CINE NE IMBRANCESTE IN GROAPA?/ Validarea statului Kosovo – scanteia care poate aprinde Balcanii. TOKES CHEAMA UNGURII IN STRADA PENTRU AUTONOMIE/ Tragedia de la Smolensk miroase a atentat/ CATASTROFE NATURALE CU IZ APOCALIPTIC in multe regiuni ale lumii/ FEBRA SINUCIDERILOR IA AMPLOARE, “GRATIE” CINISMULUI TELEVIZIUNILOR/ Ascensiuni toxice si… noul “om nou”/ CONCUBINAJUL SI EFECTELE ASUPRA COPILULUI (Stiri 21-22 iulie 2010)

23-07-2010 16 minute Sublinieri

Declaratii incendiare ale lui Radu Tudor, Antena3, duminica 18 iulie 2010 (“Sinteza zilei”):

“Sunt foarte multe persoane care sunt in mediul asta de specialitate, care au de-a face cu securitatea nationala… se gandesc foarte serios la subiectul asta. Romania este atat de vraiste si atat de distrusa in elementul ei esential, incat e imposibil sa te gandesti doar la incapacitatea si la analfabetismul in materie de administrare a tarii, pentru actuala putere. Sunt oameni care se gandesc foarte serios ca, probabil, entitati straine sau state, pe de-a-ntregul, fie pot fi in spatele acestei nenorociri care se produce cu Romania – pentru ca si-au propus lucrul acesta, si-si freaca mainile de bucurie, cand vad in ce groapa este Romania – fie, pur si simplu, prin elemente disparate in interiorul puterii ajuta la acest obiectiv.

Gandeste-te ca la 1 ianuarie 2007 Romania a intrat in UE si eram deja membri NATO… De atunci a inceput prabusirea Romaniei! Romania, ca stat UE si NATO, are un profil infinit mai vulnerabil decat avea inainte si este imposibil sa nu te gandesti ca sunt forte si structuri straine care au o implicare in nenorocirea Romaniei si care, probabil, au si cativa reprezentanti la cel mai inalt nivel in conducerea Romaniei…

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Agricultură (FNPAR) declarase anterior că fermierii români au proiecte bune, dar care se lovesc de problema finanţării.

“Nu suntem agricultori europeni, ci suntem cobaii Europei. Credeţi că fermierul român poate rezista cu o subvenţie inexistentă? Vreţi să fim o ţară în care peste ani să vină turiştii şi să vadă că aici a trăit cândva poporul român?” a întrebat retoric Matei.

Comisia Europeană a respins taxarea inversă în sectorul alimentar prin care TVA s-ar încasa la vânzarea produsului în magazin, a declarat preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, Aurel Popescu.

Prin taxarea inversă în industria alimentară, TVA se încasează în magazine, nu pe parcursul ciclului de fabricaţie a produselor.

Preşedintele Rompan a mai spus că în prima decadă a lunii iulie, după creşterea TVA, vânzările din domeniul panificaţiei au scăzut cu 10% şi vor urma să scadă cu 15-20%.

“Domnul Vlădescu mi-a spus să vorbim despre taxarea inversă la trecut, pentru că nu se mai poate face, deoarece România nu poate obţine acest lucru de la Comisia Europeană”, a spus Popescu.

Vlădescu, neputincios în faţa UE

El i-a cerut lui Vlădescu să convingă oficialii de la Bruxelles să accepte taxarea inversă, pentru că altfel va fi încurajată evaziunea fiscală.

“Asta înseamnă că s-a dat drumul la evaziunea fiscală, iar aceasta este aproape legalizată”, a adăugat Popescu.

FMI, Comisia Europeană (CE) şi BNR au decis, joi, la Bruxelles, că expunerile primelor nouă bănci străine prezente pe piaţa românească pot varia într-o marjă de plus/minus 5% faţă de nivelul înregistrat în luna martie a anului trecut, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Bancpost, Mihai Bogza. Reprezentanţi ai FMI, CE, BNR şi Ministerul Finanţelor s-au întâlnit cu oficiali ai Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.

“Comisia Europeană a transmis ambasadorului Mihnea Motoc, şeful Reprezentanţei României pe lângă Uniunea Europeană, o notă în care se arată că, dacă legea privind scăderea salariilor angajaţilor BNR nu va fi modificată, atunci ar putea declanşa procedura de infringement, întrucât încalcă prevederea Tratatului UE privind independenţa financiară a băncilor centrale şi articolul care interzice utilizarea resurselor BNR pentru finanţarea statului, au declarat unele surse oficiale.

De asemenea, executivul UE a arătat că scăderea salariilor angajaţilor băncii centrale cu 25% nu este în conformitate cu memorandumul de înţelegere pe care autorităţile române şi l-au asumat recent în cadrul programului de asistenţă financiară semnat cu mai multe instituţii internaţionale.

“Comisia a subliniat că este pentru a doua oară când este posibil ca prevederile Tratatului să fie încălcate, după ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind combaterea evaziunii fiscale, au arătat sursele.

Comentariul nostru:

Suntem in menghina FMI si Comisia Europeana care sugruma din fasa orice fel de tentative, oricat de firave, de masuri de redresare sau, cum e cazul salariilor angajatilor BNR, de masuri care ar atinge privilegiile castei euro-masonice. Acelasi tandem  – FMI si Comisia Europeana, laolalta cu BNR, au decis ca bancile straine isi pot reduce expunerile de pe piata nationala. In cazul Ungariei, FMI si CE au reactionat la fel de dur, reactionand la intentia guvernului de a pune o taxa asupra bancilor… Sunt zone de care este strict interzis a te atinge… si tocmai acelea care constituie buba care a cauzat puroiul si infectia actuala…

 • Hotnews:

VIDEO Leonard Orban: A existat, la un moment dat, ideea ca daca raportul este negativ, sa nu se mai acorde transele din imprumutul acordat Romaniei de FMI, CE si Banca Mondiala

FMI: Criza datoriilor ar putea frana relansarea zonei euro

Barack Obama promulga o lege istorica privind reforma sistemului financiar

*

Potrivit lui Vergil Voineagu, recensământul din 2011 va cuprinde şi o serie de informaţii în plus faţă de cel din 2002, şi anume codul numeric personal, date privind nivelul educaţional, întrebări privind abilităţile în desfăşurarea activităţii curente, date privind locuinţa.

*

Înainte de pronunţarea Curţii, premierul kosovar Hashin Thaci s-a deplasat în SUA, unde a avut o întâlnire cu vicepreşedintele american Joe Biden. România a pledat în favoarea Serbiei, prin secretarul de stat din Ministerul de Externe Bogdan Aurescu. Decizia poate intensifica mişcările separatiste din Transnistria, Ciprul de Nord, Nagorno Karabah sau Osetia de Sud. Kosovarii au acum cale liberă pentru aderarea la ONU, pentru care au nevoie de recunoaşterea a 100 de state membre. Până acum, doar 69 de ţări au recunoscut statul din Blacani. Verdictul a fost dat de zece din cei 14 judecători ai Curţii. Completul a fost prezidat de japonezul Hisashi Owada, care a declarat că “dreptul internaţional nu interzice declaraţiile de independenţă. Japonia face parte din cele 69 de state care au recunoscut declaraţia de independenţă a Kosovo, proclamată pe 17 februarie 2008. Preşedintele sârb Boris Tadici a declarat că un aviz favorabil independenţei va stabili un precedent periculos. “Va declanşa un proces care va crea mai multe state noi şi va destabiliza numeroase regiuni ale lumii”. La Belgrad au fost semnalate deja ciocniri între manifestanţii sârbi nemulţumiţi de verdict şi forţele de ordine.“Este o zi mare pentru Kosovo, iar mesajul meu pentru guvernul sârb este «veniţi pentru a discuta»”, a declarat şeful diplomaţiei kosovare, Skender Hyseni.

 • Hotnews:

AUDIO Cristian Diaconescu: Pozitia Romaniei in privinta Kosovo se va schimba, cel mai probabil, dupa decizia CIJ

SUA cere recunoasterea imediata a statului Kosovo, Rusia spune ca decizia Curtii nu ofera nicio baza legala in acest sens

Decizia Curtii Internationale de Justitie potrivit careia declararea independentei Kosovo nu violeaza dreptul international a starnit reactii contradictorii pe scena politicii externe: daca SUA si UE au salutat decizia, Rusia a afirmat ca nu ofera nicio baza legala pentru independenta provinciei. Secretarul american de Stat Hillary Clinton a cerut marti tuturor natiunilor, inclusiv Serbiei, sa recunoasca imediat Kosovo, potrivit Reuters. “Cerem tuturor statelor sa depaseasca problematica Kosovo si sa se angajeze de o maniera constructiva in sustinerea pacii si a stabilitatii in Balcani si cerem tuturor statelor care nu facut inca acest lucru sa recunoasca Kosovo,” a spus ea. Clinton precizeaza, intr-o declaratie, ca decizia Curtii de la Haga este in conformitate cu pozitia asumata de mult timp de SUA si in acord cu legile internationale. Uniunea Europeana a afirmat ca este pregatita sa ajute Serbia si Kosovo in procesul de dialog si de imbunatatire a sanselor de aderare la blocul european, potrivit sefului politicii externe a UE, Catherine Ashton. “UE este pregatita sa faciliteze dialogul dintre Pristina si Belgrad. Acest dialog va promova cooperarea, progresul activ pe calea europeana si va imbunatati vietile oamenilor”, spune Ashton, intr-o declaratie. In schimb, Rusia a afirmat ca decizia Curtii de la Haga nu ofera nicio baza legala pentru independenta Kosovo. Rusia nu are nicio intentie sa recunoasca Kosovo, afirma Ministerul de Externe de la Moscova.“In concluziile curtii nu se mentioneaza o opinie legata de consecintele acestei declaratii, respectiv daca Kosovo este un stat sau asupra legalitatii recunoasterii acestei regiuni de un numar de tari”.

Ministrul de Externe al Kosovo: Cerem statelor care nu au recunoscut inca independenta sa faca pasi in aceasta directie

Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo, afirma ministrul sarb de Externe, Vuk Jeremic

Efectul Kosovo: Tokes cheama maghiarii in strada pentru autonomia Tinutului Secuiesc. E asteptat Basescu

Vicepresedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a pledat joi, la Baile Tusnad, pentru autonomia Tinutului Secuiesc si spus ca, daca va fi nevoie, maghiarii trebuie sa iasa in strada si sa adopte modelul catalan. Tokes a comparat, din nou, Secuimea cu Kosovo si a sustinut ca maghiarii din Romania trebuie sa obtina autonomie asa cum Kosovo a obtinut independenta, informeaza Agerpres. El a fost indelung aplaudat atunci cand a spus ca, daca este nevoie, maghiarii trebuie sa iasa in strada pentru a cere autonomia, asa cum fac catalanii.

Interzisa la Budapesta, Garda Maghiara il scoate pe Eminescu din Miercurea Ciuc

 • Gandul:

Preşedintele român şi premierul maghiar Viktor Orban vor să se vadă în weekend. Ce au de împărţit

Liderul PCM Covasna vrea drapelul Ţinutului Secuiesc în Parlament

***

Anchetatorii ruşi care au analizat cutiile negre ale aeronavei prezidenţiale poloneze prăbuşite în apropiere de Smolensk, la 10 aprilie, susţin că avionul lui Lech Kaczynski a fost pregătit necorespunzător pentru acel zbor, se arată într-un recent raport al comisiei ruse de anchetă, MIK, dat publicităţii şi citat de postul Radio Polonia.

***

Dezastrul ecologic din Golful Mexic: Scurgerea de petrol a patruns in scoarta Pamantului

Dezastru ecologic in Golful Mexic: Noua scurgere de petrol, produsa din cauze naturale

 • Antena3:

Sute de pinguini morţi pe plajele din Brazilia (VIDEO)

China. Peste 700 de morţi în urma inundaţiilor

 • Gandul:

Secetă în Rusia: şerpii atacă oameni de foame

Mareea neagră va face 100.000 de şomeri

 • Realitatea.net:

1.300 de oameni au fost răpuşi de canicula din Rusia

Indice de confort termic peste pragul critic VEZI SFATURILE MEDICILOR

 

***

 • Romania libera:

Sindromul Mădălina Manole: încă două sinucideri

Cert este că întâlnim o multitudine de cazuri de mimetism privind sinuciderea Mădălinei Manole. Tot mai multe persoane cu stări psihice la limită vin la consultaţii, identificându-se cu starea, gestul şi reacţia artistei”, a afirmat Călin Scripcaru.

Poporul Algocalmin merge la dezintoxicare. Lista medicamentelor pe care le veţi mai lua doar cu reţetă

Nu mergeţi la mare în acest weekend, ultravioletele vă pot îmbolnăvi!

 • Realitatea.net:

Cseke: Peste 8.000 de medici au plecat în 3 ani. Nu ne permitem salarii ca în UE

Aerul condiţionat poate cauza stop cardiac

Grapini: Majoritatea hainelor din România conţin substanţe cancerigene

“Nefericirea este că aceste produse de import, fie că sunt haine de copii, fie de adulţi, majoritatea lor se importă, datorită preţurilor,  din Asia, China, Vietnam, India. Se importă totul nesupravegheat”, a declarat fostul preşedinte al Federaţiei Patronatelor de Confecţii, Textile şi Pielariei Maria Grapini.

“Nu e un efect imediat însă poate să apară de la o alergie până la un efect în timp. Dăunător, aşa sunt numite substanţele cancerigene”, a mai spus Maria Grapini.

Românii sunt convinşi că ţesăturile nu mai sunt ca pe vremuri. “Nu mă simt bine în ele. Îţi dau o senzaţie de mâncărime, de inconfort”, a declarat un cumpărător.

Conform normelor europene, mai multe metale şi substanţe chimice sunt considerate periculoase pentru corpul uman, dacă sunt folosite în textură sau la colorarea hainelor.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului susţin că nu au depistat substanţe cancerigene în haine, dar au găsit alte nereguli.

“Pe eticheta unui produs se spunea că este  100% bumbac. În realitate, conţinea doar 40% bumbac“, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC.

 

*

 • Gandul:

Omul nou: nostalgicul

Cristian Tudor Popescu despre Mădălina Manole, Dan Diaconescu şi dezgroparea Ceauşeştilor

 • Adevarul:

– Stelian Tanase: Mădălina, DD&Băsescu

– Adrian Halpert: Cum îl oprim pe Dan Diaconescu?

 • Ziare.com:

Prea comunisti pentru democratie

Televiziunea poporului prostit

Dan Diaconescu, un autentic pericol

Ascensiunea toxica a Elenei Udrea

***

Pe baza decretului nr. 510/1959, în Vinerea Patimilor din anul 1961, Mânăstirea Balaciu a fost desfiinţată, ultimii vieţuitori strămutându-se la mânăstiri ce supravieţuiseră urgiei. Până în anul 1989, mânăstirea s-a aflat în patrimoniul C.A.P. Balaciu, fiind transformată în puierniţă, adică în secţie avicolă! Cu trecerea vremii, au dispărut toate celelalte construcţii, singură biserica rămânând în câmp, monument istoric lăsat de izbelişte. Biserica a mai fost încă o dată lovită de cutremur, în 1977. În ianuarie 1999, ieromonahul Adrian Făgeţeanu şi dna Anica Lazăr, actualmente sora Anastasia, au luat iniţiativa reînfiinţării mânăstirii, prima iniţiativă de acest fel de după 1989. Visul lor s-a înfăptuit. Graţie culorii albe a bisericii refăcute, reflectate de razele Soarelui de Bărăgan, sfântului lăcaş i se spune, popular şi frumos, Mânăstirea de Argint.

 • Pelerin ortodox:

MAICILE DE LA VORONEŢ SE ROAGĂ ÎN COMUN CU FECIORII ŞI FECIOARELE ERETICILOR ÎN DIALOGUL DRAGOSTEI FĂRĂ ADEVĂR

Dialogul cu catolicii la Viena

Întâlnirea Patriarhului sârb cu nunţiul catolic la Belgrad

CEALALTĂ FAŢĂ A PROFESORULUI AGOURIDIS

Episcopul Artemie îi cheamă pe monahii din Kosovo să se întoarcă în mănăstirile lor

 • Marturie crestin-ortodoxa:

America de carton si visul americanilor – I

America de carton și visul american – II

Familia ortodoxa:

Un adevărat dialog ecumenic

Homosexualitatea poate fi vindecată

Alianta Familiilor din Romania:

CONCUBINAJUL, CASATORIA SI EFECTELE ASUPRA COPILULUI

Concubinajul, cunoscut deasemenea ca si coabitare, tinde sa devina o moda. Una rea. Devine un fenomen tot mai raspindit in tarile occidentale, in tarile scandinave ajungind chiar la 20% din cuplurile care locuiesc impreuna. Unii numesc acest fenomen un aspect social pozitiv intrucit, spun ei, ingaduie libertate partenerilor de a-si continua separat stilul de viata preferat fara a se adapta responsabilitatilor inevitabile pe care casatoria si familia naturala le impun. De ce insa de-a lungul mileniilor societatea a stigmatizat concubinajul? Care este impactul concubinajului asupra copiilor? Dar asupra partenerilor? Sa fie el tocmai acea reteta perfecta de asociere a fiintelor umane care simultan cu aducerea partenerilor impreuna le acorda si libertate fara responsabilitati? Are concubinajul un efect si asupra viitorilor soti, al stabilitatii unei eventuale casatorii sau asupra familiei? In aprilie a fost emis in Marea Britanie un studiu cvasi-exhaustiv asupra acestui subiect care da raspuns acestor intrebari. Efectuat de Alissa Goodman si Ellen Greaves, studiul este lung, dar din el am extras datele principale pe care vi le redam mai jos. Rezumatul studiului a fost facut pentru AFR de Lucian si Carmen Hord, voluntari AFR din Chisineu Cris, jud. Arad. Le multumim.

Coabitarea, căsătoria şi efectele asupra copilului

Introducere

În ultimii 25 de ani s-a constatat o semnificativă înmulţire a naşterilor în cadrul cuplurilor care coabitează. În anul 2008, pentru aproximativ 30% din naşterile înregistrate în Anglia şi Ţara Galilor  părinţii au declarat că nu sunt căsătoriţi dar locuiesc la aceeaşi adresă.   Există experţi care au observat în anii anteriori consecinţe benefice ale trăirii copiilor în cadrul familiilor căsătorite asupra dezvoltării cognitive şi comportamentale a copiilor, comparativ cu situaţiile în care copiii trăiesc în cadrul altor forme familiale, inclusive coabitarea. Totuşi, puţine studii au luat în discuţie dacă mariajul în sine este cauza acestor diferenţe, iar ca o consecinţă dacă a incuraja părinţii să se căsătorească şi nu să locuiască doar împreună va avea efecte benefice asupra copilului.

Studii anterioare

Există o ofertă bogată de literatură ce documentează faptul că acei copii care au fost născuţi şi trăiesc cu părinţi ce coabitează au rezultate mai slabe comparativ cu copiii ai căror părinţi sunt căsătoriţi. Căutând să explice asemenea indicii, mulţi experţi au arătat că părinţii care coabitează sunt mai înclinaţi spre separare decât cei căsătoriţi, această instabilitate a relaţiei fiind asociată cu efecte negative asupra copiilor. Dar prea puţine evidenţe au fost adunate care să sprijine ipoteza unei interpretări cauzale a acestei diferenţe.  Un număr restrâns de lucrări au schiţat câteva motive pentru care mariajul convenţional existent între părinţi ar putea fi cauza unei dezvoltări mai bune a copiilor – comparativ cu situaţia coabitării. Aceste studii teoretice au sugerat că deoarece mariajul convenţional implică un devotament social şi legal mai mare decât alte forme de convieţuire, aceasta ar putea fi cauza unui comportament mai cooperant între părinţi, sau al unei poziţii mai bune a femeii în privinţa administrării resurselor familiale, sau chiar în ce priveşte reducerea stresului parental – toate acestea având rezultate benefice în viaţa copilului.

Datele

Studiul prezent e bazat pe Studiul Millenium Cohort (MCS – engl.) – un studiu longitudinal ce a debutat iniţial prin eşantionarea a aproape 19 000 de copii născuţi în Marea Britanie în  jurul anului 2000, studiu ce a avut reveniri (follow-ups) atunci când copilul a împlinit  9 luni, 3 ani şi respectiv 5 ani. S-a folosit un eşantion de aprox 10 000 dintre aceşti copii, ai căror părinţi biologici au fost căsătoriţi sau locuiau împreună la momentul naşterii copiilor.  

Cine se căsătoreşte şi cine coabitează?

Caracteristicile părinţilor căsătoriţi comparate cu cele ale celor ce coabitează: Cuplurile care aleg să se căsătorească sunt diferite de cuplurile care aleg să coabiteze. Redam citeva criterii:   

Criteriul etnic: doar puţin peste jumătate dintre mamele de origine negro-caribeană sunt căsătorite atunci când li se naşte copilul, comparativ cu 70% dintre mamele de rasă albă. Prin contrast, aproape toate mamele din Bangladeş, Pakistan sau India sunt căsătorite la naşterea copilului.
Criteriul religios: mamele aparţinând oricăror credinţe religioase sunt semnificativ mai înclinate spre a fi căsătorite decât spre a trăi în concubinaj, comparativ cu mamele care se declară ca neaparţinând nici unei religii.

Criteriul educaţiei parentale: procentul mamelor dar şi al taţilor din cuplurile casatorite care detin o diplomă şcolară este dublu faţă de cazul părinţilor ce coabitează. Mult mai puţine dintre mamele căsătorite au probleme cu a citi în viaţa cotidiană. 

Ocupaţia părinţilor: de două ori mai mulţi taţi dintre cei din cuplurile căsătorite au o ocupaţie / un loc de muncă, faţă de cei din cuplurile care locuiesc împreună.  Venitul parental şi deţinerea unei locuinţe: cuplurile căsătorite la momentul naşterii copilului înregistrează de două mai multe apariţii în cadrul primei cincimi a categoriei din populaţie cu venituri mari; doar o treime dintre aceste cupluri aparţin categoriei cu veniturile cele mai mici. Cel mai adesea cuplurile căsătorite vor deţine o locuinţă proprie sau vor avea în derulare un credit pentru cumpărarea unei locuinţe.

Vârsta mamei la naşterea primului copil: mamele din cuplurile ce coabitează se întâmplă foarte des să fie nişte adolescente la momentul naşterii primului lor copil: 18% dintre  mamele ce coabitează au avut prima naştere înainte de vârsta de 20 de ani – comparativ cu 4.2% dintre mamele căsătorite; iar peste 30% dintre mamele căsătorite aveau o vârstă de peste 30 de ani la momentul naşterii primului lor născut – comparative cu 21% dintre mamele care coabitează.  

Durata relaţiei dintre părinţi înainte de naşterea copilului: cele mai multe dintre cuplurile căsătorite au trăit multă vreme împreună înainte de naşterea copilului – nu acelaşi lucru poate fi spus despre cuplurile ce coabitează; mai mult de jumătate dintre cuplurile căsătorite au trăit împreună peste 6 ani – comparativ cu 16% dintre cuplurile care coabitează – înainte de naşterea primului copil. Aproape 40% dintre cuplurile care locuiesc împreună necăsătoriţi au trăit împreună mai puţin de 2 ani – situaţie întâlnită doar la 8% dintre cuplurile căsătorite.
Planificarea sarcinii:ar 47% dintre mamele ce coabiteaz preponderent mamele din cadrul cuplurilor căsătorite au afirmat că şi-au planificat / intenţionat sarcina. 75% dintre mamele căsătorite au planificat să rămână însărcinate, comparativ cu doă.  Calitatea relaţiei: există diferenţe în ceea ce priveşte calitatea relaţiei din cuplu în stadiul ei de început. De exemplu, atunci când copilul a ajuns la vârsta de 9 luni, 31% dintre mamele căsătorite afirmă că partenerul lor este sensibil şi atent la nevoile lor – comparative cu 24% dintre mamele din cadrul cuplurilor care coabitează.  Stabilitatea relaţiei: cele mai multe dintre cuplurile care coabitează experimentează o perioadă de separare de o lună sau chiar mai lungă, înainte ca primul lor născut să ajungă la vârsta de 3 ani; aşa stau lucrurile în cazul a 26% dintre cuplurile care locuiesc împreună, dar numai pentru 7% dintre cuplurile căsătorite. Părinţii care coabitează la momentul naşterii copilului se întâmplă adesea să nu mai locuiască împreună până acesta ajunge la vârsta de 3 ani. 

Sănătatea mamei şi a copilului: cele mai multe dintre mamele căsătorite la naşterea bebeluşului lor au parte de o sănătate mai bună decât mamele ce coabitează. Doar 5.8% dintre copiii născuţi în cadrul unei familii căsătorite sunt sub greutatea normală la naştere – comparative cu 7.4% în cazul copiilor cuplurilor care coabitează. Numai 7.7% dintre copiii născuţi cuplurilor căsătorite sunt născuţi prematur (comparativ cu 8.5% ). 41% dintre mamele din cadrul cuplurilor care coabitează fumează – faţă de 15% dintre mamele căsătorite. De asemenea, foarte puţine dintre mamele care coabitează îşi vor alăpta copilul, iar cele mai multe dintre ele au raportat în perioada când copilul ajunge la vârsta de 9 luni – ceea ce reprezintă indici de depresie.  

Practici parentale: cu toate că taţii căsătoriţi par a avea cel mai scăzut nivel de implicare cu copilul atunci când acesta atinge vârsta de 9 luni, 57% dintre ei cred ca sunt “părinţi buni”, comparativ cu 44% dintre taţii necăsătoriţi care cred acelaşi lucru. Diferenţa de procente în ce priveşte afirmaţia similară a mamelor este nesemnificativă în compararea celor două categorii. 46% dintre părinţii căsătoriţi la momentul naşterii copilului au un moment stabilit pentru punerea copilului în pat (o rutină) înainte ca acesta să ajungă la vârsta de 3 ani – spre deosebire de cuplurile care coabitează, unde doar 39% dintre ei au această rutină. Părinţii căsătoriţi oferă şi un mediu de învăţare mai bun copilului la vârsta de 3 ani – de exemplu, 67% citesc copilului zilnic, comparativ cu doar 58% dintre cuplurile necăsătorite.  

Care sunt consecinţele asupra copilului atunci când este născut într-o familie căsătorită vs într-o familie care coabitează, la vârstele de 3 respectiv 5 ani?

*          Până copiii ajung la vârsta de 3 ani există deja diferenţe semnificative dpdv statistic între cei născuţi într-o familie căsătorită comparativ cu copiii născuţi unui cuplu care coabitează. În general, copiii părinţilor căsătoriţi demonstrează o mai bună dezvoltare emoţională, socială şi cognitivă decât copiii părinţilor care nu sunt căsătoriţi.

*          Atât la 3 ani cât şi la 5 ani, diferenţele semnificative se înregistrează în privinţa dezvoltării emoţionale şi sociale a copiilor, mai puţin în ce priveşte dezvoltarea cognitivă.

*          Cele mai negative efecte asupra copiilor sunt în general înregistrate în cazurile în care părinţii s-au despărţit – indiferent de statutul marital al părinţilor înaintea separării.

*          Diferenţele observabile între copiii părinţilor căsătoriţi, respectiv cei ai părinţilor care coabitează sunt comparabil mai mici decât cele înregistrate prin compararea pe alte criterii – de exemplu, copiii părinţilor cu nivel înalt de educaţie comparaţi cu copiii părinţilor cu foarte puţină educaţie; sau diferenţele înregistrate între copiii părinţilor singuri respectiv cei născuţi în cadrul unui cuplu; ori între copiii părinţilor bogaţi comparativ cu copiii ai căror părinţi au un venit redus.

Concluzii

*          In lumea occidentala există o dezbatere academică şi politică energică asupra beneficiilor căsătoriei, care s-a focalizat parţial asupra câştigurilor încurajării părinţilor la a se căsători formal /legal şi a nu coabita. Aceasta schimbare ar oferi un mediu de viaţă mai bun pentru copii.

*          Realizările copiilor cu părinţi căsătoriţi sunt mai bune decât cele ale copiilor ai căror părinţi coabitează, şi asta în multe domenii – măsurate în special în privinţa dezvoltării emoţionale şi sociale a copiilor la vârstele de 3 respectiv 5 ani.

* Părinţii căsătoriţi dovedesc diferenţe substanţiale faţă de cei care coabitează – în particular în ce priveşte etnicitatea, educaţia şi statutul socio-economic, dar şi istoricul stabilităţii relaţiei lor şi calitatea relaţiei părinţilor chiar la o vârstă fragedă a copilului. Atunci când aceşti factori sunt luaţi în considerare, diferenţele de dezvoltare dintre copiii unor părinţi căsătoriţi şi cei ai părinţilor necăsătoriţi nu mai sunt semnificative din punct de vedere statistic.

*          Care ar fi semnificaţia acestor rezultate pentru formularea unei politici sociale? Lucrarea de faţă nu poate determina în mod decisiv dacă există un efect cauzal datorat statutului marital. Totuşi, diferenţele de dezvoltare a copiilor din familii căsătorite faţă de cei ai cuplurilor care coabitează par a se datora în mare măsură selecţiei diferenţiate implementate pentru căsătorie, comparată cu coabitarea, pe baza educaţiei şi a statutului economic al părinţilor. Diferenţa rămasă în ce priveşte dezvoltarea emoţională şi socială este determinată în mare măsură de calitatea relaţiei. Este discutabil dacă acest fapt reflectă selectarea în căsătorie sau alte beneficii pozitive ale căsătoriei în sine.

AMERICA LATINA

Saptamina trecuta Senatul argentin a votat, cu 33 la 27, legea casatoriilor homosexuale in Argentina. Evenimentul acesta a fost caracterizat in media internationala ca o biruinta a fortelor secularizante asupra religiei in general si mai ales asupra Bisericii Catolice. Cum a ajuns Argentina, o tara profund religioasa, catolica si traditionala, sa legifereze casatoriile homosexuale? Raspunsul e simplu si scurt: nu a fost pregatita si nici nu s-a pregatit pentru posibilitatea ca miscarea homosexuala internationala sa tinteasca Argentina pentru legiferarea casatoriilor homsexuale. Dar inevitabilul s-a produs, intr-o perioda foarte scurta de timp. In decembrie guvernatorul provinciei argentine Tierra del Fuego (Tara Focului) a efectuat prima casatorie homosexuala din Argentina si America de Sud. La fel ca si in Romania, legea Argentinei nu definea casatoria ca fiind unuinea dintre un barbat si o femeie ci ca uniunea dintre soti, fara a li se indica sexul. Ca atare, guvernatorul a interpretat legea ca fiind neutra din punct de vedere al sexului si a instituit prima casatorie homosexuala. Au urmat si altele, dar toate au for anulate de decizii judecatoresti. Cu toate acestea lobby-ul homosexual a persistat si in iunie Camera Deputatilor al Argentinei a adoptat proiectul legislativ al casatoriilor homosexuale. Iar saptamina trecuta Senatul argentin a facut la fel.

AFR a emis o nota de solidaritate catre grupul senatorial argentin opus legalizarii casatoriilor homosexuale. Nota noastra e disponibila doar in spaniola si poate fi accesata pe linkul alaturat: http://www.facebook.com/argentinosporloschicos#!/notes/argentinos-por-los-chicos/declaraciones-y-mensajes-de-apoyo-recibidos-en-los-ultimos-dias-de-parte-de-orga/132699803436329

Legiferarea casatoriilor homosexuale in Argentina deja incepe sa aibe impact si in alte tari ale Americii de Sud. Brazilia si Bolivia definesc casatoria barbat-femeie in constitutiei, dar celelalte tari ramin vulnerabile. Stirile acestei saptamini indica ca homosexualii din Colombia, Peru si Chile deja au inceput actiuni de lobbying pentru legalizarea casatoriilor homosexuale si in tarile lor. De aici decurge, inca o data,  importanta definirii casatoriei si familiei in Constitutie, in cazul Romaniei in Articolul 48.

AFR IN MEDIA INTERNATIONALA

In iunie v-am informat ca Agentia Europeana pentru Drepturi Fundamentale a respins cererea de membru al AFR datorita faptului ca situl nostru electronic afirma ca relatiile intre persoane de acelasi sex este o simptoma a degenerarii umane. Pe 30 iunie agentia canadiana de stiri online LifeSiteNews a emis reportajul de mai jos privind acest eveniment. A fost tradus de voluntarii AFR Lucian si Carmen Hord (Chisine-Cris, jud. Arad). Le Multumim.

Christian Views on Homosexuality Deemed “Hate Speech” by European Rights Agency http://www.lifesitenews.com/ldn/2010/jun/10063005.html Perspective crestine asupra homosexualitatii au fost considerate drept “discurs care incita la ura” de catre Agentia Europeana a Drepturilor Fundamentale

De Hilary White (Reporter)   ROMA, Iunie 30, 2010 – Cand un grup European pro-familie a inceput demersurile de aderare la Platforma Drepturilor Fundamentale a Agentiei Drepturilor Fundamentale ale Omului din cadrul Uniunii Europene (FRA), nu se asteptau sa fie denuntati ca promotori ai “urii”. FRA a obiectat cu referire la o afirmatie a Aliantei Familiilor din Romania (AFR), prin care “casatoriile” homosexuale erau etichetate ca “degradare umana”; drept urmare cererea de membralitate a AFR a fost respinsa. AFR – un grup de lobby luptand pentru pastrarea temeliilor legale si sociale romanesti (in mod traditional crestine) – au scris pe pagina lor de internet: “asa-numitele alternative, familii constituite din parteneri de acelasi sex, nu sunt altceva decat expresii ale degenerarii umane”. Raspunsul FRA a fost: “calificarea orientarii sexuale a altor persoane drept degenerare umana nu este o temelie acceptabila in vederea unui dialog rodnic si  integrator.” Intr-o scrisoare destinata presedintelui AFR agentia europeana a catalogat aceasta chestiune drept “o perceptie asupra drepturilor fundamentale care e incompatibila cu participarea in cadrul Platformei Drepturilor Fundamentale”. Agentia si-a explicat, de asemenea, pozitia conform careia opiniile AFR echivaleaza cu un “discurs incitator la ura”. (“hate speech”)   AFR afirma in raspunsul trimis FRA ca respingerea este motivata “ideologic si politic”. Si-a aparat organizatia prin a afirma ca membrii AFR “cred in drepturi umane si demnitate pentru toti, in diversitate si respect reciproc”. “Noi credem intr-un dialog civilizat si o dezbatere viguroasa asupra chestiunilor importante si cu impact social larg. Totusi, trebuie sa ne comunicam opinia – respectuos dar fara echivoc – asupra deciziei dvoastra de a refuza membralitatea AFR: … este discriminatorie si nepotrivita.” “Pentru noi, aceasta decizie demonstreaza o incercare de a elimina organizatii care – pe baza libertatii de expresie si credinta / religie – exprima opinii diferite de cele afirmate oficial de catre Agentia FRA.” In anul 2009, FRA a invitat toate organizatiile neguvernamentale “interesate” din UE sa trimita cereri de membralitate in cadrul Platformei. Scopul Platformei, spunea Agentia, este “sa se angajeze intr-un dialog integrat cu societatea civila”, sa se asigure ca guvernele UE si cele nationale respecta drepturile fundamentale ale tuturor persoanelor”.   Simultan cu respingerea AFR, FRA a acceptat demersul de membralitate al Asociatiei Umaniste Britanice (BHA) – unul dintre cele mai vocale grupuri britanice de lobby anti-crestin, care activeaza pentru indepartarea tuturor indiciilor/simbolurilor crestine din viata publica britanica. BHA afiseaza o lista a celor mai anti-crestine nume, incluzandu-i pe ateistul Richard Dawkins si pe presedinta in exercitiu a organizatiei – jurnalista feminista radicala Polly Tonybee. Grupul este cunoscut cel mai bine pentru recentele campanii “ bus-ul ateist” ca si pentru activitatea politica tinzind spre separarea Bisericii Angliei de statul britanic, abolirea “slujbelor” din scoli si “reformarea” educatiei religioase spre excluderea credintei.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Ecumenism, Era Big Brother, Homosexualitate, Kosovo, Serbia, Pagini Ortodoxe, Polonia, Radu Tudor, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Stelian Tanase, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “CINE NE IMBRANCESTE IN GROAPA?/ Validarea statului Kosovo – scanteia care poate aprinde Balcanii. TOKES CHEAMA UNGURII IN STRADA PENTRU AUTONOMIE/ Tragedia de la Smolensk miroase a atentat/ CATASTROFE NATURALE CU IZ APOCALIPTIC in multe regiuni ale lumii/ FEBRA SINUCIDERILOR IA AMPLOARE, “GRATIE” CINISMULUI TELEVIZIUNILOR/ Ascensiuni toxice si… noul “om nou”/ CONCUBINAJUL SI EFECTELE ASUPRA COPILULUI (Stiri 21-22 iulie 2010)

 1. Toata ticalosia cu propaganda despre “tinutul secuiesc”,care se adauga la ceea ce se intampla in tara noastra nu ar trebui sa se intample daca am avea barbati;exprimarea in limbaj colocvial e mai dura,dar exact se pare ca de la prea mult pupat in fund si temeneli,celor din fruntea tarii le-a disparut orice dram de verticalitate. Si ,sincer,ma gandesc daca nu cumva trebuie sa patim toate acestea pentru a ne reveni,ca prea era romanul “poporul ales” iar Romania prea trebuia sa devina buricul pamantului.
  In schimb grava mi se pare foametea din Rusia;intr-o carte de spionaj cineva avansa ideea,deloc neroada,ca foame in Rusia inseamna razboi.Sper sa nu fie una ca asta,fiindca suntem in prima linie a tavalugului.Dar nu prea o bagam in seama,ca ,de,nu a murit acolo,pe vreun camp, Madalina Manole.

 2. Cum spunea cineva in legatura cu independenta Kosovo: daca astora le-a fost recunoscuta independenta, ce i-ar impiedica pe cei 10% sarbi din acest “stat” sa-si declare la randu-le independenta :))

  Serios vorbind, lucrurile au fost premeditate, dar cum spune o vorba, tot raul spre bine. Toata tulburarea asta si eco si politica, trebuie sa duca la un deznodamant. Mai rea e lancezeala. Ce vreau sa spun, ca sa nu fiu rau inteles, Dumnezeu este deasupra tuturor: nu-i mai mare masoneria sa zicem, decat El.

  Asteptati si veti vedea, desi tulburarea e mare, cip scandal included 🙂

 3. @sceptik:

  De asteptat, asteptam, insa nimic bun in sensul binelui omenesc. Mai degraba… asteptam viata veacului ce va sa fie.

 4. Dupa parerea mea Romania se gaseste in stadiul actual din cauza dezbinarilor interioare, a pacatului tradarii si a altor pacate grave. Dumnezeu lasa alte neamuri sa duca in robie pe cei care se abat e la sensul destinului lor, mai ales cind acel neam este binecuvanatat cu harul Lui Hristos prin mostenire crestin-ortodoxa, pastrata jertfa inaintasilor.

 5. Acum cind lumea se rostogoleste tot mai mult spre polul anticristic absolut ( in lumea au fost multi anticristi, dar fiul desavarsitei nelegiuiri este numai unul) lupta nu este atit cu alte neamuri, pentru ca identitatile nationale au cam fost anihilate, cit mai ales cu duhul nelegiuirii care isi pune stapinirea fara-de-legii peste lume.

 6. @admin,

  pai bine dpv omenesc nu prea a fost niciodata. Aceste perioade au alternat mai mereu… Eu vorbeam in ideea ca cine rade la urma rade mai bine :), Multi isi manifesta disperarea ca ori sunt nascuti in romania, ca ori sunt ortodocsi in Romania si isi blesteama zilele. Cand spun asta ei au in vedere doar aspectul lumesc, pentru ca altfel nu ar mai vorbi, insa chiar si asa, vorbesc prea devreme. Nu se termina totul aici.. Fie si lumeste vorbind. Parintii au profetit despre revigorarea ortodoxiei, prin retrocedarea Constantinopolului si converitrea unei parti a agarenilor si apusenilor. Iar daca privim Sfarsitul ca inceput al vietii (vesnice) ar trebui sa spunem ca binele de-abia de-acum incepe :). Sa fim noi tari si Dumnezeu sa ne intareasca (fara EL nu putem face nimic, nici macar a ne ridica din pat).

  PS! Scriu pe fuga, sper ca m-am facut inteles nu numai de voi cat si de toti ceilalti care sunt dezgustati de cetatenia romaneasca sau ortodoxa-romaneasca. Trebuie sa fim impreuna si la bine si la rau. Asa e omu vede numai partea proasta a lucrurilor, e in natura noastra de fiinte cazute, de obicei raul iesa in evidenta mai usor ca binele. Preocupati de probleme deloc neglijabile ale vietii cotidiene, tindem sa devenim obsedati de rau, cand, fara a-l exclude, totusi este inferior Binelui. Nu poate fi masoneria sau nuj ce oculta mai tare ca Biserica si Hristos! Asta am vrut sa spun, sa nu ne pierdem nadejdea ci in loc sa ne speriem de loviturile aplicare de “ei” sa incercam sa le transformam cu ajutorul lui Hristos, in bine. Inca se poate, dar trebuie efort din partea tuturor (efortul presupune nu numai actiune bineintentionata ci jertfa, rugaciune si despatimire in primul rand)..

  Doamne-ajuta!

 7. @sceptik:

  Pai noi, cel putin, iubim ortodoxia romaneasca si nu avem nicio problema ca suntem romani. Altii au apetente de acest gen. Dar mult mai importanta ni se pare intelegerea adecvata a profetiilor referitoare la vremurile pe care le traim. Chiar nu exista, decat in mod marginal si destul de apocrif, referinte cu privire la o perioada de renastere a ortodoxiei inainte de dezlantuirea finala a apocalipsului. Intelegem resorturile psihologice care ne indeamna la preferarea acestor pareri marginale exprimate de unii parinti contemporani, insa daca avem in vedere, in mod integral, mesajul comun al profetiilor scripturistice si patristice referitoare la vremurile de pe urma, vom vedea ca toate con-glasuiesc cu privire la o degradare continua si tot mai abrupta a omenirii.

  In alta ordine de idei, acolo unde exista referinte mai exacte cu privire la aceasta perioada de renastere, ea poate fi identificata cu usurinta cu perioada post-comunista. Ce am trait si ce traim este vestita epoca de renastere, si este foarte sugestiv faptul ca noi, ca omenire si, mai exact, ca turma credincioasa, am inteles si cultivat acest dar de la Dumnezeu. Sau, mai degraba, am inteles sa il dam la o parte sau sa il irosim in desertaciuni (si vorbim despre cei din Biserica). Oare de ce nu intelegem ca profetiile nu sunt niciodata evenimente pur exterioare care vin in mod mecanic peste noi, ci sunt direct legate de starile noastre sufletesti? Sau sa fie oare tocmai asta explicatia pentru asteptarile noastre milenariste – anume, impasul launtric in care ne aflam ne impinge sa asteptam intotdeauna salvarea din afara, in mod cvasi-magic? Timp ai avut indeajuns, suna un cunoscut stih bisericesc, si nu am agonisit deloc partea cea mantuitoare. De ce credem ca meritam si ca trebuie neaparat sa ni se mai dea “inca o viata”, plina de stralucire si renastere, ca sa ne mantuim?

 8. Dupa marele si ultimul razboi, cad Antihrist DEJA SE VA ARATA, va mai exista, pentru putinii supravietitori ai acestei catastrofe (mantuitoare insa pentru multi, nadajduim) dupa profetiile Bisericii, o scurta perioada de pregatire pentru mucenicia finala – dar o perioada incomparabila cu ceea ce traim acum sau cu ceea ce ne este familiar, deci ceva de neinchipuit de catre noi, cei de azi, sa nu incercam sa ne imaginam niste vremuri “normale” atunci… – cand vor cobori din cer Sfintii care nu au cunoscut moartea, Ilie si Enoh. Iar unii Parinti vorbesc si de un ultim sinod al Bisericii Universale, probabil paralel cu un un ultim fals sinod, apostat. Cel mult aceasta sa mai poata fi identificata cu o perioada oarecum “buna”, de relativ ‘respiro’, inainte de pecetluirea de la urma si de triumful lui Antihrist. Dar cine va mai prinde acele momente? Ce rost are sa ne gandim pana acolo? Motivele de nadejde NU NI LE LUAM din asteptari semi-milenariste, legate de vreo iluzorie biruinta PAMANTEASCA a lui Hristos! Pana la Inviere trebuie sa trecem prin Patimire, Rastignire si Ingropare, iar pana la Parusie trebuie sa trecem prin plagile revelate si Sfantului Apostol Ioan in Patmos (in ceea ce se numeste “Apocalipsa”).

  Ceea ce se pare ca nu constientizam multi dintre noi acum este ca plagile apocaliptice care se vor revarsa peste noi in perioada care va urma (si care, pentru cei mai multi, probabil ca ne vor elibera de cosmarul de a trai chiar vremea propriu-zisa a lui Antihrist) nu vor fi simple “incercari”, precum orice alte necazuri ale vietii sau mici vicisitudini, normale, ale istoriei, ci, cum spune Scriptura, “va fi atunci strâmtorare mare, cum n-a fost de la începutul lumii până acum şi nici nu va mai fi”. Iar pentru noi e de ajuns sa ne gandim la un razboi – posibil nuclear – si la foamete, care totusi au mai existat in istorie, si chiar relativ aproape de noi, dar nu si in vietile majoritatii dintre noi, invatati in confortul lumii moderne, ca sa ne dam seama ca…. oricum, pentru noi, in particular, e “sfarsitul lumii” odata cu al nostru, si ca NU IN ACEASTA LUME trebuie sa ne mai punem nadejdile. Si ca nu ne ajuta cu nimic sa stim daca POIMAINE va mai exista sau nu-stiu-ce “renastere” (de parca in vremurile antihristice vor mai exista natiuni, si mai ales unele care deja sunt distruse acum sistematic si programat!), de vreme ce noi MAINE va trebui sa ne confruntam cu examenul unor suferinte grele de tot si, sa nu ne mintim, al mortii. O moarte fara eroisme de parada. Dar stiind ca viata noastra IN ALTA PARTE ESTE.

  PS: Unii viseaza (sau doar arunca provocari naivilor?!?!) sa-si mai poata proteja familiile, mergand in “pesteri” si prin “crapaturile pamantului” (waaw, cu copii cu tot?), dar, in acelasi timp in “casute de lemn de 2000 de Euro” (dezertand deci – deducem de la serviciul militar (?) si fugind de razboi?), dar… ascultand stirile la radio… Ar fi amuzant, daca nu ar fi tragic 🙁 De fapt, cum spunea si ieri cineva, asistam in aceasta perioada, incepand de anul trecut, de fapt, la o DEMONETIZARE si o ducere in derizoriu (intentionata?) a ideii sfinte de MUCENICIE, coborata la nivelul unor traznai sau a unor inchipuiri de bravada ieftina, ori pur si simplu BANALIZATA prin abuzul repetarii ei, ca si cum ar fi ceva foarte usor si simplu.

 9. Pai noi, cel putin, iubim ortodoxia romaneasca si nu avem nicio problema ca suntem romani.

  – ma refeream la altii

  daca avem in vedere, in mod integral, mesajul comun al profetiilor scripturistice si patristice referitoare la vremurile de pe urma, vom vedea ca toate con-glasuiesc cu privire la o degradare continua si tot mai abrupta a omenirii.

  – da, asa e, insa degradarea depinde de fiecare in parte… Cine desfraneaza sa desfraneze, cine se sfinteste, sfinteasca-se… (Apoc., cap. 21).

  De ce credem ca meritam si ca trebuie neaparat sa ni se mai dea “inca o viata”, plina de stralucire si renastere, ca sa ne mantuim?

  – ati inteles gresit, ma gadeam eu ca asa o sa se intample. Nu ma refeream la inca o viata… ci ca raul nu poate birui Binele si ca desi Raul este ingaduit tocmai pentru cernere, pentru cei ce au ochi de vazut, vor fi semne clare in ce priveste biruinta Biserici si a Ortodoxiei. Vrajmasul Bisericii, diavolul vrea sa o intineze si sa o biruiasca. In urma atacurilor sale de astazi care sunt puternice tocmai datorita lipsei harului, unii pot avea impresia falsa ca pierdem, insa Biserica nu poate fi biruita in veci. Nu mai poate fi vorba de salvare la nivel macro, insa pentru cei alesi vor fi semne de intarire. La asta ma refeream. Chiar si venirea celor 2 profeti este un argument in acest sens.

  – departe de mine ideile milenariste si ce ati scris mai departe. EU VORBEAM PORNIND DE LA PROBLEMA KOSOVO SI PRESIUNILE CARE SE FAC DE FORURILE OCCIDENTALE. ATI INTERPRETAT IN SENS PREA LARG MESAJUL MEU.De altfel si Pr. Paisie zicea de dezmembrarea UE. Actionati cum credeti, eu in schimb, daca nu voi suferi o moarte subita, voi rade copios de dezmembrarea UE si de caderea euro, desi ma gandesc ca vor exista si alte implicatii deloc amuzante. Insa cand stai sa te gandesti ce planuri minutioase de control asupra populatiei, cladirea de la Burqselles, replica a Turnului Babel, iar omul, aceeasi fiinta plapanda, ca trestia in fata vantului. Nu de mult am citit ca cercetatorii isi faceau probleme in privinta eruptiilor solare care pot perturba satelitii. Se vorbea de un program de functionare bazat pe puterea eruptiilor solare. IATA OMUL! In toata neputinta sa. La asta ma refeream. Ei se lupta sa dezmembreze Serbia, altii (rusii) au si ei planuri imperialiste, dar sunt profetii (stiu, relative, totul este relativ) cum ca Serbia isi va reintregi teritoriul. Pr. Iustin vorbea la un moment dat despre rolul poporului roman in timpurile care vor veni, de renasterea de la Aiud (intr-un viitor apropiat, nu numai simbolica slujire de acolo, acum).

  NU STIM NOI CUM SUFLA VANTUL FRATILOR!! Dumnezeu ii va bate cu propriile arme, cum zice si psalmistul: pe cel mandru il va smeri! Nici nesocotirea profetiilor nu e buna, nici dorinta personala de a se implini tot raul, ca Iona.

  Toate-s in mana Domnului.

  PS! Cei care vor o “prelungire” doar ca sa aiba mai mult timp pentru satisfacerea poftelor, e problema lor, eu nu am incurajat fie si indirect aceasta parere.

  Doamne-ajuta!

 10. Si inca un lucru din experienta personala:

  RAUL NU POATE ADUCE DECAT BINE pentru cei pecetluiti cu bitezul lui Hristos, care vor sa fie iluminati mereu de Harul divin.

  RAUL ESTE FATALISM DOAR PENTRU NECREDINCIOSI SI HULITORI!

  O idee subiectiva, dar observata de mine in multe randuri de-a lungul vremii.

  Iertati-mi interventia.

  Spor in toate!

 11. @ Sceptik:

  Noi cu atat mai putin nu simtim ca ne-ati inteles. Nu mai avem puterea de a relua fiecare idee. Spunem doar atat: ca e departe de noi sa avem vreo dorinta de a se implini ceea ce e mai rau, fiindca nu avem vreo urma de sado-masochism in noi, si nici pregatiti nu suntem de cele care vor fi. Problema e ca nici nu e acelasi lucru ca in vremea ninivitenilor, si nici nu detecteaza nimeni, daca este catusi de putin sincer, macar o catime din pocainta lor in lume… Nici macar pe buza prapastiei. Sa iasa innebuniti de furie in strada, sa jefuiasca si sa se bata, sa se omoare, vor fi in stare oamenii, nu si sa-si planga pacatele si sa-si schimbe viata.

  In rest… cred doar ca visam frumos si fara folos. Nu va mai rade nimeni, copios sau nu, decat daca va fi de o cruzime dementa, Doamne fereste… Aveti o detasare insa care ne arata ca sunteti, iertati-ne, un pic cam departe de ceea ce inseamna viata concreta si durerile oamenilor.

  Sa-l lasam pe parintele Rafail sa explice restul:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/21/parintele-rafail-noica-despre-partea-cea-buna-a-celor-care-pazesc-cuvantul/

  Si socotesc ca e perioada asta, pentru ca astazi, ca niciodata, intr-o masura neintalnita altcandva in istoria omenirii, raul se dezlantuie fatis si in toate aspectele lui si poate isi arata fete pe care noi nu le cunosteam ca putea sa le aiba. Si socotesc ca se poate acest lucru numai fiindca Dumnezeu Cuvantul a zis: “Cel ce nedreptateste, mai nedreptatească. Cel ce se spurca, mai spurce“. Socotesc ca Hristos a putut fi prins in gradina Ghetsimani numai fiindca a spus cuvantul: “Dar acesta este ceasul vostru si puterea intunericului“. Daca Cuvantul lui Dumnezeu nu ar fi zis asta, ar fi fost total cu neputinta sa Il prinda. Stim cel putin un moment in viata lui Hristos cand au fost trimisi ofiteri sa Il aresteze si n-au putut, fiindca, au zis dupa aia carturarilor si arhiereilor, ca niciodata om nu a grait ca Acest Om. Si pentru puterea cuvantului Lui, n-au putut sa-L aresteze. Ba si in Ghetsimani, cand a intrebat Domnul: “Pe cine cautati?” si au zis “Pe Iisus Nazarineanul” si le-a raspuns Domnul: “Eu sunt” au cazut “de-andaratelea” si… cazuti puteau sa ramana pana astazi. Asa ca daca Cuvantul lui Dumnezeu da voie si se pronunta, se va putea face acel lucru.
  Si daca vedem rautatea dezlantuindu-se in lume este pentru ca Dumnezeu are o Pronie pe care nu o intelegem, o Pronie paradoxala (ba intr-o masura si intelegem ceva) prin care, cinstind libertatea omului – libertate care este poate semnul de capatai al asemanarii omului cu Dumnezeu si Dumnezeu Insusi cinsteste aceasta libertate – gaseste un moment in istorie cand da si raului libertate sa mearga; si sa mearga pana la capat! Dar asta nu inseamna ca raul poate birui. Fiindca avem si cuvantul celalalt din Apocalipsa ca si Cel ce lucreaza dreptatea, mai lucreze dreptatea. Cel ce se sfinteste mai sfinteasca-se si celalalt cuvant spus pentru Maria ca partea cea buna pe care a ales-o, aceea nu se va lua de la dansa.
  Frati si surori, daca Cuvantul lui Dumnezeu a zis ceva, asa cum a fost intru inceput: “Sa fie lumina!“, si a fost, deci ce a zis Cuvantul lui Dumnezeu, fi-va! Si ce nu a zis nu va putea fi. As vrea sa intelegem ca toate se tin in zidirea asta prin cuvantul tainic al lui Dumnezeu, si asta sa fie pentru noi mangaiere.
  Zile cumplite – vadit – vin si vor veni, multe prorociri care erau de neinteles, astazi sunt tehnologic realizabile, si deci nu e cazul sa nadajduim spre zile mai bune. Zilele mai bune vor veni pentru cei care alegem partea cea buna, alegem pe Dumnezeu. Si acea parte buna nu se va lua de la noi, nu pentru ca noi putem sa facem ceva bun. Cred ca toti avem constiinta pacatului nostru si frica: “cum noi, in slabiciunea noastra vom intampina zile rele?“. Dar sa avem [odata] cu frica aceasta si acest lucru: pe baza cuvantului “tine-ti mintea in iad“, adica: fii realist, acestea trebuie sa fie, “dar nu deznadajdui!“. Si “nu deznadajdui” inseamna nadejde numai si numai in mila lui Dumnezeu si in puterea lui Dumnezeu.
  Omul numai pacate poate face de la sine. Dar Dumnezeu este dragoste, Dumnezeu este mila si ne-a dat multe cuvinte de mangaiere. Si cu aceste cuvinte as vrea sa va indemn: cereti Domnului sa va deschida ochii cand cititi Scripturile sau cand le ascultati in Biserica; de asemenea si textele care se canta mai ales la marile praznice, ca acest praznic al Maicii Domnului.
  Pe Maica Domnului femeia din popor a fericit-o ca fiind trupeste Maica Acestui Om care vorbea asa. Dar El a zis: “da, drept este ce zici tu, ca fericit pantecele care M-a purtat si sanii la care am supt. Dar nu asta este pricina fericirii. Pricina fericirii ei este ca… fericit cel care aude cuvantul lui Dumnezeu si-l pazeste pe el“. Si despre Maica Domnului se zice intr-un loc ca nu a inteles cuvantul Lui, dar l-a pazit in inima ei. Si de mai multe ori se spune ca pazea cuvantul in inima.

 12. Vesticii publicau harti ale Europei cu Transilvania hasurata. Si asta in cele mai celebre editatii britanice, imi pare rau ca nu imi amintesc exact.
  Dintotdeauna au agreat independenta Ardealului, cum s-a intamplat si in al 2-lea razboi mondial.
  Si numirea lui Tokes ca europarlamentar e f suspecta si denota intentii dusmanoase vis-a-vis de noi.
  Si cu grecii au facur aluzii la insule si probabil si fereasca Dumnezeu sa nu faca si cu noi la fel. Insa probabil ca nu mai e benoie, ce au vrut din Romania au cumparat deja strainii la preturi derizorii.
  E jalnic pe alocuri la munte unde se vad zone imense defrisate, Romania a ajuns un sat fara caini.
  Din punctul meu de vedere rusii au fost niste ocupanti la noi timp de 50 de ani, au luat toata vlaga unor generatii de romani, insa sunt mielusei nevinovati fata de cei care distrug Romania acum.
  Pe atunci era niste vasali, acum avem o atitudine de slugi lingusitoare.
  Le-am dat toata avutia, pana si bogatiile naturale si acum ajunsi cersetori ne inclinam in fata lor.

  A disparut orice demnitate, si acum ajungem prin criza asta in fata judecatii lui Dumnezeu.
  De asta poate pledeaza si pr Iustin pt retragerea undeva la tara, in simplitate, pentru cine poate. Asta o spunea si Pr. Paisie si te izoleaza de multa nebunie din jur.
  E jalnic sa vezi in ce stadiu am ajuns in 20 de ani, de la multimea care striga RO-MA-NI-A de se cutremura cerul in fata Intercontinentalului pana la romanul de acum caruia nu-i mai pasa de tara lui, nu-i mai pasa de nimic. E spalat la cap de atatea talk-showuri, de fetele de la pag. 5, nici el nu mai crede ca am fi buni de ceva, noi romanii.

 13. “Si socotesc ca e perioada asta, pentru ca astazi, ca niciodata, intr-o masura neintalnita altcandva in istoria omenirii, raul se dezlantuie fatis si in toate aspectele lui si poate isi arata fete pe care noi nu le cunosteam ca putea sa le aiba.”
  Am vazut ieri o bunicuta cu un nepotel. Era o bunicuta cum am avut toti, candva. Imbracata decent, vechi dar curat. Cu o palarie mare de soare, ce avea 2 panglici viu colorate. Rujata discret, dar cochet; avea o pereche de ochelari de vedere cu rame de bachelita, ca cele din care faceam fumigene cand eram copii. Isi tinea bine nepotul de mana in timp ce traversa strada pe culoarea rosie a semaforului. O masina a claxonat-o cu 1m inainte de a ajunge pe trotuar, chiar in dreptul meu. A ajuns cu bine si s-a oprit sa isi traga sufletul, dupa care s-a intors catre cel din masina care o claxonase si l-a injurat. L-a injurat urat, indignata. Nici nu credeam ca stie injuratura aia. Nepotelul i-a tinut isonul si l-a injurat si el.
  Incercam sa ne pastram decenta; e greu si stim ca gresim, dar cand vine timpul de cainta, transferam vina asupra celui de aproape care poate ca ne-a vrut binele. Cum? Blestemand… si gata am scapat, noi i-am gramadit lui carbunii aprinsi pe cap.
  Bunicutele pe care le stiam eu nu injurau si nici nu alergau. Sper ca toata tarasenia a fost doar o intamplare marunta, de moment, dar ma indoiesc, pt.ca am mai vazut si altele…

 14. Staretul Manastirii Putna despre documentele biometrice:

  http://www.youtube.com/watch?v=KOI3fpnBoAo

  Ar trebui sa multumim Domnului si in culcare si in sculare pentru ca ne-am nascut intr-o tara ortodoxa. Am primit credinta cea dreapta gratis, fara a avea merite deosebite. Cu reala smerenie am putea spune: ce privilegiu! Depinde de noi ce fel de roade aducem. Multi dintre romani dorm pe ei, ne dandu-si seama ce comoara ignora, si nici dintre cei intorsi la credinta nu sunt multi cu adevarat constienti de prapastia care exista intre participarea la cultul biseicii pe de o parte, si manifestarea noastra concreta in trairea ca si crestini pe de alta parte. Multi ar fi surprinsi daca ar constata cat de invidiati suntem de cei care stiu ca suntem botezati in credinta cea adevarata, ei ne vrand sa recunoasca ca sunt in greseala. Asa ca ar trebui sa avem mai multa grija, si sa constientizam responsabilitatea noastra in fata lui Dumnezeu, pentru ca celui ce mult i s-a dat, mult i se va cere. Evanghelia de astazi e mai actuala ca niciodata. Taria credintei ne face sa nu ne scufundam in marea agitata a ereziilor si apostaziilor care au cuprins pamantul. Salvarea este in corabia Bisericii, al carei cap este Iisus Hristos.

 15. Precizare: Titlul ales de cei care au facut postarea inregistrarii discursului al Pr. Melchisedec Velnic despre documentele biometrice, doreste oarecum sa indrepte atentia intr-o directie care nu prea are legatura cu continutul plin de dreapta socotinta si de discernamat al parintelui. Asadar sa tinem cont de ceea ce spune staretul Manastirii Putna, dar trecem cu vederea, daca se poate, titlul foarte bataios al celor care au facut postarea.

 16. Scuzati va rog greselile gramaticale …

 17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 1 AN DE LA TRAGEDIA DE LA SMOLENSK: Tensiuni intre Rusia si Polonia
 18. Pingback: Ioan Mircea Pascu, eurodeputat: Laszlo Tokes, agent teleghidat, propulsat de presedintele Traian Basescu si cu agenda autonomista la Bruxelles
 19. Pingback: PASTORALA REMARCABILA A SFANTULUI SINOD DESPRE CRIZA FAMILIEI DE AZI. Chemare la fapte in sprijinul copiilor si parintilor aflati in dificultate
 20. Pingback: Polonia: UN PROCUROR A INCERCAT SA SE SINUCIDA in timpul unei conferinte de presa pe tema PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL de la SMOLENSK - Razboi întru Cuvânt
 21. Pingback: CASATORIA DE PROBA – O SOLUTIE? Raspuns la scrisoarea unor tineri -
 22. Pingback: DOSARUL SMOLENSK: urme de explozibil pe aripile avionului prezidential polonez - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare