UNGARIA: Bancile participa la pierderi. FMI SI UE INTRERUP NEGOCIERILE, protestand fata de intentia Ungariei DE A PRELUA CONTROLUL BANCII NATIONALE

16-12-2011 2 minute Sublinieri

 • ZF:

Acord istoric la Budapesta: Băncile acceptă să împartă cu guvernul pierderile din fixarea cursului de schimb

Guvernul de la Budapesta a ajuns la un acord cu băncile de pe piaţa locală pentru împărţirea poverii din pierderile provocate de îngheţarea cursului de schimb la creditele imobiliare, a declarat vineri ministrul maghiar al Economiei, citat de Bloomberg.

Circa 900 de miliarde de forinţi (2,9 miliarde de euro) reprezintă pierderile estimate din fixarea cursului de schimb la plata ratelor, în următorii cinci ani, din care două tremi vor fi asumate de bănci iar o treime va fi suportată de guvernul ungar. Conform acordului dintre bănci şi guvern, creditele în valută străină cu restanţe mai mari de 90 de zile vor fi convertite în forinţi, iar un sfert din suma rezultată va fi ştearsă.

Înţelegerea dintre autorităţile maghiare şi bănci reprezintă o “piatră de hotar” şi ar trebui să susţină cotaţia forintului, afirmă preşedintele Asociaţiei Băncilor din Ungaria, Mihaly Patai. Durata acordului este de cinci ani. Legislativul ungar a adoptat în luna septembrie o iniţiativă a guvernului condus de Viktor Orban (foto), care fixează cursul de schimb pentru plata creditelor ipotecare la 180 de forinţi pentru francul elveţian şi la 250 de forinţi pentru euro, o paritate cu circa 25% sub nivelul de referinţă al pieţei.

Orban: FMI este propria noastră bancă, Ungaria nu trebuie să-şi discute politicile economice pentru a obţine o linie de credit

Ungaria nu vrea să-şi discute politicile economice cu FMI pentru a obţine o linie de credit, la care are dreptul, întrucât din postura de acţionar al instituţiei internaţionale ar fi ca şi cum ar negocia cu propria bancă, a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orban, potrivit Portfolio.

Orban a acordat un interviu postului public de radio cu scurt timp înainte ca delegaţiile FMI şi Comisiei Europene, aflate în Ungaria pentru discurţii pregtătitoare în privinţa unui nou acord, să părăsească ţara chiar dacă aveau programată o întâlnire în această după-amiază cu oficiali de la Budapesta.

Referitor la acordul semnat cu băncile comerciale din Ungaria pentru susţinerea persoanelor cu împrumuturi ipotecare în valută, Orban a afirmat că Budapesta nu s-a consultat cu nimeni în această privinţă, întrucât negocierile oficiale cu FMI nici nu au început şi chiar după ce acestea vor începe Ungaria “nu vrea să-şi discute politicile economice cu Fondul”.

“FMI este ca o bancă, o organizaţie financiară, iar noi suntem membri ai acestei bănci, de la care putem cere împrumut sau o măsură de siguranţă când avem nevoie. În fapt ar fi ca şi cum am negocia cu propria noastră bancă”, a spus el. […]

Delegaţiile Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunii Europene (UE), venite la Budapesta pentru a discuta un ajutor pentru Ungaria, au părăsit capitala vineri, mai devreme decât era prevăzut, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de un proiect de reformă a băncii centrale locale, relatează presa ungară, preluată de AFP.

Delegaţiile FMI şi UE ‘au părăsit Budapesta vineri, în zori, înainte de finalizarea discuţiilor’, a relatat pe site-ul său săptămânalul economic HVG.Conform articolelor din alte organe de presă, precum Origo sau Index, care se bazează pe surse ungare, dar şi de la Washington şi Bruxelles, discuţiile au fost întrerupte din cauza unui proiect de lege depus miercuri în parlamentul ungar, considerat un atentat la independenţa băncii centrale ungare.

“Negocierile informale s-au terminat, iar negocierile oficiale nu vor începe decât în ianuarie”, a precizat pentru AFP serviciul de presă al guvernului ungar, fără a comenta informaţiile apărute în media.  Budapesta a început negocierile cu FMI şi UE pentru a cere un ajutor financiar, evaluat între 15 şi 20 de miliarde de euro, pentru a face faţă unei grave crize de refinanţare. Această misiune nu reprezenta decât un prim contact, negocierile oficiale urmând să înceapă în ianuarie pentru a încheia un acord în februarie.

FMI, UE şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-au exprimat joi îngrijorarea privind noul proiect de reformă a Băncii Centrale Naţionale (MNB) care, în opinia instituţiilor internaţionale, i-ar ameninţa independenţa. Textul prevede retragerea guvernatorului MNB a prerogativei de a-şi alege adjuncţii, sarcină care va reveni şefului guvernului. De asemenea, proiectul de reformă prevede o extindere a consiliului monetar, care decide politica de dobândă, de la şapte la nouă persoane, crescând de asemenea de la patru la şase numărul de membri externi numiţi de parlament, unde formaţiunea Fidesz al lui Viktor Orban deţine o majoritate de două treimi.

În opinia guvernatoului MNB Andras Simar, recunoscut pentru faptul că este în conflict cu premierul, proiectul arată ca ‘o preluare totală de putere asupra băncii centrale’ de către guvern.

Nota noastra:

Dincolo de enigmaticul fapt ca Ungariei i se permite o astfel de politica, episodul tentativei preluarii controlului bancii centrale de guvern arata cu prisosinta faptul ca bancile asa-zis “nationale” sunt filiale locale prin care se promoveaza interese straine – respectiv interesele FMI, UE si BCE.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “UNGARIA: Bancile participa la pierderi. FMI SI UE INTRERUP NEGOCIERILE, protestand fata de intentia Ungariei DE A PRELUA CONTROLUL BANCII NATIONALE

 1. ..”George Soros este un emigrant din Ungaria care a ajuns in Statele Unite ale Americii in anul 1956, la varsta de 26 de ani, unde si-a creat un renume mondial de “specialist in finante si investitii”.”

 2. Pingback: D'ale austeritatii: DATORIILE PUBLICE sunt o ARMA ATOMICA iar Germania IMPRUMUTA tarile "periferice" ca sa ii fie CUMPARATE produsele de export
 3. Ungariei “i se permite” o altfel de politica? Serios? Dar pe guvernantii romani cine ii opreste sa isi protejeze propria populatie? Lipsa de coloana vertebrala si lipsa iubirii de tara. Ungurii, asa cum sunt au invatat ceva de-a lungul istoriei: aservirea nu aduce nimic bun! Si ei sunt atacati de evrei din toate partile si pe toate planurile, si ei o duc greu, dar nu sunt nationalisti doar din gura, precum romanii. La ei nationalismul se imbraca in fapte. Si inghetarea francului a fost una din aceste fapte. Eu nu stiu cum se vad anumite lucruri din Capitala, dar de la granita, si din Ungaria se vad, cu siguranta, altfel. Eu cred ca avem de invatat de la unguri. Si, daca tot am ajuns pe primele locuri la cedarea terenului agricol, ia faceti o vizita de curiozitate sa vedeti cate terenuri agricole sunt nelucrate in Ungaria. Si comparati cu romanii, care pe timp de criza, fac donatii terenurile agricole pe care le au. Avem multe de invatat de la maghiari. Si ma refer la adevaratii maghiari, cei crescuti in Ungaria si care nu au nicio jena sa vorbeasca romaneste sau sa isi faca prieteni romani. Absolut nicio jena si niciun resentiment. Din pacate, ungurii de aici, majoritatea dintre ei, oricat s-ar zbate, nu raman decat niste patachine sovine de care nu e nevoie nici aici, si nici dincolo.
  Doamne, ajuta!

 4. Pingback: AUSTERITATEA NE INFUNDA ECONOMIA, contrar propagandei FMI (Financial Times)/ Cehia si Ungaria ATACA ACORDUL FISCAL EUROPEAN [video]
 5. Pingback: Ungaria a primit ultimatum de la Barroso. BULGARIA NU VREA SA DEA BANI LA FMI
 6. Pingback: UNGARIA: parlamentul decide CONTROLUL BANCII NATIONALE. “Izolare internationala” pentru regimul Orban? - Razboi întru Cuvânt
 7. Pingback: UNGARIA: Constitutia ”NATIONALISTA” si ”CONSERVATOARE” a lui Orban a intrat in vigoare, pe fondul PROTESTELOR. Care va fi rolul Ungariei in IURESUL CARE VA INSTALA NOUA ORDINE MONDIALA? - Razboi întru Cuvânt
 8. Pingback: Ungaria s-a ”predat” NECONDITIONAT FMI-ului? - Razboi întru Cuvânt
 9. Pingback: VIKTOR ORBAN LA JUDECATA EUROCRATILOR. Care e legatura intre SANCTIONAREA UNGARIEI DE UE SI PROTESTELE DIN ROMANIA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 10. Pingback: UNGARIA in viziunea lui Viktor Orban: ELIBERATA DE GOLIATII FINANCIARI SI REINTOARSA LA CRESTINISM - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare