Ce „ÎNDRUMĂRI” a transmis Patriarhia Română privind participarea credincioșilor la slujbele bisericești pe timpul STĂRII DE ALERTĂ

15-05-2020 4 minute Sublinieri

Sursă foto: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/bor-anunta-ca-redeschide-bisericile-nu-este-permisa-sarutarea-icoanelor-ce-reguli-sunt-impuse-credinciosilor-1307316

Basilica:

Îndrumări bisericeşti pentru starea de alertă

Având în vedere că, din 15 mai 2020, încetează starea de urgență și aplicabilitatea Ordonanțelor militare care au limitat importante aspecte ale vieții religioase publice a credincioșilor, în urma consultării cu Guvernul României, Patriarhia Română transmite următoarele îndrumări către unitățile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române din țară, privind accesul credincioșilor ortodocși în lăcașurile de cult, în cimitire, și participarea acestora la sfintele slujbe:

I. Accesul credincioşilor în lăcașurile de cult

1. Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei.

2. Se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice. Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual, spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh.

3. Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

4. De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

5. Ordinea, disciplina, igiena și respectarea acestor măsuri vor fi asigurate prin angajaţi sau voluntari desemnați ai bisericii respective.

6. La Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, săvârșite în aer liber, lângă lăcașul de cult, pot participa şi credincioşii mireni.

7. La slujbele săvârşite în afara lăcașurilor de cult, distanța între credincioși va fi de 2 m în orice direcție.

8. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

9. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

10. Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul. Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului.

11. Sfânta Taină a Botezului şi Sfânta Taină a Cununiei se vor săvârși în lăcașul de cult cu un număr de maximum 16 participanţi (slujitorii bisericeşti, primitorii Tainei, părinţii acestora şi naşii). Aceştia vor respecta în biserică distanţa de 2 m. Nu se va săvârşi Taina Botezului pentru mai mulţi copii odată. După fiecare Botez, cristelniţa se va goli de apă şi se va dezinfecta. La Taina Cununiei, paharul comun („paharul mântuirii”) se va oferi doar mirelui şi miresei (conform rânduielii Slujbei Sfintei Cununii).

12. Slujba de înmormântare va fi săvârşită în biserică (număr de maximum 16 persoane) sau în aer liber, respectându-se toate normele sanitare, distanţă de 2 m şi alte prevederi legale în vigoare.

13. Credincioşii ortodocși români care nu pot participa fizic la slujbele Bisericii pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile TRINITAS TV şi Radio TRINITAS ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

14. Credincioşii bolnavi aflaţi la domiciliu sau în spitale pot primi Împărtăşania pentru bolnavi cu respectarea strictă a regulilor sanitare, potrivit îndrumărilor speciale pentru aceste cazuri.

II. Folosirea spațiului liturgic

15. La intrare şi ieșire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, ușa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieșire, pentru a se evita intersectarea credincioșilor.

16. La intervale de patru ore, potrivit dispozițiilor autorităților, lăcașul de cult urmează a fi bine aerisit.

17. La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.

18. În perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar, însă evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se va arata printr-o închinăciune, însoțită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un gest de înclinare a capului.

19. Până la normalizarea situației, nu se vor organiza agape în biserică sau în spaţiile anexe ale acesteia.

20. La pangarul bisericii va sta o singură persoană care va purta mască de protecţie şi mănuşi. Se va evita contactul direct al acestei persoane cu credincioşii din biserică. Ca măsură de siguranţă (acolo unde locul destinat pangarului nu este un spaţiu închis), se recomandă montarea unui panou protector din plexiglas cu o deschizătură la partea inferioară.

21. Pentru accesul la lumânărar, se va evita aglomerarea de persoane, prin păstrarea distanței.

III. Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii

22. Numărul slujitorilor Sfântului Altar trebuie să fie relativ mic (de pildă, un ierarh, doi preoți, doi diaconi și doi paracliseri), pentru a se putea păstra o anumită distanță de 2 m între ei.

23. Cântarea liturgică se realizează de către maximum 3 cântăreți la parohii și 6 cântăreți la catedrale, care vor păstra între ei distanța fizică sanitară.

24. Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi de asemenea curăţite.

25. Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.

26. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

IV Accesul în cimitire

27. În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

*

28. Activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecție stabilite de autorităţi.

Măsurile prezente au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă.

Document PDF.


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Patriarhul Daniel

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Ce „ÎNDRUMĂRI” a transmis Patriarhia Română privind participarea credincioșilor la slujbele bisericești pe timpul STĂRII DE ALERTĂ

  1. “….modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.”
    Intrebare:
    Sfintul Sinod al BOR cunoaste numai in parte dreapta credinta si are nevoie de sfat de la persoane din afara BOR ca sa decida/hotareasca cu privire la “modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie”?
    Va rog sa ma lamuriti: doresc sa fiu sub ascultare de la ierarhul locului ca sa nu risc sa fiu in inselare.
    Doamne ajuta.

  2. Poate gresesc eu, dar concluzia este ca BOR canta in struna guvernului, pune in aplicare niste reguli aberante (frizerul are voie sa te atinga, preotul nu!) si mai trage de timp, prelungind aiureala, pana dupa 1 iunie. Chipurile pana atunci asteapta parerea grecilor despre impartasirea credinciosilor, ca oricum numai de greci a tinut cont intotdeauna. Se face ca nu stie cum se impartasesc grecii, adica normal. (Aproape) toata lumea e multumita.

    Si-o-ntrebare: ce a primit in schimb BOR? Sau doar unii?

  3. Daca Patriarhia a zis ca ”e permisa participarea mirenilor la Sfanta Liturghie”, eu zic ca e bine. Foarte bine, chiar! Minunat!
    Halucinant… Sigur nu e un comunicat de presa emis de USR?

  4. „Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala.”

    Dacă cei menționați mai sus rămân acasă, înseamnă că în biserică intră doar oameni sănătoși! La ce bun toată mascarada asta și tot dansul ăsta tematic?

    Trebuiau să-și amintească pasajul biblic din Faptele Apostolilor și felul în care căpeteniilor poporului și bătrânilor lui Israel „Petru şi Ioan, răspunzând, au zis: Judecaţi dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm de voi mai mult decât de Dumnezeu.”

    „Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe”. Purtarea măștilor este pentru spații închise! (o măsură oricum stupidă!). Dar, dacă slujbele vor avea loc afară la ce bun să se poarte mască?!!!

    Dezamăgire totală! La începutul pandemiei poate frica era mai explicabilă. Acum, după evoluția lucrurilor, ținând cont de statistici (chiar așa superumflate), când constați că grozava pandemie nu se deosebește ca virulență de o gripă obișnuită, nu se mai justifică nimic din toate astea! Destul! Se face jocul unor puteri care restrâng inadmisibil drepturile cetățenești și vor să instituie o dictatură! Prea multă obediență.

  5. La punctul 9
    „9. Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, astfel încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania individuală și citirea unor rugăciuni pentru diferite trebuinţe. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.”

    La punctul 26

    „Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.”

    Concluzia:
    Preotul are dreptul și datoria de a spovedi în Biserică, în privat (fara prezenta altei persoane concomitent în Biserică pentru că nu se poate respecta distanța de 2 metri) pe absolut toți credincioșii din parohie, și are dreptul și datoria de a administra Sfânta Împărtășanie sau Aghiazmă Mare, sau canon, în particular, în taină care are loc numai între penitent și duhovnic, urmând propria conștiință și rânduiala Bisericii ca și până acum.

    Având în vedere că Sfânta Liturghie de la crez la chinonic a devenit publică și nu se mai desfășoară în privat ca în primele veacuri, cu ușile închise, și pot fi persoane participante care se smintesc întrucât nu sunt convinși că în potir se află Izvorul vieții, se amână momentan împărtășirea în cadrul Sfintei Liturghii….

  6. Recomandarea Patriarhiei referitoare la participarea varstnicilor la slujbele Bisericii este discriminatorie si umilitoare! Deci pentru vârstnici Bisericile rămân închise pe perioada stării de alerta.
    Pentru ca data fiind aceasta recomandare, e jenant sa nu tii cont de ea, când – datorita obligatiei de a pastra distanta- numărul de participanti este mult limitat.

    Este atât de trist si deznădăjduitor ce se întâmpla! Chiar si in Biserica discriminam?

    Este normal ca sa ramai acasă când ai ceva contagios- si asta e de bun simt pentru oricine- dar in rest? Si tocmai vârstnicii …

  7. @ AnaR:

    Asa este, dar e o recomandare, nu o interdictie. Va sfatuiesc sa nu ii dati atata de mare importanta si sa nu o puneti la inima. Majoritatea recomandarilor sunt jignitoare pentru credinciosi. Si legate de masca, si de icoane etc. Daca puteti, alegeti o biserica unde sa existe un spatiu mai mare in curte sau veniti ceva mai devreme. Nu o sa va scoata nimeni de acolo, iar daca totusi parohul este vreun #-ist care se inchina mai mult la Covid si la Arafat, atunci mergeti in alta parte. In orice caz, va rog, NU LIPSITI din acest motiv de la Biserica.

  8. Pingback: NOILE REGULI PRIVIND SLUJBELE RELIGIOASE. Se renunță la purtarea măștilor de protecție în aer liber, slujbele nu mai sunt asimilate adunărilor publice. S-a renunțat și la intruziva și inepta recomandare a lingurițelor de unică folosință
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare