CHIVOTUL LEGII: noul “miracol” mediatic al coptilor etiopieni, prezentati DE PRESA drept ORTODOCSI

16-12-2011 2 minute Sublinieri

Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii creştine ar putea fi elucidat. “Chivotul Legii”, care adăposteşte tăbliţele de lut cu Cele Zece Porunci, scrise chiar de mâna lui Dumnezeu şi primite de Moise pe muntele Sinai, ar putea fi văzut pentru prima dată, după  trei milenii.

Acesta ar fi un adevărat miracol, iar reprezentanţii bisericii spun că ar fi un argument de necontestat al faptului că Dumnezeu există, multe “suflete împietrite urmând să fie convertite la credinţă”. Biserica Ortodoxă din  Etiopia susţine că are Cufărul Sacru. Obiectul de cult ar fi  adăpostit în biserica “Sf. Maria” din Aksum.  Cufărul ar putea fi mutat din cauza lucrărilor de renovare la care va fi supusă biserica. Acest lucru va fi o şansă pentru creştini pentru a vedea Chivotul Legii.

Potrivit Bibliei, Chivotul Legii a fost ţinut în Templul lui Solomon din Ierusalim, timp de mai multe secole. Obiectul sacru a dispărut după ce babilonienii au distrus Ierusalimul, în anul  586 î.Hr., însă Nu există nicio menţiune despre distrugerea acestuia. Tim Makins, un fotograf britanic, a descoperit biserica anul trecut în septembrie, în timpul unei călătorii prin Etiopia, scrie Daily Mail.

Una din cele mai cautate relicve biblice, Chivotul Legii, ar putea fi scoasa la lumina, dupa secole intregi in care a fost inconjurata de mister si speculatii. Oamenii ar putea sa vada pentru prima data Chivotul Legii, care se crede ca este ascuns intr-o capela din Etiopia, iar preotii au refuzat pana acum sa-l arate. In curand, insa, relicva va trebui mutata in alta parte.

Biserica Ortodoxa din Etiopia pretinde ca faimosul Chivot, care adaposteste tablele cu cele 10 porunci date lui Moise, se afla in Capela Tablelor din orasul Aksum, inca din anul 1960. Pretioasa relicva este pazita de un preot batran, singurul care era dreptul s-o vada si sa stea in apropierea ei. De asemenea, preotul nu are voie sa iasa din capela si este obligat sa o pazeasca neincetat, pentru tot restul vietii sale.

Acum insa, o defectiune aparuta in acoperisul capelei pune in pericol Chivotul, pentru ca permite scurgerea apei inauntru, scrie Daily Mail. Prin urmare, scrinul va trebui mutat in alta capela, oferind astfel ocazia credinciosilor de a vedea, chiar si pentru scurt timp, Chivotul. Conform Bibliei, Chivotul Legii a fost construit la ordinul lui Moise, ca sa adaposteasca tablele cu cele 10 porunci primite de la Dumnezeu pe Muntele Sinai. Acest obiect avea puteri magice, iar cei care il atingeau mureau pe loc.

Chivotul a fost adapostit in Templul din Ierusalim, ridicat de regele Solomon, pana la invazia babilonienilor, in secolul al VI-lea i.Ch., cand a disparut fara urma. Dupa aceea, relicva a devenit legenda, dar si un obiect mult ravnit si cautat de aventurieri si arheologi. Desi nimeni nu a vazut acest scrin, se crede ca este facut din lemn de acacia, placat cu aur si are doi ingeri din aur sculptati deasupra capacului. Capela unde este ascuns Chivotul a fost gasita de fotoreporterul Tim Makins, anul trecut.

El crede ca mutarea scrinului, care va fi obligatorie, pentru a impiedica distrugerea lui, va fi o ocazia unica pentru credinciosi, dar si pentru toti cei interesati sa afle daca pretentiile Bisericii Etiopiene sunt intemeiate. O legenda locala, sustinuta de autoritatile religioase, spune ca relicva a ajuns in Etiopia cu mii de ani in urma, fiind adusa de fiul regelui Solomon si al reginei din Saaba, care era atunci regele Etiopiei. El ar fi furat Chivotul din Templu, lasand in loc o copie, care a fost distrusa in timpul invaziei straine. Jurnalistul a aflat ca autoritatile au decis construirea unei alte capele, alaturi de cea actuala, iar Chivotul va fi mutat aici temporar, peste cateva luni.

Nota noastra:

In pragul Nasterii Domnului suntem “amenintati” cu inca o dezvaluire- “miracol” care ar aduce “la lumina” unul din “cele mai mari secrete ale crestinismului” – chivotul legii. Deloc intamplator, credem noi, acest “miracol” care nu prea e miracol si care a fost chip (prefigurare) al evenimentului cel mai important – si deloc secret – de care ne apropiem: Nasterea Mantuitorului Hristos, Domnul Domnilor si Imparatul Imparatilor.

Chivotul legii este un simbol al Vechiului Testament, al Decalogului, al legii mozaice, care a fost insa implinita si inlocuita cu legea cea noua, a harului. De aceea, Maica Domnului este numita chivot dumnezeiesc, ca ceea ce contine pe Hristos,  El Insusi Nou Legamant, El Insusi Lege, caci legea noastra e Hristos.

Prin acest “miracol” se vrea, probabil, sa se puna in umbra evenimentul Nasterii Domnului prin propulsarea mediatica a unui eveniment specific Vechiului Testament si legii vechi.

Pe langa acest lucru, coptii, cei care ar detine presupusul “miracol”, sunt prezentati, in nestire, drept Biserica Ortodoxa, ceea ce e fals: coptii sunt monofiziti, deci heterodocsi.

Oarecum ca in bancurile Radio Erevan, avem inca un spectacol mediatic: un miracol, cel mai mare secret al crestinismului, aflat la o biserica ortodoxa: de fapt nu e miracol, ci presupus vestigiu istoric, nu e al crestinismului, ci al legii vechi, si nu e la o biserica ortodoxa, ci la una monofizita.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare