„Cine nu e CA noi, e împotriva noastră.” Din nou despre GREGARISMUL ANTIORTODOX si despre linsajul celor care cinstesc Sfintele Moaste

21-10-2016 2 minute Sublinieri

SFANTA PARASCHEVA - MOASTE - PELERINAJ - IASI

Se dă o sărbătoare religioasă. Una mare. Cu un pelerinaj al credincioşilor care vin să se închine la Sfintele Moaşte. Credincioşi care sunt şi ei, ca românii: se mai bulucesc, se mai înghiontesc, mai strigă, se mai bâlbâie în faţa camerelor puse sub nas, dar care, SIGUR, nu fac un lucru: nu sar la beregata celor care nu cred în aşa ceva (opţiunea lor, nu?).

Nu postează pe bloguri că, de exemplu, ne-ortodocşii şi cei ne-prezenţi la pelerinaje sunt toţi nişte satane care vor arde în focul iadului sau nişte rataţi spiritual care nu ştiu calea cea dreaptă în viaţă. Asta e, ei nu spun ce proşti sunt restul de oameni care nu merg la moaşte, pentru că nu merg la moaşte.

Ca la orice sărbătoare religioasă cu pelerinaj şi moaşte, apar, ca la ordin, şi cei care, considerându-se deştepţi doar pentru că nu „rezonează” cu astfel de manifestări ale credinţei, îi fac, fără prea mare înţelegere (caracteristică, nu, unor oameni deştepţi, cel puţin teoretic) proşti.

Dacă nu proşti, atunci tâmpiţi. Dacă nu tâmpiţi, atunci fraieri. Oameni picaţi direct din Evul Mediu, care cred că Pământul e plat, care neagă orice descoperire a ştiinţei de la roata rotundă încoace, care dau bani pentru catedrale, nu pentru spitale sau statui brâncuşiene şi care, evident, votează cu PSD-ul.

Şi asta în aplauzele unui public la fel de autoconsiderat deştept care dă pe spate de încântare şi îi ard palme amicale şi virtuale pe spinare, la modul „Bravo bitlăsule, bravo frati-miu”, vorba regretatului Vasile Tomazian. 

Da, am înţeles. Dacă mergi la moaşte eşti prost.

Dacă mergi la grătare cu maşina, blocând circulaţia dimineaţa pe un sens şi seara pe celălalt, eşti deştept, chiar dacă laşi locul ăla unde ai băgat la maţ în mijlocul naturii ca la porci, vorba aia.

Dacă îţi dai coate cu câteva mii de „fani” la un concert pe ritm de îmtsa-imtsa al unui artist de top vara la 40 de grade sau iarna la minus 15, iar eşti deştept, că doar n-ăi fi prost, ca ăia care merg la moaşte.

Să  urli pe stradă de Revelion să stai cu ochii aţintiţi la artificii şi să spargi sticle de băutură de asfalt e iar OK, că eşti deştept.

Să-ţi costumezi copiii în cadavre, fantome, diavoli, draculi sau alte lighioane pentru că e super şi cool-ul Halloween este iar OK, că doar proştii îşi trimit copiii să fie îndoctrinaţi religios la orele de religie unde sunt aşa de îndoctrinaţi religios, de ajung să deseneze pe asfalt doar teme religioase, nu maşinuţe, tancuri, pisicuţe şi prinţese.

Dacă intri în sevraj de blecfraidei sau înainte de Crăciun şi Paşti de iei cu asalt mallul ca dorobanţii lui Valter Mărăcineanu reduta Griviţa la 1877, să cumperi orice de parcă a doua zi s-ar decreta raţionalizare sau foamete, e tot OK, că tu eşti deştept, nu ca proştii ăia care merg la moaşte. 

Da, să te iei de religie (mai ales cea ortodoxă), de Biserică, de icoane, de moaşte, de credincioşi, e cool. Nu îţi trebuie cine ştie ce arsenal de argumente logice, doar ceva miştocăreală lingvistică şi coerenţă în frază, să ştii pe dinafară nişte fraze clişeu de hatereală ateistă şi să ştii unde e butonul de „share”. Oricum adepţi găseşti destui.

Comunista lozincă „Cine nu e cu noi e împotriva noastră” s-a transformat în „Cine nu e ca noi, e împotriva noastră”.

Dar, vorba unuia care nu e ortodox, dar e Papă: „Libertatea de expresie este drept fundamental, dar nu permite insultarea credinţei”. Iar să îi faci pe alţii proşti nu înseamnă obligatoriu că tu eşti deştept.


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Sarbatori, comemorari, sfinti

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “„Cine nu e CA noi, e împotriva noastră.” Din nou despre GREGARISMUL ANTIORTODOX si despre linsajul celor care cinstesc Sfintele Moaste

 1. Este pacat sa-i judeci pe cei care vor sa se inchine la sfintele moaste din propria lor vointa.

 2. Sunt mai multe motive pentru care cinstirea moastelor deranjeaza, nu este vorba numai de credinta, ci si de cinstirea unor modele umane, a unor valori si, nu in ultimul rand, a etosului, a radacinilor si identitatii spirituale. Asta deranjeaza cumplit pe cei ce vor sa taie totul de la radacina. Ei pot fi toleranti numai cu bustenii, nu si cu copacii, ca acestia mor in picioare.

 3. Iasiul are o populație de 363.142 locuitori. Anul asta, peste 62.000 de pelerini s-au inchinat la Sf. Parascheva. “Cum a iesit cu Moastele, s-a oprit ploaia”
  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/pana-acum-peste-53-000-de-pelerini-au-fost-prezenti-la-moastele-sfintei-parascheva-am-inghetat-merita-pentru-suflet.html

  Anul trecut peste 150 de mii de credincioşi s-au închinat la racla Sfintei, chiar dacă vremea le-a fost potrivnică. A fost frig, a plouat, dar pelerinii nu s-au clintit din rând.
  http://stiri.tvr.ro/sarbatoare-la-iasi–este-praznuita-sfanta-cuvioasa-parascheva_66306.html

  Moscova are o populatie de 12 milioane locuitori. In Moscova, aproximativ 65.000 de oameni s-au inchinat la moastele Sfantului Siluan Athnonitul, numarul corespunzand iconitelor care au fost distribuite credinciosilor.
  https://lonews.ro/athos-1000-de-ani-de-monahism-rusesc/23164-sfantul-siluan-atonitul-315-000-de-credinciosi-la-sfintele-sale-moaste.html

  In 2010, at least 20,000 Russian Muslim pilgrims attended the Hajj, as Russian Muslim leaders sent letters to the King of Saudi Arabia requesting that the Saudi visa quota be raised to at least 25,000-28,000 visas for Muslims.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Russia#Hajj

  Rusia, care are aproape 20 de milioane de musulmani este membra a OIC, iar india, care are 172 milioane de musulmani nu este membra. Halal ortodoxie!

  The Organisation of Islamic Cooperation is an international organization founded in 1969 consisting of 57 member states. The organisation states that it is “the collective voice of the Muslim world” and works to “safeguard and protect the interests of the Muslim world in the spirit of promoting international peace and harmony”.
  A few countries with significant Muslim populations, such as Russia and Thailand, sit as Observer States, while others, such as India and Ethiopia, are not members.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Organisation_of_Islamic_Cooperation

  Rusii se lauda ca au ajuns o “putere musulmana”!

  Due to its status as the “Muslim power”, Russia has been able to work out a very effective policy in the Middle East
  Apart from pursuing its “orthodox geopolitics,” one should not forget that Russia is also a Muslim power (it has been granted a status of observer the Organization of Islamic Cooperation (OIC).
  https://sputniknews.com/middleeast/201610171046415536-russia-middle-east/

 4. Cinstirea moastelor in Tver, Rusia

  Tver has four functioning Russian Orthodox cathedrals, fifteen Orthodox churches, a Mormon chapel, a Catholic church, a mosque, and a synagogue.
  Since December 4, 1988 the Archbishop of Tver and Kashin has been Metropolitan Victor (Oleynik).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tver#Religion

  Victor este inscaunat din vremurile comuniste, dar este om de baza si pentru noii potentati:
  http://www.gettyimages.com/photos/viktor-of-tver

  Acum cativa ani, Victor a oficiat o slujba pentru niste moaste mai ne-ortodoxe:
  http://3rm.info/religion/3803-satanizm-v-rpc-mp.html

 5. Eurovision 2017 in catedrala ortodoxa din Ucraina?
  http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=13329

 6. @carmen

  Sofia (intelepciunea) i-a parasit pe ucrainieni odata cu moartea patriarhului. Catedrala, scapata ca prim minune de distrugerea de catre mujicii comunisti, in 1920, a fost transformata in muzeu in 1995 in urma unor “incidente” de la funeraliile patriarhului Volodymyr!

  It was resolved in September that the Eurovision 2017 opening ceremony will be held on the grounds of the Saint Sophia Cathedral because of its status as a UNESCO world heritage site. “Sofia of Kiev does not currently operate as a cathedral, it is a museum. So we won’t be insulting the religious feelings of the pious,” Alexey Reznikov, deputy head of the Kiev city administration, said at the time.
  http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=13329

  The cathedral was founded in 1011, under the reign of Yaroslav’s father, Grand Prince of Kievan Rus’, Vladimir the Great.
  After the Russian Revolution of 1917 and during the Soviet anti-religious campaign of the 1920s, the government plan called for the cathedral’s destruction and transformation of the grounds into a park “Heroes of Perekop” (after a Red Army victory in the Russian Civil War in Crimea).
  Since the late 1980s Soviet, and later Ukrainian, politicians promised to return the building to the Orthodox Church. Due to various schisms and factions within the Church the return was postponed as all Orthodox and the Greek-Catholic Churches lay claim to it. Although all of the Orthodox churches have been allowed to conduct services at different dates, at other times they are denied access. A severe incident was the funeral of Patriarch Volodymyr of the Ukrainian Orthodox Church – Kiev Patriarchy in 1995, when riot police were forced to prevent the burial on the premises of the museum and a bloody clash took place. After events such as those no religious body has yet been given the rights for regular services. The complex now remains a secular museum of Ukraine’s Christianity, with most of its visitors being tourists.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Sophia%27s_Cathedral,_Kiev

 7. Muzeu astazi, da, dar ramane totusi un simbol mai ales pentru Rusia dar si pentru ortodoxie.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare