIONARI PUBLICI, dar statul va continua subventionarea Bisericii, iar referirile crestine raman in Constitutie

8-11-2018 2 minute Sublinieri

Guvernul de stânga de la Atena a luat o măsură radicală prin care sunt schimbate relațiile statului elen cu puternica Biserică Ortodoxă, anunțând că preoții nu vor mai fi funcționari publici, scrie Guardian. Oficialii spun că sectorul public nu va mai avea niciun rol religios. 

”Prin acest acord, 10.000 de posturi de funcționari publici vor fi desființate. Deși clericii nu sunt tocmai funcționari publici, ei sunt numărați ca fiind funcționari publici”, a declarat Dimitris Tzannakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului. Premierul Alexis Tsipras, ateu declarat, a spus că este hotărât să pună capăt complicatelor legături ale statului grec cu Biserica.

Potrivit înțelegerii dintre Guvern și Biserică, preoții vor fi plătiți dintr-un fond comun ce va administra și câștigurile generate de proprietățile pe care cele două entități și le dispută încă de la jumătatea secolului trecut. 

În acest fond vor intra și o subvenție de stat pentru plata preoților, o subvenție fixă, ce nu depinde de numărul clericilor. 

Biserica greacă este, de departe, cea mai bogată instituție din țară, ea având hoteluri, afaceri și alte active în portofoliul de investiții. Dimensiunea acestei averi a creat tensiuni în timpul lungii crize financiare elene.

Înțelegere istorică la Atena în privința separării Bisericii de stat! Cei aproximativ 10.000 de preoți și arhiepiscopi nu vor mai fi funcționari publici. Ei vor fi însă plătiți în continuare printr-un fond comun, relatează BBC.

Aproximativ 10.000 de angajați ai bisericii vor fi tăiați de pe statul de plată, deși salariile lor vor fi în continuare subvenționate de statul elen.

Biserica Ortodoxă joacă un rol important în viața publică din Grecia.

Acordul între Alexis Tsipras și arhiepiscopul Ieronimos prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec şi Biserică, care este unul dintre cei mai mari proprietari în ţară.

Creditorii Greciei au cerut de mult timp guvernului să vândă active şi să reducă numărul angajaţilor din sectorul public. Potrivit sistemului actual, salariile preoţilor sunt plătite direct de la bugetul de stat, precum cele ale tuturor funcţionarilor publici.

Statul va aloca o sumă fixă, în jur de 200 de milioane de euro anual, pentru salariile angajaților din Biserică, indiferent dacă numărul preoților se va modifica.

Înțelegerea între prim minstru grec Alexis Tsipras și Arhiepiscopul Ieronymos a fost criticată de politicieni și preoți.

Potrivit Agerpres, un grup care îi reprezintă pe preoţi a declarat că va rezista oricărei încercări de a li se retrage statutul de funcţionari publici. „Ne vom strădui să asigurăm menţinerea statutului actual”, a spus părintele Georgios Sellis, şeful asociaţiei preoţilor greci, citat de website-ul de ştiri Proto Thema.

Aranjamentul preliminar de marţi coincide cu discuţiile parlamentare pe tema revizuirii Constituţiei Greciei. Tsipras a declarat că l-a asigurat pe arhiepiscop că orice schimbări constituţionale vor proteja autonomia Bisericii.

Nota noastra

Tsipras a anuntat un “acord istoric” intre statul elen si Biserica Ortodoxa, bifand, astfel, o noua masura secularizanta pentru Grecia.

Sigur ca in presa romaneasca masurile sunt prezentate ca fiind un fel de revolutie seculara a la francaise, eventual un model de urmat si de catre noi. Dar realitatea este alta.

De fapt, acordul istoric dintre Biserica si stat apropie Grecia de modelul romanesc. La noi preotii nu sunt functionari publici si nici nu au salariul platit integral de catre stat.

Acum, in Grecia, noul acord prevede ca preotii nu mai sunt direct salariati ai statului din postura de functionari publici, insa, in schimb, statul va subventiona un fond al Bisericii cu o suma echivalenta cu salariile preotilor. 🙂 Mai simplu spus, preotii nu mai sunt platiti direct de catre stat, ci statul da banii Bisericii care ii redistribuie preotilor

Sigur ca, in context grecesc, acordul schimba substantial raporturile dintre stat si Biserica, insa acolo BOG chiar functioneaza ca o religie de stat. Ah, iar fondurile pe care statul elen le da bisericii sunt mult mai mari decat cele pe care le da statul roman BOR-ului. 

Tsipras anuntase obiective mai ambitioase: schimbarea Constitutiei tarii astfel incat sa fie formulata explicit separarea statului de biserica. Premierul Greciei nu a mai spus nimic, insa, de acest obiectiv, declarand, in schimb, ca intentioneaza sa sublinieze contributia Bisericii la dezvoltarea natiunii grecesti. De asemenea, referirile la Sfanta Treime din Constitutia Greciei par ca raman neatinse.


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Ce fel de “ACORD ISTORIC” s-a incheiat in Grecia? Preotii nu mai sunt FUNCTIONARI PUBLICI, dar statul va continua subventionarea Bisericii, iar referirile crestine raman in Constitutie

  1. Subventiile pentru preoti la noi sunt doar pe hartie . Preotii trebuie sa aiba si alte surse de venit pentru a putea sa se descurce cu cheltuielile curente din familie. Unii sunt angajati la alte institutii pentru a face fata. Iar problemele bisericii trebuie rezolvate de preoti dintre care unii abia mai fac fata sarcinilor zilnice. Mai mult se discuta despre credinta care trebuie sa devina o chestiune personala, sa nu mai fie scoasa in public. Ciolos si-a trecut in programul partidului Ro+ asemenea aberatie. Cand a fost premier a refuzat sa dea banii alocati in 2016 pentru constructia Catedralei Mantuirii din acelasi motiv, desi fusesera trecuti in buget din anul anterior, de guvernul precedent. In viitorul apropiat in Romania vor fi luate masuri financiare impotriva bisericii si a preotilor mai drastice decat in Grecia. Chestiunea este conturata clar deja, chiar daca la putere ajunge un alt “coleg” de-al lui Ciolos. Biserica la varf inca nu spune nimic despre subiect. Asteptam !

  2. Istoric, neistoric, asa cum spune si admin in nota sa, modelul s-ar dori a fi preluat si de BOR. Insa discutiile pe tema asta sunt departe de a fi incheiate, dimpotriva,

    Patriarhul Ecumenic e suparat ca n-ar fi fost anterior informat asupra acestor demersuri. Mai mult chiar, aminteste de actul din 1928 prin care anumite zone grecesti ar ramane sub influenta Patriarhiei Ecumenice. Asta ar insemna ca preotii din aceste zone nu intra sub incidenta acordului de salarizare incheiat intre Biserica Greaca si Tsipras. Iar relatiile dintre Arhiepiscopul ieronim al Atenei si Bartolomeu nu sunt dintre cele mai cordiale, ultima lor intalnire fiind anulata.
    Complicat. In presa greaca se vorbeste insa de un efect al acestei neutralitati a statului fata de Biserica – eliminarea Sfintei Cruci de pe steagul grecesc. Parintele Elpidie, daca nu ma insel, ar fi avertizat despre acest lucru.

    Mult mai multe modificari vor sa aduca guvernantii, despre care insa nu se aminteste nimic in articolele preluate de catre presa noastra. De pilda, modificarea articolului 3 din Constitutie in sensul eliminarii numelui lui Iisus Hristos si a Bisericii lui Hristos din enunt. https://www.pentapostagma.gr/2018/11/%CE%BA%CF%8C%CE%B2%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B9%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81.html
    Sau eliminarea numelui Sfintei Treimi din juramintele oficiale.
    https://www.pentapostagma.gr/2018/11/%CE%B9%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CE%BF.html

    Ramane insa in asteptare hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Greciei.

    Mai mult chiar, saptamana viitoare este asteptata vizita Patriarhului Efrem al Antiohiei, (monofizit), acesta urmand a primi titlul de doctor onorific al Universitatii din Atena.

    .

  3. Bomb at Greek church injures 2. The timed device exploded outside the Orthodox church of Saint Dionysius the Areopagite
    “This church has three priests and we are all wondering why someone would attack the patron saint of Athens … We don’t really understand why someone would attack us, to attack love.”
    https://www.sfgate.com/news/world/article/Greek-policeman-injured-in-small-explosion-13492730.php
    https://sputniknews.com/europe/201812271071026792-blast-athens-church/

  4. In Greece, 93 cases were sent for prosecution that involved Greek diplomats issuing visas to unaccompanied children in order to facilitate illegal removal of their organs, “but the press did not write about them,” according to Nikos Kotzias, Greece’s former Minister of Foreign Affairs.
    https://www.gatestoneinstitute.org/13346/greece-organ-trafficking

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare